ЛЮБОМИР ДУХЛИНСКИ – „ЗАНАЯТ ЗА АНГЕЛИ”

Това е втората книга с разкази на Любомир Духлински. Първата му книга излиза през 1989 г. в изд. „Георги Бакалов”, библиотека „Кълнове”. Разстоянието между двете прозаични книги е доста голямо. Но прозата е нещо, което изисква време, за да се натрупат в паметта и душата достатъчно поводи за една истинска художествена творба, каквато е книгата „Занаят за ангели”.
Книгата излиза през 2023 г. в книгоиздателство „Северно ехо”, Плевен. Тя съдържа 21 художествени разказа и 11 съвременни български народни приказки.
Всеки един от разказите има в основата си реално случили се събития, а много от прототипите на героите съществуват и сега в реалния живот. Това са особени, интересни хора, „чешити”, както ги нарича самият автор. В тези разкази е целият живот - с неговите тъжни и смешни страни, които разказвачът не е пренебрегнал, а напротив - умело и с много чувство за ирония е вплел в канавата на своето повествование. Защото няма нищо по-богато и уникално от самия живот.
Съвременните български народни приказки са „разказани” в стила на българската народна приказка, но тематиката им е извлечена от събитията в политическия живот на страната ни през последните трийсет години. В тях има всичко - и ирония, и хумор, и точна оценка за случващото се в живота на „новата демокрация” в България. Тези приказки ще ви развеселят, но може би и ще ви натъжат и ще ви накарат да се замислите за доста не смешни, а сериозни неща. Книгата „Занаят за ангели” е изключително четивна и увлекателна.