Публицистика

ЩО ЗА СИЛА ТЛАСКА СВЕТА КЪМ ВОЙНА

Израел Шамир
превод: Литературен свят

Израелският писател  Исраел Шамир смята, че Русия, САЩ и Европа се носят от бурния поток на планинска река към пропастта на Трета световна  война…

{Още»}

 
САГА, КОЯТО ВЕЧЕ СТАВА ДОСАДНА

Петър Велчев
Бях се зарекъл да не участвам в литературни полемики - не защото може някой и да ме намрази, а просто не вярвам в ползата от тях.

{Още»}

 
СЛЕДВАЩИЯТ УДАР НА САЩ ПО СИРИЯ ЩЕ СТАНЕ ЛЕБЕДОВАТА ИМ ПЕСЕН

Москва намери най-добрият отговор на удара на коалицията на САЩ по Сирия
Руслан Хубиев
превод: Литературен свят
Развоят на събитията
Както е известно, на 14 април от 3.42 до 5.10 по московско време, два кораба на американските ВМС от Червено море, авиация на САЩ, Великобритания и Франция от Средиземно, а също така стратегически бомбардировачи от района на Ет-Танф, са [...]

{Още»}

 
ХООПА, ПАК РУСКА СЛЕДА!

Денчо Владимиров
Личи си, че госпожа Меркел няма полицейското въображение и фантазия на нейната британска дружка Тереза. Последната може би след като окончателно се провали като премиер, ще започне да пише криминални романи, развихряйки фантазията си като новата Агата Кристи.

{Още»}

 
ЗА КУЛТУРАТА НЯМА ГРАНИЦИ - БЕЗ КОРЕНИ НЯМА КУЛТУРА

Александър Гочев
Заглавието отразява много разпространено мнение за основни характеристики на културата, второто от които играе роля на необходимо условие, което може понякога да се забравя, понякога може временно да се пренебрегва,

{Още»}

 
ТОМА ПОПРАТИЛОВ

Филип Н. Филипов
На 22 февруарий (1937 г. бел. ред.), почина след двегодишно боледуване видният кооперативен деец, голям общественик и талантливият родопски белетрист - редовен съдружник на „Час”, Тома Попратилов.

{Още»}

 
ПРАЗНИК НА ЕТНИЧЕСКАТА ЧИСТКА?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 5 август Хърватия празнува “Деня на победата и благодарност към отечеството”. Така се нарича това събитие в Хърватия.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНИ СТАРОБЪЛГАРСКИ РЪКОПИСИ

Димитър Кенанов
Предварителни бележки
В памет на Елена Коцева и Мария Тихова
„По много земи съм ходил” - признава в един от ръкописите си  дамаскинарят Йосиф Брадати, живял в навечерието на Новото време.

{Още»}

 
СТАРИ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Иван Енчев - Видю
Във всяка област на науката и изкуството и ние, българите, сме имали хора, които целия си живот са посвещавали на науката си, на изкуството си, работили са и са създали творби, с които народът ни с право може да се гордее.

{Още»}

 
СЕГАШНИТЕ ВЕЛИКДЕНИ

Александър Балабанов
Едва ли има ден, в който да не излизат по сто трактата за обяснение на икономическата и политическата криза, да не се държат по стотина речи със същата цел, по целия свят. И то трактати и речи не току така от случайни и посредствени хора, а от първостепенни личности и капацитети.

{Още»}

 
ВЕЛИКДЕН

Александър Кръстников
Безсъмнено, Великден е най-големият празник в годината. Така се смята днес; било е време, когато християнинът е разбирал дълбоко важното значение на тоя велик и свят ден.

{Още»}

 
КАТО ДИХАНИЕ, КАТО ПОЛЪХ ЗА ВЕЧНОСТ

Георги Стойков
(„Случайна сълза в окото”)
Едва ли е нужно да признавам, че се радвам на приятелството на Христо Ганов от почти половин век. На него и на семейството му. Едва ли е нужно да уверявам, че и моето семейство се отнася към неговото с чиста обич и преклонение. Една взаимност, една дружба, която има своите духовни [...]

{Още»}

 
ВСУЕ СЕ МОРИТЕ

Паруш Парушев
Изминаха трийсет години от т. нар. промяна и вече претръпнахме за всичкото зло, което ни сполетя: упадък на нравите, съсипия на икономиката и бедност, загиваща държава, нещастен народ.

{Още»}

 
СЪРЦЕТО МИ Е НЕЖНО ЗА ВОЙНИК

ПИСМАТА НА ЯНАКИ ПЕТРОВ
Димитър Кенанов
Камарадо, това не е книга,
който я докосне - докосва човека.
Уолт Уитман
1.
Търся път към темата, която заявява заглавието. И сигурно следва да започна от информационната среда през втората половина на миналия XX век. От селското ми детство и ранното юношество помня площадния стълб с фунията на високоговорителя, откъдето се разнасяше гласът на [...]

{Още»}

 
ХИБРИДНИТЕ ВОЙНИ И МОБИЛИЗАЦИОННИЯТ ПРОЕКТ НА РУСИЯ

Леонид Ивашов
превод: Литературен свят
Цивилизационната многополярност, предсказана от Н. Я. Данилевски още през 1869 г., сега, след сто и петдесет години, се проявява с цялата си очевидност.

{Още»}

 
ИСКРЕНА ИЗПОВЕД

Георги Стойков
„Щрихи от една биография” на Лако Павлов, макар че като всяка биография е нещо много лично и съкровено, е чудесен повод да си припомним за съдбовни събития в нашия плевенски край, за историческата роля на лявата партия в неговото преобразяване.

{Още»}

 
ТРИДЕСЕТГОДИШНАТА ВОЙНА В ЛИТЕРАТУРАТА

Панко Анчев
Тази война избухна внезапно и неочаквано дори и за тези, които първи се включиха в нея, бързо схванали, че ще им осигури онова, от което, според тях, са били лишавани.

{Още»}

 
ПЪТИЩАТА НА МОЯ ЖИВОТ

Константин Н. Петканов
Из бележниците на писателя
Пътищата на моя живот не бяха отъпкани и равни, затова до ума и сърцето ми се докоснаха много неща - и лоши, и добри.

{Още»}

 
ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК Е ИЗВЕСТЕН

Размисли за трагедията в Кемерово
Денчо Владимиров
Вече три десетилетия и в някогашните страни на социализма ударно се възхвалява …капитализмът.

{Още»}

 
ОТ НЕГО ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЕ УЧА

Таньо Клисуров
Писателят Йордан Стоев на осемдесет години
Най-трудно се пише за приятел. Толкова отблизо го познаваш, все едно ,че разглеждаш снимката му с лупа от сантиметри. Виждаш подробностите, но обобщения поглед ти се губи. С Йордан Стоев е точно така.

{Още»}

 
ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО. ПЪТИЩА И ЛИТЕРАТУРЕН ПРОЦЕС

Захарий Стоянов и неговата публицистика

Панко Анчев
1.
Както е невъзможно да се отсече точно началото на Българското възраждането, така е непосилно да кажем кога то приключва. Ние определяме началната и крайната му точка приблизително и то по множество събития, факти и явления, които доказват малко или много че нещо ново е започнало и че една [...]

{Още»}

 
РОДОПСКАТА ПЕСЕН

Светозар Казанджиев
Тя е вселена от чувства, омайващи звуци, зашеметяващи ритми. Слънце разжарено от пламтящи изгреви и нестихващи залези. Море от фантазия и любов… Тя е чудо на чудесата. Най-хубавото в бисерницата на Родопа.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ЧУЖДЕНЦИТЕ

Константин Н. Петканов
В нашия културен живот, от няколко години насам, се наблюдава едно много знаменателно явление. В най-типичната си форма то се проявява в Народния театър. Всяка година пристигат диригенти и режисьори.

{Още»}

 
НЕДОРАЗУМЕНИЯ И МАНИПУЛАЦИИ

Драгомир Шопов
Нееднократно съм писал за абсурдите в нашия съвременен живот, които слагат негативен отпечатък върху картата на обществения и духовния климат у нас.

{Още»}

 
МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК – ПРАВОСЛАВЕН ПРОПОВЕДНИК И СВЕТИТЕЛ

Димитър Кeнанов
През зимните месеци на 1420 г. вероятно завършва жизнения си път търновецът Григорий Цамблак, велик български и източноевропейски проповедник, писател и първи киевски и литовски православен митрополит.

{Още»}

 
ФОЛКЛОР ЗАВИНАГИ

Лозан Такев
Фолклорният спектакъл „Аз съм , Българийо,твоя дъщеря” с песните на народната певица Поли Паскова събра хиляди почитатели отново в голямата зала на Националния дворец на културата в деня на равноденствието. Поли изпя песните на своята биография-песни за майката, за децата си, за приятелите, за родолюбивите българи.

{Още»}

 
МЛЕЧЕН ПЪТ

Петко Росен
Царственикът на Паисия светна като изневиделица. Метеор прелетя през тъмния ни небосклон и като че ли залезе.
Но от неговите искри се възпламениха други светила, заизбликваха трепетни звездици. И продължават да се роят.

{Още»}

 
НОВА ЗЕЛАНДИЯ - НЕПОЗНАТА И НЕДОСТИЖИМА

Румен Воденичаров
Преди около 700 години няколко лодки с полинезийци от островите на Тихия океан, откриват два големи острова, за които само са мечтали. Снежни планини, гъсти гори, широки реки пълни с риба, водопади по високи скални стени, зелени  равни долини сякаш създадени за земеделие.

{Още»}

 
КИРИЛ ХРИСТОВ И ИТАЛИЯ

Жорж Нурижан

Италия, страната на лазурното слънце и екзотичните природни прелести, на тропическото слънце, на вечно смеещата се пролет, където блика чудотворният извор на възвишени духовни прояви, където в горда осанка се въздигат Везувий и Етна…

{Още»}

 
„А МЕНЕ КОЙ ОПЛАКВА, А МЕНЕ КОЙ РАЗБИРА?“

Георги Н. Николов
Някак в човешкото ни преклонение пред безсмъртното творчество на Пейо Яворов пропускаме неговите социалистически „увлечения”. Отбелязваме ги мимоходом като кратковременни и те наистина са такива.

{Още»}

 
МЕХАНИКА И ФИЛОСОФИЯ НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ПРОЦЕС

Панко Анчев
1.
Литературният процес не е механичен сбор от авторите и произведенията на една литература, а нишката, която ги свързва в някаква последователност и ги подрежда по значимост; тази нишка ги обединява по начин на мислене и способност да изразяват идеите на времето, душевността и характера на народа и обществото.

{Още»}

 
ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Йордан Мечкаров

Димчо умря непризнат. Никой от големите ни поети и критици не му обръщаше внимание.
До смъртта му никой не написа статия за него.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЙОРДАН МЕЧКАРОВ ДО ЛУИДЖИ САЛВИНИ

Писмо от Йордан Мечкаров до Луиджи Салвини
Карисимо Салвини,
Излишно, а може би и неискрено ще ти прозвучи да си правим упреци за дългото мълчание. Не съм престанал да си спомням, да говоря, да се интересувам за теб и за твоята работа. Бих искал да знам какво работиш сега и, ако имаш нужда от литература да [...]

{Още»}

 
ОТ ПЕНЬО ПЕНЕВ КЪМ ПЕНЬО ПЕНЕВ

Никола Инджов
Дълго време пазя в архивите си четиристишие от прословутата при тоталитаризма „Книга за оплаквания и предложения”. Търсех я специално, тъй като цяла вечер в една хасковска пивница през 1958 година водихме двамата с Пеньо Пенев пулсиращ между нас приятелски разговор.

{Още»}

 
НЕПРИМИРИМАТА

Пенка Иванова
,,Пролет мила, пролет красна,
О, ти земен рай!
Пролет! Ти недей угасва,
остани без край”
Дора Габе - сп.,,Младина”

{Още»}

 
ПОЛИТКОРЕКТНО ПРЕНАПИСВАНЕ НА МИТОЛОГИЯТА - НАЙ-ЕЛЕГАНТНИЯТ НАЧИН ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЕДНА НАЦИЯ

Александър Гочев
Обсъждането и преценката на най-различни предложения и мнения изказани във връзка с Истанбулската конвенция могат да се поставят в една координатна система за начална точка, на която е удобно да приемем следния принцип:

{Още»}

 
НА ЧИТАТЕЛИТЕ С ЛЮБОВ

Весела Люцканова
След толкова книги и след толкова многобройни срещи с вас през годините ви дължа това интервю, скъпи мои читатели. И сега ще се опитам да отговоря на въпросите ви, задавани на живо или чрез писмата ви, които съм получавала. Честно и открито, както досега.

{Още»}

 
ПОЕТИТЕ НАРУШИХА ПРОТОКОЛА

Недялко Чалъков
През есента на 1973 година михайловградчани честваха 50-годишнината от Септемврийското въстание. Очаквахме от София голяма група писатели и поети, които щяха да посетят и Лом.

{Още»}

 
ПЪТЕПИС И ЛОГИЧЕН ПОСЛЕПИС

Иван Енчев
Ситовския надпис

На 8 ноември 2017 г., сряда, на връх Архангеловден с краеведа Тянко Вълчинов тръгнахме към Ситовския надпис. Не да го разчетем, разбира се, а само да се докоснем до античността поне с поглед.

{Още»}

 
ПЛЕВЕН – ПЪРВАТА КРАЧКА КЪМ СВОБОДАТА

140 години от Освобождението на България
Лалка Павлова
Сто и четирсет години!
Костници, паметни плочи, братски могили -
по площади и паркове,
по планинските тесни пътеки

{Още»}

 
ВЕЧНОТО ДЕРБИ: ЕВРОПА – АМЕРИКА

Лозан Такев
Преди половин век във Франция върви студентска стачка, която издига и протестни послания и искания за оставка: „Сбогом, генерал Дьо Гол!”… Няма и съмнение, че тя е организирана от американски наблюдатели, „миротворци” и тям подобни, на каквито ще се нагледаме след това през всичките десетилетия в Европа и по света…

{Още»}

 
ЕДИН ОТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Димитър  Хаджитодоров
И жените ме спираха да ми разказват тъгите си. Те плачеха и се удряха в гърдите, а аз не можех никак да им помогна. Мак Гахан
Чужденецо милостиви,
Бог ли те прати при нас,
наште мъки зли, горчиви
да ти кажем в тоя час?

{Още»}

 
ХРИСТИНА МОРФОВА

Владимир Полянов

Пред смъртта, така внезапно дошла, отново всички приятели и ценители припомниха какво беше тя.
В деня след нейното погребение седя пред прозореца в моята стая.

{Още»}

 
ИЗТОК И ЗАПАД. РУСИЯ И ЕВРОПА. ИСТОРИЧЕСКИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ

Панко Анчев

1.
Светът е много повече подреден геополитически, но и постоянен и неизменяем, отколкото изглежда и бива представян. Поставен в нормата на непрекъснатото развитие и движение в една посока, той създава впечатлението

{Още»}

 
ШУМОТЕВИЦИТЕ НЕ МЕ СТРАХУВАТ

Никола Инджов
В нашенското духовно пространство битуват немалко полемики, които създават измамното впечатление, че всички опоненти имат право. Но защо все пак спокойното словесно разискване се изражда в непримирима разправия? Защо на телевизионния екран дори от диспута на Христос и фарисеите биха изчезнали библейски поуки.

{Още»}

 
МИСЛИТЕЛЯТ ИЛИЯ ЙОВЧЕВ И 2000-ТА ЧУДЕСНА ГОДИНА…

Георги Н. Николов
Неговото дело като пръв български журналист в Америка, като общественик, директор на Народната библиотека в Пловдив и пр., е известно. Известен като заглавие, но и позабравен, е романът му “Настоящето, разгледано от потомството ни и надничане в напредъка на бъдъщето”, С., 1900, Печатница Костадин Г. Чинков.

{Още»}

 
СПОКОЙНО ЧАКАНЕ, ХОРА

Иван Джебаров
Преди години крадци разбиха и ограбиха селската ми вила. Бяха взети все неща, от които на битака можеше да се изкара някой друг лев. Дойдоха разследващите органи, снимаха, отпечатъци вземаха.

{Още»}

 
ПАНОРАМА НА ПРЕСТЪПНОТО ВРЕМЕ

Лозан Такев
Напоследък по здравословни причини ми се наложи домашно лечение, та изгледах редица годишни концерти от българската естрада, както и немного стари български филми от поредицата „Лачените обувки на българското кино”.

{Още»}

 
ТАЙНАТА НА РАДИЧКОВИЯ ДАВИДКО

Любен Панов
Че героят на Йордан Радичков си е имал една тайна, която човечецът си е пазел на връщане от пазара, имал си е. Как иначе до наши дни щеше да стигне знаменателното „Мамка му й прасе!”, ако беше я споделил със своите съселяни.

{Още»}

 
СЛУЧАЙНИ МИСЛИ

Георги Райчев
Човечеството знае и помни себе си само чрез своите велики синове. Когато ни потрябва миналото, когато искаме да го видим и разберем, ние търсим тях, защото нищо друго не е останало от безчетните мнозинства.

{Още»}

 
НАШАТА ВЯРА И КРАЯТ НА ВРЕМЕНАТА

Мартин Ралчевски
Човек е устроен така, че винаги търси нещо. Търси го в природата, в космоса, в науката, в технологиите, във взаимоотношенията с другите, в религиите. Съзнателно или несъзнателно, почти всеки мислещ човек търси своя Създател. Търси Бога.

{Още»}

 
ТЪЖЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ…

Лозан Такев
3 март… Един тъжен ден за българската демокрация според доцент Александър Йорданов…
Доцент беше малкото име според Иван Антонов, герой от пиеса на Станислав Стратиев на господин демократа Йорданов…

{Още»}

 
ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОСТИМ С ИЛЮЗИИТЕ

Панко Анчев
Случаят с литературната награда “Иван Пейчев” е доста неприятен, а защо да не кажа: противен и срамен. Колегите от Шумен, сред които бяха и двама членове на нашия съюз в съдружие с двама професори от Шуменския университет,

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ПОКОЙНИЯ

Веселин Ханчев

Още под страшния гнет на Златаровата смърт, неуспели да излязат от вцепенението и ужасът, в който ни хвърли тя, ето, че радиото съобщи за още една голяма и скъпа загуба за българската литература.

{Още»}

 
ПРЕДАНИЯТ СИН

Панчо Михайлов
Малко приведен на дясно, дълбоко замислен, бавно крачещ, често без шапка, с цигара в уста - така бяхме свикнали да срещаме Дзивгова из софийските улици.

{Още»}

 
ВАРНА

Александър Балабанов

Бях живял две години в Солун, откъдето се вижда светлината и безсмъртието на Олимп. Бях видял Балтийското море от Свинемюнде до остров Рюген с всичкия лукс на бреговете му. Бях видял и други морета. И едва след това, през лятото в 1903 година, за пръв път видях и Варна.

{Още»}

 
ЙОАН ЛЕСТВИЧНИК И НЕГОВАТА ВЕЧНА КНИГА

Димитър Кенанов
1.
През IX век езическа България приема християнството, за да стане равноправен и единоверен член на Европа, която тогава живее в непоклатимите устои на единната християнска вяра, неразколебана от противовеса на иудаизма и исляма.

{Още»}

 
В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ

Калина Малина
За г. Александър Балабанов бих могла да напиша много спомени. Неговата личност е упражнила голямо влияние върху мен.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР КИПРОВ

Иван Генадиев
Александър Кипров изглеждаше винаги весел, защото беше духовит и защото - колкото и да се вижда това парадоксално - напоследък преживяваше мъката на разочарованието. Един път, пред вечното канче вино, той казваше: „Сега имаме генерали о.з, ние пък сме войводи о. а. И обясняваше през смях, че това значи: от архивата.

{Още»}

 
ТОМА ИЗМИРЛИЕВ

Райко Алексиев
Един от най-даровитите и най-плодовитите хумористични писатели мъченически се раздели със живота.

{Още»}

 
ПРЕДГОВОР КЪМ „ПО ПЪТЯ НА СЛОВОТО”

Константин Н. Петканов
За мене бъдещето винаги е било в далечините, и то някъде в утрешния ден, който някога ще дойде. Настоящето пък е в дошлия ден, и то повече около мене, отколкото вътре в мене. Затова опитите ми да разгърна настоящето не се хареса на моите съвременници.

{Още»}

 
КАКВО ТРЯБВА НА ДЕТСКАТА ДУША

Иван Арнаудов
откъс
Единственото почти безукоризнено детско списание у нас, което запълня действително една празнота, е „Светулка”, редактирано от Г. Стоянов.

{Още»}

 
СНЯГ ДА ВАЛИ

Георги Гривнев
Спомням си, един английски поет беше казал, че стихотворението трябва да е като чаша вода - чисто, ясно, прозрачно. Цялото творчество на Христо Черняев, предимно поетическо, утолява жаждата на човека за красота и духовно съвършенство.

{Още»}

 
НЕПОВТОРИМ НА СЦЕНАТА

Недялко Чалъков
Гец ни очакваше в родното си село Разпоповци. Тръгнахме с телевизионния екип рано сутринта в един мартенски ден. Бяхме в добро настроение от предстоящата среща с този голям български актьор. Лично аз горях от желание да се запозная с него.

{Още»}

 
ОТНОВО ЗА ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ

Лозан Такев
При социализма се наложи изводът, че са построени две Българии. Тогава можеше и някой да се съмнява в това, но по-късно, особено по време на промените стана ясно, че още не могат да се преразпределят народните богатства, оставени от времето на социализма, та бил той и престъпен според новите политически лица.

{Още»}

 
БИОГРАФИЯ НА КОНСТАНТИН Н. ПЕТКАНОВ

Дамян Дамев
Биография на писателя Константин Н. Петканов
1891 - 12 декември, роден в село Каваклия, Одринска Тракия, днес в Република Турция.
1901-1905 - ученик в Лозенград.
1906-1909 - ученик в Одринската реална мъжка гимназия „Д-р Петър Берон”.
1910-1912 - учител в Бунар Хисар.

{Още»}

 
ГЕОРГИ И. СМОЛЯНОВ

+ 3 октомврий 1894 г.
Изчезна от средата на българската достойна интелигенция един отличен член. Голямата свенливост на покойния не даде възможност да се прояви бляскавият му литературен талант в обществото, но ония, които го познаваха, дълбоко съзнават бъдещата благородна роля на този наш Островски.

{Още»}

 
ВЕЧНИЯТ ТАМАНГО

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Ролите отдавна и изглежда завинаги са разпределени: либералите ругаят комунистите, комунистите - либералите. Но в действителност у нас няма нито комунисти, нито либерали. Това са все едни и същи… хора.

{Още»}

 
11 ОКТОМВРИ 1941 г.: ТАНКОВИЯТ ШОК НА ВЕРМАХТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 11 октомври 1941 г. завършило сражението край Мценск, продължило 7 дни.
В това сражение хитлеристката армия изгубила 133 танка, 8 самолета, 49 оръдия и един полк от пехотата.

{Още»}

 
НАКРАТКО-9 С РЕЧИТАТИВ ОТ ПЛАТОН

Георги Чалдъков
Пиши кратко, много кратко.
Може още по-кратко!
Янаки Петров, „Кредо” от книгата „Урокът на цветята”
Следвам примера на големия Поет и Приятел и пиша Накратко-9.

{Още»}

 
РОДОЛЮБИЕ

Змей Горянин
„Родолюбие”, г. 2, кн. 1-2, редактор Илия Мусаков
За да се разглежда художественото дело на едно списание, трябва преди всичко да се изчака да мине неговата годишнина.

{Още»}

 
РАЗВРАТНАТА ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ

Виолета Станиславова
“Те замениха истината Божия с лъжа и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен навеки. Амин.

{Още»}

 
НА РАЗДУМКИ С КИРИЛ ПИСАРСКИ

Лозан Такев
Преди време някаква дама се опитала да уязви моя събеседник и приятел Кирил Писарски, като му казала: „Липсват ти първите седем години!”. А Кирчо се съгласил с нея. Отвърнал й: „Права си, госпожо!”

{Още»}

 
САНТИМЕНТАЛНИЯТ КМЕТ НА СОФИЯ…

Ин мемориам
Лозан Такев
Всеки, който е имал възможност да се доближи до Петър Междуречки, ще се съгласи с определението, че той беше неповторим човек. За такива хора обичаме да казваме примерно, че са били човеци с главна буква.

{Още»}

 
МИЛОСТТА КАТО МЕЧТА, СМЪРТ, НО И КАТО ЛЮБОВ

Лияна Фероли
Отдавна вече знаем, че светът все още лети към безкрая и вечността, благодарение на чудатостта и “лудостта”, без които щеше безвъзвратно вече да вегетира в блатото на навика и рутината.

{Още»}

 
УРОКЪТ ОТ ЧИКАГО

Денчо Владимиров
Камък в блатото на статуквото
Бил съм като отразяващ събития журналист на множество български конкурси и фестивали, където чуждестранните победители рядко присъстваха и наградите им се получаваха от чиновници от посолствата или в крайна сметка им се изпращаха с куриерски фирми в страните им.

{Още»}

 
ПЕНЬО ЧЕРНЕОЛУ

Чудомир

Първите борци за народна свобода - хайдутите, се появяват в началото на робството. Дръзки и непокорни българи още тогава хващат Балкана и почват да отмъщават на жестоките поробители.

{Още»}

 
СРОК: TEEN-ВЪЗРАСТТА

Милена Обретенова
I LOVE BG.
Това изречение изписало върху табелата на колата си в Щатите наше момиче, българче. Видях го преди дни в Мрежата.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ХР. БРЪЗИЦОВ

Илия С. Бобчев
Той беше скромен труженик, но скромността му не пречеше да бъде полезен, тъй както нескромността на други не пречи да бъдат вредни с прекалените си притязания. Не са изминали още 40 дни от смъртта му. Духът му още витае около нас.

{Още»}

 
25 ГОДИНИ

Дамян Калфов
Думи за Георги А. Стаматов
Кога минаха те? А при това не са само двадесет и пет, а повече от тридесет. Още преди деветстотин и дванадесета той беше вече стъпил на сцената - не, още разбира се, на сцената на Народния театър.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛИ И КРИТИЦИ

Тодор Дашков

Едва ли има въпрос тъй нашумял в нашия културен живот, както въпросът за отношенията между писатели и критици. Общо взето тия отношения са враждебни, дори без изглед някога да се подобрят.

{Още»}

 
„ПЪТЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ”

Георги П. Домусчиев
Под такова заглавие излезе от печат една книжка от плевенския адвокат Г. Марков. Оставаме настрана стойността на тая книжка в стилно и правописно отношение. Това не е наша пряка задача сега.

{Още»}

 
ПСИХОФИЗИОЛОГИЯ НА ДЪРЖАВНОТО РАЗБОЙНИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

Стоян Михайловски
В историята на българщината има работи, които поразяват съвестта и слисват разсъдъка. Българинът винаги е бил управляван от художниците на гнета, от теоретиците на злотворството, от протомайсторите на мамилото, от не знам какво властителско франкмасонство, безстидно в своите посегателства, безжалостно в своите светотатства.

{Още»}

 
ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ВСЯКА ЦЕНА

Йордан Нанчев
Всяка политическа промяна е свързана с надежди и последвана от разочарования. Така е навсякъде по света. У нас още повече. Най-вече защото страната ни все се оказва зависима от външни фактори, вместена в геополитическите интереси на една или друга чужда сила.

{Още»}

 
СЕМЕНАТА НА ЗЛОТО ОТДАВНА СА ПОСЯТИ И У НАС…

Да кажем НЕ на Истанбулската конвенция!
Жени Костадинова
Дана Интернешънъл, Бой Джордж, Кончита Вурст (победител/ка на Евровизия 2014), Азис, Рики Мартин (гей, баща на две момчета, износени от сурогатна майка), Джордж Майкъл, Елтън Джон, Синтия Никсън (Миранда в „Сексът и градът”),

{Още»}

 
ВЪРХУ КУЗНЕЦОВА СЕ НАХВЪРЛИХА ДИКТАТОРИТЕ НА ПОРОКА….

превод: Литературен свят
С помощта на Запада либералите ни натрапват своите културни «стандарти», включително в областта на детската литература…

{Още»}

 
ПОМЕН ЗА ДИМО КЬОРЧЕВ

Трифон Кунев
Вече тринадесет години се изминаха от деня, в който от Париж съобщиха, че Димо Кьорчев не е вече жив. Тая вест се отекна болезнено в сърцето на цялата българска общественост.

{Още»}

 
ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ: СЪДБА И ПРИЗВАНИЕ

Димитър Боримечков
Здравейте, скъпи мои приятели!
Това са думи за един човешки живот - личен, мой живот. Написах ги в края на 2017-та и началото на 2018 година.

{Още»}

 
БОРИС ДЕНЕВ – ХУДОЖНИК И ПОЕТ

Мирослав Минев

Майсторът, който в багрената звучност на старинното Търново долови страстната и топла легенда на българското минало, сега със същото изкуство и със същата обич ни разкрива багрената красота на стария Пловдив.

{Още»}

 
КЪДЕ Е ИМАЛО ПОВЕЧЕ ЗАКОН: В СТАЛИНСКИЯ СССР ИЛИ В САЩ?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Навършват се 85 години от приемането на знаменитото постановление на Централния Изпълнителен Комитет на СССР и Съвета на Народните Комисари на СССР “ЗА ОПАЗВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, КОЛХОЗИТЕ И КООПЕРАЦИИТЕ И УКРЕПВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНАТА (СОЦИАЛИСТИЧЕСКА) СОБСТВЕНОСТ”, наречено от съветските дисиденти като академик Сахаров “ЗАКОН ЗА ТРИТЕ КЛАСЧЕТА”.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ – ЖИВОПИСЕЦ

Георги Стойков
В краткия си живот човек преминава през много обстоятелства, но някои се оказват решаващи за съдбата му, макар понякога да звучат като парадокси.

{Още»}

 
ЩРИХ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА ПАМЕТ

Георги Стойков
Още в началото на нашата среща, драги съселяни, искам да ви заявя, че ще бъда пристрастен в изложението си за личността на Лало Нинов и неговата книга „Мигове от времето”. Това не бива да изненадва никого. Нашето поколение преживя съдбовни събития, а с Лало сме приятели от детинство.

{Още»}

 
ТОЙ ОБИЧАШЕ И ПОДКРЕПЯШЕ МЛАДИТЕ ТВОРЦИ

Недялко Чалъков
С поета Георги Свежин се запознах през 1976 година. Гледах пиесата му „Радиация” на сцената на Михайловградския драматичен театър. Публикувах критичен отзив във вестника. Авторът го прочита и остава дълбоко неудовлетворен от него.

{Още»}

 
ЗА 14-те ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЛЕД РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА И ЗА ЗАМИСЛИТЕ МАЛКО ПРЕДИ НЕЯ

проф. д и н Калчо К. Калчев
„Е, и… Какво от това ?” - сякаш дочувам иронични задевки от страна на нароили се политикани от харддемократичното ни пространство. За тях всичко, свързано с Русия от българското минало, трябва да бъде или премълчано, или обругано. Плюс това вече сме се клели във вярност към евроатлантизма.

{Още»}

 
ОТНОВО СМЕ ЩАСТЛИВИ…

Лозан Такев
Ако някой още не е разбрал, да чуе. От Брюксел ни го каза Бойко Борисов: “Днес всеки българин е щастлив, че не само е в Европейския съюз, но и председателстваме Съвета на ЕС !”

{Още»}

 
НАШИЯТ ПРОФЕСОР

Карл Огнянов
Само преди два месеца професор Асен Златаров чете своята първа лекция през настоящата студентска година. Само преди два месеца - в голямата медицинска аула.

{Още»}

 
АСЕН ЗЛАТАРОВ – ЛИТЕРАТУРНА И ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ

Йордан Нанчев
“Асен Златаров - това име отдавна е утвърдено в нашата съвременност като един светъл знак. То сплита в себе си възторжената почит и обичта на интелектуална България. То грее като горящо сърце” - изречено от писателя Константин Константинов, това дава повод да се говори и за писателя Асен Златаров.

{Още»}

 
МОЯТ СЪУЧЕНИК ВИЧО ИВАНОВ

Христо Капитанов
С писателя Вичо Иванов бяхме съученици във Варненската гимназия. Той беше някъде из провадийските села. Тих, боязлив, скромен и мълчалив, той спотайваше в себе си пламъка на селския юноша, дошъл в града за култура и наука.

{Още»}

 
БЪДЕТЕ КАТО МОЦАРТ!

Людмил Симеонов
Националният нихилизъм, особено в сферата на културата, от който страдаме напоследък, е причина твърде бързо да забравим за ярки явления от нашия духовен живот в недалечното минало, да забравим за личности, които са емблематични за нашата литература и са ярък пример за честно и гордо служене в храма на изкуството.

{Още»}

 
СТОЯН ДРИНОВ

Биография

Стоян Дринов е роден на 3 февруари 1883 г. в Панагюрище. Най-напред той свършва местното трикласно училище в родния си град, след което продължава образованието си в Пазарджик.

{Още»}

 
ХОСЕ МАРТИ И ВЯРАТА В СПРАВЕДЛИВОСТТА

Боян Ангелов
165 години от рождението на гениалния кубински поет
Две държави и два народа, макар и географски отдалечени един от друг, имат сродни съдби. Куба и България - островът на Свободата и зеленият оазис на Балканите.

{Още»}

 
И ЗАНАПРЕД „АУТСАЙДЕРИ” ЩЕ ОБРЪЩАТ ШАМПИОНИ КАТО ЕДНОТО НИЩО

Петко Тотев

Максишоу с три класически единства
САЩ /94 е възможното максишоу, най-шоу на съвременността. Футбол & телевизия & модерен маркетинг събират многомилиардна аудитория, немислима в други епохи и при други съвременни начинания.

{Още»}

 
ГЕОРГИ СТОЯНОВ ПЕЙЧОВСКИ

Александър Спасов
Мили малки читатели,
Детският любимец Чичо Светлю заклопи завинаги очи…
А как много ви обичаше той!… И колко често повтаряше: „Който не обича децата и цветята - не заслужава да живее на земята!”…

{Още»}

 
ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 27 януари Червената Армия освободила останалите живи затворници на Освенцим.
В Израел тази дата се отбелязва като Ден в Памет на жертвите на Холокоста.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКОТО ДЕЛО НА БОРИС ДЕНЕВ

Сирак Скитник
Преди няколко дни художникът Борис Денев, без шумни тържества и парадни внушения, отбеляза с уредбата на една изложба в галерията „Аксаков” 6, своята 25 годишна творческа дейност.

{Още»}

 
П. ЧЕРНА – РУМЪНСКИЯТ НАРОДЕН ПОЕТ Е ВСЪЩНОСТ БЪЛГАРИН!

Христо П. Капитанов
Наред с Василе Александри и Михаил Еминеску, двата най-прославени всепризнати румънски народни поети, се споменава името на П. Черна.

{Още»}

 
БОЙ СЕ ОТ ЛИБЕРАЛИТЕ, ДОРИ КОГАТО ОТСТЪПВАТ

Панко Анчев
Нападнат от общественото мнение, а и подгонен от гнева на народа, Бойко Борисов отстъпи и изтегли от Народното събрание Истанбулската конвенция. Нужно било да се проведе по-широко обсъждане или по-точно разяснение на идеите и целите на този документ, за да бъде убедено обществото в неговата целесъобразност, полезност и необходимост.

{Още»}

 
ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ – НЕЗАХОДИМАТА ЗАРЯ НА ЕДИН ЖИВОТ

Димитър Кенанов
…Звезда незаходимая, зарями просвещающая
учении всю Болгарскую страну,
и вся северная и до Океана,
и западная до Илирика.
Из стихира за св. Патриарх Евтимий

{Още»}

 
ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ!

Лозан Такев
„Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти!”

{Още»}

 
ЕМИГРАЦИЯ ОТ ОСТРОВА НА СВОБОДАТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Съществуват определени стереотипи по повод на така наречените “диктаторски режими”, един от които е Куба. Според един от тези стереотипи от Куба може да се емигрира само нелегално.

{Още»}

 
ИЛИЯ ПЕТРОВ

Сирак Скитник
Едно ново уверение в талантливостта на младия художник Илия Петров са петте негови работи, изложени за три-четири дена в Художествената Академия.

{Още»}

 
ЖАН ЖОРЕС

Гочо Гочев
По случай 25 години от смъртта му
На 31 юлий 1914 година в една тревожно задушна вечер злодейската ръка на един луд простреля сред Париж пламения трибун, големия социалист и борец за мир Жан Жорес.

{Още»}

 
СТРАННИКА-ПАСТИР

Светослав Камбуров-Фурен
Има натури, широки и благословени, които малкото гнети, а великото влече, - които цял живот ходят по висините и събират оттам лъчи - за да ги пръснат тук долу, когато слязат между нас.

{Още»}

 
ЯВОРОВ ИЛИ СТРАШНАТА БЪЛГАРСКА ТРАГЕДИЯ

Панко Анчев
Яворов е социалната душа, която най-малко познаваме и най-слабо изучаваме. За нас той е интересен най-вече със своя живот и творчество си, но не и като еманация на един социален тип, който се е утвърдил след Освобождението и който предчувства и пророкува цялото следващо развитие и динамично състояние на българския свят.

{Още»}

 
„КОМУНИЗМЪТ” СЕ ЗАВРЪЩА…

Лозан Такев
Вероятно помните песента на Васко Кръпката „Комунизмът си отива”! Сега обаче „комунизмът” се завръща стремглаво в новите уроци и часовете по българска история. Образователната ни система ще изправи пропуските най-после и престъпният период между 1944 и 1989 година ще влезе в учебниците…

{Още»}

 
116 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ВАСИЛЕВ-БОГДАР (1902-1979)

Иванка Денева
Сред авторите, чиито творби отвеждат към миналото и развоя на „воеводския град” в предходното столетие, са тези на писателя Йордан Богдар.

{Още»}

 
МЕРАЦИТЕ НА МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ И НАГРАДАТА „ИВАН ПЕЙЧЕВ”

Стефан Дрончев
В електронния портал „Култура”, под благовидното заглавие „Памет за Иван Пейчев”, известният литературно-политически хамелеон Михаил Неделчев е написал гневно антрефиле, с което „громи” Съюза на българските писатели (СБП), затова че председателят на този съюз не е съгласен наградата на името на Иван Пейчев да бъде присъдена на Петър Чухов, известен още и като Чешо [...]

{Още»}

 
PAX AMERICANA: КАПИТАЛИЗЪМ, ЛИБЕРАЛНА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА, КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРЕН ЕЛИТ

Александър Гочев
Резюме
Статията има характер на ревю, базирана до голяма степен на цитираните източници, и има за цел да подчертае решаващата роля на културния елит не само за изграждане на интелектуалното ниво на дадена нация, но и за планирането и реализацията на всевъзможни локални и особено глобални политикономически и социални проекти.

{Още»}

 
АМЕРИКАНСКАТА ОКУПАЦИЯ VS. СЪВЕТСКАТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Историята се повтаря. И не винаги като фарс - понякога като още по-голяма трагедия.
Не една година наблюдавам колко ненавист се изригва ежедневно и ежечасно по адрес на “руските окупатори” в Украйна, а по повод на “съветската окупация” не си и струва да се говори.

{Още»}

 
ЩЕ ЗАКРИЕ ЛИ ТРЪМП ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ОСКАРИТЕ?

Денчо Владимиров
Ехо от фестивала за документални филми “Златният ритон” в Пловдив
Безспорно визираното в заглавието може да стане, ако се повлече мистър Тръмп по логиката на българите, които с лека ръка заради криворазбрани икономии икономисват на първо място от културата си и закриват един след друг фестивали с традиции.

{Още»}

 
КАКВИ ЩЯХА ДА БЪДАТ…

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
КАКВИ ЩЯХА ДА БЪДАТ…
Какви щяха да бъдат предците на днешните олигарси и високопоставени чиновници без съветската власт?

{Още»}

 
ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ПАТРИОТИ И ЛИБЕРАЛИ

Николай Стариков
превод: Литературен свят
В многобройните телевизионни и радио дискусии, опонентите-либерали винаги прибягват да един и същ похват. Изцяло манипулативен.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И ФОРМИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И НАЦИОНАЛНОТО СЪЗНАНИЕ

Панко Анчев
1.
За разлика от западноевропейското Българското възраждане започва, развива се и приключва в основни линии в условията на иноверско робство, липса на аристокрация и твърде слабо проявление на буржоазно-капиталистическите икономически отношения, в които трябва да се роди и главният носител на ренесансовия дух - буржоазията.

{Още»}

 
МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ ПРИЗОВА СВОИТЕ НА БОЙ

Тогава: на война като на война
Панко Анчев
Докато бе млад и силен, българският неолиберализъм умееше да се гримира и да се представя като умен, възпитан, добродетелен и благодетелен избавител от диктатури, тоталитаризми, идейни заблуди.

{Още»}

 
„В МЕКАТА ЕСЕН” СИ ОТИВА В МЕКАТА ЗИМА…

Лозан Такев
Един от най-добрите рецитатори на Валери Петров и на поемата „В меката есен” Вели Чаушев си тръгна от нас в началото на меката зима на 2018 година. На 83 години ни напусна любимият актьор, един от последните големи „сатирици” от театъра на малката софийска уличка „Стефан Караджа”.

{Още»}

 
ПРИНУЖДЕНИЕ КЪМ МИР

Израел Шамир
превод: Литературен свят
На Нова година е прието да се надниква в бъдещето и да се прави равносметка на миналото. Близкото бъдеще на Близкия Изток зависи от основните събития през миналата година, а това бяха:

{Още»}

 
МАЛКИЯТ СОДОМ

Веселин Ханчев
Току-що прочетох разказите на покойния дядо Стаматов. Но не затворих книгата, а се върнах към „Малкия Содом”. Прочетох го за втори, за трети път. Чел съм го и преди години. Но сега той пореше съзнанието, като една упорита болка, която ни кара винаги да мислим за нея.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ХОРА И ТАНЦИ

Светослав Камбуров-Фурен

Без да преувеличаваме, можем да кажем, че ние, българите, имаме едни от най-хубавите народни хора и танци.

{Още»}

 
ЕДИН ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ

Фани Попова-Мутафова
В нашето положение на унизен, несправедливо онеправдан народ, всеки най-малък лъх на симпатия и сърдечност, дошъл ни от запад, има голямата цена да събужда в сърцата ни порив на бодрост, повишено самочувство и нови надежди.

{Още»}

 
ЧЕРНА ХРОНИКА

Христо Черняев
Цялата ни всекидневна преса с тлъсти заглавия помества на първа страница всичко, свързано с насилствената физическа смърт: застреляни от засада, намушкани с хладно оръжие, разсечени със секира, удушени с ръце, линчувани зверски, ударени с чук или с метален прът, пребити, изнасилени и умъртвени…

{Още»}

 
ИМА ДВЕ КЛАСИ – БЕДНА И БОГАТА

Христо Черняев
Какво ли не преживя България през последните години. Едно голямо рушение по всички посоки разнищваше и материалните, и духовните й устои. Тя продължава да носи кръста си като измъчена сиромахкиня, без опора, без подкрепа отникъде. Тези, които идват уж да й помагат, всъщност я ограбват и разоряват.

{Още»}

 
ЗА ЗДРАВЕТО НА ПЪТНИКА

Коста Странджев
Тъпча на място върху прясно замръзналата земя и чакам отговор. Наоколо меланхолия - примигващи кандила, тръпчива миризма на застояли цветя и тези врани, които досаждат със своя грак.

{Още»}

 
РАННИЯТ ЯНАКИ ПЕТРОВ

Димитър Кенанов
Честито, свидно детство - цъфтяща, рай долина …
П. К. Яворов, Из „Великден”

От родния си край човек започва своето пътешествие по света, а образът на свидното детство се съхранява в словесното пространство на поезията, където  често се повтарят свързани с него ключови понятия като бащин край, отечество, татковина, бащино огнище.

{Още»}

 
МИГ НА ЧИСТО НАСЛАЖДЕНИЕ

Петко Тотев
Миг на чисто наслаждение обещава Алеко Константинов в покана към любители пешеходци, които биха се решили да напуснат кръчми и кафенета и да се изкачат поне веднъж на Черни връх.

{Още»}

 
ИЗ ПОЖЪЛТЕЛИТЕ СТРАНИЦИ

Иван Д. Христов
В сборника за народни умотворения, наука и книжнина, издание на Българското книжовно дружество, книга 21, София, 1905 г., е публикувано цялостно и пълно описание на “Родопска сватба” от П. Апостолов.

{Още»}

 
ПЕРА ПАУНОВИ

Атанас Теодоров

Събрахме се сутринта при директора на Горското стопанство в Ямбол инж. Пейчо Върбанов. По негова покана голяма група ямболски и софийски писатели щяха да обогатят подвизите си и по ловните полета на село Коневец.

{Още»}

 
БУНТОВНИЦИ – ШЕГОБИЙЦИ

Димитър Аджеларов
Няколко дни преди обявяването на въстанието на 21.04.1876 г. от Васил Петлешков на Синджирли бунар, в Брацигово, където вече усилено се подготвяли за „кървавата сватба”, хората на комитета забелязали непознат селянин на пазара, около селската чешма, на Капията.

{Още»}

 
ХИМЕНЕС

Мария Маринова
На 24 декември 2017 г. се навършиха 136 години от рождението на един връх в световната литература - Хуан Рамон Хименес.

{Още»}

 
МАРКО ПОЛО, БЕЗСМЪРТНО Е ТВОЕТО МОРЕ…

Георги Н. Николов
Все така, и вечно ще се плискат вълните край Бургас, Созопол, Гьозикен… Но в преливащата се черта между водната стихия и земната твърд, в грубия живот на черноморските рибари, вече не шества Ячо Кабаивански - Марко Поло. От живота им, който той описа, а обществото забрави, няма и помен.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНИЯТ СЪВЕТНИК ОТ ВТОРИЯ ЕТАЖ…

Лозан Такев
С Костадин Чакъров станахме близки в годините на Прехода и демократите. Той беше последния политически съветник на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, а преди това и на дъщеря му Людмила…

{Още»}

 
ГЕРОИ НА ТАТАРСКИЯ НАРОД

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Покрай споровете за участието във Великата Отечествена война, както и за участта на кримските татари и чеченците, се оказа напълно забравен приносът на другите националности в Съветския Съюз в победата над нацизма и преди всичко - на казанските татари.

{Още»}

 
КАК БРИТАНСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ СИ СЪТРУДНИЧИЛИ С БИВШИТЕ НАЦИСТКИ КОЛАБОРАЦИОНИСТИ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
За влизането на съветски войски в Чехословакия през 1968 г. (в действителност в Чехословакия бяха разположени войски на страните от Варшавския договор, включително и от ГДР), днес не говори само най-мързеливият либерал.

{Още»}

 
ЛЮБОВ СТОЛИЦА

Крум Димитров
На 12 февруарий т. г. скоропостижно почина в София една от видните руски поетки, Любов Столица. Покойната живя повече от десет години непрекъснато в нашата столица, дето написа дълга редица лирични песни и лирично-епични поеми.

{Още»}

 
ПРЕЗИДЕНТЪТ МЕ МОЛИ

Милена Обретенова
… Детето живеело пълноценно: ходело на училище, имало приятелчета - в никакъв случай не се чувствало различно. И това в голяма степен - благодарение на „Българската Коледа”, която подкрепяла родителите да купуват нужната хранителна добавка…

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ПЕРА В АВСТРАЛИЯ – КРАТЪК ОБЗОР

Георги Н. Николов
Първите сведения за българи, установили се на континента-държава, датират от 1876 г. Тогава наши сънародници - бегълци от турските зверства след Априлското въстание, се установяват в щатите Куинсленд и Тасмания.

{Още»}

 
МАЯ ВАПЦАРОВА: НЯМА БЪДЕЩЕ БЕЗ ЕПИЧНАТА ВАПЦАРОВА БОРБА ЗА ЧОВЕКОЛЮБИЕ И СВОБОДА

Лияна Фероли
Изтъкнатият наш режисьор, есеист, преводач и поет Мая Вапцарова гостува в Кърджали по случай 108 - годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров и по покана на Регионалната библиотека, носеща името на именития й сродник.

{Още»}

 
ЕДИНОСЪЩНИ

Петко Тотев
Основаването на Охридската книжовна школа от княз Борис І и ученика на Кирил и Методий Климент е блестящ стратегически ход на българската държава.

{Още»}

 
КОЛЕДА И СУРВАКИ

Димитър Боримечков
Коледа и Сурваки са зимни народни празници, от българите най-много тачени. Съществуват от незапомнени времена. Тази духовна потребност за завръщането към отколешното, към огнището на народното съзиждане е вековен порив към красивото, стремление към добри бъднини.

{Още»}

 
НАШИЯТ ПИСАТЕЛ

Христо Г. Казанджиев

Повод да напиша тази бележка ми даде „Закона за поощряване на родното изкуство”. Няма да се спирам върху самия закон, няма да го разкритикувам - дали той е благотворен или ще повлияе зле върху нашето изкуство.

{Още»}

 
СВИЩОВ

Александър Божинов

Искате да ви напиша нещо за Свищов. Ето:
Свищов е хубав град, защото е на Дунава; защото е построен на хълмисто място; защото има лозя и много зеленина; защото има хубава риба; защото е просветен град.

{Още»}

 
ЕДИН И СЪЩ ГЬОТЕ

Карел Чапек
превод: Литературен свят
Гьоте - поетът. Гьоте - естествоизпитателят. Гьоте - драматургът. Гьоте - съветникът на двора. Гьоте - художникът. Гьоте - мислителят. Гьоте - археологът. Гьоте - гражданинът на света. Гьоте - романтикът. Гьоте - класикът. Гьоте - човекът.

{Още»}

 
ПРИМЕР ЗА ЦЯЛОСТЕН ЧОВЕК

Карел Чапек
превод: Литературен свят
Почина още един, който в пълния смисъл на думата може да бъде наречен човек на двадесетото столетие. Има много писатели, които бяха поети по-възвишени, по-изтънчени или полифонични от великия руски босяк; но малцина в такава степен олицетворяваха своята епоха и своя народ, както него.

{Още»}

 
„ЗНАЕШ ЛИ ТИ КОИ СМЕ?”

Георги Н. Николов
За публицистиката на Христо Ботев у нас, в различно време и по различни поводи, е писано много. С искрени думи на възхита и преклонение пред безспорния публицистичен талант на автора, несъмнено равен на жарката му, дълбоко въздействаща лирика.

{Още»}

 
ОТ ПОЕЗИЯТА НЕ МОГА ДА СЕ ОТКЪСНА, НЕ МОГА ДА ИЗБЯГАМ…

Недялко Чалъков
В едно интервю, публикувано във в. „Неделник”, поетът Георги Свежин сподели свое мнение за поезията.
- Започнах с поезия и още не съм я разлюбил, но и театърът не остана встрани от моето перо. Написал съм десетина пиеси, играни в столични и провинциални театри.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Иван Василев
Хубав и звучен е нашият, българският език. На него най-рано, с първите детски стъпки, сме се учили да жумолим човешка реч. Първите приспивни песни на него ни е пяла майка ни.

{Още»}

 
ЧОВЕК

Асен Златаров
Талантът е дар от съдбата. Но има и друг дар от съдбата, който също не се дава така често и който също е привилегия за избрани. Това е добротата. Има щастливци особено облагодетелствани; те са и талантливи, и добри.

{Още»}

 
ТВОРЕЦЪТ НА „АЛЦЕК”

Михаил Кремен

Седнал в работната си стая - сам, със запалена цигара и с кафеничето на спиртника - от среднощ до съмване, маестрото работеше върху „Алцек,” в тишината на нощта, по цели месеци.

{Още»}

 
ИЗ ПОСЛЕДНОТО ПИСМО НА МАЕСТРО ГЕОРГИ АТАНАСОВ ДО ЖЕНА МУ

Маестро Георги Атанасов до съпругата си

Villa della Rose
Fasano di Gardone Kiviera
14.11.1931 г.
Анке, получих ти скъпото писмо, което чаках всеки ден с отворени очи. Никой не ми иде в стаята. Сам цял ден и нощ, а и не мога да спя ноще. Иначе съм много спокоен, само да не е скуката.

{Още»}

 
НА БЕЗСМЪРТНИЯ МУЗИКАЛЕН ПАТРИAРХ

Антон Берсенев
Преди 100 години напусна тоя свят (на 26 март 1827 г.) Лудвиг ван Бетовен. В тоя ден отлетя към вечните чертози на Небесния Баща един дух, чиято мисия на земята беше само търсенето на Истината и Красотата.

{Още»}

 
КАК ОБИКНОВЕН СЕЛЯНИН СТАНА ГЕРОЙ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят

Матвей Кузмич Кузмин бил именно селянин, тъй като никога не е членувал в колхоз.
През целия си живот разчитал на себе си - живеел в собствено мъничко стопанство в Псковска област с риболов, лов и земеделие.

{Още»}

 
СЛАВЯНСКАТА МИТОЛОГИЯ КАТО КОЛЕКТИВНА МУЗИКАЛНА ОРКЕСТРАЦИЯ НА БИТИЕТО И ЧОВЕШКОТО ПОЗНАНИЕ

Владимир Стоянов
Пространството като начало и край на човешкото битие в славянската митология е разделено на три успоредно съществуващи, взаимодействащи си и йерархично подредени пространства:

{Още»}

 
ВОДА ОТ ТРИ ЧЕШМИ

Георги Гривнев
Характерът на Илия Атанасов Шопов бе мек - като утринна отава. Ако се случеше сред хора, които вдигат крамола, той се опитваше да я потуши така, че и двете страни да са доволни, а ако не успяваше, ставаше и си отиваше.

{Още»}

 
ДВЕТЕ БОГОРОДИЦИ

Нина Кръстева-Дудова
МАНАСТИРА „СВ. ГЕОРГИ” НАД СЕЛО БЕЛАЩИЦА
Спираме пред високата бяла порта с покрив, извил гръб като кобилица. Манастирът, с името на св. Георги Победоносец, се е покатерил на километър югоизточно над с. Белащица, на дванадесет километра южно от град Пловдив, там където от Тракийската низина постепенно започват да се издигат северните склонове на Западните [...]

{Още»}

 
ВЕЧНИЯТ ИЗВОР

Добрин Василев
Историята ни учи, че основата на стопанския живот, от първия ден на историческата поява на човека до ден днешен е използуването на земята, получаването на материалните блага, нужни за съществуванието на човешкия род, направо от земята, било непосредствено чрез човешката ръка, било, чрез останалия животински [...]

{Още»}

 
ПОЕТЪТ И ПРИЯТЕЛЯТ МАТЕЙ ШОПКИН

Недялко Чалъков
Преминаваха неусетно годините през буйния бяг на времето. И изведнъж усетих, че вълните ме отнесоха на другия бряг на живота. И неочаквано се потопих в спомените…

{Още»}

 
ЗЛАТА ЛАМЯ НА ПРЕХОДА

Денчо Владимиров
Нови щрихи към портрета
Слушам по радиото от време на време да звучи песничка, изпълнявана от охранена певица, слушам незабравимото тягостно рефренче от песента на Българския майдан на 1997 година и оживява споменът за подскачащи тълпи и поруган парламент: “Ако до всяко добро същество, застане поне още едно…” - пееха [...]

{Още»}

 
Г-ЖА АСЕН ЗЛАТАРОВ

Фани Попова-Мутафова

Сред оня хубав изблик на обич и възторг, с който днес чествуваме двадесет и пет годишната многостранна дейност на проф. Асен Златаров, не можем да не си спомним с благодарност и за неговата другарка.

{Още»}

 
ЕГОИЗЪМ

Александър Кръстников
„Обичай ближния като себе си;
обичай Бога повече от себе си.”
Иисус Христос
В Евангелието, гдето се посочва правилния начин на преминуване човешкия живот, егоизмът, който е сянката на земния населник, се уравновесява без остатък от любовта към ближния.

{Още»}

 
ЕВАНГЕЛИЕ ПО КАСАБОВ

Тошо Лижев
Завръщам се от поредната командировка в София, където на така наречения кредитен съвет са ми утвърдили всичките кандидати за заеми. Но не това ме радва. Работата ми в „Начала” е за хляба.

{Още»}

 
ЯНКО АНАСТАСОВ

Сирак Скитник

Янко Анастасов не е от най-младите ни художници. Той доста отдавна свърши нашата Художествена академия и беше няколко години по проучвания в Париж, но по своето изкуство, по художествените си схващания той по-скоро принадлежи към последното поколение художници,

{Още»}

 
ТОЙ И МЛАДЕЖТА

Пенчо Пенев
Само великият човек може да спечели и завладее сърцата на младежта и само за такъв човек младежта може спонтанно и искрено да заплаче. И наистина, днес цялата българска младеж е дълбоко раздрусана от загубата на Асен Златаров - човекът, най-близък и верен приятел на българската младеж.

{Още»}

 
РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА КНДР

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 9 септември 1945 г. от народното правителство беше провъзгласена Корейската Народна Демократична Република.

{Още»}

 
НЕ Е ЛИ СРАМНО?

Симеон Андреев
Преди няколко дни, в „Търновски окръжен вестник”, издание на Търновската окръжна постоянна комисия, се предаде на лично място следното съобщение:

{Още»}

 
ВЪРХУ ОСТАНКИТЕ ОТ ДНЕШНИЯ СВЯТ

Андрей Фурсов
превод: Румен Воденичаров
(Из очерци по история на съвременността)
Хората обичат да живеят в комфорт. Не само материален, но също емоционален и интелектуален, в свят на установени образи, понятия и схеми.

{Още»}

 
МУЗИКА ЗА КОЛЕДА

Иван Джебаров
На древнокитайския философ Конфуций принадлежи твърдението, че ако се смени музиката на една държава, променя се и мисленето на обществото.

{Още»}

 
КОРЕЙСКИЯТ НАХИМОВ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят

Корея в края на 16 век приличала по нещо на Русия през 90-те и нулевите: корупция, бандитизъм, дворцови интриги…

{Още»}

 
СЛОМЕН ЖИВОТ И НЕПРЕКЛОННА ОРИС

Никола Инджов
На 21 септември 2016 година чрез Агенция „Блиц” бе разпространена следната информация:
„След няколко тежки операции за едва шест месеца животът се превръща в истински ад за прочутия поет и преводач Андрей Андреев. Първоначално писателят постъпва в болница за операция на коремно-бедрена артерия, а известно време след това отново ляга под ножа заради проблеми [...]

{Още»}

 
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ХРИСТО МИЛЕВ

Георги Георгиев
Когато събира сведения за написването на своята първа книга “Избиванието на Хаджи Димитровата чета и черти от живота на въстаниците Орешков и Патрев”, Христо Милев е ученик в Пловдивската мъжка гимназия, а когато издава втората си книга през 1910 г.

{Още»}

 
ЦАНИ ГИНЧЕВ

Никола Никитов
Тази година се навършиха сто години от рождението на неизвестния на младите българи писател Цани Гинчев.

{Още»}

 
ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПОЛИТИКАТА

Денчо Владимиров
Актуални интервюта във времето и пространството
Реших по повод конфузната дата 10 ноември да проверя как се отнасят към темата за демокрацията, лъжедемокрацията и въобще към политиката известни хора през вековете. И като натиснах педала на паркираната ми в секцията на хола Машина на времето, полетях с нея през Времето за блиц интервюта.

{Още»}

 
ГРИШОМАНИЯТА КАТО ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА СПОРТМАНИЯ

Тошо Лижев
Децибелите на възторзите около победата на Григор Димитров в Лондон достигнаха истерични височини. Обяснимо - малък народ сме, рядко наш сънародник се добира до върха, пък и професионалният ни спорт, прояден от вътрешните ни неуредици и корупция, не е в цветущо състояние.

{Още»}

 
ШУКЕРА

Георги Гривнев
Родопското село Бостина е между Соколовци и Устово. Преди пет века тук се заселиха братята Босю, Михо, Калчо и сестра им Тина от Македонския край. И когато наредили и последната тикла на покрива на къщата, Михо рекъл:

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ ЩЕ ДОЙДЕ ПО-ХУБАВ ОТ ПЕСЕН

Георги Стойков
На този ден преди сто години, се ражда духовното слънце на майка България - поетът Никола Йонков Вапцаров. Нарече го духовно слънце един от видните поети на двайсетия век, чилиецът Пабло Неруда.

{Още»}

 
ЗА БЛАГОРАЗУМИЕТО

Милена Обретенова
Благоразумна съм. От ей такава. Сериозна, разсъдлива, предвидима. Правилна. Благоразумна съм - като по дефиниция от тълковния речник: „Който обмисля добре действията си и не взема прибързани решения; разумен, разсъдлив.”

{Още»}

 
ПЕНЧО, БЕ, ЧЕТИ! ПЕНЧО НЕ ЧЕТЕ…

Лозан Такев
Ако спорим по въпроса какво ни е отнела демокрацията, винаги ще припомням, че най-много ми липсва опашката пред книжарници за книга… Сега да сте видели някъде подобно явление!
Явно потребността е поизчезнала…

{Още»}

 
ВЕЧНОТО МОМЧЕ

Георги Стойков
Винаги съм живял с радостното чувство, че Хинко Георгиев е едно умно, жизнерадостно, непроменящо се момче. Ето, ние белеем, или по-скоро стремително стареем, а неговата плаха, почти детска усмивка все така ни заразява и пленява, както преди десет лета, когато дойде в Плевен.

{Още»}

 
ПАЗЕТЕ КНИГИТЕ!

Добрин Василев
Книжното производство в България е много ограничено. Това се дължи на неграмотното население, което е повече от половината, а освен това и на високите костуеми цени при печатането на книги. Съчинения с тираж над 5000 у нас са редки.

{Още»}

 
МОИТЕ ВЕРНИ ДРУГАРИ

Митко Горчивкин

През миналата световна война баща ми загина на бойното поле. Останахме с мама съвсем самички в света; без никаква подкрепа, без никакви близки или роднини. И често се случваше тогава да поминуваме по цели дни само с парченце сух хлебец.

{Още»}

 
ДЕЛО

Никола Агънски

Ceschrleben steht: im Anflang war das Wort!
……….
Mir hilft der Geist! Auf einmal seh ich Rat.
Und schreibe getrost: Im Anfang war die Tat!
Geethe - Faust, 1

{Още»}

 
ТОМА ИЗМИРЛИЕВ ПОЧИНА

Д. Б. Митов
На 22 т. м. неочаквано почина един от най-талантливите български хумористи Тома Измирлиев, известен с много псевдоними в българския хумористичен печат и най-много с Фома Фомич напоследък.

{Още»}

 
ГРАФИНЯ ДЕ НОАЙ

Д. Б. Митов
Във френската литература винаги е имало много писателки. Но двадесетият век е особено плодовит в това отношение. След 1900 г. във Франция се появиха истински талантливи жени, които с прави съперничат на мъжете.

{Още»}

 
МАГИЯТА ЕСЕНИН

Георги Стойков
Едва ли ще изненадам някого с признанието, че в далечните вече ученически години, макар да се срещахме в учебниците най-често с Пушкин и Лермонтов, ние, които се опитвахме да съчиняваме стихове, се опиянявахме повече от селската простота в творбите на Некрасов и неповторимия песенен свят на Сергей Есенин.

{Още»}

 
ИМАШЕ ЕДИН ИВАН…

Георги Стойков
За него приятели и близки тепърва ще разказват спомени. Професионалисти и любители ще изследват огромното му творчество. Студенти и ученици ще осмислят педагогическите му внушения.

{Още»}

 
ПРЕД СВЕЖИЯ ГРОБ НА ВАЗОВА

Никола Филипов
Завърши той своето дяло и се прости със земния живот, за да заживее живота на родните безсмъртни. Може да се каже, той бе най-честит между нашите големи поети: допя докрай наченатата преди половина век песен, стана духовен вожд на цяло поколение и създаде епоха в историята на нашата литература.

{Още»}

 
Д-Р МИХАИЛ ПУНДЕВ

Д. Б. Митов
Днес, когато поменуваме тъжната десетгодишнина на неговия брат, не бива да забравяме и другата жертва - д-р Михаил Пундев.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Йордан Стубел
Нищо чудно, че Васил Пундев е убит, че двама пъдари отнеха живота на един българин с честна и смела мисъл. Това се чакаше от всички ни, и положително съм убеден, че некрологът му беше предварително написан от ония, които знаят как вървят нещата у нас.

{Още»}

 
ДЕНЯТ НА СЪПРОТИВАТА НА ИНДИАНСКИЯ НАРОД

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
12 октомври се смята за ден на откриването на Америка от Христофор Колумб.
В САЩ, в Испания и в повечето страни от Латинска Америка този ден се смята празничен.

{Още»}

 
ЗА РЕАЛНИТЕ И “ПОСТФАКТУМ” ЗАЩИТНИЦИ НА АЛЬОША

Денчо Владимиров
Преди години у нас имаше хора, които само дето не хващаха “влакова болест” /българска разновидност на морската болест/ от дълго лaшкане във “влаковете на дружбата” до съветската страна и назад.

{Още»}

 
КАК ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ „БЯГАЛА” ОТ ХИТЛЕРИСТИТЕ ПРЕЗ АВГУСТ 1941

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Онези, които учеха в съветско училище, почти от ранно детство знаеха за подвига на 28-те панфиловци.

{Още»}

 
ЗА ПРАЗНИКА И ВЪПРОСИТЕ

Иван Джебаров
Дните преди Деня на народните будители посрещнах и изпратих със задоволство. Най-после явно бе дошло времето, когато от един- два самотни доскоро гласа протестиращите против чуждия за родните ни традиции Хелуин гласове се увеличиха многократно.

{Още»}