Проза

В МОСКВА НА ТРЪБНИЯ ПЛОЩАД

Антон Павлович Чехов
превод: Борис Борисов
Малък площад близо до Рождественския манастир, който наричат Тръбен, или просто Тръбата; в неделите тук има пазар. Стотици кожуси, сюртуци, калпаци, цилиндри се блъскат като раци в мрежа.

{Още»}

 
ЛИБЕРАЛИТЕ СЕ ОКАЗАХА ПО-КРЪВОЖАДНИ И ОТ ХИТЛЕР…

Николай Самойлов
превод: Стефка Тотева
миниатюри
БЕЛЯЗАНИЯТ
Горбачов каза, че неговата мечта, цел на живота му е унищожаването на комунизма. Откъде у белязания толкова ненавист към комунизма? Може би са го обидили, ограбили, лишили са го от земя, от титли, заводи, фабрики?

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Юрий Поляков
подбор и превод: Литературен свят
*
Привилегиите най-често се предават по полов път.
*
Народ, който не уважава миналите си победи, е обречен на бъдещи поражения.

{Още»}

 
НОВ РЕЧНИК

Борис Казански
Из „Сатиричен миш-маш” (1992)
Барман - инквизитор с папийонка.
Кръчма - временен рай за мъжете.

{Още»}

 
МОИ ПОЗНАЙНИЦИ

Христо Д. Бръзицов
ФИФИ
Страшна амбиция - да бъде интересна!
И затуй всеки ден - нови рокли.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Дмитрий Андреев
превод: Литературен свят
***
Мисълта, отлята в афоризъм, се превръща в куршум.
***
Човек трябва да се труди като пчела, а не да работи като кон.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Рада Анчева
ГОСПОДИН ЧУЧУЛИГА И ГОСПОЖА СОВА
Господин Чучулига и госпожа Сова се ожениха в един есенен ден, който в началото им се струваше слънчев. Неколцина приятели ги изпратиха до новата квартира, където смятаха да свият гнездото си. Изпиха по чашка, повикаха „Горчиво, горчиво”, пляскайки с ръце и ги оставиха да си гукат.

{Още»}

 
ВАН ГОГ

Иван Стефанов
Абе художник съм!
С тапия, без тапия, както искаш така ме минавай.
Цапам, мацам, драскам.

{Още»}

 
„СВАТБИТЕ” И МАДОНИТЕ НА НИКОЛА ЗАРОВ

Георги Георгиев
Ако застанете на площада, южно от великолепния храм-паметник „Рождество Христово”, в Шипка, ще ви впечатли триетажна недовършена, особена като архитектура сграда, с високи колони и внушителен вход, с чешма-русалка отпред.

{Още»}

 
ИМЕ В СВЕТОВНАТА НАУКА

Георги Георгиев
Тази вечер с приятеля ми от Шипка Тотьо Драгнев тръгнахме на разходка по друг маршрут. Спуснахме се надолу от вилата му. Той ми разказва за хората от всяка къща, където минем из градчето.

{Още»}

 
БАНАНИ

Людмил Попов
Ферад се събуди от глад и като се сети, че няма нищо за ядене в картонената кутия, която му служеше за шкаф и нито стотинка в джоба, му причерня пред очите.

{Още»}

 
ИЗ „ПЪТНИКЪТ”

Марко Марков
Откъс от романа „Пътникът” (Издателство Хр. Г. Данов, 1990)
Разказва бай Иван Арабаджията
Е, вярно е, ходя и в София. Викат ме и мен, акъл да давам, света да оправям. В Народното събрание. Отзовавам се, макар и да признавам само Оборище. Защото там всичко беше на ачик.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Рая Вид
НАНИЗ ОТ ГРЕШКИ
Цялото училище беше в шок. Никой не можеше да повярва, а и не искаше. И ученици, и учители бяха като герои от някакъв криминален филм. Едни мълчаха, навели глава, други се взираха с питащи и молещи очи, въпросите се блъскаха помежду им, а отговорите бяха трудни и недоизказани.

{Още»}

 
ДРУГАТА ИНТРИГА

Петър Софрониев
С Крум всяка неделя двамата пускаме един фиш. После отиваме в едно и също кафене. Да си помечтаем за печалбата и да се оплачем от нерадостната си участ на застаряващи парясници. Кафето ни го сервират с бисквитка и късметче - малко, навито на книжна фунийка. По едно време открихме, че тези дребни късметчета ни [...]

{Още»}

 
ИЗ „САПФИРЕНИЯТ ФЕНИКС”

 Павлина Павлова
Откъс от дадената за печат нова книга “Сапфиреният феникс”
В ОКОТО НА УРАГАНА
Сградата на Корпоративна Търговска Банка (КТБ) е построена през 1921-1925 година, но и днес продължава да е с една от най-красивите фасади в столицата. Затова е била обявена за паметник на културата с национално значение.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Антония Станчева
БАЙ МУРГО
Едва ли има друг човек като бай Мурго!
В селото той представляваше властта - той беше и жандармерист, и кръчмар, беше и кмет.
Бай Мурго бе едър, червендалест селянин, с грубо, но добродушно лице и обичаше да се шегува.

{Още»}

 
РЕШЕНИЕТО НА ГРАФИНКА

Георги Михалков
Няма вече да крада! Няма да крада! Ще избягам - каза си Графинка и се загледа през прозореца. Седеше сама в стаята и в целия апартамент беше много тихо. Майка и баща й бяха в кухнята и пиеха кафе.

{Още»}

 
БЮЛБЮЛЧЕ ПЕЕ

Филип Марински
- Анана сиким! - изпсува на турски Адил, после се усети, че вече повече от денонощие е в България и, превключил, започна да ругае на български:
- Какви такива все потрошени ги влачат по шосетата!

{Още»}

 
СМАХНАТИЯТ

Пелин Пелинов
Разказ от цикъла “Щрихи към портретите”
След разгрома на Априлското въстание в Четвърти революционен окръг през 1876 г., войводата Георги Бенковски, заедно със Захари Стоянов, отец Ангел и далматинецът Стефо, хванали Балкана с цел да се прехвърлят в Румъния, която през тези години била мястото за спасение на българските политически емигранти.

{Още»}

 
ТУТА ФИНИТА

Иван Георгиев
След Първата война Кольо Сребров не се прибра в Ракелица. Завърналите се от фронта войници повдигаха рамене - заедно били на Али ботуш, при отстъплението го изгубили, после познати от околията го видели в обозната рота на полка.

{Още»}

 
ПАСТИРЧЕТО

Трифон Михайлов
Из „Времена” (2011)
Още на 7-годишна възраст ми възложиха да паса кравите, юницата и коня, за които изцяло се грижех. Родителите ми щадяха и глезеха сестра ми Славка, тъй като „тя била слабичка” и не можела да отговаря на изискванията на пастирлъка.

{Още»}

 
ЦАРЯТ НА ИЗГРЕВА, ЦАРЯТ НА ЗАЛЕЗА

Людмила Андровска
ЛЕГЕНДА ЗА ДВАМАТА ЦАРЕ
Беше преди повече от 23 века.
Слънцето се канеше да се покаже над източните земи.
Оцвети долния край на небето и зъберите на тъмните планини се очертаха на огнения фон, който се изкачваше все по-нагоре. Небесният пожар подпали върховете и те пламнаха в златен блясък.

{Още»}

 
ТРИ РАЗКАЗА

Банко П. Банков
ЗА ДОБЪР СПОМЕН
(първа награда в конкурс за разказ на в-к „Отечествен фронт”, 1982 г.)
Шумът от двора успокояваше; неясни гласове, прозвъняващи железа и гъргорене на мотор, а бе си казвала толкова пъти, че няма смисъл да се ядосва, оня който търси в света само изгодата, вижда чуждите постъпки през собствените си очи.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Анита Коларова
КОКАЛИ ЗА МАМА
- Мамче, къде е твоята пържола? - попита внезапно Мишето, като изви към мен големите си умни очи.
Както винаги не бях предвидила себе си в сметката, затова в чинията ми се мъдреха едно-две кокалчета с нещо като месо, прикрити от сос.

{Още»}

 
ИЗ „НЕВИННИ ЖЕНИ В БРЮКСЕЛ”

Откъс от подготвения за печат роман „Невинни жени в Брюксел”
Димил Стоилов
Кадър ХV
Можеше ли да каже - правя пейзажи от това, което чувствам, и си отдъхвам от усещанията? Кой го бе еня, че има хетероними и че Бернарду Суареш не е псевдоним на Фернанду Песоа, който има паметник в Брюксел?

{Още»}

 
КРИСТАЛНИЯТ ВЪЗДУХ

Красимира Василева
КРИСТАЛНИЯТ ВЪЗДУХ
За първи път се срещна с него в средата на 80-те години на миналия век. На средновековната крепост край селото се провеждаха археологически разкопки и тя отиде да направи репортаж. Когато колата спря на площадчето в центъра, бе изумена от гледката - скалите, дърветата, къщите, небето искряха, сякаш току-що окъпани от дъжд. Такъв [...]

{Още»}

 
ЧЕТИРИ РАЗКАЗА

Ружа Велчева
КУПОН ПО КОЛЕДА
Сложиха Господин Даскалов на края на трапезата. Място малко неудобно, притеснено, но се чувстваше щастлив, че са го забелязали и той беше наред с всички.

{Още»}

 
В ДЪЖДОВНИЯ ДЕН

Миглена Георгиева
Загледа се след профучаващата кола. Фаровете й се отразяваха в локвите по шосето. Така тя изпрати за пореден път жигулата на сина си. Дъждът валеше неистово и проливно, валеше неспирно. Дали не забрави нещо да им каже - на сина, на снахата и на трите си внучета?

{Още»}

 
ЦВЕТНА СНИМКА

Панчо Панчев
Чувството за хумор, както и всичко добро в характера си, доктор Стоил Колев беше наследил от баба Мария. Нелепа катастрофа го остави още дете без майка и тази роля в живота му пое изцяло старата жена.

{Още»}

 
ДВЕ СТРАНИЦИ ОТ ЕДНО ЖИТИЕ

Тодор Карабелов
На Христо Танев
СТРАНИЦА ПЕТА
…на българите… и при Тервел дойде. На носоотрязания император не повярваха моите чичовци от Солун/ско/ и си отидоха в Кисинските /селища/… негов един… Чрез договор владетелят Тервел даде на императора… 5 хиляди… Императорът заедно с мен победи добре.

{Още»}

 
ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА

Алекс Болдин
Някои хора с присъствието си оставят ярка диря в нашия живот така, че дори когато ги няма, спомените за тях живеят някакъв свой живот, който дори и да искаме не можем да променим.

{Още»}

 
МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ХАРКОВ И ДОНЕЦК

Румен Воденичаров
Като се оглеждам назад мога да кажа, че съм един късметлия. Бродих 33 години по планините и бях първият българин, който успя да види и заснеме отблизо всички най-високи върхове в Хималаите и дори да изкачи (заедно с Асен Джаков) втория хималайски връх - джуджето Айлан пик (сега Имджа тце) високо 6200 м.

{Още»}

 
МЛАДИ, ЯСНИ, БЕЗПОЩАДНИ ОЧИ

Димитър Делян
Животът ми се преобърна. Може ли до вчера да предполагам, че бъдещето на детето ми ще се окаже в ръцете на някакъв си лейтенант?
Аз съм учител по психология.

{Още»}

 
СРЕЩА С ПРОТОТИП

Георги Стоянов
„Пиша - значи крада”- срещнах тая мисъл в книгата „Провинцията на човека” от Елиас Канети. Известно време блъсках акъл над тая мисъл. Чинеше ми се претенциозна и провокативна. Наистина ли, за да пишеш трябва да крадеш съдби, драми, весели и тъжни случки и конфликти, за да ги зазидаш в съчиненията си?

{Още»}

 
ДЕТЕТО И БЕЗУМЕЦЪТ

Валерий Брюсов
превод: Наталия Недялкова
Mалката Катя попита:
- Мамо, какъв празник е днес?
Майката отговори:
- Днес ще се роди Младенецът Христос.

{Още»}

 
МЕСАЛЪТ

Андрей В. Андреев
В библиотеката на кварталното читалище вървеше среща с автора на наскоро отпечатаната негова книга. Разказите поместени в нея предизвикаха активна и интересна размяна на въпроси и отговори, на мнения и впечатления и никой не усети кога измина повече от час и половина.

{Още»}

 
КОНЕТЕ НА ЗАЛЕЗА

Валерия Андреева
В ранния следобеден час ценителите на изобразителното изкуство в малката художествена галерия бяха точно трима. Познаваха се по между си бегло, основно от срещи по изложби.

{Още»}

 
ТРИ РАЗКАЗА

Костадин Жеков
ЧОВЕКЪТ С БАСТУНА
Тервел никога не закъснява. Той носи времето в себе си. Един стар бастун му помага да оцелее. Това е семейна реликва, която се предава през поколение. По тази мярка той измайсторява непрекъснато нови, но различни бастуни. И ги подарява.

{Още»}

 
ИЗПИТИ

Георги Стойков
Още докато отиваше към поделението, старши лейтенант Михайлов бе обхванат от натрапчивата мисъл, че днес ще му се случи нещо.

{Още»}

 
ШИПКА Е ПРЕДИ КРАКОВ

Георги Георгиев
Приятел ми дойде на гости в Шипка. Цяла неделя. Десет години е бил в Италия на дипломатическа работа. Какво ли не е видял в тамошните градове, музеи, катедрали, галерии. Какво да му покажа аз?

{Още»}

 
ДУША-ЧОВЕК

Георги Георгиев 
Красивата секретарка със светли очи и светла душа Ганка Михова от неотдавна работеше в клиниката по сърдечносъдови заболявания на Военна болница.

{Още»}

 
В КОНТАКТ С „ДИВОТО”

Иван Калоянов
- Дях! Дях! Дяаах! - вика и пъргаво размахва тояга пастира чичо Тодор, за да събере привечер многобройната чалга юници, крави, волове, юнчета, телета от полянките между клековите туфи от подножието на Ангелов връх към „Чемериката” в Рила планина. Това е една широка поляна, където с неохота, поради сладката паша, се прибира вечер всичкия [...]

{Още»}

 
ЧЕТИРИ РАЗКАЗА

Валентин Златанов
НАГРАДАТА
Без връзките на обувките и без колан, с празни джобове той се озова в ареста и трябваше да се примири с трите денонощия, дето му лепна ротният, макар да намекна, че са малко, но хайде - нали е като кръщенка.

{Още»}

 
СЕНТЕНЦИИ

Хосе Рисал
превод: Литературен свят

*
Тирани не може да има там, където няма роби.

{Още»}

 
ПРЕХВЪРКВА

Мария Митева
разкази
Из „Каквито изглеждахме” (1993)
ПРЕХВЪРКВА
Вятърът раздрънчаваше стъклата и набиваше сняг по первазите на двата прозореца на закусвалнята.

{Още»}

 
ИЗ „ЕСЕННИ ЛИСТА”

Георги Домусчиев
стихове в проза
ПЕСЕНТА НА СМЪРТТА
Ти си за мене гатанка, неумолима и мощна смърт! И досега ти си в съзнанието ми нещо смътно и неподдаващо се на човешкото разбиране… Понякога съм искал да те очертая във въображението си като най-мила и нежна самарянка.

{Още»}

 
ВИЕНСКИ ЩРУДЕЛ

Иван Митев
Ще имаме удоволствието да видим Виена.
Вдигам скоростта до 190, сменям станцията на радиото и притварям за миг очи. Доста недисциплиниран жест от моя страна, затова пък удоволствието е пълно.

{Още»}

 
ПРАВ ТИ ПЪТ

Саша Чорни
превод: Наталия Недялкова

(из сборника “Войнишки приказки”)
Господарката, на командира жена му, хукна да се цери с животолечебните води, на Кавказ. А нейничкият мъж, ескадронен командир, си остана вкъщи самичък.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Панчо Недев
ЗА ДЕВЕТАТА ГЛАВА НА ЛАМЯТА
притча
Ламята с деветте глави се появила на територията на новата Митница на третия ден след тържественото й откриване.

{Още»}

 
НЕГОВАТА РЕАЛНОСТ

Таня Капинчева
Йозеф се приготвяше за поредната командировка.
Откъде измислят толкова екзотични аутдори, мислеше си Карина, докато подреждаше бельото, ризите и костюма му в новия скъп куфар, който той си бе купил специално за целта. И бързаше сама да си отговори от името на мъжа си, че това не е нейна работа.

{Още»}

 
ЗА ДИВОТО СТЕБЛО И ЗА ПРИСАДКАТА

Генчо Стоев
Имал съм двама чичовци ергени, загинали през войните, останали в далечни български земи. Нося името на по-големия от тях. Тати го обичал много. Аз също би трябвало да обичам тия мои чичовци, ала никога не съм ги виждал. Пък и тати казваше:

{Още»}

 
КРЪСТ ЗА ХРАБОСТ

Стоян Бойчев
Кръстът бил заслужен на Чаталджа през януари, а бил получен чак през лятото, след Землетръса. Землетръсът едва не отнел живота на дяда ми, но за туй ще стане дума малко по-надолу.

{Още»}

 
СИН

Георги Михалков
Карина живееше отскоро в този блок. Кварталът й харесваше. Не беше далеч от центъра на града, тих, спокоен. Улиците бяха тесни, а блоковете от двете им страни не много високи - на четири или пет етажа. Пред блока, в който живееше тя, имаше малка градинка и някой се грижеше за нея.

{Още»}

 
ДВА РАЗКАЗА

Андрей В. Андреев
ДЕМЕНЦИЯ
Баба Тинка повече от пет години не излизаше от стаята. Последните месеци не напускаше и леглото. Краката не я държаха.

{Още»}

 
НЕЗНАЙНИЯТ ВОИН

Емил Манов
Отечествената война има своите легенди, написани с кръвта на нашия войник. Има и своя незнаен воин. Но случката, която ще ви разкажа, не е легенда, а незнайният воин не е символ, не е скулптура от бронз, нито литературна фигура.

{Още»}

 
НЕСБЪДНАТА ЛЮБОВ

Димитър Златев
Голям празник събра цялото Момчиловци. Не само се откриваше новата сграда на училището, но и се отбелязваше шестдесетата годишнина от освобождаването на този край. Бивши учители и ученици, роили се из цялата страна, долетяха отново в милия кошер, където бяха вкусили от меда на познанието. Ала идва краят и на най-вълнуващия празник.

{Още»}

 
ЛИЦА И МЕСТА

Тодор Николов
                                   Благодаря на Джо Зовинул, че измисли
                                   това заглавие - далеч преди
                                   мен и много по-талантливо.
Кина излезе от буците, стъпи на мекия, сив треволяк и силно затупа отгоре. Колкото и сухо да беше, нещо все лепеше в краката.

{Още»}

 
МИСЛИ ВЪРХУ ИЗКУСТВОТО

Андрей Николов
*
За същността на изкуството ние знаем толкова, колкото за същността на битието. И както човека, когато е живял съгласно закона, който го е създал, не е търсил смисъла на своето съществуване, тъй и изкуството, когато е било естествена проява, чрез човека, на вечния творчески закон, никому не е идвало на ум да се пита: [...]

{Още»}

 
ИЗКАЧВАНЕТО

Георги Алексиев
Слепнал със земята, напрегнат, подпоручик Толо опипваше с бинокъла отсрещните склонове. Имаше задача бързо да разузнае стиковете на „противника”. Беше млад офицер. От военното училище го изпратиха направо разузнавач на дивизия и сега за първи път сам трябваше да покаже какво знае.

{Още»}

 
СЪПРИКОСНОВЕНИЕ

Димитър Хаджитодоров
Няколко месеца след падането на Берлинската стена, корабите, пътуващи от Сиракуза до Одеса, започнаха да спират и в пристанище Несебър. Уличните търговци посрещаха с трескави приготовления посетителите на Стария град.

{Още»}

 
ДА ОТКРАДНЕШ ТАЙНАТА НА ХЛЯБА

Валерия Андреева
Всяко нещо, направено с любов, е по-хубаво. Добра мисъл. Хиляди преди мен убедено са я изричали. Но от множеството възможни гласове винаги ще помня тихия, дрезгавеещ глас на белокосия старец и неговите думи насред старото гробище: „Всяко нещо, направено с любов, е по-хубаво.

{Още»}

 
В ПЛАНИНАТА НЯМА ОБХВАТ

Йордан Атанасов
Автобусът пъшка, двигателят ръмжи от зор нагоре по път, който змийски се вие към сърцето на планината.

{Още»}

 
ГЪЛЪБ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Стефан Бонев
Дървената пейка в празния църковен двор му се струваше най-удобното място, на което беше сядал някога през живота си. Протегнал лявата си ръка по протежение на облегалката и преметнал крак връз крак, той жадно подлагаше лицето си на кроткото зимно слънце, прокрадващо се през облаците.

{Още»}

 
САМОТА ИЛИ НАДЕЖДА ЗА ЯНУАРИ

Мюмюн Тахир
I.
Запознанството им започна със спречкване. Студентката от пръв поглед го впечатли с високата си и стройна фигура; вървеше строго изправена и пристъпваше като газела; измежду тънките вежди и дългите мигли оглеждаха очи на кошута. Дълго не можа да я заговори.

{Още»}

 
ПОДВИГЪТ НА САЗДО

Борислав Бойчев
И до ден днешен, след толкова години, колчем се срещнат бивши фронтоваци, покрай страшните спомени за боеве и сражения присъства и веселият разказ за невероятния подвиг на редник Саздо.

{Още»}

 
ЖЕРАВНА – СТАРОПЛАНИНСКА ПРИКАЗКА

Анита Коларова
Жеравна*, Жеравна, на жерав** ли си кръстена или от „жерна”*** ти е името, хубаво село, гиздаво?
„Жеравна” вече не е същата!”- тези думи се вкорениха дълбоко и още дълбаят спомена ми от септември 2014 г.

{Още»}

 
БЪДНИК

Диана Атанасова
Маргарита сложи тавата с тиквеника в печката. Включи телевизора и веднага изключи звука да спре крясъка на рекламите. „Трябва да ида на работа да свърша нещо, а ти ще имаш време да подготвиш нещата за празника - беше предупредил вчера Радо. - Друга година май по-рано слагаше украсата”.

{Още»}

 
СМЕЛО СЪРЦЕ

Банко П. Банков
Кирил Бежев навърши шейсет и две години, колко работа му оставаше до пенсия, а беше все още главен асистент. Такъв щяха да го пенсионират.
Зад гърба му студентите го подиграваха заради окъселите панталони, кривия възел на тънката като миша опашка вратовръзка и дългия кичур коса, който прехвърляше от ухо до ухо, за да маскира [...]

{Още»}

 
НАБОРИ

Росен Босев
Ако хвърля поглед назад, ще видя много нещо зад гърба си: пътища и професии, скъпи образи, най-различни компании, успехи и неуспехи, настанени в невидимите пространства на прецапаното от мен.

{Още»}

 
ПРОБИВЪТ

Кръстьо Белев
Откъс
ХОРАТА В ОКОПИТЕ
1.
На запад от хълмовете, покрити със зелени купчини парнар и хвойна, пропадна като в окоп слънцето. Наблизо шумеше ръждивият дрипав върбалак. Звъняха бързоходните води на Струма. Откъм полуразрушения град се разстилаше рунтава опашка дим. Проблясваха страхливи светлини. На юг пламваше и изгасваше езерото Тахинос.

{Още»}

 
НАШИЯТ ТАРАС

Георги Георгиев
Когато влязохме в казармата, за нас нямаше по-важни от командирите. От сутрин до вечер те бяха сред нас. Учителят си казва урока и си отива, а командирът е диригент на всяка войнишка стъпка.

{Още»}

 
ЛЮЛКА НА ХУДОЖНИЦИ

Георги Георгиев
През шейсетте години на миналия век събирах материали за музеен кът на военни свързочници. Командирът на 62-ри общовойскови свързочен полк - Резерв на главното командване, полковник Васил Дечев ме командирова в София и Велико Търново да ровя в архивите и музеите, да се срещам с живи участници във войните.

{Още»}

 
ИЗ „СПОМЕНИ ОТ КРЪСТИНА БАРА” - І

Галина Ганова
Откъси от родовата сага „Спомени от Кръстина бара”
УВОД
Откакто „чукнах” 40-те, в главата ми се завъртя една мисъл да напиша историята на моя род, разказана ми от татко и негови първи братовчеди по бащина линия.

{Още»}

 
ДЕВЕТ РАЗКАЗА

Мария Митева
Из „Снежният човек плаче” (1992)
СНЕЖНИЯТ ЧОВЕК ПЛАЧЕ
Тя заяви, че по-скоро ще увисне на въжето, отколкото да стори някому зло, каквото и да й се случи. Животът така я опуха, че на двадесет и седем години побеля и под мишницата. Не беше хубава и той не я забеляза, но понеже беше умна, го подразни.

{Още»}

 
ТРЕВОЖЕН АНТРАКТ

Филип Марински
Много ли са, малко ли са - не съм мислил. Аз ги изтъркалях всичките върху напомпана гума. Чувал съм една такава: зиме - фурнаджия, лете - шофьор.

{Още»}

 
ИЗ „КНИГА НА ПРИКАЗКИТЕ” (1905)

Фьодор Сологуб
превод: Наталия Недялкова
БУЧКА ЗАХАР
Живеела едно време една стопанка. Тя имала малко ключе за шкафче. В шкафчето стояла малка кутийка.

{Още»}

 
ТЕЛЕГРАМА

Марин Ботунски
Два дни има до премиерата. Старият артист Иван Петричев седи в голямата и шумна зала на окръжната станция и пише кратки телеграми до роднини и приятели. „Каня всички, които обичам и уважавам”, казва Иван Петричев и пак преглежда написаните телеграми… Уж е готов, а не става.

{Още»}

 
ПИОНЕРСКАТА ХАРМОНИКА

Славимир Генчев
Американският студент Пат Рой пристигна отново в България в средата на март, за да събере още информация за поредния си курсов трактат.

{Още»}

 
КЕРВАНЪТ НА ЖАЖДАТА

Санаа Шаалан
превод: Хайри Хамдан
Слънцето остави следи по този керван, изтощен от тежкото пътуване и непоносимата жажда. Пътешествениците в кервана, обгърнати от пустинята, се въоръжиха с изкусните и безкрайни разкази за пясъците - злобни, мрачни разкази, увити с черни наметала, придобили вида на техния гняв, омраза и съмнения.

{Още»}

 
БОКАЛ ВИНО

Владимир Мусаков
Веднъж на бал, изморен и едва дишащ, в една от залите аз жадно посегнах да изпия бокал вино. Жената, която седеше до мен и която винаги и навсякъде бе с мен, прихлупи бокала с ръце.

{Още»}

 
БАРО ТЪРСИ НЕЩО…

Красимир Бачков
Голямата вода заля държавата, също като корупцията, беззаконието и онзи първичен страх, който се таи у всеки низш организъм, при среща с необясними неща. Беше година на повсеместни преливания от реки, канали, язовири и всякакви водосборни съоръжения.

{Още»}

 
ДО ВСИЧКИ ВЪН ОТ ГАЗА…

Халед Джумаа
превод: Мая Ценова

ДО ВСИЧКИ ВЪН ОТ ГАЗА - ПРОСТО ДРЕБОЛИИ ЗА МАЛКО РАЗМИСЪЛ
Направо, без встъпление:
Първа дреболия:
Представи си, че си на петдесет и пет години и откакто си бил на двайсет и две (възрастта, на която би трябвало да си завършил университет),

{Още»}

 
КУРАЖ И СИЛА ЗА ЖИВОТ, ЗА БЪДЕЩЕ

Драгни Драгнев
Река Дунав е по-стара от света, изригва от сърцето на Европа и блести като сабя на гръдта й, разделя народи, държави, земя и небе - само птиците над нея летят свободно.

{Още»}

 
НАВИКЪТ НА ЖЕЛЕЗНИЧАРЯ

Панчо Панчев
- Днеска е понеделник! - каза си още щом се събуди Бате Ицо и се помъчи да си спомни какво е планирал да свърши този ден.

{Още»}

 
ОБИСК У ПОЕТА

Крум Кюлявков
              На Христо Ясенов

Още е рано - пет часа сутринта.
Поетът е в прекрасно настроение: сънува, че закусва в сладкарница „Охрид” парче бюрек с чаша топло мляко. Бюрекът се не свършва, млякото - също; на дъното все остава една последна глътка - най-сладката…

{Още»}

 
ВАПЦАРОВ

Диана Атанасова
Не тръгна добре този ден. Сутринта изпусна автобуса, на няколко крачки от нея потегли. Закъсня, разбира се.

{Още»}

 
АКВАРЕЛ

Константин Щъркелов
Големият смърч беше повален и цялото му тяло бе разделено на три трупа. Клоните му бяха събрани на клада. Из тях пърхаха малки пъстри птичета, като че играеха на криеница.

{Още»}

 
РЕПЕЯ

Мими Михайлова
Дядо Иван се суетеше между каруцата и плевнята. Поглеждаше с око, като да премери, пак се връщаше и си мърмореше:
- Жив и здрав да е кметът! Е, т’ва е човек!
Тильо Дечев беше управник на място.

{Още»}

 
СЛЕПЕЦ

Иван Митев
Тълпата го отминаваше, както реката заобикаля камък - разделяше се на две, за а се слее след него, все едно, че го е нямало. А той пристъпваше бавно, спираше от време на време и питаше високо:
- Някой да пътува за Карамфилово? Някой да пътува?

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Алексей Белмасов
превод: Литературен свят
Признак на великия човек: дори и след смъртта си, хвърля сянка.
Нищета и богатство - ето двата полюса, на които много често се раждат страшни хора.

{Още»}

 
СТРАННА ПТИЦО

Халед Джумаа
превод: Мая Ценова

СТРАННА ПТИЦО
Странна птицо,
откъде взе тази тръпка, която възвестява утрото всеки ден призори? И как могат седемдесет цвята да туптят върху едно единствено перо?

{Още»}

 
ПЛЕННИЦИ

Тодор Чопов
Мрачна есенна вечер. Киша по цялото продължение на пътя. Под страха на някое невидимо и зло чудовище всичко е притаило дъх и се ослушва в болезненото стенание на земята. От време на време самотно куче завие страхотно и тутакси над главата ти преминава някакъв смъртен ужас и те вледенява в тайнствено дихание на злобната [...]

{Още»}

 
ТЕ - РОДИТЕЛИТЕ НА ИВАН…

Златимир Коларов
Вървяха срещу мен забързани, приведени, състарени, отиваха към гробището. Шестдесет и няколко годишни, той - с дънки, яке и маратонки и фигура на мъж, който обича спорта, тя - миловидна, с посребрена коса, сплетена на странична плитка и гердан от разноцветни едри камъни и широка гривна на ръката.

{Още»}

 
РАЙСКО МЯСТО

Красимира Василева
РАЙСКО МЯСТО
Природата в Националния природен парк „Русенски Лом” е изключително красива, а богатството на растения и птици е огромно. Красотата идва от скалния релеф и голямото разнообразие на гледки.

{Още»}

 
ЗАПОЗНАНСТВО

Миглена Георгиева
Още първия ден я забелязах, докато вървях между редиците да видя как децата нанасят цветовете върху предварително приготвения релеф, за да го отпечатат.

{Още»}

 
ДИМИТРОВДЕН

Тодор Николов
Една жълта, закъсняла роза цъфтеше в края на пейката. Рейс в същия цвят чакаше в сянката на клена и бабите от пейката можеха да четат надписа: “Училищен автобус”. Беше тясна и дълга пейка - двайсет крачки, че и отгоре.

{Още»}

 
ЖЕНИТЕ ВИНАГИ СТИГАТ ДОКРАЙ

Тодор Николов
                              На приятеля Стан, който знае
                              накъде летят отпушените мисли
В края на юли от Холандия пристигна писателят Стан Рашков. Стари приятели бяхме, събра ни навремето желязната кремиковска пустош. Преди двайсет години Стан се изнесе в Ниската земя и потъна там задълго.

{Още»}

 
РСВ

Иван Митев
„Между осем и десет почти няма влакове - помисли сервитьорът. - Тогава пътниците се задържат при нас и човек може да ги разгледа и запомни…”
Високият едър мъж мина с разлюляна походка между масите. Стигна закачалката, съблече дългото бежово палто и тогава се огледа.

{Още»}

 
СЪРЦЕ

Махмуд Шукейр
превод: Мая Ценова

В първите дни, които предшестваха мига на светкавицата, тя идваше към сградата на срещата, оставила сърцето си вкъщи - като маймунките от старите приказки.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Цветан Розов
Хората се раждат без резервни части. Може би затова впоследствие мнозина стават чужди “механизми”.
Прогнозите за бъдещето у нас приличат повече на диагнози.

{Още»}

 
МУХА

Наталия Лесцова
превод от руски: Тихомир Йорданов
Старицата умираше. Гаснеше. Сама. Домът бе неотоплен. През необлепените цепнатини в разсъхналата се дограма на единствения прозорец в тясното жилище влизаше есенният вятър.

{Още»}

 
ЦЪРКВАТА

Иван Д. Христов
Из „Изпитание” (2012)
ЦЪРКВАТА
Попитах веднъж стария свещеник отец Константин защо църквата ни е построена на такова скрито място и в близост до дерето - на самия долен край на селото, та само когато се приближи човек до нея, може да я види добре.

{Още»}

 
ИЗ „ВЕДА ЗА ОРФЕЙ”

Бойко Беленски
Откъс от новия исторически роман на автора
Неуспехът при спускането в геена се оказа различно събитие от другите, с които човек се примирява, а може би пътуването до Колхида и преодолените перипетии бяха променили Орфей до неузнаваемост.

{Още»}

 
НЕБЕСНИЯТ ПРОЗОРЕЦ НА ЕСЕНТА

Драгни Драгнев
Есен е… Едвам припламват посърналите листа на дървесата, падат и шумолят в нозете ни. Угасват тревите, които довчера развяваха коси навсякъде. Есента люлее шарено ветрило между земята и небето.

{Още»}

 
ЗВЕЗДИ В МОРЕТО

Диана Атанасова
Боряна седеше приведена над малкия портрет. Сигурно щеше да го намокри, ако имаше сълзи, но очите й бяха празни.
Съседната стая се напълни с плач и въздишки. Без да иска, слушаше какво говорят.

{Още»}

 
ВЕЧЕР

Александър Карпаров

ВЕЧЕР
Преваля уморен денят зад планината като пътник, тръгнал във весели зори.
Вечерни мъгли приспиват в меки пелени тихите равнини.
През спомена за мъртви радости кротко спят полските цветя.

{Още»}

 
ИЗ „ДНЕВНИКЪТ НА ПОЗОРА”

Хайри Хамдан
откъс от новия роман на автора
- Тя те чака! - каза Сана напрегнато.
- До колкото знам, Сана, нямам уговорена среща с никой! - каза Йов с обичайната си вежливост.

{Още»}

 
ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТО

Мюмюн Тахир
Караман и клетата му майка Хасрет живеели в бедност и нерадост. Немотията им била такава, че считали за празник деня, в който до сухия хляб имало и малко извара на масата. Земицата им била ялова и неплодородна, а тая година се случила люта суша, та царевицата и житото едва се подавали.

{Още»}

 
СРЕЩА ПРЕД ХАЛИТЕ

Панчо Панчев
Разбрахме се със Сабри (по телефона), че ще се срещнем пред халите (така му било удобно) и аз ще му дам текста, който трябва да преведе на турски (той е от българските турци). Мой приятел ме беше помолил да му намеря такъв преводач и аз попаднах на Сабри - препоръчаха ми го колеги.

{Още»}

 
ИЗРЕЧЕНИЯ

Марко Марков
Плюха й под опашката, а тя, вместо да я подвие, я развя като байрак.
Живееше в облаците, които се сгъстяваха над главата му.

{Още»}

 
СТАРИЯТ ОРАЧ

Александър Кипров

(песен в проза)
По равна буренясала нива, край хубавата Марица, беловлас - прегърбен старец тежко се влачеше след криво орало. По набръчканото мургаво лице едра пот течеше и хлътналите му очи често поглеждаха към залязващото слънце.

{Още»}

 
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕНА

Санаа Шаалан
превод: Хайри Хамдан
Аз съм жена, която притежава много рядък талант. Приближете се, за да ви разкажа за него! Приближете се още повече. А сега се отдалечете с една крачка! Точно така, идеално се справяте. Ето как започнахте да усещате способностите ми, преди още да съм ви разказала за тях!

{Още»}

 
ДУША, ПРИКАНВАЩА ЗА ЛЮБОВ

Санаа Шаалан
превод: Хайри Хамдан
Притежавам душа, която не спира да подканя за любов. Притежавам сърце, което не се смущава от прекомерния си недостатък. Имам и своя господ, който единствен може да опрости греховете на влюбените и да превърне на везните си техните злини в добрини, както и да ги вкара в своя рай.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Виген Оганян
превод: Литературен свят
*
Относителна истина - деликатно название на относителното заблуждение.
*
Понякога спорът е по-полезен от истината, заради която се води.

{Още»}

 
ПЕТ РАЗКАЗА

Красимира Василева
КОЛКО ВРЕМЕ ДА ЧАКАМ, ГОСПОЖА?
През лятото на 2000-та година Червен беше село с около 300 човека. Пазар нямаше и местният човек, станал известен като производител и продавач на зеленчуци, беше бай Борис. Къщата му бе в началото на селото, на най-високата част на скалистия склон.

{Още»}

 
ПЕТ РАЗКАЗА

Павлина Павлова
ЗАВЕЩАНИЕТО
В приемната на нотариус Гърдев Мона беше дошла, за да отвори завещанието. Толкова дълго беше очаквала този момент, бе си представяла как си тръгва, гордо вдигнала глава като наследница на тристаен апартамент на пъпа на столицата, двуетажна вила в скъпарския квартал Бояна и тлъста сума по депозити.

{Още»}

 
ИГРА НА КРИЕНИЦА

Панчо Панчев
Гарсониера на последния етаж, и при това с балконче, е хубаво нещо. Особено когато асансьорът работи редовно. Иначе изкачването става бавно, с почивки и лекарката изобщо не го препоръчва на възрастни хора с поразхлопани сърца.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Василий Кубаньов
превод: Литературен свят
* * *
Да обичаш света, значи да искаш да го промениш.

{Още»}

 
ИКОНОСТАС

Иван Стефанов
Стена от сграда!
Между две улици.
Стръмно е, та покрай стената има стълбище.

{Още»}

 
СТАРИ БАСНИ НА НОВ ГЛАС

Димитър Чавдаров-Челкаш
МАЙМУНА И ОГЛЕДАЛО
Маймуната видяла лика си в огледалото и закрещяла възмутено:
- Какво е това грозно и отвратително лице срещу мене! Това не съм аз! огледалото е негодно!
Оплакването на маймуната било чуто от нейния роднина, който бил голямо началство.

{Още»}

 
НАМЕРЕН

Дияна Тончева
- Знаеш ли какъв е най-често повтарящият ми се кошмар?
От няколко минути я наблюдава мълчаливо, подпрян на възглавницата в леглото. Обича да я гледа как се реши.

{Още»}

 
ШУМОВЕ

Атанас Теодоров
Преди да излети, момичето зърна сплесканите зад стъклата лица на жените от канцеларията и сви презрително рамене. След скока от място кобилата го понесе в плавен галоп. Движението напред беше толкова чисто, че то не усещаще никакво задържане - нито от хора, нито от думи, нито от натрапчиви спомени в самотни дълги нощи…

{Още»}

 
ЕФИРНАТА ЛА ДОННА

Димитрина Бояджиева
Виждаше я да репетира всеки ден на арената под купола на цирка: русо, стройно момиче, облечено в зелено трико - в продължение на няколко минути минаваше по опънатото стоманено въже от единия край до другия и обратно.

{Още»}

 
ЗМИЙЧЕТО

Мария Антонова
Напоследък Катерина се оплакваше от болки в стомаха. Особено се засилваха те, когато вечер се събираха всички около софрата.

{Още»}

 
ЕДНОСТИШИЯ

Владимир Вишневски
превод: Литературен свят
***
Не опошлявай любовта ми със съгласие…
***
Няма време за бавни танци.

{Още»}

 
ИЗ „ТЕ БЯХА ОСЕМНАДЕСЕТ”

Панчо Недев
документална повест
15 ЮНИ 1944 ГОДИНА
„… Подпоручикът ни заповяда да обградим камиона и ние изпълнихме заповедта. Двама полицаи отвориха вратата и той започна да вика по имена арестуваните, един по един.
- Кой беше този „той”?

{Още»}

 
КЪСМЕТ

Миролюб Влахов
Димката и Манаси се измъкнаха от Добриня рано преди обяд - в оня ничий час между утрото и обеда, когато мракът вече е отстъпил достатъчно далеко, разпръснат накъм контура на прихлупеното от сиротност поле.

{Още»}

 
НЕРАЗДЕЛНИ ПРИЯТЕЛИ

Димитър Хаджитодоров
Те израснаха заедно и в гората няма други дървета, толкова красиви, изправени рамо до рамо.
Когато бяха малки, снега ги затрупваше през глава. Клончетата им пробиваха топлата завивка и приятелите се поздравяваха усмихнати.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Валерий Егиянц
превод: Литературен свят
*
Афористът е ловец на своите мисли.
*
Ако кучето прилича на стопанина си, е смешно, а ако стопанинът прилича на кучето си - опасно.

{Още»}

 
ГЛАСЪТ

Иван Вакрилов
То не е като да чурулика птичка или байхристовото магаре да се оплаква от самотата си, когато стои вързано под джанката, докато самият бай Христо копае лозето. Не, то е нещо като ветрец, шумолящ в главата ти - сякаш си мислиш нещо, ама не си ти и не си го мислиш - хем го [...]

{Още»}

 
СЕЛО НА ДЛАН

Благой Ранов
Седях отвъд селото, на хълма, гледжосан от лъчите на залязващото слънце. Пред мен като на човешка длан се диплеше селцето. Дворовете с малките градинки пъстрееха в зеленина като в картина на Майстора. Тук-там синя връв от комините връзваше земята с небето.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Марион Коксвик
превод: Литературен свят
*
Офисът може да стане стая за разпит и изтезание.
*
Изключи телевизора: живей своя собствен живот.

{Още»}

 
ПИСМО ДО СИНА МИ

Владимир Кондарев
Не зная откъде и как да започна. Винаги се получава така, когато искам да ти споделя нещо важно от моя живот, спомените ме връхлитат като пълноводна река, която аз искам да промуша през малка фуния.

{Още»}

 
ИЗ БЕЛЕЖНИЦИТЕ

Владимир Бурич
превод: Литературен свят

*
Либерализмът (всепозволеността на «освободената личност» - полиегоцентризмът - обществото на егоистите, паяци в буркан) няма нищо с демокрацията, при която на върха на пирамидата от ценности се намира народът и висшата институция на неговата организация е държавата. Либералите самозванци се представят за демократи, без да са такива.

{Още»}

 
ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО

Борис Дунаев
превод: Литературен свят
- Мисис Смит, щастлива ли сте в семейния живот? - пита психоаналитикът.
- Да, разбира се! Имам четирима сина и грижовен съпруг.

{Още»}

 
Из „РАЗМИСЛИ ВЪПРЕКИ СЕБЕ СИ”

Ален Боске
превод: Литературен свят
*
Дайте на поета десет хиляди читатели и той вече морализира, проповядва, наставлява.
*
Стихотворението е бъдеща истина.

{Още»}

 
ДЪРВО

Йордан Пеев
ДЪРВО
С напукана гримаса е съдбата
в кората му, която се вдълбава:
да теглят клоните към небесата,
а коренът - в земята да остава.

{Още»}

 
СЕМЕЙНА РЕЛИКВА

Банко П. Банков
В годината 1393 от Христовото рождениe вятърът сироко духа през цялото лято, изгори лена, просото и гроэдето в Ломбардия, подприщи водата в лагуната, наводни площада пред църквата Свети Марко и венецианските домове.

{Още»}

 
ТЪМНО И СВЕТЛО

Панчо Панчев
От нищо нещо - така може да се определи причината, довела до ослепяването на Петър. Тогава той беше на две-три годинки и някаква невинна и незнайна болест го удари в очите.

{Още»}

 
УЖАС

Иван Стефанов на 75!
Дели ни една кокоша мрежа.
Сложих я преди години заради кокошките. Не толкова, че ще изкълват нещо, а защото цапаха поляната с курешки. Откъм мен е пусто и диво.

{Още»}

 
ГОЛЯМОТО РАЗКРАСЯВАНЕ

Величка Настрадинова
Кръстопът. От изток иде Боян - висок, строен, хубав и млад. От юг върви Стоян - висок, строен, хубав и поостарял. Последното никак не се е отразило на лъчезарния му характер. Отдалече вика:

{Още»}

 
ПРОВЕРКА

Любен Христов
ПРОВЕРКА
- Колко души работите в тази стая?
- Пет души.
- Но вие сте осем?!

{Още»}

 
ИВАН

Златимир Коларов
- Ех, Иване, - мърмореше под носа си Тошо - не е хубаво, че ме остави сам, Иване! Да си тръгнеш в разгара на купона, в най-приятния момент. Не е честно! Не е по мъжки… Без да предупредиш, без да подскажеш, че си решил да си ходиш!

{Още»}

 
ПОРТРЕТЪТ НА ЖЕНАТА В БЯЛО

Георги Михалков
Обичах да ходя при моя приятел - художника. Живееше на последния етаж в голям многоетажен блок. От прозореца на дома му, ателие, се виждаше почти целият град.

{Още»}

 
БУНТЪТ НА РОБОТИТЕ

Виктор Мясников
превод: Литературен свят
БУНТЪТ НА РОБОТИТЕ
Веднъж роботите вдигнали бунт, избили всички хора и се събрали на митинг.
- Братя! - възкликнал осемрък робот, запояващ кабели. - Отсега сме свободни от диктатурата!

{Още»}

 
ЗЕЛЕНАТА МУЗИКА НА НОЩТА

Бахитжан Канапянов
превод: Литературен свят
Момчето стоеше под прозорците и слушаше как момичето свири на цигулка.
Музиката се сливаше с пеенето на аръка, шумоленето на листата, дишането на момчето.

{Още»}

 
СЛУЧАЯТ СЕВДАЛИН

Димитър Златев
Разглеждам току-що полученото писмо. - По плика - чуждестранни печати и марки. Чета изписания на латиница подател: Турция, Измир, Севдалин Пехливан.

{Още»}

 
НЕЗАБРАВЕНИ ОЧИ ОТ ГРАДА ПОД ТЕПЕТАТА

Анита Коларова
В края на октомври 2013 г. вятърът ме отвя в най-стария европейски град, съвременник на Троя, с невероятна история и много имена: Тримонциум, Пълдин, Пулпудева, Улпия, Флавия, до турското Филибе. Днес Пловдив. Всяко камъче - история. Богата, пищна!

{Още»}

 
В РЪЦЕТЕ ЛАСКАВИ НА БОЛКАТА

Диана Атанасова
Гирлянди от светлина обкичваха рекламата и се стичаха по фасадата на хотела. Емилия ускори крачките си. Обхваната бе от трепета, който я съпровождаше винаги преди срещата й с Борис и не бе я напуснал през петте години на техния брак.

{Още»}

 
ПАРТИЯТА НА НОВИЯ ЛИБЕРАЛЕН РЕД

Дмитрий Горчев
превод: Литературен свят
Задачата на Партията на Новия Либерален Ред е установяването на новия либерален ред в целия свят.

{Още»}

 
МАМИНИ РОЖБИЦИ

Иван Енчев
Тази история е закачлива като щипчица сол в домашно кафе от джезве. Баш както обича да го пие сутрин бившият строеви полковник Райчев. Пенсионирал фуражката и пагоните си на пехотинец преди доста петилетки, ала още пази офицерския си кортик на видно място в своя дом. Висок, слаб мъж с четинеста сребриста коса.

{Още»}

 
ОЗОН И ХЛОРОФИЛ

Ирена Панкева
ФРАГМЕНТИ
Лирическа проза и стихове 
* * *
Свят, раздвоен между земята и небето. В душата на неродения вулкан - превъплъщение на човешкия стрес в божествена хармония. Боянският водопад - достолепно единение на красота и величие - пречиства и благославя!

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Григорий Сковорода
превод: Красимир Георгиев
Не е глупав този, който не знае, а този, който не иска да знае.

{Още»}

 
ОЧИТЕ МИ ГЛЕДАТ, СЪРЦЕТО МИ ВИЖДА…

Андрей В. Андреев
                                            „…Хора и улици, град като град.
                                            Тръгваме някъде, после назад…”
                                                                        Петър Караангов
Повече от половин час вървя под палещото слънце из „Банишора”, завладян от упоритото желание да намеря улица „Разцветна”.

{Още»}

 
ЗВУКЪТ НА КАПКИТЕ

Диана Димих
Вечер често ме стяга шапката, макар да вея коси и зиме, и лете. Другите жени за фасон с какви ли не капели се кичат. Аз и в големите студове най-много някой шал да преметна или лента за коса, колкото да скрия ушите.

{Още»}

 
МАМБА МИА

Славимир Генчев
Държавата ни издебна в един ленив следобед на бира и картофки, седна безцеремонно на свободния стол и с прелъстителна усмивка прошепна:
- Момчета, щете ли да ви науча на една игра?

{Още»}

 
ВРЕМЕТО НА ЧАКАЛИТЕ

Миля Харченко
превод: Стефка Тотева
Прибирам се вкъщи. Щастлив съм. Най-накрая получих заплата. И то за два месеца. Нормална сума. Виж жена ми ще се учуди, че не напразно съм теглил каиша.Два месеца. Без почивни. Така исках дъщеричката - красавицата ми - да зарадвам.

{Още»}

 
ЩАСТЛИВ НА ДЪНОТО

Ружа Велчева
Ударих дъното! По-надолу - няма накъде!… Всичките ми гемии - потопени методично, една по една… Дъх не ми остана!
Пенсията - запорирана! Токът, водата и телефона - изключени! Хладилникът - бродиран с тлъсти паяжини… А зад стъклата на прозореца - кучешки студ…

{Още»}

 
БУШМЕНСКА ПРОКОБА

Михаил Михайлов
Научих тази история от бушмените по време на лов в пустинята Калахари.
1.
Южният кръст разкъса прегръдката на Млечния път и очерта посоката на Гуге обратно към селото. Но то беше далече, много далече - почти на четвърт луна бърз ход.

{Още»}

 
СЪЛЗА ЗА КУМАНИТЕ

Атанас Славчев
1186. Стряскат с въстание съня на заспала Византия болярите Асен и Петър - възкръсва България. Но запъпля като бръмбари по нанагорнището войска - колкото са звездите, листата колкото са в Балкана - византийци - да се полее свободата на българите с кръв.

{Още»}

 
КЪМ НОВ ЖИВОТ

Георги Стоянов Пейчовски
Из разказа „Към нов живот”, подписан с псевдонима Чичо Светлю
Пламна жестока, люта, стихийна войната… Порой кърви на юнаци обляха земята…
Глух плач въздишки потайни, горчиви сълзи и клетви безкрайни смразиха сърцата на дедите и децата…

{Още»}

 
МАЙЧИНИ ТРЕВОГИ

Димитър Златев
Камината в малката дневна на хижа „Бузлуджа” хвърляше меки отблясъци. Момчетата от екипа на Планинската спасителна служба бяха отскочили до барчето.

{Още»}

 
НЕ ТЪГУВАЙ, СИНЕ

Георги Стойков
                                                                               Огънят е силен,
                                                                               Водата е по-силна от огъня,
                                                                               Земята е по-силна от водата,
                                                                               Човекът е по-силен от земята.
Синът пристигна в домашен отпуск. Пристигна ненадейно, късно след полунощ, когато сънят бе ни пленил дълбоко и неподкупно.

{Още»}

 
А ТИ ЗА КОГО СИ?

Олег Юриев
превод: Литературен свят
- Татко, кажи, ти срещу кого си?
- Аз съм… срещу лъжците, егоистите, предателите. Срещу мошениците, срещу крадците.

{Още»}

 
ВЪЗЛЮБЕТЕ БЛИЖНИТЕ СИ КАТО СЕБЕ СИ

Олег Юриев
превод: Литературен свят
Иисус стоеше пред обкръжилите го егоисти и размишляваше: „Те мислят, че обичат себе си. Но това не е любов, а самообожаване. Та нали да обичаш себе си е невъзможно.

{Още»}

 
НЕУДАЧНИЦИ И ЛУЗЪРИ

Дмитрий Горчев
превод: Литературен свят
Сред днешните почитатели на картие и мерцедес (впрочем не знам какво сега при тях се смята за яко) е много популярна думата «лузър».

{Още»}

 
КУЛТУРНА СТОЛИЦА

Дмитрий Горчев
превод: Стефка Тотева
Бездомникът:
- Моля да ме извините, ще бъдете ли така добър да ми оставите бутилчицата, аз ще постоя отстрани, за да не Ви преча.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Валентин Ирхин
превод: Стефка Тотева
МИТЪТ ЗА СИЗИФ
За да призовеш смъртта, трябва да я предизвикваш, тогава ще се появи черният конник.
Например, да тропаш с крак и да изричаш името й, като повтаряш силно: ела.

{Още»}

 
МАЛКИ ЕСЕТА

Драгни Драгнев
ДОМЪТ
Нашият дом е душата, момче. Ама нали за единия живот идваме на тоя свят, всеки гледа стряха да има. Може да е къща с голям двор, здрава и широка. Може едвам да се държи и да се срути, не дай боже, от ветрове и дъждове.

{Още»}

 
МЦХЕТА

Еми Ариел
превод: Литературен свят

1983 година. Топъл септември. Тбилиси.
Дойдохме тук само за няколко дни, но вече срещнахме много забележителни приятели и толкова топлота и задушевност както никога по-рано.

{Още»}

 
ПРИТЧАТА

Филип Марински
В един навъсен ноемврийски ден кръчмата на Йордан Плеваров рано-рано беше жужнала от народ.
Сложената в средата на салона печка беше зачервила хълбоци, защото на юг, по върховете на Родопите, зимата беше изпреварила календара и шиеше първите си бели кръпки върху зелената антерия на планината.

{Още»}

 
СЕДМОТО НЕБЕ

Атанас Теодоров
Много преживелици от детството се забравят на следващия ден, а други остават в съзнанието ни завинаги. В нашето село, разстлано по южния хълбок на Бакаджик, се срещаха доста колоритни хора, повечето съм ги забравил, но за Страшил се сещам често…

{Още»}

 
ИЗГНАНИК

Иван Д. Христов
Из „Изпитание” (2012)
ИЗГНАНИК
Пролет е. Гергьовден. Гората се разлисти, ливадите зелнаха. Небето синьо. Времето тихо, слънчево. Празник е в душите на селяните. След звъна на църковната камбана иде ред на гайдите.

{Още»}

 
ИЗГУБЕНИ СВЕТОВЕ

Георги Стойков
В нашия пра-пра стар двор, в още по-стария ни род, никой не си спомня да са чаткали копита на коне. Не сме ползвали като впрегатен добитък и волове. Макар че имотът и колибата ни бяха далече от селото, до там стигахме с впрегнати в ярема крави.

{Още»}

 
РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ИЗНОС

Банко П. Банков
Някогашният държавен Винпром, сега акционерно дружество „Вакханка”, беше отвъд безредно сбутани един в друг автомобилни гаражи и пустеещата от години сточна гара. В старата магазия, с врати заковани на кръст с талпи, притичваха плъхове, ръждясал коловоз отвеждаше към буренясало обръщало за парни локомотиви.

{Още»}

 
ИЗКУСТВОТО ИСКА ЖЕРТВИ

Калин Калинов
- Хайде, мама, хайде още веднъж да я изпеем, моето момиче! Как беше?…
- Но после ще ми купиш сладолед!
- Сладоледът е враг номер едно на гласните връзки. Но ако я изпееш без грешка, ще ти купя шоколад „Милка”.

{Още»}

 
КРАЯТ НА ИГРАТА

Георги Стоянов
Беше възтъмно, утрото едва, едва се прозяваше на изток, когато напуснахме селото. Ботушите ни газеха мокрите стърнища и обраните пипери. Не бяхме изминали много път, когато до ушите ни достигна незабравимото, галещо слуха: път-пъдък, път-пъдък.

{Още»}

 
ТРОХИ ОТ ХЛЯБА

Георги Стоянов
ЯГОРИДА
Хубава дума, звучна, но какво означава?
Трябваше да мине време, за да проумея смисъла й. Когато спрете да се грижите за асмата пред къщи или за лозето в градината.

{Още»}

 
ЕКСКУРЗИЯ В БЪЛГАРИЯ

Мартин Ралчевски
Разказът има за цел не да предизвика негативни чувства, а само да ни накара да видим бъдещето по различен начин и да се замислим. И дано описаното в него никога не се сбъдне.
Авторът

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИ НАБРОСКИ

Панчо Недев
Колкото по-голяма тежест си прибавяш, с още толкова олекваш.
Дебатите в Народното събрание се превръщат все повече в гръмогласен триумф на политическия ДЪРвинизъм.

{Още»}

 
КУЧЕТО НА СЪСЕДА

Иван Желязков
КУЧЕТО НА СЪСЕДА
Цяла нощ не мигнах: навън някой виеше жално и дращеше по прозореца на приземната ми стаичка. Така правеше Дани, щом искаше да ми каже нещо…
Когато видях котката за пръв път, тя висеше с крачето си на мрежата. Беше бяла и пухкава като пуканка.

{Още»}

 
ЦАРСКИ КРЪЩЕЛНИК

Иван Енчев
Легенда
І.
Било през 1365 година, по времето на цар Иван Александър…
В земите на север от Стара планина прииждали нови и нови групи изплашени българи. Те пристигали откъм Тракия, която по онова време наричали Долната земя или Романя.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНА РАВНОСМЕТКА

Марин Ботунски
Тръгвам за работа все по една и съща улица. Вслушвам се в себе си като птица - с притворени очи, вслушвам се и си мисля каква малка седефена капка съм в този човешки океан, за щастие огрян от слънцето, и как малката капка носи всичко онова, което носи и целият океан.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНАТА СЪБОТА НА МАЙ

Атанас Славчев
Днес беше събота и внукът, с жена си, трябваше да дойде. Щеше да му донесе от ония малки жълти хапчета, от които болките стихваха.

{Още»}

 
МНОГО ХУБАВО ПЛАЧА

Атанас Теодоров
Излязох от кабинета на лекаря потиснат от страх. Крехката ми психика се разпъваше между отчаянието и надеждата за чудо. И преди съм падал на дъното, но този път нямах сили за съпротива. Наближавах неизбежното. Ако това щеше да бъде мигът на потъването в тъмнината, исках да запомня един последен красив миг…

{Още»}

 
КОГАТО В РАЯ ВАЛЕШЕ ДЪЖД

Кина Къдрева
В Рая валеше дъжд. Бе дошъл съвсем неочаквано от морето - светъл и проливен, сякаш самото море се беше вдигнало в летните си шеги към небето, и се заизлива на сребърни струи. Плисна по плочите на крайморското заведение, затъркаля се на едри бисери по листата на смокинята и разгони сгорещените от плажа полуголи момичета.

{Още»}

 
КАНАДСКИ ЕПИЗОД

Димитър Златев
Сърната приближи металната мантинела на шосето, спря и се ослуша. Онези странни животни, които препускаха като бесни в двете посоки, сега не се чуваха. Тя беше привикнала на техния шум и миризма и, макар да ги следеше боязливо, вече не изпадаше в ужас както някога.

{Още»}

 
КРАЯТ НА ВОЙВОДАТА

Пелин Пелинов
разказ из цикъла “Щрихи към портретите”
Трите години, прекарани във влажната Цариградска тъмница (1845 -1848) дадоха отражение върху здравето на войводата Георги Раковски.

{Още»}

 
АСАНОВ КАМИК

Цветан Лалов
Романска легенда
Селцето осъмна в пасторална тишина. Топлите юнски дъждове в началото на месеца бяха спрели и майката Природа ликуваше. Гористите хълмове, разположени около къщурките, сияеха радостно.

{Още»}

 
ХУДОЖЕСТВАТА И ЛУКАВСТВОТО

Тихомир Йорданов
Нещо странно става с думите, когато условията на живот и съжителство между хората се променят. Тогава се появява потребност от нови думи (понятия). И тъй като те, случва се, липсват в езика, прибягва се до заемки на  чуждици, сътворяват се новоизковани думи (неологизми), или пък съществуващите се напълват с ново съдържание.

{Още»}

 
ВОЙВОДАТА

Атанас Теодоров
Ордата тичаше през оредялата гора с диви, разсипани викове. По-леко въоръжените башибозуци, събрани от околните турски села, изпревариха войската. Редовният аскер на капитан Али Джемал вървеше във верига след кресливите башибозуци.

{Още»}

 
НАСЛЕДСТВОТО

Даниел Богданов
Време му беше. За мнозина г-н Джон Браун, на 86 години и с куп неизлечими болести, отдавна вече не трябваше да е между живите.

{Още»}

 
ЛЮБОВНА ПЕСЕН

Райнер Мария Рилке
превод: Петър Велчев
О, как душата си да спра така,
че твоята да не докосва? Как
над теб да я издигна, над нещата?

{Още»}

 
НАЧАЛОТО

Александър Муратов
Всеки човек е имал детство, радостно или тъжно. Едно е то у градските деца, а у селските деца е друго: градът му предоставя тесни вътрешни дворове и каменни улици, селото - широки прогони и лъки.

{Още»}

 
МАЙКАТА

Коста Странджев
В тунела пропадна комин. По диспечерската уредба инженер Лилов предаде късо съобщение:
- Внимание! Тревога! Внимание, тревога! В тунела на обект Водна кула има затрупани живи миньори. Помогнете!

{Още»}

 
ПЪТ ПРЕЗ ПЛАНИНАТА

Миглена Георгиева
Изкачваха планината, без да успеят да запалят огън. Кибритът беше мокър. Оставаха само две газови запалки. Той беше отказал цигарите напълно и това го изнервяше, правеше го строг и мълчалив.

{Още»}

 
ЗИМНА ВЕЧЕР

Мария Великова
разкази
ЗИМНА ВЕЧЕР
Панчо Панчев, с препълнен пазарски сак, картонена кутия с играчки и голяма, кичеста елха си пробиваше път в навалицата. Изведнъж на крачка от него съгледа някогашния си колега и приятел Пантелеев. С вдигната яка на балтона, с ръце в джобовете и посивяло от студа лице го отмина забързан.

{Още»}

 
МАЛКО ГЕОГРАФИЯ ИЛИ СРЕЩИ С РАЗНОЛИКАТА АЛЯСКА

Никол Данева
Откъс от  подготвяната за печат книга
…Най-достъпно, безопасно и достатъчно атрактивно си остава пътуването с влак. Аляска засега има само две железопътни линии.

{Още»}

 
БАРБАТА

Цветан Лалов
Защо му викаха „Барбата” никой в селото не знаеше. Беше весел и добър човек и всички го обичаха. Имаше малко имот, обработваше го кратко време и после по цял ден - на Искъра. Нямаше рибар като него.

{Още»}

 
КАКВА СЕ ОКАЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Никола Филипов
Изоставих лозето си. С какъв мерак някога с баща ми засаждахме лозичка след лозичка! Няколко години подред следяхме всеки корен и пъпка - да израснат правилно, за да плододават добре, че лозе се засажда веднъж за няколко поколения напред. Но дойде „демокрацията” и всичко отиде на кино.

{Още»}