БЪЛГАРСКИ ИЗЯВИ В ПОЛША

Калина Изабела Жиола

превод от полски: Ваня Ангелова

Калина Изабела Жиола и Ваня Ангелова в Бидгощкия клуб „Обновление”

Във вторник, 23 септември 2014 година, в град Бидгошч, Полша, в клуб „Обновление” се проведе авторска литературна вечер с познанската поетеса Калина Изабела Жиола. Срещата бе организирана от Мария Йоланта Ковалска, член на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч, а за музикалното оформление се погрижи Анджей Халиняк, който свиреше на китара.
Калина Изабела Жиола сподели прекрасната си поезия, обичана от публиката, с гостите, посетили нейната презентация. Тя прочете стихове, които бяха групирани в няколко цикъла - за любовта, за музиката, за житейската философия, за човешкия път и земното ни битие.
Мария Йоланта Ковалска, в ролята си на водеща, проведе разговор-интервю с поетесата, от което можеше да се разбере как са се родили стиховете на авторката, какви са нейните интереси и какво мисли за различните неща от живота.
Мил акцент на вечерта бе връчването на Калина Изабела Жиола на експресионистичната награда „Феникс” на името на Тадеуш Мичински от председателя на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч - професор Дариуш Томаш Лебьода - и от заместник-председателя на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч - професор Мечислав Войташек. Наградата е присъдена за най-новата книга на поетесата - „Пиша ти през нощта”.
На тази вечер беше поканена да чете свои произведения българската поетеса Ваня Ангелова, която представи няколко свои стихотворения на български, руски и полски език, като стиховете на полски бяха прочетени от поетесата Калина Изабела Жиола, а на български и руски - от Ваня Ангелова. Самата презентация се водеше на руски и полски език. Ваня Ангелова беше много топло приета от аудиторията в Бидгошч. Като човек, добре говорещ руски и полски език, тя отговаряше без затруднения на въпросите на публиката. Ваня Ангелова бе включена и като член на Международното жури за присъждане на различни литературни награди.
В края на вечерта двете поетеси - Калина Изабела Жиола и Ваня Ангелова бяха наградени с грамоти, с книги и много подаръци.
Дълго след приключването на тържествената вечер на чаша шампанско се водеха разговори за живота и поезията.

Трети международен симпозиум на поезията в Бидгошч

В сряда, 24 септември 2014 г., в залата на Съюза на полските писатели в Бидгошч, Полша, бе организиран III международен симпозиум на поезията. Хонорувани гости на симпозиума бяха поетите: Ваня Ангелова (България), Барбара Орловски (Германия, Бразилия), Калина Изабела Жиола (Познан, Полша), Барбара Шрьодер (Горзов Виелкополски, Полша) и други. Симпозиумът се водеше от председателя на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч - проф. Дариуш Томаш Лебьода. Присъстваха и властите на град Бидгошч, учени и студенти от Бидгощкия държавен университет, поети и писатели.
Ваня Ангелова беше специалният гост на симпозиума. Тя подготви и прочете лекция на руски език на тема „Между нищото и нещото”, като направи и анализ на своя литературна творба. Лекцията бе преведена и прочетена от полската поетеса Калина Изабела Жиола. След изнасяне на лекцията Ваня Ангелова прочете на български и руски някои от своите стихове, написани на руски, полски и български език, а Калина Изабела Жиола ги прочете на полски език. По-късно последва дискусия на руски и полски език във връзка с прочетените стихотворения, след което и останалите гости на симпозиума прочетоха по едно свое стихотворение.
По време на симпозиума професор Мечислав Войташек, заместник-председател на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч, получи наградата на градоначалника на Бидгошч във връзка със своята петдесетгодишна работа на научния и литературния фронт.
Ваня Ангелова получи европейската награда на името на Мария Конопницка за своя принос в европейската литература. Литературни награди получиха и Барбара Орловски, Ян Войчех и други.
След официалната част всички участници в симпозиума разговаряха помежду си на бисквитки, ядки и минерална вода. Голям сладкодумник се оказа и българската поетеса Ваня Ангелова, която разговаряше с много от поетите. Тя подари и значителен брой от своите книги. Този симпозиум ще остане задълго в паметта на участниците.

Международна поезия в PoemaCafe, Познан

В красивата есенна утрин на 25 септември 2014 година заедно с българската поетеса Ваня Ангелова, която ми гостуваше по това време, посетихме артистичното кафене PoemaCafe на улица Лангевич в Познан, където се събираха по принцип познанските поети и писатели. На това място в ранния предобед бе организирана лирична литературно-музикална среща, на която се представиха първите два тома от „Антология на съвременната поезия”, чиито издател е Фредерик Росаковски-Лойд, живеещ в Лондон. Той беше организаторът и водещият на поетичната презентация.
В PoemaCafe се събраха много полски и чуждестранни поети, а не само тези, които бяха включени в антологията. Между тях бяха Барбара Орловски, Маргьорита Вила, Йоланта Скамарска, Гита Рътлидж, Йержи Групински и много други.
Първо четоха свои стихове авторите, които бяха включени в антологията, а след това и останалите поети споделиха своята поезия с всички гости. Аз също четох своята поема „Смисълът на живота”, включена в най-новата ми книга „Пиша ти през нощта”.
Фредерик Росаковски-Лойд помоли поетесата Ваня Ангелова да прочете свои стихове, но тя нямаше у себе си своя книга, тъй като вече беше подарила своите творби на другите, затова каза наизуст две свои стихотворения (за България и за своя баща) - едно на български и едно на руски език. Тя говореше красиво и всички харесваха нейната реч. След официалната част на поетичната среща започнаха да се водят дълги разговори, в които участваше и Ваня Ангелова. Тя говореше отлично руски и владееше много добре полски език. Много поети й подариха от своите книги. Всички поздравиха Ваня Ангелова и Барбара Орловски за получените награди по време на Третия международен симпозиум на поезията на 24 септември 2014 година в Бидгошч, Полша. Поздрави получих и аз за своята експресионистична награда „Феникс” на името на Тадеуш Мичински, също получена в Бидгошч на този симпозиум.
Докато се черпехме с кафе, сандвичи, сладкиши и вкусен чай с цвета на сайдер, времето измина много бързо. Когато трябваше да се сбогуваме, в не едни очи блестяха сълзи.
Трудно беше да си кажем „сбогом”, още повече, че не знаехме кога отново ще се съберем. Надявам се при следващата ни среща да видя повечето от участниците.
Когато с Ваня се върнахме в моя дом в Познан, на моя компютър тя получи и голямата си награда от Москва, Русия - лауреат на Втория международен литературен конкурс „Космат приятел”, определена за най-добрия чуждестранен автор, пишещ на руски език.