Публицистика

В ПАМЕТ НА РАЙНА КАСАБОВА

Димитър Хаджитодоров

Райна Василева Касабова, първата жена в света, участвала в боен полет, е родена на 1 юли 1897 г. в гр. Карлово , Княжество България.

{Още»}

 
НИКАКВО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ БЕЗ КОЛЕДНИ ПЕСНИ - И ТОЧКА!

Тотко Найденов
Прословутите коледни базари в Германия вече няма да бъдат огласени от коледни песни. Забранени са от местните власти.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БАЛАБАНОВ КАТО УЧИТЕЛ

Петър Петков
Беше ми учител в гимназията по латински език. Когато влезе за пръв път в класа ни, направи ни впечатление не само с младенческия си вид и буйната рошава коса, но и с извънредно голямата си подвижност. Не се задържаше нито за минута на едно място.

{Още»}

 
В РАЯ НА ЧИНОВНИЦИТЕ

Любомир Духлински
„Когато на японците им свърши рибата, те излизат в морето, а у нас се създава щаб за борба с отсъствието на риба”. Михаил Задорнов

{Още»}

 
ПО СТЪПКИТЕ НА ЙОВКОВ

Георги Балабанов
Вървя в ранната утрин през моята златна земя - Добруджа, най-прекрасното, най-тихото място в сърцето ми. Натежала от плод, потънала в мълчание.

{Още»}

 
ЗАВЕЩАНИЕТО НА ПРЕДАТЕЛИТЕ

Любомир Духлински
В света събитията, целите и средствата за тяхното постигане са тясно преплетени в едно сложно цяло. Само че има правила, които не са се променили откак свят светува.

{Още»}

 
„СЕВЕРНО ЕХО” - ПЛЕВЕН – В ХРИСТОВАТА ВЪЗРАСТ

Татяна Любенова
Плевенското издателство „Северно ехо” отбеляза своята сакрална христова годишнина с представяне на три нови книги. Автор е основателят на издателството Любомир Духлински.
„Северно ехо” е регистрирано преди 33 години. През тези години в неговия актив са натрупани повече от 350 издания - художествена, документална, публицистична и детска литература.

{Още»}

 
30 ГОДИНИ ВЕСТНИК „ЗАВТРА”

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
Трийсет години - динозавърска възраст: в нашето, пронизано от безпокойство и трагедии време - за литературно издание…

{Още»}

 
МИТОЛОГЕМИ ЗА ШАРАНИ

Любомир Духлински
Замисляли ли сте се защо в България няма център за контрапропаганда и специален отдел, чиято основна задача би била да развенчава съвременните митове и стереотипи?

{Още»}

 
ЩРИХИ КЪМ ВОЙНАТА ОТ 1948 г.

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
След решението на ООН през ноември 1947 г. за разделянето на Палестина на две държави - еврейска и арабска, в подмандатна Палестина избухва Втората гражданска война (Първата е известна като Великото арабско въстание от 1936-1939 г.), която много скоро прераства в първата арабско-израелска.

{Още»}

 
ЗА ТИХАТА ЛИРИКА И ТЪРНОВСКОТО СТУДЕНТСТВО

Димитър Кенанов
Към 60-годишнината на великотърновската
университетска катедра „Българска литература”
Над балада горя - да те върна…
Янаки Петров

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЮБЕН ГЕОРГИЕВ

Продрум Димов
През 2001 г. този, изключително скромен, духовно извисен и рядко интелигентен интелектуалец, с приносно присъствие в родното ни литературознание и литературна история си отиде ненадейно от този свят.

{Още»}

 
БИОГРАФИЯ НА ИЛИЯ ИЛИЕВ

Елка Илиева,
съпруга на Илия Илиев
Илия Пенев Илиев е роден на 21.06.1950 г. в с. Спасово, обл. Стара Загора в семейството на Яна и Пеньо Илиев Вичев - внук на известния с певческото си творчество дядо Вичо Бончев.

{Още»}

 
БИОГРАФИЧНИ ЩРИХИ КЪМ ИСТОРИЯТА НА ПАЛЕСТИНА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Някога Голда Меир - министър-председател на Израел, бе заявила: “Няма такъв народ - палестинци”.
Вероятно тя не е чувала за Муджир ал-Дин ал-Улами и неговия род. Но защо никой от съветниците и колегите й не я е просветил?!

{Още»}

 
НЕЗАВИСИМИЯТ КОЧИЯШ НА „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”

90 години от рождението на Велин Георгиев
Продрум Димов
Има личности, оставили трайна следа след себе си, за които трябва да се говори и след тяхната кончина. За съжаление на 14 май тази година се навършиха четири години, след като ни напусна неочаквано този толкова приносен наш поет.

{Още»}

 
ПЪТИЩАТА

Георги Майоров
Трудно е да гадаем какви пътища са минавали през Кукувица в древността. Археологическите факти обаче очертават известна следа. Такива са тракийските могили в седловината Бабината вода и топилните на руда по северозападния склон на бърдото Бистрица, недалече от параклиса за събора там.

{Още»}

 
ЗА ПАМЕТНИК НА СВЕТИ ДИМИТЪР БАСАРБОВСКИ В РУСЕ

Тодор Бакърджиев
Паметта е услужлива, когато се възпитава. Така е и при историческата съдба на един народ с по-сложна съдба и оцелял най-вече чрез религията си. Затова той, с малки изключения, никога не я изостава.

{Още»}

 
ГОЛЕМИЯТ ДЪЛГ СИ ОСТАВА

Веселин Андреев
Из „Размисли” (1973; 1980)
„Отдавна търся думи, за да върна на нашите ятачки поне мъничко от топлината, която те са ни дали. Но има ли такива думи?”

{Още»}

 
КАТО СИ УМЕН, ЗАЩО СИ БЕДЕН?

Васил Добрев
Несполучилият, неуспяващият - той е все същият - онзи, който в тоталитарното време беше точен, стриктен, внимателен, с добро образование.

{Още»}

 
„ФАЛШИВА НОВИНА” ЛИ Е, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА Е СМЪРТОНОСНО АМПУТИРАНА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА СРЕДНОТО УЧИЛИЩЕ

ТЕХНОЛОГИЯ НА ОТРОДЯВАНЕТО
Любка Захариева
Мнението за „фалшивата новина” е на Българската национална телевизия /обществената!/, излъчено някъде към средата на месец октомври по централната емисия от 20 часа. След разговор с образователното министерство!

{Още»}

 
„БИСЕРНИТЕ ЗЪРНА” ИЛИ… „НЕЗАГЛЪХНАЛИТЕ ВЪПРОСИ” НА БЛЕНИКА

Към 125-годишнината от рождението на поетесата Пенка Денева Цанева
Елена Алекова
Името на поетесата, преводачката и чудесната авторка за деца Бленика може да се постави спокойно редом с имената на най-големите български поетеси на ХХ век. Стиховете й, особено от 20-30-те години на миналия век, се родеят с най-доброто в нашата поезия, написано в периода между двете [...]

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА НА БАНАТСКИТЕ БЪЛГАРИ

Любомир Духлински
„Радвам се, чи ни ми се сърдиш,
радвам се, чи ни ме пъдиш.”
Антон Лебанов
В продължение на повече от 200 години банатските българи са живели откъснати от България, подложени на разнообразни културни влияния. Въпреки това те са запазили родния си език и до днес.

{Още»}

 
ИЗ „НАШИТЕ ПОКОЙНИЦИ”

Д. Б. Митов
Идването на Ракитин в София винаги се отбелязваше като особен празник в редакцията.
Обикновено сутрин, направо от влака, на чаша кафе.

{Още»}

 
НАШИ, ВАШИ, ОБЩИ, НИЧИИ…

Любомир Духлински
Хей го тролче, хей ги две,
Те ни лъжат най-добре.
Едното плюе през деня,
а пък двете през нощта.
Интернетска песничка

{Още»}

 
СИМВОЛ НА НЕПРЕКЛОНЕН ДУХ

Виолета Станиславова
Хилядолетна е съдбата на София. Безбройни са стъпките преминали през прашните й пътища. Безбройни са и те.

{Още»}

 
70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КРАСИМИРА КАЦАРСКА

Продрум Димов
Навремето в Благоевград - тази своеобразна столица на родния ни Югозапад вреше и кипеше интензивен литературен живот, организиран и ръководен от всеотдайния литературен творец Федя Яков.

{Още»}

 
„ГАНГСТЕРИТЕ, ПЕЧЕЛЕЩИ ОТ ВОЙНАТА, ЩЕ НИ ИЗБИЯТ ВСИЧКИ, ОСВЕН АКО НЕ СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ТЯХ”

Любомир Духлински
Не се нуждая от стени около мен.
Видях написаното на стената.
В крайна сметка всички сме само тухлите в стената.
Роджър Уотърс, „Стената”

{Още»}

 
ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ - ЧОВЕКЪТ, ПИСАТЕЛЯТ, ИДЕОЛОГЪТ

Карол Николов
Из „Спомени от България” (2003)
Каравелов - един от най-великите българи!
Един от ония, за които животът не беше сън и лъжа, а непрекъснато търсене на истината. Един от ония, за които животът беше борба, развихрена и жестока, окриляваща и възвишена, както вярата в доброто и справедливостта.

{Още»}

 
ВРЕМЕ Е ЗА ГЕРОИ, НЕ ЗА СЧЕТОВОДИТЕЛИ

Любомир Духлински
Така наречените „държавни интереси” по правило са нечии лични, групови, партийни, олигархични интереси, маскирани като обществено значими. Макар и обговаряни като национални интереси, единственият резултат е, че те разкъсват обществото на класи, имоти, слоеве.

{Още»}

 
РУМЕН СТОЯНОВ: „ПРАВОСЛАВИЕТО Е ВСЕОБХВАТЕН НАЧИН НА ЖИВОТ”

с писателя и преводача Румен Стоянов разговаря Боян Недев
- Отдавна знам, че си православен, от ония, дето постят в сряда и петък, спазват дългите Рождественски, Великденски, Петровски, Богородични пости, черкуваш се всяка неделя, затуй ми се ще да направим един православен разговор. А и скоро подхвана осемдесетa година, има какво да споделиш.

{Още»}

 
ЕСЕ В СОЛ МИНОР, МАЖОРНО

Веселин Андреев
Из „Размисли” (1973; 1980)
Музиката е едно чудо. Едно от най-загадъчните и най-светлите човешки чудеса. Но не станаха ли много чудесата - така говоря и за поезията, и за… Не - човек умира по много начини, един от тях е: когато престане да открива чудеса в живота.

{Още»}

 
ЕМБЛЕМАТИЧЕН АВТОР НА СЪВРЕМЕННАТА НИ ИНТИМНА ПОЕЗИЯ

90 години от рождението на Евтим Евтимов
Продрум Димов
Трудно бихме открили друг творец, който да е успял да си завоюва такива водещи, солидни позиции във възходящото развитие на днешната ни любовна лирика.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛИЗЪМ ИЛИ ПРОСТО ТИНТИРИ-МИНТИРИ

Любомир Духлински
„Когато осъзнаем, че в огледалото виждаме себе си, а не някой друг, тогава ще започне да се въздига България!” К. Стоилов
Напоследък, проправяйки си път през живота, често се случва да се препъваме в един и същи камък. Въпреки многото сходни и натрапливи отличителни белези и сходна болка от предишното препъване.

{Още»}

 
ВОДОИЗТОЧНИЦИ НА КУКУВИЦА

Георги Майоров
Водосливът на Кукувица се образува от хребетите: от изток - Костадина; от североизтък - Кепенека; от север - Балканчека; от запад - Вельовото, чийто склон разделя Кукувица от Бистрица.

{Още»}

 
ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

Красимир Власев
В една есенна вечер преди десетина години, по телефона ми се обади мъжки глас, който ме поздрави за цикъл стихове, отпечатани в последния брой на „Словото днес”.

{Още»}

 
ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА САЩ КАТО ФАКТОР ЗА БЪДЕЩИ ГЛОБАЛНИ ПРОМЕНИ - ЕВРОПА И ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ НА ПЪРВО МЯСТО

Александър Гочев
Предлагаме разширено резюме на две интервюта с известния икономист Михаил Хазин от 18 и 19 август 2023 г., в които се излагат негови предвиждания за процеси с глобален характер, определяйки  живота на много хора в близките години.

{Още»}

 
ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

Любомир Духлински
Приказка, разказана от политически партии и коалиции
БСП: Червената шапчица обича социално слабите хора. Носи им безплатна храна, защото е възпитана в дух на хуманизъм и интернационализъм, колкото и някои сили да се опитват да отричат това.

{Още»}

 
И ОТВСЯКЪДЕ НАДНИЧА ДОБРУДЖА…

135 години от рождението на поетесата Дора Габе
Добрин Добрев-Финиотис
На 28 август 1888 година в едно жарко добруджанско лято, в село Дъбовик, близо до Генерал Тошево и на няколко километра от Добрич, се ражда знаменитата поетеса Дора Габе.

{Още»}

 
КОГА, КОГА?

Румен Стоянов
КОГА, КОГА?
Осведомителни, че и осмърдителни средства, яко разгласяват благородния повик Да изчистим България заедно. И усърдно уведомяват колко доброволци къде са участвали, какви количества отпадъци са изхвърлени.

{Още»}

 
СЛАВЧО ЧЕРНИШЕВ: ВСЯКА НОЩ БЪЛГАРИЯ СЪНУВАМЕ

Димитър Кенанов
В свойте повратки при Илия Бешков - книгата „До видело”, Станислав Сивриев записва Бешковия коментар към префразиран цитат от „Откровение” (14:2): „И чух аз от шум от много води и глас се носи над водите…”

{Още»}

 
ЧЕРВЕНАТА КРЕПОСТ. СТРАЖИ И КЪРТИЦИ

Любен Панов
Из „В подножието на хълмовете” (2023)
В такова време сме двамата с Григор Лилов надвечер, дошли по красивата облагородена пътека от наскоро построената хижа-хотел „Антонивановци” току над стената на язовир „Антонивановци” до тризъбеца на високия паметник „Антоинивановци”, построен в памет на партизанския отряд /бригада?/ „Антонивановци”…

{Още»}

 
120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО РАДЕВСКИ

Продрум Димов
Новото време се оказа доста непризнателно и безпаметно, изпращайки в безмълвния свят на забравата десетки наши достойни предци, имащи безспорен принос в съзиждането духовната сграда на нацията. За жалост тази злощастна участ споходи и този именит творец от Троянския край.

{Още»}

 
ПОДМЯНА НА ПОНЯТИЯТА

Тихомир Йорданов
Това е често срещано явление в езика. Закономерно то се случва най-често със заемките - привнесени чуждици, приспособени за местните условия на живот и социални отношения.
Отворете Речника на Найден Геров. На буква „Х” намерете думата Хайдук, Хайдутин. Обяснено е, че тя е заемка от турски език и означава „чловек, излязъл в горъ с оръжие [...]

{Още»}

 
В ЛЕТОПИСА НА ЧИРПАНСКАТА КУЛТУРА

Константин Зидаров
Многоуважаема госпожо,
Вчера привечер получих писмото Ви, двете книжки „Наше минало” и книгата на Димитър Данаилов „Молитва към човека”.

{Още»}

 
В ПРОСТОРНИТЕ ПОЛЕТА НА ЖИВОТА

90 години от рождението на Александър Миланов
Кирилка Демирева
Навършват се 90 години от рождението на Александър Миланов, който си отиде от този свят преди седемнадесет години.

{Още»}

 
ОЩЕ ВЕДНЪЖ… ЗА БЕДНОСТТА

Петър Анастасов
Тази година (2012) българите преживяха незапомнено студена зима. Според не по-малко студената януарска статистика на Евростат България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата.

{Още»}

 
ТЪМНАТА СТРАНА НА СВЕТЛИНАТА БЪЛГАРСКА

Иван Енчев
„Тъмна Индия” е светлината на нашата демокрация.
Тук не става дума нито за тъмните петна по челото на слънцето /през деня/. Нито за тъмната част по тумбака на луната /през нощта/. Приказваме за светлината на нашата българска управия. И в пряк енергийно-целебен аспект. И в косвен духовно-образователен смисъл.

{Още»}

 
ЯВОРОВ В МОЯ ЖИВОТ

Димитър Данаилов
Много години вече работя в музея на Яворов. Точно срещу бюрото ми на западната стена на канцеларията е окачен един от неговите портрети като македонски четник. Това е предпочитаният от мен портрет, макар че във фонда на музея има още много.

{Още»}

 
МАРИН КАДИЕВ С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА ЗА КРИТИКА

Мария Антонова

За Марин Кадиев се пише твърде малко, не защото няма какво да се каже, а защото завистта от колегите му в българската литература е известна твърде отдавна.

{Още»}

 
ТОЙ ОСТАНА ЗАВИНАГИ С НАС

Любомир Духлински
Защо Англия пожертва майор Франк Томпсън и другарите му?

Когато основателят и фронтмен на британската рок група „Пинк Флойд” Роджър Уотърс посети България, едно от първите места, където отиде, беше гробът на майор Франк Томпсън в село Литаково, Ботевградско.

{Още»}

 
ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА И ПОЛИТИЧЕСКА РЕАЛНОСТ

Петер Юхас
превод: Александър Гюров
Още през 148 г. пр.н.е. древна Македония става римска провинция, а след разпадането на Римската империя тя е включена в границите на Източната империя.

{Още»}

 
ДВОЙКАДЖИИ - ГЕРОИ НА ДЕНЯ

Добрина Симова
Двойкаджиите са големите герои на нашия ден! Накъдето и да се обърнеш в този живот, само такива срещаш, но не на улицата, защото те не я метат, а се движат в лимузини като командват парада в делник и в празник.

{Още»}

 
ПРЕДГОВОР КЪМ КНИГАТА „СЛОВОСТРАСТИЕ” (2023)

Йордан Каменов

Началото на тази книга не е идея за книга. Роди се в трудни за мене времена. Търсих решението в създаването на нови културни продукти. Един от редица осъществените (неосъществените също бяха немалко) беше създаването на Театър на словото.

{Още»}

 
БИБЛИОТЕКА „АЛБАТРОС“: ВЕЧНИЯТ ЮГ

Димитър Кенанов
Благодаря, мой тих прозорец. Павел Матев
Поетът е събрат на този принц небесен -
не трепва пред стрели и бури, но, уви,
когато сред шума тук долу е пренесен,
гигантските крила му пречат да върви.
Шарл Бодлер, превод: Пенчо Симов

{Още»}

 
СТАДУВАМЕ ПО ЧАЛГАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Иван Енчев
Какъв странен парадокс връхлетя нашата многострадална нация в последните три десетилетия! След премахването на сковаващите закони на плановата икономика и тоталитарните обществено-личностни отношения, всички българи очакваха, че ще се отприщи обещаното демократично преобразяване на държавата.

{Още»}

 
СПОМЕНИ

Йордан Фурнаджиев
подготвил за публикация в „Литературен свят”: Георги Ангелов
Раждане и местожителство на баща ми и майка ми
Роден съм в София. Бил е горещ летен ден - 16 юли 1934 г. Къщата, в която съм се родил, отдавна не съществува в квартал „Артилерийски казарми”.

{Още»}

 
В МЪТНО БЯЛО

Денчо Владимиров
из дневника на публициста
И това доживяхме да чуем през изминалите години - „Арестувани лекари в България за издаване на фалшиви болнични и документи за освидетелстване пред ТЕЛК!”

{Още»}

 
ЗОЯ

Захар Прилепин
превод: Литературен свят

Днес се навършват сто години от рождението на Зоя Анатолиевна Космодемянска.
Внучка на свещеник. Комсомолка.
Мечтаела да постъпи в Литературния институт. Любим писател - Аркадий Гайдар, даже успяла да се запознае с него.

{Още»}

 
СТАНИ

Румен Стоянов
СТАНИ
Мнозина тукашняци негодуват срещу изтичането на ръце, крака, мозъци по чужди чужбини. Моя скромност няма да обглеждам подробно явлението, само ще надзърна от към две отдавна разигравани теве предавания: Стани богат и Последният печели.

{Още»}

 
„КАНДИДАТИРА ЛИ СЕ ЗА КМЕТ?” „ДА! СЕГА ТЪКМЯ И БАЛДЪЗАТА”

актуален памфлет
Иван Енчев
Подобен разговор между познати се чува на много места тези дни…
Зададат ли се местни избори в България, в общините кой ли не се втурва да се добере /пряко или косвено/ до високия кметски стол и всякакви други столчета, дивани и пейки около него.

{Още»}

 
НА ГОЛ КОРЕМ - ЧИФТЕ ЗАПАДНИ ПИЩОВИ

Иван Енчев
Сегашните български „памперс-бебета” се закърмят с такава поамериканчена физическа, икономическа и духовна кърма, че след време ще се срамуват от дядо Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ И АНИБАЛ РАДИЧЕВ

Продрум Димов
За жалост съвсем случайно разбрах от колеги, че този рядко духовит и немалко талантлив наш поет ни е напуснал неочаквано на 30 юли т.г.

{Още»}

 
ТИХА РАЗДЯЛА

Димитър Хаджитодоров
Декоративните секвои, - секвоядендрони или мамонтови дървета, - се появяват у нас в началото на миналия век, най-вероятно по инициатива на Фердинанд, който се е интересувал от биология. Постепенно внушителните им силуети се настаняват и в градските паркове.

{Още»}

 
ДА ОСТАВИМ ЖИВА ПАМЕТТА ЗА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Слово пред паметника писателя в Борисовата градина
София, 30 юни 2023 г., 10.30 часа
Елена Алекова
Радвам се, че отново сме се събрали днес, 30 юни 2023-а, да почетем паметта на великия Николай Хайтов, народния писател. Двадесет и една години след като той ни напусна, всеки от нас тук носи жив спомена за него.

{Още»}

 
СТАРОБЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И НЕЙНАТА ИСТОРИЯ (В МИНАЛОТО, НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО)

Димитър Кенанов
Френската революция (1789-1799) отприщи  дремещата енергия на европейските народи  да разрушават имперски обединения  и да се самоопределят, да се самоосъзнават като нации.

{Още»}

 
ВСЕ ОЩЕ СЪНУВАМ И ПЕЯ НА ПАЛКЕНСКИ

Любомир Духлински
През последните векове историческите промени откъснаха от живата снага на българската народност значителни части.

{Още»}

 
МАЙТАПИТЕ НА РЕЙГЪН

Денчо Владимиров
Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън се славел и като голям майтапчия, което за бивш профсъюзен деятел е нещо съвсем естествено.
Той сам се хвалел, че благодарение на майсторлъка си да ръси майтапи, е завъртял и главата на Горбачов.

{Още»}

 
СРЕЩИ ВЪВ ВЕСТНИКАРСКАТА ДЖУНГЛА

Денчо Владимиров
Странички от журналистически мемоари
В Пловдив се озовах като журналист преди 40 години.
От 1981 година до началото на злощастната горбачова перестройка бях най-превежданият български писател - сатирик в централния съветски печат, печатаха разказите ми в „Правда”, „Огоньок”, „Крокодил”, „Неделя”, „Вечерняя Москва”…

{Още»}

 
ТЕХНОЛОГИЯ НА ВОЗДВИЖЕНИЕТО

Денчо Владимиров
Как се правят литературни космонавти и месии
/Спомен от литературен семинар в Бистрица/
Преди около 30 години, на голяма публична среща в ДНА в Пловдив отец Боян Саръев разказа шокиращи неща за началното време на започнал всеобщ разпад в обществото ни. Впечатли казаното от него за подвизите и на появилото се и [...]

{Още»}

 
МАЛКА ПОЕМА ЗА ЗДРАВЕЦА В ЕРЕВИШ

Лозан Такев
През 2024 година къщата в квартал Еревиш, община Антоново, Търговищка област става на 100 години… А тридесет от тях бяха моите пролети, лета и есени, но понякога и през зимата димеше коминът, а печката напалена с дърва нагорещяваше и стопляше студените и хладни сутрини и нощи.

{Още»}

 
ЗА КАКВО СМЕ РОДЕНИ…

Лозан Такев
С Любо имахме общи приятели, общи идеи, общи любими поети. Един от тях беше Владимир Башев, а неговият стих „Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени” пророчески се превърна и в мото на живота му.

{Още»}

 
АВТОПРЕДГОВОР

Петър Анастасов
Из „Стихове”. Избрано (2022)
Упорито отлагах това време, когато трябва да събера стиховете от досегашните си книги на едно място, но вече няма мърдане.

{Още»}

 
КИРИЛ ТОДОРОВ – ЗАБРАВЕНИЯТ МАЕСТРО

Любомир Духлински

В България името на прочутия в чужбина скулптор Кирил Тодоров е от никак или рядко споменаваните, а в периода от 1965 г. до 1987 г. името му въобще не се споменава по никакъв повод, макар да са се състояли годишнини от откриването на негови големи проекти.

{Още»}

 
МОЖЕШ ДА УБИЕШ ТЯЛОТО, НО НЕ И ВЯРАТА

Любомир Духлински
„Що ща мислите за мен. Не съм само я тук и не сте само вие, за да ви е мъчно. Ако ма убият, то барем знам за какво. Гледай децата…” Билял Юсуфов

{Още»}

 
КАК ПРЕДСКАЗАХ ВОДНИТЕ АПОКАЛИПСИСИ В БЪЛГАРИЯ

Денчо Владимиров
От години в Пловдив се провежда (вече със затихващи функции) международното специализирано изложение “Природа, лов, риболов”, на което като журналист съм бивал от самото начало.

{Още»}

 
ДЕН НА СЛАВАТА И ПОДВИГА

Минчо Минчев
„Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели”, Йоан, XV глава, XIII стих
В душата на народа, в скрижалите на българския дух, в паметта на кръвта българска, пламти жаравата на деня Трети март.

{Още»}

 
С ВРЕМЕТО ВРЕМЕННОТО СИ ОТИВА, ОСТАВА ВЕЧНОТО

Или забравен ли е Петко Тотев?
Елена Алекова
Преди седмица-две прочетох статията „Петко Тотев - забравеният даровит труженик на словото” на Продрум Димов (вж. в. „Дума”, прил. „Пегас”, 19.05.2023, бр. 94, с. 9). Приветствам идеята на автора да повдигне темата за забравата в нашата литература.

{Още»}

 
СЛАВЧО КРАСИНСКИ: „СИНЯТА ДАЛЕЧНОСТ“

Димитър Кенанов
Угасват златните полета,
далече тих кавал звучи,
а селските прозорци светят
като разплакани очи…

{Още»}

 
КАТАРЗИС

Милена Върбанова
България трябва да изживее жесток катарзис, ако иска да продължи във времето. Катарзис във всички властови структури, във всяка отделна личност. От нас трябва да бъде изгнан завинаги Мамона - и да се посели отново Бог.

{Още»}

 
КАК СЕ УБИВА ПОЕТ

Любомир Духлински
Слънчогледите паднаха в прах.
Гео Милев, „Септември”
Едва ли има в Европа държава, народът на която по жестокост, двуличие и коварство да надминава българите. Примерите са безброй, безчет…

{Още»}

 
ДО СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, ИНСТИТУТА ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ПИСАТЕЛСКИТЕ СЪЮЗИ

Румен Стоянов
Подир славния и героичен 10-и започнаха безчет какви ли не преобразования в какво ли не, включая езика наш насущний: върху него рукна потоп излишни чуждици, главно английски.

{Още»}

 
В ПОЛУМРАКА НА ОБЩЕСТВЕНОТО ПОДЦЕНЯВАНЕ

Иван Енчев
„На война е като на война.
Стреля се във гръб и много често.
Обкръжен от полутишина,
талантливият е неизвестен.

{Още»}

 
ПОЧИТ КЪМ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

100 години от смъртта на поета
Елена Алекова
На 18 юни, точно преди столетие, спря да тупти сърцето на Слънчевото момче в българската литература. Малко преди да навърши 25 години.

{Още»}

 
В ГЛЪБИНИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА – И НА ДУШАТА

Веселин Андреев
Из „Размисли” (1973; 1980)

Чудото стана: един човек излетя неизвестен и се върна безсмъртен. Жив и жизнерадостен, в своите двадесет и седем години той се превърна в символ, даде името си на училища и площади, на деца и планински върхове.

{Още»}

 
СЪВРЕМИЕТО БЪДНО – 4

Елит Николов
Из „Съвремието бъдно” (2022)
ИСТИНИ В ОЧАКВАНЕ
В общественото мнение са налице и предположения, които обичайно наричат хипотези заради недостатъчните доводи те да бъдат оценявани като верни. Но не са пусти и от истина, поради което очакват да бъдат проверени. Сиреч, са истини в очакване.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ПУНДЕВ

Д. Б. Митов

В чужбина убийството на Васил Пундев би учудило всички, за жалост в България то не изненада никого.

{Още»}

 
ПЕСЕНТА НА АШИК-КЕРИБ

Кримчакските песни в творчеството на М. Ю. Лермонтов
Виктория Багинска
превод: Любомир Духлински
Известната приказка на Лермонтов „Ашик-Кериб” е намерена в документите на поета след смъртта му. Едва през 1846 г. се появява в печата в литературния алманах на В. A. Сологуб „Вчера и днес”.

{Още»}

 
ОСВОБОДИТЕЛЯТ НА ЩИП ЕФРЕМ ЧУЧКОВ – ЕДИН ОТ НАЙ-ВИДНИТЕ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ В МАКЕДОНИЯ

Явор Чучков
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ ПО ВОЕННА ИСТОРИЯ
ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНИТЕ БОРБИ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКА ТРАКИЯ ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912-1913)
по случай 110-годишнината от Балканската война и създаването на Македоно-одринското опълчение

{Още»}

 
НЕ ГО ДЕЛЕТЕ!

Панайот Чинков
За Йордан Йовков не може да се каже, че едва след смъртта си събира около своята личност и около своето дело признанието и почитта на целия български народ.

{Още»}

 
НОЩТА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ

100 години от зверското убийство на Александър Стамболийски
Любомир Духлински
В продължение на десетилетия страната ни е на едно от водещите места в световната история по политически убийства и атентати.

{Още»}

 
САНК

Румен Стоянов
САНК
Ти, любомъдрий, знаеш думи всякакви, тъй че глагол един, санкционирам, не ще да ти е отбягнал.

{Още»}

 
ЛАМАР ПОД ПАЗАРДЖИШКО НЕБЕ

125 години от рождението на поета
Продрум Димов
Винаги, когато съм се вглеждал в портрета на този колоритен наш литературен творец, съм откривал физическа прилика с неговия събрат по перо от Карнобат - Димитър Полянов, който за съжаление, е доста позабравен, може би - неудобен за нашето уж демократично и хуманно съвремие.

{Още»}

 
СВЕТЪТ Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМ, ЗА ДА СМЕ МАЛКИ

Ангел Христов
Тъгувам. Живея на известен адрес, чувствам се жител на ЕС, дишам според правилата, чета и пиша според правила, които не съм измислял или поне участвал в установяването им, опитвам се да се уверя, че съм жив, не намирам името си на никоя гробна плоча, но усещанията ми са свързани с неустоимото чувство за отхвърляне [...]

{Още»}

 
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ПРОФЕСОР ПЕТЪР ИВАНОВ

Денчо Владимиров
Запомнил съм интервю на Радио „Фокус” от 2010 година, в което нашият известен професор Петър Иванов каза:

{Още»}

 
СВЕТОВНО ИЗЧЕГЪРТВАНЕ

Лозан Такев
Думата „изчегъртване” беше и дума на годината, след като Слави Трифонов я употреби, без и да допуска, че ще стане нарицателна…

{Още»}

 
ЩРИХИ ОТ ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ

Димитър Хаджитодоров
I
Земите, стопанисвани от Уестминстърското абатство, били отнети от опърничавия монарх Хенри VIII след разногласия с папата. Те разширили ловните полета около столицата.

{Още»}

 
С ГОРЕСТ И ГОРДОСТ

Веселин Андреев
Из „Размисли” (1973; 1980)
Има празници, които са хубави, но просто се повтарят - ако не се изчерпват, то и не добиват ново звучене. Има обаче празници, които с времето стават все по-значителни, обогатяват своя смисъл, все повече ни завладяват със зрелостта на традицията и с жизнеността на обновлението.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ ВЕСТНИК

Румен Стоянов
Той се казва Йордан Атанасов, а вестникът „Литературен глас”: най-старият литературен вестник, съществуващ понастоящем у нас, основан през 1928 в София от заралията Д. Б. Митов.

{Още»}

 
В СЯНКАТА НА ГЕНИЯ

Димитър Данаилов
*
Никой още не е казал дали самоубийството е слабост или сила.
Яворов не можеше да не посегне към пистолета. Все едно - обществото щеше да го разстреля. С клюки. Или с равнодушие. Или със собствените му стихове.
Така той оцеля.

{Още»}

 
КАТО ДЪХ ОТ КНИЖНИ КЛАДИ

Денчо Владимиров
Изглежда, за да се освободи място по лавиците и фондовете за произвежданите в България индустриално книги от поникналите мистериозно през Прехода стотици издателства, преди години регионалната библиотека в Пловдив проведе няколко странни акции по “дарявания” на книги за гражданството.

{Още»}

 
ОСКЪДНО ЗА ПРОСВЕТИТЕЛСТВОТО

Румен Стоянов
ОСКЪДНО ЗА ПРОСВЕТИТЕЛСТВОТО
Прочетох „Акатист на свещеномъченик Климент Рилски”, превод от църковнославянски иконом Йоан Карамихалев. Срещнах думи, които не познавах или рехавата ми памет е изтървала, няма значение, важното е, че изпитах усладата:

{Още»}

 
ПОЕТЪТ, КОЙТО НЕ Е ОТ НАШИЯ ГРАД

80 години от рождението на Иван Северняшки
Павлина Петкова
Поетът на нашия град, който обича да нарича по тоя начин себе си, всъщност не е от нашия град - Иван Северняшки е роден на 30 април 1943 г. в с. Смочан, Ловешка област. Перипетиите на живота завинаги го свързват с Бяла. Тук той се бори всекидневно [...]

{Още»}

 
ЛОВНИ ИСТОРИИ

Красимир Власев
Тази история ми е разказана от Серафим Северняк през един от онези летни дни, когато на чардака в сопотската му къща пиехме следобедното кафе, което за изненада на съпругата му Мима, имаше вкус на столична водка.

{Още»}

 
ГЕНЧО ХРИСТОЗОВ: „БЕЗДОМНИ НЕСТИНАРКИ СА ДУШИТЕ НИ“

Димитър Кенанов
През 2018 г. завърших споменно-аналитичната си книга „Сърцето ми е нежно за войник: Ранният Янаки Петров”(Издат. „ПИК”, Велико Търново, 2023). В нея отбелязвам вкратце за ученическите си години:

{Още»}

 
„СТЪКЛАРИТЕ” НЯМАТ ПОЧИВЕН ДЕН

Денчо Владимиров
По последните събития на континента се размислих коя е най-фаталната за живота на планетата ни професия от много години?
И неочаквано открих, че това е професията на… Стъкларя.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ПЕЙЧЕВ НА 80 ГОДИНИ

Кирилка Демирева

Големият български и молдовски художник и поет Димитър Пейчев навърши 80 години. Повече от 60 години той отдава на живописта, пресъздавайки в ярки краски природата и живота на хората от неговия любим буджашки край.

{Още»}

 
АВТОПРЕДГОВОР И КНИГОВ ТЕКСТ („ЛЕГЕНДИ ПРИ ЦАРЕВЕЦ“)

Димитър Кенанов
Млади поети, бъдете българи, синове на своя народ!
Иван Вазов
За епиграф на своите „Мисли за езика” Илия Волен слага два стиха от Иван Вазов: „Език свещен на моите деди!…// Език на тая, дето ни роди”. Писателят есеист не откроява смисъла на първия стихов ред, който ни отпраща към св.-Кирило-Методиево дело и промислителното създаване на славянобългарската [...]

{Още»}

 
СЪВРЕМИЕТО БЪДНО - 3

Елит Николов
Из „Съвремието бъдно” (2022)
ОБЩЕСТВЕНОТО РАЗЕДИНЕНИЕ
У нас го доведоха две свързани помежду си обстоятелства: предателството спрямо социализма от върхушката в Българската комунистическа партия и недостатъчната устойчивост на населението в защитата на създаденото от него самото социалистическо устройство.

{Още»}

 
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ В НОВИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ УЧЕБНИЦИ

Пред 24 май
Денчо Владимиров
Преди всичко, дами и господа, отвсякъде трябва да се изхвърлят едни такива вече архаични думи от българския език като “виждане”.

{Още»}

 
МЪНИЧКО ЗА ДЯДО ВЛАЙКОВ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Отдавна ми се искаше да напиша за Тодор Генчов Влайков. За моя дядо Влайков. И все не започвах - не се чувствах готов. И сега не съм истински готов.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ АСЕН ЗЛАТАРОВ ДО АЛЕКСАНДЪР СПАСОВ

Писмо от Асен Златаров до Александър Спасов
Драги Александър Спасов,
Смъртта на Стилиан Кутинчев ме много разстрои и умори, та не съм за пред весели хора и не ще мога да присъствувам на твоя празник.

{Още»}

 
ДИМАНА ДАНЕВА: „ГОРЕ ГЛАВАТА, СКИТНИКО!“: „ПИСМО ДО СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ“

Димитър Кенанов
В живота все така съм влюбена до смърт.
Здравей, Сергей! Прекрасно е да се живей!

{Още»}

 
СВИЩОВЕЦ Е АВТОР НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА КОМЕДИЯ

Людмил Симеонов
Малцина може би знаят, че първият български комедиограф Теодосий Икономов, известен и с псевдонима Богдан, е родом от Свищов. Тук той поема първата глътка въздух през 1836 г. и пак тук свършва краткият му земен път в началото на 1871 г. И той като своя гениален съгражданин и следовник Алеко умира млад, ненавършил 34 [...]

{Още»}

 
ДЕСАНКА МАКСИМОВИЧ: „И СВЕТЛИНА, И СЛЪНЦЕ ОЩЕ МИ СЕ ИСКА“

Пенка Иванова

Едва ли някой може предварително да знае колко време му е отредено да бъде на тази земя, но си мисля, че по-уравновесените личности, по-добрите хора живеят по-дълго.
Като сръбската поетеса Десанка Максимович.

{Още»}

 
МОМЧЕТО НА КОН

Димитър Светлин
Познавам поета и белетриста Тодор Харманджиев от ученическите си гимназиални години във Враца.
Тогава господин Александров (гражданското му и учителско име) беше преподавател по френски език и мой класен наставник.

{Още»}

 
ДА СИ ВОИН – ЗНАЧИ ДА ЖИВЕЕШ ВЕЧНО!

Николай Николов
Неотдавна ви представих стиховете на Юрий Волк - боеца от ЧВК «Вагнер»… Той воюва от 2014 година. След тежко раняване попада в болница. И сега научих, че се е споминал. На петдесет години. Почивай в мир, войнико!

{Още»}

 
КОРМЧИЯТА ЛЕНИН

Николай Николов
На 22 април се е родил човекът, който промени историята - Владимир Илич Ленин.
Благодарение на него светът стана по-справедлив и светъл.
Той доразви марксизма и вдъхна живот на сухата теория.

{Още»}

 
ТИТЛА ЛОКАЛИЗИРА „РОДНИЯ КРАЙ” НА ПИЕР ДЬО РОНСАР В БЪЛГАРСКИЯ СЕВЕРОЗАПАД

Александър Стойков
Известно е, че съществуващите хипотези за прародината на прочутия френски поет Пиер дьо Ронсар (1524-1585) са ориентирани към Румъния и България. Техният преглед показва, че румънските предположения възникват в средата на 19 век.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ИВАН АРНАУДОВ И НИКОЛА ДАНЧОВ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Иван Арнаудов и Никола Данчов до Георги Домусчиев
Чирпан, 21.04.1904 г.
Любезний Домусчиев,
Отдавна се канех да ти пиша и само случаят ме накара да изпълня намерението си сега. Откак оставих Плевен, все ми се искаше да започна някое списание и ето сега, като намерих издател, започвам с Н. Г. Данчов, който е тук.

{Още»}

 
КОШМАРЪТ БЪЛГАРИЯ

Ангел Христов
Ние, българите, сме кошмарни хора. Сиреч сънуваме един и същи сън, в който няма и зачатък на човешкото, благородното, самопожертвувателното, неповторимото, сън без степени на красивото, изящното, съвършеното състояние на преклонение пред постиженията на човека от неговата поява до днес.

{Още»}

 
НАПОМНЯНКИ УКОРИЗНЕНКИ

Румен Стоянов
НАПОМНЯНКА УКОРИЗНЕНКА
Презаслужено славим Раковски, Левски, Ботев и още множество поборници, ратници за България. Възторжено пишем досежно стореното от них, коленичим пред паметниците им, свеждаме знамена, скланяме глави, отлагаме шапки.

{Още»}

 
НА ТЕСЛАТА ДРЪЖКАТА

Иван Георгиев
Критически бележки към три български конкурса за хайку
След хайку-фиаското с неразбирането на темата на Деветия национален конкурс „Светлината на зимата”, Българският хайку съюз, вместо да се откаже от каквито и да е атрибутивни добавки по отношение на зимната тематика, хвърли ново предизвикателство с Десетия юбилеен - „С аромат на зима”.

{Още»}

 
ГЕО МИЛЕВ ЗА ЯВОРОВ

Трифон Митев
(мисли и бележки)
В бакалския тефтер на Тотю Крачола от Чирпан е записано: „1878 Яаноари 1 Натва Лету На Пйчу рождениту” (1)  - под звъна на камбаните, привестващи руските освободителни войски в Чирпан се ражда бъдещият поетичен гений П. К. Яворов.

{Още»}

 
СПОРТНИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ПИНОЧЕТ СА ЖИВИ

Любомир Духлински
„Когато топката мине край гредата, можеш да се разплачеш или да се разочароваш… Но ако загубиш свободата си? Ще плачеш или ще се бориш за нея.”
Ерик Кантона, френски футболист

{Още»}

 
БРАЗИЛСКО ЯДРО

Румен Стоянов
За интересуващи се от български книжовници в Латинска Америка тяхното средоточие от някога и до сега е Аржентина. Съвсем не го оспорвам, още по-малко отричам: там са бивали Самуил Стрезов, Борис Шивачев, Тодор Ценков, Александър Карпаров, Иван Аржентински,

{Още»}

 
ПЪТ И ПРЕЗ БЪДНИТЕ ГОДИНИ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Да напиша за Константин Константинов ме подтикна - за да не кажа принуди! - Радой Ралин. Обади ми се по телефона, щом прочел „Не мога без вас”, чак смущаващо… Радой е от едно вече рядко племе - на тия, които имат сърце да насърчат другаря си и при най-малка [...]

{Още»}

 
“НЕКА РАДИОТО ДА ГИ ТЪПЧЕ САМО С МУЗИКА!…”

Денчо Владимиров

Разгадана загадка от родния радиоефир
Подариха ми радио транзистор. И в затворническите години на пандемията, когато НОЩ не ни позволяваше да се разхождаме из парковете без куче, транзисторът бе денонощно до мен.

{Още»}

 
СТО ГОДИНИ СРАМОТА …

Лозан Такев
Драги Радой, посмъртно те известявам, че лютите чушки у нас вече са само внос. Както кажат и наредят от Брюксел и САЩ. Или както помолят нашия човек, който три пъти ходи в посолството на „Козяк”…

{Още»}

 
ТАМ – ПОД ТРИТЕ БОРА

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
(Импресия)
Час ли вече се лутах из тия печални, гъсти, безизходни гробища?

{Още»}

 
БРОСЕЛИАНДОВАТА ГОРА НА ЦВЕТАН СТОЯНОВ

Димитър Кенанов
„Нишките, които се прекъсват” (1967) - така образно сполучливо в книгово заглавие Цветан Стоянов назовава алиенацията (отчуждението), разобщението на човек от човека, от природата и обществото, което започва с първите мигове, когато детето напуска майчината утроба.

{Още»}

 
„ПИТАТ МЕ: „ИСТИНА ЛИ Е?” ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯ: „ИСТИНАТА Е ПО-СТРАШНА…”

Любомир Духлински
„Които клаха народа си, както и турчин не го е клал”.
Антон Страшимиров
„Нищо от казаното до сега за терора в България не е преувеличено. На онези, които ме питат: „Истина ли е?”, трябва да се отговори: „Истината е по-страшна… България е земя на ужаса, адът на Европа, мъртвите са навсякъде”.

{Още»}

 
СПЕСТЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕВА…

Лозан Такев
Редовно пазарувам в търговската верига „Била”…
И всеки път ми дават касова бележка, в която не пропускат да отбележат: „Днес вие спестихте, примерно 25 лева…” Днес 25 лева, утре 30 лева, в други ден 28 лева…

{Още»}

 
СТИХОВЕ ОТ ДОНБАС

Николай Николов
Донецк… Има такъв град в Европа. От 2014 година го обстрелват непрестанно. В домовете не тече вода, защото украинските военни са взривили подстанциите. Често изключват тока и газа.

{Още»}

 
ОТ ХАСКОВО ДО АРДА

Сто и двадесет години по-късно
Пътни бележки
Елена Алекова
19 октомври 2020
Тръгваме на път. На автопоход. Група ентусиасти, решени да преминат по маршрут, очертан преди сто и двадесет години от ентусиасти.

{Още»}

 
СЪВРЕМИЕТО БЪДНО – 2

Елит Николов
Из „Съвремието бъдно” (2022)
ОБЩЕСТВЕНОТО СЦЕПЛЕНИЕ
Дори в досегашните му еволюционни състояния човекът е живеел и живее като клетка в общността, към която принадлежи. Индивидът, твърди по този повод Айнщайн, “е способен да мисли,

{Още»}

 
СЪВРЕМИЕТО БЪДНО - 1

Елит Николов
Из „Съвремието бъдно” (2022)
ПОДБУДИ КЪМ ЧОВЕШКОТО ОБЩУВАНЕ
Ето някои подробности от зараждането, разгръщането и свързаните с тези подбуди явления в човешкия род и през идното му съвремие.

{Още»}

 
ЯНКО ДИМОВ: „ТРИМА МЛАДИ ПОЕТИ“

Димитър Кенанов
Споменно-аналитичните ми книги за високата поезия на Янаки Петров, Огняна Свиленова/Свилина и Янко Димов са взаимоповикани и явени по реда с имената на скъпите за мен труженици на българското слово.

{Още»}

 
ВЯРАТА НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА – ИВАН ВАЗОВ, РАЗКРИТА В ГЕНИАЛНОТО МУ ТВОРЧЕСТВО

Лъчезар Лазаров
През 2021 г. се навършиха 100 години от кончината на големия и неповторим наш писател Иван Вазов. Когато научим историята на времето, в което живее той - края на Османското владичество, борбите за Църковна и политическа независимост и живота на младата българска държава, ще разберем, че ние не сме преживели и вероятно [...]

{Още»}

 
КРАДЦИ И СПАСИТЕЛИ

Любомир Духлински
В съдбата на старата ни писменост се оглежда съдбата на нашия народ - съдба несретна, нерадостна, съдба на народ, прекарал 700 години под чужд ярем!
Проф. Куйо Куев

{Още»}

 
ГЪРДИ СИ С ОРДЕН НАКИЧИ…

За наградите като шпори за вдъхновението
Денчо Владимиров
Главната новина на 14 март 2023 по радиото бе за номинация на нов роман на обявяван от соросоидното общество в България за класик столичен господин. Номинацията била за чужбинска награда, която пък била най-авторитетната в света на литературата, според съчинителите на новината. Сиреч излиза, [...]

{Още»}

 
ДАВОС 2023 – РЕКВИЕМ ЗА ГЛОБАЛИЗМА ПО АМЕРИКАНСКИ

Румен Воденичаров
Това, което излъчи 53-та сбирка на „стопаните на парите” (В. Катасонов) можеше да се предвиди. Шансовете за еднополюсния свят да се възстанови след пандемията ат COVID 19 и войната в Украйна са минимални.

{Още»}

 
ЛИРИКАТА НА ВОЙНАТА

Николай Николов
Ратното дело е тежък труд. Ако не си щурмовак, поне деветдесет процента от времето ти отива за копаене. Оформяш позицията в пълен профил. Сечеш и дялаш дървета. Редиш ги. И пак дълбаеш.

{Още»}

 
АМАЗОНКАТА

Пенка Иванова
,, …И спомням си как тичахме в зори
през същото поле да сварим розобера.
Ти първия откъснат цвят ми подари.
Отдавна ли то беше, или вчера?…”
Из ,,Двойно виждане от един зимен прозорец”

{Още»}

 
С КАКВО Е ИНТЕРЕСЕН ПАКИСТАН?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 14 август 1947 г. на картата на света се появи нова държава: Пакистан.
С какво е интересна тя?
За да се разбере, че Пакистан е необикновена страна, е достатъчно да се изброят само няколко факта.

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТКО ТОТЕВ

Продрум Димов
Живеем във време, което превъзнася до небесата унизяващото човешката личност комерческо нравствено нашествие и безцеремонно загърбва изконните ни национални ценности и скъпата ни народностна самоличност.

{Още»}

 
НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА

Румен Воденичаров
След високопарните и иронични определения на Русия като „бензиностанция с ракети”, направени от Просто Кирчо, неочаквано се оказа, че Европейският съюз и страните от Африка и Южна Америка са разчитали да купуват от „бензиностанцията” доста жизнено важни стоки като зърно, стомана, азотни торове, въглища и обогатен уран за АЕЦ.

{Още»}

 
ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБ

Нужен ли е референдум за смъртното наказание?
Румен Воденичаров
За тази поговорка едни казват, че идва от библейски времена, други от времето на вавилонския цар Хамураби. Има най-различни тълкувания, но основният смисъл остава  неизменен: „Възмездието за едно престъпление е адекватното наказание.”

{Още»}

 
ПРИЗНАНИЯ

Румен Стоянов
ПРИЗНАНИЕ
Да, охотно чета православна книжнина. Ради Вярата, чедолюбивата ни Църква Майка, всебългарщината, но същевременно изпитвам и услада от езика: той, в зависимост от употребяващия го, може да изобилства с думи, които ги няма другаде, пък са наши, а не готовляци, надомъкнати от маймунлуци.

{Още»}

 
ЕРАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ

Любомир Духлински
Михаил Горбачов - единственият президент на СССР, последен генерален секретар на ЦК на КПСС и баща на перестройката на Запад е възхваляван до небесата. На Изток е друго - обвиняват го за разпада на Съветския съюз и за икономическата разруха, която застига повечето бивши социалистически страни след промените от 1989 г.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЮРДАН ТРИФОНОВ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Юрдан Трифонов до Георги Домусчиев
12. VІ. 1944, Панагюрище
Драги Домусчиев,
Писмото ти от 3. VІ., израз на добрите чувства, които всякога си хранил към мен, получих своевременно. Благодаря ти за честитките и благопожеланията по случай служебното повишение на сина ми, генерал;

{Още»}

 
ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК

Предизвикани размисли по печални поводи
Денчо Владимиров
Вече три десетилетия и в някогашните страни на социализма ударно се възхвалява… капитализмът.
От устата на почти обожествени бивши и сегашни партийни функционери не се чува да се отронва вече опасната дума “социализъм”.

{Още»}

 
НЕ МОГА ДА ОБИЧАМ РУСИЯ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ, ПРЕХАПАН ЕЗИК И ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА

Никола Инджов
Подзаглавието е перифраза на известна мисъл на великия философ от Пушкиновата епоха Чаадаев. Но и днес дилемата за отношението към Русия съществува пред личности и общества навсякъде по света.

{Още»}

 
НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

Поетът, който цял живот неотлъчно търси себе си…
Продрум Димов
Такъв съм го почувствал като своеобразно човешко и творческо явление, докосвайки се епизодично до негови творби, пиеси и мемоарни издания, без да имам претенции, че познавам в нужната дълбочина неговия човешки и творчески облик.

{Още»}

 
МНОГО ЛИ СА?

Сирак Скитник
На България не й липсват талантливи хора - и в изкуството, и в обществения живот.
Но характери, волеви хора, които упорито и безкористно да бранят своите идеи, които да поставят на карта дори своя живот в защита на своята мисъл и дела - такива се броят на пръсти.

{Още»}

 
ХУБАВИЯТ АНЕКДОТ

Тихомир Йорданов
В редакцията на „Литературен фронт” Тодор Харманджиев - тогава той завеждаше отдела за поезия - поиска да му разкажа виц. Слушаше с тънка усмивка на устните и с весели пламъчета под рошавите попрошарили се вежди.

{Още»}

 
БИТКА ЗА ИСТОРИЯТА ИЛИ ИГРАТА НА КУКЛОВОДИТЕ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО

Любомир Духлински
Ние сме държава от освободители. Може някои да не искат да ги освобождаваме, но ние ги освобождаваме.Уилям Шатнър, американски актьор
Преди 40 години, на 8 март 1983 г. тогавашният президент на САЩ, треторезредният каубойски актьор Роналд Рейгън, прочита в Орландо, Флорида пред Националната асоциация на евангелистите в САЩ, написаната от неговите сътрудници реч.

{Още»}

 
ЖИВОТ С ДИМЧО

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Не бързайте да ме корите, че интимнича с поета. И не мислете, че не се стеснявам, като пред всички го наричам Димчо (насаме винаги му казвам така).

{Още»}

 
НИЕ СМЕ НАЙ-КУЛТУРНИЯТ НАРОД!

Денчо Владимиров
Научно съобщение
Искате аргументи за това твърдение, т.е., че ние, българите, сме най-културният народ на света?
Готово.

{Още»}

 
КОГАТО НЕЩАТА НЕ СЕ КАЗВАТ ДОКРАЙ

Ирина Кирилова
Всичко започна от едно предаване на БНТ 1. „История БГ” избра тема за самоубилите се български поети. През деня ми се обади доц. арх. Димитър Андрейчин, с когото бях правила интервю, и ми каза, че в предаването ще стане дума и за негов роднина - Иван Стоянов Андрейчин. Реших да гледам.

{Още»}

 
РОДИЛНИЯТ ВИК НА СВОБОДАТА

Слово, произнесено на юбилейната конференция „145 години от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяване на българската държавност”
Минчо Минчев
Има факти, които очертават границите на една особена екстериториалност в историята. Тяхното значение пред лицето на света не подлежи на преоценка, защото макар и човешко дело, те носят като неизлечим печат знака на Боговдъхновението и Божествения промисъл, [...]

{Още»}

 
ПОДМИНАТ ЮБИЛЕЙ НА… ЦИВИЛИЗАЦИЯ

От дневника на писателя
Денчо Владимиров
На 30 декември 1922 година е създадена първата държава на нова цивилизация в човешката история.

{Още»}

 
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ В БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ: НАРОДНО-ПСИХОЛОГИЧЕСКИ И КУЛТУРОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ

Илия Пеев
Научно-практическа конференция, посветена на 145-та годишнина от Освобождението на България „Руско-турската война 1877 г. - 1878 г. Съвременни аспекти” Място на провеждане: Москва, Съюз на писателите на Русия, 02.03.2023 г.

{Още»}

 
ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА ТРАНСХУМАНИЗМА

НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА ТЯХ СА ДУМИТЕ
Александър Гочев
„Смърт и неадекваност ни очакват, всеки един от нас. Това е единственото сигурно нещо. Повтаряйте си това всяка сутрин и нещата се подреждат в перспектива. Повечето от това, което смятаме, че има значение, всъщност няма. Едно изключение от това правило е състоянието на държавата. Това има значение. (Тъкър Карлсън; [...]

{Още»}

 
НЕОБЛАДАНО

Владимир Георгиев
Всяка болест, вероятно, ражда пороци. Като мързела. Има родени с пороци, без да са очевидно болни. Примери много - като тръгна из пазара и виждам реститути, политици, пенсионирани корумпета и банкери, ченгета и прокурори: всичките на свобода, съзнавам, че обитаваме страна на хулно житие, а не на охулено битие.

{Още»}

 
ТРЕТИ МАРТ – ИЗСТРАДАН И ВЕЧЕН

Минчо Минчев
В сакралния календар на България, денят Трети март свети с непомръкваща светлина вече 145 години. На този ден възкръсна от пепелищата на историята красното име на нашето любимо Отечество.

{Още»}

 
С МАЙЧИНА ОБИЧ И БАЩИН БЛАГОСЛОВ

Георги Гривнев
Когато разговарях с Апостол Пашев в софийския му дом, първата дума, която се изправи пред мен, беше - благородство. Спомних си и края на един от разказите на писателя и негов родственик Георги Пашев. „Не да си добър, а да правиш добро!”

{Още»}

 
СВЕТЪТ НА КУЛТУРИТЕ: МИР, КОНФЛИКТ, СЪЖИТЕЛСТВО, СИМФОНИЯ, ЙЕРАРХИЯ

Панко Анчев
1.
Различни са подходите, мащабът на анализите и изводите, характерът на теориите, когато културата се изследва или от гледните точки на големите или на малките народи и култури. Защото малките и големите култури по различни начини участват в света, различни са местата, които заемат в йерархията.

{Още»}

 
ДЕЦАТА МИШЕНИ

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
Който съблазни едно от тия, малките, които вярват в Мене, за него ще е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.
Иисус Христос

{Още»}

 
ШЕКСПИРИАДА

Лозан Такев
Избухна демокрацията. След три дни поставиха „Много шум за нищо” по Уилям Шекспир…
Бодигардът от Банкя стана кмет, а сетне и премиер. Три мандата. И отново „Много шум за нищо”.

{Още»}

 
БЪЛГАРИН СТЕНОПИСВА В БРАЗИЛИЯ

Борислав Боянов

Той се казва Момчил Стоянов и е роден през 1979 в София, където завършва Колеж по изобразителни изкуства „Проф. Николай Павлов” и вместо една специалност избира две: илюстрация, иконопис.

{Още»}

 
НЕ ХОДИХ НА ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА

Иван Джебаров
Въпреки многогодишните призиви на общественици и културни дейци, Васил Левски все още не е канонизиран от българската източноправославна църква.

{Още»}

 
ДОКЪДЕ ОЩЕ ЩЕ СЕ СРИВА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ?

Денчо Владимиров
Ще има ли предел за русофобската истерия на новите кириакстефчовци
Прочетох, че в новата ни история на “демократизиране по отвъдокеански”, в последните години от евроатлантическа България са изгонени като заподозрени в шпионаж 84 руски дипломатически служители.

{Още»}

 
ВЪЗНАГРАДЕТЕ МЕ, ТОВА ИСКАМ! ЕТО, АЗ ИЗДАВАМ!

Любомир Духлински
Един народ не може да бъде затрит, ако той сам не се е пригласил за това…
Проф. Марко Семов
Вместо предговор
„И ако върви все така, защо със закон се не уничтожи предаването на история като предмет в нашите училища и не въведат специални предмети за „любопитство, безделие, готованство и безсистемна и безусловна критика на всичко което [...]

{Още»}

 
МАКЕДОНИЯ – ТОПОГРАФИЯ НА БЪЛГАРСКОТО МЪЧЕНИЧЕСТВО

Минчо Минчев
Многозначността на всичко, което се случи при честването на 151-та годишнина от рождението на големия български революционер и радетел на българщината Георги Николов Делчев - Гоце, тепърва ще бъде изследвана.

{Още»}

 
ВЪЛЦИ, ХИЕНИ И ЛЕОПАРДИ СРЕЩУ РУСКАТА МЕЧКА

Денчо Владимиров
Във времето, когато на планетата още не бе подло предадена от своята пета колона и разрушена с помощта на империалистическите вълци могъщата държава СССР, възпираща световния бандитизъм, имаше тогава виц:

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ В ДУХА И СМИСЪЛА НА БОТЕВАТА ПОЕЗИЯ

Панко Анчев
1.
Христо Ботев е последният поет на доосвобожденската ни литература. След него е вече Иван Вазов, започнал творческия си път през робството, но развил се и утвърдил се след Руско-турската война от 1877-78 година и превърнал се еманацията на българския национален дух и същност.

{Още»}

 
СПИСЪКЪТ НА ИЗБАВЛЕНИЕТО

Любомир Духлински
През пролетта на 1941 г. по-голямата част от Централна и Западна Европа вече е прегазена и подчинена от германския Вермахт, но Гърция успешно устоява на агресията на германския съюзник Италия.

{Още»}

 
НЕВОЛНИТЕ РАЗБЪЛГАРИТЕЛИ

Румен Стоянов
Те, уви, без никакво преувеличение, са милиони. А за да съм точен: огромнейшото мнозинство днешни съотечественици, зер они ръсят ли ръсят все повече обуквени вносотии. Правят го без въопще да се замислят какви последици създават в езика нам насущний.

{Още»}

 
ЗА КАПКАТА КРЪВ, ВРАТОВРЪЗКИТЕ И ФАСОВЕТЕ

Мартен Калеев
…Заявявам - мразя ви. Да знаете - презирам ви. Проклети да сте в своите терзания и вайкания. Не можете да ме спрете. Защо да ми пука, че искате да вървите достойно сред достойни хора. Свършиха се подобни притчи.

{Още»}

 
НУЖНО ЛИ Е ПИСАТЕЛИТЕ ДА СЕ СРЕЩАТ С ЧИТАТЕЛИТЕ

Панко Анчев
Писателят не само пише за читателите си, но и е техен изразител, като говори от тяхното име. Той е и достоверен свидетел на живота на своите читатели. За да го пресътвори, той трябва да познава героите си, да владее техния език, да подражава на мисленето им, та дори да се идентифицира чрез тях.

{Още»}

 
БЕЗМЪЛВЕН СВИДЕТЕЛ НА МИНАЛОТО

Виолета Станиславова
„Под София цял свят е закопан - отдолу е Сердика” - пише Константин Иречек, въпреки че е знаел за съществуването на двете безмълвни, но най-древни съпернички ­ църквите „Света София” и „Свети Георги Победоносец”.

{Още»}

 
ПРЕМЕЖДИЕ В КРЕМЪЛ

Денчо Владимиров
Из ръкописа на книгата “Откриването на Русия”
Атанас Шейтанов, един от емблематичните истински приятели на руския народ, бе дългогодишен спортен деятел, председател на градския съвет на работническото спортно движение в Пловдив. Имаше много спомени от съвместната работа със съветски деятели на спорта и от срещите си в СССР.

{Още»}

 
ГЕНИЯТ НА БЪЛГАРИЯ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Христо Ботев.
Той е голям и безсмъртен като Балкана, който му даде своя скут за люлка и своя връх за вечен дом. Голям колкото България - покрил я с името си цялата, до последния й планински дом. И вечен като България.

{Още»}

 
АНУШКА

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Тя и сега стои пред погледа ми - с умните си живи очи, с лъчезарната си усмивка, възторжена и мила - като самата ни ремсова младост…

{Още»}

 
ЕМИЛ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Най-невероятното е Емил да остарее. Опитайте се да си го представите на петдесет - не, вече на шестдесет и вече на седемдесет… години! Невъзможно! Емил никога не ще стане дори на тридесет и три години. Той си остава все същият, чудесно младият Емил.

{Още»}

 
ЖИВКОСОТИРОВИТЕ „УСМИВКИ ЗА ВСЕКИ ДЕН”

Марин Ботунски
Из „Ранни дъгове”- книга първа (2005)
„Преди сребърните камбанки на кокичето да заронят дъхави капчици светлина. Преди да разтвори резедави шепи Кукурякът. Преди да лумнат пламъчетата на Минзухарите. Преди да отвори очи Синчецът. Преди Пчеличките да се сейнат като литнали капчици мед. Преди…

{Още»}

 
УСТА ГЕНЧО КЪНЕВ – НА ГРАНИЦАТА НА ДВЕ ЕПОХИ

Любомир Духлински

Сведенията за личния живот на Генчо Кънев са малко, но със сигурност е бил физически здрав човек, трудолюбив и винаги довеждал до завършен вид своите дела. Съвременниците му разказват, че точно изпълнявал поетите задължения и бил дълбоко почтен.

{Още»}

 
РАДИКАЛНИЯТ ЕКОТАЖ – КРИМИНАЛНА САМОРАЗПРАВА ИЛИ ТЕРОРИСТИЧНА АКЦИЯ?

Димитър Хаджитодоров
„Екотажът” - радикалният екологически саботаж - възниква след Втората световна война в Съединените американски щати (САЩ) като реакция срещу тромавата природозащита, осъществявана от някои неправителствени организации.

{Още»}

 
ТУК

Румен Стоянов
ТУК
И още: тука, ту, тукана, туканък, туканцък, туканцъка, тукатейка, тукачка, туканачка. Книжовният език допуска заглавния облик и първия от изброените, останалите битуват в поместни говори.

{Още»}

 
ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ПОЛИЦАИТЕ

Денчо Владимиров
Сатиричен  трактат за правната култура на едно “минало покрай нея поколение” и за също случващото се и със сегашните подрастващи българи

{Още»}

 
ПЕСЕН И ПАМЕТ

Трендафил Василев
Години наред любителите на българския фолклор имат удоволствието да слушат една забележителна творба - „Песен за мома Еленка”, в изпълнение на известния народен певец Тодор Кожухаров и оркестър „Южни ритми” - Хасково.

{Още»}

 
ПОЧТИ НЕПОЗНАТИЯТ КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ

Лозан Такев
Обикновено слизам на метростанцията „Константин Величков” и вървя по булевард „Константин Величков” в община Илинден. И винаги съм се питал тези хиляди и стотици хиляди столичани, които всеки ден виждам край мене и се разминавам с тях в забързаното ни ежедневие, знаят ли кой е техният патрон Константин Величков, с когото [...]

{Още»}

 
80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

Забележителни имена на родния поетичен свят
Продрум Димов
Ако този рядко талантлив поет и преводач, допринесъл в значителна степен за приобщаването на днешната руска литература към националния ни литературен живот, беше жив, на 17 януари т.г. щеше да навърши 80 години.

{Още»}

 
ПРЕДГОВОР КЪМ „ДЕВЕТНАДЕСЕТ ПЕСНИ ЗА ЦВЕТАН ЗАНГОВ И ЕДНА ЗА НАС”

Николай Христозов
Един наш съвременник, юноша, опиянен от свободата, поет, вдъхновен от величието на комунистическата идея, живее и умира като истински герой на своето време.

{Още»}

 
САКСОНСКИТЕ РУДАРИ

Любомир Духлински
Добивът на руди на черни метали е познат в българските земи още от древността и служи за основа на примитивната черна металургия в планинските райони, разполагащи с магнетитни пясъци по реките и дървесина като гориво.

{Още»}

 
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ПОЕТА ИВАН ЕНЧЕВ

Атанас Капралов

Напоследък стана почти традиция поети да представят свои събратя по перо. Самият аз многократно съм имал честта да анализирам както световно неизвестни таланти от провинцията, така и столични величия с претенции за живи класици.

{Още»}

 
В МОЯТА ТАЙНА ПОЕТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ

Виолета Станиславова
Първото си стихотворение написах в осми клас. В старата къща, в мрачната стая, имахме готварска печка с дърва и въглища. Налагаше се да я чистя и паля. Вземах лопата и изгребвах студената сгурия.

{Още»}

 
ЗА 145-ТА ГОДИШНИНА НА ПЕЙО ЯВОРОВ

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
Животът е един разгърнат каталог на страдания, но…за какво плащаме? За величието на дарбата, извела П. Яворов сред най-значителните поети на България, чиято слава е прекрачила границите на родината му?

{Още»}

 
ОБРАЗЪТ НА РАЗПАДНАЛОТО СЕ ОБЩЕСТВО

Бай Ганьо
По случай 160 години от рождението на Алеко Константинов
Панко Анчев
1.
Удивително е колко бързо българският свят се променя след възстановяването на българската държава през 1878 г. Променят се политическият му облик, икономическите отношения и културния живот, но особено видно е това в морала и човешките взаимоотношения.

{Още»}

 
ЗАСАДИТЕ В НАШИЯ ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ

Панайот Чинков
(По случай годишнината на Алеко)
Близо четири десетилетия се празнува тъжната годишнина на Алеко.
Туристи честват бащата на българския туризъм, писатели също се сещат да отдадат почит на автора на „Бай Ганю”, но общественият елемент е още далеч от това честване.

{Още»}