Публицистика

ШУКЕРА

Георги Гривнев
Родопското село Бостина е между Соколовци и Устово. Преди пет века тук се заселиха братята Босю, Михо, Калчо и сестра им Тина от Македонския край. И когато наредили и последната тикла на покрива на къщата, Михо рекъл:

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ ЩЕ ДОЙДЕ ПО-ХУБАВ ОТ ПЕСЕН

Георги Стойков
На този ден преди сто години, се ражда духовното слънце на майка България - поетът Никола Йонков Вапцаров. Нарече го духовно слънце един от видните поети на двайсетия век, чилиецът Пабло Неруда.

{Още»}

 
ЗА БЛАГОРАЗУМИЕТО

Милена Обретенова
Благоразумна съм. От ей такава. Сериозна, разсъдлива, предвидима. Правилна. Благоразумна съм - като по дефиниция от тълковния речник: „Който обмисля добре действията си и не взема прибързани решения; разумен, разсъдлив.”

{Още»}

 
ПЕНЧО, БЕ, ЧЕТИ! ПЕНЧО НЕ ЧЕТЕ…

Лозан Такев
Ако спорим по въпроса какво ни е отнела демокрацията, винаги ще припомням, че най-много ми липсва опашката пред книжарници за книга… Сега да сте видели някъде подобно явление!
Явно потребността е поизчезнала…

{Още»}

 
ВЕЧНОТО МОМЧЕ

Георги Стойков
Винаги съм живял с радостното чувство, че Хинко Георгиев е едно умно, жизнерадостно, непроменящо се момче. Ето, ние белеем, или по-скоро стремително стареем, а неговата плаха, почти детска усмивка все така ни заразява и пленява, както преди десет лета, когато дойде в Плевен.

{Още»}

 
ПАЗЕТЕ КНИГИТЕ!

Добрин Василев
Книжното производство в България е много ограничено. Това се дължи на неграмотното население, което е повече от половината, а освен това и на високите костуеми цени при печатането на книги. Съчинения с тираж над 5000 у нас са редки.

{Още»}

 
МОИТЕ ВЕРНИ ДРУГАРИ

Митко Горчивкин

През миналата световна война баща ми загина на бойното поле. Останахме с мама съвсем самички в света; без никаква подкрепа, без никакви близки или роднини. И често се случваше тогава да поминуваме по цели дни само с парченце сух хлебец.

{Още»}

 
ДЕЛО

Никола Агънски

Ceschrleben steht: im Anflang war das Wort!
……….
Mir hilft der Geist! Auf einmal seh ich Rat.
Und schreibe getrost: Im Anfang war die Tat!
Geethe - Faust, 1

{Още»}

 
ТОМА ИЗМИРЛИЕВ ПОЧИНА

Д. Б. Митов
На 22 т. м. неочаквано почина един от най-талантливите български хумористи Тома Измирлиев, известен с много псевдоними в българския хумористичен печат и най-много с Фома Фомич напоследък.

{Още»}

 
ГРАФИНЯ ДЕ НОАЙ

Д. Б. Митов
Във френската литература винаги е имало много писателки. Но двадесетият век е особено плодовит в това отношение. След 1900 г. във Франция се появиха истински талантливи жени, които с прави съперничат на мъжете.

{Още»}

 
МАГИЯТА ЕСЕНИН

Георги Стойков
Едва ли ще изненадам някого с признанието, че в далечните вече ученически години, макар да се срещахме в учебниците най-често с Пушкин и Лермонтов, ние, които се опитвахме да съчиняваме стихове, се опиянявахме повече от селската простота в творбите на Некрасов и неповторимия песенен свят на Сергей Есенин.

{Още»}

 
ИМАШЕ ЕДИН ИВАН…

Георги Стойков
За него приятели и близки тепърва ще разказват спомени. Професионалисти и любители ще изследват огромното му творчество. Студенти и ученици ще осмислят педагогическите му внушения.

{Още»}

 
ПРЕД СВЕЖИЯ ГРОБ НА ВАЗОВА

Никола Филипов
Завърши той своето дяло и се прости със земния живот, за да заживее живота на родните безсмъртни. Може да се каже, той бе най-честит между нашите големи поети: допя докрай наченатата преди половина век песен, стана духовен вожд на цяло поколение и създаде епоха в историята на нашата литература.

{Още»}

 
Д-Р МИХАИЛ ПУНДЕВ

Д. Б. Митов
Днес, когато поменуваме тъжната десетгодишнина на неговия брат, не бива да забравяме и другата жертва - д-р Михаил Пундев.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Йордан Стубел
Нищо чудно, че Васил Пундев е убит, че двама пъдари отнеха живота на един българин с честна и смела мисъл. Това се чакаше от всички ни, и положително съм убеден, че некрологът му беше предварително написан от ония, които знаят как вървят нещата у нас.

{Още»}

 
ДЕНЯТ НА СЪПРОТИВАТА НА ИНДИАНСКИЯ НАРОД

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
12 октомври се смята за ден на откриването на Америка от Христофор Колумб.
В САЩ, в Испания и в повечето страни от Латинска Америка този ден се смята празничен.

{Още»}

 
ЗА РЕАЛНИТЕ И “ПОСТФАКТУМ” ЗАЩИТНИЦИ НА АЛЬОША

Денчо Владимиров
Преди години у нас имаше хора, които само дето не хващаха “влакова болест” /българска разновидност на морската болест/ от дълго лaшкане във “влаковете на дружбата” до съветската страна и назад.

{Още»}

 
КАК ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ „БЯГАЛА” ОТ ХИТЛЕРИСТИТЕ ПРЕЗ АВГУСТ 1941

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Онези, които учеха в съветско училище, почти от ранно детство знаеха за подвига на 28-те панфиловци.

{Още»}

 
ЗА ПРАЗНИКА И ВЪПРОСИТЕ

Иван Джебаров
Дните преди Деня на народните будители посрещнах и изпратих със задоволство. Най-после явно бе дошло времето, когато от един- два самотни доскоро гласа протестиращите против чуждия за родните ни традиции Хелуин гласове се увеличиха многократно.

{Още»}

 
ПЕС ОТ ЕС

Панчо Недев
Един опозиционен, политически лидер, след като мислил-мислил, как да впечатли своите съпартийци в острите дискусии срещу управляващите, решил да си купи куче.

{Още»}

 
СПОМЕНЪТ ЗА ИВ. С. АКСАКОВ В БЪЛГАРИЯ

Никола Бобчев
За Ив. С. Аксаков, макар един от най-популярните у нас руски публицисти и общественици (особено всред по-старата генерация на интелигенцията ни, преживяла съзнателно Освободителната война), принесъл неоценими заслуги на българщината, - у нас малко е писано и още по-малко е направено за увековечаване спомена за него.

{Още»}

 
РОЛЯТА УЧИТЕЛ

Ваня Душева

Театрално представление по народната приказка „Мъдрите думи” с ученици от ОУ „Отец Паисий” - с. Зетьово, Чирпанско, 17 май 2017 г.
Няма да кажа нищо ново с това, че човек изпълнява различни роли в живота си, но все си е той - личността с всички свои качества.

{Още»}

 
МЯСТО НА РАЖДАНЕ: БЪЛГАРИЯ

Милена Обретенова
„Тази земя,
по която тъпча сега,…
тази земя - не е моя земя,
тази земя,
простете, е чужда.”
Н. Й. Вапцаров

{Още»}

 
НОСТАЛГИЯ КЪМ „ПРЕСТЪПНОТО” ВРЕМЕ…

Лозан Такев
Песента носи знака на времето, в което е родена. И сега по идея на Михаил Белчев на 11 ноември голямата зала 1 на Националния дворец на културата ще събере два-три часа песни - неостаряващи хитове на 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години.

{Още»}

 
ЗА ДЯДОТО

Тома Измирлиев
Чудно нещо! Един голям враг на кървавия строй умря, а буржоазната преса, вместо да го наругае - мълчи като риба…

{Още»}

 
МЕЦЕНАТСТВО НА ДУМИ

Тодор Дашков
За българската книга се уреждат изложби, пишат се хвалебни статии, казват се много и хубави, утешителни думи. Всяка година се устройва дори специално празненство на българската книга. Без книга няма български народ! - този е зовът, който писатели, професори и журналисти тръбят в многобройни всекидневници.

{Още»}

 
ВЕЛИК ПОЕТ НА КУБА И НА ИСПАНОЕЗИЧНИЯ СВЯТ

Петър Велчев
Николас Гийен - един от най-чистите гласове,
един от най-добрите поети на нашето време.
Луи Арагон

{Още»}

 
ДА НЕ ЗНАЕШ ВАЗОВ, ЗНАЧИ ДА НЕ ЗНАЕШ НАРОДА СИ

Емил Манов
„Под игото” е първата Вазова творба, която съм прочел по свой почин т. е. вън от някои негови стихотворения и откъси, заложени в читанката за основното училище през втората половина на двайсетте години (например „Отечество любезно…”, „Да, работни”, портрета на Левски).

{Още»}

 
ТИ!

Георги Райчев
Ти не си вече между живите, Асене. В този миг ти лежиш безмълвен и студен върху мраморните маси на моргата в някоя клиника, в чужда страна, в далечен милионен град.

{Още»}

 
НЕГОВИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ ПОГЛЕД

Теодор Траянов
(личен спомен)
Антон Страшимиров принадлежеше към ония много малко български писатели, които живееха дълбоко с проблема за историческата съдба и историческото предопределение на българския народ.

{Още»}

 
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ

Калина Малина

Един от любимите писатели на Симеон бил младият свещеник Константин, който сам се нарича „Ученик Методиев”.

{Още»}

 
ДА ПРЕВЪРНЕШ ПЛАНИНАТА В ПЕСЕН

Георги Гривнев
Двама души имаше в Смолян, които живееха в съсредоточена решимост - Петър Петров, който жадуваше градът да стане красив с романтичната си архитектура, и Апостол Кисьов, който накара планината да пее и звъни дори тогава, когато страдаше и кръвта от раните й не се съсирваше, а се стичаше по скалното й тяло.

{Още»}

 
ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ?

Денчо Владимиров
Независимо социологическо проучване
Противно на мрачните платени прогнози на множеството съвременни социологически дами и господа, които вещаят, че както е тръгнало един ден българите ще си отзвучим като нация, то аз искам безплатно да заявя твърдо:

{Още»}

 
ОРЛИН ЗАГОРОВ И ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА НА ДУХА

Мюмюн Тахир

На снимката: Орлин Загоров
Животът на Орлин Загоров е противоречив, но богат, поучителен и полезен. Противоречиви са и оценките на неговата личност и творчество, но книгите му са получавали високо признание не само у нас, а и в чужбина.

{Още»}

 
КОИ СА НАЙ-МУЗИКАЛНИТЕ УПРАВНИЦИ В СВЕТА

Денчо Владимиров
На международен семинар в Алпите, в почивката се води разговор от хора от различни националности.

{Още»}

 
ЗА ЧОВЕКА И ПИСАТЕЛЯ НИКОЛА РАДЕВ

Костадин Пампов
Веднъж подхвърлих на бачо Кольо Радев, че много ми харесват заглавията му. Той се усмихна и ме попита: „Предполагам, че имаш предвид „Когато Господ ходеше по земята”? „ Разбира се” - съгласих се аз.

{Още»}

 
СЪВРЕМЕННИЦАТА НА ХАЙДУТ ВЕЛКО БАБА НЕДА ЛАЧКОВА

Тихомир Павлов
Из книгата „Българите в Моравско и Тимошко” (1931)

През есента на 1917 година пристигнах в Зайчар, град, принадлежащ в турско време към Видинския пашалък и отнет от сърбите. Поисках да обиколя и тази чисто българска околия.
С двама другари отпътувах, на първо време в село Голям Извор.

{Още»}

 
Д. К. ПОПОВ

На 18 декември изтеклата година (1908 - бел. ред.) се помина скоропостижно тоя познат наш публицист и книжовник, роден в Калофер на 10 юния 1855, получил първоначално образование в родния си град, средно - в Цариград - в Роберт колеж и в Отоманския лицей.

{Още»}

 
С КАКВО ЗАПОЧВА РОДИНАТА?

Владимир Георгиев
Бях се наострил да пиша по-конкретно, с имена. Дори седнах, вдигнах ръцете си над клавиатурата и… ги оставих във въздуха. Груба щеше да е музиката на думите. Хората не са ноти.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКО СЪВРЕМИЕ

Христо Черняев
Още от древни времена е известно, че е грях да се надсмиваш над човешките сълзи и човешката пот. Но точно това се прави у нас. И то не е само надсмиване, ами е поголовно съсичане на всичко, извоювано със справедлива борба, с кръвта на безброй жертви, и сътворено с потта на целия народ.

{Още»}

 
БИСЕРИ НАД МОРСКОТО РАВНИЩЕ

Денчо Владимиров
Какви времена доживяхме - премиерът на временното правителство на държавата ни да забранява хора от ГЕРБ да споменават президента и президентската институция и това го обявява като плод на европеизирането и демократизирането ни водачът на парламентарната група!

{Още»}

 
ФИЛИПИНИТЕ

ПИНАТУБО
Наталия Бояджиева
(втора част)
Откъс от книга с художествена документалистика за Филипините, където авторката е живяла две години. Работното й заглавие е “Палещите острови на слънцето” - разкази за Филипините.

{Още»}

 
ЧУЙ ПЛАЧА

Тошо Лижев
Тази история я знам от мой земляк, съученик от някогашната ни селска гимназия, където търкахме чиновете преди много-много години и залягахме над учебниците с надеждата на родителите ни, както те се изразяваха, да прокопсаме.

{Още»}

 
В МОНПАРНАС ПРИ МОПАСАН

Петър Петков (Петър Осоговец)

Призори е още. Пазачът на гробището Монпарнас бавно отваря голямата, желязна врата. Шумът й отеква глухо навътре в гробището. Струва ти се, че този шум не иде от вратата, а от ситните стъпки на закъснелите души, които бързат да се укрият, преди да сме успели да влезем в тяхното царство.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКАТА МОЩ НА БЪЛГАРИТЕ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

Райко Алексиев

отговор на анкета
Общо, намирам, че на нашия българин, положителните качества са му по-силни от слабостите - има колосални добри качества. И най-важното е, че е много талантлив.

{Още»}

 
ВЛАДИКАТА ЙОАН – ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ХОРА НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Размисли на Олег Платонов по повод 90-годишнината на митрополит Санкт-Петербургски и Ладожки Йоан (Сничов)
превод: Литературен свят

На 9 октомври 2017 г. приснопаметният Санкт-Петербургски Архипастир Йоан (Сничов) щеше да навърши 90 година.

{Още»}

 
ЗА ДЕТЕТО

Виолино Примо
Издига се вече в чужбина и у нас култа на детето. Днес окървавеното, греховно човечество, сломено и отчаяно от великите си злодеяния, само почва да търси път на изкупление.

{Още»}

 
ЗА ЛИТЕРАТУРНАТА КРИТИКА

Гочо Гочев
Критиката и изкуството сa тясно свързани. Не може да съществува голямо, истинско изкуство без да му се даде преоценка, да бъде всестранно осветлено. Анализът на дадено произведение е необходим както за автора, така и за читателя, за обществото. Критикът бихме го нарекли звено между писатели и читатели.

{Още»}

 
ЙОРДАН МАРИНОПОЛСКИ – „КРИТИЦИ. ОТЗИВИ НА ЕДИН ЧИТАТЕЛ ЗА Д-Р К. КРЪСТЕВ И П. СЛАВЕЙКОВ”

Минко Генов
Йордан Маринополски. - Критици. Отзиви на един читател за д-р К. Кръстев и П. Славейков. В. Търново. 1910 г. стр. 213

{Още»}

 
ЮРДАН МАРИНОПОЛСКИ

Юрдан С. Маринополски, дългогодишен преподавател в средните училища, в последните 2-3 години член на учебния комитет при М-вото на Нар. Просв. по избор, известен наш книжовен и литературен критик, - помина се на 10 септемврий в София.

{Още»}

 
ПОСТ-Х

Александър Гочев
Ако случайно не сте разбрали все още, че от интелектуална гледна точка е направо наложително да живеете пост-съвременно то, извинявайте, но в културно отношение вие сте безнадеждно изостанал.

{Още»}

 
ЗА ПРЕБИТИТЕ УЧИТЕЛИ И МОТИВАЦИЯТА

Денчо Владимиров
Слушах  по  радиото  новина през септември под заглавие “Ученици пребиха  учител с дървен кол”.
“Инцидентът е станал преди обяд. По време на четвъртия час група от трима ученици започват да отварят вратите на кабинетите на първия етаж в училището.

{Още»}

 
ВЕЖЛИВОСТ

Тома Васильов
Вежливостта е белег на културност. Не само отделни лица, но и цели народи не могат да се считат за културни, ако им липсува вежливост. Ние, българите, искаме да станем културни хора, ала по отношение към вежливостта, не правим голям напредък.

{Още»}

 
КОЙ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА 2017 г.

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
RT представя номинираните за Нобелова награда за 2017 г.:
https://russian.rt.com/science/article/435535-nobelevskaya-premiya-laureaty-2017

{Още»}

 
СССР И ХОЛОКОСТЪТ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Фактите се делят на две категории: удобни и неудобни.
Т.е удобни и неудобни за интерпретация.

{Още»}

 
ЗАЩО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ИМ ПРЕЧЕШЕ СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ И НЕ ИМ ПРЕЧИ АМЕРИКАНСКАТА?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Не само немците или унгарците, но даже поляците, които останаха живи благодарение на Червената армия, винаги са наричали съветските войници в Източна Европа окупатори.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА АНДРЕЙ ГЕРМАНОВ

Христо Черняев
Габрово, което се слави като световна столица на хумора и сатирата, отбелязва днес едно твърде знаменателно събитие - изложбата на шаржовете на големия български поет Андрей Германов.

{Още»}

 
ЖИВА ПАМЕТ

Христо Черняев
Преди много години, по време на Празника на поезията, водех писателска група в град Трън, където имахме среща с почитателите на художественото слово.

{Още»}

 
МИТЪТ ЗА “ЗАТРУПВАНЕТО НА ОКОПИТЕ НА ВРАГА С ТЕЛАТА НА СЪВЕТСКИ ВОЙНИЦИ”

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
След Великата Отечествена война в западната историография бил извънредно популярен митът, че Червената армия победила хитлеристка Германия с цената на невероятни загуби, буквално покривайки с труповете на своите войници вражеските окопи.

{Още»}

 
ИНДИЯ И РУСИЯ: КАК ЗАПОЧНА ИНДИЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 15 август 1947 г. територията на бившата колония Британска Индия е разделена на два държавни образувания: Индийски Съюз и Пакистан (Пакистански Доминион)

{Още»}

 
ДЕТИНСТВО И УЧЕНИЧЕСКИ ГОДИНИ В РУСИЯ

Екатерина Каравелова
Откъс от книгата “Екатерина Каравелова. Спомени” - второ преработено и допълнено издание, съставител Мария Антонова

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Светозар Урбан Ваянски
превод: Самуел Я. Захей
Под тоя наслов знаменитият словашки поет и писател обнародва в редактирания от него орган „Народне Новини” статия, из която заемаме следните редове:

{Още»}

 
ЮЛИЯ ЛАТИНИНА НАПУСНА РУСИЯ. БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОМОГНЕ И НА ОСТАНАЛИТЕ НЕДОВОЛНИ…

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Юлия Латинина съобщи в ефира на радиостанция “Ехото на Москва”, че е заминала от Русия след като неизвестни са запалили колата й и не възнамерява да се връща в близко време. http://www.bbc.com/russian/news-41215638

{Още»}

 
ЕЛИН ПЕЛИН

Тоню Бербатoв
Из очерка „Елин Пелин като хуморист” (1940)
(По случай избора му за председател на Съюза на Писателите)
Като мощен дъб израсна Елин Пелин на наша почва, под чийто клони, уморени да тичат подир разни чужди влияния, се спираха на отмора разни литературни несретници.

{Още»}

 
ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Тоню Бербатов
Преди седемнайсет години, край кървавите тогава води на Струма, падна пронизан от куршума, Димчо Дебелянов. Падна тоя, чийто живот беше наниз от страдания и лишения.

{Още»}

 
ХОРА, ВИЕ ИЗОБЩО НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ? ЗА РЕЧТА НА ТРЪМП В ООН

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
“САЩ са много търпеливи, САЩ са силни, но ако ни принудят да се защитаваме или да защитаваме нашите съюзници, не ни остава избор, освен напълно да унищожим Северна Корея”- заяви вчера в Генералната Асамблея на ООН не друг, а президентът на САЩ Доналд Тръмп.

{Още»}

 
СТРАЖИЦА - МЕЖДУ ДВА ПАРАКЛИСА

Тошо Лижев
СТРАЖИЦА - МЕЖДУ ДВА ПАРАКЛИСА
пътни бележки
Връщането към родното място на стари години и то пътем, с отбивка от главния, „царския” път, не е с цел пътепис. А и не може да бъде. Предполагам, че всеки подобно на моя милост, дълги години не спохождал извора, възприема такова пътуване по-скоро като поклонение. Знае ли човек - [...]

{Още»}

 
ВЕЧНО ТЪРСЕЩ, ТОЙ И ВЕЧНИЯТ НЕНАМИРАЩ

Димитър Кралев
Българският автор на художественото слово, той, писателят, изпада в дяволско умиление, щом чуе за себе си познатото: търсещ автор. Той търси, казват, и спират дотук.

{Още»}

 
„БЕЛЕГ ОТ ЗАРАСНАЛА ДЪЛБОКА РАНА”

Турхан Расиев
За пръв път чух името му от поета Тодор Копаранов. Запознахме се през пролетта на 1977 г. в редакцията на вестник „Девненски възход”.
Не приказваше много. Седеше на ъгъла на бюрото на Атанас Коев и търпеливо очакваше оценката на редактора на отдел „Поезия”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРА ЗА ПЕТКО ТОТЕВ

Литература за Петко Тотев
Г е о р г и е в а, Симона. “Литературни статии” от Петко Тотев. - Литературна мисъл, 1974, № 6.
Р а д е в а, Рина. Развълнувано и компетентно за творчеството на българските класици. - Балканско знаме (Габрово), 25 октомври 1974.
В а с и л е в, Атанас.
1. Късчето кремък… - [...]

{Още»}

 
ТОЙ ОБИЧАШЕ ПРИРОДАТА

Павел Делирадев

През лятото на 1903 г. попаднах във Варна само с няколко копейки, които „свободно” пренесох от матушка Русия. Състоянието скоро се привърши - още същия ден. Трябваше по обществена работа да замина за Русе, но пари за път нямах и нямаше откъде да взема. Тъкмо що обмислях тези затруднения, ето настреща ми Страшимир [...]

{Още»}

 
ЕДИН СВЕТЪЛ ОБРАЗ

Тотю Брънеков
Има писатели, които приживе нашумяват, но скоро славата им заглъхва поради това, че в творчеството им липсват вековечни елементи. Има и писатели, които поради късия си земен живот, не смогват да разгънат дарованието си, но все пак в малкото работи, които ни завещават, личи искрата на истинския творец.

{Още»}

 
ЙОРДАН ЙОВКОВ

Димитър Аджемов
Разкъсаха се струните на една златна творческа арфа, която отрони толкова тъжни и обайващи песни над родните ни угари…

{Още»}

 
ГРАНИЦАТА МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ДНЕС МИНАВА ПО ГРАНИЦАТА ХАРКОВ-КУРСК

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На Запад са обезпокоени от съдбата на Беларус във връзка с военните учения “Запад 2017″ - сиреч, руснаците са влезли в Беларус и сега там ще останат.

{Още»}

 
СМЯНА НА ПОКОЛЕНИЯТА

Максим Калашников
превод: Румен Воденичаров
Мнение
Кремълската пропаганда съвсем изпусна младежта. Последната изобщо не възприема днешните агитатори.

{Още»}

 
ТРИ КРАЧКИ ПО БИЛОТО

Петко Тотев
Отделни несвързани блокове - такава е архитектурно-скулптурната представа за българската история и култура. Преди да бъде отлят от железобетон, образът дълго се формира. Все нови периодизации насичат развитието на един народ.

{Още»}

 
УНИКАЛНА ДЪРЖАВНОСТ, УНИКАЛНА ДЪРЖАВА

Лозан Такев
Колкото и странно да е, бащата на отвлечения Адриан трябва да благодари на похитителите, след като след кратко разиграване в посоки и скорости по автомагистралата хвърлил сак с много пари, които са голяма сума за семейството му…

{Още»}

 
НАСТЪПВАТ НОВИ ТЪМНИ ВЕКОВЕ

Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
Известният историк Андрей Фурсов за кризата на съвременния свят
«Първите «тъмни векове» са Х-VIII век пр. н. е. Второто Тъмновековие - хроноклазмът - през V-VII век. И, накрая, третото, също продължило триста години - 1340-1640-е г.

{Още»}

 
КАТАЛОНИЯ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
Раздробяването на европейските държави на части, на региони е изгодно на два отбора.
Първо, това е евробюрокрацията, която унищожава националните държави в Европа, в значителна степен вече ги е лишила от суверенитет.

{Още»}

 
ТЪРСЕЙКИ МИЛОСТ ОТ САЩ, КРЕМЪЛ ТЛАСКА СТРАНАТА КЪМ ВОЙНА

Пол  Крейг Робъртс
превод: Литературен свят
Руската власт изобщо не може да повярва, че Америка я смята за враг
Руснаците са обезпокоени от произвола на Вашингтон - закриването на генералното консулство в Сан Франциско и незаконните обиски на дипломатическа собственост.

{Още»}

 
КАКВО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ИДИЛ?

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
В действителност ИДИЛ е частна военна компания (ЧВК), създадена от САЩ и техните арабски съюзници за сваляне на неудобните режими в Близкия Изток и в Северна Африка.
Та нали именно предшественицата на ИДИЛ Ал Кайда беше главният съюзник на НАТО в окупацията на Ирак и Либия.

{Още»}

 
АФГАНИСТАНСКАТА „ПРИМКА НА АНАКОНДАТА” ЗА КИТАЙ

Сергей Филатов
превод: Литературен свят
На тази карта страните, които САЩ искат да настроят срещу Китай, са оцветени в червено и розово:

{Още»}

 
СБОГУВАНЕ С КАТАЛОНИЯ

Едуард Лимонов
превод: Литературен свят
Така в превод на руски се нарича книгата на Джордж Оруел «Hommage a Catalonia» - спомени на автора на «1984» за гражданската война в Испания, в която Оруел участвал в редовете на опълченците от антисталинската компартия ПОУМ, именно по местата, които сега искат да се отделят от Испания.

{Още»}

 
РУПЧОСКИЯТ УЧИЛИЩЕН ИНСПЕКТОР НИКОЛА ЗАПРЯНОВ

Иван Д. Христов
Дългогодишният учител, училищен инспектор, духовен водач и общественик Никола Запрянов е роден в родопското село Малево  на 5 април 1878 година. Съдбата не е благосклонна към него. Той е само на една година, когато майка му със задяната на гърба люлка бяга от големия пожар в Малево. На година и половина той остава [...]

{Още»}

 
НАГЛИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ…

Престъпно нека остане навеки построеното тук от мен…
Лозан Такев
Фалшива или не, новината отново тръгна. Наглите се завръщат. Отново има отвличане… Отново  подкупи за милиони, отново криминални новини във времето, когато едни други се завърнаха в българския парламент и потекоха декларациите за нова успешна сесия в поредното Народно 44-то събрание, където Съединението правело силата…

{Още»}

 
СТРАТЕГИЧЕСКА ПОБЕДА В СИРИЯ – ДЕЙР-ЕЗ-ЗОР Е ОСВОБОДЕН

Станислав Тарасов
превод: Литературен свят
Армията на Сирия с подкрепата на ВКС на Русия свали тригодишната блокада от град Дейр-ез-Зор. Веднага след това сирийският президент Башар Асад по телефона поздрави с победата командирите, участвали в операцията.

{Още»}

 
ЗАНИМАВАЙТЕ СЕ СЪС СВОЯТА ИСТОРИЯ, ГОСПОДА…

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
“Москва принуждава да замълчат критиците на Сталин” - под такова заглавие в сайта “Инопресса” е публикуван превод на статията на швейцарския журналист (или журналистка?) Емануел Гриншпан.

{Още»}

 
ДЪРЖАВАТА КАТО ТРАПЕЗА

Димитър Кралев
Битието на човеците протича и като трапеза. Разликата е в това, че едни си я подреждат сами, а други я натъкмяват или, казано накратко - вторите сядат наготово. Първите сами си омесват и изпичат питата, грижата на вторите е само да я разчупят.

{Още»}

 
КАВКАЗКА ИСТОРИЯ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 26 август 1866 г., след тридесет години война срещу Русия, духовният лидер и главнокомандващ на планинците Шамил се заклел във верноподаничество на Руската империя.
Остатъка от живота си в Русия Шамил прекарал в разкош и почести, както и се полага на лидер от такъв мащаб.

{Още»}

 
ШВЕЙЦАРСКИ ПИСАТЕЛ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД

Печо Господинов
Седмичникът в. „Ла Парол Бюлгар” в два броя подред отпечата една извънредно интересна новела из българския живот от швейцарския писател и журналист Божен Олсоммер, озаглавена „Обущарят от Плевен”.

{Още»}

 
САВА ДОБРОПЛОДНИ

Христо Кръстев Мирски
Сава И. Доброплодни е роден в Сливен на 3. XII. 1820 год. Баща му е бил учител в Сливен. Сава Доброплодни се учил във Великото народно училище в Куручешме в Цариград, което свършил с отличие и с право да учителствува, а преди това се учил в гр. Сливен.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА ХАЙТОВ

Борислав Владиков
През последните месеци от живота на Николай Хайтов често гостувах в неговия дом или разговаряхме по телефона. Няколко дни преди фаталния час отново позвънях.

{Още»}

 
МЮСЮЛМАНИНЪТ, КОЙТО СПАСЯВАЛ ХРИСТИЯНИ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят

Абд ал-Кадир (пълното му име е Абд ал-Кадир ибн Мухйидди ал-Джазаири) е човек-легенда.
Един от най-образованите хора на своето време, поет, писател, философ-богослов, изтъкнат пълководец и политически деятел - такъв бил Абд ал-Кадир.

{Още»}

 
УСТОИМ ЛИ – ЗНАЧИ ЩЕ ПОБЕДИМ!

Леонид Ивашов
превод: Литературен свят

На трибуната на Юбилейния Всеславянски Конгрес е  ученият-геополитик със световно име генерал-полковник Леонид Ивашов
Здравейте, уважаеми участници в нашия Юбилеен Всеславянски Конгрес!

{Още»}

 
ЛИБЕРАЛ-ФАШИЗМЪТ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
За първи път се сблъсках с либерал-фашизма през 1986-та.
Тогава на страниците на печата и от високите трибуни се посипаха такива “термини” като “тоталитарно мислене”, “съветска менталност”, “совки”, “хомо съветикус” и прочие.

{Още»}

 
ВРЕМЕТО НА ЧЕ

нашият свят се нуждае от герои
Александър Проханов
превод: Литературен свят

Че Гевара умря. Че Гевара го няма от няколко десетилетия. Но той съществува. Защото Че Гевара е бил винаги.

{Още»}

 
ПРЕДГОВОР

Димитър Страшимиров
Предговор към книгата „Васил Петлешков” от Иван Унджиев (първо издание - 1935, второ издание, фототипно - 2015)

{Още»}

 
Д-Р ДИМ. Т. СТРАШИМИРОВ

Д. Б. Митов
Още една голяма и скъпа загуба за българската наука - д-р Димитър Т. Страшимиров, брат на големия наш писател Антон Страшимиров, почина наскоро. Покойният допринесе много в разни области на нашата културна общественост - като историк, дългогодишен учител, общественик и публицист.

{Още»}

 
СЦЕНАРИЙ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В РУСИЯ

Константин Сивков
превод: Румен Воденичаров

От проведения анализ на геополитическите процеси и потенциалните военни конфликти следва, че един от вероятните и изключително важен за съдбините на човечеството сценарий е възможна гражданска война в Русия.

{Още»}

 
КОМУНИЗЪМ ЗА СЕБЕ СИ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Неолибералите всъщност са комунисти, но от особен вид. Те са за комунизъм, но само за себе си и капитализъм за всички останали.

{Още»}

 
ДРУГОТО ИМЕ НА БЪЛГАРИЯ…

Лозан Такев
В дните, когато се отбелязваха 140 години от паметните боеве на Шипка, битката за Орлово гнездо, за Шипченския проход, пристигането на подкрепленията в защита на опълченците с воините на генерал Радецки, народно читалище „Светлина - 1861 г.” в град Шипка организира представянето на книгата ми „Ваше благородие, госпожа Европа”, дело на издателска къща [...]

{Още»}

 
ПОБЕДАТА, КОЯТО МОЖЕШЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ ГЕНОЦИДА НА АРМЕНЦИТЕ, ГЪРЦИТЕ И АСИРИЙЦИТЕ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Българите празнуват тази историческа победа всяка година. И как иначе - нали победата на руската армия и българското опълчение в боевете за Шипченския проход слога край на османското иго в България, продължило 500 години.

{Още»}

 
ПАМЕТ СПРОТИ ВРЕМЕ

Никола Инджов
Найден Вълчев на 90 години
Живот, който поражда живот… Навярно това е литературата и навярно в художественото слово също се осъществява сблъсък на време и памет като в големия космически взрив, от който е произлязъл поне един свят - нашият…

{Още»}

 
НЕЗАВЪРШЕНАТА ВОЙНА: ЗАЩО В САЩ СЕВЕРЪТ ОТНОВО ВЛИЗА В КОНФЛИКТ С ЮГА

Виктор Миронов
превод: Литературен свят
Протестите в американския Шарлотсвил се превърнаха в най-обсъжданата тема в западните СМИ пред последния месец.

{Още»}

 
МАДУРО НАПРАВИ ТОВА, НА КОЕТО ТРЪМП НЯМА ДА ИМА СМЕЛОСТ

Израел Шамир
превод: Литературен свят
Вашингтон въведе ограничения срещу президента на Венецуела, обвинявайки го в “подкопаване на демокрацията”. Под санкциите попадат всички възможни активи на Мадуро, намиращи се под юрисдикцията на САЩ.

{Още»}

 
ХЕРМАН ХЕСЕ И ЧОВЕКЪТ НА БЪДЕЩЕТО

Калоян Блажев
В есето си “Световната история” /1918 г./ писателят казва, че не се интересува от величието на личностите, движещи световната история, че го интересува много повече съдбата на хората, страдащи под гнета на жестоките управници.

{Още»}

 
„ЛЮЛЕКА МИ ЗАМИРИСА” - ЛИРИЧНИ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ ИВАН ВАЗОВ

Васил Пундев
Тая сбирка изненадва. Неочаквана поетическа бодрост лъха от новите песни на Вазова, твърде различни и по техника, и по съдържание от неговата някогашна и доскорошна лирика.

{Още»}

 
КЪРВАВА ДИСКОТЕКА В ДЖУНГЛАТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
На 27 юли Виетнам отбелязва Ден в памет на загиналите за независимостта на страната.
Цялата история на Виетнам е борба с колонизаторите.

{Още»}

 
КАК АФГАНЦИТЕ СА БИЕЛИ БРИТАНЦИТЕ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
През деветнадесети и двадесети век англичаните нахлуват в Афганистан три пъти.
И всички три пъти са бити.

{Още»}

 
ЧУДЕСАТА НА ДИВОТИНСКИЯ МАНАСТИР „СВЕТА ТРОИЦА”

Нина Кръстева-Дудова
По времето на Второто българско царство в Средецка област имало над сто манастира. Наричали ги Българската Света гора. Четиринадесет от тях били в подножието на планините Плана, Витошка и Лозенска.

{Още»}

 
ЧОВЕК ЗА НЕУМИРАНЕ

Йово Неделчев
Омар Хайям изпя сладките си рубаи, уморен от мъдростта на годините. Андрей Германов написа своите четиристишия, преди да навърши петдесет години. На шега той ги наричаше ту андреати, ту германиати. Отломки от звезди. Кратки песни, светъл въздух, вдишан четири пъти, блъскане на сок в жилите на дърветата.

{Още»}

 
ЗНАЧЕНИЕТО НА „МОЗАЙКА”

Д. Б. Митов
Преди двайсет и пет години в Пловдив, столицата на Тракия, откъдето дойде културата на следосвобожденска България, се създаде едно месечно издание, което още играе една от първите роли в нашия културен живот.

{Още»}

 
РУСИЯ ОФИЦИАЛНО, НА НИВОТО НА ЗАКОН, Е ОБЯВЕНА ЗА ВРАГ

Владимир Корнилов, директор на Центъра за евразийски изследвания
превод: Литературен свят

Днес много експерти и «експерти» ще коментират закона за санкциите, приет вчера от Камарата на представителите на САЩ. Но се съмнявам, че някой от тях ще отдели време да прочете сам този бил.

{Още»}

 
ПРОТИВНИКЪТ Е БИЛ ПО-СИЛЕН ОТ НАС САМО В ЕДНО, И ТО С УГОВОРКИ

Вардан Багдасарян
превод: Литературен свят
Форсираната съветска индустриализация не би могла да бъде адекватно обяснена без контекста на външната военна заплаха. Около 1941 г. механизираният военен юмрук на СССР бил създаден и Западът не успял технологически да вземе надмощие.

{Още»}

 
МОГЪЩ БЪЛГАРСКИ ДУХ

Напусна ни Петко Тотев
Елена Алекова
Един могъщ български дух напусна България на плътта и се пресели в безсмъртната България. Петко Тотев.

{Още»}

 
РЪКАТА НА ЦРУ ИЛИ ЖЕСТОКАТА РЕАЛНОСТ НА ВЕНЕЦУЕЛА

Нил Никандров
превод: Литературен свят
От април новинарските сводки на западните информационни агенции от Венецуела придобиват все по-драматичен характер. Ето съобщение от хрониката за 24 юли:

{Още»}

 
ЕДИН МАЛЪК ЩРИХ

Найден Вълчев

Когато изпращахме Тодор Харманджиев към последния му дом и мълчаливо излизахме от залата, рекох:
- Отиде си един добър човек.

{Още»}

 
ТОЛСТОЙ

Александър Куприн
Толстой обичаше и поставяше винаги високо Стендаля. Какво ли би казал, ако му дадяха да прочете Пруст?

{Още»}

 
ДОБРОПИСЕЦЪТ ПЕТКО ТОТЕВ

Никола Инджов
За същността на литературната критика възникват полемики още след Аристотел, според когото явленията  се различават по приликите между тях.

{Още»}

 
СПОМЕНИ

Мария Семкова - Харманджиева

Много ми е трудно да пиша спомени за човек, с когото съм живяла повече от половин век. Човек с интересен характер и с богата душевност, който ми е бил най-близък в живота. Не съм в състояние да разглеждам литературните му произведения, а ще се спра на някои моменти от съвместния ни живот, [...]

{Още»}

 
ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ИЗВЕСТНИЯ ХУДОЖНИК ОТ ШИПКА ХРИСТО КУТЕВ

Добромир Добрев
Когато преписвах предпечатно очерка на о.з. полк. Георги Й. Георгиев „Шипка е преди Краков” се развълнувах от признателната висока оценка на полски автори за таланта на българския художник Христо Кутев. В официални документи той е определен като един от строителите на полската пластична култура.

{Още»}

 
ПАРЧЕТА ИСТОРИЯ ИЛИ ЛЕВСКИ В МОЯ ГРАД…

Лозан Такев
Трогателна бе инициативата децата да дадат своя принос към българската история като изучат нещо повече от фактите, свързани с живота и делото на Апостола на Свободата.

{Още»}

 
ЗА МАЛОРУСИЯ

Анатолий Васерман
превод: Литературен свят
Според мен провъзгласяването на държавността на Малорусия е естествен изход от юридическата безизходица, създадена от терористите, превзели властта в Киев и някои негови околности през 2014 г.

{Още»}

 
НОВИ ГРАНИЦИ НА СТАРИЯ ТЕРОР

Анатолий Васерман
превод: Литературен свят
Терористите, превзели Киев преди три години и половина, с надеждата за всемогъществото на техните господари вършат неща, надхвърлящи рамките на всички писани и неписани закони.

{Още»}

 
ДЕСЕТ ВАЖНИ ФАКТА ЗА МАЛОРУСИЯ

Експертна група на RusNext
превод: Литературен свят
1. Названието «Малорусия» се е появява в началото на XIV век като византийско църковно-административно определение на западно-руските земи («МикроРусия»).

{Още»}

 
МАЛОРУСИЯ КАТО ПОСЛЕДЕН ШАНС

Юлия Витязева
превод: Литературен свят
Аз съм малорусин и моята родина е Русия.
Т. Шевченко

Гетманското знаме
Малорусия. Много верен тактически ход. Защото така отначало се е наричала Украйна.

{Още»}

 
ЗА ГРОБА НА АПОСТОЛА

Панчо Недев
И още го търсят!
От век и половина… Търсят го учени, писатели, историци, политици, журналисти, патриоти… сеирджии…

{Още»}

 
ПЕНЬО ПЕНЕВ

Цоньо Неделкин
С Пеньо Пенев бяхме разменили няколко писма, когато той беше на работа като миньор в Перник, но не бяхме се срещали.

{Още»}

 
УРОЦИТЕ НА ШОЛОХОВ

Георги Стойков
Не познавам по-щастлива съдба на творец от тази на Михаил Шолохов. Дълги години вече живея с неговите книги и в потайните часове на нощите общувам с героите му все с тази единствена надежда - да разгадая тайната на неговото магическо слово.

{Още»}

 
„ЗАЩО РУСИЯ Е ВРАЖДЕБНА ДЪРЖАВА”

Пат Бюкенън
превод: Румен Воденичаров
Заглавието на днешната уводна статия на „Вашингтон пост” гласи: “Защо Русия е враждебна държава.” Авторите се опитват да настроят консервативната средна класа на Америка на вълната на русофобията: “Владимир Путин се придържа към ценности, които са противни на основополагащите американски ценности.

{Още»}

 
БУНТЪТ СРЕЩУ СОРОС: ЕВРОПА И ИЗРАЕЛ ОБЯВИХА ВОЙНА НА МИЛИАРДЕРА

Григорий Павлодубов
превод: Литературен свят
В Унгария набира скорост скандалът около борбата между известния финансист Джордж Сорос и правителствената партия «Фидес», основана от действащия унгарски министър-председател Виктор Орбан.

{Още»}

 
БЕЗСМЪРТНИЦЕ, ЧЕСТИТА СЛАВА

Георги Стойков
В поетичната сметка на поета Иван Динков се водят три стихотворни сборника: „Лична карта”, „Епопея на незабравимите” и „Антикварни стихотворения”. Първият е излязъл през 1960, последният - 1977 година.

{Още»}

 
МЪДРИ ПРОЗРЕНИЯ

Георги Стойков
Името на литературния изследовател и критик, на вечно търсещия истината публицист и активен общественик Иван Вандов е на публичната сцена близо седем десетилетия. Малко творци в българската история са имали такъв щастлив житейски шанс. Написах „щастлив” и веднага се сепнах. Наистина ли щастливо са преминали тези 90 години?

{Още»}

 
ЩЕ ПИЯ ШАМПАНСКО

Милена Обретенова
Тази вечер ще пия шампанско.
Ще сложа най-красивата, празничната, искрящо бяла покривка. Ще подредя най-красивите, старомодни кристални чаши - да заискри в тях празничното питие. Ще запаля свещ - за повече атмосфера.

{Още»}

 
ЗА КОИ НЯМА МЯСТО НА БУЗЛУДЖАНСКАТА ПОЛЯНА

Денчо Владимиров
Слушах по радиото политолог, който не е определено от десния спектър на “баданарките”, даже по много от онова, което каза, можеше да се заключи, че дори е с “ляво мислене”. Но при всички случаи не бе от поръчковите политолози и социолози и казваше нещата нестандартно.

{Още»}

 
ТОЗИ ГОЛЯМ И СЛАВЕН БЪЛГАРИН

9 юли 1850 г. - рождения ден на Иван Вазов
Драгни Драгнев
На 13 февруари 1920 г. народният поет обядва в прочутия по онова време Юнион клуб. Подир обяда, подпрял бастуна си до масата, той разгръща новата книжка на списание „Златорог”. Там чете и стихотворения от Дора Габе.

{Още»}

 
НА ОПАШКА ЗА ГОЛГОТА

Владимир Рисинов
превод: Татяна Любенова
Те загиват.
“На 22 май украинските военни разстреляха ранени в болницата на населеното място Приволе, Луганска област, съобщи на журналистите представител на опълчението Остап Черни.

{Още»}

 
КАДНУДОЗНАНИЕ

Тошо Лижев
15 юли 2016-та. Седим с моя стар приятел уникалния импровизатор Цветан Пешев в малко прилично кафене в центъра на Варна. Отбили сме се да поотдъхнем на връщане от плажа, където за зла слука се вееше червено байраче - морето въпреки безветрената утрин беснееше сърдито и едва не отнесе госта ми, макар да се плацикаше [...]

{Още»}

 
С ВЪЗДИШКА ЗА ВОЙНИШКИТЕ ПАМЕТНИЦИ

Иван Енчев
Непатетичен пътепис
Където и да отида из страната, аз винаги се завъртам из центъра на селището и с поглед търся дали има войнишки паметник. Ако го съзра, първом се насочвам към годините 1941-1945.

{Още»}

 
ЗА СЪВРЕМЕННОТО МАРОДЕРСТВО В БЪЛГАРИЯ

Денчо Владимиров
- Ама …как? Какво е това заглавие? Къде е гледал редакторът? - сигурно веднага ще подскочат някои и ще се аргументират - Възможно ли е това да става в  днешна демократична България, член на Европейския съюз, в държава, която  ще поеме на грохналите си плещи си и Председателството на Съвета на ЕС, имаме си [...]

{Още»}

 
ЕЛИН ПЕЛИН – БЪЛГАРСКИЯТ СЕЛСКИ УЧИТЕЛ

Никола Инджов
В памет на Стоян Вълев, който също бе селски учител
Пътят от Байлово към София в наше време е известен като пътят на осветения от вътрешно сияние свят човек дядо Добри, всеки божи ден преодолявал промеждутъка от малката селска църквица до катедралните храмове „Александър Невски” или  „Светите Седмочисленици”.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ГЮЛЕВ: ВМЕСТО ДА ПРОКЛИНАШ СВЕТЛИНАТА, ЗАПАЛИ СВЕЩ!

Лияна Фероли

И пак с кураж и вяра аз ще крача,
дори и от приятел наранен.
Едно ви моля: като падне здрача -
цигара да припалите от мен.
Н. Гюлев

{Още»}

 
ЗА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ТЕМИ

Змей Горянин
Ще кажат някои добросъвестни читатели, че бележките от сряда до сряда не били на литературни теми. Какво сме виновни ние, моля ви се?

{Още»}

 
СЛЪНЧЕВИ ПРАЗНИЦИ

Константин Н. Петканов
Три от българските слънчеви празници са Спасовден, Света Троица и Костадиновден. Те обикновено се падат през втората половина на май и първата половина на юни. През тези светли дни се пробужда с творческа сила душата на селянина.

{Още»}

 
ТРИФОН КУНЕВ

Из „Топли думи”
Ангел Каралийчев

Когато излезе книгата ми „Сребърна ръкойка”, раздадох на много мои приятели по една книга. Дадох една и на бай Трифон Кунев.

{Още»}

 
С НАДУТИ БАЛОНИ КОЙ ЗНАЕ КЪДЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ ВЯТЪРЪТ

Денчо Владимиров
Ако Пловдив безславно и безропотно по финансови причини се прости с провежданите в него от десетилетия утвърдени филмови фестивали “Златната ракла”, “Златният ритон”  и други емблематични форуми на изкуствата и културата, то  от години тук никнат дузини скъпоструващи показни мероприятия, НО С ДОСТА СПОРЕН ЕФЕКТ.

{Още»}

 
ЗА БУЗИНА И НЕ САМО: ЗАДОЧНА ДИСКУСИЯ СЪС СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ

Платон Беседин
превод: Литературен свят
Светлана Алексиевич в скандалното си интервю не казва нищо ново. Тя само обобщава това, което те мислят за Русия и руснаците. Иначе им е забранено да мислят. А някой вече и не е способен. «Те», впрочем, е от формулировките на самата Алексиевич.

{Още»}

 
СМИСЛЕНИ БЕЗСМИСЛИЦИ

Елена Костадинова
Иска ми се все пак на някого да вярвам, надявам се не само на мен… За последните години илюзиите, надеждите и мечтите ни се изчерпаха…

{Още»}

 
ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ

Жак Битев
Големите хора на изкуството винаги имат какво да кажат на многобройните си читатели, когато посещават някои страни, особено такива, в които структурата на живота е взела една нова форма или се стреми към нея.

{Още»}

 
ЛЕВ ТОЛСТОЙ

Мигел де Унамуно

От всичко, което ми е познато от неговата огромна художествена съкровищница, най-силно впечатление ми е направил романът „Война и мир”.

{Още»}

 
ФРАНЧЕСКО ПЕТРАРКА

Боян Дановски
В едно малко, живописно селце над Падова е последният дом и гробницата на Петрарка. Къщата, подарена му от негов знатен приятел, сега е музей и пази останки от неговия земен живот и от неземното му творчество.

{Още»}

 
ГЛУПОСТ ИЛИ ПОДЛОСТ?

Станислав Куняев
превод: Литературен свят
Писателят Станислав Куняев за изказването на Наина Елцина, вдовица на руския президент Борис Елцин, че 90-те години били „святи”, направено по време на представянето на книгата й „Личен живот”

{Още»}

 
ЕДИН ТРУДОЛЮБИВ КНИЖОВНИК

Вера Златарева
Ив. П. Кепов почина. Над 500 печатани работи

Един след друг изгасват онези, които създадоха новата ни култура и работиха всеотдайно за народа ни.

{Още»}

 
„ЦАРЯТ НА ВОЕННИТЕ КОРЕСПОНДЕНТИ”

Стоян Коледаров
Бележитият руски писател, автор на дълга редица художествени творения, повести и разкази, както и из освободителната за нас война; „царят на военните кореспонденти”, както го нарекли французките вестникари, Василий Иванович Немирович-Данченко на 6 януари 1935 г. празнува 90-та година от своето рождение и 75-та от своята писателска дейност.

{Още»}

 
САЩ, РУСИЯ И КИТАЙ – КЪМ НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СВЕТА

Владимир Лепехин
превод: Литературен свят
Миналия петък в столицата на Казахстан стана знаменателно събитие: Индия и Пакистан станаха пълноправни членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), присъединявайки се по такъв начин към международния клуб на страните, неформални лидери на който са Китай и Россия.

{Още»}

 
ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В СТАДНИ ЖИВОТНИ

Бьорн Нистад
превод: Литературен свят

Западната дезинформация за Украйна
На 10 май министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков уволни няколко ръководители на полицията.

{Още»}

 
ВОЙНАТА НА САЩ В АФГАНИСТАН: ТАЛИБАНИТЕ ЗАПЛАШВАТ С ВТОРИ ВИЕТНАМ

Айдън Мехтиев
превод: Литературен свят

Във Вашингтон паниката расте: ако Пентагонът не изпрати в Афганистан допълнителен контингент войски, тази обхваната от гражданска война страна скоро може напълно да се окаже под контрола на “Талибан”.

{Още»}

 
ЗАПАДЪТ НИКОГА НЯМА ДА ПРЕСТАНЕ ДА СПОНСОРИРА РУСОФОБСКАТА ВЛАСТ В УКРАЙНА

Виктор Олевич
превод: Литературен свят

Политолог-американист - за неизбежността от по-нататъшното подхранване на Киев от страна на «евроатлантическите партньори»

{Още»}

 
ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА

Павел Раста („Шекспир”), гр. Новорусия
Пряка линия от фронта
превод: Литературен свят
Здравейте, господин президент. Пише ви гражданин на вашата страна, който никога в живота си не е гласувал за вас. Така се случи. Не се сърдете - имам пълно право на това, ако се вярва на Конституцията.

{Още»}

 
ХЮСТЪНСКИЯТ ПРОЕКТ ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА СЛАВЯНИТЕ

Зоран  Милошевич
превод: Литературен свят
Днес го няма Хитлер, но от балканските сърби отнемат територии, толкова необходими за тяхното развитие и подем (в Хърватия, Босна и Херцеговина, в самата Сърбия, лишена от Косово и Метохия, а така също в Черна гора), и не позволяват на народа да се обедини. Мишена са не само южните славяни.

{Още»}

 
ЗА ПОЕТИЧНОТО ИЗВЪНВРЕМИЕ НА ХЕРМАН ХЕСЕ

Калоян Блажев
Проблемът за времето е основен в творчеството на Хесе и е пряко свързан с пътя на героите към себе си и към смисъла на живота, с любовта, творчеството и смъртта. В новелата “Клайн и Вагнер” той пише, че едно от откритията на човешкия дух е времето:

{Още»}

 
ПЛАГИАТИ

Георги Цанев
Много детски списания у нас печатат детско и младежко творчество. Бихме рекли дори, повече отколкото е потребно. Защото много често това, което се помества, е съвсем неграмотно и не дава и най-малък признак за някаква особена способност на младите автори, която трябва да се насърчи.

{Още»}

 
ПРИТЕСНЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ В ЕС

Патрик Попел
превод: Литературен свят
откъси от статията
Положението на християнските църкви в Европа
Формиращата обществото сила на протестантската църква не съществува от 60-те години, но сега изчезва и последното влияние на Римокатолическата църква в традиционно християнските държави на Западна Европа.

{Още»}

 
СЛАВАТА Е ЦЪФНАЛ КАКТУС – МИРИШЕ БОДЛИВО

Иван Енчев
Старецът седеше замислен край пейката в празния двор на къщата си.
Препичаше се лениво като проскубан котарак срещу похотливите лъчи на пролетното слънце. Сети се за щуротиите на старото време и току си рече мълчешком:

{Още»}

 
ФИЛИПИНИТЕ

ПИНАТУБО
Наталия Бояджиева
(първа част)
Откъс от книга с художествена документалистика  за Филипините, където авторката е живяла две години. Работното й заглавие е “Палещите острови на слънцето” - разкази за Филипините.

{Още»}

 
РЕВОЛЮЦИЯ В АНГЛИЯ

Победата на Корбин е поражение на тачъризма
Израел Шамир
превод: Литературен свят

Блестящ, исторически резултат на изборите в Англия! Консерваторите останаха най-голямата фракция в парламента, но нямат мнозинство, което значи, че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин има шансове да застане начело на правителството.

{Още»}

 
НОВА КНИГА НА СЕРГЕЙ КРЕМЛЬОВ

Елена Кирякова
превод: Литературен свят

Сергей Кремлев. „Берия. Лучший менеджер XX века”. 2017
Книгата се включва в плеядата вече излезли трудове за Берия, чиито автори се опитват да реабилитират политическия деятел след хрушчовия преврат, незаконния арест и убийството му (”Убийството на Сталин и Берия”

{Още»}

 
РЪСЕЛ БЕНТЛИ: ВСИЧКИ „ОСВОБОДЕНИ” ОТ ЗАПАДА СТРАНИ ПРЕЖИВЯВАТ СТРАШНИ ВРЕМЕНА

превод: Литературен свят

Руският изследователски център «Левада център» проведе допитване сред жителите на Русия, резултатите от което показаха, че гражданите на Русия смятат за главни врагове страните САЩ, Украйна и Германия, а за съюзници Белорусия, Китай и Казахстан.

{Още»}

 
ВЛАСТИТЕ НА ЕС ИЗПОЛЗВАТ АТЕНТАТИТЕ, ЗА ДА СЪЗДАДАТ ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА

Ибен Транхолм
превод: Литературен свят
специално за “Комсомольская правда”
След като Великобритания беше разтърсена от трети за последните два и половина месеца терористичен акт, започвам да се съмнявам, че европейските лидери действително са заинтересовани от борба с тероризма.

{Още»}

 
ПЛАДНУВАШ ЛИ НА ГОЛА ЗЕМЯ…

Диана Димих
Тези дни разговарях с един ерудиран изследовател на литературата. Изрече тежки думи за душевното си състояние, предизвикано от българската действителност. Смяташе писменото слово за безсилно и безсмислено в нашето съвремие. Защо да пише, когато няма кой да чете! И къде да публикува?

{Още»}

 
ВДЪХНОВЕН АКТЬОР И ФИЛОСОФ-РЕЖИСЬОР

Константин Сагаев
Тия, които познават отблизко сценичното творчество на Георги Стаматов (1), не могат да не признаят заглавната характеристика. Защото Стаматов се вдъхновява от дадената роля и я разработва, непропускащ отговор на всяко възможно „защо?”

{Още»}

 
ЛОНДОНСКИЯТ АТЕНТАТ: МЕЙ И ТРЪМП СЕ ЗАМИСЛИХА ЗА КРАЯ НА ЕПОХАТА НА „ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА”

Николай  Стариков
превод: Литературен свят
Зад лондонските атентати и реакциите към тях стоят геополитическите и политическите интереси на Запада.

{Още»}

 
ПОТРЕСАВАЩА СНИМКА: СИМВОЛЪТ НА «СТРАДАНИЯТА ОТ ЗЛОДЕЯ-АСАД И РУСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ»

Израел Шамир
превод: Литературен свят
Израел Шамир сподели изображения от Алепо преди и след освобождението на града от бунтовниците. Първата снимка беше използвана от западната пропаганда, изобличаваща «зверствата» на Асад и руснаците.

{Още»}

 
ПРАЗНИК НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО

Анатолий Шликов
превод: Литературен свят
През пролетта на 2017 г. белорусите минаха по края на пропастта. Белоруската опозиция реши да устрои на своя народ кървава неделя. Като цялата отговорност за това престъпление опозиционерите възнамеряваха да прехвърлят на президента.

{Още»}

 
БЯЛА РУС: ФАТАЛНАТА ГРЕШКА НА ПОЛСКИЯ КРАЛ БАТОРИЙ

Анатолий  Шликов
превод: Литературен свят
През 2017 г. се навършиха 222 г. от времето, когато руският народ през 1795 г. напълно завърши освобождението на белорусите от полско владичество. Но сега белоруската опозиция се опитва да докаже, че Русия не е освободила Бяла Рус, а я завладяла.

{Още»}

 
ПРЕДАТЕЛСТВАТА НА ГОРБАЧОВ

Владимир Малахов
превод: Литературен свят
Провалът на Горбачов в Куба: опитът за свалянето на Кастро

Наскоро в печата се появиха посмъртните спомени на сътрудника на ЦРУ Тед Шекли (Ted Shackley) «Майстор на шпионажа. Моят живот в ЦРУ» (2005). Там Шекли казва:

{Още»}

 
ИЗЧЕЗНАЛИЯТ СТРАННИК

Никола Атанасов
На покойния Хр. Ганчев

Там на височинката, дето долита шума на беломорските води, почива сценична сила - богатир.
Дълги, дълги години, в тихите зимни нощи, под бледите лъчи на електрическите лампи, с хумор и скръб е сгрявал студената душа на зрителите.

{Още»}

 
ПЕТ НЕКОНСПИРОЛОГИЧНИ ФАКТА, ДОКАЗВАЩИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА АЛИАНС МЕЖДУ ЗАПАДНИТЕ ЛИБЕРАЛИ И ДЖИХАДИСТИТЕ

Адам Гари
превод: Литературен свят
Интернет днес е пълен с различни теории кой контролира терористичната организация ИДИЛ и други подобни групировки, и защо се случва това.

{Още»}

 
ДРУГАТА ЛИТВА: СВЕТИЯТ КНЯЗ ДОВМОНТ ПСКОВСКИ

Иван Таляронок
превод: Литературен свят
Съвременна Литва е едно от най-ястребовите гнезда на НАТО.
Литовският политически елит се отличава с устойчив висок градус на русофобия. На «Голямата шахматна дъска» територията на Литва се разглежда като най-важния плацдарм за натиск на Изток.

{Още»}

 
ПРИЗНАЦИ ЗА БЪДЕЩОТО НАПАДЕНИЕ НА САЩ СРЕЩУ КАЛИНИНГРАД

Евгений Радугин
превод: Литературен свят
Всичко е много просто и сложно едновременно. Бойна група на НАТО, прехвърлена от Германия на полска територия, трябва да създаде стоманена стена от Естония на север до Полша, за да се защители страните от Алианса от уж руско нахлуване.

{Още»}

 
ОБРЕЧЕНИ ЛИ СМЕ?

Иван Таляронок
превод: Литературен свят
Якуб Корейба по «Първо студио» каза нещо неприятно за руснаците: «Вие можете колкото си искате да се съпротивлявате, но сте обречени». Тъй да се каже, какво е Русия - сама срещу великия и ужасен Северноатлантически Алианс?

{Още»}

 
В САМОКОВ ПО ПАНТОФИ

Нина Кръстева-Дудова
Точно два часа се чудим до Пловдив ли да отидем или до Чудните мостове в Родопите. След като поне десет пъти съм сменила решението си, понеже навън е студен април и въздухът търкаля бодливия си вятър, тръгваме към Самоков.

{Още»}

 
БАЙ ВЛАДИМИР

Петко Еврев

В периода 1956 - 1962 г. литературният критик и редактор на списание “Златорог” Владимир Василев и моят баща д-р Илия Еврев са водили доста редовна кореспонденция.

{Още»}

 
ПРОВИНЦИАЛНАТА ТРАГЕДИЯ

Христо Г. Казанджиев
Спомням понякога ученическите си години в моя роден град, Кюстендил, и за оня религиозен унес, с който ние, учещите, вървяхме след разхождащия се по улиците току-що пристигнал от столицата писател.

{Още»}

 
ОТКЪСИ ОТ ПИСМА

Фьодор Тютчев
превод: Литературен свят
Из писма на поета (1866-1868 г.)
Трябва да се разгледа едно съвременно явление, придобиващо все повече патологичен характер. Става дума за русофобията на някои руснаци - при това много почитани…

{Още»}

 
ИЗ „ПРОТУБЕРАНСИ” (2017)

Валерий Хатюшин
превод: Литературен свят
* * *
Щастието е нещо много опасно. Трябва да се бъдем внимателни към него и винаги да помним, че то е твърде крехко и не трае дълго.

{Още»}

 
КАК СССР СПАСИ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Дипломатическите отношения между СССР и САЩ бяха установени едва през 1933 г., когато Съединените Щати признаха най-сетне Съветска Русия.

{Още»}

 
НА 9 МАЙ ПРЕД СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ КАПИТУЛИРА НЕ САМО ГЕРМАНИЯ, НО И ЦЕЛИЯТ ЗАПАД

Сергей Черняховски
превод: Литературен свят
Сталин накара съюзниците в коалицията да играят по нашите правила
Ние празнуваме Деня на Победата на 9-ти май. И не само защото на този ден В. Кайтел преподписа Акта за безусловна капитулация в наше присъствие. Това беше само формално. Истинският смисъл беше по-дълбок от капитулацията сама по себе си.

{Още»}

 
ТРЯБВА ДА ОТДАДЕМ ДЪЛЖИМОТО НА СТАЛИН И ДА СПРЕМ ДА ГО ОЦЕНЯВАМЕ ЕДНОСТРАНЧИВО

протойерей Алексий Новичков
превод: Литературен свят
Когато възникнала необходимостта да се осигури подкрепа за властта на Хрушчов, била предложена такава схема: „репресии = Сталин”. Това подействало за дълги години, още повече, че се опирало на житейския опит на стотици хиляди (а може дори и милиони) хора, които са минали през сталинските лагери.

{Още»}

 
ВРЕМЕТО НА УЛТРАЛИБЕРАЛИТЕ И ГЛОБАЛИСТИТЕ В РУСИЯ СИ ОТИВА

Протоиерей Александър Кузин
превод: Литературен свят
Мощната пропагандна машина, която се опитва да ни накара да се занимаваме със самооплюване на историята ни, започна да буксува.

{Още»}

 
СВЕДЕНИЯ ЗА ПЕНЬО ЧЕРНЕОЛУ

Тенчо Тотев Чернев (16.09.1921-11.01.2017),
правнук на Пеньо Чернеолу, роден в село Шейново и живял в Стара Загора

Правнук съм на Пеньо Чернеолу и внук на Черньо - вторият му син. Баща ми се казваше Тотьо и беше третия син на дядо ми Черньо.

{Още»}

 
ИЗ БЕЛЕЖКИ ЗА ЛИБЕРАЛ-ИНТЕЛИГЕНТИТЕ

Виталий Третяков
превод: Литературен свят
*
Отначало интелигенцията обича народа и себе си, после - себе си и народа, после - само себе си. И накрая, тя започва да се възхищава от себе си и да ненавижда народа.

{Още»}

 
ИСТОРИЯ ОТ НАЙ-ДРЕВНИЯ МАНАСТИР В ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят

Мар Саба е не само най-древният манастир в Юдейската Пустиня, но и най- труднодостъпният. А в древността той и изобщо се е смятал за непристъпен.

{Още»}

 
ЧЕТИРИ НОВИ КНИГИ ОТ НИКОЛАЙ КОНЯЕВ

Анна Бархатова
превод: Литературен свят
«Подкрепяха ни нашите светци»

Николай Коняев представи новите си книги …
В Петербургския международен салон на книгата - 2017 г. известният писател Николай Михайлович Коняев представи четири свои книги, две от които - «Куполи над Друт», «Страшните и святи деветдесетте»

{Още»}

 
В БИТКА ЗА РУСКОТО СЛОВО

Николай Крижановски
превод: Литературен свят
На 4 юни 2017 г. Юрий Павлов навърши 60 години!

Юрий Павлов с лекота заразява с енергията си, увличайки неравнодушните в битката за руското слово и високите духовни идеали на руския народ.

{Още»}

 
РЕВИЗИЯ

Юрий Жуков
превод: Литературен свят
В Киев срещу Сталин и Берия е заведено углавно дело за депортацията на колаборационисти

„Киев е завел углавно дело срещу Сталин и Берия за депортацията на кримските татари през 1944 г. и е започнал търсене на техните помагачи.

{Още»}

 
ПОВЕЧЕ ОТ АНТИСЪВЕТЧИК

Алексей Балиев, политолог
превод: Литературен свят
Збигнев Бжежински беше зъл враг на православието
След разпада на СССР и «проамериканизацията на постсъветска Русия» главният съперник на транснационалния глобализъм е Руската православна църква, твърдеше Бжежински. А може да й се противопостави, покрай останалото, проектът за «Велика Албания».

{Още»}

 
СЪВРЕМЕННА ФРАНЦИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В АНТИФРАНЦИЯ

Александър Дугин
превод: Литературен свят
Третата Република: към Народен Фронт
Третата Република във Франция съществувала от 1870 до 1940 г. В този период буржоазните реформи и модернизацията на френското общество продължили, и общият вектор на френския историал от епохата на Модерна оставал неизменен.

{Още»}

 
БЕЗ САМОЖЕРТВА НЯМА ЛЕГЕНДА

Георги Георгиев
Уводни думи към книгата „За хайдут Пеньо песни се пеят” (2017)

Не мога да защитя това твърдение стопроцентово.

{Още»}

 
ПОТОМЦИТЕ НА МАКГАХАН ПРИСТИГАТ В БЪЛГАРИЯ

Пелин Пелинов
На 2 юни, тази година, пристигат в България около 15 праправнуци на знаменития американски журналист Януариъс Алойшиъс Макгахан. Те щ пребивават в нашата страна 10 дни и ще посетят местата, където е бил някога техния велик дядо, във връзка със 139-та годишнина от неговата смърт.

{Още»}