Публицистика

ДА ЖИВЕЕ МАРГАРИНЪТ!

Милена Обретенова
Малка бях, когато в България за първи път внесоха маргарин. Каква красота! Опаковките - пластмасови, шарени! Стилни, мислехме си очаровани! Не хартиени като на глупавото ни краве масло.

{Още»}

 
НЕЗАБРАВИМИЯТ ДОНЧО ЦОНЧЕВ

Георги Константинов
из подготвен за печат сборник, посветен на 10-годишнината
от смъртта за писателя (1933-2010)
Имаше време, когато с Дончо се срещахме почти всеки ден. И понякога денят, прозвъннал като наздравица, се превръщаше в късна доба…

{Още»}

 
ТРЪСТЕНИШКИЯТ БУНТ - ИЗБЛИК НА НАРОДНИЯ ПОБОРНИЧЕСКИ ДУХ

Тодор Бакърджиев
Последните години на 19 век са климатично нещастни за българските земи. Адска суша, прегорели полета, изчезнали рекички. За разнообразие на злото - и бомбардиращи градушки. И масов глад в селата.

{Още»}

 
РАКОВСКИ ПРЪВ ИЗПОЛЗВА ДУМАТА “ОЛИГАРХИЯ”

Тодор Бакърджиев
Наскоро прочетох една библиографска рядкост - книгата на академик Н. С. Державин “Лекции по българската история”, изнесени през зимата на 1943 - 44 година в Москва. Представена е на български през 1946 г. от издателството на Българската работническа партия /комунисти/.

{Още»}

 
КОРОНАВИРУСЪТ НАКАРА И БОГАТИТЕ ДА ПЛАЧАТ

Красимира Василева
Преди три месеца човечеството се сдоби с коварен невидим враг, наречен коронован /!/ вирус. Той нападна най-многолюдната държава и първоначално не събуди тревога в останалата част от света.

{Още»}

 
НЕОЛОГИЗМИТЕ НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Славимир Генчев
Неологизмите на Димчо Дебелянов - елемент от художествеността на неговото творчество

{Още»}

 
ПО ТЪНКИЯ ЛЕД

Красимир Власев
Серафим Северняк бе човек на риска. Той притежаваше удивителното журналистическо качество да “ходи по много тънък лед”. И за да не остане казаното само литературна метафора ще преведа следния пример.

{Още»}

 
НЕУГАСВАЩИЯТ ОГЪН НА ЕДНА ПОЕЗИЯ

Продрум Димов
На 6 юни 2019 г. се навършиха 20 години от кончината на един от най-обичаните и популярни поети на родната ни българска съвременност - Дамян П. Дамянов. Неговото име на млад и талантлив литературен творец нашумя в младежките и литературните ни среди в началото на 60-те години на миналия век.

{Още»}

 
КАФЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Георги Гривнев
Не е лесно да се пише за приятел, който си е отишъл от този свят и за когото е все едно какви думи ще избера. Ангел Сарандалиев напусна земята дни преди Рождество Христово и в това има скрит знак, който ние никога няма да разгадаем.

{Още»}

 
ПЪТЯТ, ВЯРАТА И СИНАПЕНОТО ЗЪРНО

Иван Д. Христов
есе
Неведоми са пътищата господни и безброй са, но от нас зависи по кой от тях ще поемем. Пътища много, но Пътят е един и той ни води към синапеното зърно, в което е скрита истинската вяра.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА ИВАН АПОСТОЛОВ

Стойчо Пенев
С Иван до седми клас учехме в едно училище - “Любен Каравелов”. Бяхме приятели! И двамата не бяхме добри ученици. Често бягахме от час. Някои ни наричаха хашлаци!

{Още»}

 
ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ СОРОСОКРАЦИЯ

Румен Воденичаров
На 22 февруари т. г. френското издателство Valeurs actuelles публикува данни от свое разследване, че 100 члена на Международния съд за правата на човека (МСПЧ) в периода от 2009 до 2019 г. са били пряко или косвено финансирани от структури на Отворено общество („ОО”) на милиардера Джордж Сорос.

{Още»}

 
РЕПЕТИЦИЯ НА КРИЗАТА

Владимир Овчински и Александър Нагорни
превод:Румен Воденичаров
Паниката възникнала в Китай в средата на януари след откриването на смъртоносния коронавирус, на практика постепенно обхвана всички континенти и преди всичко Азия и Европа.

{Още»}

 
СПАСИТЕЛЯТ В КАЛТА …

Лозан Такев
Живея на една кална софийска улица. Вали дъжд. А язовирите още са празни… Ходя в калта и чакам спасителя…

{Още»}

 
ВАЛЯ БАЛКАНСКА

Светозар Казанджиев
Беше август 1998-а. Рожен - един век след първия организиран фолклорен събор. Обстановката бе необичайна, както всичко тук е необичайно: хората, планината, слънцето. Сто и двайсет хиляди съборяни бяха дошли да чуят песните на България.

{Още»}

 
ПОЗНАВАМЕ ЛИ ВАЗОВ?

Към 170-годишнината от рождението на Иван Вазов
Константин Еленков
…Вазов не е само „Под игото”, нито е само „Епопея на забравените”, или „Чичовци”, или „Немили-недраги”.

{Още»}

 
СЪДЪТ НА ИСТОРИЯТА - „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“, ВЕРА МУТАФЧИЕВА

фрагмент от едноименна монография
Лалка Павлова
Наскоро в разговор с един приятел, доктор по философия и магистър по литература и изкуствознание, стана дума за това доколко литературният критик в интерпретацията си за конкретна художествена творба има право да говори за политика. Според него това не е желателно.

{Още»}

 
ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ НА 90 ГОДИНИ

Павлина Петкова
Каква е цената, която душата заплаща, за да премине по стълбицата на един земен човешки живот? Дали някой може да отговори на този въпрос?

{Още»}

 
ОБИКНОВЕНАТА И НЕОБИКНОВЕНАТА ЦВЕТА …

Лозан Такев
Не за първи път говорим за обикновената и необикновената Цвета… След три мандата в Народното събрание и вече след почти цял мандат като председател на парламента обикновената гражданка на Болярово влезе отново в ролята на обикновен турист, изкачил се на Шипка в деня на Освобождението,

{Още»}

 
ДЕЛНИЧНО В ПРАЗНИКА

Любен Панов
Покрай всичките лакърдии около националния ни празник се прокрадна и една за българското магаре, което изяло цяла идея.

{Още»}

 
ПАИСИЙ – СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО

Илия Пехливанов
ПАИСИЙ - СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО
Върху дипломатическата маса на преговорите в Сан Стефано, когато представители на Великите сили са обсъждали предстоящия мирен договор между Русия и Турция, попада и „История славяноболгарская” от Паисий Хилендарски.

{Още»}

 
СЪЕДИНЕНИ С ХРИСТА

Илия Пехливанов
Необикновени духом хора са можели сами да определят деня, в който ще напуснат мира сего и да се отправят към вечността.
Светителят Климент Седмочисленик умира на 27 юли 916 г. - в същия ден, в който е умрял и неговият небесен покровител Св. Пантелеймон.

{Още»}

 
3 МАРТ 1878 г. В БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА

Румен Воденичаров
Освободителната Руско-турска война (1877-1878 г.) бе следствие от световния протест срещу ужасите в десетки български селища след потушаване на Априлското въстание.

{Още»}

 
БЪЛГАРИЯ БИЛА ОСВОБОДЕНА НЕ ОТ РУСИЯ, А ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ВОИНИ!?

Денчо Владимиров
Докога ще търпим срамното политическо витийство и безсрамие на управляващите?
На 3 март 2019 г. в информация за тържествата на Шипка по повод 141 години от Освобождението на България и краят на Руско-турската освободителна война, Българското национално радио съобщаваше многократно през деня:

{Още»}

 
ПРИЗВАНИЕТО

Ласло Наги
превод: Петър Петров
Представя ли си еднокрила птица, тутакси преживявам и трагедията: тя не може да осъществи призванието, което природата с такава прелестна строгост е вляла в нея.

{Още»}

 
ОТ ХАЗАРТГЕЙТ КЪМ БОКЛУКГЕЙТ

Румен Воденичаров
За годините от живота на нашето поколение Човечеството нарасна три пъти. Земята все още може да изхранва 7 млрд жители, но се появиха нови глобални проблеми.

{Още»}

 
КЪМ ПРЕРАБОТВАНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ

Денчо Владимиров
Бившият водещ сказчик от системата на додемократичната партийна политпросвета, Петолъчков, преименуван вече на Калъчков, е написал очерк за нуждите на съвременното българско образование с променящите му се постоянно министри и учебници.

{Още»}

 
ДИСТАНЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ

Лозан Такев
Нещо ми се виеше свят… Знам, че е преходно. От Прехода е. Пуснах телевизора. От там премиерът обясняваше колко добре живеем вече, как доходите вече растат, а по щастие вече сме на по-добро място в световната класация, откакто той управлява процесите службите и медиите… Мина ми.

{Още»}

 
ФАЛШИФО!

Денчо Владимиров
Няма грешка в заглавието, така се чува от устата на стотици хиляди българи иначе звучната дума „фалшиво” като оценка на последното изгавряне от страна на управляващите с милион възрастни хора у нас, останали в периода на Прехода и на злополучните министри на здравеопазването без… зъби.

{Още»}

 
РАЖДАНЕТО НА ЛЕГЕНДАТА

историята на празника 23 февруари
Владислав Шуригин
превод: Литературен свят

Никога дотогава за цялата си история нашата държава не се е намирала толкова близо до разпада и гибелта, както преди 102 години.

{Още»}

 
ХАЙДЕ ДА СЕ РАЗВЪЛНУВАМЕ

Иван Джебаров
Вървя си кротко, когато на десетина метра от малкия мост над реката, ме изпреварва тичешком мургав младеж. Хвърля парче картон насред моста, сяда върху него и слага пред себе си купичка за милостиня.

{Още»}

 
ПРОЩАЛНО

Татяна Любенова,
член на УС на Дружеството на писателите в Плевен

Плевен се прощава с още един от литературните си таланти. Плевенското дружество на писателите осиротя отново, защото от редовете му е изтръгната една човешка личност, носеща през годините поетичното слово като факел.

{Още»}

 
„ВЕЛИК ДАР ОТ НЕБЕТО”

Марко Марков
Тези думи принадлежат на Валерий Брюсов и са казани за Саят Нова - гениален поет, чието творчество увенчава края на средновековната арменска поезия и слага началото на новоарменската поезия.

{Още»}

 
МОНТЕН И НЕГОВИТЕ БЕЗСМЪРТНИ „ОПИТИ”

Стефан Коларов
Въпреки че се записах за студент по Журналистика, а не по Българска филология, както бях посочил на второ място в молбата си за кандидатстване в СУ „Св. Климент Охридски”, тогава СДУ (Софийски държавен университет), моят интерес към литературата не само че не намаля, а с годините нарастваше.

{Още»}

 
СЛОВОБЛУДСТВОТО НАРАНЯВА МЛАДИТЕ АВТОРИ

Тодорка Николова
Лично мнение
Преди няколко дни една млада и талантлива поетеса, София Милева от Хасково, ми показа тетрадка със записани в нея адресите на около 30 различни поетични конкурса на национално и общинско ниво.

{Още»}

 
ЗАКЪЛНИ НИ, ДЯКОНЕ ИГНАТИЙ

Денчо Владимиров
За творческата съдба на едно стихотворение
„С. Г: Какво ще пожелаеш на читателите на в. „България СЕГА” в Чикаго, САЩ?
Д. В.: Да ги има, за да ни има като българи. За да я има България.”

{Още»}

 
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЕТА ГЕОРГИ ДРАМБОЗОВ

Генадий Велчев
Жоро, бях на протеста на перничани в София. Както обикновено, пак съм развълнуван от събития, които малко другите ги вълнуват. Събота е, почивен ден - защо да се вълнуват. Имаше много млади хора. Това е новото за София, а вероятно и за България.

{Още»}

 
ПРЕСТЪПНИЦИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ…

Лозан Такев
Едни младоци в политиката набързо съчиниха и пробутаха един закон за престъпния период в периода 1944-1989 година… И той бе гласуван.
Предложиха и санкции за онези, които не го спазват.

{Още»}

 
КАК СЕ РАЖДА „ЦИКЛОПЪТ“ ОТ ГЕНЧО СТОЕВ

Георги Георгиев
На 5 февруари 2020 г. се навършват 95 г. от рождението на писателя
Зимата на 1966 г. Февруари. Западният парк. Апартаментът на Георги Йорданов Вълков е осветен празнично. Събираме се за първи път сътрудници и редактори от отдела на в. „Народна армия”, чийто завеждащ е Георги.

{Още»}

 
КРАЙ ПАРТИЗАНСКИЯ ОГЪН С ДОБРИ ЖОТЕВ

Красимир Власев
В началото на осемдесетте години бях уредник на художествената галерия на град Сопот. Галерията беше в единия край на градския площад, а в другия край белееше къщата на Добри Жотев, предоставена му от градската управа за творческа база.

{Още»}

 
ВЕРА МУТАФЧИЕВА - „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“

/фрагмент от монографията „Съдът на историята”/
Лалка Павлова
Романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем” е оценен от почти всички литературни критици като ново начало в българската романистика. До излизането му в 1967 г. в нашата национална белетристика са се наложили имената на поредица от български романисти, предимно мъже:

{Още»}

 
МОРАЛНА СИЛА И НЕПОКОРСТВО

Стефан Коларов
190 години от рождението на Григор Пърличев
С цялостната си книжовна, просветителска и обществена дейност Григор Пърличев принадлежи към оная силна група от наши възрожденци, която след Паисий Хилендарски определя мащабността на своята епоха - Константин Фотинов, Георги Раковски, Иван Богоров, Петко Славейков, д-р Петър Берон, Любен Каравелов, Братя Миладинови, Кузман Шапкарев и др.

{Още»}

 
GAME OVER

Денчо Владимиров
Да, Играта, тридесетгодишната игра от подлия сценарий по заробването на един народ свърши!

{Още»}

 
ПЛАЧЕ МИ СЕ…

Лозан Такев
Плаче ми се… Направо ми се плаче като гледам новините и репортажите, като чета непрекъснато как официалните вести започват с богатствата на един човек с анатомичен прякор, как се „гаврят” с „честно” събраните през годините на демокрацията над 3000 музейни артефакти, грифони, скъпи чаши, картини, плашат ги с универсалните чували, с които обикновено носят [...]

{Още»}

 
“ДЖОКЕР” - ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ГРЕШКА НА ХОЛИВУД

Александър Гочев
Холивуд направи грешка. Верноподаническият неолиберален Холивуд направи сериозна грешка с филма Joker, с неговото скрито и скривано послание: Ежедневието като филм на ужасите. И  то къде - в цитаделата на демокрацията и просперитета.

{Още»}

 
БИСЕР КИРОВ

Светозар Казанджиев
Бисер Киров е от фалангата на големите артисти на нашето време (втората половина на ХХ и началото на ХХI век). За да е там, той беше борец. Пред него не стоеше дилемата да се моли или да се бори. Бореше се цял живот и победи.

{Още»}

 
ТОДОР Г. ВЛАЙКОВ (ВЕСЕЛИН)

Александър Филипов
Българските ученици често срещат в своите читанки това хубаво име - Веселин. А то е името на едного от най-добрите сегашни наши писатели, името на големия обществен деец - Тодор Г. Влайков.

{Още»}

 
СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Денчо Владимиров
Как народният поет Иван Вазов бе „употребен” от януарските погромаджии на 1997-ма година
През зимните погроми на така наречените обединени демократични сили, предвождани от политическите проекти СДС ,ВМРО,ДПС и ДС сие, бе извикан тогава на помощ на „въстаналия народ” и… народният поет Иван Вазов .

{Още»}

 
КЪМ ЗАГАДКАТА ЗА БОТЕВАТА СМЪРТ

Димитър Златев
През май 1950 г. завърших селската прогимназия. По онова време правех опити да пиша стихове. Въобразявах си, че колкото по-мъгливи и патетични са думите, толкова повече се приближавам към истинската поезия. Мяра ми беше одата „Паисий” от Иван Вазов.

{Още»}

 
РЕЖИМИ, РЕЖИМИ…

Георги Константинов
(неуспешен опит за написване на оптимистично сатирично стихотворение)
От доста време насам сме в медиен режим, ПОВТАРЯЩ ПРЕЗ ЧАС ДУМАТА „РЕЖИМ”.
Пренасочват се милиони кубици вода от планинския язовир „Белмекен” към софийската водопреносна мрежа.

{Още»}

 
ПАМЕТТА ЗА НУШКА ГРИГОРОВА – НА БИТАКА В МАЛАШЕВЦИ…

Лозан Такев
В редакцията на пенсионерски седмичник споделих за идеята на група ветерани от БНТ да бъдат инициатори за създаване на Национален музей на първата електронна медия у нас, която тези дни навърши шестдесет години…

{Още»}

 
ПИСМА НА П. Ю. ТОДОРОВ ДО ИВАН ФРАНКО

Писма на П. Ю. Тодоров до Иван Франко
превод и коментар: Ангел Тонов
1.
12 ноември, 1902 г.
Пиша Ви, любезни господин Франко, подробно от Берлин и ще Ви изпратя и книга след няколко дни! Сега, с Адам (1) толкова много говорихме за Буковина и за България, че решихме да Ви поздравим.

{Още»}

 
ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗМЪТ!

Денчо Владимиров
Сигурно така ще се извикат радостно и с облекчение жителите на бедстващия Перник, когато по чешмите им потече обещаната вода от язовир „Белмекен”, от емблематичната, сътворена през съзидателния социализъм каскада „Белмекен -Сестримо”, една от най-големите и модерни в света.

{Още»}

 
БНТ ИЛИ БМТ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ…

Лозан Такев
Ако сте гледали празничната поредица с водещ Драгомир Драганов, ще се съгласите с мен за подобен въпрос. „БНТ на 60″ натрапчиво всяка вечер и с повторения ни преразказа какво е това чудо телевизията - една кутия, от която шест десетилетия излизат и влизат чудеса в дома ни.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ГЕОРГИ СТОЯНОВ – БИГОР

Христо Черняев
Характерен за Георги Стоянов - Бигор през последните години е непрекъснатият възход в писателската му битност. За едно десетилетие той създаде значителни творби.

{Още»}

 
ВЕРА МУТАФЧИЕВА – ПРЕД СЪДА НА ИСТОРИЯТА

фрагмент от монографията „Съдът на историята - „Случаят Джем” от Вера Мутафчиева”
Лалка Павлова
Странно нещо е животът. Пръкнеш се от някакво зрънце, неизвестно какво, усмихнеш се на слънцето и започваш да вярваш, че то свети най-вече за тебе.

{Още»}

 
КЛИМАТИЧНИ СПЕКУЛАЦИИ

Румен Воденичаров
Ако тръбата свири фалшив сигнал,
кой ще започне да се готви за сражение?
Св. Апостол Павел

{Още»}

 
КЛИМАТИЧНОТО САМОУБИЙСТВО НА ЕВРОПА

Румен Воденичаров
Даваш ли, даваш, Балканджи Бойко,
София града на руска вяра?
Море войводо, Тръба си давам
София града на Кремъл не давам!

{Още»}

 
СВИЛЕН КАПСЪЗОВ

Светозар Казанджиев
Поетът от Родопите е роден на 13 август 1941 г. в малкото неделинско селце Бурево, под връх Алада. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и Литературния институт “Максим Горки” в Москва.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНИЯТ РАТНИК ПО ЧЕРКОВНИЯ ВЪПРОС

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Г-н Ат. Шопов е поместил в Сборника на Академията една студия озаглавена „Из живота и дейността на Д-р Ст. Чомаков по черковния въпрос и възраждането”.

{Още»}

 
ЗАРАЖДАНЕ НА ЕПИЧЕСКОТО СЪЗНАНИЕ В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

„Епически песни” от П. П. Славейков
Панко Анчев
1.
Епическото съзнание в българстата литература придобива завършен вид и се проявява в големи епически романи в края на 40-те и през 50-те и 60-те години на ХХ век.

{Още»}

 
ВЪЛКО ГАЙДАРОВ

Светозар Казанджиев
Художникът Вълко Гайдаров е роден през 1937 г. в Девин. През 1964-а завършва Националната художествена академия „Николай Павлович” като ученик на проф. Ненко Балкански. Той е един от основателите на Художествената галерия в Смолян и неин директор в продължение на 40 години.От 1971 г. е член на Съюза на българските художници. Вълко Гайдаров има [...]

{Още»}

 
ВЕЛИ ЧАУШЕВ

Светозар Казанджиев
Не помня откога го познавам като артист. Очи в очи се знаем от преди тридесетина години, но от сцената, микрофона и камерата - още от дете. За изкуството годините нямат значение.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Борис Йоцов

Той беше от малцината, който не се осланяше само на своя дар, а работеше - преднамерено, системно, смислено - над него и над своята личност.

{Още»}

 
БОРИС ЙОЦОВ

Дамян Бърняков
Из „Оптимизмът на творците” (1988)
Професор Борис Иванов Йоцов изпитвал един студент по славянска филология и за да провери знанията му, го запитал умишлено:

{Още»}

 
БОТЕВ - НАШИЯТ СЪВРЕМЕННИК

Денчо Владимиров
С потреса от години гледаме как от учебниците на българските деца се премахват огнените слова на Ботев, които според новите редуващи се кириакстефчовци, не отговаряли вече на …новите глобални и добросъседски интереси на България!

{Още»}

 
ЛИКУЙ, НАРОДЕ!!!!

Лозан Такев
Нямало достатъчно учители, медици, други специалисти… Заминали с еднопосочни билети.
Но има банани…
Нямало достатъчно медицинска апаратура. Събираме капачки за кувьози.
Има банани…

{Още»}

 
СТАР РЪКОПИС, НОВА КНИГА

Георги Георгиев

Попадна в мен неиздаден ръкопис на роман от Тодор Харманджиев. Синовете на писателя - Румен и Ивайло, ми се довериха. Познавахме се от казармата. И двамата отбиха военната си служба в нашия 62-ри общовойскови свързочен полк, резерв на Главното командване, в Самоков.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ

Светозар Казанджиев
Винаги, когато стане дума за поезията на Златев, в паметта ми прошумяват строфи от неговите „Български градчета”, „Неизвестни поети”, „Урок на връх Перелик”, „Рана”, „Към родината”, „Завръщане”, „Признание”…

{Още»}

 
ПРЕДИ ЛЕТЕЦА ПОЛИТА НЕГОВАТА МЕЧТА

Георги Гривнев
1.
Малкият Георги най-обичаше баща му да прави хвърчила от хартия. И той да ги хвърля от прозореца - те потрепваха, лъкатушкаха се, лекият повей ги повдигаше и плавно се приземяваха.

{Още»}

 
РАЗКАЯНИЕ

Георги Гривнев
Вълко Керев или го обичаха, или го мразеха. В неговото поведение нямаше нюанси и полутонове, а само бяло и черно и така се беше поставил, че към роднините и приближените си бе щедър и милостив, а към подчинените - дори жесток.

{Още»}

 
АНТОН ДОНЧЕВ

Светозар Казанджиев
Той не е родопчанин. Роден е в Бургас на 14 септември 1930 г. Защо пиша тогава за него? Защото обичам морето? Не, кой не обича морето. Пиша преди всичко, заради неговия талант като писател.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР АРДЕНСКИ

Светозар Казанджиев
Има една планина в България, чиято история е изтъкана от митове и предания, от факти и събития, до такава степен невероятни, чак граничещи с легендата, и в същото време свързана толкова здраво с реалността, че самото й име е станало легенда. Родопа!

{Още»}

 
УСИН КЕРИМ

Светозар Казанджиев
Пролет е. Слънцето, провесило крака от връх Острич, се киска над Тетевен, опнат като тетива по бреговете на река Вит. По пътя, който се надбягва с реката, цигански катун се връща от селищата, натоварен с просия и калайджилък.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА МИНЧО Г. МИНЧЕВ

Христо Черняев
Да не повярваш,че Минчо Георгиев Минчев - този хрисим човек с вечно млада душа - вече е на патриаршеска възраст - 75 години.

{Още»}

 
ПРИ КРАСИВИТЕ ИСТИНИ

Павел Матев
Познавах поета Тодор Харманджиев още преди да го срещна и видя. По време на моето учение в чирпанската гимназия „П. К. Яворов” амбулантен книжар ми препоръча неговата стихосбирка „След години”. Мисля, че това беше през 1940 г.

{Още»}

 
ГРИЖОВЕН БАЩА

Ивайло Харманджиев
Детските ми спомени за татко са поизбледнели и несигурни, но запазилите се в паметта ми са все така ярки.

{Още»}

 
СЕМКИ И БРЪЧКИ

Милена Обретенова
Какво ми стана - купих си семки. Слънчогледови. Печени, белени.
Какво му стана на мозъка ми - паралелно и алогично извика в съзнанието ми едно често чувано твърдение на майка ми.

{Още»}

 
КУЛТУРАТА НА СЛУГИНАЖА

Панко Анчев
Тази култура е чиста проба продукт на неолибералното ни битие. Някой сигурно ще каже, „ама тя си е чисто българска - ние винаги сме били слуги”. Не, тя не е българска и не, няма национални основи, дори винаги да сме били слуги.

{Още»}

 
САМО, ЗНАЙТЕ, ЗА ПАРАТА…

Гнилите плодове на „автономенето” във висшето образование на България
Денчо Владимиров
Преди време бе съобщена новина, че ректорът на Русенския университет е подала оставка, за да може да се посвети изцяло на творческа научна дейност.

{Още»}

 
ПЕНЧО ПЕЕВ

(По случай 2 год. от смъртта му)
Недялко Месечков
Две години изминаха от трагичния край на приятеля и поета Пенчо Пеев, жертва на безсмислена шега с пистолет.

{Още»}

 
ПОСРЕДСТВЕНОСТТА

Христо Черняев
„Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!”
Христо Ботев
Посредствеността и фалшът, както никога по-рано, безвъзвратно са превзели съвремието ни във всички сфери на живота. И най-пагубното им възшествие е в най-крехките пространства на културата.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ХАДЖИИЛИЕВ

Дамян Бърняков
Из „Оптимизмът на творците” (1988)
ЗА ПЕРАТА НА ПИСАТЕЛИТЕ
Димитър Георгиев Хаджиилиев бил на село. Срещнал го стар селянин и от дума на дума го запитал какъв занаят има.

{Още»}

 
В ДОМА НА АТАНАС ДАЛЧЕВ НА УЛИЦА „СОЛУНСКА”

Христо Черняев
Беше около 1967-8 година на миналия век.
Къщата на бай Атанас още беше в полуруини от бомбардировките през Втората световна война. Мисля, че част от нея липсваше. Като влязохме в кухнята, видях че на тавана имаше грамадна дупка.

{Още»}

 
ПЛАМЪКЪТ НА ЖИЗНЕЛЮБИЕТО

Христо Черняев
Тодор Харманджиев през целия си живот беше с чиста, буквално юношеска душа. А в тази душа не можеше да вирее дори прашинка неискреност или злоба.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ЧАВДАР ДОБРЕВ

Христо Черняев
Неотдавна той имаше юбилей, отбелязан скромно. И годините може да са се понатрупали, но по-важното е, че никак не са малко и големите плюсове на неговото солидно присъствие в националната ни култура.

{Още»}

 
ПИСМА НА П. Ю. ТОДОРОВ ДО ОЛГА КОБИЛЯНСКА

Писма на П. Ю. Тодоров до Олга Кобилянска
превод и коментар: Ангел Тонов
1.
20 юни, 1901 г.
Скъпа Кобилянска!
Толкова мили, и така хубави бяха и писмото, и фотокартичката, които получих днес от Вас, какво да кажа, за да Ви отговоря и Ви изкажа моята сърдечна благодарност още сега.

{Още»}

 
АНТОН СТРАШИМИРОВ

Александър Филипов
През декемврий на 1937 година българската книжнина изгуби още един от своите големи творци. Антон Страшимиров почина след тежко боледуване във Виена, далече от своята родина.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЮ, ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА СИ!

Панко Анчев
Ако писателите не кажат истината, кой тогава ще я каже?
Но познават ли писателите истината, за която трябва да свидетелстват и която са призвани да разпространят сред народа?

{Още»}

 
ОРБИТИ

Милена Обретенова
„Като ще имаме гости, да купя ли месо? В магазина съм.”
Въпросът на съпруга ми ме стъписва. Гости не очакваме. Единствено малкият ми син - студент ще си идва от Варна.

{Още»}

 
МАТРИАРХАТ

Денчо Владимиров
Що жени се извървяха през прехода в управлението на държавата България! Бивши внучки на големи комунистически началници от висшия партиен ешалон в миналото, бивши отличнички на висши партийни школи на КПСС в Москва, една от които даже е обитавала апартамента,

{Още»}

 
ИДЕОЛОГИЧЕСКИ КРЕТЕНИЗЪМ

Александър Гочев
Ще започнем с пример за идеологически кретенизъм от последната книга на Александър Зиновиев, Русская трагедия , за когото едва ли можем да имаме съмнения, че не е наясно какво е това идеология:

{Още»}

 
РУСКИЯТ ШПИОНИН ВАПЦАРОВ…

Лозан Такев
Една новина тези дни прибави нови факти към безсмъртието на поета - антифашист Никола Вапцаров, който днешни интелектуалци, пардон, псевдоинтелектуалци продължават да разстрелват и убиват.

{Още»}

 
АКО ЛАМБО БЕШЕ САМО АКТЬОР…

Лозан Такев
Росен Петров го каза най-точно. Тези дни България се нарича Стефан Данаилов. И така трябва да бъде. Бях близък с Данаилов и в двата века. Усещах добротата и обаянието му, което владееше всички.

{Още»}

 
ВЕЛИЧКО КАРАДЖОВ

Светозар Казанджиев
Той е достоен син на Родопа. Личност с изключително място в историята на родния край. Човек, превърнал единството между българите - християни и мохамедани, в свое верую, в смисъл на своя живот.

{Още»}

 
СТОЙЧО ВЕЛКОВСКИ

Светозар Казанджиев
Да правя това, което харесвам, е моята свобода, а да харесвам онова, което съм направил - е моето щастие! Това е „символът на вярата” на големия архитект от Родопите Стойчо Велковски, проектирал новия център на Смолян и подпечатал таланта си с Димитровска награда.

{Още»}

 
СТАНИСЛАВ СИВРИЕВ

Светозар Казанджиев
На 12 януари 1981 г. в къщата музей на Кирил Маджаров в Устово обсъждахме прерастването на Литературната група в Дружество на Съюза на българските писатели

{Още»}

 
ПЕТЪР ПЕТРОВ

Светозар Казанджиев
Архитект Петър Петров е връстник на своето време. Неговият живот е неотделим от живота на Смолянски окръг, от създаването му през 1959-а до закриването през 1988 г. Като архитект градоустроител Петър Петров остави редица паметници след себе си.

{Още»}

 
ЮРИ БУКОВ

Светозар Казанджиев
На този свят има толкова малко радост и толкова много страдание, че човек се чувства обречен, ако няма с кого да го сподели. Съдбата ни е научила да общуваме и така ни е направила най-специалния си подарък.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Светозар Казанджиев
15 септември е денят на неговото рождение. Денят, в който отеква звънецът на националния дух и младите българи прекрачват прага на знанието.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ПЕТКОВ

Светозар Казанджиев
Всяко лято той се връщаше в Смолян. Заедно със съпругата си Елена обядваше в стола на Окръжния комитет на БКП и мнозина можеха да се докоснат до него, всъщност да се докоснат до един от авторите на музикалната слава на България.

{Още»}

 
КИРИЛ ВАСИЛЕВ

Светозар Казанджиев
Чувствата ми към него са странни. Цветни. Признавам това, макар че няма никакво значение в случая. Мислите ми са подчинени на една забележителна личност - сложна и многопластова, противоречива, но истинска, с която аз, като родопчанин, подхранвам своето самочувствие.

{Още»}

 
ОЩЕ ЕДИН ЩРИХ КЪМ ПОРТРЕТА НА КОНСТАНТИН КАНЕВ

Светозар Казанджиев
Работех в Съвета за култура в Смолян. Хайтов идваше веднъж-дваж годишно в града и винаги се отбиваше. Имаше навика, когато дойде при мен, да иска да заключа вратата на кабинета отвътре.

{Още»}

 
ЗА ЛЪЖАТА КАТО ИСТИНА

Иван Джебаров
От стажа ми преди години в столичен вестник съм запомнил един интересен епизод. Вика ме завеждащият отдел „Партиен”, подава ми изписан на английски език вестник сгънат така, че да се откроява голяма снимка.

{Още»}

 
МОЯТА „СПАСЕНА ПЕСЕН”

Лозан Такев

Колкото и нескроно да е, в последните години се опитвам да представя предварително готвената на печат книга, било лирика, било сатира и проза…

{Още»}

 
ВАПЦАРОВ И ПЕСЕНТА НА КУКУМЯВКИТЕ

Петко Каневски,
носител на националната литературна награда „Пеньо Пенев”
Винаги съм твърдял, че четирите поетични вулкана на България са Ботев, Яворов, Вапцаров и Пеньо Пенев!

{Още»}

 
ВАПЦАРОВ Е ГРАНИТ, ЗА ЧЕРВЕИ НЕДОСТЪПЕН

Петър Андасаров
Тъкмо бе постихнал неистовият ми гняв от престъпното посегателство към извисената с българско сияние поезия и към пресветлия образ на поета Никола Йонков Вапцаров от страна на духовния Юда Марин Георгиев и ето, доживях да се убедя, че той си е останал червеят, който гризе ненаситно духовното му присъствие.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА ПРИЯТЕЛЯ

Мюмюн Тахир
Иван Есенски на 70 години
Хубавото на поезията е, че там красивите неща си остават красиви; с времето те не се променят, а придобиват вкуса на старо вино и очарованието им ни препраща към представата за съвършенство. Поезията е благословена от божията милост.

{Още»}

 
ЗЛАТИНАТА МАХАЛА

Георги Гривнев
Всяко надникване в родовата памет е поглед към малкото отечество.
Петър Богданов и Злата Мицова не смятаха, че  са коренът на едно голямо родово дърво, чиито клони ще се разпрострат над Българско.

{Още»}

 
ПОМЕН ЗА РИЦАРЯ

Веселин Ханчев
Боли ме като пиша за него, въпреки, че не се познавахме лично. Така ми е непоносимо тежко за неговата ранна смърт, за неговия горчив и трагичен край, че ми иде да зарева и заругая всичко - действителността и равнодушието, жертва на които падна Александър Дзивгов.

{Още»}

 
ХУДОЖНИКЪТ И СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ ИЛИ ОБРЕЧЕНИЯТ НА СЛЪНЦЕТО

Стефан Коларов
Рядко една слава с такъв световен размах е обгръщала един творец и неговото дело, както това става след смъртта на Винсент ван Гог. Неговото богато наследство от 2100 разнообразни творби, от които 860 са картини с маслени бои, постепенно намира своите ценители и става притежание на многобройни частни колекции и галерии.

{Още»}

 
ПЪРВАН СТЕФАНОВ И ТИШИНАТА СЛЕД НЕГО

Надя Попова
Познавах и обичах стиховете му отдавна, но се запознахме, когато бях двайсетина и петгодишна, бях занесла цикъл стихове в сп. „Пламък”, където той работеше в края на 70-те.

{Още»}

 
КЪДЕ СТЕ, МОИ УЧИТЕЛИ?

Георги Гривнев
Вие идвате от спомена - млади, озарени и поривни, забързани и бавни, белязани от печал, радост и възкресение. Къде сте, мои учители, от легендарната Райковска гимназия? В колко посоки ви разпръсна времето?

{Още»}

 
ДЕСЕТ ДНИ В ШРИ ЛАНКА, СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ

Елена Алекова
Да пътуваш към Шри Ланка от България, а и от която и да е друга точка на земята е винаги приключение. Но тази година, след кървавия католически Великден (на 21 април вследствие на няколко атентата загинаха над 300 души, а над 500 бяха ранени), си бе и проява на смелост:

{Още»}

 
ДЕНЯТ 10 НОЕМВРИ 2019 г.

Лозан Такев
Начетох се, наслушах се и се нагледах на исторически фрагменти от деня 10 ноември 1989 година… И потърсих веднага и нещата от деня след тридесет години. Почти кръгли. Почти юбилейни. И знакови …

{Още»}

 
РАЗМИСЛИ ЗА ЕДНА СПОРНА ДАТА

Румен Воденичаров
Има дати, за които не е необходимо да си спомняме всяка година. Или, ако си спомняме, то да бъде за поука на младите. Датата 10 ноември 1989 г. вече е на достатъчна историческа дистанция, за да се кажат някои неща без заобикаляне.

{Още»}

 
ЗА ШПАГАТА НА ЧЕСТТА

Милена Обретенова
Стар познат. Преоткрит след години благодарение на Фейсбук. Макар и виртуален, вече не познат, а приятел. Благодарение на сходните възгледи в публикациите. Благодарение на благоговението пред родната история…

{Още»}

 
ЙОРДАН РАДИЧКОВ МЕЖДУ 1997 И 2000 ГОДИНА

90 години от рождението на Йордан Радичков

Последните три негови книги
Панко Анчев
1.
За литературознанието, особен за историята на литературата, е важно как един значим писател навлиза в литературата с първите си публикации и с първата си самостоятелна книга.

{Още»}

 
„А ТОЙ НЕУДЪРЖИМО ТЪРСИ БУРИ…“

Стефан Коларов
М. Ю. Лермонтов (1814-1841) е сред моите незаменими, любими поети, които чета постоянно през целия си живот още от ученическите години, когато учителката по руски Стефка Христова ми даде томчето с негови стихове.

{Още»}

 
ПИСМА НА ПРОФ. ИВАН ШИШМАНОВ ДО ИВАН ФРАНКО

превод и коментар: Ангел Тонов
Писма на проф. Иван Шишманов до Иван Франко
1.
Драги господин Франко!
Не бихте ли могли да ми дадете нещо за ХVІІІ т. на “Сборника” до една печатна страница, имаща отношение  към българския фолклор или към  старобългарската литература?

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ИВАН ШИШМАНОВ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Иван Шишманов до Георги Домусчиев
Драги г. Домусчиев,
Едва тия дни узнах где сте.
Благодаря Ви за хубавата сбирка.

{Още»}

 
ПОСРЕДСТВЕНОСТТА РАЖДА ПОСРЕДСТВЕНОСТ

Иван Джебаров
Явлението няма изразен партиен цвят, но когато е начело на нещо, рано или по-късно това нещо става нищо!

{Още»}

 
ПО ИДЕЯ НА СТЕФАН ПРОДЕВ

Денчо Владимиров
Щрихи към портрета на журналиста с три очи и c една акредитационна карта на „Дума”- фотожурналиста Христо Събев Христов
„По идея на Стефан Продев” - това е неизменният епиграф от книгите на българина фотожурналист, станал известен по света с невероятните си професионални и лични контакти със „звезди”.

{Още»}

 
В ДОМА НА БУДНОСТТА ИЛИ ДЕЙСТВЕНАТА ГРАМАТИКА НА ЛЮБОВТА

Лияна Фероли
По време на празници най-много даваме думата на думите. И го правим с особена охота и голямо опиянение, с много показност, клишета и волнодумства. А това говорене е най-малко подходящо за най-съкровените празници, какъвто е Денят на народните будители.

{Още»}

 
„И АЗ МЪЛЧА И ЧАКАМ. И ТРЕПТЯ…”

Стефан Коларов
Вестта за смъртта на Йордан Йовков на 15 октомври 1937 г. в Пловдив отеква болезнено в тогавашното общество.

{Още»}

 
МАЙКАТА – ПРИРОДА

Христо Черняев
Вечната природа! Която ни е родила и откърмила. Която ни е дала усета за мириси и цветове, за звуци и хармония. Глътката чист въздух - това е природата.

{Още»}

 
ПРИЗНАНИЯ

Георги Стойков
ПРИЗНАНИЯ І
Вчера си дойдох от село. Впрочем, аз в буквален, и в преносен смисъл идвам от село. Това е едно дълго, много дълго пътуване, започнало в една ранна февруарска утрин на 1931 г., което за щастие или нещастие все още продължава.

{Още»}

 
ИВАН ПРЪМОВ БЕШЕ ВЪЗРОЖДЕНСКА И ДУХОВНА ЛИЧНОСТ

Христо Черняев
Иван Пръмов беше чиста проба възрожденска личност, каквато в днешното ни изпортено време трудно може да се срещне. Беше духовен човек.

{Още»}

 
ОБИЧАМ ТЕ, РОДИНО!

Милена Обретенова
Обичам те, Родино!
Откакто се помня.
Може би защото израснах във времена, в които, както казват сега, са ни промивали мозъците. Във времена, в които в блатото на източноевропейския ни провинциализъм „на мода” беше патриотизмът. Вярно, обяснимо гарниран с умерена доза социнтернационализъм.

{Още»}

 
СКРИТИ КАПАНИ ДЕБНАТ ТВОРЕЦА

Иван Енчев
Ако го запитаме защо твори, създателят на художествени творби сигурно ще отговори разсеяно: „А пчелата защо жужи, когато прелита от цвят на цвят? Кого храни нейното жужене?” Нищичко няма да спомене нито за отровното жило, нито за целебния мед, нито за пчелната пита с нейните изящни килийки от фантазия и восък с божествено сияние.

{Още»}

 
ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Боян Пенев. Паисий Хилендарски
Нашият монах не прилича на Пушкиновия летописец в ,,Борис Годунов”, който
Добру и злу внимая равнодушно,
Не ведает ни радости, ни гнева.

{Още»}

 
НАЧАЛО НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Боян Пенев. Начало на българското възраждане
Смята се обикновено, че до Паисия Хилендарски българският народ е живял в непрогледна тъмнина, без какъв годе смислен живот, безропотно влачейки чуждия хомот, забравен, без история.

{Още»}

 
ДА ОСТАВИШ СЛЕДА СЛЕД СЕБЕ СИ

Иван Д. Христов
През 2019 година се навършиха 80 години от рождението на изтъкнатият пловдивски журналист, поет и публицист Георги Райчевски. Неговите здрави родови корени идват от родопското село Славейно.

{Още»}

 
РОДОЛЮБИЕ И ДУХОВНА ВИСОТА

Стефан Коларов
140 години от рождението на проф. Александър Балабанов и на Симеон Радев
Двамата наши духовни първенци от Македония по силата на някакъв неразгадаем съдбовен знак, са се родили почти на една и съща дата - на 18 януари (ст. ст.) 1879 г. Александър Балабанов идва на бял свят в Щип, а Симеон Радев на 19 [...]

{Още»}

 
СОФИЙСКА ИМПРЕСИЯ

Стефан Коларов
3 ЛЕВА, 14 ЛЕВА И 9 ПАУНДА ИЛИ ЗА ЦЕНАТА НА ЕДНО МЪЖКО ПОДСТРИГВАНЕ
Един бръснар турчин в Лондон ме върна 70 години назад
След като се завърнах от пътуването, в първата събота реших, че трябва да се подстрижа и се запътих към Люлинския пазар, където в един „салон” и в два сутерена има мъжко [...]

{Още»}

 
АНАСТАС ПРИМОВСКИ (ТАСО ПРИМО)

Светозар Казанджиев
Когато говорим за българската народна култура, за българския фолклор и в частност за родопския, няма как да не споменем неговото име.

{Още»}

 
АСЕН ВАСИЛЕВ

Светозар Казанджиев
„През 1870 г. е открито първото българско училище в с. Арда. Негов първи учител е Васил Ангелов Стайков”. Този текст е издълбан върху паметна плоча, монтирана на сградата на селското школо. Васил Стайков, изучил се в Солун и поставил началото на Василовския род в Арда, е прадядо на проф. Асен Василев.

{Още»}

 
ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ

Светозар Казанджиев
Знам, ще попитате, какво общо има този руски човек с нашата планина? Затова реших да ви разкажа за него, припознат като гордост на славянския свят. Но да вървим по реда си. Най-напред ще споделя как се срещнах с Лихачов.

{Още»}

 
АНАСТАС СТАЙКОВ

Светозар Казанджиев
За него трябва да се пише честно, искрено, талантливо, както аз не умея. Той е много голям и на ръст, и на талант. Когото и да попитате от художниците в Смолян или Пловдив, без колебание ще ви каже: „Анастас Стайков е най-яркият живописец в Родопите!” Името и наследството му звучат като легенда.

{Още»}

 
ВАСИЛ ДИМИТРОВ (ЯНТАЙ КАВАЛОВ)

Светозар Казанджиев
Това е литературният псевдоним на Васил Димитров от с. Проглед, Община Чепеларе. През м. февруари 2019-а се навършиха сто и петнадесет години от неговото рождение. Повече от век, гумата на времето трие и все не може да изтрие името на писателя, оставило траен знак в биографията на планината.

{Още»}

 
КОНСТАНТИН ЧИЛОВ

Светозар Казанджиев
На 17 май 1904 г., когато турски аскер докарва мъртвия знаменосец на Карлуковската чета Кольо Шишманов в Славейно за разпознаване, той става на шест. Твърде малък е да разбере защо хората вървят към църквата „Свети Илия”, а не се радват.

{Още»}

 
ЕКЗАРХ СТЕФАН I БЪЛГАРСКИ

Светозар Казанджиев
Той е един от най-образованите и ерудирани български духовници, оставил безценно богатство на църквата. Днес, близо век и половина след неговото заточение, в храмовете още ечи темпераментното му слово. Като наставник и родолюбец, той съчетава по блестящ начин в себе си църковното съзнание с гражданската позиция.

{Още»}

 
ВАСИЛ ДЕЧЕВ

Светозар Казанджиев
Общественикът и книжовникът Васил Дечев, извършил огромна по обем народополезна дейност, произхожда от стар чепеларски род - Голомеховския. Дядо му Узун Харить, морски труженик в Порто Лагос (Северна Гърция), впоследствие станал един от първенците на Чепеларе, е убит от турци разбойници.

{Още»}

 
СТОЮ ШИШКОВ

Светозар Казанджиев
Винаги ме е вълнувал този човек. Образът му излъчва спокойствие, вътрешна дълбочина, достолепие. Прилича по нещо на Дядо Вазов, на Михаил Арнаудов, Христо Вакарелски, Иван Хаджийски… От снимката му, черно-бяла, струи сигурност, доброта, интелект… Сякаш лицето му е събрало цялата човечност на планината.

{Още»}

 
ХРИСТО ПОПКОНСТАНТИНОВ

Светозар Казанджиев
Пристигнал от селото в града, съвсем незначителен за мерките на онова време, аз започнах постепенно да се отдалечавам от старите богове и старите спомени. Прощавах се с инстинктите, които ме съединяваха с природата.

{Още»}

 
ВНИМАВАЙТЕ! ПАК ЩЕ СМЕНЯТ ВРЕМЕТО!

Любен Панов
Точно в деня на изборите, още преди да научим резултатите, щели сме да се събудим с Ново време. Сменят го по график или по нареждане от Европа.
Не съм съгласен.

{Още»}

 
НОВОТО ПОЗНАНИЕ ЗА СВЕТА НА НОВИЯ БЪЛГАРИН

Пътеписите на Лиляна Стефанова
Панко Анчев
1.
Преображенията на българския свят, започнали от края на 50-те и продължили през 60-те и 70-те години на ХХ век, засегнаха всички сфери на многоликия му живот. Но най-същественото, мисля аз, е разширяване на неговия духовен обем и мащаба на погледа върху себе си и останалия свят.

{Още»}

 
РЪЦЕТЕ

Милена Обретенова
Влюбениии…, както му приляга на крехката ни цъфтяща младост. Очи в очи с нежната страст на полята от червени макове край нас. Един срещу друг, протегнахме ръце. Един към друг. И с категоричността на маковото червено изкрещяхме: „Да!” И сигурни си бяхме - в този живот ще ни върви по вода. За какво ли [...]

{Още»}

 
СВЕТА ГОРА

Йордан Стубел
Долу, на южната част на Балкнския полуостров”, призрачните води на Бяло море мият бреговете на един малък полуостров, наречен Атон. Тоя горист полуостров се нарича още Света Гора, защото по него се белеят, като съзвездие, множество православни манастири. Той е цял обсипан с манастири.

{Още»}

 
„КАК ЯРКО Е ВЪРХЪТ ИЗГРЯЛ…“

Стефан Коларов
Витоша и нейният първенец Черни връх са неотделими от софийския пейзаж. Всяка сутрин, когато ставам, едно от първите неща, които съглеждам от моя прозорец е изваяният профил на планината и белочелия заснежен Черни връх.

{Още»}

 
ИСТОРИЯТА НА ЕДНО МОМИЧЕ ОТ СНЯГ…

Лозан Такев
През 1975 година в тайгата на Коми АССР върху белия лист останаха следните мои авторски редове:
„Едно момиче, цялото от сняг,
почука на прозореца ми днес…
То иде тука с приказния сняг
на северния руски лес…

{Още»}

 
КЪМ МУСАЛА

Христо Черняев
Неведнъж съм изкачвал връх Мусала. Неведнъж съм минавал през него от различни страни: от Боровец по река Бистрица; откъм Ястребец; откъм хижа „Заврачица” (по връх Манчо и Маришки чал); откъм хижа „Грънчар” (по тънкото било на Рила).

{Още»}

 
„…НО СЕ ХАРЕСВАМ ТАКАВА” (КАЛИНА КОВАЧЕВА)

Надя Попова
Минаха две и половина години, откакто тя тръгна без да сбогува с никого, а  все още не мога да повярвам, че оттук нататък ще говорим за нея в минало време. Калина Ковачева не само беше голям поет, но човек от рядък вид, такива почти не се срещат.

{Още»}

 
ХЕЙ, БОЛГАРИ?!

Любен Панов
„…Ще бъде направено ново покритие над гробницата под могила 31 А, а това над гробницата под Голямата Свещарска могила ще бъде ремонтирано. „За съжаление, все още не се знае кой следва да поддържа в добро състояние разкритите в резервата паметници.” - допълни археоложката.

{Още»}

 
ИВАН ЛАЗАРОВ

Сирак Скитник
Из статията „Изложбата на „Родно изкуство”

… Иван Лазаров излага няколко групи глеждосана теракота.
Неговите търсения не изненадват.

{Още»}

 
В ОЧАКВАНЕ НА ТРЕТИТЕ ПЕТЛИ

Николай Дорошенко
превод: Дафинка Станева
Името на Шукшин изгрява в света така случайно, както имената на много други негови връстници, съставили ядрото на „селската”, а по-точно на руската литература от втората половина на XX век.
След като родният баща на Шукшин е репресиран, а вторият му баща загива във войната, не само учението в Москва, но дори авиотехникума [...]

{Още»}

 
ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА ДЕЙНОСТТА НА ГОРБАЧОВ

превод: Румен Воденичаров
„На бъдещите историци няма да е лесно да се ориентират в масовото предателство на националните интереси от страна на управляващата класа, добрала се до властта  посредством разпадането на СССР. В историята няма нито един подобен случай на самоунищожаване на страна и култура.

{Още»}

 
ДЪРВА ЗА ГОРЕНЕ

Любен Панов
Ден като днешния, само че преди трийсетина години. Открили са лова за диви свине.
Комшията се връща от планината, разфасова своята част от улова и още същата вечер пъстролистата бреза пред входа събира на скара мало и голямо от петте етажа на панелката. Без един - Бончев.

{Още»}

 
СЕСТРА НА ЛИРИКАТА

Христо Черняев
През петдесетте години на миналия век така наречените модернисти и привърженици на свободния стих атакуваха римата, избягваха я, като я смятаха за закостенялост и за пречка при изразяването на мисли и чувства, но колцина от тези „новатори” виждаме днес на литературното поле.

{Още»}

 
ЗА ЧОВЕКА И ПИСАТЕЛЯ ГЕОРГИ РАЙЧЕВ

Мара Г. Райчева
откъс от спомен
Към хората на науката и изкуството Георги Райчев изпитваше голяма обич и почит. Когато станах негова жена, той бързаше да ме запознае с всички тези хора, които обичаше, към които изпитваше чувство на признателност и дружба: Антон Страшимиров, Николай Лилиев, Асен Златаров, Йордан Йовков и още много други, които станаха наши [...]

{Още»}

 
ИЗПИТАНИЯТА НА 50-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК, ЛИТЕРАТУРАТА И ТВОРЧЕСТВОТО НА ПАВЕЛ МАТЕВ

Панко Анчев
1.
Литературата на 50-те години на ХХ век е най-слабо изследвана и най-неточно и едностранчиво оценявана. Тя остават някак „притисната” между размирните 40-те и все повече оспорваните днес 60-те години. Сенките на двете десетилетия я затъмняват и й придават второстепенната роля на междинно звено в литературния процес.

{Още»}

 
ЪПТОН СИНКЛЕР 60 ГОДИШЕН

Веселин Ханчев
Един от най-значителните писатели на нашето време, една от съвестите на света, безсъмнено, е американецът Ъптон Синклер. Неговото огромно литературно творчество е изградено изцяло върху здравия поглед на едно голямо човешко сърце, върху копнежа му по едно истинско човешко, социално добруване.

{Още»}

 
КУЛТУРНИЯТ СТРОИТЕЛ

Ангел Тонов
Из книгата „Константин Величков” (2015)
Константин Величков е не само активен общественик и политик. Той е инициатор и участник в създаването на множество просветни и културни начинания и закони, организира училища и културни институти и работи активно за културното развитие на своя народ.

{Още»}

 
ПРОФЕСИЯ – РУСОФОБ

Александър Гочев
Както и всяка друга професия, и тази на русофоба трябва да отговаря на най-основното изискване за всяка професия - тя трябва да дава възможност да се припечелва, за да може даден индивид да просъществува поне на физиологично ниво.

{Още»}

 
ЖОКЕР: ПЕТДЕСЕТ НА ПЕТДЕСЕТ…

За кръглата годишнина на БНТ
Лозан Такев
Темата ми е кръглата 60-годишнина на Българската национална телевизия. Какви 60 години, какви пет лева, господин Кошлуков! Какъв демократ сте вие, аджеба? Или сте зле с аритметиката!

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА

Христо Черняев
В живота тя има много имена. Наричат я младост. Наричат я романтика. Наричат я подвиг. Нейният пламък е вечен. Древен - откакто се помни чрез нея човекът.

{Още»}

 
СЕЛОТО, СЕЛЯНИНЪТ, ЗЕМЯТА, ПАРИТЕ, ВЛАСТТА

Творчеството на Георги Караславов и литературата от 30-те и 40-те години на ХХ век
Панко Анчев
1.
Преходът от 20-те към 30-те години на ХХ век в обществената история и в литературния процес е най-сложен и трудно обозначим, поради което не и изследван.

{Още»}

 
МАЛКИЯТ ЕКРАН НА 60 ГОДИНИ …

Лозан Такев
Малкият екран станал голям… Кога се извъртяха 60 години пред очите ни? И сега една кръгла годишнина бележи празнично своя рожден ден.

{Още»}

 
ИВАН КРЪСТЕВ И НЕГОВАТА ЛИРИКА

Христо Черняев
През 1946 година в гимназиалното училище в град Бяла, Русенско ни дойде нов учител по литература.

{Още»}

 
ЗА СЕБЕ СИ И ЗА СВОЕТО ТВОРЧЕСТВО

Георги Райчев
1.
Пиша, за да задоволя една вътрешна нужда или за да кажа една истина. Всяко мое произведение е преди всичко проблем за самия мене, който чувствувам нужда да си разреша.

{Още»}

 
ПЪРВАТА МИ КНИГА

Иван Кирилов
Отидох да диря учителя си Милан Радивоев, да му кажа, че няма да бъда в училище една седмица, защото ме викат да плевя по нивята.

{Още»}

 
ШЕЙТАН АРАБА

Любен Панов
Темата на родната журналистика за Силвия, която се върти от две седмици насам, още е гореща.
Онази Силвия, на която ако преместят работния стол от едното кюше на другото в същата стая, една чужда нам радиостанция започва да плаче досущ като чудотворната икона в манастира „Свети Спас”.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ХАЙТОВ: ЩЕ НИ ИМА ЛИ В НАШАТА РАЙСКА ЗЕМЯ – ПРАОТЕЧЕСКА БЪЛГАРИЯ?

Лияна Фероли
100 години от рождението на Николай Хайтов
Николай Хайтов: Ще ни има ли в нашата райска земя - праотеческа България?
Зависи от нас и от нашата будност за истината
А който има ухо да я чуе, вече никога няма да оглушава
„Не вече съдбата на литературата ни е на дневен ред, а съдбата
на народа ни и на [...]

{Още»}

 
СРАМ МЕ Е…

Лозан Такев
Напоследък все по-често се срамувам. Срам ме е. Непрекъснато. Срамувам се без ваканция от образованието и културата у нас в последните години, в които закриха над хиляда български училища. И поех Убразованието и Колтурата в Европейската комисия като еврокомисар…

{Още»}

 
ПОЕТИ С БЕЛЕЗНИЦИ

Лозан Такев
Нарочно си припомних един случаен епизод от българския преход. В Южния парк писателят Кирил Писарски е застанал тихо в една алея с десетина свои детски книжки и чака свои почитатели.

{Още»}

 
МИНИСЕРИАЛ ЗА ГОЛЯМА КИНОПРОПАГАНДА

Ще има ли филм за Балканския Чернобил?
Румен Воденичаров
През май т. г. се състоя премиерата на най-новия ТВ сериал на американската кабелна и спътникова телевизия НВО (Home Box Office), който всъщност представлява поредица от къси и страшни новели, заснети в стил Оруел „1984″. Сериалът, който бързо нашумя и поведе с рейтинг 9.6, е най-близко до трилър.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ПОСОКИ

Лозан Такев
Българските посоки на Балканите, в Европа и по света имат своите знаци, но дали знаем за тях, е друг въпрос…

{Още»}

 
НЕПОЗДРАВЕНИТЕ ЗА ПРАЗНИКА НА СВОБОДАТА

Лозан Такев
И пак около Девети септември се вихрят страсти и грозни разделителни линии… Правят ги общо взето почти незабележими и бездарни лица. Търсят искрено и неискрено поводи да се докажат в свободомислието си, което често граничи с безсмислието и ненавистта.

{Още»}

 
ОКУПАТОРИ

Лозан Такев
…Щиковете на съветските окупатори опрели в гърдите на българина, а на 9 септември 1944 година нямало освобождаване, а било началото на репресии и заглушаване на гражданската съвест, станал преврат с помощта на части от Червената армия…

{Още»}

 
НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ ФАЛШИФИКАЦИИ И МИТОЛОГИЗАЦИИ

Михаил Неделчев и неговата война с литературата

Панко Анчев
Тази война той не я води сам, а е събрал помощници, ученици и послушници, които да повтарят думите му, да се наслаждават на тях и ги приемат за свята истина.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИЯТ СВИЩОВ

Людмил Симеонов
Като възрожденски град със стари културни традиции, Свищов е родно място на мнозина знаменити дейци на духовния живот на България, сред които са гениалният Алеко, първият ни светски художник Николай Павлович, патриархът на българската карикатура академик Александър Божинов, големият литературен критик и естет Кръстьо Куюмджиев, самобитният художник Никола Танев, професор Иван Шишманов и [...]

{Още»}

 
НАВРЕМЕНЕН ФИЛМ, НАВРЕМЕННА КНИГА. ВДЪХНОВЕН ГОЛ ВЪВ ВРАТАТА НА ЗАБРАВАТА

Публицистичен дневник
Денчо Владимиров
За да не се чете след време на децата приказката “Имало едно време български национален футбол…”
Колкото и да е спорен като игра футболът днес, той безспорно ще има място в живота на човешката популация.

{Още»}

 
ПЪРВАТА ЖЕРТВА НА ТУРСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

Денчо Владимиров
От бележника на публициста по повод една печална годишнина

30 август 1984 година. Преди 35 години.
На този ден се разчу, че на гарата в Пловдив е гръмнала бомба.

{Още»}

 
МАНАСТИРЪТ НА БАБА ФОТА

Иван Ненов
И до ден днешен самоковци наричат девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица” „Бабите”. Не може да се съмняваме, че това име е останало от неговата създателка баба Фота.
А може би после във времето това наименование е съвпадало с годините на възрастните монахини, макар че в светата обител - както някога, така и днес, монашеството [...]

{Още»}

 
СЕДЕМТЕ НЕБЕСА НА РУСКАТА ПОЕЗИЯ

За мястото на Бородкин в работния строй
Владимир Винников
превод: Дафинка Станева
Ако сравним днешните стихове на Олег Бородкин с онези, които той пише в годините на горбачовската „перестройка” и елциновите „пазарни реформи”, можем да отбележим очевидните изменения: от веригата сгъстени ярки метафори, биещи в поставената цел към външно меката трансформация на всичко „в жизненото пространство и време”.

{Още»}

 
А. С. ПУШКИН

Александър Филипов
В началото на тая година руският народ, славянството и цяла образована Европа почете паметта на Пушкина, по случай сто години от неговата смърт. И тая обща почит на целия културен свят е напълно заслужена, защото Пушкин е не само най-великият руски поет, но и един от малцината най-големи поети на всички времена и народи.

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛЪТ „БЯЛА МАГИЯ” - АПОЛОГИЯ НА КАЛОФЕРСКАТА ДАНТЕЛА

Георги Ганев
Прегледах какво съм написал и ми дойде на ум за Сароян с неговото „Нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо на света”. Та и аз - не съм ли кокошката, снесла яйцето „Нещо като анонс, нещо като спомен, нещо като нищо… без следа”?

{Още»}

 
МЕЛОДИЯ ЗА СЪРДЕЧНИ СТРУНИ

Мина Карагьозова
(Литературен алманах на съвременни автори на руски и български
език. Издателство “Стелла”, Германия , 2019)

{Още»}

 
„АЗ СЪМ САМ ПОД СТАР ХОРИЗОНТ… ПИЯНИЦА!… ЛУД!… С МЕН Е СВЪРШЕНО…“

Стефан Коларов
100 години от рождението на Александър Вутимски
В началото на своя великолепен биографичен очерк за Едгар По поетът Шарл Бодлер разказва една кратка, но доста впечатляваща история.

{Още»}

 
УЧИТЕЛ НА БЪЛГАРИ, ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ

Никола Инджов
От Хавана съобщават, че на 20 юли 2019 г. е починал поетът, есеистът, академикът, дипломатът, видният обществен деятел проф. д-р Роберто Фернандес Ретамар.

{Още»}

 
ВХОД ЗА ВЪНШНИ ЛИЦА ЗАБРАНЕН!

Денчо Владимиров
Ехо от Бузлуджа - 2019
Гледаше Иван Чакръков и не вярваше на очите си.
Пред историческата поляна, където трябваше да се проведе събора на социалистите и симпатизантите на социдеята, бе спусната дълга бариера, пред която бяха застанали младежи и девойки.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ВАДИМ ЗУБАРЕВ

Николай Головкин
превод: Литературен свят

На снимката: Николай Головкин
Роден съм в Ашхабад и живях там до 1996 г. И двамата ми дядовци, и покойният ми баща са московчани. Дълги години работих като професионален журналист.

{Още»}

 
ПЛОВДИВ ЧЕТЕ?

Денчо Владимиров

Всяка година в Пловдив се редуват анемично посещавани пищни празници на книгата, раздават се орфееви и подорфееви венци, определят се нови литературни колоси на българите.

{Още»}

 
КАК РУСИЯ ИЗЧЕЗНА ОТ АТЛАСИТЕ!!

Европейска столица на културата, Пловдив, 2019
Денчо Владимиров
От 16-ти до 29-ти ноември 2018 в Пловдив се проведе тринадесетото издание на Киномания, с претенции да покаже световната кинопанорама. „Да, ама не!” - както казваше демократът преображенец.

{Още»}

 
И ТЕЧЕ РЕКА…

Кънчо Великов
(спомен за Станка Пенчева)
90 години от рождението на Станка Пенчева
В българската поезия има много талантливи поетеси, но тази - с красивото българско име Станка - беше “моята” поетеса. Тя е родена на 9 юли 1929 г. в гр. Сливен.

{Още»}

 
ПРЕВОДАЧИТЕ НА МАКГАХАН

Илия Пехливанов
„Освободител на България” - така по американски самонадеяно е написано върху надгробието на Дженюариъс Макгахан в неговия роден град Ню Ленсигтън в щата Охайо.
Това изглежда пресилено, но не съвсем.

{Още»}

 
ЗАЩО НОВОРУСИЯ?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Като цяло, Югоизтокът на Украйна се сражава не за Новорусия, а за независимостта на Украйна от корпорациите Шел и Шеврон, докато в същото време новата власт в Украйна прави всичко, за да предаде страната във владение на чуждите картели.

{Още»}

 
ЯКОВЕРЦИТЕ ОТ ЦАРИГРАД

Илия Пехливанов
Календарът затова е и измислен - да направи неотменима нашата почит спрямо значими събития от миналото, върху които се е градила духовността ни въпреки всякакви превратности и препятствия.
Едно подобно събитие е създаването на българско читалище в столицата на Отоманската империя. Ако Българското възраждане наистина е едно от чудесата на Деветнайстото столетие за Европа, то [...]

{Още»}

 
МОТИВАЦИЯТА

Димитър Аджеларов
Последният публикуван текст на писателя
Има моменти или състояния в живота на човека, които променят житейския му път или го карат да извърши едни или други дела, подтикват го към необичайното…

{Още»}

 
НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ. ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА СБЪДНАЛИТЕ СЕ ПРЕДЧУВСТВИЯ

Панко Анчев
1.
От Ботев до Фурнаджиев са петдесет години.
Вътре в този половин век приключва Възраждането, за да настъпи ХХ век, когато започва нова епоха в историята на българския свят.

{Още»}