Публицистика

ОТ ДУНАВ ДО ПЛОВДИВСКИТЕ ТЕПЕТА

Недялко Чалъков
В един следобеден ден писателят Георги Алексиев дойде в редакцията с литературния критик Огнян Сапарев. Разговаряхме сърдечно, приятелски, сякаш се познавахме от години. Той имаше творческа среща със земляците си от ломския край.

{Още»}

 
ЧОРБАДЖИ ЮРДАН И СЕМЕЙСТВОТО МУ НИКОГА НЕ ПРОЩАВАТ НА ЯВОРОВ

Петя Александрова
Из “България в потури, но с цилиндър” (”Хермес”)
Бащата се заканвал да отреже парите на синовете си, а Мина наричал „вятърничава и твърдоглава”

{Още»}

 
„ДЕ СЕ Е ЧУЛО, ВИДЯЛО, МОМА ВОЙВОДА ДА БЪДЕ…”

Димитър Аджеларов
В нашата фолклорна съкровищница са съхранени такива безценни поетични творби, които показват неудържимия стремеж на българина към красивото, прекрасното и героичното…

{Още»}

 
ИЗ МНОГОТО МИ СПОМЕНИ ЗА ЙОВКОВ

Елисавета Багряна

И до тази пролет ние все се срещахме от време на време - било в кафенето, било в книгоиздателство „Хемус”, било по булеварда.
Беше на обед. Хубав слънчев ден.

{Още»}

 
ПОДВИЖНОТО НЕБЕ

Дамян Калфов
Първата ми книга?… Забравят ли се трепетите, радостите и тревогите при излизането на първата ти книга? Първата книга - това е нещо като първата любов.

{Още»}

 
ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ НА СТАЛИН

Михаил Хазин
превод: Литературен свят
Преди всичко, като епиграф, който няма да изнеса пред текста, са думите на Пушкин и Висоцки (и на Бродски, струва ми се), че съм готов да обсъждам проблемите на страната си само с онези, които й желаят доброто.

{Още»}

 
НА ПАТРИАРШЕСКА ВЪЗРАСТ – С МЛАДЕЖКИ ПОГЛЕД

Банко П. Банков
(През тази година Найден Вълчев ще навърши деветдесет)
След като се разделихме с Валери Петров, мярката за талант в българската лирична поезия държат Найден Вълчев и Петър Караангов. Стиховете на Караангов са пастелни, докоснати от мека скептичност и деликатна меланхолия.

{Още»}

 
ПЕВЕЦЪТ НА ДУНАВСКАТА РАВНИНА

Георги Стойков
За поета Никола Василев Ракитин (Никола Василев Панчев) са казани верни, красиви думи, но има и доста недомлъвки.

{Още»}

 
МОЯТА СЪГРАЖДАНКА

Ботьо Савов
Никой не можеше да подозре, че четиринадесетгодишното момиче, което свиреше на хармониката, един ден ще бъде знаменита българска певица, примадона на чуждите опери.

{Още»}

 
ЗАПОЗНАНСТВОТО МИ С ПОЕТА ГЕОРГИ ДАНЧЕВ

Недялко Чалъков
През есента на 1963 година бе открит Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”. Георги Данчев бе назначен за асистент по История на българската литература. Водеше упражненията на проф. Пеньо Русев, с когото бяха добри приятели.

{Още»}

 
ЙОНКА ХРИСТОВА – 35 ГОДИНИ СЦЕНИЧНА ДЕЙНОСТ

Мария Добрева, председател на фондация „Вигория”
В началото на март 2017 г. почитателите на Йонка Христова, оперна певица - мецосопран и поетеса, бяха приятно изненадани от срещата с нейния музикален и поетичен талант.

{Още»}

 
БИКФОРДОВИЯТ ШНУР НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Валерий Филимонов
превод: Литературен свят
На 7 декември в Кремълския дворец се състоя церемония по награждаването на лауреатите на Руската национална музикална награда за 2016 г.

{Още»}

 
БИСТРИЛИЦА – КЪРМИЛНИЦА НА ЧЕТИРИ ПИСАТЕЛСКИ МАЙКИ

Стефан П. Стефанов
Три институции организираха творческа среща със заслужилия краевед и учител Надежда Анастасова, дългогодишен учител, бивш директор на Природоматематическата гимназия в Монтана и началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

{Още»}

 
В КОНТАКТ С НАРОДА

Панчо Дорев
Бе 1909 г., тъкмо след хуриета. Доста българи от княжеството понадзърнаха в Солун и се върнаха назад. Само Антон Страшимиров остана да работи между нас, да прилага и на дело своите културни и социални идеи за род и поробени.

{Още»}

 
СРАМНО МЪЛЧАНИЕ!

Д-р Георги Ив. Бояджиев

Иван Ст. Андрейчин умря! Още едно голямо сърце престана да тупти. Какво от туй? Литературните лилипути, скрити в хралупата на мъничкия си морал, потриват ехидно ръце и лукаво се усмихват. Един голям човек по-малко, какво от туй? - България няма нужда от големи хора.

{Още»}

 
БИТЪТ В ПРОЗАТА НА МИХАЛАКИ ГЕОРГИЕВ

Любомир Бучков
Името на Михалаки Георгиев е свързано с един странен парадокс. Изгревът на литературната му дейност е бил посрещнат възторжено, проявите му са били следени с трепет и обсипвани щедро с внимание.

{Още»}

 
„ГЛОРИЯ БУЛГАРЕ”

Кирил Христов

Прочетох с неотслабващо увлечение „Глория булагре” - една от 50-те книги на Жорж Нурижан. Тя дава на италианците тринадесет изискано изработени образци на такива българи, без които политическата и духовна история на народа ни е немислима.

{Още»}

 
ГОГОЛ Е НАШ

Валерий Ганичев
превод: Литературен свят
Из „Диалог и обсъждане”
На приема след знаменития Сорочинския панаир председателят на Правителството на Украйна Кинах гръмогласно се обърна към мен: «А впрочем, моля, чий писател е Гогол? Руски или наш?»

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ, КОГОТО НЕНАВИЖДА ХОЛИВУД

Ивлин Уо
превод: Литературен свят

За филма „Мосю Верду” на Чарли Чаплин
Чарли Чаплин е не просто непопулярен в Холивуд. Дълги години той беше жертва на организирано преследване.

{Още»}

 
ДО КИТАЙ ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА

Боян Ангелов
Би ли могло да се обясни необяснимото или да се преброди непребродимото? Подобни въпроси навестяват всеки, решил да пише за Китай. Разбира се, преди да реши да пише, непременно трябва да е видял Китай или поне част от него. И то онази част, която е емблематична за страната.

{Още»}

 
РУСКИЯТ ЕЗИК

Валерий Ганичев
Из „Диалог и обсъждане”
превод: Литературен свят
Той сияе и утвърждава не само руския дух, но и украинския. Да, да, уважаеми «независими». Маса украинци са създавали на него своите шедьоври, мислили са на него, писали са, утвърждавайки Русия и Украйна.

{Още»}

 
РУСКИЯТ ТВОРЧЕСКИ ГЕНИЙ

Константин Н. Петканов
Славянската степ е безкрайна и необозрима. На нея са израсли клонести дъбове, които свързват земята и небето в една обща човешка родина. Тия могъщи, сенчести дъбове са руските класици. Под тяхната благородна сянка израсна и българската литература.

{Още»}

 
ОБХВАТАТА НА ГЕНИЯ

Антон Страшимиров
Хаджи Димитър, падналият в Балкана буревестник на българските надежди, е безсмъртен не само за своето време: той е национален герой. И Ботев го възпява като такъв. Но окото на поета надхвърля моментните настроения - и дава творение за векове;

{Още»}

 
„ЩОМ ЧОВЕКЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЕЧНО ЖИВ, ЗНАЧИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ И ВЕЧНО МЪРТЪВ“

90 години от рождението на Иван Радоев
Лалка Павлова
Колко оптимизъм, драматизъм и изстрадани собствени Голготи са събрани в мисълта на този забележителен български творец - поета, драматурга, публициста, литературния критик и преводач Иван Радоев.

{Още»}

 
ПЕСЕНТА

Валерий Ганичев
превод: Литературен свят
Из „Диалог и обсъждане”
Казано е неведнъж: «Може всичко да загине, но жалко за музиката».
Мисля така: руската песен, както и украинската, безпощадно и грубо ги гонят и дори забраняват…

{Още»}

 
РИМИ

Александър Балабанов
- Ела в библиотеката да пушим.
- И ще поработя малко. Знаеш, тоя „Фауст” уж е готов, а има толкова места, не мога.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БАЛАБАНОВ КАТО ОБЕКТ НА ХУМОРИСТИ И КАРИКАТУРИСТИ

Александър Божинов
Мнозина не познават професора Балабанов лично, от виждане, но го знаят от рисунките на карикатуристите.

{Още»}

 
ЗАПАДНИЗАЦИЯТА НА ЕЛИТА Е ДАЛЕЧЕ ОТ НАРОДА НА РУСИЯ

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят
Преди сто години в Русия станаха събития, сега известни като Февруарска революция от 1917 година. Замислена като безкръвна, «нежна» смяна на властта, те инициираха дълга и мъчителна метаморфоза на цялото руско общество, съпроводена с огромни материални загуби и човешки жертви.

{Още»}

 
ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
В САЩ са предложили да се нарече улицата срещу посолството в чест на Немцов. Съответният законопроект е внесъл сенаторът Марк Рубио.

{Още»}

 
НЕВИННИЯТ ДАНТЕС

Александър Климов
превод: Литературен свят
Отбелязвайки 180-та годишнина от смъртта на А. С. Пушкин, в новините по Първи канал някакъв възбуден експерт заяви, че Дантес най-вероятно не е искал да убива поета и се е целил в крака му.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ

Страшимир Кринчев
Преди години - беше в началото на май - разхождайки се край безмълвните, заспали в слънчева нега води на Нил, аз срещнах на прашния мост вън от Александрия сакат човек, който седеше в малка дървена количка и тикаше с ръце колелетата.

{Още»}

 
ЗА ЧОВЕКА И ДРУГАРЯ КРИНЧЕВ

Георги Райчев
От дълбока древност е останала мъдростта „за покойния или добро, или нищо!” А понеже за всеки покойник все трябва да се каже по нещо, оттам идват и познатите до втръсване клишета по некролози и надгробни слова: „добро сърце”, „блага усмивка”, „незаменим другар”, та чак и „безкористен и скромен”.

{Още»}

 
ХЕРМАН ХЕСЕ ЗА ПЪТЯ КАТО СИМВОЛ НА ЖИВОТА И СМЪРТТА

Калоян Блажев
Във всички произведения на Хесе пътят е символ на живота на човека, на неговия начин на мислене и на вътрешния му свят. В “Демиан” пише, че животът на всеки човек е път към самия него, т.е. към самопознанието.

{Още»}

 
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

Владимир Бондаренко
превод: Литературен свят
Захар Прилепин в Донбас
Смятам, че Захар Прилепин постъпи, както руският воин във всички времена, от Куликово поле до Бородинското сражение, от руските доброволци в Испания и Виетнам до панфиловци. Той отиде да се сражава за Русия и нейните идеали.

{Още»}

 
ТОЛЕРАНТНОСТ, НО НА КАКВА ЦЕНА?!

Георги Майоров
През последните седмици масмедии и некомпетентно осведомени журналисти (между другото мои колеги по професия в дългогодишната ми практика на журналист и писател) нададоха кански вой - как така широколъчани, во главе с кмета Васил Седянков

{Още»}

 
ДУХОВНИЯТ СВЕТОГЛЕД НА БЪЛГАРИНА

Константин Н. Петканов
Когато става дума за българина, не бива да вземаме под внимание случайните характеристики, нито пък да изхождаме от това, което чужденците говорят за него.

{Още»}

 
ОКУПИРАНА ЛИ Е УКРАЙНА?

Дмитрий Дзиговбродски
превод: Литературен свят
Гражданите на Украйна през последната година и половина често повтарят, че се намират под окупация. Но това не е така.

{Още»}

 
КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Д. Б. Митов
Една дата, един тържествен празник - 24 май - са сгрявали с топла светлина сърцата на всички българи от мрачните времена на средновековието, през тъмното и тежко робство до днес.

{Още»}

 
ОГРАБВАНЕ ПО…

краят на абсолютното доминиране?
Джулието Киеза
превод: Литературен свят
Буквално за няколко години ситуацията в света се промени кардинално. И се случва не еволюционно развитие на света, а революционно.

{Още»}

 
НУЛЕВАТА СВЕТОВНА. РУСИЯ ПРОТИВ ВСИЧКИ?

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят

В сериала «Нулевата Световна» (Първи канал, 23-24 февруари) Кримската война 1853-1856 г. бе наречена световна война, случила се дълго до известната на всички Първа световна. Това е напълно справедливо.

{Още»}

 
«ЕВРОВИЗИЯ» КАТО ДИАГНОЗА

Иван Охлобистин
превод: Литературен свят
Скоро в Украйна ще се проведе конкурсът «Евровизия» - международно културно събитие, което може да помните по брадатата певица.

{Още»}

 
SI VIS PASEM, PARA BELLUM

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Искаш ли мир, готви се за война.
Тази формула, както в аритметиката, остава установена в политиката от древността до наши дни.
Впрочем, бих уточнил: не силата е залог за мира, а равновесието на силите.

{Още»}

 
МЯСТОТО НА ГОРКИ В СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА

Д. Б. Митов
Още когато се появиха първите работи на Горки, за всички стана ясно, че наистина нов свят се открива за литературата. На пръв поглед произведенията на Горки приличаха на всички съчинения от така наречената реалистична школа.

{Още»}

 
ЗА НЕГО

Васил Павурджиев
Ботйов!
Едно име, което е знаме, едно име, което е религия за всички унизени и оскърбени, за всички, на чиито ръце пеят страшната песен веригите и на чиито очи са замръзнали сълзите на роба.

{Още»}

 
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НИ НЕДЪГ

Панчо Дорев
Селското ни население е основата, ядката, военната сила на всяка държава, а още повече на нашата. И трябва да го пазим като зеницата си.

{Още»}

 
ВИТАЛИЙ ЧУРКИН МОЖЕ ДА Е БИЛ УБИТ

Михаил Делягин
превод: Литературен свят
Смъртта на Чуркин изглежда загадъчна, тъй като с диагностицирането на сърдечен пристъп, доколкото може да се съди, след смъртта не възникват никакви проблеми. Указанието за необходимостта от токсикологичен анализ позволява да се предположи, че става дума за отравяне.

{Още»}

 
БОРИС ШИВАЧЕВ – ПЕТ ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА МУ

Недялко Месечков
В летните ясни привечери на малката полянка „Асан Ефенди” в Ямбол често група младежи от последните класове на прогимназията и от първите на гимназията се събираха седнали върху пожълтялата трева и се унасяха в разговор.

{Още»}

 
ШАНДОР ЧОРИ – ГОРЧИВАТА СЛАДОСТ НА ЖИВОТА

Иванка Павлова
Това е творец с толкова разностранни интереси, че e трудно да се каже кое е определящото в житейския му път. За него ще прочетете, че е поет, писател, есеист, преводач, драматург, журналист, политик.

{Още»}

 
В ОНИЯ ТЪМНИ ВРЕМЕНА, КОГАТО…

Любен Панов
Когато се роди първородният ми син. Доста години са се изтъркаляли. Аз редактор на многотиражка - „Силикатчик”, с тираж 2 500. Да има за всеки работник по един брой в големия разградски завод за стъкло и порцелан.

{Още»}

 
РУСКАТА ЛИТЕРАТУРА СЕ ИЗПРАВЯ ОТ ГРОБА

Александър Проханов
превод: Литературен свят
какъв дяволски крясък и вой нададоха либералите, научавайки за постъпката на Прилепин
Захар Прилепин замина да воюва в Донбас, стана заместник-командир на батальон, облече мундир с пагоните на майор.

{Още»}

 
ОБЪРКАНА РАБОТА

Змей Горянин
Чуден свят са европейците!
Че са културни - вярно е, че са учени - вярно е, но че са нелюбезни и нетактични - и това е вярно!

{Още»}

 
СТЕФАН ГЕНДОВ

Крум Йорданов
Нашето театрално изкуство едва ли има друго име, което да е така неразривно свързано с него. Малцина са тия, които ние бихме могли да посочиме, като театрални дейци - всецяло посветили живота си на това изкуство. Не говоря за артистите, чиято дейност е специална и твърде ограничена.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ЛЕВСКИ

Стефан П. Стефанов
Може ли някой да изчете литературата, която е написана за Левски? Не може. А тя с всеки ден се увеличава. Това е така, защото той успя да постави в бележника си четири въпросителни след думата НАРОДЕ????

{Още»}

 
СЪДБАТА И КРЪСТЪТ НА ИГОР ШАФАРЕВИЧ

Александър Проханов
превод: Литературен свят

На 19 февруари 2017 г., на 94 г. почина руският философ, математик, професор, академик от РАН Игор Ростиславович Шафаревич.

{Още»}

 
НЕЩИЧКО ЗА ПОЕТА И ЗА ПОЕЗИЯТА

Константин Батюшков
превод: Тихомир Йорданов
Поезията - този плам небесен, който малко или много се съдържа в човешката душа - това съчетание на въображение, чувствителност, мечтателност, - поезията не рядко е и мъка и наслада за хората, създадени единствено за нея.

{Още»}

 
РОДОПСКО – БИТ И ПЕСЕН

Константин Н. Петканов
Родопа е един от най-старите пчелни кошери на българския род. Всички ония традиции, обичаи и вярвания, които са спомогнали да се изгради мирогледа на българина най-добре са били съхранявани в недрата на тази наша, родна планина.

{Още»}

 
КУКЛЕНСКИ МАНАСТИР „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН”

Нина Кръстева-Дудова
Април е опнал сините си небеса, а ветрецът безуспешно се опитва да довее поне едно бяло облаче. Съпругът ми е заковал крак на педала на газта, скоростомерът е спрял на цифрата 120, а колата припка сякаш по кадифени терлички.

{Още»}

 
РУКАТКА

Стефан П. Стефанов
Труден е бил животът на българите в миналото. Дни и нощи, месеци и години на непосилна борба със земята и добитъка, с природни бедствия, с национални поробители и собствени грабители.

{Още»}

 
БЛАГОРОДНИКЪТ САВА ОГНЯНОВ

Д. Б. Митов
Едно тържествено шествие изпрати Сава Огнянов до последното му жилище. Най-големият български артист след Васил Кирков си замина направо от сцената и затова споменът за него беше по-жив и името му по-популярно.

{Още»}

 
СИРАК СКИТНИК ПОЧИНА

Никола Мавродинов
На 5 март т. г. почина големият художник, естет, художествен и театрален критик Сирак Скитник.

{Още»}

 
ГИВИ

Александър Проханов
превод: Литературен свят

ГИВИ - Герой на Донецка Народна Република (2015), полковник от армията на ДНР (септември 2016). Командир на батальона «Сомали»./ Свободна енциклопедия

{Още»}

 
СССР Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИСТОРИЯ НА РУСИЯ. А БОЛШЕВИКИТЕ СЕ ДЕЛЯТ НА ДВЕ ЧАСТИ…

Владимир Букарски
превод: Литературен свят
Тази статия известният руски публицист от Молдова Владимир Букарски е написал за Деня в памет на Новомъчениците и Изповедници Руски.

{Още»}

 
ПОЛИТИКА И СПРАВЕДЛИВОСТ

Александър Кръстников
Политиката се е стремила в най-добрия случай да подобри външните условия на живот. Ала тя нищо не е могла да стори, като е пренебрегвала нравствеността, която е основата на живота.
„Витлиемска звезда”, VI, 26

{Още»}

 
КОГАТО Я ИЗГУБИТЕ…

Никола Атанасов

Никога не ще престана да повтарям: тачете най-скъпото достояние на един народ - книгата, родната книга. Не затова, че сам пиша книга. Преди да съм писал, аз съм я носил в душата си като скъпа съкровищница.

{Още»}

 
АДА НЕГРИ И ТВОРЧЕСТВОТО Й

Христина Стоянова
Целият живот на голямата италианска писателка представлява едно непрекъснато вдъхновение, а творчеството й, както поезията, така и прозата са отражение на върховно съвършенство

{Още»}

 
СИРАК СКИТНИК

Никола Т. Балабанов
Изминал доста дълъг път и като поет, и като критик, и като художник, Сирак Скитник все още няма свой творчески образ. Занесен от треската все да дири, той не е можал да осмисли творческите си нагони нито в едно от изкуствата, на които е посвещавал сили.

{Още»}

 
АКО ИСКАШ СВОЯ ДЪРЖАВА – ПОСТРОЙ СИ Я! НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ? ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ!

Александър Гочев
Ако глобализация, либерализация, евроинтеграция  не са в състояние да защитят собственото ти семейство и опропастяват бъдещето на държавата като съсипват образованието - да вървят по дяволите.

{Още»}

 
„СЕГА ГОРЯ, СЕГА СЕ РАДВАМ…“

Георги Н. Николов
За творчеството на Никола Вапцаров е писано много, за цикъла стихотворения „Песни за една страна” - също. Изречени са безброй слова на възхита и преклонение пред безспорния му талант.

{Още»}

 
ХРИСТИНА МОРФОВА

Никола Т. Балабанов
На 1 юний, към 7 часа привечер, загина при една автомобилна злополука край град Пирдоп народната певица Христина Морфова.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Варлам Шаламов
превод: Литературен свят
ПЪРВИЯТ И ПОСЛЕДЕН РЕД НА СТИХОТВОРЕНИЕТО
Михаил Кузмин, поет, за когото още много ще се пише и говори, един от най-изтъкнатите руски поети на XX век, от новаторите и познавачите на своята работа, - казвал някога на Цветаева, че първият (написан) ред на стихотворението е неговият последен (напечатан) ред. За него и се [...]

{Още»}

 
ВАСИЛ БОЖИНОВ – ТВОРЕЦ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА В ЛОМ

Стефан П. Стефанов
Юбилейна вечер на 28 септември 2015 г. в ХГ „Кирил Петров” - Монтана, по повод 85-годишнината на Васил Божинов - учител, културен деец, общественик

{Още»}

 
МОЯТ ЖИВОТОПИС

Добри Христов
Родил съм се в 1875 лято 14 декемврий във Варна от съвършено бедни родители, при обстановка никому завидна. Музикални дарби, ако намирате, че имам, съм ги наследил от майка си, която винаги ме е приспивала с хубави песни.

{Още»}

 
ШОВИНИЗМЪТ

Михаил Маджаров
Той не е свойствен на нашия народ; бих казал дори, че е съвсем чужд за него, но както другаде, тъй и у нас се срещат хора, които го смесват с патриотизма.

{Още»}

 
„АЗ УМИРАМ И СВЕТЛО СЕ РАЖДАМ…“

100 години от трагичната гибел на поета - 2 октомври 2016 г.
Георги Н. Николов
За творчеството на Димчо Дебелянов е писано много. С искрена възхвала и преклонение пред безспорния му талант. Затова е логично да се запитаме: какво още можем да добавим, или потвърдим като мнение, за поетичното му наследство? От какъв исторически ъгъл да подходим [...]

{Още»}

 
ЗАКОН ЛИ? ЧЕ ЗАЩО ПЪК ЗАКОН?!

Иван Есенски
Завъртяха се отново кречеталата, цъфнаха мигом пред камери, микрофони и по вестници стаените в бойно дежурство намусени, строги, с тежки погледи изпод вежди, с каменни физиономии редици…

{Още»}

 
ПАТРИОТИЗМЪТ В ИДЕОЛОГИЯТА ЗА КОНСОЛИДАЦИЯ НА РУСКОТО ОБЩЕСТВО

Василий Смирнов
превод: Литературен свят
Изказване на регионалната научно-практическа конференция “Възпитание на патриотизма в системата на непрекъснатото образование”.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЛЮБОМИР ВЛАДИКИН ДО ЛУИДЖИ САЛВИНИ

Писмо от Любомир Владикин до Луиджи Салвини
София, 28 декември 1936 г.
Скъпий приятелю Салвини!
Много ме зарадва вашата картичка от 14 т. м., от приказния Неапол. Най-много се радвам, че вече сте здрав; но не бива да се преуморявате!

{Още»}

 
ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, КОЕТО НЕ ЗАБЕЛЯЗАХМЕ

Николай Дорошенко
превод: Литературен свят
Бях в родния си край - в село Сухиновка, Курска област, срещнах се с бивши съученици. Един от тях ми показа всички мои книги, които са излезли през миналия век. И се оказа, че ги е открил преди четвърт век в котелното помещение сред хиляди други книги, подготвени в нашата селска библиотека [...]

{Още»}

 
ДОНБАС - ПЪТИЩА ЗА РЕШАВАНЕ НА НАБОЛЕЛИТЕ ПРОБЛЕМИ

Галина Чудинова
превод: Литературен свят
При новините за новото, страшно изостряне на войната в Донбас в душата на всеки руски човек сега закипява праведен гняв. Вече три дни украинската артилерия бие безкрайно по Донецк: под огъня са Киевски, Куйбишевски, Петровски, Октомврийски райони и най-близките селца

{Още»}

 
ХИТЛЕР?

Никола Фурнаджиев
Не е необходимо човек да носи голям ум, за да разбере, че зад многословието на статията на Янко Янев „Душата на Европа”, печатана в сп. „Златорог”, кн. 1, год. ХІІІ, се крие апология на онова политическо течение, което носи името фашизъм.

{Още»}

 
ХАРАЛАМБИ ХРИСТОВ

Григор Чешмеджиев
Аз го виждах от няколко години наред, как чезнат физическите му сили и как страшният недъг все повече го водеше към гроба.

{Още»}

 
НИКОЛА В. РАКИТИН И НЕГОВОТО ДЕЛО

Янаки Арнаудов
Всички го оплакаха, и искрено, без притворство. Защото всички го обичаха, тоя чистосърдечен и незлобив певец, който с любвеобилното си сърце и широката си душа искаше да обгърне всички в дружба и обич.

{Още»}

 
СЪЧИНЕНИЯТА НА АПРИЛОВ

Д. Б. Митов
Всред всекидневната суета на нашите критици и литературни хроникьори по ежедневниците, заети с гъделичкането на разни честолюбия, чието значение едва ли ще премине границите на сегашното десетилетие, едно голямо събитие от нашия културен живот остана незабелязано.

{Още»}

 
НОВ ЕТАП В ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА

Сергей Горбатенко, журналист
превод: Литературен свят

Действията на украинското ръководство за пореден път изостриха и без това неспокойната обстановка в Донбас.

{Още»}

 
ПРИ РАДИЧКОВ

Недялко Чалъков
Близо осем години работих като журналист в Северозападния край на България. Завърнах се със семейството си в гр. Лом, откъдето е съпругата ми. В Михайловградския вестник „Септемврийско слово” бях редактор, а по-късно и зав. отдел „Култура”. Пътувах до окръжния град и обратно. Изминавах по сто километра на ден.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДАРНИЯТ БОТЙОВ

Рачо Стоянов
Загинал ли е някой от ония, които са дали на народа си песен и живот като песен? Всички юнаци, възлюбени от народното въображение, са възлюбени от безсмъртие. Те не умират дори и физически. Спят негде, в проломи и пещери и чакат с векове.

{Още»}

 
МАЙКАТА ЗА ДЕТЕТО

Виолино Примо
Могъщо и неотразимо е въздействието на майката. И не само в детския период, но и в юношеските години. До старост, а може би и до края на живота над нас витае майчиният дух.

{Още»}

 
Н. В. РАКИТИН

Енрико Дамиани
Едвам бях започнал първите си стъпки в изучаване българския език и българската литература, не бях идвал още в България, нито познавах лично някой българин, вън от онези, които срещнах в Рим, когато ми дойде една приятна изненада - една малка книжка, с български стихове, изпратени ми в дар от с любезно посвещение от самия [...]

{Още»}

 
ЕДИН РАНО ЗАГИНАЛ ПИСАТЕЛ

Недьо Горинов
Поет и учител, починал преди двадесет години. Малцина го знаят, но го почитат твърде много и от време на време разкъсват булото на забравата, за да блесне личността на Иван Костурков в истинското си величие.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ХР. БРЪЗИЦОВ

Стоян Коледаров

До Васил Ю. Върбева следва да се наредят и големите наши преводачи Дим. Бръзицов, Иван П. Иванов и Димитър Хаджииванов. И четворицата си приличат по трудолюбие, плодовитост и ползовита преводашка служба. А тая им служба надминава 40 години у всекиго.

{Още»}

 
ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

(Някои мисли за творчеството му, по случай 16 години от смъртта му)
Гочо Гочев

Гладът и страданията бяха вечен спътник в живота му. Израсъл в лишение, физически слаб и болезнено чувствителен, грубият живот го подкоси толкова млад, почти дете.

{Още»}

 
ЕДНО ПОГРЕБЕНИЕ

Петър Горянски

Нашият народ не умее да тачи своите духовни водачи приживе. Той не намира за нужно дори да се поклони пред техните останки, когато скъсат нишките си с нас, живите.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКОТО ДЕЛО НА БОРИС ДЕНЕВ

Чавдар Мутафов
Познал в основата нашата земя, минал през всичките й тайни и всичката й недостъпност, художникът едва сега се възвръща към нея с прояснено и радостно чувство.

{Още»}

 
ЮРДАН ТРИФОНОВ

Георги Домусчиев
Из книгата “Да си спомним за тях”, 1943 г., Плевен
Редица спомени в тая книга няма да бъдат пълни без ония и за Юрдана Трифонова. Защото в негово лице на учен и заслужил човек има с какво да се гордее нашият град. Мисля, че тъкмо сега би трябвало да скицираме накратко чертици и от неговия [...]

{Още»}

 
ДРАМА И СЦЕНА

Добри Юруков
Ако драматургът и публиката са убедени във високото предназначение на театралното изкуство, присъствието им в театъра бива съпроводено с едно почти религиозно настроение.

{Още»}

 
ПОП НОЙ – ПРОСВЕТИТЕЛЯТ ОТ РУПЧОС

Иван Д. Христов
Родопският духовник, народен труженик и книжовник поп Ной Ангелов е роден на 14 септември 1854 г. в село Орехово. Той отдава по-голяма част от живота си за народно просвещение и духовно строителство на Родопската област.

{Още»}

 
АСИМЕТРИЯ И МЕЖДУКУЛТУРНО ОБЩУВАНЕ

Мюмюн Тахир
Живеем в условията на асиметрично общество и междукултурно общуване. В областта на тяхното функциониране доминира смесването (или замяната) на местата на отделните компоненти, при което не става ясно за какъв тип обществен модел става дума.

{Още»}

 
ПРИЗРАКЪТ НА ОТМЯНАТА НА АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
В Америка и в Европа заговориха за необходимостта от отмяна на антируските санкции.
Каква радост!
Само че новоизбраният президент на САЩ и кандидатите за френски президент се грижат не толкова за Русия, колкото за своите страни.

{Още»}

 
ПОДВИГЪТ НА БОРЕЦА

Асен Златаров
Със смъртта на Стоян Заимов българската действителност, бедна откъм личности, губи една рядко одарена волева личност. Революционер, сподвижник на Ботев и всички тия, чиито имена днес са легенда и знаме за нас, книжовник и организатор, който създаде парковете и музеите, говорещи ни за освободителните ни войни.

{Още»}

 
В СЛУЖБА НА БЪЛГАРСКАТА КНИГА

Емануил Мутафов
Отреждането ден и седмица на книгата има за цел да се възпита у българите потребност от книги и любов към четенето на български книги, които разкриват духовните ценности на нашия народ. Би трябвало през тези дни да има оживено разпространение на българската книга

{Още»}

 
СПОМЕНИ ЗА БЕЗСМЪРТНИЯ ПЕВЕЦ КАРУЗО

Йордан Сливополски - Пилигрим
Карузо, най-големият оперен певец, наричан „златното гърло”, „италианският славей”, „божественият трубадур”, вече единадесет години как лежи в гроба. Ако не бяха грамофонните плочи, неговият удивителен глас щеше да остане за света една легенда, тъй, както е останал тонът на цигулката на Паганини.

{Още»}

 
КАК СЕ ПИШАТ ПЕЙЗАЖИ

Борис Денев

Мнозина мислят, че писането на пейзажи в природата създава само удоволствие на художника и не подозират, че покрай радостта от работата, има доста тревога и мъка. Набелязвам нещо именно за тревогата и мъката, която срещам при писането на пейзажи.

{Още»}

 
МИСЛИ ЗА ИЗКУСТВОТО

Иван Лазаров
*
Сюжетът служи само да въведе зрителя в областта на онова съдържание на художественото произведение, което не може да се изрази с думи.

{Още»}

 
БОРЕЦ СРЕЩУ… ХОЛЕРА

Светослав Камбуров-Фурен
Да, да! Тъкмо срещу нея!
Един професор, д-р по химия, писател и oбщественик - в борба срещу холерата!
Какво чудно в това ?

{Още»}

 
ХРИСТО ГАНЧЕВ

Васил Парушев
(Биографични бележки)

При с. Фенер, на бойното поле, на 19 ноемврий м. г. почина артистът Христо Ганчев. България изгуби един славен син, изкуството - един голям артист.

{Още»}

 
ПАВЕЛ МАТЕВ В МОИТЕ СПОМЕНИ

Недялко Чалъков
От книгата „Моите незабравими срещи”
Павел Матев е един от любимите ми поети. Стихотворенията му са в хармония с моето светоусещане, защото превръщат човешките болки в изповеди на душата. Преди срещата, повод за тези редове, нямах лични контакти с него, а имах голямо желание да го видя поне веднъж в живота си.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА МИХАИЛ ЛОБАНОВ

Екатерина Злобина
превод: Литературен свят
На верандата на малката стара виличка в Подмосковието, в гората, седяхме при него със Серьожа Кромин, пиехме „Финландия” (лекарите я препоръчват”) и го разпитвахме за Леонов, за Чуковски, за Шолохов, за какво ли не. Стояхме до залез, и Михаил Петрович призна, че не е виждал на земята нищо по-красиво и величествено от [...]

{Още»}

 
МАЛКО ИЗВЕСТНИТЕ РЕПРЕСИИ В СССР

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
За така наречените “сталински” репресии през 1937-38 г. знаят всички. Даже онези, които не знаят историята.

{Още»}

 
„ОЗАРЕНИЕ” – СТИХОВЕ ОТ ЙОРДАН КОВАЧЕВ

Делчо Василев
„Озарение”, стихове, Йордан Ковачев, 1938 г., издание на автора и на неговите спомоществуватели
Поетът Йордан Ковачев ни предлага късове от своето сърце и душа, в които пулсира не само художествено чувство, не само възвишената поетична емоция, но пулсира и една гражданска доблест, една свободна и горда съвест.

{Още»}

 
СТИЛЪТ НА ТОЛСТОЙ

Иван Унджиев
Всичко е необикновено в художествения гений на Толстоя. Стиловите елементи на неговото изключително творчество се отличават с пълна индивидуалност. Личният опит на Толстой определя развитието на неговия художествен гений.

{Още»}

 
ЖИВОТОПИСНИ И БИБЛИОГРАФСКИ БЕЛЕЖКИ ЗА Г. П. СТАМАТОВ

Георги Цанев

На 9 ноемврий т. г. почина след дълго боледуване Г. П. Стаматов. С неговата смърт българската литература загуби един от талантливите си представители.

{Още»}

 
ВАЗОВ И ДОБРУДЖА

Христо Капитанов
Когато преди двадесет години се разнесе тъжната вест за смъртта на народния поет Иван Вазов, ведно с целия български народ и добруджанските българи бяха обзети от люта скръб. България беше покрусена.

{Още»}

 
НЕ ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ МЪРЗЕЛИВО, НО С АКЦЕНТ – ИЗРАЗИТЕЛНО

Йордан Михайлов
От всички славянски народи, българите са най-негрижливи към разработване на своя говор. Твърде нерядко ще чуете енергичен, жив, ясен говор, на какъвто е пригоден нашият език. Вярно е, че за да се придаде на живата реч, изразителност, красота, музика, сила и изящна форма - нужно е школуване.

{Още»}

 
НИКОЛА МИЛЕВ

Тодор Кожухаров
Неусетно изминаха пет месеца от смъртта на големия публицист и общественик. Протекоха те в една бурна епоха, незапомнена по своя трагизъм в историята на България. Как силно се чувствуваше през това време отсъствието на Никола Милев!

{Още»}

 
КЪДЕ ЩЕ НИ ЗАВЕДЕ „БЕЗСМЪРТНИЯТ ГУЛАГ”?

Светлана Селиванова
превод: Литературен свят
По цялата страна се създава „голяма музейна инфраструктура”. За да се каем безкрайно всички ние…

{Още»}

 
ЕДНА БУДНА СЪВЕСТ

Жорж Нурижан
Антон Страшимиров, един от стълбовете на българската култура, честният българин, будният общественик, неспокойният мъдрец рухна! Заедно с него отлитна като че ли и последният стълб на българската литература от деветдесетте години.

{Още»}

 
ИВАН П. КЕПОВ

Минко Генов
Изминаха се шест месеца от смъртта на видния общественик, учител и талантлив книжовник-историк Иван Кепов.

{Още»}

 
БЕТХОВЕН И ПОЕЗИЯТА

А. П. Берсенев
На Д-р Н. Младенов
Твърде стар и много разискван е въпросът за отношението между музиката и поезията, или по-определено - за отношението и връзката между музикалния и поетическия замисъл

{Още»}

 
ЕДИН ОТ ЗАВЕТИТЕ НА ОТЦА ПАИСИЯ

Стефан Попвасилев
Тоя завет на многозаслужилия хилендарски монах се отнася за езика ни. „Българино, знай своя език!” - надал глас преди 170 години Паисий.

{Още»}

 
НРАВСТВЕН ОРИЕНТИР

Валентина Коростельова
превод: Литературен свят

«Разделих се с вас, мили, разделих се! Сърцето ми е привързано към вас с най-нежни чувства, а аз непрестанно се отдалечавам от вас и ще се отдалечавам!» - така започнал преди двеста години своите «Писма на руския пътешественик» Николай Михайлович Карамзин, правейки първите си крачки към вечната слава.

{Още»}

 
УСПЕЛИТЕ В ЖИВОТА

Иван Ченчев
Човек само тогава е истински човек, когато в своя стремеж към по-хубаво, към по-добро съзира всички грешки на извършеното, на постигнатото досега и недоволствува. и тая му именно недоволност е новият силен тласък напред. Това прави човека симпатичен, горд, вечно неспокоен и по-силен.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ПОДВЪРЗАЧОВ

Йордан Мечкаров
Предговор към „Димитър Подвързачов. Стихотворения. Избрани съчинения. Книга първа”, Издание на столичните журналисти, 1938, под редакцията на Иван Генадиев и Здравко Подвързачов

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ

Панайот Чинков
Половината от нашия обществен и културен живот протича всуе. Негодни да създадем нещо конкретно, реално и трайно, ние гоним суетни химери и се задоволяваме с фрази, които нямат никакво съдържание.

{Още»}

 
РАДИО ЛОНДОН СРЕЩУ МЕТОДИ АНДРЕЕВ И ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ

Румен Воденичаров

Авторитарният еднопартиен режим преди 1989 год. беше като фризер, който замразяваше евроатлантически ценности като хомосексуализъм, гей бракове и смяна на пола, както и откритата русофобия.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ТАЛЕВ ИЛИ ПЪТЯТ, КОЙТО ЗНАЕ, ЧЕ ГО ЧАКА ПЪТ

16 .01. 2017 - 11 години от кончината на поета
Лияна Фероли

С повод или без повод, не можем да си позволим да не си спомняме за поетите -класици на нашето съвремие, особено когато са от величината на Георгиталевото присъствие в битието на езика.

{Още»}

 
БОТЕВ КАТО УПОВАНИЕ

Боян Ангелов
Няма съмнение, че Христо Ботев е българският поетичен гений. Неговите стихове са неотразими и недостижими. Неговата публицистика жигосва всички, които да преминат искат през живота не с лъвски скокове, а със змийско лазене.

{Още»}

 
ДЕНЯТ НА МАКЕДОНИЯ

Евтим Спространов

Наскоро след земетресението в Тракия посетих градовете Пловдив, Борисовград и Чирпан. Нашите прокудени сънародници ме питаха - ще празнуваме ли деня на Македония.

{Още»}

 
ИЗГРЕВИТЕ И ЗАЛЕЗИТЕ НА ПЕТЪР ДОНЕВСКИ

Цветан Илиев
С росните изгреви и тихите залези край поетичната река Скът, край криволиците на която са сочните ливади, плодородните ниви, пищните градини, Петър Доневски навлезе впечатляващо в българската литература и бързо си спечели име на известен писател от Врачанска област.

{Още»}

 
„НАНУК ОТ СЕВЕРА”

Владислав Михайлов
Документалният филм-наблюдение на Роберт Флаерти от 1922 година е вдъхновен от дългите шест годишни изследователски пътешествия на автора между 1910 и 1916 по поръчка на Сър Уилям Макензи.

{Още»}

 
БЪЛГАРИНЪТ И ЗЕМЯТА

Константин Н. Петканов
Любовта на българина към земята е едно много сложно и дълбоко чувство. Тя изпълва целия му живот и затова лицето му е запечено като земната кора, пръстите му са надебелели като яко корени и стъпките му бележат плодните бразди и равните и стръмни пътища.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЯТ НА ЧИЧО СТОЯН

Йордан Стубел

Поетичното дело на Чичо Стоян трябва да се мери с особена мярка. Не от хубаво написаните стихове иде неговият чар. Не е силата му в сполучливия стихотворен израз, с красивата дума, в музиката или в ритъма на стихотворението.

{Още»}

 
„ДИВИТЕ КОРЕНИ” В ЗАЛА БЪЛГАРИЯ

Елена Алекова

Декември е месецът, в който културните прояви за годината бележат своеобразен апогей. В първите дни на 2017-а се обръщам назад и в неволната равносметка, която се върти в главата ми от само себе си, признавам, че най-значимото събитие

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ („ОРФЕЙ”)

Димитър Азманов
Отиде си той бързо, почти незабелязан от нас. Винаги тих и скромен, и в тоя последен негов ден, той сякаш се стесняваше да не ни причини безпокойство…

{Още»}

 
ПРОСЛАВА НА ХРАБРИТЕ

Димитър Азманов
Всяка година на Гергьоден по една хубава традиция, наследена от русите още от Освобождението, нашата войска празнува деня на храбрите.

{Още»}

 
ХЕРМАН ХЕСЕ ЗА ЖЕНАТА, ЛЮБОВТА И ПРЕДВЕЧНОТО ЕДИНСТВО

Калоян Блажев
В творчеството на Хесе женското начало като праобраз на подсъзнателното и на душата има значителна роля. Той възприема възгледа на Юнг, че в своята най-архаична форма то е принцип на предвечното единство и неразчлененост.

{Още»}

 
МАСКАРАДЪТ

Светлозар Ловджиев
От… отдавнашни времена е въведен обичаят да се поставя маска върху лицето, и досега нито едно човешко същество не е пожелало да наруши предавания от поколение на поколение обичай.

{Още»}

 
ПО ПОВОД И БЕЗ ПОВОД

Светлозар Ловджиев
Лицемерието е плод на незаконното съжителство на завистта с подлостта. Родено в мрака, неговото раждане, мистериозно по своето начало, е загубено от непроницаемата мъгла на неизвестността, през която мъчно може да се прозре първия ден, в който светът е узнал за неговото раждане.

{Още»}

 
„БУМЕРАНГЪТ” НА МАКСИМ МАКСИМОВ ПРАВО В ЦЕЛТА

Мария Митева
При Максим Максимов няма случайни неща. На 27.10.2016 г. бе избрал за  представяне на стихосбирката си „Бумеранг” Софийската художествена галерия, която е била сграда на бивше казино, доста преди да се роди самият автор.

{Още»}

 
СТАРА ЕВРОПА Е СМЪРТНО ОТРОВЕНА ОТ МЮСЮЛМАНСКИ РАДИКАЛИЗЪМ

Даря Асламова
превод: Румен Воденичаров
Даря Асламова е специален кореспондент на „Комсомольская правда” в Русия. След посещението си в Белгия тя с ужас се убедила, че тази страна се е превърнала в плацдарм, от който уахабитите са започнали завоюването на Стария свят.

{Още»}

 
КУЛТ КЪМ НАШИТЕ ДУХОВНИ ПЪРВЕНЦИ

д-р Димо Тодоров
Култът към духовните първенци във всички народи и във всички времена е била една от основните добродетели на човека.

{Още»}

 
КОЛЕДА В ШВЕЙЦАРИЯ

Недялко Чалъков
Сега, когато прехвърлям писмата, стигам и до Коледа в Швейцария. През есента на 1990 година от Женева ми се обади по телефона жена, българка. Случайно се срещнала с мой приятел, който й дал адреса ми.

{Още»}

 
МЕЧТИТЕ СА ВЪВ ВЕЧНОСТТА…

Георги Н. Николов

В своеобразния предговор „Любезни мой читателю” към новия си сборник, дело на изд. „Български писател”, С., 2016 г., авторът Ангел Симеонов споделя: „В ръцете ти, случайно или не, е попаднала моята десета поетична книга - „Любов като насън” - 106 стихотворения, написани през последните две години;

{Още»}

 
ПОДВЪРЗАЧОВ

Борис Руменов
откъс от статията „Малко известни неща за скъпите покойници”
…Позвързачов беше писал за себе си, че редакторът на „Смях” може да умре от меланхолия.

{Още»}

 
СЧУПЕНИ ПЕРА

Змей Горянин
Благодарим ти, боже Перуне, че поддържаш войнствения ни дух, такъв, какъвто е бил през времето на Аспаруха.

{Още»}

 
НЕПОБЕДИМИТЕ

Петър Драгоев
Те не са нито смели, нито умни, нито доблестни. Но умеят да минават и за смели, и за умни, и за силни и особено - за доблестни. Защото са винаги с или зад победителите.

{Още»}

 
КНИГА И ЧИТАТЕЛ

Ячо Хлебаров
В общата картина на цивилизацията мястото на всеки народ се определя от количеството книги, които той прочита.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ЛЕВ ЛУНЦ

Максим Горки
Лев Лунц умря на 9 май - умря в един санаториум около Хамбург, от някаква неопределена болест, която се е развила върху почвата на „нервно изтощение”, както ми казаха.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА КНИГА

Константин Константинов
Дълбоката същина на един народ не лежи нито в земята, която той населява, нито във вярата, която изповядва. Тя е - на първо и последно място - неговият език.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

Любен Панов
Откакто синът се сдоби с нов и ми подари стария си мобилен телефон, аз си купих самочувствие. Самочувствие можеш да си купиш с много пари, с мъжественост или с кьорфишек от трибуна, но аз си го купих с мобилния.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКА КОЛЕДА

Д. Б. Митов

От векове, откак е приел християнството, българският народ празнува Коледа. Празнувал е той и през средните векове, при един разцвет на книжнина и култура, празнувал е през време на тъмното турско робство, когато потънал в тъмно невежество не е смеел дори да се моли с висок глас.

{Още»}

 
ПАК ЗА РЕЛИКВИТЕ

Змей Горянин
Понеже се дирят костите на Левски, време му е да кажем нещо и за черепа на Караджата.
Навремето, когато Караджата е бил окачен мъртъв на бесилката, великата русенка - баба Тонка Тиховица Обретенова - отишла при валията и се помолила да й разрешат да погребе тялото на хайдутина. Пашата разрешил.

{Още»}

 
АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ

Стоян Власаков
В дни на печално малодушие и унизителна боязън, когато душите се люшкат от катадневните грижи и изненади, добре е да си спомним, че една велика дата, която след няколко дни ще се „празнува”, казвам в кавички това, защото празникът на априлската кървава епопея е забравен от нашата общественост.

{Още»}

 
РЕНА П. ПОПОВА

Петър Думанов
(по случай 9 месеца от смъртта й)
Рена Попова, чиято ранна смърт оплаква българската книжнина, има тая удивителна и трагична съдба да бъде призната, оценена и прославена след нейния изминат път на героизъм, подвиг и дълг в живота, на упорит и плодовит писателски труд.

{Още»}

 
ИЗ ЖИВОТА НИ ОКОЛО 1018 г.

Христо H. Злaтинчeв
Като че ли най-ценното нещо от историята на нашия народ е xpoнoлoгичecкoтo изложение живота на коронованите глави, затова и нему е дадено предимство в обучението по история в нашите пъpвoнaчaлни училища.

{Още»}

 
ЛИБЕРАЛЕН ДЖИХАД

Александър Гочев
Президентството на Доналд Тръмп е все още под въпрос. Либералното крило на Хилари Клинтън не мисли да се предава, залага на организирани протести с най-различен характер и най-вече на гласуването на избраните представители на двете партии, което трябва да стане на 41-я ден след всенародното гласуване.

{Още»}

 
ЕВРОПА И НИЕ

Найден Шейтанов
На тая едра тема може да се говори и на дребно.
Европа изглежда сега за нас като прелъстителна хубавица. Привлича ни тя с чара на духовната си и материална култура, с държавните и обществени порядки, с почит към личността, с култ към човечеството, със свобода на жената и с какво ли не още.

{Още»}

 
ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ КОНКУРСИ. ПАЗАРДЖИШКИ СЮЖЕТ

Денчо Владимиров
В пипалата на софиоцентризма или на провинциалното васалство
Достатъчно е човек дори бегло да познава дълголетната история на творчеството на хумор и сатира в Пазарджишкия край, десетките творци през десетилетията, множеството излизали в миналото издания с използването на този рядък дар на човека.

{Още»}

 
СЛОВО НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ

Румен Воденичаров
Опечалени близки, приятели и съмишленици на Велко Вълканов,
днес се прощаваме с един забележителен българин, един човек, който притежаваше енциклопедични познания в правото, литературата, изкуството и политиката.

{Още»}

 
ТОЙ ОСТАВИ В НАСЛЕДСТВО САМО СВОЕТО СЛОВО – НЕГОВОТО ЕДИНСТВЕНО ДЕТЕ

Керка Хубенова
Слово за поета Димитър Данаилов по случай 95-годишнината от рождението му
Честит рожден ден, поете!
Честит юбилей, Димитре!

{Още»}

 
ОТ РЮРИК ДО ПУТИН ВЪВ ВРЕМЕТО И ОТ КРИМ ДО НЮ ЙОРК В ПРОСТРАНСТВОТО

Людмила Писарева
Откровенията на един руски княз, свързан с България
Княз Алексей Павлович Щербатов (1910-2003) е забележима фигура в историята на Русия. С България той е свързан чрез дядо си - герой от Освободителната Руско-турска война (1877-78), както и чрез баща си, когото цар Борис награждава лично  за принос към руско-българското приятелство.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБАТА НА МАРИН ЖЕКОВ

Константин Щъркелов

В тези дни тревожни, в тая късна есен,дъждовна и студена, дошъл е един момък от край бреговете на нашето море - да ни открие душата си.

{Още»}

 
СПОМЕНИ ЗА П. К. ЯВОРОВ

Цено Тодоров
Познанството ми с Пейо датира от 1909 година. На мен се падна голямата чест да нарисувам два портрета, единствените изображения живопис, които се съхраняват от неговия образ

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ДИМИТЪР ДАНАИЛОВ – МОРЯКА

Ангел Колев
Всяка година от трагичния декември на 1992-а, когато загубихме едно от емблематичните имена на Чирпан - Яворовия гид, поета Димитър Данаилов, „крада” от учебния час, за да кажа на учениците си по нещо за него.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКАТА МОЩ НА БЪЛГАРИТЕ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

Фани Попова-Мутафова
отговор на анкета
Българският народ, още с основаването на нашето царство, е дал за културата на човечеството и славянството изобщо, такива неща, че те могат да го издигнат като един от първите културни водачи на миналото - и то специално за нашите краища.

{Още»}

 
ХРИСТОВАТА СИЛА НА СВЕТИТЕЛЯ – ХИРУРГ

За житейския и духовен подвиг на свети Лука Войно-Ясенецки
Красимира Василева
Всички живеем с убеждението, че светците са от много стари времена, главно от първите векове от нашата ера.

{Още»}

 
МОЯТ УЧИТЕЛ

Дора Габе
На Яворова дължа греха си, дето започнах да печатам стихове. Ето как стана това: Екатерина Ненчева, нашата поетеса, с която живеехме в една стая на улица „Солунска”, открадва един ден моята тетрадка с ученически стихове, писани из албумите на другарки и в писмата си до „първата любов”.

{Още»}

 
АВГУСТ ШЕНОА

Чило Шишманов
Каквото е Ив. Вазов за нас и нашата литература, това е и Август Шеноа за хърватите и тяхната литература.

{Още»}

 
ТОЛЕРАНТНОСТ – ДА! НО ДОКЪДЕ?

Иван Джебаров
Много често срещам в печата материали за проведени срещи или разговори за толерантността.. Похвални мероприятия, което обаче ме карат да се замисля върху продължението на темата.

{Още»}

 
ГУСТАВО АДОЛФО БЕКЕР

Из испанската литература
Самуил Стрезов
Знаем, че е крайно рисковано да се излагат решителни оценки в областта на изкуството. Но все пак осмеляваме се да заявим, че мислим - както видни другостранни литературни критици - че Густаво А. Бекер е един от най-големите испански поети.

{Още»}

 
ОДА ЗА ФИДЕЛ

Егор Казанцев
превод: Литературен свят
(откъс)
Фидел е велик победител. Политиците работят за своята репутация в историята. Бил Клинтън заслужи образа на Дон Жуан на Белия Дом. Маргарет Тачър остана в паметта като зла вещица, уморила с глад ирландските миньори.

{Още»}

 
ПРОГНОЗА

Максим Калашников
превод: Румен Воденичаров
„Ако искаш нещо да скриеш, постави го на най-видното място”. Вие и до сега не сте разбрали, че е в ход световна война от съвсем нов тип.

{Още»}

 
НАЙ-МНОГО ЧЕТЕНИЯТ

Димитър Подвързачов
Радостно е, че Джек Лондон е днес един от най-много четените писатели в Европа.
Наистина, публиката го оцени малко късно: едва ли не след смъртта му. Но затова пък му отдаде в най-широки размери: заслуженото преклонение. Днес той се превежда на всички езици и се печати в множество издания.

{Още»}

 
МОНУМЕНТЪТ С ПУРА

Едуард Лимонов за Фидел Кастро
превод: Литературен свят
Едър, брадат младeж с пура и барета - такъв ще остане той в паметта на човечеството, макар че почина като дядо.
Човек с пура беше и Уинстън Чърчил, но не извърши революция.

{Още»}

 
МИСЛИ ВЪРХУ НАШАТА АНАРХИЯ

Александър Балабанов
Мисля, че сто пъти съм изказвал и писал това, което искам да кажа сега. Сто пъти, защото хиляди пъти съм го вече мислил и съм се отчайвал. Нека го кажа и тоя един път.

{Още»}

 
ЦЕНАТА НА ПЕТЪР РАЙЧЕВ

Асен Златаров

Когато преди години за пръв път Петър Райчев се яви на сцената на народната ни опера, всички видяха истинския ръст на артист, който носи дар, школа, отговорност за делото, на което се е посветил, и разбраха, че това равнище трябва да догонват нашите оперни артисти, ако искаме да видим спектакли, които да оправдават художествените [...]

{Още»}

 
ЧЕТИРИЙСЕТ ТЪЖНИ ДНИ…

Крум Димитров
Погълна тя, плодната наша земя, и сетните ти тленни останки, изчезна твоят кротък и благ лик, който ухаеше на радост, чистота и доброта, склопи се завинаги тая сладкодумна уста, с която ти пленяваше душите и сърцата на милиони българи, с която влагаше и пълнеше със съкровище умовете, с която обуздаваше стихийно развилнелите се страсти [...]

{Още»}

 
НАЗАРЯНИНЪТ

Асен Златаров
Той дойде, за да освети пътя на човека към Бога и земята. Затова се нарече Богочеловек, затова издигайки духа си и мълвейки словата на откровение, Той не забрави живота; обичаше децата, не прокуди грешниците, благослови сватбата в Кана.

{Още»}

 
ПЛОДОНОСЕН СЕЗОН

Диана Димих
За Деня на народните будители писателката Кръстина Филипова, родена на 29 ноември 1926 г., получи новоучредената награда на Съюза на свободните писатели „ВЪЗРОДЕНИЯТ ФЕНИКС”. Творчеството й доказва, че талантът няма възраст, само вътрешни полети и откривателства

{Още»}

 
ГЪРЛИЦАТА НА ПОЕТА

Благовеста Касабова
За красотата на бъдещата поетеса и спътница на Пенчо Славейков - Мара Белчева, говорят още през ученическите й години в Търново. Дълбоките тъмни мистични очи на стройното младо момиче пленяват и сърцата на руските офицери.

{Още»}

 
НА МАРА БЕЛЧЕВА

Пенчо Пенев
Предпролетни светли дни стоплят родните поля, радост и живот кълни от благотворните слънчеви лъчи и се ражда чудото на земята - пролетта, тя носи в душите творчески възем и пробужда в кръвта устрем за нов живот, който невидими и тайнствени сили подклаждат и трептят в светлата предпролетна утрин.

{Още»}

 
ХРИСТО Г. ДАНОВ

Христо Ф. Попов
Из „Град Клисура в Априлското въстание” (1926)
Син на родолюбив и ученолюбив баща, на шестгодишна възраст Христо Данов бива заведен да се учи в Клисурското килийно училище. За година и половина Христо изучил всичко, що могло да му даде килийното училище.

{Още»}

 
МАЙСТОРСТВОТО НА КЪСИЯ РАКАЗ

Виталий Чумаков
превод: Тихомир Йорданов
Начеващите на писателското поприще си въобразяват, че колкото разказът е по-дълъг, толкова повече буквички ще има в него, толкова по-доходно ще са изказани мислите им.

{Още»}

 
РЕАКЦИЯТА И ЛИТЕРАТУРАТА НА УПАДЪКА СЛЕД 1905 г. АРЦИБАШЕВ

Скиталец
превод: Литературен свят
След поражението на революцията от 1905 г. започна безпощадна разправа, за дълги години се установи гнетяща, тъпа реакция.

{Още»}

 
ОБРАЗОВАНИЕТО: ДА БЪДЕМ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕМ КАТО НАЦИЯ

Александър Гочев
Геополитически характер на образованието
Днес геополитическата конфронтация на нации и обединения от нации придобива все повече информационен характер, най-ярко демонстриран от т. нар. цветни революции, чрез които политическа дестабилизация се достига по пътя на  информационната война, т.е. чрез информационно-културно-психологическо  въздействие върху съзнанието и подсъзнанието на индивиди и групи от индивиди.

{Още»}

 
КАКВО Е ЗА НАС БОТЙОВ?

Михаил Арнаудов

Той е лястовицата на народната революция, на преврата в умовете и в душите, който отвори вратите на свободата за нашето племе. Усвоил лозунгите на онова социално верую, той съумя да свърже космополитизма с национализма и да даде образа на българския герой, окръжен с лъчезарен нимбус за всички времена.

{Още»}

 
СТ. Н. ШИШКОВ

Пенчо Пенев
Един от неуморните и тихи труженици за светлото преуспяване на родната страна, родопчанинът Стою Н. Шишков почина на 26 декемврий 1937 г. в гр. Пловдив.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА В ТВОРБИТЕ НА ХЕРМАН ХЕСЕ

Калоян Блажев
Външната организация на “Нарцис и Голдмунд” е подчинена на развитието на средновековния творец Голдмунд. Романът е разделен на три части, състоящи се от по шест, десет и четири глави.

{Още»}

 
ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ПРЕВОД

Славимир Генчев
Като уредник на къща-музей “Димчо Дебелянов” в Копривщица в периода 1977-1980 г. ми се наложи да преведа Димчо-Дебеляново стихотворение на … руски език.

{Още»}

 
ЗА ПЕНЧО ГЕОРГИЕВ

Илия Бешков
Малцина ще могат да се похвалят с такава смърт и с такова погребение. Всред покрусата и ужаса аз трябваше, поне за себе си, да потърся и намеря малко утеха.

{Още»}

 
ТОЙ ИЗЛЪЧВАШЕ СИЛНО ОБАЯНИЕ

Христо Черняев
Петър Ненов беше млад и жизнен човек, изпълнен с енергия. Винаги ми се нравеха неговите творчески изяви като публицист и белетрист. Освен това, той беше инициативен редактор в Младежката редакция на Националното радио, който излъчваше интересни предавания

{Още»}

 
ОБАЯНИЕТО НА РАКИТИН

Д. Б. Митов
В България почти не съществува регионална литература. Всеки поет, който се прояви, непременно още на младини бяга в София, скоро столичният живот го завладява, той навлиза в него и в различните литературни групировки.

{Още»}

 
РАЗМИСЛИ

Васил Друмев
ЗА НАРОДА
Главното за един народ е - членовете, от които се състои този народ, да бъдат колкото е възможно по с големи способности, с по-голяма енергия, трудолюбие и честност - свойства, при които само е възможно да се усвои науката

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА КНИГА

Емануил Попдимитров
Плам от огън вечен тлее
изпод мойте пазви скрити,
миналото тук живее
и на бъдещето дните.

{Още»}

 
БУДНА СЪВЕСТ

Асен Златаров
Отзивчива съвест и ентусиазъм - това бяха основните черти в характера на Дзивгова. И затова той рязко се отделяше от фалангата избраници, които не познават несдръжния изблик на възторга или порицанието и не им е тежало да мигат пред неправдата и злонамереността.

{Още»}

 
ВИНОВНИЦА

Змей Горянин
Денят на книгата шумя, прошумя и отшумя. “Виновницата” на тържеството си отдъхна след бурните и пламенни овации и застана на определеното й, от нашенската книжовна орисия, място: прашните лавици и витрините на книжарските магазини.

{Още»}

 
ШИРОКА КОМПЕТЕНТНОСТ

Змей Горянин
В старо време, при аутопсиите, лекарите, за да не се обременяват с излишна работа, зашивали всички вътрешности на аутопсирания, включително и мозъка, в коремната кухина на трупа.

{Още»}

 
КРИМИНАЛНО ПРОИЗШЕСТВИЕ

Змей Горянин
В криминалните хроники на ежедневниците се появи следното съобщение: един писател нападнал друг писател и с бастун му нанесъл жесток побой. Явила се полиция, съставила акт и прочие.
Кратко и ясно!

{Още»}

 
МЛАДИТЕ В НАШЕТО ИЗКУСТВО

Александър Божинов
Ние имаме вече две дружества на младите художници - „Д-во на независимите художници” и „Д-во на новите художници”.

{Още»}

 
КАРИКАТУРНА ИЗЛОЖБА

Александър Божинов
(Реч при откриването)
Уважаеми госпожи и господа,
Нашето дело, което ние с трета вече изложба показваме пред вас, е благородното ни желание да вървим задружно по един път определен ни от нашето дарование като наблюдатели и изобразители на нашия живот - политически и обществен.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА КАРИКАТУРА

Александър Божинов
(Реч, произнесена при откриването на втората изложба на карикатуристите)
Миналата година, по това време, ние устроихме нашата първа изложба. Тя възбуди голям интерес в нашето общество и се посети извънредно добре.

{Още»}