Публицистика

ОХРИДСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА

Петко Тотев
Съществуват най-невероятни хипотези за възникването на Охридската книжовна школа. Едни от тях са сравнително по-благонамерени - изпращането на Климент в Охрид се обяснява с по-добрите и по-спокойните условия в Югозападна България - далеч от столицата, от дворцовите борби,

{Още»}

 
НАЧИН И МАЩАБ НА МИСЛЕНЕ НА Ф. М. ДОСТОЕВСКИ В „ДНЕВНИК НА ПИСАТЕЛЯ“

Панко Анчев
1.
Мащабът на писателския талант е преди всичко мащаб на неговото мислене като художник и философ, на неговия ум, прозорливост, дълбочина, способност за анализи и обобщения. Но и на изображението и пресътворяването, на силата на думите и красотата на словото.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ВИСОЦКИ

Димитър Данаилов
През есента на 1975 година известният съветски Театър на Таганка направи първия си задграничен гастрол в България. Пресата и телевизията най-щедро отразиха това посещение.

{Още»}

 
ПИСМА ДО ДИМИТЪР ДАНАИЛОВ

Писма до Димитър Данаилов
*
Стара Загора, 3 май, 1965 г.
Драги Мите,
Благодаря ти за хубавата рецензия. Хубава, не защото хвалиш книгата ми, а защото караш и мене да ти повярвам в онова, което разкриваш.

{Още»}

 
ЧЕСТЕН И ОТКРИТ, ОБИЧАЩ ХОРАТА

Владимир Андреев
Баща ми беше патриархален човек. Не знам дали това звучи като добродетел в днешното постмодерно време, но е истина. За него семейството беше най-висша ценност. При това не само теоретично, като нещо, което трябва да бъде, а като истинска, силна, неподправена любов към близките му.

{Още»}

 
КРИСТАЛЪТ НА СЛОВОТО

Димитър Данаилов
При младежките си години много по-често посягах към белия лист, отколкото сега. Поводите бяха различни: хубаво момиче, природен пейзаж, политическо явление… Изписвах цели тетрадки: разкази, стихове, дори и една поема. Поместваха в местния вестник някои от тях, това ласкаеше моето самочувствие и аз се чувствах вече поет.

{Още»}

 
ПРОСТИ НИ, ОТЧЕ ПАИСИЙ. АКО МОЖЕШ…

Любомир Духлински
Аз видях, че много българи постъпват така
и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят.
Паисий Хилендарски
„…колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред Бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци, които ти имаш на [...]

{Още»}

 
КЪМ ПАИСИЕВИТЕ ЮБИЛЕИ

Цанко Живков
ОТВОРЕНО ПИСМО
до проф. Кирил Топалов
Професоре, стар познайнико,
Нямам ти координатите, та прибягвам до тази форма на разговор и изяснение. Още повече, че въпросът е придобил широк обществен интерес и заслужава съпричастието на повече хора.

{Още»}

 
ЦВЕТЯ ЗА ЗАТОКА

Георги Гривнев
- Бай Христо, стягай куфара за Одеса. Ще има много работа - рече му главният инженер на смолянската строителна организация.

{Още»}

 
КНИГА С МЪДРИ ПРОЗРЕНИЯ

Георги Стойков
Приятно е, когато от джунглата, в която е потънала съвременната българска поезия, се окажеш на зелена злачна поляна. Сякаш нагазваш с боси нозе в росна трева.

{Още»}

 
ИЗГНАНИЧЕСТВОТО И ЛИТЕРАТУРАТА

Елена Алекова
Общественото развитие през ХХ век постави литературата пред непознати предизвикателства в посока преосмисляне на мисията й, главоломна промяна на поетиката, на тематиката и тъй нататък, и не на последно място - изведе на преден план въпроса за съдбата на писателя и неговия труд.

{Още»}

 
НИЕ, КРЪЖОЧНИЦИТЕ НА МАРКО МАРКОВ

Марин Маринов
През 1970 година бях в трети курс на Техникума по текстил - Пловдив. В началото на февруари моят съученик Стефан Ханджиев, който пишеше стихове и разкази, ми се похвали, че е приет в Средношколския литературен кръжок „Цветан Зангов” към вестник „Комсомолска искра”.

{Още»}

 
ПРОСТРАННИТЕ ЖИТИЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Петко Тотев
Сред най-значителните културни събития в България през 1973 г. трябва да се отбележи излизането от печат на третия том от дългоочакваните събрани съчинения на старобългарския писател Климент Охридски.

{Още»}

 
ПРЕДИ ПРЕОБРАЖЕНИЕТО

Повестта „Ако няма брегове”
Панко Анчев
1.
Читателите, а и критиката забравиха повестта „Ако няма брегове”. Самият Ивайло Петров сякаш я беше забравил, защото не я преиздаваше и не даваше знак, че я помни и цени.
Но в седемтомника на съчиненията му тя е публикувана в т. 4 заедно с другите важни негови повести „Божи работи”, „Глупава повест” и [...]

{Още»}

 
СЛЕД ИЗМИСЛЕНАТА ИСТОРИЯ НЕ ОСТАВА НИЩО

Лъчезар Лазаров
Въпрос на гледна точка… Истина е, че световната история не е минало, щом живеем с нея днес, щом ни вълнува и тревожи… Станислав Лец казва, че „ако очистим историята от лъжата, невинаги остава истина. Понякога не остава нищо”.

{Още»}

 
ПРОЛЕТТА НА ЖИВОТА

Лъчезар Лазаров
Колко красива е всяка сутрин! Още преди съмване запяват славеи. Призори птиците прославят с песента си своя Творец! От изток се прояснява, и сред чудните морави отблясъци, изгрява слънцето. Понася се по небосвода - голямо, светло и величествено.

{Още»}

 
КАК СТАНАХ ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Кирил Георгиев
След много мъки и чакане първата ми стихосбирка - „Другото е радост”, излезе от печат през 1989 г. С тираж 1700 екземпляра.
Тогава имаше „Книгоразпространение” и тя достигна до всички книжарници и библиотеки в страната.

{Още»}

 
ИЗДАВАНЕТО НА ПЪРВАТА МИ КНИГА

Кирил Георгиев
Много трудно се издаваха първите книги на млади автори преди 1989 г. Четири-пет годишно.

{Още»}

 
ИКОНАТА КАТО ДУХОВЕН СТЪЛБ В ТВОРЧЕСТВОТО НА ВЛАДИМИР СОЛОУХИН

Мария Антонова
След промените през 1989 г. в нашата страна се пише твърде малко, да не кажем почти нищо за руските поети и писатели. Но за Владимир Солоухин въпреки затрудненията се намери достатъчно информация, за да може да бъде представен на читателската аудитория.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИТЕ ДИСКУСИИ КАТО НЕПРЕОДОЛИМО ПРЕПЯТСТВИЕ

Панко Анчев
Едно от най-отрадните явления в литературния ни живот от последните години е възстановяването на традиционните някога ежегодни литературни дискусии.

{Още»}

 
ПРЕП. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ И ФОРМИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ УМ

Панко Анчев
1.
Националният ум е конкретен и реален и поради това е и по-лесен за описание и формулиране, отколкото т. нар. „национална душа”. Той се проявява в писмени и безписмени словесни паметници и свидетелства, включва се в науката, литературата и изкуствата, в политическата дейност, в езика и говоренето.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА – ИЗСТРЕЛ В СЪРЦЕТО НА ТЪМНОТО

Лияна Фероли
Поетичният „вулкан” на Методи Джонев „изригна” още една нова книга. Този път - „Гъби след дъжд”… Стиховете му в нея са все така кратки, като самия живот. Но и „крайъгълни камъчета в овалния кабинет на времето”.

{Още»}

 
VIVA LA VITA! СЕРДЖО ТУРОНЕ – ВОИНЪТ НА ПЕРОТО

Любомир Духлински

На Серджо Туроне попаднах случайно. Захванах се да преведа няколко от неговите кратки разказчета, които самият той нарича добродушно „смешна фантастика”. Исках да намеря данни за кратка биография и с изумление открих, че за него няма нищо в Интернет, дори снимка нямаше, а само един рисуван портрет.

{Още»}

 
ХАРИЗАНИ СТАРИ ДРЕШКИ

Иван Енчев
В един голям магазин за хранителни продукти и домашни потреби много често наблюдавам как някои мъже и жени с широки овехтели дрехи, попрегърбени от години и неволи, носят прозрачни торбички само с по 1-2 евтини консерви или пакетче вафли, или някоя друга дреболия…

{Още»}

 
ПОУКА С ИЗВОД И ОБРАТНО

Румен Стоянов
Чудното село Драганово, световно известно като Рио Драганейро. Вече моят, първоначално майчин-бащин, дом.

{Още»}

 
А ЧЕ ХА ДЕ

Румен Стоянов
Мнозина се вайкат, дека чуждици пъплят като бълхи пес езика нам насущний, аз тоже. Обаче знам как да сторим обратното: инородци да приемат деяние словесно, извършено от нас.

{Още»}

 
ПОРАДИ ЧТО

Румен Стоянов
Казвано ми е: ти употребяваш хубави стари думи. Но доста от минаващите за такива измислил съм ги аз и тук не ми е за тях приказката, ще кажа защо тъй постъпвам, коя е причината за увлечението, уклона по нявгашности, зер не е само обич към езика нам насущний, а и съвсем не я отричам, [...]

{Още»}

 
ПРОВОКИРАНО МНЕНИЕ

Георги К. Спасов
Номинацията на ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ за Нобелова награда за литература се посрещна с адмирации и с онази родолюбива подкрепа, която, струва ни се, ни прави равностойни на най-напредналите в културно отношение народи.

{Още»}

 
ЗА БОТЕВ - ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ…

Елка Няголова
Моят Ботев започна от едно малко портретче… Татко си го държеше над леглото. Имаше го и преснимано на пощенска картичка, която носеше винаги със себе си. Репродукция на Гюдженовия портрет. От малка знаех кой е.

{Още»}

 
ЗНАМЕНИТАТА ПОЕТЕСА, ПРЕВОДАЧКА И ПУБЛИЦИСТКА НАДЯ ПОПОВА НАВЪРШИ 70 ГОДИНИ

Явор Чучков

Надя Попова е главен редактор на официалното издание на Съюза на българските писатели, вестник „Словото днес”.
Носителка е на престижни национални и международни награди за поезия и есеистика и за художествени преводи на класическа и съвременна руска литература, драматургия и философия - преводи, които сами по себе си представляват прелестни творчески произведения.

{Още»}

 
ЩЕ СЕ ПОСТАВЯТ ЛИ САРКОФAЗИ НА ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ?

Денчо Владимиров
Четох преди време в “Дума” предложение на някакъв софийски архитект, който искаше да постави стъклен саркофаг на Паметника на Съветската армия в София!

{Още»}

 
СЪРДИТЕ СЕ, РЕДАКТОРЕ, НЕ СТЕ ПРАВ!

Змей Горянин
В миналия брой на „Литературен глас” г. Д. Б. Митов се сърди на някои си литерати, които въвели в нашата литература кухата фраза и благоглупостта, че Ботьов бил поет, но не и художник.

{Още»}

 
НО… СТИГА ИМ ТАЯ НАГРАДА

Петър Андасаров
Кой не знае днес каква е тя? Всеки българин! След огнено изречените думи, че „пътят е страшен, но славен”, той е знаел накъде го води този път. Никъде другаде, освен към гибелта. Но това не е простата смърт, подир която няма нищо.

{Още»}

 
ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ

Румен Стоянов
ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ
се взирам по дребни, чак дребнъцки различки в думи нам присъщи, чак насъщни. Те ме обдаряват  с възхита и преклонение към незнайния словотворец, заслужаващ паметник неръкотворен, ибо притежава крайно изтънчен усет за отсенености. Ето примери.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ГЕРМАНОВ ИЛИ ЕНЕРГИЯТА НА 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК

90 години от рождението на Андрей Германов
Панко Анчев
Никога преди, както е в края на 50-те и през 60-те години на ХХ век, литературата не събирала и освобождавала толкова огромна и могъща социална енергия. Такава енергия се натрупва във време, в което историята трябва да подготви и извърши радикален поврат в своето движение, за да въведе [...]

{Още»}

 
КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ. СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ. ТОМ ПЪРВИ

Петко Тотев
В края на 1970 г. излезе от печат том първи от събраните съчинения на Климент Охридски, издание на Института за литература при Българската академия на науките.

{Още»}

 
ДА ТАЧИМ СВОЕТО

Димитър Шишманов
откъс
Днес е дошло време, когато би могла да се напише апология на Бай Ганя. Ний всички толкова се боим да му не бъдем оприличени, че захвърляме най-малкото нещо, което би могло да напомни кръвното ни родство с него.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЮ, КОЙ СИ, С КОГО СИ, КОМУ СЛУЖИШ?

Панко Анчев
Ще кажа, пък каквото ще да става: ако всички, които пишат и се осъзнават като писатели, знаеха какво е словото, кому то принадлежи и какво те вършат с него; ако бяха хора отговорни и нравствени, щяха да се откажат от заниманията си, да се смирят и поискат милост и опрощение.

{Още»}

 
ПРОЧЕТОХ

Румен Стоянов
У бразилец, нали в родината му живях общо десет години: 70 милиона негри са били продадени роби. Яко впечатляващо, нали? По-точно ужасяващо. Не се знае точно броят на закараните в Бразилия. Тамошни учени, обследващи стопанска история, сочат между четири и шест милиона.

{Още»}

 
ЩИТ НА БЪЛГАРЩИНАТА

Георги Стойков
Винаги, когато мисля за омаята и прелестите на българското слово, си представям онзи бистър кладенец по стария римски път между моето родно село Дерманци и Драгана.
Кладенецът няма история. Той е вечен. Водата му е мека като есенни горски багри. И мирише на билки: бабина душица и мащерка, риган и подбел, глогов цвят и липа.

{Още»}

 
СТЕФАН ДАНАИЛОВ

Светозар Казанджиев
1.
Трудно е да си представим развитието на българското кино, без яркия и незабравим образ на Стефан Данаилов. Изиграл повече от седемдесет роли в киното, трийсет в театъра и близо толкоз в телевизията, той е своеобразен рекордьор, един от любимците на публиката.

{Още»}

 
СЛОВО И РИТЪМ

Румен Стоянов
Не знам кое от двете по-важно, предно е, може би трябва заглавието да гласи „Ритъм и слово”. Прочетох „Клепалото бие”, подзаглавено „Антология на българската християнска поезия”, том първи, съставител свещ.

{Още»}

 
НЕПОКОРНИТЕ БРАТЯ

Георги Гривнев
1.
Те са братя - Лазар и Михаил Марински от хайдутското село Славейно. По-малкият Михаил завършва агрономство и се отдава на професията си, но тя се оказва тясна за неговата природна нагласа и започва да издава вестник, но не частен /по времето на социализма това не бе позволено/ - издател е Държавното горско стопанство.

{Още»}

 
ИМАНЯРЯТ ОТ ШИПКА

Мария Галишка-Владимирова
В живота си всеки човек търси нещо, стреми се към нещо - понякога дори без точно да го формулира, без да съзнава, че всъщност си е поставил ясна цел.

{Още»}

 
ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПЕНЧОСЛАВЕЙКОВАТА ПОЕЗИЯ И НРАВСТВЕНА ИДЕОЛОГИЯ ВЪРХУ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ОТ ПРЕДИ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Значението на П. П. Славейков в книгата „Ляво поколение” на Иван Мешеков
Панко Анчев
1.
Тази тема почти (за да не кажа никак) не се анализира. И то не само по отношение на Пенчо Славейков, но изобщо на българските писатели.

{Още»}

 
НАРОДНАТА НИ ПЕСЕН Е БЕЗГРАНИЧНО КРАСИВА, А ТОВА ЗНАЧИ БЕЗСМЪРТНА

Георги Стойков
Колкото и добри думи да кажа за Иван Вълев, все няма да покрият истинската му същност. Щастие за нас е, че такъв надарен човек избра историческия ни град Плевен да реализира своята дарба. Регионът се оказа богат духовен извор.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ЛЮБОМИР КЪНЧЕВ ПО СЛУЧАЙ 70-ГОДИШНИНАТА МУ

Марин Кадиев
Без да се впускам в исторически разбори, ще кажа, че хуморът е умение да видиш скритата същност на нещата, тяхната прозрачност и въобще да видиш смешното в неговите различни изяви.

{Още»}

 
ЧЕРЕША НАВРЪХ ПЛАНИНАТА

Илия Зайков
В един късен априлски ден на 1978 година, като спазвахме само посоката и вървяхме по изоставените, на места обрасли, на места изровени от пороите пътчета от Храбрино и Извор нагоре в планината, някъде около обед излязохме на високото равно било към Дедево.

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ В ИВАЙЛО ПЕТРОВ

Панко Анчев
1.
Творчеството на Ивайло Петров от първата до последната му книга е хроника на времето, в което е създавано. При това хроника дори на конкретни явления, типични и много важни за съответния период.

{Още»}

 
ТОЧНОСТ И ВЕРНОСТ

Ботьо Буков
Не, този път не става дума за политика, а за превод на поезия - най-аристократичното от всички изкуства! Тъкмо поради това и до ден днешен то отчаяно търси своите жреци и своята собствена муза в Пантеона…

{Още»}

 
ТЪЙ ЖАДУВАНОТО БЪЛГАРСКО ВЪЗКРЕСЕНИЕ

Иван Енчев
Вред край мене е пустиня,
вред покруса и тъга!
(Поезия и проза, 1919)
Христо СМИРНЕНСКИ

{Още»}

 
ЖИВОТ И СМЪРТ, ХАРМОНИЯ И ДИСХАРМОНИЯ, НАЧАЛО И КРАЙ В ПРИРОДАТА И ЧОВЕКА

„Сън за щастие” от П. П. Славейков
Панко Анчев
1.
В края на ХІХ век и особено с появата и утвърждаването на модернизмите в европейската култура и литература и тяхното навлизане в българската естетическа реалност родната ни поезия все повече губи своя непосрественост, спонатнност и наивност и се преражда в метафорична, алегорична и разсъдъчна.

{Още»}

 
АПОСТОЛ И УЧИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ

Петко Тотев
Навършиха се 1050 години от смъртта на Климент Охридски. Неговото литературно дело е неразривна част от общата му всеотдайна дейност на пряк наследник и продължител на Кирило-Методиевата мисия.

{Още»}

 
ЗАСЛУЖАВА ЛИ КРИТИКЪТ СЛАВА?

Панко Анчев
Задавам този въпрос и признавам, че е предизвикан от един упорито потушаван вътре в мене комплекс за малоценност, органично присъщ на всеки критик. Нали критикът също е човек, овладян от слабости, недостатъци, амбиции.

{Още»}

 
ВЕЧЕ Е ФАКТ ПЪРВАТА БИБЛИОГРАФИЯ ЗА КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ

Продрум Димов
Първо по рода си библиографско събрание за Константин Величков вече е факт. Негов съставител е доц. д-р Ангел Тонов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПИСМОТО

Рашко Стойков
С Веселин Андреев не бяхме близки. До случая, за който искам да разкажа, не помня дори дали бяхме разговаряли.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНИЯТ ГЕОРГИ СМОЛЯНОВ

Любомир Духлински
150 години от рождението на писателя
“… Господи, защо така сурова е моята съдба? На мене ли не е известно нещастие, което да не съм преживял? Зная що значи да лягаш гладен и без свещ в къщи. Зная как се прекарва зимата без топла дреха и как се посрещат празници с вехто и окърпено.

{Още»}

 
ПИШАТ НИ ОТ ПЛЕВЕН

Георги Смолянов
Класното училище в нашия град не е отворено още. Около триста ученици от класовете прекарват в бездействие времето си, това време, за което хората казват, че е златно и крилато, т.е. не се купува и веднъж загубено, не се намира вече.

{Още»}

 
ГЕОЛОГЪТ С ТАЛАНТЛИВО ПЕРО

Георги Гривнев
1.
Чокманецът е запазена марка. Този родопчанин е за дълъг път и дълго хоро. Дърветата в неговата градина нямат празен клон. Не знам кога, но трябва да е било в далечността, когато тук се е родила поговорката „Право, куме - в очи.” Може да те допусне в къщата си, но не и в [...]

{Още»}

 
БЕЗЗАЛЕЗНО ПОЕТИЧЕСКО ЗАРЕВО

Продрум Димов
60 години от рождението на Петя Дубарова
Напусналата ни през 1979 г. в разцвета на сили, младост и уникална творческа зрелост поетеса е родена на 25 април 1962г. в гр. Бургас. Навярно малцина знаят, че майката на Петя е от пазарджишкото село Сестримо.

{Още»}

 
AСЕН ЗЛAТAРОВ

Д. Б. Митов

Повече от двадесет години минават от публикуването на „Очерки по философия на биологията” до речта за Aнтон Страшимиров, а Aсен Златаров никак не се е променил.

{Още»}

 
КИРИЛИЦА БЕЗ ГРАНИЦИ

Петко Тотев
Ролята на кирилицата за християнизирането на Европа е безспорна. От век на век заглъхва ехото на спорове и полемики, които знаем от Пространните жития на солунските равноапостоли, от сказанието „За буквите” (О писменехь) на Черноризец Храбър, а и от други източници.

{Още»}

 
ЕДНО МНЕНИЕ

Рубен Дарио
Унамуно е, според мен, един поет. Един поет, един голям поет.
Неговата техника ми харесва. За да може човек така да се изразява, трябва да познава много добре хармонията и контрапункта.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ДОБРИ НЕМИРОВ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Добри Немиров до Георги Домусчиев
София, 4. 11.1925
Жоре, Жоре, всичко произтича оттам, че ти обичаш като бог и мразиш като сатана… „И винаги душата ти ще прилича на ограбен храм…”

{Още»}

 
КАК ДА ПОЛУЧИМ НОБЕЛОВА НАГРАДА

Денчо Владимиров
Важно за кандидатите за Нобелова награда по литература!
За местожителство в литературата не се изисква жителство, както беше едно време в големите градове на България.  Достъпът до заветното жителство в София бе ограничен, поради което и неполучилият го нежен революционер Жельо Желев бил принуден да поживее в шуменското си село Веселиново

{Още»}

 
ЕЛХОВСКИТЕ МИТЕТА

Атанас Теодоров
Един единствен път в живота си съм писал „поръчкова” книга. Писахме я в съавторство с Димитър Яръмов и Христо Карастоянов за издателство „Народна младеж.”

{Още»}

 
ПЕРСОНАЖИТЕ ОТ МИНАЛОТО И „ПОД ИГОТО”…

Лозан Такев
Само се огледайте наоколо. И ще разпознаете предимно основни персонажи от романа на Иван Вазов „Под игото”, писан след Освобождението от турско иго преди 145 години…
Почти век и половина сред нас са още и винаги герои като Киряк Стефчов , Рачко Пръдлето, а що е башибозук е сред тях, да не говорим.

{Още»}

 
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

Змей Горянин
Има едни хора, оставени в живота за спомен. Съвсем излишни, като трамвайните линии пред двореца, а пък от друга страна без тях животът не може. Те са също като надписите в музеите: „Гледай, но не пипай предметите!”

{Още»}

 
ИМА ЛИ СВЕТЛИНА В БЪЛГАРСКОТО ХАЙКУ?

Иван Георгиев
Когато видях темата на Деветия национален декемврийски конкурс за хайку - „Светлината  на зимата”, веднага се сетих за едно от най-известните стихотворения на Жак Превер „Градината”, което прочетох още като ученик през 1977 г., за съжаление и годината на смъртта му.

{Още»}

 
ТОДОР КОРУЕВ

Светозар Казанджиев
Познавам го от времето, когато беше първи заместник-главен редактор на червената Продева „Дума”. Подобно на шефа и той пушеше, но не с лула, а евтини пури.

{Още»}

 
ДУШИТЕ ОТКЛЮЧВАТ СЕ С ДУМИ

Мартен Калеев
Под лозницата следобедът не бърза да стори място на вечерта. Мирише на здравец и мокра пръст. Седим с писателя Никола Статков и прелистваме думи. За първата ни, та до днешната среща.

{Още»}

 
НЕУТОЛИМИЯТ ДУХ НА ГЕНИЯ

Димитър Милов
Над такива умове времето няма власт. Тяхното духовно наследство с елмазен блясък ще свети в съкровищницата на световната литература.

{Още»}

 
КИРИЛИЦАТА НАД ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОНЮНКТУРИ

Петко Тотев
Кирилицата е актуален повод да се разсъждава за привличането и отблъскването, очакваните и неочакваните резултати, културата и геополитиката.

{Още»}

 
СЕИРДЖИЛЪК

Милена Обретенова
„Гледам и не вярвам на ушите си!”* Мъж починал на опашката пред търговска верига…
Всъщност вярвам. На възраст, в която и пролетната разходка в парка е дар от съдбата, да чакаш на студа… Тъжно ми е. Но пък всеки има различен финал на живота си. Какво да се прави!

{Още»}

 
НАКЛОНЕНИЯ

Милена Обретенова
Кротка семейна вечеря пред телевизора. Без всякакви индикации за каквото и да било сътресение.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НЕ СЕ СТРАХУВАШЕ ДА ЖИВЕЕ

Велин Георгиев
Веселин Андреев е този човек. Осемдесетгодишнината от рождението му отмина незабелязано в 1998 г. Почти се изниза и десетгодишнината от смъртта му.

{Още»}

 
ЧРЕВОУГОДИЕ И ПРАВОСЛАВИЕ

Румен Стоянов
Може би трябваше да използвам срещу вместо и. Но ти, любезний, помисли собственолично какво внимание, колко време, какви грижи се полагат в осведомителни средства, многок/анални телевизии, хартиени ежедневници, седмичници, да бъде народонаселението всячески открехвано, па неотстъпно обучавано из тънкостите на готваческото изкуфство.

{Още»}

 
ДЕМОКРАТИЧЕН ГЛОБАЛИЗАЦИОНАЛ

Александър Гочев
Euripides, Supliants:
Съществуват две групи хора. Групата на богатите, които са винаги неудовлетворени, тъй като тяхното богатство е винаги недостатъчно за тях - тези граждани са напълно безполезни за Града.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН ДЖИГОВ

Светозар Казанджиев
Като народен певец той е символ на планината. Неговите песни са от друг свят - паралелен и вдъхновяващ, свят за който бленуваме от деца. Музиката в тях е сътворена от могъществото на Родопа, от напевите на птиците, от въздишките на гората, от хубостта на мъжкото пеене. Звук от музиката на вечността…

{Още»}

 
ВАСКА ЕМАНУИЛОВА

Сирак Скитник
И тя е от най-младите, на които предстои да продължат делото на по-старите ни художници и да дадат нов лик на нашето младо изкуство.

{Още»}

 
НАЧАЛАТА НА ПАТРИОТИЧНОТО ВЪЗПИТАНИЕ

Димитър Хаджитодоров
Баща ми се интересуваше от историята на родината ни и често четеше документални и художествени книги, посветени на тази тема.

{Още»}

 
ИЗУМИТЕЛНИЯТ МАЙСТОР НА СЛОВОТВОРЧЕСТВОТО РУМЕН СТОЯНОВ НАВЪРШИ 80 ГОДИНИ

Явор Чучков
Румен Стоянов е знаменит съвременен български възрожденец, преводач, поет, есеист, белетрист, публицист, мемоарист, изследовател и дългогодишен университетски преподавател у нас и в чужбина. Негови творби са публикувани в 20 страни.

{Още»}

 
ТАЙНАТА НА ЕДНО ШИШАНЕ

Пенка Иванова
Има едно малко селце в Сливенско, известно през османския период като Бургуджии. Точно тук, в това село е минало детството на Димо. От малък баща му го учи на труд. Желанието му е един ден синът му изцяло да поеме фамилното скотовъдство.

{Още»}

 
ШЕЙСЕТ ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

Добри Немиров

В продължение на шестдесет години грамадни водопроводи проораха българската земя и множество железни пътища я кръстосаха…

{Още»}

 
ГЕОРГИ МАЙОРОВ

Светозар Казанджиев
С журналиста и писателя Георги Майоров се запознах задочно чрез неговата първа книга „Няма връщане”. Беше края на лятото на 1987-а.
Като работещ в културата имах конкретни задачи по подготовката на 75-годишнината от Освобождението на Родопите от турско робство.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ГЮДЖЕНОВ – ХУДОЖНИКЪТ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ

Продрум Димов
Немислим е светът на родното ни изобразително изкуство без стойностните и вдъхновяващи платна на Димитър Гюдженов, за когото си спомнихме преди дни по повод рождението му.

{Още»}

 
ЛОШИ ПОЛИЧБИ ЗА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Румен Воденичаров
Ако през ХХ век обявената заплаха за свободата на европейците беше тоталитарната държава и в частност Съветския съюз, то за ХХI век „господарите на парите” (терминът е на Вл. Катасонов) измислят нови страшилища: пандемии и човешката дейност, която рути озоновия слой и предизвиква глобално затопляне на планетата.

{Още»}

 
ВЕЛИК ПОДВИГ

Д. Б. Митов

На любезната покана на уважаемия редактор на „Светлина” да напиша и аз няколко реда за първата книжка от новата четиридесета годишнина на неговото списание, аз не мога да се спра на никаква друга тема, освен да изкажа възторга си, че с такова себеотрицание г-н Юрдан Михайлов служи на българската култура близо половин век.

{Още»}

 
ИВАН ЛАЗАРОВ

Д. Б. Митов
откъс

Малко наши художници са имали такава логична последователност в своето развитие, толкова определеност и яснота на поставените си проблеми и така вярна преценка на това, което могат да постигнат със средствата като Ив. Лазаров.

{Още»}

 
ВРЪХ В СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА

Продрум Димов
90 години от рождението на Атанас Цанков
В паметта ми още не е отминал онзи вълнуващ Първи май на 1950 година, когато цялата ни първа мъжка гимназия в Пазарджик беше опънала стройни редици на ул. “Сан Стефано” за предстоящото тържествено участие в поредната традиционна първомайска манифестация.

{Още»}

 
ТОДОР ПЕЕВ – РЕВОЛЮЦИОНЕР И ПРОСВЕТИТЕЛ

Тодор Бакърджиев
15 февруари 2022 г. - 180 години от рождението му

Тодор Пеев се е появил на белия свят в тъмното робство на 1842 г. в Етрополе. Там учи малко време, а в 1858 г. е ученик на Сава Филаретов в София. Учителства след това в Самоков.

{Още»}

 
Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ И ПОРОБЕНИТЕ

Печо Господинов

В общия хор от поздравления и сърадвания, които културна България така задушевно засвидетелства на проф. д-р Асен Златаров по случай неговата 25-годишна научна, литературна и обществена дейност, на мнозина може би ще се види странна мисълта, че и поробените българи му дължат сърдечна благодарност.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Георги Константинов
Срещнах го преди десетина дни. Беше привечер. Думите ми бяха смутени, неестествени, сякаш говорех със сянка от онзи свят: моето съзнание подтиснато и смаяно, както и съзнанието на всички граждани на тая нещастна страна, беше свикнало вече с мисълта, че това е човек осъден на смърт.

{Още»}

 
С УДАРИТЕ НА СЪРЦЕТО

Георги Гривнев
Откъде иде името на село Мугла, не се знае. Предполага се или от мъгла, или от могила. Кой е стъпил тука за първи път, откъде е дошъл, на кой бог се е молил, от кой извор е отпил глътка вода, под кое дърво е отхапал най-сладкия залък?

{Още»}

 
РАЗШИРЯВАЩА СЕ СВЕТЛИНА. АПОСТОЛСТВО, РАВНОАПОСТОЛСТВО, СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ

Петко Тотев
Едни ценности се представят със своята древност, други - с новостта си. В сферите на духовността провереното, изпитаното, надживялото много сблъсъци в края на краищата се съюзява с новото и така развитието продължава, непрекъснато се обогатяват нетленните съкровища.

{Още»}

 
КАК ЖИВОТЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛИТЕРАТУРА?

Естетиката и идеята за творчеството у Ивайло Петров
Панко Анчев
1.
Това е най-важният и най-трудният за отговор въпрос на естетиката и литературознанието. А каква естетика ще изграждаш, ако не успееш да разгадаеш тази загадка и да установиш закономерностите, логиката и механиката на процеса.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ПАВЕЛ МАТЕВ

Лозан Такев
Понякога ми става мъчно, че бързо и лесно забравяме поети като Павел Матев. Дори песните по негови стихове вече не звучат.
Бяха ми близки по чувства и идеи и Павел, Лиза и Уляна…

{Още»}

 
ЙЕЗУИТСКИ ПОДМЯТАНИЯ

Д. Б. Митов
В един вестник, който няма никаква връзка с читателите и служи само за чисто котерийни цели, е поместена нова хула срещу обичания от цяла интелигентна България проф. д-р Асен Златаров.

{Още»}

 
ПАМЕТ ЗА ЖЕРТВИТЕ

Лозан Такев
Човешкият ресурс е скромен не от днес. Особено този в парламента, във властта. Спомнете си президентите Желев и Плевнелиев, спомнете си съставите на Народното събрание, министрите в Министерския съвет, кметовете в последните десетилетия…

{Още»}

 
КРАЯТ НА ЕПИЧЕСКИЯ РОМАН

Ивайло Петров „Преди да се родя и след смъртта ми”
Панко Анчев
1.
Краят на 60-те години, когато излиза първата част на „Преди да се родя” (1968), са краят и на епическото съзнание и на българския романов епос, чийто апогей е от средата на 40-те и през 50-те години на ХХ век.

{Още»}

 
С ТИХАТА САМОЖЕРТВА И С ТИХИЯ ПОДВИГ…

Слово за Петко Тотев и Петрана Колева
Елена Алекова
През последните години се случи нещо, което не се е случвало в българската литература досега. Може да бъде окачествено и като чудо. За съжаление, чудото остана далече от полезрението на „силните на деня” в писателските съдружия от всички разцветки, както и от средствата за масова информация.

{Още»}

 
СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИ ИЗВЪН ЦЕНТРОВЕТЕ И ОКРАЙНИНИТЕ НА ПЪРВИЯ, ВТОРИЯ, ТРЕТИЯ И Т.Н. РИМ

Петко Тотев
Изпращани като мисионери на Византия, на Втория Рим, светите равноапостоли от Солун са християни, чисти проповедници на чисти идеи. Те са виждали, разбира се, че дъждът не вали еднакво над всички, че слънцето не грее по един и същ начин навсякъде, че ония, които се отдалечават от него, започват да зъзнат.

{Още»}

 
МОЯТ СПОМЕН ЗА ПЕТКО ТОТЕВ И ВЕРИЖНИТЕ РЕАКЦИИ НА НЯКОИ ОТ НЕГОВИТЕ ИДЕИ

90 години от рождението на Петко Тотев
Калина Канева
„Истински късмет е да си имал началник като Петко Тотев!” - така, казват, съм започнала прощалното си слово за Петко, но аз нищо не помня… Не зная дали съм изрекла най-точните слова, които заслужаваше да му кажа.

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ В БОЯН ПЕНЕВ

Панко Анчев
1.
Голямата заслуга на българските модернизми и специално на индивидуализма за развитието на литературата е дълбоката промяна в литературната среда и насищането й с богата култура, висока образованост и вкус.

{Още»}

 
ХУМАНИТАРНАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ

Панко Анчев
За хуманитарна криза говорим, когато е заплашено съществуването на големи човешки общности в резултат от настъпили природни бедствия, войни, локални конфликти, епидемии и пандемии на заразни смъртоносни болести, икономически трудности, предизвикващи глад, лоши условия на живот, миграции.

{Още»}

 
„СВЕТОГЛАС” - ЗАВЕЩАНИЕ ОТ КОСМОСА

Добрин Добрев-Финиотис

Минаха повече от десет години, когато дуетът Даниел Спасов и Милен Иванов, сложиха началото на квартет „Светоглас”. Повече от десетилетие пише своя летопис първият у нас мъжки фолклорен квартет с красивите гласове на Даниел Спасов, Милен Иванов, Станимир Иванов и Виктор Томанов.

{Още»}

 
НОВ ДВУЕЗИЧЕН СБОРНИК СЪС СТИХОВЕ НА РУСКИ И БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ

Елена Алекова
В края на 2020 година в Санкт Петербург, Русия, излезе двуезичен сборник с руска и българска поезия: „Мегдан за пъртина” / „Тропинка в снегу”.

{Още»}

 
ИВАН КОЛАРОВ – САТИРИК И ДАРИТЕЛ

Павлина Петкова
През лятото на далечната 1841 г. един млад балканджия от габровското село Кметовци слиза в равнината с волска кола, след която закачил още една, която да размени срещу пшеница. Този майстор колар се озовал в Обретеник.

{Още»}

 
СТОЯН ВЕНЕВ

Сирак Скитник
Той е един от малко познатите още на публиката художници. Млад, талантлив, скромен и искрен в работата си.

{Още»}

 
ЗА НОВОТО ЧЕРНО БЕЗСМЪРТИЕ

Денчо Владимиров
Из опита на българите от интегрирането им със съюзи и пактове
В зората на българската демокрация или на реставрацията на капитализма, както искате го приемете, в България излезе книга за предателствата у нас, посветена на „черното безсмъртие”.

{Още»}

 
ИМА НЕЩО ГНИЛО В ИДЕЯТА ЗА ЕНЕРГИЕН ПРЕХОД

Борис Марцинкевич
бележка и превод: Румен Воденичаров
Настъпващата зима показва, че глобалистите минават в кръгова отбрана и се опитват да заблудят протестиращите във все повече страни, със подмяна на ключови термини като „глобално затопляне” и „декарбонизация”.

{Още»}

 
ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО

Денчо Владимиров
Малка екскурзия в близката история. За забравените уроци на брадатия Карл
Една столетна партия ще проведе през януари своя пореден конгрес. Конгрес, след  катастрофални за нея изборни резултати вследствие загубено народно доверие. Някога първата политическа сила, хегемон в България, се нареди едва на четвърто място след ноемврийските избори.

{Още»}

 
ПРЕХОД ЗАД РЕШЕТКИТЕ…

Лозан Такев
Тридесет и три години живеем в преход… Тридесет и три години зад решетките наблюдавам демократичните промени, избухнали през 1989-та след 10 ноември…
Тридесет и три години зад решетките на прозорците в апартамента си в ж. к. „Света Троица” наблюдаваме стъпките на Прехода и с надежда чакаме след Светлото бъдеще да дойде [...]

{Още»}

 
КРАЯТ НА КЛАНА НАЗЪРБАЕВ

Казахстан в пламъци
Румен Воденичаров
„Не зная подробности за случая, но е виновен Путин!”
Дженифър Псаки,
прессекретар на Държавния департамент на САЩ
В буквален смисъл Казахстан означава „Страна на свободни хора”. По-скоро на „волни хора” бих добавил аз, които с юзди в едната ръка и със сокол на другата са кръстосвали безкрайните степи на Средна Азия.

{Още»}

 
ЛЪЧ ОТ СИЯЕН СВЕТЛИК

Иван Енчев
20 януари - 620 години от смъртта на патриарх Евтимий Търновски (ок. 1402)
Въпреки неприветливия облачен ден и на този православен празник в Бачковския манастир (основан 1083 г.) беше оживено. Тук бяха пристигнали с коли и автобуси жени, мъже и деца не само от цяла България, а и от чужбина.

{Още»}

 
ЗА ДАНИЕЛ СПАСОВ, СВЕТЛИЯ ГЛАС НА СЕВЕРОЗАПАДА

Добрин Добрев-Финиотис

Така е. Много е трудно понякога да напишеш не две, а една дума за приятел. Та нали с него споделяш всичко, разговаряш до втръсване.

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ И ДОБРУДЖА

Печо Господинов
Не само обществената, в още по-голяма мярка и културната дейност на писателя са проява на писателската му стихия.

{Още»}

 
ШЕФКЕТ ЧАПАДЖИЕВ

Светозар Казанджиев
Той не пише стихове, не композира музика, не живописва картини. Чап съчинява биографията на своя живот, подобно на най-добрите писатели, художници, артисти. Отворили я веднъж на страница първа, няма как да я затворим преди последната.

{Още»}

 
ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ

Светозар Казанджиев
Той е сред най-талантливите кино и театрални режисьори на България от втората половина на ХХ век. Людмил Стайков успя да пренесе на екрана две от най-драматичните истории в нашата литература, свързани със създаването на българската държава - „Хан Аспарух” и трудното й оцеляване - „Време разделно” (робството).

{Още»}

 
АНДРЕЙ ПЕЧИЛКОВ

Светозар Казанджиев
Да се говори или пише за бай Андрей, е лесно и трудно. Ако кажа лесно, ще излезе, че го подценявам, ако кажа трудно, ще си помислите, че не го познавам. Приятелите и съратниците му знаят всичко за него. И аз поназнайвам доста неща, но това не изчерпва въпроса.

{Още»}

 
АСЕН ЗЛАТАРОВ И ТЕАТЪРА

Никола Балабанов
Много хора ще скърбят за смъртта на младия проф. д-р Асен Златаров. Той се проявяваше широко и беше навсякъде.

{Още»}

 
КОНСТАНТИН ФИЛОСОФ СРЕЩУ ТРИЕЗИЧНАТА ДОГМА

Петко Тотев
В своето Житие на Климент Охридски Теофилакт Охридски, византийски богослов и писател, охридски архиепископ в края на ХІ в., говори с преклонение за делото на Кирил и Методий.

{Още»}

 
УЛТИМАТУМЪТ НА ПУТИН И БИОЛОГИЧНАТА ВОЙНА

Румен Воденичаров
Тези дни широко се коментира предложението на Руската федерация за дългосрочен договор за сигурност между Съединените щати и Русия.

{Още»}

 
ИЗМЕРВАНЕ НА ВЪРХОВЕТЕ

Георги Пашев на 80 години
Илия Зайков
Колкото по-добре познава миналото си човек, толкова по-трудно ще позволи някой да посегне на бъдещето му. И ако има нещо, за което трябва да благодарим на осемдесетгодишния днес бай Георги Пашев, това е заради куража, че ще бъдем и утре, който всяка негова книга ни дава.

{Още»}

 
ЗА ЖЕНСКИЯ НИ РОД

Румен Стоянов
Не за женички, женуря, женурки иде тука реч. По-хубаво би било тия редовце да са възхвала на жената българска, но се отнасят до езиковия ни разред.

{Още»}

 
ПО ВЪЛНИТЕ НА РИБАРСКАТА НЕСРЕТА…

Георги Н. Николов
Можем да твърдим, че темата за морето в българската литература е обширна и сериозно застъпена. Тя идва от фолклорното наследство и в годините намира място по страниците на редица автори. В това число - и на трудовата маринистика, пазеща образите на моряци, рибари, докери, мерметчии и т.н.

{Още»}

 
АКО САМО ПОНЯКОГА ПРЕПРОЧИТАМЕ БОГА

Мартен Калеев
Коледа е!
А кротката и чиста вода е на свършване. Иде разрушителната. Но не за да умие лицата ни, нито за да ни спаси от грехове и падения, а за да ни прелисти набързо и да отмине нататък.

{Още»}

 
АКО БЯХ ДЯДО КОЛЕДА

Из „Най-съкровеното”
Светозар Казанджиев
Ако можех да бъда Дядо Коледа, щях да прегръщам хората и да им пожелавам добро. Щях да ги моля да се обичат. И никога да не забравят, че любовта е не само чувство, а състояние на духа. Човек се ражда от любов и целият му живот е подчинен на любовта.

{Още»}

 
ДОСТОЕН ЛИ СЪМ ЗА ТЕБЕ, БЪЛГАРИЙО?

Иван Енчев
Всеки от нас е длъжен поне веднъж в годината /например на Бъдни вечер/ да застане сам очи в очи срещу своя Бог и да се запита: „Достоен ли съм за тебе, майко Българийо?” И каквото чуе от своята съвест, нека то да му е съд и присъда.

{Още»}

 
СРЕЩИ С НИКОЛАЙ БУЛЕВ

95 години от рождението на Николай Булев
Витка Витанова
Николай Булев е гражданин от село Стежерево, Плевенска област. Още като малък, добре хранен и поливан, започва да расте физически и духовно. Завършва Учителски институт „Лазар Станев”- Плевен. Бил е учител в училище „Кирил и Методий” и в прогимназия „Цветан Спасов”. Преподавал е музика и непрекъснато пее нещо [...]

{Още»}

 
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ…

Лозан Такев
Искам да предупредя всеки, който ще ме упрекне в носталгия. Не е носталгия. Само спомен по една българска приказка, която обикновено започва така: „Имало едно време”…

{Още»}

 
ЧИСТА ПАМЕТ

Станка Пенчева
Няма да споделям съпреживени съдбовни случки или дълги (и недоказуеми) разговори-изповеди: не съм от хората, които могат да заявят, че са били от приятелското или близкото обкръжение на Веселин Андреев.

{Още»}

 
КЪМ МЛАДИТЕ

Никола Агънски
Поколенията едно от друго поемат жицата на парките и я предат за вечността. И всяко поколение има естествен дълг да създаде всички мнеобходими материали за тази жица, затова извлечената от вековен опит народна мъдрост гласи, че на добрия син наследство не му трябва, а на лошия - никак.

{Още»}

 
ЕЗИК БЪЛГАРСКИ ИЛИ АНГЛОБЪЛГАРСКИ

Румен Стоянов
От години доста възнамерявах да напиша долните редовце. И все не го сторвах, признавам греха. Обаче няма за кога, ради възраст, осемдесетачих, да го отлагам и най-подир излагам онова, което не вярвам наистина да предприемем (ако сме искали, защо не сме го направили?), ала поне ще изкажа болката си, останалото лежи вън от моите [...]

{Още»}

 
ИЗПОВЕДИТЕ НА ВЕСКО

75 години от рождението на Веселин Чернялски
Георги Стойков
Моята възхита от стиховете на Веселин Чернялски е отколешна. Без да подценявам постигнатото от другите поети в нашия плевенски многогласен хор, ще отбележа, че неговите творби имат свой аромат и свое дихание.

{Още»}

 
НЕБЕСНИ ЖИТЕЛИ

Лъчезар Лазаров
„И наистина: попитай добитъка, и ще те научи; попитай небесната птица, и ще ти яви; или поговори със земята, и ще те поучи, ще ти кажат и морските риби. Кой във всичко това не ще узнае, че ръката на Господа е сътворила това? В Негова ръка е душата на всичко живо и духът [...]

{Още»}

 
ПРОГЛАС КЪМ ПОЕЗИЯТА

Иван Есенски
Изкуството е отношение. Това не е ода, не е химн, а откакто сме в развод с иконите не става и за псалмопение. Това e тема. Имам отношение към нея, ще рече, че и тя е изкуство.

{Още»}

 
КЪДЕТО И КАЛДЪРЪМИТЕ ТОПЛЯТ…

Георги Гривнев
Смъртта на големия художник Димитър Серезлиев ни потопи в скръб. „Отиде си…тихо, кротко в съня си, отиде си така, както и живя през целия си скромен и докрай отдаден на другите живот. Живот, който тръгна от Родопите, където дори калдъръмите топлят…” - пише през сълзи синът Стефан.

{Още»}

 
УНАМУНО

Джовани Папини
Последният, най-сполучливият и най-дълбокият от всички коментатори на Дон Кихот е Мигел де Унамуно. Този човек е единственият от днешните историци, който е успял да прекръстоса заедно със своята слава, Средиземното море и да повдигне известен шум в Италия…

{Още»}

 
НАЙ-СЪКРОВЕНОТО

Светозар Казанджиев
Бележка по повод новата ми книга

Съкровено идва от съкровище. При малко повече фантазия може да открием връзка и със сърце. Съкровището, което пазя в сърцето си включва родния дом, родния край, родината - под обща „резолюция” България. Сигурно и при вас е така. Има ли нещо по-скъпо от Отечеството!…

{Още»}

 
ПРОСТЕНО ДА ТИ Е, ПРОСТИ И НАС…

Яко Молхов
Ще кажа няколко думи за Веселин Андреев не от името на някаква официална институция, а от група хора, за които неговата смърт отеква най-болезнено в сърцата: това е кръгът на неговите приятели, обременени сега, в тъжните минути на раздяла, с непоносим упрек.

{Още»}

 
НЕГОВОТО ПЕРО Е ИСТИНСКО

Павел Матев
Всеки спомен за Веселин Андреев може да бъде само тъжен. Най-напред - защото го няма сред нас. След това - защото си отиде по своя собствена воля - разочарован, разнебитен душевно и физически, окончателно дезориентиран в трагичното пространство между илюзията и действителността, между крушението на мечтата и несбъдването на идеала.

{Още»}

 
БЪЛГАРИ СРЕЩУ ИВАН ВАЗОВ

Румен Стоянов
Звучи стряскащо и трябва да обясня. Той е писал: „Освобождението завари България с един език полутурски”. Е или не тъй, до колко, всеки може да прецени, щом поразлисти например Захари Стояновите „Записки по българските въстания”. Впрочем, голяма част от думите, които смятаме турски, са персийски, арабски.

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОНКА ПЕТРУНОВА

Продрум Димов
Останал съм с твърдото впечатление, че името й се погълна безвъзвратно от някаква безкомпромисна забрава, изчезна безследно от днешното духовно и обществено пространство.

{Още»}

 
СОЛТА НА ЗЕМЯТА

Гьончо Белев
Джек Лондон, роден в Сан Франциско, е потомък на първите завоеватели на страната - „солта на земята”, - както той сам ги нарича, - хора силни телом и духом, храбри и смели, свободолюбиви и жадни за деятелност и за приключения”.

{Още»}

 
ПАНДЕМИЯТА - АНЕМИЯ И ВДЪХНОВЕНИЕ НА ДУШАТА

Георги Гривнев
Никой не знае откъде дойде тая пандемия, която обърка навиците и нареди по своя нареда това, което сме предвидили да свършим, макар да знаем, че свише друг разполага. Казват, че прилепите били виновни. Известен биолог сподели по телевизията, че е ял прилепи, но нищо не е прилепил.

{Още»}

 
РАЗГОВОР ЗА КНИГАТА

Генадий Велчев

Вдъхновението идва по никое време и ти се налага да му се подчиниш, ако искаш да си с него. След това ще бъде късно - ще си замине, без да се върне. Ето така започва предговора ми към „ОБИКНОВЕН ЖИВОТ”.

{Още»}

 
ХАРВАРД НА 42-ИЯ ПАРАЛЕЛ

Милена Обретенова
Радиото, като всяко радио, е затова - да си говори. И си говори неуморно.
Поредният министър. Слушам „с половин ухо”. В кратък срок - невероятни разкрития на уж неразкриваеми далавери. Наострям уши. Интелигентна реч. Обяснени простичко, за всички, финансово-икономическите механизми на злоупотребите.

{Още»}

 
УГАСНА НАШЕТО СВЕТИЛО!

Крум Кюлявков
Горчива дума тегне на устата ми: последната творба на Христо, писана на смъртното ложе, беше приказката за стълбата… Под спокойния и плавен стил се криеше болен вик, истерично настроение на тревожна душа.

{Още»}

 
ЦАРЮ НЕБЕСНИ

Румен Стоянов
Четох песни. По-точно препрочитах - става дума за дванадесетомника „Българско народно творчество” (1963), който замъкнах в Бразилия и оставих в посолската библиотека при моя първи престой под Южния кръст (1972 - 1975). И сега пак го листя (2021).

{Още»}

 
ЕЗИК НАШ НАСУЩНИЙ

Румен Стоянов
През 2009-а излезе „Нова граматика на испанския език”. Два тома с общо 3 885 страници, побрали единадесетгодишните усилия, положени от 22 национални Академии на испанския език воглаве с Испанската кралска, сред тях Филипинска и Североамериканска.

{Още»}

 
КОЙ НИ ПОДАРИ КОРОНАВИРУСА И ЗАЩО?

Петър Ванчев
Дълго време имената на тези, които щедро ни „подариха” коронавируса ще останат в тайна. Но както е казано в Новия завет: „Един ден всичко тайно ще стане явно”… И сигурно пак ще има Международен трибунал в Нюрнберг или „Коронавирусов” СЪД някъде по света.

{Още»}

 
ПОКЛОН ЗА ПРОФ. АСЕН ЗЛАТАРОВ

Николай Дончев
Асен Златаров починал! Така гласеше кратката телеграма от Виена, която ни донесе тежката вест за неочакваната и преждевременна кончина на един прекрасен човек, голям учен и изящен поет.

{Още»}

 
ЗА СТЕНИТЕ И ОВЦЕТЕ

Иван Джебаров
Имам един млад приятел от съседния жилищен блок. Наскоро навърши двадесет години и е студент втори курс в непомня кой от многобройните ни университети.

{Още»}

 
ЗА МОДЕРНИТЕ ВРЕМЕНА - ОТ МОЯТА СИ КАМБАНАРИЯ

Милена Обретенова
„Госпожа Обретенова?” Глас по телефона. Инстинктивно-автоматично коригирам ударението във фамилията си. „Да, да!” В отработено любезния глас отсреща се прокрадва леекичко напрежение. Досада. Моментна обаче.

{Още»}

 
МОДЕРНАТАТ ЕПОХА, ПРЕП. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ И „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБОЛГАРСКАЯ“

Въведение в проблема
Панко Анчев
1.
Българското литературознание, а и историографията ни някак бързо и лесно решиха кой, какъв и какво е направил преп. Паисий Хилендарски и определиха мястото и значението му за българската история.

{Още»}

 
ВЕЛИКИЯТ НЕПОЗНАТ ПАИСИЙ

Цанко Живков
Новата 2022 година е вече на прага ни и в нея се навършват три века от рождението на преподобния Паисий Хилендарски, 260 години от написването на бележитата му „История славеноболгарская” и 60 години от канонизацията му за светец.

{Още»}

 
ЗА СЕМЕТО БЪЛГАРСКО

Милена Обретенова
„Аз, разбира се, презирам отечеството си от главата до петите…” Не съм аз, великият Пушкин е. Ала и аз като него. Колко пъти само съм презирала! Държавата, управляващите, отделни персони… Презирала съм, да! Неграмотност, самочувствие без покритие, липсата на първите седем… И презирам.

{Още»}

 
РАБОТНИЦАТА

Христо Борина

С нея се запознах през есента на 1909 г., скоро след пристигането ми в Пловдив, дето бях назначен стажант по французки език в мъжката гимназия. Един от учителите в тази гимназия, неин познат, ми съобщи, че г-ца Софийка Юрукова ме кани да я посетя.

{Още»}

 
СОФИЯ Д. ЮРУКОВА

Стоян Коледаров

Между по-младата генерация преводачи заема едно от първите места покойната г-ца София Д. Юрукова. За едно късо време тя успя да покаже колко важна е задачата на един добър преводач и колко значително е неговото дело.

{Още»}

 
ИЗГНАНИЯ

Иван Есенски
…В дълбокото небе на август припламват звездопади - някъде  решат с невидим гребен светлината на далечните звезди и искрите й прогарят ярки и дълги нишки в смълчаната нощ. При всяко припламване прошепвам по едно желание - впрочем, шепна едно и също, повтарям го, после пак…

{Още»}

 
ЕФРЕМ ЧУЧКОВ, РОДЪТ ЧУЧКОВИ И ИСТОРИЧЕСКАТА ПРАВДА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ – II ЧАСТ

Явор Чучков разказва
за знаменития български революционер от Македония Ефрем Чучков и неговите потомци, за създателя на проектите на Софийското метро Иван Чучков, за понятието „македонец”, за предавания от поколение на поколение идеал на Македонската революционна организация,

{Още»}

 
ЕФРЕМ ЧУЧКОВ, РОДЪТ ЧУЧКОВИ И ИСТОРИЧЕСКАТА ПРАВДА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ – I ЧАСТ

Явор Чучков разказва
за знаменития български революционер от Македония Ефрем Чучков и неговите потомци, за създателя на проектите на Софийското метро Иван Чучков, за понятието „македонец”, за предавания от поколение на поколение идеал на Македонската революционна организация,

{Още»}

 
ПРЕДИЗВЕСТЕНИЯТ КРАЙ НА КОНФЕРЕНЦИИТЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА НА ООН

Румен Воденичаров

Демокрацията е балон, който е виси
над главите ви и който следите с поглед
нагоре, докато други хора тършуват по
джобовете ви.
Бърнард Шоу

{Още»}

 
ПЪРВИЯТ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. „ЛИТЕРАТУРЕН ФРОНТ”

Иван Вълов
В каталога на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” името на Ангел Тодоров носят повече от 50 авторски заглавия.

{Още»}

 
С УСЕТ ЗА ДРАМАТИЧНИ КОНФЛИКТИ

Димитър Златев
Писмо на Димитър Златев до Иван Енчев

Иван Енчев. Бавен огън. Роман. Издателство „Български писател”, С. 2006. Редактор Николай Петев. Художник Венета Димитрова

Здравей, Летописецо тракийски!
Поздравявам те с поредния ти висок успех в художествената проза - „Бавен огън”!
Удивявам се на твоето умение да белетризираш, което се изразява в усета за „романообразуващи конфликти”, показващи многообразието в живота [...]

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР КАРААНГОВ

Продрум Димов
Измина само една година, откакто ни напусна този голям наш поет и нийде дума не се отрони за него, сякаш той не е една от най-ярките фигури в съвременния ни поетичен свят.

{Още»}

 
ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ НАСТАВЛЕНИЯ

Явор Чучков
Стига да сме по-организирани и последователни в тази насока, коронованият вирус неминуемо ще отстъпи пред многократно по-настъпателния и устойчив бацил на днешното нашенско чуждопоклонничество. А ако родните централни медии го атакуват още по-често с дезинформация, тогава той напълно ще се обърка и обезсили

{Още»}

 
БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР И БРУТАЛНОТО ИЗОПАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЯТА В ИМЕТО НА АНТИРУСКАТА ПРОПАГАНДА

Явор Чучков
Наскоро един български бивш коментатор в американското държавно радио „Свободна Европа”, номиниран за наградата на Хелзинкския комитет „Човек на годината”, публикува за пореден път свои разсъждения за Руско-турската „поробителна” война:

{Още»}

 
НЕИЗМЕННО ПРИЯТЕЛСТВО…

Димо Арабаджиев
Веселин Андреев знаеше, че от годината на запознанството ни (далечната 1946 г.) аз си водя дневник, в който вписвам и всичко за него. Някъде към края на миналата година ми поиска дневника…

{Още»}

 
ВИСОКАТА ПРОЗА НА ВАСИЛ БИКОВ

Александър Балтин
превод: Стефка Тотева
Някой няма да се откаже, така както ще се откажат други.
Интелигентният Сотников е мек, а мекотата побеждава твърдостта, както ни убеждава старата китайска мъдрост, едва ли толкова известна за много хора в най-страшното време - това на войната.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Людмил Стоянов
Смъртта на Васил Пундев е двойна загуба: за литературата и за обществения ни живот.
Като литературен историк и критик той можа да надвие много предразсъдъци и да заеме обективно становище по всички литературни въпроси.

{Още»}

 
ЕДИН ПЪТ КАТО „СМЯХ И ГРЯХ” И КАТО „ТРЪНЧЕ ЗА ДУШАТА БОСА”

Лияна Фероли
Eдна година от кончината на Иванко Маринов
Поетът-краевед, писател и публицист Иванко Маринов идва на този свят със своята доживотна обреченост на словото, на книжнината, на неуморното служение на духовното начало, което сега е натикано в задния двор.

{Още»}

 
СЕДМИЯТ КЛЮЧ

Иван Есенски
Вървеше към залеза спокоен и мъжествен. С бялата риза и папионката. Виненочервена, от естествена коприна. Имаше няколко такива - дюс, на капки, на диагонални и на хоризонтални  черти…

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ-ГЕЦ – ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИЯТ ВРЪХ НА АРТИСТИЧНА БЪЛГАРИЯ

Продрум Димов
На 2 септември 2021 г. се навършиха 25 години от кончината му, а на 4 октомври - 95 години от рождението му. Големият Георги Георгиев-Гец е силно свързан с Пазарджик.

{Още»}

 
ВЕЧЕРНА РЪКАВИЦА, ШАЛ ЧЕРВЕН…

Иван Есенски
Всеки октомври, на път за есенната сесия на Академията за европейска култура, която по традиция е в Източните Родопи, минаваме през Звездел. И всеки път с Мюмюн Тахир се споглеждаме и едновременно изричаме: „звезден”.

{Още»}

 
ТОДОР ХАРМАНДЖИЕВ – БИБЛИОГРАФИЯ

Тодор Харманджиев - Библиография
Поезия:
„Белият конник” (1926) - стихотворения и поеми, в съавторство с Емил Коралов
„Дни и нощи” (1928) - стихове и разкази, в съавторство с Емил Коралов, Орлин Василев, Лъчезар Станчев, Иван Вельов
„След години” (1939) - стихове

{Още»}

 
СТИЛЪТ КАТО УСКОРЕНИЕ НА ЛИТЕРАТУРАТА

„Кървава песен”
Панко Анчев
1.
Големият писател, осъзнаващ себе си като властелин на епохата, обича да показва своето естетическо могъщество като власт над литературния процес. Тази демонстрация той прави или активно и целенасочено, или като упорито разработва темите, проблемите и жанровете, идеите и стиловете.

{Още»}

 
НЕИЗТОЩИМ ТАЛАНТ НА ПОЕТИЧНОТО СЛОВО

Георги Георгиев
Статистиката е обективна наука. Точна и безпощадна. Тя ни казва, че 95% от книгите живеят до седмата година от издаването им. С други думи само 5% надживяват този кратък период. Някои векуват, други прескачат епохи и хилядолетия.

{Още»}

 
АХ, ТАЯ УЧАСТ БЪЛГАРСКА

Иван Енчев
Обичам те, мое мило Отечество! Обичам твоите балкани,
гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори!
Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце,
ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи!
/Българи от старо време, 1867/

{Още»}

 
ПОЕТЪТ И НАТУРАЛИСТ ОТ ОТДАЛЕЧЕНАТА КЪЩА

Димитър Хаджитодоров
„Човек може да се изправи тук  и да остави зад гърба си цяла Америка.”
Хенри Торо
Писателят и натуралист Хенри Бестън е роден през 1888 г. в градчето Куинси, щат Масачузетс. Баща му, потомък на ирландски преселници, е лекар по професия.

{Още»}

 
ЕДИН ЗАКЪСНЯЛ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

Иван Д. Христов
Свещеник Христо Попдимитров е човекът, разпалил прометеевия огън на позакъснялото добралъжко възраждане.
Той е син на поп Димитър - един от първите даскали и свещеници в селото.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК И НОВОЛИБЕРАЛИЗМЪТ

Румен Стоянов
Последният е известен като неолиберализъм: че да онагледява за безброен и не секващ път чуждопоклонство; раболепство; О, неразумний и юроде; три в едно, да ни е сладко, братко.

{Още»}

 
МОЯТ ДРУГАР

Николай Хрелков
Тогава още като че ли не беше така голям ужасът над нашата родина. Започваше едва големият двубой между двата свята: старият и новият.

{Още»}

 
ЗА ТРЪНА И ГЛОГА

Румен Стоянов
От турското, според едни културно присъствие, според пък други съжителство, владичество, робство, но и в четирите случая траяло ни едва полухилядолетие, езикът наш насущний излиза ошарен с турцизми, гаче ликът му бил станал сипаничав. Голяма част от них са персизми, арабизми, турският е само посредник, доставил ги тук, а не техен създател.

{Още»}

 
ЗА КРИТИКАТА И КРИТИЦИТЕ…

Златимир Коларов
Няколко пъти в последната година прочетох методологично неправилно построени рецензии и критични материали, отпечатани в реномирани научни списания, вестници и книги.

{Още»}

 
КАРИКАТУРА

Александър Балабанов

Ето те, нещо ти е тъй чудно на душата, не знаеш какво да мислиш, пък току почнеш да се кривиш, да си плезиш езика, да ходиш на един крак, да подкуцваш, да подражаваш на някого от познатите си, но винаги с известно изкълчване на истината, на това, което е, с присмех или с укор, [...]

{Още»}

 
ПЪРВИ УРОЦИ ПО ПРЕВОД

Вътьо Раковски
Първите ми спомени за Тодор Харманджиев са свързани с една сграда с вито стълбище, по което се срещахме някога почти всекидневно.

{Още»}

 
СТАНИМАШКИЯТ ПОБОРНИК

Иван Д. Христов
Името на Павел Костов - поборник за народна свобода, сподвижник на Апостола, председател на революционния комитет в Станимака / Асеновград / и активен обществено - политически и културен деец след Освобождението, е малко познато.

{Още»}

 
РЕДОВЕ ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ

Георги Струмски
Чувам познатия му глас:
- Благодаря ти, Живот, че никога не ме остави сред спокойните и завършените. Винаги имах свои и чужди причини - да бъда несъвършен и неспокоен.

{Още»}

 
ИВАН ВАЗОВ И Д-Р ИВ. Д. ШИШМАНОВ

Д. Б. Митов
Когато честваме тържествено десетгодишнината от смъртта на нашия най-голям писател, Иван Вазов, не бива да забравяме и паметта на неговия близък другар и верен литературен съпътник, най-големия български учен, „украшението на Софийския университет”, както сполучливо го нарече в другарска беседа Ал. Балабанов, проф. д-р Ив. Д. Шишманов.

{Още»}

 
КАК П. П. СЛАВЕЙКОВ РАЗБИРА, ТЪЛКУВА И ОЦЕНЯВА ЛИТЕРАТУРАТА?

Неговата естетика, литературна теория и критика от края на XIX век
Панко Анчев
1.
Няма друг български писател като П. П. Славейков, чиито естетически и литературоведски възгледи са толкова важни за разбирането и анализа на неговото творчество.

{Още»}

 
ДУШАТА НА ДУМИТЕ В НОВОТО ВРЕМЕ

Поезията на Христо Ботев като нов стил
Панко Анчев
1.
Когато времената узреят за промяна, всичко се изпълва с напрежение, нетърпение и безпокойство. Дори и въздухът се разтреперва и започва да звъни, бучи и тътне от радост ли, от страх ли или от неизвестността, която никой не обича и не я желае.

{Още»}

 
ИВАН ХАДЖИМАРЧЕВ

Из „Български писатели. Творци на литература за деца и юноши” (1958)
Георги Константинов
Авторът на една от най-популярните книги сред нашите деца - „Овчарчето Калитко” е роден на 2 декември 1897 год. в Чирпан, в семейство на занаятчия.

{Още»}

 
ДНЕШНАТА НРАВСТВЕНА КРИЗА

Асен Златаров
Ние сме в период на нравствен упадък: всичко, което даваше духовен смисъл, превъзходство и красота на човешкото деяние, е в залез.

{Още»}

 
МАЛКО АСТРОНОМИЯ

Змей Горянин
И хората са като небесните светила. Има планети и комети. Планетите са спокойни, бавни, измерени и отмерени, важни, надменни и студени.

{Още»}

 
РЕЦИДИВИТЕ НА АТЕИЗМА И РАЦИОНАЛИЗМА В ТЪЛКУВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА

Панко Анчев
За две тези на проф. Петър Мутафчиев и тяхното продължение в по-ново време
1.
Най-голямото и най-важното събитие в историята на българския свят, определящо и днес характера и същността на българската съдба е покръстването на българите през IX век.

{Още»}

 
НАРОДЕН БУДИТЕЛ

Д. Б. Митов
На 2 април в София ще се чества трийсет и пет годишният юбилей на С. Чилингиров.
Една всестранна дейност лежи зад тези години, преживяни всред мъки и несгоди, които тегнат над живота на всеки български работник в областта на изкуството.

{Още»}

 
ПЛОДОВЕ НА ВДЪХНОВЕНИЕТО

Георги Стоянов
/Въодушевено за писателя Марко Марков/
Нашето приятелство чукна 60 години. Човек трудно може да си го представи, но ето, че се случи. Заедно работехме в най-авторитетното извънстолично издание, любима трибуна на младите поети и разказвачи.

{Още»}

 
ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Александър Гочев
Няколко цитата от медиите, спасили се от демократичната цензура:
Създадената от пропагандата виртуална реалност е по-важна от самата реалност.

{Още»}