Публицистика

СЛЪНЧЕВИ ПРАЗНИЦИ

Константин Н. Петканов
Три от българските слънчеви празници са Спасовден, Света Троица и Костадиновден. Те обикновено се падат през втората половина на май и първата половина на юни. През тези светли дни се пробужда с творческа сила душата на селянина.

{Още»}

 
ТРИФОН КУНЕВ

Из „Топли думи”
Ангел Каралийчев

Когато излезе книгата ми „Сребърна ръкойка”, раздадох на много мои приятели по една книга. Дадох една и на бай Трифон Кунев.

{Още»}

 
С НАДУТИ БАЛОНИ КОЙ ЗНАЕ КЪДЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ ВЯТЪРЪТ

Денчо Владимиров
Ако Пловдив безславно и безропотно по финансови причини се прости с провежданите в него от десетилетия утвърдени филмови фестивали “Златната ракла”, “Златният ритон”  и други емблематични форуми на изкуствата и културата, то  от години тук никнат дузини скъпоструващи показни мероприятия, НО С ДОСТА СПОРЕН ЕФЕКТ.

{Още»}

 
ЗА БУЗИНА И НЕ САМО: ЗАДОЧНА ДИСКУСИЯ СЪС СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ

Платон Беседин
превод: Литературен свят
Светлана Алексиевич в скандалното си интервю не казва нищо ново. Тя само обобщава това, което те мислят за Русия и руснаците. Иначе им е забранено да мислят. А някой вече и не е способен. «Те», впрочем, е от формулировките на самата Алексиевич.

{Още»}

 
СМИСЛЕНИ БЕЗСМИСЛИЦИ

Елена Костадинова
Иска ми се все пак на някого да вярвам, надявам се не само на мен… За последните години илюзиите, надеждите и мечтите ни се изчерпаха…

{Още»}

 
ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ

Жак Битев
Големите хора на изкуството винаги имат какво да кажат на многобройните си читатели, когато посещават някои страни, особено такива, в които структурата на живота е взела една нова форма или се стреми към нея.

{Още»}

 
ЛЕВ ТОЛСТОЙ

Мигел де Унамуно

От всичко, което ми е познато от неговата огромна художествена съкровищница, най-силно впечатление ми е направил романът „Война и мир”.

{Още»}

 
ФРАНЧЕСКО ПЕТРАРКА

Боян Дановски
В едно малко, живописно селце над Падова е последният дом и гробницата на Петрарка. Къщата, подарена му от негов знатен приятел, сега е музей и пази останки от неговия земен живот и от неземното му творчество.

{Още»}

 
ГЛУПОСТ ИЛИ ПОДЛОСТ?

Станислав Куняев
превод: Литературен свят
Писателят Станислав Куняев за изказването на Наина Елцина, вдовица на руския президент Борис Елцин, че 90-те години били „святи”, направено по време на представянето на книгата й „Личен живот”

{Още»}

 
ЕДИН ТРУДОЛЮБИВ КНИЖОВНИК

Вера Златарева
Ив. П. Кепов почина. Над 500 печатани работи

Един след друг изгасват онези, които създадоха новата ни култура и работиха всеотдайно за народа ни.

{Още»}

 
„ЦАРЯТ НА ВОЕННИТЕ КОРЕСПОНДЕНТИ”

Стоян Коледаров
Бележитият руски писател, автор на дълга редица художествени творения, повести и разкази, както и из освободителната за нас война; „царят на военните кореспонденти”, както го нарекли французките вестникари, Василий Иванович Немирович-Данченко на 6 януари 1935 г. празнува 90-та година от своето рождение и 75-та от своята писателска дейност.

{Още»}

 
САЩ, РУСИЯ И КИТАЙ – КЪМ НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СВЕТА

Владимир Лепехин
превод: Литературен свят
Миналия петък в столицата на Казахстан стана знаменателно събитие: Индия и Пакистан станаха пълноправни членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), присъединявайки се по такъв начин към международния клуб на страните, неформални лидери на който са Китай и Россия.

{Още»}

 
ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В СТАДНИ ЖИВОТНИ

Бьорн Нистад
превод: Литературен свят

Западната дезинформация за Украйна
На 10 май министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков уволни няколко ръководители на полицията.

{Още»}

 
ВОЙНАТА НА САЩ В АФГАНИСТАН: ТАЛИБАНИТЕ ЗАПЛАШВАТ С ВТОРИ ВИЕТНАМ

Айдън Мехтиев
превод: Литературен свят

Във Вашингтон паниката расте: ако Пентагонът не изпрати в Афганистан допълнителен контингент войски, тази обхваната от гражданска война страна скоро може напълно да се окаже под контрола на “Талибан”.

{Още»}

 
ЗАПАДЪТ НИКОГА НЯМА ДА ПРЕСТАНЕ ДА СПОНСОРИРА РУСОФОБСКАТА ВЛАСТ В УКРАЙНА

Виктор Олевич
превод: Литературен свят

Политолог-американист - за неизбежността от по-нататъшното подхранване на Киев от страна на «евроатлантическите партньори»

{Още»}

 
ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА

Павел Раста („Шекспир”), гр. Новорусия
Пряка линия от фронта
превод: Литературен свят
Здравейте, господин президент. Пише ви гражданин на вашата страна, който никога в живота си не е гласувал за вас. Така се случи. Не се сърдете - имам пълно право на това, ако се вярва на Конституцията.

{Още»}

 
ХЮСТЪНСКИЯТ ПРОЕКТ ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА СЛАВЯНИТЕ

Зоран  Милошевич
превод: Литературен свят
Днес го няма Хитлер, но от балканските сърби отнемат територии, толкова необходими за тяхното развитие и подем (в Хърватия, Босна и Херцеговина, в самата Сърбия, лишена от Косово и Метохия, а така също в Черна гора), и не позволяват на народа да се обедини. Мишена са не само южните славяни.

{Още»}

 
ЗА ПОЕТИЧНОТО ИЗВЪНВРЕМИЕ НА ХЕРМАН ХЕСЕ

Калоян Блажев
Проблемът за времето е основен в творчеството на Хесе и е пряко свързан с пътя на героите към себе си и към смисъла на живота, с любовта, творчеството и смъртта. В новелата “Клайн и Вагнер” той пише, че едно от откритията на човешкия дух е времето:

{Още»}

 
ПЛАГИАТИ

Георги Цанев
Много детски списания у нас печатат детско и младежко творчество. Бихме рекли дори, повече отколкото е потребно. Защото много често това, което се помества, е съвсем неграмотно и не дава и най-малък признак за някаква особена способност на младите автори, която трябва да се насърчи.

{Още»}

 
ПРИТЕСНЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ В ЕС

Патрик Попел
превод: Литературен свят
откъси от статията
Положението на християнските църкви в Европа
Формиращата обществото сила на протестантската църква не съществува от 60-те години, но сега изчезва и последното влияние на Римокатолическата църква в традиционно християнските държави на Западна Европа.

{Още»}

 
СЛАВАТА Е ЦЪФНАЛ КАКТУС – МИРИШЕ БОДЛИВО

Иван Енчев
Старецът седеше замислен край пейката в празния двор на къщата си.
Препичаше се лениво като проскубан котарак срещу похотливите лъчи на пролетното слънце. Сети се за щуротиите на старото време и току си рече мълчешком:

{Още»}

 
ФИЛИПИНИТЕ

ПИНАТУБО
Наталия Бояджиева
(първа част)
Откъс от книга с художествена документалистика  за Филипините, където авторката е живяла две години. Работното й заглавие е “Палещите острови на слънцето” - разкази за Филипините.

{Още»}

 
РЕВОЛЮЦИЯ В АНГЛИЯ

Победата на Корбин е поражение на тачъризма
Израел Шамир
превод: Литературен свят

Блестящ, исторически резултат на изборите в Англия! Консерваторите останаха най-голямата фракция в парламента, но нямат мнозинство, което значи, че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин има шансове да застане начело на правителството.

{Още»}

 
НОВА КНИГА НА СЕРГЕЙ КРЕМЛЬОВ

Елена Кирякова
превод: Литературен свят

Сергей Кремлев. „Берия. Лучший менеджер XX века”. 2017
Книгата се включва в плеядата вече излезли трудове за Берия, чиито автори се опитват да реабилитират политическия деятел след хрушчовия преврат, незаконния арест и убийството му (”Убийството на Сталин и Берия”

{Още»}

 
РЪСЕЛ БЕНТЛИ: ВСИЧКИ „ОСВОБОДЕНИ” ОТ ЗАПАДА СТРАНИ ПРЕЖИВЯВАТ СТРАШНИ ВРЕМЕНА

превод: Литературен свят

Руският изследователски център «Левада център» проведе допитване сред жителите на Русия, резултатите от което показаха, че гражданите на Русия смятат за главни врагове страните САЩ, Украйна и Германия, а за съюзници Белорусия, Китай и Казахстан.

{Още»}

 
ВЛАСТИТЕ НА ЕС ИЗПОЛЗВАТ АТЕНТАТИТЕ, ЗА ДА СЪЗДАДАТ ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА

Ибен Транхолм
превод: Литературен свят
специално за “Комсомольская правда”
След като Великобритания беше разтърсена от трети за последните два и половина месеца терористичен акт, започвам да се съмнявам, че европейските лидери действително са заинтересовани от борба с тероризма.

{Още»}

 
ПЛАДНУВАШ ЛИ НА ГОЛА ЗЕМЯ…

Диана Димих
Тези дни разговарях с един ерудиран изследовател на литературата. Изрече тежки думи за душевното си състояние, предизвикано от българската действителност. Смяташе писменото слово за безсилно и безсмислено в нашето съвремие. Защо да пише, когато няма кой да чете! И къде да публикува?

{Още»}

 
ВДЪХНОВЕН АКТЬОР И ФИЛОСОФ-РЕЖИСЬОР

Константин Сагаев
Тия, които познават отблизко сценичното творчество на Георги Стаматов (1), не могат да не признаят заглавната характеристика. Защото Стаматов се вдъхновява от дадената роля и я разработва, непропускащ отговор на всяко възможно „защо?”

{Още»}

 
ЛОНДОНСКИЯТ АТЕНТАТ: МЕЙ И ТРЪМП СЕ ЗАМИСЛИХА ЗА КРАЯ НА ЕПОХАТА НА „ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА”

Николай  Стариков
превод: Литературен свят
Зад лондонските атентати и реакциите към тях стоят геополитическите и политическите интереси на Запада.

{Още»}

 
ПОТРЕСАВАЩА СНИМКА: СИМВОЛЪТ НА «СТРАДАНИЯТА ОТ ЗЛОДЕЯ-АСАД И РУСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ»

Израел Шамир
превод: Литературен свят
Израел Шамир сподели изображения от Алепо преди и след освобождението на града от бунтовниците. Първата снимка беше използвана от западната пропаганда, изобличаваща «зверствата» на Асад и руснаците.

{Още»}

 
ПРАЗНИК НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО

Анатолий Шликов
превод: Литературен свят
През пролетта на 2017 г. белорусите минаха по края на пропастта. Белоруската опозиция реши да устрои на своя народ кървава неделя. Като цялата отговорност за това престъпление опозиционерите възнамеряваха да прехвърлят на президента.

{Още»}

 
БЯЛА РУС: ФАТАЛНАТА ГРЕШКА НА ПОЛСКИЯ КРАЛ БАТОРИЙ

Анатолий  Шликов
превод: Литературен свят
През 2017 г. се навършиха 222 г. от времето, когато руският народ през 1795 г. напълно завърши освобождението на белорусите от полско владичество. Но сега белоруската опозиция се опитва да докаже, че Русия не е освободила Бяла Рус, а я завладяла.

{Още»}

 
ПРЕДАТЕЛСТВАТА НА ГОРБАЧОВ

Владимир Малахов
превод: Литературен свят
Провалът на Горбачов в Куба: опитът за свалянето на Кастро

Наскоро в печата се появиха посмъртните спомени на сътрудника на ЦРУ Тед Шекли (Ted Shackley) «Майстор на шпионажа. Моят живот в ЦРУ» (2005). Там Шекли казва:

{Още»}

 
ИЗЧЕЗНАЛИЯТ СТРАННИК

Никола Атанасов
На покойния Хр. Ганчев

Там на височинката, дето долита шума на беломорските води, почива сценична сила - богатир.
Дълги, дълги години, в тихите зимни нощи, под бледите лъчи на електрическите лампи, с хумор и скръб е сгрявал студената душа на зрителите.

{Още»}

 
ПЕТ НЕКОНСПИРОЛОГИЧНИ ФАКТА, ДОКАЗВАЩИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА АЛИАНС МЕЖДУ ЗАПАДНИТЕ ЛИБЕРАЛИ И ДЖИХАДИСТИТЕ

Адам Гари
превод: Литературен свят
Интернет днес е пълен с различни теории кой контролира терористичната организация ИДИЛ и други подобни групировки, и защо се случва това.

{Още»}

 
ДРУГАТА ЛИТВА: СВЕТИЯТ КНЯЗ ДОВМОНТ ПСКОВСКИ

Иван Таляронок
превод: Литературен свят
Съвременна Литва е едно от най-ястребовите гнезда на НАТО.
Литовският политически елит се отличава с устойчив висок градус на русофобия. На «Голямата шахматна дъска» територията на Литва се разглежда като най-важния плацдарм за натиск на Изток.

{Още»}

 
ПРИЗНАЦИ ЗА БЪДЕЩОТО НАПАДЕНИЕ НА САЩ СРЕЩУ КАЛИНИНГРАД

Евгений Радугин
превод: Литературен свят
Всичко е много просто и сложно едновременно. Бойна група на НАТО, прехвърлена от Германия на полска територия, трябва да създаде стоманена стена от Естония на север до Полша, за да се защители страните от Алианса от уж руско нахлуване.

{Още»}

 
ОБРЕЧЕНИ ЛИ СМЕ?

Иван Таляронок
превод: Литературен свят
Якуб Корейба по «Първо студио» каза нещо неприятно за руснаците: «Вие можете колкото си искате да се съпротивлявате, но сте обречени». Тъй да се каже, какво е Русия - сама срещу великия и ужасен Северноатлантически Алианс?

{Още»}

 
В САМОКОВ ПО ПАНТОФИ

Нина Кръстева-Дудова
Точно два часа се чудим до Пловдив ли да отидем или до Чудните мостове в Родопите. След като поне десет пъти съм сменила решението си, понеже навън е студен април и въздухът търкаля бодливия си вятър, тръгваме към Самоков.

{Още»}

 
БАЙ ВЛАДИМИР

Петко Еврев

В периода 1956 - 1962 г. литературният критик и редактор на списание “Златорог” Владимир Василев и моят баща д-р Илия Еврев са водили доста редовна кореспонденция.

{Още»}

 
ПРОВИНЦИАЛНАТА ТРАГЕДИЯ

Христо Г. Казанджиев
Спомням понякога ученическите си години в моя роден град, Кюстендил, и за оня религиозен унес, с който ние, учещите, вървяхме след разхождащия се по улиците току-що пристигнал от столицата писател.

{Още»}

 
ОТКЪСИ ОТ ПИСМА

Фьодор Тютчев
превод: Литературен свят
Из писма на поета (1866-1868 г.)
Трябва да се разгледа едно съвременно явление, придобиващо все повече патологичен характер. Става дума за русофобията на някои руснаци - при това много почитани…

{Още»}

 
ИЗ „ПРОТУБЕРАНСИ” (2017)

Валерий Хатюшин
превод: Литературен свят
* * *
Щастието е нещо много опасно. Трябва да се бъдем внимателни към него и винаги да помним, че то е твърде крехко и не трае дълго.

{Още»}

 
КАК СССР СПАСИ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
Дипломатическите отношения между СССР и САЩ бяха установени едва през 1933 г., когато Съединените Щати признаха най-сетне Съветска Русия.

{Още»}

 
НА 9 МАЙ ПРЕД СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ КАПИТУЛИРА НЕ САМО ГЕРМАНИЯ, НО И ЦЕЛИЯТ ЗАПАД

Сергей Черняховски
превод: Литературен свят
Сталин накара съюзниците в коалицията да играят по нашите правила
Ние празнуваме Деня на Победата на 9-ти май. И не само защото на този ден В. Кайтел преподписа Акта за безусловна капитулация в наше присъствие. Това беше само формално. Истинският смисъл беше по-дълбок от капитулацията сама по себе си.

{Още»}

 
ТРЯБВА ДА ОТДАДЕМ ДЪЛЖИМОТО НА СТАЛИН И ДА СПРЕМ ДА ГО ОЦЕНЯВАМЕ ЕДНОСТРАНЧИВО

протойерей Алексий Новичков
превод: Литературен свят
Когато възникнала необходимостта да се осигури подкрепа за властта на Хрушчов, била предложена такава схема: „репресии = Сталин”. Това подействало за дълги години, още повече, че се опирало на житейския опит на стотици хиляди (а може дори и милиони) хора, които са минали през сталинските лагери.

{Още»}

 
ВРЕМЕТО НА УЛТРАЛИБЕРАЛИТЕ И ГЛОБАЛИСТИТЕ В РУСИЯ СИ ОТИВА

Протоиерей Александър Кузин
превод: Литературен свят
Мощната пропагандна машина, която се опитва да ни накара да се занимаваме със самооплюване на историята ни, започна да буксува.

{Още»}

 
СВЕДЕНИЯ ЗА ПЕНЬО ЧЕРНЕОЛУ

Тенчо Тотев Чернев (16.09.1921-11.01.2017),
правнук на Пеньо Чернеолу, роден в село Шейново и живял в Стара Загора

Правнук съм на Пеньо Чернеолу и внук на Черньо - вторият му син. Баща ми се казваше Тотьо и беше третия син на дядо ми Черньо.

{Още»}

 
ИЗ БЕЛЕЖКИ ЗА ЛИБЕРАЛ-ИНТЕЛИГЕНТИТЕ

Виталий Третяков
превод: Литературен свят
*
Отначало интелигенцията обича народа и себе си, после - себе си и народа, после - само себе си. И накрая, тя започва да се възхищава от себе си и да ненавижда народа.

{Още»}

 
ИСТОРИЯ ОТ НАЙ-ДРЕВНИЯ МАНАСТИР В ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят

Мар Саба е не само най-древният манастир в Юдейската Пустиня, но и най- труднодостъпният. А в древността той и изобщо се е смятал за непристъпен.

{Още»}

 
ЧЕТИРИ НОВИ КНИГИ ОТ НИКОЛАЙ КОНЯЕВ

Анна Бархатова
превод: Литературен свят
«Подкрепяха ни нашите светци»

Николай Коняев представи новите си книги …
В Петербургския международен салон на книгата - 2017 г. известният писател Николай Михайлович Коняев представи четири свои книги, две от които - «Куполи над Друт», «Страшните и святи деветдесетте»

{Още»}

 
В БИТКА ЗА РУСКОТО СЛОВО

Николай Крижановски
превод: Литературен свят
На 4 юни 2017 г. Юрий Павлов навърши 60 години!

Юрий Павлов с лекота заразява с енергията си, увличайки неравнодушните в битката за руското слово и високите духовни идеали на руския народ.

{Още»}

 
РЕВИЗИЯ

Юрий Жуков
превод: Литературен свят
В Киев срещу Сталин и Берия е заведено углавно дело за депортацията на колаборационисти

„Киев е завел углавно дело срещу Сталин и Берия за депортацията на кримските татари през 1944 г. и е започнал търсене на техните помагачи.

{Още»}

 
ПОВЕЧЕ ОТ АНТИСЪВЕТЧИК

Алексей Балиев, политолог
превод: Литературен свят
Збигнев Бжежински беше зъл враг на православието
След разпада на СССР и «проамериканизацията на постсъветска Русия» главният съперник на транснационалния глобализъм е Руската православна църква, твърдеше Бжежински. А може да й се противопостави, покрай останалото, проектът за «Велика Албания».

{Още»}

 
СЪВРЕМЕННА ФРАНЦИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В АНТИФРАНЦИЯ

Александър Дугин
превод: Литературен свят
Третата Република: към Народен Фронт
Третата Република във Франция съществувала от 1870 до 1940 г. В този период буржоазните реформи и модернизацията на френското общество продължили, и общият вектор на френския историал от епохата на Модерна оставал неизменен.

{Още»}

 
БЕЗ САМОЖЕРТВА НЯМА ЛЕГЕНДА

Георги Георгиев
Уводни думи към книгата „За хайдут Пеньо песни се пеят” (2017)

Не мога да защитя това твърдение стопроцентово.

{Още»}

 
ПОТОМЦИТЕ НА МАКГАХАН ПРИСТИГАТ В БЪЛГАРИЯ

Пелин Пелинов
На 2 юни, тази година, пристигат в България около 15 праправнуци на знаменития американски журналист Януариъс Алойшиъс Макгахан. Те щ пребивават в нашата страна 10 дни и ще посетят местата, където е бил някога техния велик дядо, във връзка със 139-та годишнина от неговата смърт.

{Още»}

 
ХРИСТО БОТЙОВ И ОТЕЧЕСТВОТО

Печо Господинов
В Лондон било свикано голямо протестно събрание за честването на полското въстание от 1863 г., на което, между другите оратори, говорили Карл Маркс и Фридрих Енгелс (виж. сп. „Звезда”, г. 1, кн. 1). Според вестник „Вперед” на П. П. Лавров (бр. от 3.02.1875 г.) Маркс бил казал

{Още»}

 
ПАТРИОТИЗЪМ

Александър Кръстников
Това е висока добродетел. Видимото съдържание на патриотизма е любовта към родината, отечеството. А любовта предполага постоянно, непрекъснато служение и жертвуване за родината. Патриотизмът е, следователно, дело в живота на човека. Онзи, който върши делото на служене и жертвуване за родината е патриот.

{Още»}

 
ГЕО МИЛЕВ

Недялко Месечков
Чело, забулено от кичур коса, която пада над матовото стъкло на очилата; от друго стъкло гледа едно влажно око, което изгаря в огъня на живота;

{Още»}

 
БЖЕЖИНСКИ ПУСНА МНОГО ВРЕДЕН ЗА НАС КОНЦЕПТУАЛЕН ВИРУС

Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
На 26 май на 90 години умря Збигнев Бжежински - един от най-известните американски политици, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джими Картър.

{Още»}

 
БЕЗ ГОЛЕМИ ДУМИ

Панчо Панчев
С този текст на 1 юни си спомняме за незабравимата Леда Милева. бел. ред.
През ум не ми е минавало, че като седна да съчинявам една вестникарска бележка за Леда Милева по случай юбилея й, ще ми бъде толкова трудно.

{Още»}

 
БИТКАТА ЗА ДЕЦАТА

Владимир Смик
превод: Литературен свят
Преди дванадесет години излезе книгата на Никос Зервас «Деца срещу вълшебници». Написаната в приключенски жанр история за борбата на кадетите от суворовското училище с магове в замъка на Мерлин беше пряк отговор на поредицата романи на Джоан Роулинг

{Още»}

 
ЧИЧО СТОЯН ПОЧИНА

Недялко Месечков
В навечерието на новата година, бащата на детската ни литература, чичо Стоян (Стоян М. Попов) почина. Най-добрият сърцевед на детската душа, обичаният от всички Чичо Стоян си отиде. Дори и последните дни от неговия живот бяха засенчени от призрака на нуждата. Чичо Стоян умря бедняк, ала с богатство от чистосърдечие и добротворство.

{Още»}

 
ПАТРИАРХ ХЕРМОГЕН. ПОСЛЕДНАТА ГРАНИЦА

Иван Таляронок, белоруски политолог и икономист
превод: Литературен свят
На 25 май Руската Църква отбелязва паметта на свети Патриарх Хермоген.
В много цивилизации ролята на национален елит се изпълнява от аристокрацията. Английските перове, японските самураи, индийските раджи определяли пътя на своите страни и вдъхновявали народите за съдбоносни постъпки.

{Още»}

 
ГИБЕЛТА НА ВТОРИЯ РИМ: НА 29 МАЙ 1453 г. ПАДНА КОНСТАНТИНОПОЛ

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят
Двадесет и девети май е траурен ден за цялото вселенско Православие. В този ден под натиска на чуждите орди паднал Вторият Рим.

{Още»}

 
АЛЕКОВ АЗБУЧНИК

Владимир Янев

Посвещавам приумицата
да натъкмя писанието си за големия писател
според святата ни азбука
на колегата Живко Иванов -
автор на една от най-стойностните книги
за Алеко Константинов

{Още»}

 
ЖЕЛЕЗНИЯТ РАЗУЗНАВАЧ, СТРАСТНИЯТ РОДОЛЮБЕЦ

Георги Стойков
За нас, простосмъртните, животът на разузнавачите е забулен в тайни, които по-любопитните причисляват към митичното. Какви ли не легенди витаят около тях! В интерес на истината трябва да кажа, че и най-фантастичните понякога се оказват съвсем истински. И това за тези, които излизат от нелегалност.

{Още»}

 
ПРЕВОДАЧ, ЖУРНАЛИСТ, ИЗДАТЕЛ

Георги Стойков
(Щрихи към портрета на Ячо Хлебаров)
За пръв път чух името на Ячо Хлебаров през лятото на далечната 1949 г. Осемнадесетгодишно момче, току що завършил смесената гимназия в родното ми село Дерманци, Луковитско, бях поканен от редакцията на окръжния вестник „Септемврийска победа” да участвам в списването на многотиражката „За хляба на републиката” в машинотракторната [...]

{Още»}

 
СЛОВОТО КАТО СОЛТА НА ЖИВОТА

Лияна Фероли
Методи Джонев: Има толкова за казване, че направо не е за говорене
Поетът Методи Джонев от Кюстендил е автор на 20-ина поетични книги, кои от кои по-оригинални, а стиховете в тях кои от кои по-кратки. Непривичните му стихове в ред или два на цяла страница, дори изглеждат непосилни за някои предубедени читатели.

{Още»}

 
В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА МОНГОЛСКИ ФЕОДАЛ

Михаил Вишняков
превод: Литературен свят
През 1966 г. на брега на Онон чух старинна бурятско-монголска песен. Мелодията й беше изпълнена с толкова тъга и печал, че аз, без да знам езика, се заех да преведа този народен плач:

{Още»}

 
ДЪЛГОТО ЕХО НА ЧЕРНИЯ ДЕКЕМВРИ

Александър Горбатов
превод: Литературен свят

Преди 25 години, на 25 декември 1991 г., в 19 часа и 45 минути беше спуснато знамето на СССР от флагщока на резиденцията на ръководителя на Съветския Съюз в Кремъл. Скоро платното беше унищожено, решили са дори да не го оставят като музеен експонат.

{Още»}

 
КРАХЪТ НА ДЕСТАЛИНИЗАЦИЯТА

Павел Дорохин
превод: Литературен свят

На 18 май 2017 г. по «Първи канал» на руската телевизия завърши премиерата на  14-серийния биографичен филм «Власик. Сянката на Сталин», режисьор Алексей Мурадов, продуцент  Алексей Пиманов.

{Още»}

 
КИРИЛ И МЕТОДИЙ И ГЕНИЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Михаил Арнаудов

Голямото културно дело, уведено чрез изобретението на българската азбука и чрез първите паметници на българската реч, е било отдавна заслужено оценено.

{Още»}

 
ЩИПСКИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ОТ НЯКОГА

Александър Балабанов
Някога, а не днес, защото днес, когато пиша това, е 22 май нов стил 1941 година, а пък аз ще кажа нещо за 11 май стар стил от много старата 1887 година…

{Още»}

 
НА СОЛУНСКИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ

Борис Йоцов
Българският народ в целия свой исторически път изявява несломим устрем към духовно просветление, към културен възход, към нравствено съвършенство. В основата на тоя устрем стои подвигът на Кирил и Методия, двама озарени от Божията мъдрост синове на Солун, първите апостоли на словото Христово под родни небосклон.

{Още»}

 
КУЛТУРАТА КАТО СЕКЪНД-ХЕНД

Александър Проханов
превод: Литературен свят
днешната култура предлага само онази стока, която вече многократно е била продавана на пазарите за вещи на историята

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА КОЖИНОВ

Валерий Хатюшин
превод: Литературен свят
Из „Протуберанси” (2017)
По-рано вече писах в «Протуберанси» за малко известната страст на Вадим Валерианович Кожинов към китарата. Той свиреше на седемструнна великолепно! И пееше прекрасно и задушевно. Предимно класически романси.

{Още»}

 
ГОЛЯМАТА НАГРАДА

Денчо Владимиров
Някой ме беше попитал преди време каква награда съм бил взел от един национален конкурс за хумор. И аз му отговорих с хумор:

{Още»}

 
ЧУВСТВО НА ОТГОВОРНОСТ

Александър Кръстников
„Комуто много е дадено, много се иска”
Иисус Христос
Българинът, който е преживял от освобождението си досега 3 ужасни войни и 2 катастрофи, мъчно е податлив за чувството на отговорност. У нас гледат на живота само като на лично егоистично благо, което не гледаме да запазим за другите.

{Още»}

 
БАНДЕРО-НАЦИСТКИЯТ РЕЖИМ ПОТЪВА В АРХАИКА

Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
Мисля, че забраната на руските социални мрежи е още един от признаците за агонията на сегашния украински режим. Работата е там, че този режим и така вече се отдръпна отвъд границите на цивилизацията. Затова вече не е толкова важно: една крачка повече, една по-малко…

{Още»}

 
В КАКВО СЕ СЪСТОИ БЛИЗКОИЗТОЧНАТА СТРАТЕГИЯ НА САЩ?

Николай Бобкин
превод: Литературен свят
На 17 май Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува за въвеждането на санкции срещу «всички, които са свързани с хуманитарната криза и кризата на сигурността в Сирия».

{Още»}

 
«ВЕЛИКА АЛБАНИЯ» ЗА ВАШИНГТОНСКИТЕ «ЯСТРЕБИ»

Виктор Колбановски
превод: Литературен свят
Политологът Виктор Колбановски - за геополитическия проект на САЩ на Балканите и неговите последици за Европа

{Още»}

 
(АНТИ)ФАШИСТИ: ГЛОБАЛИСТКАТА АРМИЯ НА ТЕРОРА

Александър Бовдунов
превод: Литературен свят
За симулакъра на съвременния антифашизъм

«Вследствие на сблъсъци между привърженици на Тръмп и антифашисти в Бъркли са пострадали 6 души», «протестите срещу митинга на Марин Льо Пен в Париж прераснаха в масови сбивания», «антифашисти използваха коктейли Молотов на митинга на Марин Льо Пен»,

{Още»}

 
ЮРИЙ ЖУКОВ – „ПЪРВОТО ПОРАЖЕНИЕ НА СТАЛИН”

Елена Кирякова
превод: Литературен свят

Юрий Жуков, “Первое поражение Сталина. 1917-1922 годы” (2017 г.), “Концептуал”
Авторът - докторът на историческите науки, главният научен сътрудник в Института за руска история към РАН Юрий Жуков - представя новата си книга “Първото поражение на Сталин”

{Още»}

 
БРАТЯ МИЛАДИНОВИ

Васил Друмев
Благочестиви братя! Днешното наше тържество показва едно хубаво нещо за нашия народ, а именно, че той не забравя никога оногова, който е направил някаква добрина зарад народа

{Още»}

 
ЗА ПАЛЕСТИНСКИЯ ХУДОЖНИК МОХАМЕД АЛ-ХАДЖ

Ирис Зимбицка
превод: Татяна Любенова
Изкуството не може да съществува само по себе си. То винаги е тясно свързано с политически и исторически събития, така или иначе отразяващо обективната действителност посредством субективните възприятия на събитията от художника, който е непосредствен свидетел на ставащото или вдъхновен от образите на миналото.

{Още»}

 
РАЗЧУПВАМ ЧЕРУПКАТА НА ДУМИТЕ

Иван Енчев
Нима нямам власт да правя със своето, каквото си искам?
Или окото ти е завистливо, задето съм добър?
Тъй ще бъдат последните първи и първите - последни;
защото мнозина са звани, а малцина избрани.
МАТЕЙ 20: 15,16

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ИЗКУСТВА

Д. Б. Митов

Утре е Нова година.
От всички, които населяват тази изстрадала земя, ще се произнесат думи за пожелание и надежда. Но колко малко искреност има в тия слова, станали вече почти безсъдържателни формули!

{Още»}

 
ДУМИ НА ПРЕВОДАЧА

Иван Кьосев
Да запееш на куц крак и колкото глас държи…
По улиците на Париж се разхожда един поет. Той се усмихва сигурно защото сред пъстроликото множество и градската суетня съзира неща, които другите хора като че ли не забелязват

{Още»}

 
СВЕТОВЕН ВРЪХ В ПОЕЗИЯТА

Стефан П. Стефанов
Никола Йонков Вапцаров живя само 33 години.
И то какъв живот! Живот борба.
За социална справедливост.
За свой стил в поезията.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ ДО ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Писмо от Христо Черняев до Георги Ангелов
Здравей, Георги!
Пиша Ви тези няколко искрени реда, за да Ви поздравя за лиричния цикъл в бр. 7 на вестник „Словото днес”!

{Още»}

 
ПРАЗНИКЪТ НА ПОБЕДАТА ЗА НАС Е САКРАЛЕН РИТУАЛ, ОЗНАЧАВАЩ ГОТОВНОСТТА НИ ДА УМРЕМ В ИМЕТО НА ЖИВОТА НА ДРУГИТЕ

Иван Охлобистин
превод: Литературен свят
Трудно е да си представим, но и в Русия има хора, които не обичат празника на Победата. Когато някои се отнасят равнодушно към него, все пак може да се разбере - не им е дал Господ сърце. Разбира се, трагедия няма. Растително мислене.

{Още»}

 
ПОЧТИ ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ

Валерий Хатюшин
превод: Литературен свят
95 години списание „Млада гвардия”

Както вече неведнъж съм писал, списание «Молодая гвардия» («Млада гвардия») е едно от най-старите литературни списания в Русия. Своя 95-годишен юбилей списанието отбелязва на предната линия на борбата за руската нация и руските национални интереси.

{Още»}

 
МИСИЯТА НА МЛАДИТЕ

Любомир Брутов
На поколенията след войната е съдено да играят важна и решаваща роля за създаването на едно по-сносно, по-щастливо и по-свободно съществувание - за изграждането величествената огромна сграда на новото време.

{Още»}

 
ЛУКА ГОВЕДАРОВ

Вичо Иванов
В обществения и културен живот на Пловдив Лука Говедаров винаги е показвал будност и чувство за дълг. Тук той е верен на ония морални предания, които е получил от семейството на копривщенеца Иван Г. Говедаров.

{Още»}

 
КОГА И КАК АМЕРИКАНСКИ ЛЕТЦИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СА БОМБАРДИРАЛИ МИРНО АРАБСКО НАСЕЛЕНИЕ?

Свидетелството на президента на САЩ Дуайт Айзенхауер
Максим Кустов
превод: Литературен свят
Едва ли ще се намери на планетата човек, който би могъл с по-голяма или с по-малка степен на достоверност да отговори на въпроса - колко хора в различни страни са унищожили американците с удари от въздуха.

{Още»}

 
ТЪРСЕНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ

Александър Проханов
превод: Литературен свят
Атаките срещу руската държава се засилват. Гърмят взривове в метрото. Протестиращи извеждат деца на Тверска. Санкциите свиват своя обръч. Американските танкове се движат из Прибалтика към границите на Русия.

{Още»}

 
ФРАНЦИЯ НЕ Е СПАСЕНА, НО ЗАПОЧНА БОРБАТА СИ ЗА СПАСЕНИЕ

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят
В това, че Марин Льо Пен може да победи, вярваха само неудържимите фантазьори. Крилата на фантазиите им бяха разперени след победата на Тръмп, който успя, въпреки прогнозите, да спечели срещу управляващата система.

{Още»}

 
НАТО СЪЗДАВА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА НОВА ВОЕННА РЕАЛНОСТ

Юрий Рубцов
превод: Литературен свят
В началото на лятото Северноатлантическият алианс ще завърши по-рано обявеното разполагане в Европа на нови контингенти войски. Четири многонационални батальона, всеки с численост до 1000 души, разположени в три страни на Балтия и Полша, ще бъдат напълно интегрирани в отбранителните структури на тези страни.

{Още»}

 
КАК И КОГА БЕШЕ СЪЗДАДЕНА КАРТОТЕКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ

Спас Антонов
Из предговора на книгата „Картотека на съвременната българска поезия”
Винаги съм се ръководил от максимата, че човек идва на този свят не да вземе, а само да остави нещо.

{Още»}

 
ТРАНСДЖЕНДЪР ИЛИ ЧОВЕК? ТРАНСХУМАНИЗЪМ ИЛИ ХРИСТИЯНСТВО?

Владимир Лепехин
превод: Литературен свят
Световният хегемон отслабва, въпреки своите 140 и повече военни бази по цял свят. Прехвалената му «мека сила» отдавна се е превърнала в бейзболна бухалка, която Държавният департамент размахва надясно и наляво,

{Още»}

 
«ПЛАНЪТ МАРШАЛ» ЗА УКРАЙНА: НАДЕЖДИ И СУРОВА РЕАЛНОСТ

Андрей Бабицки
превод: Литературен свят
Обявявайки необходимостта да се разработи за Украйна специална програма от реформи, ръководителят на делегацията на Европарламента в парламентарния комитет за асоциирането на Украйна към ЕС Дариуш Росати, сравни бъдещия проект с «плана Маршал».

{Още»}

 
ЕПИЗОД ОТ ИСТОРИЯТА НА ЕГИПЕТСКИЯ ПОХОД НА НАПОЛЕОН БОНАПАРТ

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
В съветската историография беше прието да се възприемат наполеоновите войни като прогресивни, тъй като Наполеон Бонапарт рушал старата феодална система на Европа и установявал нов, буржоазен ред навсякъде, където можел.

{Още»}

 
НЕ ПОЛУМЪРТЪВ, А БОДЪР Е ОТВЕДЕН ЛЕВСКИ ДО БЕСИЛКАТА

Специална статия на Георги Черкезов за „Вестник на вестниците”

В бащин дом на ул. „Врабча” 17 живее старата софиянка г-жа Атанаса Н. Янева, родена Георгиева Стринска. Тя е израснала и остаряла до Апостолската Голгота.

{Още»}

 
ИЛЬЯ ЕФИМОВИЧ РЕПИН

Александър Герасимов
Преди десет години със смъртта на гениалния художник Репин руската живопис изгуби своята гордост. С името на Репина е свързана най-блестящата епоха от историята на руската живопис.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА СПАС АНТОНОВ

На 4 май 2009 г. в София си отиде писателят Спас Антонов… С този текст си спомняме за него.
Виолета Станиславова

{Още»}

 
ЧЕСТ И ДЪЛГ У БЪЛГАРИНА

Димитър Аджеларов
В нашето време, в началото на ХХI век, българинът е потиснат и у нас, и в чужбина, с накърнено национално самочувствие. Защото държавата ни, благодарение на некадърно проведения преход - напред или назад? - е една от най-бедните в Европа.

{Още»}

 
ЛАЗАР МАДЖАРОВ

Константин Н. Петканов
(Случка из живота на легендарния войвода)
Четите денонощно кръстосват Одринско, подготвят българското население за въстание. От Лозенградско въстаниците събират над триста турски лири от родолюбивия тракийски българин.
Парите се предават на войводата Маджаров.

{Още»}

 
ДИМО КЬОРЧЕВ

Александър Балабанов
На 22 се помина в Париж нашият скъп другар Димо Кьорчев.
Политиците ще го съдят и ще го ценят за неговата политика.
Аз дълбоко скърбя, че тоя тъй отзивчив ум, това тъй добро сърце, тоя човек с такива чисти и лични интереси към изкуствата, тоя тъй даровит писател и мъдрец не се предаде всецяло на литературата,

{Още»}

 
ЧЕРНА ГОРА И МАКЕДОНИЯ – ЗАПЛАХА ОТВЪТРЕ

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят
Практически едновременно станаха две знакови събития на Балканите: парламентът на Черна гора с незначително мнозинство гласува за влизането на страната в НАТО, а парламентът на Македония избра за свой председател етническия албанец Талат Джафери.

{Още»}

 
ФРАНЦИЯ Е ВЪЗМУТЕНА ОТ СВОИТЕ ИЗБОРИ

Едуард Лимонов
превод: Литературен свят
Французите въстават срещу резултатите от гласуването на 23 април. Струва им се, че преднамерено ги тласкат към избирането на Макрон за президент, сблъсквайки го с Марин Льо Пен.

{Още»}

 
КЪМ ПАМЕТТА И ПРЕДСТАВИТЕ ЗА ИВАН БУБАЛОВ

Никола Инджов
Стихове от Иван Бубалов, посветени на Странджа, прозвучаха на литературната вечер в негова памет на 26 април в Дома на писателя в Бургас.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЕН АДРЕС

Юбилеен адрес
На поета Борислав Владиков
ПОЕТЕ,
Ето че дойде време да застанете пред нас не просто с новите си книги, а и с годините, които са отминали. С радостта и болката от постигнатото. С грижата за словото. С неказаните все още думи за необратимото време. И с ненаписаните редове за идващите сезони.

{Още»}

 
СВЕТЪТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МЛАДИТЕ

Елена Пономарьова
превод: Литературен свят
Конфликтът «бащи и деца» е извън времето по своята природа. Всяко ново поколение не само живее в различна от предишната историческа епоха, но и я формира. Проблемът е само в степента на приемственост между поколенията.

{Още»}

 
БОМБИ ЗА СЪРБИТЕ: ГОДИШНИНА ОТ УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЕЛГРАДСКИЯ ТЕЛЕВИЗИОНЕН ЦЕНТЪР

Юрий Борисьонок
превод: Литературен свят
На 23 април 1999 г. крилатите ракети «Томахаук» разрушиха сградата на Радиото и телевизията на Сърбия в Белград. Загинаха 16 души.

{Още»}

 
МАКРОН НА ВТОРИ ТУР Е ПОЗОР ЗА ФРАНЦИЯ

Сергей Черняховски
превод: Литературен свят
Мисля, че появата на Макрон на втори тур е позор за Франция. Не разбирам как хората могат да гласуват за човек със сексуални извращения. Но още по-важно е, че този човек открито говори за намерението си да лиши Франция от независимост и да я направи своего рода подмандатна територия на Брюксел.

{Още»}

 
МАКАР И КЪСНО! А НИКОГА?!

Спас Попов
(Писмо до Николай Цанкарски)
Драги ми Николай, здравей!
Благодарен съм за срещата ни на съюзното събрание, но още повече съм във възторг от стихосбирката ти „Светулки” - тя за дълго освети душата ми.

{Още»}

 
В ЗАДНИЯ ДВОР НА КИНОТО

Диана Димих
Отиде си Джоко Росич. Настъпва маратонът на „София филм фест”. Идват Оскарите. Остава паметта за мъжеството на таланта - нещо, по-значимо от блясъка и славата.

{Още»}

 
Ф. М. ДОСТОЕВСКИ

Недялко Месечков
(По случай 50 години от смъртта му)
Опознаването на литературното съкровище на един народ е опознаване на душата му. Запознавайки се с творчеството на Достоевски, опознаваме душата на Русия; опознаваме душата на човека.

{Още»}

 
ДОСТОЕВСКИ С НЕГОВАТА СИСТЕМА ОТ ЦЕННОСТИ Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА ОТ ДНЕШНИЯ ЕЛИТ

Станислав Сливко
превод: Литературен свят

Защо 195-годишнината от рождението на писателя преминава незабелязано?
Фьодор Михайлович Достоевски е знакова личност за руската култура на XIX век. Той и досега е един от най-четените руски писатели в света, книгите му са станали един от символите на Русия.

{Още»}

 
НАРОДЪТ СРЕЩУ ФРАНЦИЯ

Александър Дугин
превод: Литературен свят
За втория тур на президентските избори във Франция ще излязат Марин Льо Пен и Емануел Макрон.
Това е много интересна ситуация.

{Още»}

 
УКРАИНОФИЛСКАТА ПРОПАГАНДА – ПОГЛЕД В ИСТОРИЯТА

Николай Стариков
превод: Литературен свят

Предговор към книгата на руския офицер, военния  дипломат, емигранта Александър Михайлович Волконски „Историческата истина и украинофилската пропаганда” (1 изд. - 1920, 2 изд. - 2016).

{Още»}

 
ВОЕННА ТАЙНА: АМЕРИКАНСКИТЕ СМИ ПРИЗНАХА, ЧЕ САЩ ПОДДЪРЖАТ ИДИЛ

Альона Бажова
превод: Литературен свят
Известният американски журналист Томас Фридман на страниците на The New York Times призова САЩ да «продължи да поддържа ИДИЛ», превръщайки тази терористична организация в инструмент за изтласкването на Русия от Сирия и като цяло от близкоизточния регион.

{Още»}

 
«ДОКТРИНАТА ТРУМАН»: 70 ГОДИНИ И 1 ПОДХОД

Александър Мосесов
превод: Литературен свят

Речта на президента САЩ Хари Труман през 1947 г. определи насоката на американската политика в Европа за десетилетия напред

{Още»}

 
ХЕРМАН ХЕСЕ ЗА ИЗКУСТВОТО КАТО ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ПРИРОДАТА И ДУХА

Калоян Блажев
Както във всички епохи, за които Хесе разказва, така и в Средновековието съществува конфликтът между идеала и реалността. Реалността е представена чрез бездуховността на бюргерството и неговия морален упадък, както и чрез покварата на аристокрацията, чрез обществените борби, болестите, убийствата.

{Още»}

 
ТОЙ ЖИВЕЕШЕ В СЯНКАТА НА СЛАВАТА

Недялко Чалъков
През 1978 г. посетих твореца в дома му на бул. „Хаджи Димитър” №16 в Михайловград (Монтана). Осемдесетгодишният композитор Дико Илиев прояви известното българско гостоприемство

{Още»}

 
В СВЕТА ОБИТЕЛ СЕ ВЛИЗА С ПОКЛОН

Иван Енчев
На 2 май е храмовият празник на манастира „Свети Атанасий” край с. Златна ливада, недалече от гр. Чирпан. Тъй като често ходя до тази света обител, съм възмутен от неточната информация на един столичен всекидневник.

{Още»}

 
ЗА ТЕНДЕНЦИЯТА В ИЗКУСТВОТО

Гочо Гочев
Въпросът за тенденцията в изкуството трябва да бъде изяснен, не само защото представлява голям теоретичен интерес за критика, но и защото днес много се спекулира с тази дума в отношенията на хората към дадена творба.

{Още»}

 
ВМЕСТО ЕЛЦИН-ЦЕНТЪР НИ Е НЕОБХОДИМ МУЗЕЙ НА СССР

Юлия Витязева
превод: Литературен свят

Казват, че в Москва възнамеряват да открият филиал на Елцин-център. Защо?! Вероятно, за да има условно и уютно място, където могат да се събират и колективно да калят за пореден път Русия. Най-малко това ми се струва някак…

{Още»}

 
КОНСТАНТИН АКСАКОВ

Навършиха се 200 години от рождението на Константин Аксаков - руски писател, историк, поет, публицист, но известен повече като един от идеолозите на славянофилството

{Още»}

 
МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ СПАСЯВА СЛИВЕН ОТ ОРДИТЕ НА ШЕВКЕТ ПАША

Петя Александрова
За първи и последен път Екзарх Антим І ръкополага за владика вдовец
На 3 юни 1873 година в Сливен тържествено бил посрещнат дядо Серафим - не само първи владика на града и епархията, но и символ на възродената след петвековно обезличаване българска православна църква.

{Още»}

 
СВ. КЛИМЕНТ ЗАБРАВЕН ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ?

Евтим Спространов
(Писмо от града)

На 8. того, когато се празнува паметта на българския светител епископа Климента Словенски и Охридски, отидох в столичния храм „Св. Седмочисленици” да се черкувам и да се поклоня на паметта на оня български светец, който България и другите славянски страни направи културни и ги тури в реда на цивилизованите държави.

{Още»}

 
РЕКВИЕМ ЗА СТАРАТА КЪЩА

Цветан Илиев
Като Драгомир Шопов бих желал да оставя ключа на старата къща на определено място, например под изтрития дървен праг. Слязат ли от небето мама и татко, баба и дядо, да го намерят и да си отворят. Уви! Нямам възможност за този жест на поета.

{Още»}

 
ДОБРИЯТ СЪСЕД

Стефан П. Стефанов
Още от дълбока древност се знае, че „Добрият съсед е голямо благо” /Vicinus bonus ingens bonum. Лат./ Това го знаят всички народи, което личи от техните пословици. На този свят всеки нормален човек иска да има добри съседи или поне добър съсед.

{Още»}

 
ПРОЩАЛНО СБОГОМ НА ПОЕТА РАКИТИН

Асен Калоянов
Вестта за трагичния край на поета Ракитин се разнесе като мълния още същия ден след първите кратки съобщения из вестниците.

{Още»}

 
ОТДАВНА Е ВРЕМЕ!

Владимир Бушин
превод: Стефка Тотева
В нашите патриотични вестници се подвизава благата за ухото басня за генерал Деникин. Един от вестниците писа, че в 41-ва година, когато се е намирал във Франция, Деникин, бъдещият велик руски патриот, бил готов да хвърли своите полкове в помощ на Червената армия

{Още»}

 
ЗАЩО ГОРКИ Е НЕУДОБЕН ЗА СЪВРЕМЕННИЯ ЕЛИТ

Станислав Сливко
превод: Литературен свят
На 28 март 2017 г. се навършват 149 години от рождението на Максим Горки (роден е на 16 март 1868 г. стар стил). Официалните власти предпочитат да не забелязват наближаването на 150 г. юбилей на буревестника на революцията.

{Още»}

 
ЗА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА

Максим Горки
превод: Литературен свят
Из предговора към книгата “Интересни непознати” (1919)
Във всяка страна интелигенцията е най-добрият, най-действен мозък; интелигенцията е орган на мисълта и разума, изработен по волята на народа от неговата плът и кръв.

{Още»}

 
«АНТИТЕРОРИСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ» ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Ростислав Ишченко
превод: Литературен свят
На сайта на президента на Украйна на 14 април 2014 г. бе поместен указ за началото на антитерористична операция в Източна Украйна. Указът влезе в сила от деня на публикуването му.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ КУРГИНЯН: „НЕ СМЯТАМ ЕВТУШЕНКО ЗА ВЕЛИК ПОЕТ”

превод: Литературен свят
Скандал по руския «Първи канал»: Евтушенко като символ на самоизмяната и предателството

По време на предаването «Времето ще покаже» политологът, лидерът на движение «Същността на времето» Сергей Кургинян напусна студиото

{Още»}

 
ВОЙНА НА ДВОРЦИТЕ

Александър Проханов
превод: Литературен свят
новия роман “Руският камък”

В издателство “Книжный Клуб Книговек” с подкрепата на телевизионния канал “Царьград”, излезе новият роман на Александър Проханов “Руският камък”.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ КОРОЛЬОВ Е БИЛ ВЕЛИК УЧЕН И ТВЪРД НАЧАЛНИК – ИМЕННО ТАКИВА СЕГА ЛИПСВАТ

Максим Цуканов
превод: Литературен свят

На 12 януари 2017 г. се навършиха 110 години от рождението на световноизвестния съветски учен, инженерът-конструктор Сергей Корольов. Нещо повече, на 4 октомври 2017 г. ще се навърши кръгла дата - 60 години от изстрелването от Корольов на първия в света изкуствен спътник на Земята.

{Още»}

 
НЕ ЧЕШИ ПХЕНЯН

Израел Шамир
превод: Литературен свят
На мястото на японците, корейците и американските войници в Североизточна Азия бих започнал интензивно да се моля, за да върнат боговете им помръкналия разум на американския президент, но по-бързо. Явно Доналд са успели да го изплашат СМИ и ЦРУ.

{Още»}

 
УДАРИТЕ НА САЩ ПО СИРИЯ: ТРЪМП СПАСЯВА КОЖАТА

Израел Шамир
превод: Литературен свят
Кубинската ракетна криза, която наскоро спомена Путин, се материализира по-скоро, отколкото мислехме. Американците нанесоха масиран ракетен удар по Сирия, съюзницата на Русия

{Още»}

 
ПУКНАТИНА

Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
Казахстан и Киргизия искат да се преродят в Qazaqstan и Kirghizia.
В сряда, 12 април 2017 г., президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев възложи на правителството на страната да състави график за преминаването на казахската азбука на латиница.

{Още»}

 
ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ

Валентин Катасонов
превод: Литературен свят
Ислямистки фанатици извършиха масови убийства на християни в коптски храмове в Египет. В неделя с разлика от няколко часа в храмове на коптската християнска църква в Египет прогърмяха два взрива.

{Още»}

 
ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ ТРЯБВА ДА ПРАЗНУВАТ 7 НОЕМВРИ 1917 г.

Захар Прилепин
превод: Литературен свят
Европа и Новият Свят безпощадно, последователно и страшно издевателстваха  над «третия свят», хранеха се и са богатееха за негова сметка. (И за сметка на своята работоспособност, разбира се).

{Още»}

 
КОСМОСЪТ КАТО ИЗКУСТВО

Евгений Миронов
превод: Литературен свят
Актьорът Евгений Миронов - за космическите филми, поколението на героите и загадката на руския човек
За мен 12 април, Деня на космонавтиката, е като Нова година или друг значим празник. Роден съм в Саратовска област, където се е приземил Юрий Гагарин.

{Още»}

 
УДАРЪТ НА САЩ ПО СИРИЯ: КАКВО ОСТАНА ЗАД КАДЪР?

Алексей Пушков
превод: Литературен свят
Сенаторът Алексей Пушков за четирите особености на решението на Доналд Тртмп за ракетната атака по сирийската военна база
В петък, скоро след ракетния удар на САЩ по база на сирийските войски, вестник Daily Mail отстрани от сайта си една статия, при това отдавнашна - от 29 януари 2013 г.

{Още»}

 
ЛЕНИН ОТНОВО НА ЩУРВАЛА!

Израел Шамир
превод: Литературен свят
За първи път от 1924 г. насам Ленин отново стана ръководител на държава. Засега само на Еквадор, казва се Ленин Морено. Това, че с името Ленин - а не с Николай Втори или Столипин - кръщават децата в Латинска Америка, говори много.

{Още»}

 
НАД БАЛКАНИТЕ Е НАДВИСНАЛА ЗАПЛАХА ОТ НОВА ВОЙНА

Дмитрий Добров
превод: Литературен свят
На територията на бивша Югославия отново са се изострили религиозните и етническите противоречия, все по-често избухват междунационални конфликти.

{Още»}

 
ПОИСКАХ ПРОМЯНАТА…

Лозан Такев
Преди почти три десетилетия поисках промяната… Сега оня, който разтриваше по-късно ушите на човека, заради който исках промяната, влезе в политиката и не иска да излиза вече от нея… Нещо повече.

{Още»}

 
ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА МАЙН РИД (1818-1883)

Калина Малина
„Всяка епоха има своите „очарователни деца” - това са съзнателни магьосници, които са научили юношите да познаят света в неговото настояще и бъдеще.

{Още»}

 
УДАРЪТ НА САЩ ПО СИРИЯ – ТОЧНИ ЦИФРИ НА ЩЕТИТЕ

превод: Литературен свят
7 април 2017 г. ще влезе в историята като акт на открита агресия от страна на САЩ по отношение на суверенната държава Сирия.

{Още»}

 
АТЕНТАТЪТ В ПЕТЕРБУРГ – ДЕЛО НА ГЛОБАЛИСТКИЯ ЕЛИТ

Александър Дугин
превод: Литературен свят
Структурата на днешния свят е проста. В него има един - все още един - доминиращ полюс: Блато, глобалистки елит, либерално транснационално ядро.

{Още»}

 
ФОРМИРАЙКИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА

Едуард Бояков
превод: Литературен свят
Продуцентът Едуард Бояков - защо изкуството трябва да бъде патриотично
Патриотизъм. Традиционни ценности. Високо изкуство. Висок стил. Какви асоциации предизвикват у младежта тези думи? Уви, това не е най-популярната лексика на двадесет и тридесетгодишните.

{Още»}

 
ТРЪГВАШ СИ УТРЕ, ЗАВРЪЩАШ СЕ ВЧЕРА…

Лияна Фероли
Гошо Талев и свободата-отговорност отново и отново да избираш доживотния живот
Нощта, оплела сънните дървета,
виси над мен като рибарска мрежа.
Изплували по края на небето,
звездите любопитно ме поглеждат.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ЕВТУШЕНКО

Валерий Хатюшин
превод: Татяна Любенова
Отиде си последният от знаменитата четворка - Е. Евтушенко. Кой от поетите на моето поколение през 70-те години не е бил подкупен от неговите стихове?… Да, трябва да признаем, че това беше явление - странно и вече неповторимо.

{Още»}

 
САЩ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ИДИЛ

Андрей Бабицки
превод: Литературен свят
Известният руски журналист Андрей Бабицки коментира заявлението на посланика на САЩ в ООН Ники Хейли, че САЩ са съвест на света.

{Още»}

 
ПОД МАСКАТА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО

Стефан Савов
Имаше някога един директор на Народния театър в София. Той се казваше Владимир Василев, бивш съдия. Уволниха го поради негодност.

{Още»}

 
СЪДБАТА НА ГОЛЕМИТЕ

Стефан Савов
След всяко нещастие като това, което сполетя Народния театър, много приказки се издумват, много начини се намират, които биха предотвратили това нещастие, но… всичко е вече късно. Съдба!

{Още»}

 
СЪБЛАЗНИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Мюмюн Тахир
В „Държавата” Платон пише, че демокрацията произлиза от анархията, че „същата болест, която се появява в олигархията и я погубва, поради слободия се явява в демокрацията по-голяма и по-силна и я заробва”.

{Още»}

 
ОТ ДУНАВ ДО ПЛОВДИВСКИТЕ ТЕПЕТА

Недялко Чалъков
В един следобеден ден писателят Георги Алексиев дойде в редакцията с литературния критик Огнян Сапарев. Разговаряхме сърдечно, приятелски, сякаш се познавахме от години. Той имаше творческа среща със земляците си от ломския край.

{Още»}

 
ЧОРБАДЖИ ЮРДАН И СЕМЕЙСТВОТО МУ НИКОГА НЕ ПРОЩАВАТ НА ЯВОРОВ

Петя Александрова
Из “България в потури, но с цилиндър” (”Хермес”)
Бащата се заканвал да отреже парите на синовете си, а Мина наричал „вятърничава и твърдоглава”

{Още»}

 
„ДЕ СЕ Е ЧУЛО, ВИДЯЛО, МОМА ВОЙВОДА ДА БЪДЕ…”

Димитър Аджеларов
В нашата фолклорна съкровищница са съхранени такива безценни поетични творби, които показват неудържимия стремеж на българина към красивото, прекрасното и героичното…

{Още»}

 
ИЗ МНОГОТО МИ СПОМЕНИ ЗА ЙОВКОВ

Елисавета Багряна

И до тази пролет ние все се срещахме от време на време - било в кафенето, било в книгоиздателство „Хемус”, било по булеварда.
Беше на обед. Хубав слънчев ден.

{Още»}

 
ПОДВИЖНОТО НЕБЕ

Дамян Калфов
Първата ми книга?… Забравят ли се трепетите, радостите и тревогите при излизането на първата ти книга? Първата книга - това е нещо като първата любов.

{Още»}

 
ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ НА СТАЛИН

Михаил Хазин
превод: Литературен свят
Преди всичко, като епиграф, който няма да изнеса пред текста, са думите на Пушкин и Висоцки (и на Бродски, струва ми се), че съм готов да обсъждам проблемите на страната си само с онези, които й желаят доброто.

{Още»}

 
НА ПАТРИАРШЕСКА ВЪЗРАСТ – С МЛАДЕЖКИ ПОГЛЕД

Банко П. Банков
(През тази година Найден Вълчев ще навърши деветдесет)
След като се разделихме с Валери Петров, мярката за талант в българската лирична поезия държат Найден Вълчев и Петър Караангов. Стиховете на Караангов са пастелни, докоснати от мека скептичност и деликатна меланхолия.

{Още»}

 
ПЕВЕЦЪТ НА ДУНАВСКАТА РАВНИНА

Георги Стойков
За поета Никола Василев Ракитин (Никола Василев Панчев) са казани верни, красиви думи, но има и доста недомлъвки.

{Още»}

 
МОЯТА СЪГРАЖДАНКА

Ботьо Савов
Никой не можеше да подозре, че четиринадесетгодишното момиче, което свиреше на хармониката, един ден ще бъде знаменита българска певица, примадона на чуждите опери.

{Още»}

 
ЗАПОЗНАНСТВОТО МИ С ПОЕТА ГЕОРГИ ДАНЧЕВ

Недялко Чалъков
През есента на 1963 година бе открит Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”. Георги Данчев бе назначен за асистент по История на българската литература. Водеше упражненията на проф. Пеньо Русев, с когото бяха добри приятели.

{Още»}

 
ЙОНКА ХРИСТОВА – 35 ГОДИНИ СЦЕНИЧНА ДЕЙНОСТ

Мария Добрева, председател на фондация „Вигория”
В началото на март 2017 г. почитателите на Йонка Христова, оперна певица - мецосопран и поетеса, бяха приятно изненадани от срещата с нейния музикален и поетичен талант.

{Още»}

 
БИКФОРДОВИЯТ ШНУР НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Валерий Филимонов
превод: Литературен свят
На 7 декември в Кремълския дворец се състоя церемония по награждаването на лауреатите на Руската национална музикална награда за 2016 г.

{Още»}

 
БИСТРИЛИЦА – КЪРМИЛНИЦА НА ЧЕТИРИ ПИСАТЕЛСКИ МАЙКИ

Стефан П. Стефанов
Три институции организираха творческа среща със заслужилия краевед и учител Надежда Анастасова, дългогодишен учител, бивш директор на Природоматематическата гимназия в Монтана и началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

{Още»}

 
В КОНТАКТ С НАРОДА

Панчо Дорев
Бе 1909 г., тъкмо след хуриета. Доста българи от княжеството понадзърнаха в Солун и се върнаха назад. Само Антон Страшимиров остана да работи между нас, да прилага и на дело своите културни и социални идеи за род и поробени.

{Още»}

 
СРАМНО МЪЛЧАНИЕ!

Д-р Георги Ив. Бояджиев

Иван Ст. Андрейчин умря! Още едно голямо сърце престана да тупти. Какво от туй? Литературните лилипути, скрити в хралупата на мъничкия си морал, потриват ехидно ръце и лукаво се усмихват. Един голям човек по-малко, какво от туй? - България няма нужда от големи хора.

{Още»}

 
БИТЪТ В ПРОЗАТА НА МИХАЛАКИ ГЕОРГИЕВ

Любомир Бучков
Името на Михалаки Георгиев е свързано с един странен парадокс. Изгревът на литературната му дейност е бил посрещнат възторжено, проявите му са били следени с трепет и обсипвани щедро с внимание.

{Още»}

 
„ГЛОРИЯ БУЛГАРЕ”

Кирил Христов

Прочетох с неотслабващо увлечение „Глория булагре” - една от 50-те книги на Жорж Нурижан. Тя дава на италианците тринадесет изискано изработени образци на такива българи, без които политическата и духовна история на народа ни е немислима.

{Още»}

 
ГОГОЛ Е НАШ

Валерий Ганичев
превод: Литературен свят
Из „Диалог и обсъждане”
На приема след знаменития Сорочинския панаир председателят на Правителството на Украйна Кинах гръмогласно се обърна към мен: «А впрочем, моля, чий писател е Гогол? Руски или наш?»

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ, КОГОТО НЕНАВИЖДА ХОЛИВУД

Ивлин Уо
превод: Литературен свят

За филма „Мосю Верду” на Чарли Чаплин
Чарли Чаплин е не просто непопулярен в Холивуд. Дълги години той беше жертва на организирано преследване.

{Още»}

 
ДО КИТАЙ ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА

Боян Ангелов
Би ли могло да се обясни необяснимото или да се преброди непребродимото? Подобни въпроси навестяват всеки, решил да пише за Китай. Разбира се, преди да реши да пише, непременно трябва да е видял Китай или поне част от него. И то онази част, която е емблематична за страната.

{Още»}

 
РУСКИЯТ ЕЗИК

Валерий Ганичев
Из „Диалог и обсъждане”
превод: Литературен свят
Той сияе и утвърждава не само руския дух, но и украинския. Да, да, уважаеми «независими». Маса украинци са създавали на него своите шедьоври, мислили са на него, писали са, утвърждавайки Русия и Украйна.

{Още»}

 
РУСКИЯТ ТВОРЧЕСКИ ГЕНИЙ

Константин Н. Петканов
Славянската степ е безкрайна и необозрима. На нея са израсли клонести дъбове, които свързват земята и небето в една обща човешка родина. Тия могъщи, сенчести дъбове са руските класици. Под тяхната благородна сянка израсна и българската литература.

{Още»}

 
ОБХВАТАТА НА ГЕНИЯ

Антон Страшимиров
Хаджи Димитър, падналият в Балкана буревестник на българските надежди, е безсмъртен не само за своето време: той е национален герой. И Ботев го възпява като такъв. Но окото на поета надхвърля моментните настроения - и дава творение за векове;

{Още»}

 
„ЩОМ ЧОВЕКЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЕЧНО ЖИВ, ЗНАЧИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ И ВЕЧНО МЪРТЪВ“

90 години от рождението на Иван Радоев
Лалка Павлова
Колко оптимизъм, драматизъм и изстрадани собствени Голготи са събрани в мисълта на този забележителен български творец - поета, драматурга, публициста, литературния критик и преводач Иван Радоев.

{Още»}

 
ПЕСЕНТА

Валерий Ганичев
превод: Литературен свят
Из „Диалог и обсъждане”
Казано е неведнъж: «Може всичко да загине, но жалко за музиката».
Мисля така: руската песен, както и украинската, безпощадно и грубо ги гонят и дори забраняват…

{Още»}

 
РИМИ

Александър Балабанов
- Ела в библиотеката да пушим.
- И ще поработя малко. Знаеш, тоя „Фауст” уж е готов, а има толкова места, не мога.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БАЛАБАНОВ КАТО ОБЕКТ НА ХУМОРИСТИ И КАРИКАТУРИСТИ

Александър Божинов
Мнозина не познават професора Балабанов лично, от виждане, но го знаят от рисунките на карикатуристите.

{Още»}

 
ЗАПАДНИЗАЦИЯТА НА ЕЛИТА Е ДАЛЕЧЕ ОТ НАРОДА НА РУСИЯ

Владимир Тимаков
превод: Литературен свят
Преди сто години в Русия станаха събития, сега известни като Февруарска революция от 1917 година. Замислена като безкръвна, «нежна» смяна на властта, те инициираха дълга и мъчителна метаморфоза на цялото руско общество, съпроводена с огромни материални загуби и човешки жертви.

{Още»}

 
ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Влад Ривлин
превод: Литературен свят
В САЩ са предложили да се нарече улицата срещу посолството в чест на Немцов. Съответният законопроект е внесъл сенаторът Марк Рубио.

{Още»}

 
НЕВИННИЯТ ДАНТЕС

Александър Климов
превод: Литературен свят
Отбелязвайки 180-та годишнина от смъртта на А. С. Пушкин, в новините по Първи канал някакъв възбуден експерт заяви, че Дантес най-вероятно не е искал да убива поета и се е целил в крака му.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ

Страшимир Кринчев
Преди години - беше в началото на май - разхождайки се край безмълвните, заспали в слънчева нега води на Нил, аз срещнах на прашния мост вън от Александрия сакат човек, който седеше в малка дървена количка и тикаше с ръце колелетата.

{Още»}

 
ЗА ЧОВЕКА И ДРУГАРЯ КРИНЧЕВ

Георги Райчев
От дълбока древност е останала мъдростта „за покойния или добро, или нищо!” А понеже за всеки покойник все трябва да се каже по нещо, оттам идват и познатите до втръсване клишета по некролози и надгробни слова: „добро сърце”, „блага усмивка”, „незаменим другар”, та чак и „безкористен и скромен”.

{Още»}

 
ХЕРМАН ХЕСЕ ЗА ПЪТЯ КАТО СИМВОЛ НА ЖИВОТА И СМЪРТТА

Калоян Блажев
Във всички произведения на Хесе пътят е символ на живота на човека, на неговия начин на мислене и на вътрешния му свят. В “Демиан” пише, че животът на всеки човек е път към самия него, т.е. към самопознанието.

{Още»}

 
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

Владимир Бондаренко
превод: Литературен свят
Захар Прилепин в Донбас
Смятам, че Захар Прилепин постъпи, както руският воин във всички времена, от Куликово поле до Бородинското сражение, от руските доброволци в Испания и Виетнам до панфиловци. Той отиде да се сражава за Русия и нейните идеали.

{Още»}

 
ТОЛЕРАНТНОСТ, НО НА КАКВА ЦЕНА?!

Георги Майоров
През последните седмици масмедии и некомпетентно осведомени журналисти (между другото мои колеги по професия в дългогодишната ми практика на журналист и писател) нададоха кански вой - как така широколъчани, во главе с кмета Васил Седянков

{Още»}

 
ДУХОВНИЯТ СВЕТОГЛЕД НА БЪЛГАРИНА

Константин Н. Петканов
Когато става дума за българина, не бива да вземаме под внимание случайните характеристики, нито пък да изхождаме от това, което чужденците говорят за него.

{Още»}

 
ОКУПИРАНА ЛИ Е УКРАЙНА?

Дмитрий Дзиговбродски
превод: Литературен свят
Гражданите на Украйна през последната година и половина често повтарят, че се намират под окупация. Но това не е така.

{Още»}