ИВАН ЕНЧЕВ – „МЕД ОТ КАКТУС”

Рано пенсионираният въздушен ас от военната авиация капитан Драгунов - Драго Пилота, е изправен пред твърде труден избор как да се „приземи” на „пистата” на гражданското всекидневие.

Той навсякъде се сблъсква с насрещните „турболенции” от противоречия и несправедливости в съвременното българско общество.

Светъл лъч в ежедневието на Пилота е неговата интимна връзка с медицинската сестра Лили Милева. Ще прерасне ли тя в истинска любов между двамата самотници?

Как ще я приеме неговият пораснал син Георги от първия му брак? Ще се завърне ли момчето при баща си от чужбина?

Редица интригуващи епизоди проследяват общуването на Пилота с възрастния учител по история Славян Драгунов. Той е негов братовчед от стария български род Драгунови.

Чрез мъдрите съвети на учителя и някои патриотични легенди сюжетният разказвач (известен журналист) представя драматични случки из миналото на България.

Съвременно-историческото родолюбиво повествование е част от трилогията „Драгунови”, включваща романите: „Окото на залеза” (2017), „Лунният мост” (2020) и „Мед от кактус” (2023).

Книгата е реализирана от Издателство „Българска книжница”, София, 2023. Леко съкратен текст на романа първоначално е публикуван в „Литературен свят”, бр. 157 април 2023 г.