Публицистика

ПРЕСЕЛЕНИЕТО ОТ СТАРАТА НА НОВАТА ЗЕМЯ

Романът на Иван Вазов „Нова земя”
Панко Анчев
1.
Свободата на следосвобожденска България постави пред българския свят, колкото това да е странно и непонятно, огромни проблеми.

{Още»}

 
ЕПОХА В СЪВРЕМЕННОТО НИ ДУХОВНО И ОБЩЕСТВЕНО БИТИЕ

100 години от рождението на Николай Хайтов
Продрум Димов
Трудно бихме могли да открием името на друг наш творец, който да си е завоювал такива завидни позиции и респектиращо присъствие в съвременния ни национален литературен, духовен и обществено-политически живот, какъвто несъмнено представлява този уникален и неуморим родолюбив труженик на словото.

{Още»}

 
ОГНЯНА СВИЛИНА: КОГАТО СЕТИВАТА ОПИРАТ ДО ЗАГАДКАТА

Димитър Кенанов
Книгата-антология „Богохраними” (2014) е обобщение и вглеждане в живота, осмисляне не само от прага на младостта, когато човек тръгва към света, „пълен с пътища” - тогава те са призовавали Огняна Свиленова/Свилина да тръгне по тях в „хладни есенни нощи” („Ноктюрно №1″).

{Още»}

 
ИВАН БУРИН, ВЪЗТОРЖЕН ПЕВЕЦ НА БЪЛГАРСКАТА БРИГАДИРСКА МЛАДОСТ

Продрум Димов
Беше 20 юли 1947 година. Кротък летен ден, необезпокояван от обичайните юлски горещници, непридружаван от характерните за този месец жарки слънчеви набези.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЯТ ОТ СЛАВЕЙНО

Любен Панов
Името му е Михаил Марински. Не го търсете по големите литературни каталози и алманаси. Няма да го намерите или пък трудно ще го намерите. В списъците на писателските съюзи - също.

{Още»}

 
ПИСМА ДО МИХАИЛ МАРИНСКИ

Писма до Михаил Марински
*
Драги Марински,
…по оформление и съдържание вестникът ми харесва и затова и в бъдеще като родопчанин ще продължа да сътруднича /и то без хонорар/ разбира се, ще трябва за някои теми да бъда насочен, но то ще стане като дойдеш в София.

{Още»}

 
„СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“ ОТ ВЕРА МУТАФЧИЕВА

Лалка Павлова
Образи, върху които се гради наративът на романа
(Откъс от монография)
В книгата на Бригита Йосифова „Калейдоскоп от спомени”, в която са включени и 24 писма на Вера Мутафчиева до нея, авторката споделя, че в дългогодишните си контакти с Вера винаги е усещала „ранената й душа, но и огромен стоицизъм, често обвит в самоирония и тънък [...]

{Още»}

 
ПРОФ. ИВАН ЛАЗАРОВ: ЗА МРАВКИТЕ И ХОРАТА

Славимир Генчев
Малцина днес знаят, че прочутият български скулптор проф. Иван Лазаров - автор на надгробния паметник на Димчо Дебелянов (1934) в Копривщица и на не по-малко известната пластика „Те победиха” (1914),

{Още»}

 
БОЯН САРЪЕВ

Светозар Казанджиев
Едрата му снага, носена от горда походка, челото - високо и разгърдено от посребрелия му кичур, завързан на опашка отзад, кроткият и същевременно проницателен поглед, Христовият кръст, увиснал върху расото на гърдите му, внушават сила, достолепие, мъжество.

{Още»}

 
В СИНЯТА ОМАЯ НА СПОМЕНА

Георги Гривнев
Ние, младежите от випуск 1966-ти на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност българска филология, останахме завинаги с името „студентите-войници”.

{Още»}

 
ЗДРАВЕЙ, АЛИ!

Милена Обретенова
Нека ви разкажа малко за майка си.
В резултат на драматични семейни обстоятелства преди повече от 30 години тя напусна Велико Търново. Напусна училището на метри от дома си и стана учителка в едно разградско село.

{Още»}

 
ТЕЖКА ЗАГУБА ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Напусна ни Велин Георгиев
Продрум Димов
На 15 май 2019 г. опустя капрата на Националния литературен салон „Старинният файтон”, отиде си завинаги от нас внезапно неговият неуморим, вдъхновен кочияш, едно от най-ярките имена, емблематична фигура в съвременния ни литературен живот.

{Още»}

 
ДА СИ СПОМНИМ ЗА ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

Елена Алекова
Кога и как отлетя цяла година, откакто Велин Георгиев ни напусна, тъй и не разбрах покрай заетости, суета, коронавируси и страхове. В месеца на детето си спомних, че преди повече от шест години, на 24 февруари 2014 г., представих в Националния литературен салон „Старинният файтон” негова книга за деца „Да пораснеш Малък Принц” (2013).

{Още»}

 
ЗАХАРИ СТОЯНОВ – КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ

Ангел Тонов
При пръв поглед за повечето читатели между двамата няма конкретни обществени или политически отношения. И двамата имат различен социален произход и образование, които предопределят тяхното детство и начално развитие.

{Още»}

 
DETERMINATIO EST NEGATIO – ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОТРИЦАНИЕ

(ИЛИ ПРИЯТЕЛСТВО Е БИЗОН - ЗАВИСИ ОТ ПРЕВОДА)
Владимир Георгиев
И така - всеки да си знае определението: народът е тулуп, журналистите - мисирки, финансовият министър - портмоне, шефът на парламента е също дефинитивно и интимно определена чрез чувствителната образност на половите си органи.

{Още»}

 
ВИДЕНИЯ ОТ ЮГ ПО АТАНАС ДАЛЧЕВ И НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ

Димитър Кенанов
Страната на приказната реалност, чието присъствие е само в думите! Сигурно още първите си стъпки в детството съм я посетил и не съм искал да изляза оттам - насън, несъзнато, или в приспивните песни на майка ми Стойка и чудните нейни приказки, свит в скута пред огнището на наземната ни стаичка с разстлани [...]

{Още»}

 
180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ГОРОВ

Продрум Димов
Колкото и невероятно да звучи в нашето привидно българско съвремие усещането за присъствие на чувство за национален нихилизъм става все по-обезпокояващо в здравите ни обществени среди.

{Още»}

 
ЦЕНАТА, КОЯТО ПРАВОСЛАВИЕТО НЕ ПЛАТИ НА ЗАПАДА

По повод на „Лето от Христа 1453″, студия, съставителство  и коментар Васил Гюзелев
Панко Анчев
Превземането на Константинопол от османските турци и падането на Византия под властта на Османската империя е едно от най-трагичните събития в историята на света.

{Още»}

 
СПОМЕНИ ЗА МАМА – СТОЙКА ПАВЛОВА ХАДЖИЕВА – ВНУЧКА НА ДАСКАЛ ПРОДАН

откъс от книгата под печат „Цветя от мама”
Мария Филипова-Хаджи

Когато мама с нетърпение искаше да ми прочете нейните творения, с които лекуваше самотата си, аз живеех на друга планета и от там трудно виждах мъката й, трудно я разбирах.

{Още»}

 
БЕЛЕГ ОТ ПОДКОВА

Атанас Теодоров
В един предзимен ден преди петнайсетина години спряхме за пренощуване в къщата на Ламартин, която още се водеше за творческа база на СБП в Стария Пловдив.

{Още»}

 
ДРЕВНИЯТ ТЕАТЪР

Добрин Василев
В днешна Атина възобновяват древния гръцки театър и класическата трагедия. През септември се състоят театралните тържества, в полувъзобновения античен открит театър „Одейон на Херод Атикус”, в подножието на Акрополис.

{Още»}

 
ТРОХИ ОТ БУРГАСКИЯ ПЛАЖ…

Георги Н. Николов
Всеки по-голям град има, желае или не, своя литературна памет. Тя периодично се запълва с автори уж от периферията - местни творци, познати и обичани от местни ценители.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ТЕБ, ДЯНКО. КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРАШ СЕГА В НЕБЕСНОТО МОРЕ…

Морето се усмихва натъжено
Георги Н. Николов

Стихосбирката “Дим на хоризонта” с автор Дянко Кънчев е трето, допълнено издание. Дело на “Либра скорп”, Бургас, тя е реквием за своя създател по повод две десетилетия от ранната му кончина.

{Още»}

 
НАРОДНАТА НОСИЯ – ЕДНА РАЗТВОРЕНА КНИГА

Мария Филипова-Хаджи
…За фолклора ли? Какво за него? Знаците му отдавна гнездят в мен, а същината на мислите ми все остава по периферията на душата и ме разкъсва на парчета.

{Още»}

 
ПАСИОНАРИЯ НА ГРЪЦКАТА ПОЕЗИЯ

Владимир Башев
предговор към книгата на Рита Буми-Папа „Непреклонна амазонка”, изд. НК, 1972
С поезията на Рита Буми-Папа се запознах чрез книгата „Хиляда убити момичета”. Бях потресен. Потресе ме драматургията на тази стихосбирка, нейният дълбок и неподправен трагизъм, нейният могъщ хуманистичен патос.

{Още»}

 
БЕЗ ДОКУМЕНТИ И ВРЕМЕТО НЕ МОЖЕ ДА ПЪТУВА

Публицистика, есеистика, мемоаристика, документалистика, историография
Атанас Звездинов
За мое голямо учудване докладът ми се оказа жив организъм. Бях го замислил и започнал по един начин - според определените правила, бях го почти композирал, а той сякаш се отърси от тях и се преподреди.

{Още»}

 
ОГНЯНА СВИЛИНА: ВЯРВАЩА, ПРЕДИ ДА СЕ НАДЯВАМ

Димитър Кенанов
„Хасково благословено” на Огняна Свиленова/Свилина всъщност е прединдустриалното Хасково, чието разрушаване стана пред очите ни.

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА ПЕТЪР АЛИПИЕВ

Павлина Петкова
Петър Алипиев (1930-1999) е един от най-изявените пейзажисти в българската лирика. Всички му стихосбирки са озаглавени „Лирика”, като към всяка предишна е добавял нови творби. А негови произведения са преведени на почти всички европейски езици.

{Още»}

 
МАЩАБЪТ НА ВРЕМЕТО

Поемата „Дни на проверка” на Пеньо Пенев
Панко Анчев
1.
Всяко време измерва себе си с литературата, която го изразява и свидетелства за него, и то чрез творчеството на нейните най-големи писатели. Само в литературата можем да го видим в целия му мащаб, исторически смисъл и обем.

{Още»}

 
СВЕТЛИНИ И СЕНКИ ПО НЕГОВИЯ ПЪТ

Драгомир  Шопов
170 години от рождението на Иван Вазов
За Иван Вазов е писано много. Аз ще посоча някои интересни моменти, свързани с него и творчеството му, повечето от които са малко известни или неизвестни за съвременния читател

{Още»}

 
„СЛУЧАЯТ ДЖЕМ” – СЪДЪТ НА ИСТОРИЯТА. ЖЕНСКИТЕ ОБРАЗИ В РОМАНА

Лалка Павлова
фрагмент от монография
Сред тринадесетте свидетели, чрез които е реализиран сюжетът на романа „Случаят Джем”, присъстват само две жени. Изборът им е съобразен с основните семантични пластове, представящи допирните точки и оттласквания между Изтока и Запада.

{Още»}

 
ИВАН ГЕНАДИЕВ

Александър Божинов
В хубаво лятно подир пладне, преди една година, го венчахме и в кишав януарски ден го погребахме. В хубавите четиридесет и три години на своя живот, почти без боледуване ни напусна.

{Още»}

 
РОДОПСКИ ТРИПТИХ

Тодор Коруев
ЧАНОВЕТЕ
Иде Гергьовден. Ще литне песен като тази: „Утре ми рано станете / ворзите ясни чанове / и си сюрийка вдигайте…”. Ще ми се да раздрънкам празнично чановете и тюмбелеците, та да запеят като моминки. И викам на помощ баш майстори на словото.

{Още»}

 
ЕМИЛ УЗУНСКИ

Светозар Казанджиев
Мнозина смятат, а той е убеден, че Виевската фолклорна група е лице на Родопите. Чрез нея звучи автентичният глас на родопската песен. Този глас е запазената й марка и четири десетилетия я държи на върха.

{Още»}

 
„ТЪГУВАМ, ВИКАМ, СТРАДАМ…“

Георги Н. Николов
Биографията на позабравения днес поет Гено Генов е кратка - истинска прашна анкета за нечий отминал живот.

{Още»}

 
ЗА БОТЕВ „КАТО СЪЛЗА В ОКОТО”

Мария Филипова-Хаджи
Спомням си преди години, дъщеря ми усърдно търсеше нещо в спалнята ми, докато аз се мъчех да заспя. Изнервена скочих и я попитах: “Какво шумолиш от два часа там?” Тя ми отговори: “Търся нещо за Ботев. Имам за домашна да пиша есе.”

{Още»}

 
ОТ ТРЪНИ НЕ СЕ БЕРАТ СМОКИНИ

Благовеста Касабова
Наградена с Годишната литературна награда за литературна критика - за втори път през 37-годишното си членство в СБП

{Още»}

 
НАЙ-СВЕТО В ЖИВОТА МИ ЩЕ БЪДЕ СВОБОДАТА

Илия Пехливанов
Тодор Лефтеров е син на един от първите хора на възрожденско Търново, забогатяващ търговец на едро, издигнал красива къща точно срещу хълма Царевец. Роден е през 1852 г. Завършва пети клас.

{Още»}

 
ЕДИН ОТ ЗАБРАВЕНИТЕ: ДИМИТЪР ГОРОВ

Георги Стойков
Името му не е неизвестно за българската историография. Неизвестно е, по необясними причини, в моето родно Дерманци, макар че той полага основите на държавността, които предопределят бурното му развитие за десетки години напред.

{Още»}

 
ДАСКАЛ ПРОДАН И ГОЛЕМИЯТ ПОПОВ РОД НА СЕЛО ВОДЕН

Мария Филипова-Хаджи

на снимката: Продан Стефов Попиванов - Даскала - създател на българското училище в с. Мамарчево, Ямболско. Снимката е от юбилеен вестник на Мамарчево, за честване на училището.

{Още»}

 
БОРЕЦЪТ

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Нашата буржоазия много скоро „поумня” и почна да се плаши от борците за националното ни освобождение, като твърде революционни, а особено от Ботйова. Тя или го замълчава, или го представя за покаен грешник - за социалист, който се отърсил от младежките си „утопии”.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДАТА ЗА ХРИСТО БОТЕВА

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Жив е той, жив е…
Около смъртта на Ботева се е създала една легенда, както и около тая на Хаджи Димитра. Легенди се създават за големи хора. Съвремениците, които са възлагали на тях надежди и упования, не искат да ги изгубят, те мъчно се прощават с тях

{Още»}

 
110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АТАНАС ДУШКОВ

Продрум Димов
За жалост днешното бездуховно съвремие не престава да захвърля безотговорно и недопустимо в безмълвния мрак на пренебрежителната забрава светли имена от родната ни литературна история и духовност.

{Още»}

 
СЛИВАНЕ С ПРОСТОРА НА ИСТИНАТА ЗА ЛЮБОВТА

Лияна Фероли
На 21 май 2020 г. от нашия свят си отиде талантливият журналист и автор на къси разкази Георги Андонов. Роден е на 11 април 1953 г. в гр. Чирпан.

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ В ИВАН ВАЗОВ

Панко Анчев
1.
Иван Вазов не може да бъде четен, изучаван, тълкуван и оценяван, както се четат, изучават, тълкуват и оценяват другите български писатели от модерната епоха. Защото не е като тях.

{Още»}

 
С ВЪЗРОЖДЕНСКИ ОТПЕЧАТЪК ВЪВ ВРЕМЕТО

210 години от рождението на Хаджи Димитър Паничков
Тодор Бакърджиев
Част от безсмъртието на българската епопея на забравените се състои в това, че тя и до ден днешен все повече трябва да се допълва, и то не само поетически.

{Още»}

 
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ИСТОРИК НА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ

Продрум Димов
Името на проф. Дойно Дойнов безспорно се нарежда сред най-приносните ни творци на родната ни историческа мисъл през последното полустолетие.

{Още»}

 
„КОНФЛИКТНА ЛИЧНОСТ”

Милена Обретенова
На синовете ми Николай и Недялко:
Простете ми. В този живот каквото можах -направих.
Простете ми, че приличате на мен!
„Комунистическата” 1985-та.

{Още»}

 
КЛЮЧЪТ

Пенка Иванова
За какво всъщност е той?
Зависи за какъв ключ става въпрос - нали?
Има най-различни видове ключове.

{Още»}

 
ДОСТОЙНО

Георги Стойков
Премного съдбовни неща ме свързваха с писателя Тодор Монов. Години наред той ме зареждаше с кураж и надежда, а си отида от този свят загубил и кураж и надежда.

{Още»}

 
ЛЕДА FOR EVER

Надя Попова
Трудно минавам на „ти” и обръщение на малко име с хора, от които изпитвам респект извън обстоятелството възраст. При това Леда Милева винаги е била за мен легендарно име. А се случи така, че още докато бях 24-25-годишна, тя простря над мен закриляща ръка.

{Още»}

 
ХУБАВО Е ДА БЪДЕШ КНИГА

Наталия Недялкова
За някои животът, земното му измерение, е нещо като храм. Особено за онези, свикнали с художествените интерпретации на абсолютната идея, която човешкият разум всячески се опитва да напъха във визуален образ, цвят и форма.

{Още»}

 
СЛЕД ДИСКУСИЯТА

Красимир Власев
Още една литературна дискусия отиде в историята. Спомням си първата дискусия през осемдесетте години в тогавашния Парк - хотел” Москва”, където бях заведен почти насила от Северняк, който беше един от докладчиците.

{Още»}

 
„ПОД ИГОТО“ - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ РОМАН

Панко Анчев
1.
Романът е повествование за целия живот. Той наистина побира в себе си всичко. Това всичко е в различни проявления на този живот: обществото, личността, природата, душевните вълнения, социалните процеси, превратностите на съдбата, сложността и пълнотата на историята.

{Още»}

 
АХМЕДАА ПРЕКАРВАЛ ЕДЕПСИЗИТЕ ПРЕЗ ТОПУЗ

Тодор Коруев
От подготвената за печат книга “Сос ми грачиш, гарванчо…” Истории с хайти, разбойници и комити
Приближаваше се Ахмедаа, възседнал на черен ат, облечен в юзбашийска униформа, със сабля, револвер и с няколко рубета на гърдите.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ХРЕЛКОВ

Продрум Димов
На 16 декември 2019 г. се навършиха 125 години от рождението на този ревностен певец на борбата за социална справедливост в българската поезия и публицистика, но за жалост тази годишнина

{Още»}

 
ЖИВ ЛИ Е АНДРЕШКО?

Петър Ангелов
Големият български белетрист Никола Радев, лека му пръст, често повтаряше думите, казани в разговор между него и Хайтов: „Изчезне ли селото, изчезва държавата”.
Кольо казваше още нещо много важно, че основата на българската белетристика е селската тема - посочваше Елин Пелин, Йовков и много други.

{Още»}

 
СЕРЕНГЕТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАГИНЕ

Славимир Генчев
Днешните млади хора, които проявяват интерес към дивата природа и нейните все по-застрашени от човешката дейност диви обитатели и които с едно натискане на дистанционното включват и превключват телевизионни канали като „Анимъл планет”, „Нешънъл джиографик”,

{Още»}

 
ПАМЕТ ЗА НИКОЛА ИНДЖОВ

Веселин Ракчевич
превод: Мина Карагьозова
С тъга и неверие получих новината за смъртта на Никола Инджов, бард на българската поезия и мой личен, и семеен приятел.

{Още»}

 
ЗА САТИРИКА ИВАН КОЛАРОВ

Павлина Петкова
Един сънародник, роден в Деня на хумора, може би неслучайно оставя отпечатък в сатиричните жанрове.

{Още»}

 
ЗАХАРИ СТОЯНОВ ПИСАЛ ЛИ Е ВЪВ В. „НАРОДНИЙ ГЛАС”

Ангел Тонов
Пръв, който допуска, че З. Стоянов пише във в. „Народний глас” е А. Емануилов. В „З. Стоянов. Неиздадени съчинения” (1)той помества рецензията за книгата „За своеволното робство” от Ла Боеси, публикувана във в. „Народний глас” бр. 362, 22. І.1883 г.”. Рецензията според него е на З. Стоянов според Писмо 32 от 9.ІІІ. 83 г.: [...]

{Още»}

 
ЗА ИСТИНАТА, „ХУДОЖЕСТВЕНАТА ИЗМИСЛИЦА“ И ЦЕНАТА НА ЖИВОТА

Елена Алекова
Срещат се писатели, които, лакоми за известност, а и защо не - за повечко грошове в кесията, разчитат в творчеството си на пикантната тема, двусмисленото внушение, понякога и на откровените лъжи и директното манипулиране на исторически факти и събития, нежели на таланта си.

{Още»}

 
ФАКТИТЕ ОТ ЖИВОТА ПОТВЪРЖДАВАТ ПРЕДЧУВСТВИЯТА МИ

Валентин Катасонов
бележка и превод: Румен Воденичаров
Ако трябва да посочим анализатори в днешна Русия, които не са изкушени от политически сили, то това безспорно са икономистът проф. Валентин Катасонов и историкът проф. Андрей Фурсов.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ С БЯЛАТА РИЗА НА 75 г.

Представяне на Никола Инджов в Хасково - 2010
Мина Карагьозова
Никола Инджов е един от най-известните и авторитетни български писатели. Нашата гимназия може само да се гордее, че той е завършил тук средното си образование като ученик от първия випуск.

{Още»}

 
ЗЕМЯТА, ПО КОЯТО СТЪПВАМЕ…

Георги Стойков
През 1945 години, рано сутринта на 11 април, в концентрационния лагер Бухенвалд край град Ваймар, Германия, избухва въстание. Тази дързост на няколко хиляди концлагеристи от 18 националности няма равна в антифашистката съпротива.

{Още»}

 
СВЕЩЕНАТА ВОЙНА РОДИ СТИХОВЕ ШЕДЬОВРИ

Георги Стойков
„Нищо не е забравено, никой не е забравен”
Величав е подвигът на съветския народ и непобедимата Червена армия в тази най-страшна война, непозната в цялата световна история.

{Още»}

 
МЕТЕОРЪТ

Петко Каневски
Всяка година на 7 май идваме на паметника в парк „Пеньо Пенев”, за да се поклоним пред светлата памет на духовната емблема на Димитровград - поета Пеньо Пенев.

{Още»}

 
ТАМ, КЪДЕТО ОРЕЛЪТ НЕ ЛЕТИ…

Георги Гривнев
Излезеш ли в планината, върховете привличат, хълмите примамват, възвишенията събуждат любопитство. Всеки подминава деретините, защото стръмнините се качват на раменете и тежат.

{Още»}

 
ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ

Румен Воденичаров
Паметниците от миналото, красиви и величествени или грозни и безсмислени, са история, която се е състояла. Държави са изчезвали, империи са залязвали.

{Още»}

 
ЗА НАЧАЛОТО НА МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА. ПРЕХОДЪТ ОТ СРЕДНОВЕКОВНО КЪМ НОВО ХУДОЖЕСТВЕНО СЪЗНАНИЕ

Панко Анчев
1.
Проблемът, поставен тук, е не само изключително важен за историята и характера на българската литература, но и още не му е намерено вярното решение. А решението му непременно ще постави на нови основи българското литературознание и ще отчете и очертае цялата пълнота и смисъла на литературния процес от средата на ХVІІІ век до наши [...]

{Още»}

 
ЮЛИЯ ДРУНИНА: ЛЮБОВТА Е ОРЪЖИЕ И ЩИТ

Димитър Кенанов
Московчанката Юлия Владимировна Друнина е от достойния ред на фронтовото поколение руски поети и писатели. В моята ел. книга Янко Димов и очерка „Триптих.

{Още»}

 
„ПЪТИЩА И ЛЮБОВ“: В ПАМЕТ НА НИКОЛА ИНДЖОВ

Димитър Кенанов
Въртят се колелата
в грънчарните. Разцъфват
черешите и падат
звезда подир звезда.

{Още»}

 
ТРИПТИХ. ПОЕЗИЯТА НА ЯНКО ДИМОВ

Димитър Кенанов
1. „КОЛКО СТРУВАТ ДУМИТЕ ТРИБУННИ”
Родино,
след толкова немилостиви жетви
на променливата съдба - какво остана
във шепите на нашата надежда?

{Още»}

 
РУЖКО ЧЕЛЕБИЕВ

Светозар Казанджиев
Той е може би най-добрият човек сред родопските художници, когото познавам. Ружко е много талантлив, изключително важно нещо за изкуството, и пословично скромен - черта, която според мен повече вреди на дарбата, отколкото да я въздига.

{Още»}

 
ОТ АМАН ДО АМИН

Владимир Георгиев
На премиера му дават бележка и той я чете намръщено пред медийните си мисирки: в България имало много луксозни коли. В същото време бива обдухван от вятър и сее заразата си по изтормозените скъпо фамозни и фатално ненужни пътища на демографски сринатата и изтърбушена най-бедна държава в Европейския съюз.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ДЖУЛИЕТО КИЕЗА

Олга Зиновиева
превод: Литературен свят
Според журналиста и философа Владимир Лепехин, “руският читател ще осъзнае мащаба на личността на Джулието Киеза едва сега - след неговата смърт.

{Още»}

 
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯН БАКЪРДЖИЕВ

Продрум Димов
За жалост, бездуховното време, в което ни е отредено да живеем, се оказа безпощадно към мнозина наши творци на изящната словесност, които отивайки си от тоя свят, са обречени на недопустимо забвение.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА НИКОЛА ИНДЖОВ

Мина Карагьозова
Написах тези думи и в душата ми повя хлад. Обеднява светът ми. Скоро беше Петър Василев, сега е Никола Инджов…

{Още»}

 
IN MEMORIAM НИКОЛА ИНДЖОВ

Александър Шунков
превод: Мина Карагьозова
Печални новини получих от България… На 84-тата година от живота си почина Никола Инджов, патриарх на българската литература.

{Още»}

 
БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ

Михаил Синелников
превод: Мина Карагьозова
Потресен съм от раняващата загуба на близкия ми приятел Никола Инджов (р. 1935), виден български поет и прозаик от поколението, което съответства на нашето “евтушенковско”, а също и виден обществен деец и дипломат.

{Още»}

 
ДОКОГА ЩЕ ПРЕДАВАМЕ СЕБЕ СИ И БЪЛГАРИЯ?

Българска национална телевизия отново сее лъжи
Елена Алекова
На 29 декември 2019 г. вечерта, в Централната емисия новини „По света и у нас” на Българската национална телевизия, чухме зашеметяваща новина:

{Още»}

 
ПАГУБНИ НЕДОМИСЛИЯ В БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Петър Ангелов
При наложените безпрецедентни мерки за борба с коронавируса се очакват сериозни кризи в нашата и световна икономика, включително и проблеми с изхранването на населението.

{Още»}

 
ПОВЕСТ ЗА КРЪСТНОТО ДЪРВО

Радослав Игнатов
/откъс от подготвеното второ преработено издание на обнародваната през 2013 г. в издателство „Св. Св. Кирил и Меитодий”, Велико Търново споменна книга „Веднъж, когато този свят бе стар”/

{Още»}

 
ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ЧЕТЕ И ИЗСЛЕДВА ИСТОРИЯТА НА ЛИТЕРАТУРАТА

Панко Анчев
1.
Литературоведът трябва да умее да чете литературата и нейната история като система. Защото те система, на която принадлежат и вътре в която съществуват.

{Още»}

 
ВЕЛИКДЕН

Кънчо Великов
На моите съученици от с. Караисен - с уважение!
Родното ни село Караисен остава в историята на национално-освободителните борби с това, че тук на шести и седми юли (стар стил) 1868 година, в лозята край селото, обединените чети на Хаджи Димитър и Стефан Караджа водят първото си сражение с турците.

{Още»}

 
СЪДЪТ НА ИСТОРИЯТА: „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ” – ВЕРА МУТАФЧИЕВА

Лалка Павлова
откъс от едноименна монография
Когато обмисля композиционния конструкт на романа си, Вера Мутафчиева достига до гениалното решение да изгради сюжета му като Съд на историята, което й дава възможност чрез свидетелите - представители на Изтока и на Запада - да разкрие своята гледна точка за спецификата им и причините за невъзможността от сливането на тези [...]

{Още»}

 
ИВАН ВАЗОВ ИЛИ НАЧАЛОТО И КРАЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Панко Анчев
1.
Появата на писател като Иван Вазов е възможно единствено в литература, която е осъзнала съдбовното си предназначение да бъде изразителка на формиращата се и утвърждаваща се нация и да заслужи ново отношение към себе си в националното общество.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНИЯТ РАЗКАЗ НА РЕНА

Спомен от Петко П. Попов - съпруг на писателката Рена Попова
Винаги неделният ден съставляваше една сериозна грижа за Рена. През този ден тя се отдаваше на размишления и търсеше сюжет за разказ. Близо десет години, с рядка любов, тя завеждаше подлистника на ветник “Северно ехо” и полагаше големи усилия да го разнообрази и да [...]

{Още»}

 
ИВАН АПОСТОЛОВ – IN MEMORIAM

Георги Н. Николов
Неговата поезия пазят в сърцето си стихосбирките “Отсам брега” и “За да има море”. А “Отсам и отвъд” - избрано, 2001 г. стана факт, когато авторът бе отплавал далеч в безвремието.

{Още»}

 
КАТО ХЛЯБА, ОТ КОЙТО ОТЧУПВАШ…

Георги Гривнев
Българинът е късопаметен и неговото късопаметство се превръща в гробище - толкова много хора са погребани там, а трябва да се знаят, да са в обществената памет, защото големите им дела са по-високи от забития кръст на могилката, по-високи от най-високото дърво, по-плодни и от най-плодородната земя.

{Още»}

 
ИВАН ДАВИДКОВ И ПСАЛОМСКАТА ПОЕТИКА

Димитър Кенанов
Остави ме на тоя самотен бряг през нощта,
дето само ръката на залива свети
и прелиства облаците, за да чета
синята библия на ветровете.

{Още»}

 
ЛЕБЕДОВИЯТ ТАНЦ

Георги Гривнев
Неговото име е Васил Симеонов, създател и хореограф на Смолянския детски танцов състав, отначало към Окръжния пионерски дом, впоследствие част от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей”.

{Още»}

 
ДУШАТA ПРАВИ…

Иван Антонов
Душата прави човека голям, приятелю! - тези думи написа отец Димитър Маринов Димитров от Свищов върху гърба на една негова снимка, когато го помолих да ми я подари.

{Още»}

 
СТАВА ДУМА ЗА МОРАЛ, НАЛИ?

Драгомир Шопов
Напоследък все по-често в съзнанието ми се налага понятието морал. Морал във всекидневното ни битие, в това, което вършим, в това, което пишем… Но какво е все пак това толкова дефицитно за нашите съвременни условия понятие морал?

{Още»}

 
НИКОЛА ПАШОВ

Светозар Казанджиев
Откакто се завъртя около седемдесетте (роден е на 16 юни 1947-а), Пашата стана твърде словохотлив на тема „личен живот”. Понеже е артист, 80% от версиите му звучат условно, останалите 20 са „ДДС”.

{Още»}

 
ИВАН ПЕЙЧЕВ: СЪРЦЕТО МИ ТЪГУВА НА БРЕГА

Димитър Кенанов
Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, [...]

{Още»}

 
ПОРТРЕТИТЕ

Кънчо Великов
Те населяват моята стая. От тях ме гледат и задават въпроси Левски, Ботев, Яворов, Есенин, Христо Банковски, Веселин Тачев, Янко Добрев. Прекланям се пред тяхната духовна сила и висока нравственост. Дали и аз ще я постигна някога?

{Още»}

 
ТАМ, КЪДЕТО Е СПОМЕНЪТ

С Асен Разцветников и Мара Белчева
Тодор Харманджиев
На 18 май 1934 година следобед - запомнил съм датата, защото на другия ден сутринта стана Деветнадесетомайският преврат - се разхождахме с Асен Разцветников в Борисовата градина.

{Още»}

 
„И КРАСОТАТА ИЗПЪЛВАШЕ ДУШАТА МИ…”

Продрум Димов
100 години от рождението на Валери Петров
Тази забележителна мисъл ме навести и звучаща повече от своеобразно силно завещание, когато на 27 август 2014 година от телевизията ме връхлетя ужасната зловеща вест за неговата кончина.

{Още»}

 
ИДЕИТЕ В ЛИТЕРАТУРНИЯ ПРОЦЕС

Панко Анчев
В литературознанието теоретичните изследвания са винаги свързани с анализи на конкретни автори, литературни творби, отделни периоди и етапи от движението на литературния процес.

{Още»}

 
МАТЕРИАЛИ ЗА ДИСТАНЦИОННО ИЗУЧАВАНЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Димитър Кенанов
III
ТЕЗИСИ ЗА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МОДЕЛ
Природата е храм, де живи стълбове// понявга смътен звук
отронват мимолетно.// Човек минава там, посрещнат вред
приветно// от вечни символи - безкрайни лесове.
Из „Съответствия” на Шарл Бодлер, превод: Георги Михайлов

{Още»}

 
ДА ЖИВЕЕ МАРГАРИНЪТ!

Милена Обретенова
Малка бях, когато в България за първи път внесоха маргарин. Каква красота! Опаковките - пластмасови, шарени! Стилни, мислехме си очаровани! Не хартиени като на глупавото ни краве масло.

{Още»}

 
НЕЗАБРАВИМИЯТ ДОНЧО ЦОНЧЕВ

Георги Константинов
из подготвен за печат сборник, посветен на 10-годишнината
от смъртта за писателя (1933-2010)
Имаше време, когато с Дончо се срещахме почти всеки ден. И понякога денят, прозвъннал като наздравица, се превръщаше в късна доба…

{Още»}

 
ТРЪСТЕНИШКИЯТ БУНТ - ИЗБЛИК НА НАРОДНИЯ ПОБОРНИЧЕСКИ ДУХ

Тодор Бакърджиев
Последните години на 19 век са климатично нещастни за българските земи. Адска суша, прегорели полета, изчезнали рекички. За разнообразие на злото - и бомбардиращи градушки. И масов глад в селата.

{Още»}

 
РАКОВСКИ ПРЪВ ИЗПОЛЗВА ДУМАТА “ОЛИГАРХИЯ”

Тодор Бакърджиев
Наскоро прочетох една библиографска рядкост - книгата на академик Н. С. Державин “Лекции по българската история”, изнесени през зимата на 1943 - 44 година в Москва. Представена е на български през 1946 г. от издателството на Българската работническа партия /комунисти/.

{Още»}

 
КОРОНАВИРУСЪТ НАКАРА И БОГАТИТЕ ДА ПЛАЧАТ

Красимира Василева
Преди три месеца човечеството се сдоби с коварен невидим враг, наречен коронован /!/ вирус. Той нападна най-многолюдната държава и първоначално не събуди тревога в останалата част от света.

{Още»}

 
НЕОЛОГИЗМИТЕ НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Славимир Генчев
Неологизмите на Димчо Дебелянов - елемент от художествеността на неговото творчество

{Още»}

 
ПО ТЪНКИЯ ЛЕД

Красимир Власев
Серафим Северняк бе човек на риска. Той притежаваше удивителното журналистическо качество да “ходи по много тънък лед”. И за да не остане казаното само литературна метафора ще преведа следния пример.

{Още»}

 
НЕУГАСВАЩИЯТ ОГЪН НА ЕДНА ПОЕЗИЯ

Продрум Димов
На 6 юни 2019 г. се навършиха 20 години от кончината на един от най-обичаните и популярни поети на родната ни българска съвременност - Дамян П. Дамянов. Неговото име на млад и талантлив литературен творец нашумя в младежките и литературните ни среди в началото на 60-те години на миналия век.

{Още»}

 
КАФЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Георги Гривнев
Не е лесно да се пише за приятел, който си е отишъл от този свят и за когото е все едно какви думи ще избера. Ангел Сарандалиев напусна земята дни преди Рождество Христово и в това има скрит знак, който ние никога няма да разгадаем.

{Още»}

 
ПЪТЯТ, ВЯРАТА И СИНАПЕНОТО ЗЪРНО

Иван Д. Христов
есе
Неведоми са пътищата господни и безброй са, но от нас зависи по кой от тях ще поемем. Пътища много, но Пътят е един и той ни води към синапеното зърно, в което е скрита истинската вяра.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА ИВАН АПОСТОЛОВ

Стойчо Пенев
С Иван до седми клас учехме в едно училище - “Любен Каравелов”. Бяхме приятели! И двамата не бяхме добри ученици. Често бягахме от час. Някои ни наричаха хашлаци!

{Още»}

 
ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ СОРОСОКРАЦИЯ

Румен Воденичаров
На 22 февруари т. г. френското издателство Valeurs actuelles публикува данни от свое разследване, че 100 члена на Международния съд за правата на човека (МСПЧ) в периода от 2009 до 2019 г. са били пряко или косвено финансирани от структури на Отворено общество („ОО”) на милиардера Джордж Сорос.

{Още»}

 
РЕПЕТИЦИЯ НА КРИЗАТА

Владимир Овчински и Александър Нагорни
превод:Румен Воденичаров
Паниката възникнала в Китай в средата на януари след откриването на смъртоносния коронавирус, на практика постепенно обхвана всички континенти и преди всичко Азия и Европа.

{Още»}

 
СПАСИТЕЛЯТ В КАЛТА …

Лозан Такев
Живея на една кална софийска улица. Вали дъжд. А язовирите още са празни… Ходя в калта и чакам спасителя…

{Още»}

 
ВАЛЯ БАЛКАНСКА

Светозар Казанджиев
Беше август 1998-а. Рожен - един век след първия организиран фолклорен събор. Обстановката бе необичайна, както всичко тук е необичайно: хората, планината, слънцето. Сто и двайсет хиляди съборяни бяха дошли да чуят песните на България.

{Още»}

 
ПОЗНАВАМЕ ЛИ ВАЗОВ?

Към 170-годишнината от рождението на Иван Вазов
Константин Еленков
…Вазов не е само „Под игото”, нито е само „Епопея на забравените”, или „Чичовци”, или „Немили-недраги”.

{Още»}

 
СЪДЪТ НА ИСТОРИЯТА - „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“, ВЕРА МУТАФЧИЕВА

фрагмент от едноименна монография
Лалка Павлова
Наскоро в разговор с един приятел, доктор по философия и магистър по литература и изкуствознание, стана дума за това доколко литературният критик в интерпретацията си за конкретна художествена творба има право да говори за политика. Според него това не е желателно.

{Още»}

 
ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ НА 90 ГОДИНИ

Павлина Петкова
Каква е цената, която душата заплаща, за да премине по стълбицата на един земен човешки живот? Дали някой може да отговори на този въпрос?

{Още»}

 
ОБИКНОВЕНАТА И НЕОБИКНОВЕНАТА ЦВЕТА …

Лозан Такев
Не за първи път говорим за обикновената и необикновената Цвета… След три мандата в Народното събрание и вече след почти цял мандат като председател на парламента обикновената гражданка на Болярово влезе отново в ролята на обикновен турист, изкачил се на Шипка в деня на Освобождението,

{Още»}

 
ДЕЛНИЧНО В ПРАЗНИКА

Любен Панов
Покрай всичките лакърдии около националния ни празник се прокрадна и една за българското магаре, което изяло цяла идея.

{Още»}

 
ПАИСИЙ – СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО

Илия Пехливанов
ПАИСИЙ - СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО
Върху дипломатическата маса на преговорите в Сан Стефано, когато представители на Великите сили са обсъждали предстоящия мирен договор между Русия и Турция, попада и „История славяноболгарская” от Паисий Хилендарски.

{Още»}

 
СЪЕДИНЕНИ С ХРИСТА

Илия Пехливанов
Необикновени духом хора са можели сами да определят деня, в който ще напуснат мира сего и да се отправят към вечността.
Светителят Климент Седмочисленик умира на 27 юли 916 г. - в същия ден, в който е умрял и неговият небесен покровител Св. Пантелеймон.

{Още»}

 
3 МАРТ 1878 г. В БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА

Румен Воденичаров
Освободителната Руско-турска война (1877-1878 г.) бе следствие от световния протест срещу ужасите в десетки български селища след потушаване на Априлското въстание.

{Още»}

 
БЪЛГАРИЯ БИЛА ОСВОБОДЕНА НЕ ОТ РУСИЯ, А ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ВОИНИ!?

Денчо Владимиров
Докога ще търпим срамното политическо витийство и безсрамие на управляващите?
На 3 март 2019 г. в информация за тържествата на Шипка по повод 141 години от Освобождението на България и краят на Руско-турската освободителна война, Българското национално радио съобщаваше многократно през деня:

{Още»}

 
ПРИЗВАНИЕТО

Ласло Наги
превод: Петър Петров
Представя ли си еднокрила птица, тутакси преживявам и трагедията: тя не може да осъществи призванието, което природата с такава прелестна строгост е вляла в нея.

{Още»}

 
ОТ ХАЗАРТГЕЙТ КЪМ БОКЛУКГЕЙТ

Румен Воденичаров
За годините от живота на нашето поколение Човечеството нарасна три пъти. Земята все още може да изхранва 7 млрд жители, но се появиха нови глобални проблеми.

{Още»}

 
КЪМ ПРЕРАБОТВАНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ

Денчо Владимиров
Бившият водещ сказчик от системата на додемократичната партийна политпросвета, Петолъчков, преименуван вече на Калъчков, е написал очерк за нуждите на съвременното българско образование с променящите му се постоянно министри и учебници.

{Още»}

 
ДИСТАНЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ

Лозан Такев
Нещо ми се виеше свят… Знам, че е преходно. От Прехода е. Пуснах телевизора. От там премиерът обясняваше колко добре живеем вече, как доходите вече растат, а по щастие вече сме на по-добро място в световната класация, откакто той управлява процесите службите и медиите… Мина ми.

{Още»}

 
ФАЛШИФО!

Денчо Владимиров
Няма грешка в заглавието, така се чува от устата на стотици хиляди българи иначе звучната дума „фалшиво” като оценка на последното изгавряне от страна на управляващите с милион възрастни хора у нас, останали в периода на Прехода и на злополучните министри на здравеопазването без… зъби.

{Още»}

 
РАЖДАНЕТО НА ЛЕГЕНДАТА

историята на празника 23 февруари
Владислав Шуригин
превод: Литературен свят

Никога дотогава за цялата си история нашата държава не се е намирала толкова близо до разпада и гибелта, както преди 102 години.

{Още»}

 
ХАЙДЕ ДА СЕ РАЗВЪЛНУВАМЕ

Иван Джебаров
Вървя си кротко, когато на десетина метра от малкия мост над реката, ме изпреварва тичешком мургав младеж. Хвърля парче картон насред моста, сяда върху него и слага пред себе си купичка за милостиня.

{Още»}

 
ПРОЩАЛНО

Татяна Любенова,
член на УС на Дружеството на писателите в Плевен

Плевен се прощава с още един от литературните си таланти. Плевенското дружество на писателите осиротя отново, защото от редовете му е изтръгната една човешка личност, носеща през годините поетичното слово като факел.

{Още»}

 
„ВЕЛИК ДАР ОТ НЕБЕТО”

Марко Марков
Тези думи принадлежат на Валерий Брюсов и са казани за Саят Нова - гениален поет, чието творчество увенчава края на средновековната арменска поезия и слага началото на новоарменската поезия.

{Още»}

 
МОНТЕН И НЕГОВИТЕ БЕЗСМЪРТНИ „ОПИТИ”

Стефан Коларов
Въпреки че се записах за студент по Журналистика, а не по Българска филология, както бях посочил на второ място в молбата си за кандидатстване в СУ „Св. Климент Охридски”, тогава СДУ (Софийски държавен университет), моят интерес към литературата не само че не намаля, а с годините нарастваше.

{Още»}

 
СЛОВОБЛУДСТВОТО НАРАНЯВА МЛАДИТЕ АВТОРИ

Тодорка Николова
Лично мнение
Преди няколко дни една млада и талантлива поетеса, София Милева от Хасково, ми показа тетрадка със записани в нея адресите на около 30 различни поетични конкурса на национално и общинско ниво.

{Още»}

 
ЗАКЪЛНИ НИ, ДЯКОНЕ ИГНАТИЙ

Денчо Владимиров
За творческата съдба на едно стихотворение
„С. Г: Какво ще пожелаеш на читателите на в. „България СЕГА” в Чикаго, САЩ?
Д. В.: Да ги има, за да ни има като българи. За да я има България.”

{Още»}

 
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЕТА ГЕОРГИ ДРАМБОЗОВ

Генадий Велчев
Жоро, бях на протеста на перничани в София. Както обикновено, пак съм развълнуван от събития, които малко другите ги вълнуват. Събота е, почивен ден - защо да се вълнуват. Имаше много млади хора. Това е новото за София, а вероятно и за България.

{Още»}

 
ПРЕСТЪПНИЦИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ…

Лозан Такев
Едни младоци в политиката набързо съчиниха и пробутаха един закон за престъпния период в периода 1944-1989 година… И той бе гласуван.
Предложиха и санкции за онези, които не го спазват.

{Още»}

 
КАК СЕ РАЖДА „ЦИКЛОПЪТ“ ОТ ГЕНЧО СТОЕВ

Георги Георгиев
На 5 февруари 2020 г. се навършват 95 г. от рождението на писателя
Зимата на 1966 г. Февруари. Западният парк. Апартаментът на Георги Йорданов Вълков е осветен празнично. Събираме се за първи път сътрудници и редактори от отдела на в. „Народна армия”, чийто завеждащ е Георги.

{Още»}

 
КРАЙ ПАРТИЗАНСКИЯ ОГЪН С ДОБРИ ЖОТЕВ

Красимир Власев
В началото на осемдесетте години бях уредник на художествената галерия на град Сопот. Галерията беше в единия край на градския площад, а в другия край белееше къщата на Добри Жотев, предоставена му от градската управа за творческа база.

{Още»}

 
ВЕРА МУТАФЧИЕВА - „СЛУЧАЯТ ДЖЕМ“

/фрагмент от монографията „Съдът на историята”/
Лалка Павлова
Романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем” е оценен от почти всички литературни критици като ново начало в българската романистика. До излизането му в 1967 г. в нашата национална белетристика са се наложили имената на поредица от български романисти, предимно мъже:

{Още»}

 
МОРАЛНА СИЛА И НЕПОКОРСТВО

Стефан Коларов
190 години от рождението на Григор Пърличев
С цялостната си книжовна, просветителска и обществена дейност Григор Пърличев принадлежи към оная силна група от наши възрожденци, която след Паисий Хилендарски определя мащабността на своята епоха - Константин Фотинов, Георги Раковски, Иван Богоров, Петко Славейков, д-р Петър Берон, Любен Каравелов, Братя Миладинови, Кузман Шапкарев и др.

{Още»}

 
GAME OVER

Денчо Владимиров
Да, Играта, тридесетгодишната игра от подлия сценарий по заробването на един народ свърши!

{Още»}

 
ПЛАЧЕ МИ СЕ…

Лозан Такев
Плаче ми се… Направо ми се плаче като гледам новините и репортажите, като чета непрекъснато как официалните вести започват с богатствата на един човек с анатомичен прякор, как се „гаврят” с „честно” събраните през годините на демокрацията над 3000 музейни артефакти, грифони, скъпи чаши, картини, плашат ги с универсалните чували, с които обикновено носят [...]

{Още»}

 
“ДЖОКЕР” - ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ГРЕШКА НА ХОЛИВУД

Александър Гочев
Холивуд направи грешка. Верноподаническият неолиберален Холивуд направи сериозна грешка с филма Joker, с неговото скрито и скривано послание: Ежедневието като филм на ужасите. И  то къде - в цитаделата на демокрацията и просперитета.

{Още»}

 
БИСЕР КИРОВ

Светозар Казанджиев
Бисер Киров е от фалангата на големите артисти на нашето време (втората половина на ХХ и началото на ХХI век). За да е там, той беше борец. Пред него не стоеше дилемата да се моли или да се бори. Бореше се цял живот и победи.

{Още»}

 
ТОДОР Г. ВЛАЙКОВ (ВЕСЕЛИН)

Александър Филипов
Българските ученици често срещат в своите читанки това хубаво име - Веселин. А то е името на едного от най-добрите сегашни наши писатели, името на големия обществен деец - Тодор Г. Влайков.

{Още»}

 
СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Денчо Владимиров
Как народният поет Иван Вазов бе „употребен” от януарските погромаджии на 1997-ма година
През зимните погроми на така наречените обединени демократични сили, предвождани от политическите проекти СДС ,ВМРО,ДПС и ДС сие, бе извикан тогава на помощ на „въстаналия народ” и… народният поет Иван Вазов .

{Още»}

 
КЪМ ЗАГАДКАТА ЗА БОТЕВАТА СМЪРТ

Димитър Златев
През май 1950 г. завърших селската прогимназия. По онова време правех опити да пиша стихове. Въобразявах си, че колкото по-мъгливи и патетични са думите, толкова повече се приближавам към истинската поезия. Мяра ми беше одата „Паисий” от Иван Вазов.

{Още»}

 
РЕЖИМИ, РЕЖИМИ…

Георги Константинов
(неуспешен опит за написване на оптимистично сатирично стихотворение)
От доста време насам сме в медиен режим, ПОВТАРЯЩ ПРЕЗ ЧАС ДУМАТА „РЕЖИМ”.
Пренасочват се милиони кубици вода от планинския язовир „Белмекен” към софийската водопреносна мрежа.

{Още»}

 
ПАМЕТТА ЗА НУШКА ГРИГОРОВА – НА БИТАКА В МАЛАШЕВЦИ…

Лозан Такев
В редакцията на пенсионерски седмичник споделих за идеята на група ветерани от БНТ да бъдат инициатори за създаване на Национален музей на първата електронна медия у нас, която тези дни навърши шестдесет години…

{Още»}

 
ПИСМА НА П. Ю. ТОДОРОВ ДО ИВАН ФРАНКО

Писма на П. Ю. Тодоров до Иван Франко
превод и коментар: Ангел Тонов
1.
12 ноември, 1902 г.
Пиша Ви, любезни господин Франко, подробно от Берлин и ще Ви изпратя и книга след няколко дни! Сега, с Адам (1) толкова много говорихме за Буковина и за България, че решихме да Ви поздравим.

{Още»}

 
ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗМЪТ!

Денчо Владимиров
Сигурно така ще се извикат радостно и с облекчение жителите на бедстващия Перник, когато по чешмите им потече обещаната вода от язовир „Белмекен”, от емблематичната, сътворена през съзидателния социализъм каскада „Белмекен -Сестримо”, една от най-големите и модерни в света.

{Още»}

 
БНТ ИЛИ БМТ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ…

Лозан Такев
Ако сте гледали празничната поредица с водещ Драгомир Драганов, ще се съгласите с мен за подобен въпрос. „БНТ на 60″ натрапчиво всяка вечер и с повторения ни преразказа какво е това чудо телевизията - една кутия, от която шест десетилетия излизат и влизат чудеса в дома ни.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ГЕОРГИ СТОЯНОВ – БИГОР

Христо Черняев
Характерен за Георги Стоянов - Бигор през последните години е непрекъснатият възход в писателската му битност. За едно десетилетие той създаде значителни творби.

{Още»}

 
ВЕРА МУТАФЧИЕВА – ПРЕД СЪДА НА ИСТОРИЯТА

фрагмент от монографията „Съдът на историята - „Случаят Джем” от Вера Мутафчиева”
Лалка Павлова
Странно нещо е животът. Пръкнеш се от някакво зрънце, неизвестно какво, усмихнеш се на слънцето и започваш да вярваш, че то свети най-вече за тебе.

{Още»}

 
КЛИМАТИЧНИ СПЕКУЛАЦИИ

Румен Воденичаров
Ако тръбата свири фалшив сигнал,
кой ще започне да се готви за сражение?
Св. Апостол Павел

{Още»}

 
КЛИМАТИЧНОТО САМОУБИЙСТВО НА ЕВРОПА

Румен Воденичаров
Даваш ли, даваш, Балканджи Бойко,
София града на руска вяра?
Море войводо, Тръба си давам
София града на Кремъл не давам!

{Още»}

 
СВИЛЕН КАПСЪЗОВ

Светозар Казанджиев
Поетът от Родопите е роден на 13 август 1941 г. в малкото неделинско селце Бурево, под връх Алада. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и Литературния институт “Максим Горки” в Москва.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНИЯТ РАТНИК ПО ЧЕРКОВНИЯ ВЪПРОС

Георги Бакалов
Из „Литературни очерки и бележки” (1917)
Г-н Ат. Шопов е поместил в Сборника на Академията една студия озаглавена „Из живота и дейността на Д-р Ст. Чомаков по черковния въпрос и възраждането”.

{Още»}

 
ЗАРАЖДАНЕ НА ЕПИЧЕСКОТО СЪЗНАНИЕ В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

„Епически песни” от П. П. Славейков
Панко Анчев
1.
Епическото съзнание в българстата литература придобива завършен вид и се проявява в големи епически романи в края на 40-те и през 50-те и 60-те години на ХХ век.

{Още»}

 
ВЪЛКО ГАЙДАРОВ

Светозар Казанджиев
Художникът Вълко Гайдаров е роден през 1937 г. в Девин. През 1964-а завършва Националната художествена академия „Николай Павлович” като ученик на проф. Ненко Балкански. Той е един от основателите на Художествената галерия в Смолян и неин директор в продължение на 40 години.От 1971 г. е член на Съюза на българските художници. Вълко Гайдаров има [...]

{Още»}

 
ВЕЛИ ЧАУШЕВ

Светозар Казанджиев
Не помня откога го познавам като артист. Очи в очи се знаем от преди тридесетина години, но от сцената, микрофона и камерата - още от дете. За изкуството годините нямат значение.

{Още»}

 
ВАСИЛ ПУНДЕВ

Борис Йоцов

Той беше от малцината, който не се осланяше само на своя дар, а работеше - преднамерено, системно, смислено - над него и над своята личност.

{Още»}

 
БОРИС ЙОЦОВ

Дамян Бърняков
Из „Оптимизмът на творците” (1988)
Професор Борис Иванов Йоцов изпитвал един студент по славянска филология и за да провери знанията му, го запитал умишлено:

{Още»}

 
БОТЕВ - НАШИЯТ СЪВРЕМЕННИК

Денчо Владимиров
С потреса от години гледаме как от учебниците на българските деца се премахват огнените слова на Ботев, които според новите редуващи се кириакстефчовци, не отговаряли вече на …новите глобални и добросъседски интереси на България!

{Още»}

 
ЛИКУЙ, НАРОДЕ!!!!

Лозан Такев
Нямало достатъчно учители, медици, други специалисти… Заминали с еднопосочни билети.
Но има банани…
Нямало достатъчно медицинска апаратура. Събираме капачки за кувьози.
Има банани…

{Още»}

 
СТАР РЪКОПИС, НОВА КНИГА

Георги Георгиев

Попадна в мен неиздаден ръкопис на роман от Тодор Харманджиев. Синовете на писателя - Румен и Ивайло, ми се довериха. Познавахме се от казармата. И двамата отбиха военната си служба в нашия 62-ри общовойскови свързочен полк, резерв на Главното командване, в Самоков.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ

Светозар Казанджиев
Винаги, когато стане дума за поезията на Златев, в паметта ми прошумяват строфи от неговите „Български градчета”, „Неизвестни поети”, „Урок на връх Перелик”, „Рана”, „Към родината”, „Завръщане”, „Признание”…

{Още»}

 
ПРЕДИ ЛЕТЕЦА ПОЛИТА НЕГОВАТА МЕЧТА

Георги Гривнев
1.
Малкият Георги най-обичаше баща му да прави хвърчила от хартия. И той да ги хвърля от прозореца - те потрепваха, лъкатушкаха се, лекият повей ги повдигаше и плавно се приземяваха.

{Още»}

 
РАЗКАЯНИЕ

Георги Гривнев
Вълко Керев или го обичаха, или го мразеха. В неговото поведение нямаше нюанси и полутонове, а само бяло и черно и така се беше поставил, че към роднините и приближените си бе щедър и милостив, а към подчинените - дори жесток.

{Още»}

 
АНТОН ДОНЧЕВ

Светозар Казанджиев
Той не е родопчанин. Роден е в Бургас на 14 септември 1930 г. Защо пиша тогава за него? Защото обичам морето? Не, кой не обича морето. Пиша преди всичко, заради неговия талант като писател.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР АРДЕНСКИ

Светозар Казанджиев
Има една планина в България, чиято история е изтъкана от митове и предания, от факти и събития, до такава степен невероятни, чак граничещи с легендата, и в същото време свързана толкова здраво с реалността, че самото й име е станало легенда. Родопа!

{Още»}

 
УСИН КЕРИМ

Светозар Казанджиев
Пролет е. Слънцето, провесило крака от връх Острич, се киска над Тетевен, опнат като тетива по бреговете на река Вит. По пътя, който се надбягва с реката, цигански катун се връща от селищата, натоварен с просия и калайджилък.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА МИНЧО Г. МИНЧЕВ

Христо Черняев
Да не повярваш,че Минчо Георгиев Минчев - този хрисим човек с вечно млада душа - вече е на патриаршеска възраст - 75 години.

{Още»}

 
ПРИ КРАСИВИТЕ ИСТИНИ

Павел Матев
Познавах поета Тодор Харманджиев още преди да го срещна и видя. По време на моето учение в чирпанската гимназия „П. К. Яворов” амбулантен книжар ми препоръча неговата стихосбирка „След години”. Мисля, че това беше през 1940 г.

{Още»}

 
ГРИЖОВЕН БАЩА

Ивайло Харманджиев
Детските ми спомени за татко са поизбледнели и несигурни, но запазилите се в паметта ми са все така ярки.

{Още»}

 
СЕМКИ И БРЪЧКИ

Милена Обретенова
Какво ми стана - купих си семки. Слънчогледови. Печени, белени.
Какво му стана на мозъка ми - паралелно и алогично извика в съзнанието ми едно често чувано твърдение на майка ми.

{Още»}

 
КУЛТУРАТА НА СЛУГИНАЖА

Панко Анчев
Тази култура е чиста проба продукт на неолибералното ни битие. Някой сигурно ще каже, „ама тя си е чисто българска - ние винаги сме били слуги”. Не, тя не е българска и не, няма национални основи, дори винаги да сме били слуги.

{Още»}

 
САМО, ЗНАЙТЕ, ЗА ПАРАТА…

Гнилите плодове на „автономенето” във висшето образование на България
Денчо Владимиров
Преди време бе съобщена новина, че ректорът на Русенския университет е подала оставка, за да може да се посвети изцяло на творческа научна дейност.

{Още»}

 
ПЕНЧО ПЕЕВ

(По случай 2 год. от смъртта му)
Недялко Месечков
Две години изминаха от трагичния край на приятеля и поета Пенчо Пеев, жертва на безсмислена шега с пистолет.

{Още»}

 
ПОСРЕДСТВЕНОСТТА

Христо Черняев
„Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!”
Христо Ботев
Посредствеността и фалшът, както никога по-рано, безвъзвратно са превзели съвремието ни във всички сфери на живота. И най-пагубното им възшествие е в най-крехките пространства на културата.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ХАДЖИИЛИЕВ

Дамян Бърняков
Из „Оптимизмът на творците” (1988)
ЗА ПЕРАТА НА ПИСАТЕЛИТЕ
Димитър Георгиев Хаджиилиев бил на село. Срещнал го стар селянин и от дума на дума го запитал какъв занаят има.

{Още»}

 
В ДОМА НА АТАНАС ДАЛЧЕВ НА УЛИЦА „СОЛУНСКА”

Христо Черняев
Беше около 1967-8 година на миналия век.
Къщата на бай Атанас още беше в полуруини от бомбардировките през Втората световна война. Мисля, че част от нея липсваше. Като влязохме в кухнята, видях че на тавана имаше грамадна дупка.

{Още»}

 
ПЛАМЪКЪТ НА ЖИЗНЕЛЮБИЕТО

Христо Черняев
Тодор Харманджиев през целия си живот беше с чиста, буквално юношеска душа. А в тази душа не можеше да вирее дори прашинка неискреност или злоба.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ЧАВДАР ДОБРЕВ

Христо Черняев
Неотдавна той имаше юбилей, отбелязан скромно. И годините може да са се понатрупали, но по-важното е, че никак не са малко и големите плюсове на неговото солидно присъствие в националната ни култура.

{Още»}

 
ПИСМА НА П. Ю. ТОДОРОВ ДО ОЛГА КОБИЛЯНСКА

Писма на П. Ю. Тодоров до Олга Кобилянска
превод и коментар: Ангел Тонов
1.
20 юни, 1901 г.
Скъпа Кобилянска!
Толкова мили, и така хубави бяха и писмото, и фотокартичката, които получих днес от Вас, какво да кажа, за да Ви отговоря и Ви изкажа моята сърдечна благодарност още сега.

{Още»}

 
АНТОН СТРАШИМИРОВ

Александър Филипов
През декемврий на 1937 година българската книжнина изгуби още един от своите големи творци. Антон Страшимиров почина след тежко боледуване във Виена, далече от своята родина.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЮ, ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА СИ!

Панко Анчев
Ако писателите не кажат истината, кой тогава ще я каже?
Но познават ли писателите истината, за която трябва да свидетелстват и която са призвани да разпространят сред народа?

{Още»}

 
ОРБИТИ

Милена Обретенова
„Като ще имаме гости, да купя ли месо? В магазина съм.”
Въпросът на съпруга ми ме стъписва. Гости не очакваме. Единствено малкият ми син - студент ще си идва от Варна.

{Още»}

 
МАТРИАРХАТ

Денчо Владимиров
Що жени се извървяха през прехода в управлението на държавата България! Бивши внучки на големи комунистически началници от висшия партиен ешалон в миналото, бивши отличнички на висши партийни школи на КПСС в Москва, една от които даже е обитавала апартамента,

{Още»}

 
ИДЕОЛОГИЧЕСКИ КРЕТЕНИЗЪМ

Александър Гочев
Ще започнем с пример за идеологически кретенизъм от последната книга на Александър Зиновиев, Русская трагедия , за когото едва ли можем да имаме съмнения, че не е наясно какво е това идеология:

{Още»}

 
РУСКИЯТ ШПИОНИН ВАПЦАРОВ…

Лозан Такев
Една новина тези дни прибави нови факти към безсмъртието на поета - антифашист Никола Вапцаров, който днешни интелектуалци, пардон, псевдоинтелектуалци продължават да разстрелват и убиват.

{Още»}

 
АКО ЛАМБО БЕШЕ САМО АКТЬОР…

Лозан Такев
Росен Петров го каза най-точно. Тези дни България се нарича Стефан Данаилов. И така трябва да бъде. Бях близък с Данаилов и в двата века. Усещах добротата и обаянието му, което владееше всички.

{Още»}

 
ВЕЛИЧКО КАРАДЖОВ

Светозар Казанджиев
Той е достоен син на Родопа. Личност с изключително място в историята на родния край. Човек, превърнал единството между българите - християни и мохамедани, в свое верую, в смисъл на своя живот.

{Още»}

 
СТОЙЧО ВЕЛКОВСКИ

Светозар Казанджиев
Да правя това, което харесвам, е моята свобода, а да харесвам онова, което съм направил - е моето щастие! Това е „символът на вярата” на големия архитект от Родопите Стойчо Велковски, проектирал новия център на Смолян и подпечатал таланта си с Димитровска награда.

{Още»}

 
СТАНИСЛАВ СИВРИЕВ

Светозар Казанджиев
На 12 януари 1981 г. в къщата музей на Кирил Маджаров в Устово обсъждахме прерастването на Литературната група в Дружество на Съюза на българските писатели

{Още»}

 
ПЕТЪР ПЕТРОВ

Светозар Казанджиев
Архитект Петър Петров е връстник на своето време. Неговият живот е неотделим от живота на Смолянски окръг, от създаването му през 1959-а до закриването през 1988 г. Като архитект градоустроител Петър Петров остави редица паметници след себе си.

{Още»}

 
ЮРИ БУКОВ

Светозар Казанджиев
На този свят има толкова малко радост и толкова много страдание, че човек се чувства обречен, ако няма с кого да го сподели. Съдбата ни е научила да общуваме и така ни е направила най-специалния си подарък.

{Още»}