Публицистика

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТКО ТОТЕВ

Продрум Димов
Живеем във време, което превъзнася до небесата унизяващото човешката личност комерческо нравствено нашествие и безцеремонно загърбва изконните ни национални ценности и скъпата ни народностна самоличност.

{Още»}

 
НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА

Румен Воденичаров
След високопарните и иронични определения на Русия като „бензиностанция с ракети”, направени от Просто Кирчо, неочаквано се оказа, че Европейският съюз и страните от Африка и Южна Америка са разчитали да купуват от „бензиностанцията” доста жизнено важни стоки като зърно, стомана, азотни торове, въглища и обогатен уран за АЕЦ.

{Още»}

 
ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБ

Нужен ли е референдум за смъртното наказание?
Румен Воденичаров
За тази поговорка едни казват, че идва от библейски времена, други от времето на вавилонския цар Хамураби. Има най-различни тълкувания, но основният смисъл остава  неизменен: „Възмездието за едно престъпление е адекватното наказание.”

{Още»}

 
ПРИЗНАНИЯ

Румен Стоянов
ПРИЗНАНИЕ
Да, охотно чета православна книжнина. Ради Вярата, чедолюбивата ни Църква Майка, всебългарщината, но същевременно изпитвам и услада от езика: той, в зависимост от употребяващия го, може да изобилства с думи, които ги няма другаде, пък са наши, а не готовляци, надомъкнати от маймунлуци.

{Още»}

 
ЕРАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ

Любомир Духлински
Михаил Горбачов - единственият президент на СССР, последен генерален секретар на ЦК на КПСС и баща на перестройката на Запад е възхваляван до небесата. На Изток е друго - обвиняват го за разпада на Съветския съюз и за икономическата разруха, която застига повечето бивши социалистически страни след промените от 1989 г.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЮРДАН ТРИФОНОВ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Юрдан Трифонов до Георги Домусчиев
12. VІ. 1944, Панагюрище
Драги Домусчиев,
Писмото ти от 3. VІ., израз на добрите чувства, които всякога си хранил към мен, получих своевременно. Благодаря ти за честитките и благопожеланията по случай служебното повишение на сина ми, генерал;

{Още»}

 
ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК

Предизвикани размисли по печални поводи
Денчо Владимиров
Вече три десетилетия и в някогашните страни на социализма ударно се възхвалява… капитализмът.
От устата на почти обожествени бивши и сегашни партийни функционери не се чува да се отронва вече опасната дума “социализъм”.

{Още»}

 
НЕ МОГА ДА ОБИЧАМ РУСИЯ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ, ПРЕХАПАН ЕЗИК И ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА

Никола Инджов
Подзаглавието е перифраза на известна мисъл на великия философ от Пушкиновата епоха Чаадаев. Но и днес дилемата за отношението към Русия съществува пред личности и общества навсякъде по света.

{Още»}

 
НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

Поетът, който цял живот неотлъчно търси себе си…
Продрум Димов
Такъв съм го почувствал като своеобразно човешко и творческо явление, докосвайки се епизодично до негови творби, пиеси и мемоарни издания, без да имам претенции, че познавам в нужната дълбочина неговия човешки и творчески облик.

{Още»}

 
МНОГО ЛИ СА?

Сирак Скитник
На България не й липсват талантливи хора - и в изкуството, и в обществения живот.
Но характери, волеви хора, които упорито и безкористно да бранят своите идеи, които да поставят на карта дори своя живот в защита на своята мисъл и дела - такива се броят на пръсти.

{Още»}

 
ХУБАВИЯТ АНЕКДОТ

Тихомир Йорданов
В редакцията на „Литературен фронт” Тодор Харманджиев - тогава той завеждаше отдела за поезия - поиска да му разкажа виц. Слушаше с тънка усмивка на устните и с весели пламъчета под рошавите попрошарили се вежди.

{Още»}

 
БИТКА ЗА ИСТОРИЯТА ИЛИ ИГРАТА НА КУКЛОВОДИТЕ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО

Любомир Духлински
Ние сме държава от освободители. Може някои да не искат да ги освобождаваме, но ние ги освобождаваме.Уилям Шатнър, американски актьор
Преди 40 години, на 8 март 1983 г. тогавашният президент на САЩ, треторезредният каубойски актьор Роналд Рейгън, прочита в Орландо, Флорида пред Националната асоциация на евангелистите в САЩ, написаната от неговите сътрудници реч.

{Още»}

 
ЖИВОТ С ДИМЧО

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Не бързайте да ме корите, че интимнича с поета. И не мислете, че не се стеснявам, като пред всички го наричам Димчо (насаме винаги му казвам така).

{Още»}

 
НИЕ СМЕ НАЙ-КУЛТУРНИЯТ НАРОД!

Денчо Владимиров
Научно съобщение
Искате аргументи за това твърдение, т.е., че ние, българите, сме най-културният народ на света?
Готово.

{Още»}

 
КОГАТО НЕЩАТА НЕ СЕ КАЗВАТ ДОКРАЙ

Ирина Кирилова
Всичко започна от едно предаване на БНТ 1. „История БГ” избра тема за самоубилите се български поети. През деня ми се обади доц. арх. Димитър Андрейчин, с когото бях правила интервю, и ми каза, че в предаването ще стане дума и за негов роднина - Иван Стоянов Андрейчин. Реших да гледам.

{Още»}

 
РОДИЛНИЯТ ВИК НА СВОБОДАТА

Слово, произнесено на юбилейната конференция „145 години от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяване на българската държавност”
Минчо Минчев
Има факти, които очертават границите на една особена екстериториалност в историята. Тяхното значение пред лицето на света не подлежи на преоценка, защото макар и човешко дело, те носят като неизлечим печат знака на Боговдъхновението и Божествения промисъл, [...]

{Още»}

 
ПОДМИНАТ ЮБИЛЕЙ НА… ЦИВИЛИЗАЦИЯ

От дневника на писателя
Денчо Владимиров
На 30 декември 1922 година е създадена първата държава на нова цивилизация в човешката история.

{Още»}

 
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ В БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ: НАРОДНО-ПСИХОЛОГИЧЕСКИ И КУЛТУРОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ

Илия Пеев
Научно-практическа конференция, посветена на 145-та годишнина от Освобождението на България „Руско-турската война 1877 г. - 1878 г. Съвременни аспекти” Място на провеждане: Москва, Съюз на писателите на Русия, 02.03.2023 г.

{Още»}

 
ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА ТРАНСХУМАНИЗМА

НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА ТЯХ СА ДУМИТЕ
Александър Гочев
„Смърт и неадекваност ни очакват, всеки един от нас. Това е единственото сигурно нещо. Повтаряйте си това всяка сутрин и нещата се подреждат в перспектива. Повечето от това, което смятаме, че има значение, всъщност няма. Едно изключение от това правило е състоянието на държавата. Това има значение. (Тъкър Карлсън; [...]

{Още»}

 
НЕОБЛАДАНО

Владимир Георгиев
Всяка болест, вероятно, ражда пороци. Като мързела. Има родени с пороци, без да са очевидно болни. Примери много - като тръгна из пазара и виждам реститути, политици, пенсионирани корумпета и банкери, ченгета и прокурори: всичките на свобода, съзнавам, че обитаваме страна на хулно житие, а не на охулено битие.

{Още»}

 
ТРЕТИ МАРТ – ИЗСТРАДАН И ВЕЧЕН

Минчо Минчев
В сакралния календар на България, денят Трети март свети с непомръкваща светлина вече 145 години. На този ден възкръсна от пепелищата на историята красното име на нашето любимо Отечество.

{Още»}

 
С МАЙЧИНА ОБИЧ И БАЩИН БЛАГОСЛОВ

Георги Гривнев
Когато разговарях с Апостол Пашев в софийския му дом, първата дума, която се изправи пред мен, беше - благородство. Спомних си и края на един от разказите на писателя и негов родственик Георги Пашев. „Не да си добър, а да правиш добро!”

{Още»}

 
СВЕТЪТ НА КУЛТУРИТЕ: МИР, КОНФЛИКТ, СЪЖИТЕЛСТВО, СИМФОНИЯ, ЙЕРАРХИЯ

Панко Анчев
1.
Различни са подходите, мащабът на анализите и изводите, характерът на теориите, когато културата се изследва или от гледните точки на големите или на малките народи и култури. Защото малките и големите култури по различни начини участват в света, различни са местата, които заемат в йерархията.

{Още»}

 
ДЕЦАТА МИШЕНИ

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
Който съблазни едно от тия, малките, които вярват в Мене, за него ще е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.
Иисус Христос

{Още»}

 
ШЕКСПИРИАДА

Лозан Такев
Избухна демокрацията. След три дни поставиха „Много шум за нищо” по Уилям Шекспир…
Бодигардът от Банкя стана кмет, а сетне и премиер. Три мандата. И отново „Много шум за нищо”.

{Още»}

 
БЪЛГАРИН СТЕНОПИСВА В БРАЗИЛИЯ

Борислав Боянов

Той се казва Момчил Стоянов и е роден през 1979 в София, където завършва Колеж по изобразителни изкуства „Проф. Николай Павлов” и вместо една специалност избира две: илюстрация, иконопис.

{Още»}

 
НЕ ХОДИХ НА ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА

Иван Джебаров
Въпреки многогодишните призиви на общественици и културни дейци, Васил Левски все още не е канонизиран от българската източноправославна църква.

{Още»}

 
ДОКЪДЕ ОЩЕ ЩЕ СЕ СРИВА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ?

Денчо Владимиров
Ще има ли предел за русофобската истерия на новите кириакстефчовци
Прочетох, че в новата ни история на “демократизиране по отвъдокеански”, в последните години от евроатлантическа България са изгонени като заподозрени в шпионаж 84 руски дипломатически служители.

{Още»}

 
ВЪЗНАГРАДЕТЕ МЕ, ТОВА ИСКАМ! ЕТО, АЗ ИЗДАВАМ!

Любомир Духлински
Един народ не може да бъде затрит, ако той сам не се е пригласил за това…
Проф. Марко Семов
Вместо предговор
„И ако върви все така, защо със закон се не уничтожи предаването на история като предмет в нашите училища и не въведат специални предмети за „любопитство, безделие, готованство и безсистемна и безусловна критика на всичко което [...]

{Още»}

 
МАКЕДОНИЯ – ТОПОГРАФИЯ НА БЪЛГАРСКОТО МЪЧЕНИЧЕСТВО

Минчо Минчев
Многозначността на всичко, което се случи при честването на 151-та годишнина от рождението на големия български революционер и радетел на българщината Георги Николов Делчев - Гоце, тепърва ще бъде изследвана.

{Още»}

 
ВЪЛЦИ, ХИЕНИ И ЛЕОПАРДИ СРЕЩУ РУСКАТА МЕЧКА

Денчо Владимиров
Във времето, когато на планетата още не бе подло предадена от своята пета колона и разрушена с помощта на империалистическите вълци могъщата държава СССР, възпираща световния бандитизъм, имаше тогава виц:

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ В ДУХА И СМИСЪЛА НА БОТЕВАТА ПОЕЗИЯ

Панко Анчев
1.
Христо Ботев е последният поет на доосвобожденската ни литература. След него е вече Иван Вазов, започнал творческия си път през робството, но развил се и утвърдил се след Руско-турската война от 1877-78 година и превърнал се еманацията на българския национален дух и същност.

{Още»}

 
СПИСЪКЪТ НА ИЗБАВЛЕНИЕТО

Любомир Духлински
През пролетта на 1941 г. по-голямата част от Централна и Западна Европа вече е прегазена и подчинена от германския Вермахт, но Гърция успешно устоява на агресията на германския съюзник Италия.

{Още»}

 
НЕВОЛНИТЕ РАЗБЪЛГАРИТЕЛИ

Румен Стоянов
Те, уви, без никакво преувеличение, са милиони. А за да съм точен: огромнейшото мнозинство днешни съотечественици, зер они ръсят ли ръсят все повече обуквени вносотии. Правят го без въопще да се замислят какви последици създават в езика нам насущний.

{Още»}

 
ЗА КАПКАТА КРЪВ, ВРАТОВРЪЗКИТЕ И ФАСОВЕТЕ

Мартен Калеев
…Заявявам - мразя ви. Да знаете - презирам ви. Проклети да сте в своите терзания и вайкания. Не можете да ме спрете. Защо да ми пука, че искате да вървите достойно сред достойни хора. Свършиха се подобни притчи.

{Още»}

 
НУЖНО ЛИ Е ПИСАТЕЛИТЕ ДА СЕ СРЕЩАТ С ЧИТАТЕЛИТЕ

Панко Анчев
Писателят не само пише за читателите си, но и е техен изразител, като говори от тяхното име. Той е и достоверен свидетел на живота на своите читатели. За да го пресътвори, той трябва да познава героите си, да владее техния език, да подражава на мисленето им, та дори да се идентифицира чрез тях.

{Още»}

 
БЕЗМЪЛВЕН СВИДЕТЕЛ НА МИНАЛОТО

Виолета Станиславова
„Под София цял свят е закопан - отдолу е Сердика” - пише Константин Иречек, въпреки че е знаел за съществуването на двете безмълвни, но най-древни съпернички ­ църквите „Света София” и „Свети Георги Победоносец”.

{Още»}

 
ПРЕМЕЖДИЕ В КРЕМЪЛ

Денчо Владимиров
Из ръкописа на книгата “Откриването на Русия”
Атанас Шейтанов, един от емблематичните истински приятели на руския народ, бе дългогодишен спортен деятел, председател на градския съвет на работническото спортно движение в Пловдив. Имаше много спомени от съвместната работа със съветски деятели на спорта и от срещите си в СССР.

{Още»}

 
ГЕНИЯТ НА БЪЛГАРИЯ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Христо Ботев.
Той е голям и безсмъртен като Балкана, който му даде своя скут за люлка и своя връх за вечен дом. Голям колкото България - покрил я с името си цялата, до последния й планински дом. И вечен като България.

{Още»}

 
АНУШКА

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Тя и сега стои пред погледа ми - с умните си живи очи, с лъчезарната си усмивка, възторжена и мила - като самата ни ремсова младост…

{Още»}

 
ЕМИЛ

Веселин Андреев
Из „Не мога без вас” (1976)
Най-невероятното е Емил да остарее. Опитайте се да си го представите на петдесет - не, вече на шестдесет и вече на седемдесет… години! Невъзможно! Емил никога не ще стане дори на тридесет и три години. Той си остава все същият, чудесно младият Емил.

{Още»}

 
ЖИВКОСОТИРОВИТЕ „УСМИВКИ ЗА ВСЕКИ ДЕН”

Марин Ботунски
Из „Ранни дъгове”- книга първа (2005)
„Преди сребърните камбанки на кокичето да заронят дъхави капчици светлина. Преди да разтвори резедави шепи Кукурякът. Преди да лумнат пламъчетата на Минзухарите. Преди да отвори очи Синчецът. Преди Пчеличките да се сейнат като литнали капчици мед. Преди…

{Още»}

 
УСТА ГЕНЧО КЪНЕВ – НА ГРАНИЦАТА НА ДВЕ ЕПОХИ

Любомир Духлински

Сведенията за личния живот на Генчо Кънев са малко, но със сигурност е бил физически здрав човек, трудолюбив и винаги довеждал до завършен вид своите дела. Съвременниците му разказват, че точно изпълнявал поетите задължения и бил дълбоко почтен.

{Още»}

 
РАДИКАЛНИЯТ ЕКОТАЖ – КРИМИНАЛНА САМОРАЗПРАВА ИЛИ ТЕРОРИСТИЧНА АКЦИЯ?

Димитър Хаджитодоров
„Екотажът” - радикалният екологически саботаж - възниква след Втората световна война в Съединените американски щати (САЩ) като реакция срещу тромавата природозащита, осъществявана от някои неправителствени организации.

{Още»}

 
ТУК

Румен Стоянов
ТУК
И още: тука, ту, тукана, туканък, туканцък, туканцъка, тукатейка, тукачка, туканачка. Книжовният език допуска заглавния облик и първия от изброените, останалите битуват в поместни говори.

{Още»}

 
ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ПОЛИЦАИТЕ

Денчо Владимиров
Сатиричен  трактат за правната култура на едно “минало покрай нея поколение” и за също случващото се и със сегашните подрастващи българи

{Още»}

 
ПЕСЕН И ПАМЕТ

Трендафил Василев
Години наред любителите на българския фолклор имат удоволствието да слушат една забележителна творба - „Песен за мома Еленка”, в изпълнение на известния народен певец Тодор Кожухаров и оркестър „Южни ритми” - Хасково.

{Още»}

 
ПОЧТИ НЕПОЗНАТИЯТ КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ

Лозан Такев
Обикновено слизам на метростанцията „Константин Величков” и вървя по булевард „Константин Величков” в община Илинден. И винаги съм се питал тези хиляди и стотици хиляди столичани, които всеки ден виждам край мене и се разминавам с тях в забързаното ни ежедневие, знаят ли кой е техният патрон Константин Величков, с когото [...]

{Още»}

 
80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

Забележителни имена на родния поетичен свят
Продрум Димов
Ако този рядко талантлив поет и преводач, допринесъл в значителна степен за приобщаването на днешната руска литература към националния ни литературен живот, беше жив, на 17 януари т.г. щеше да навърши 80 години.

{Още»}

 
ПРЕДГОВОР КЪМ „ДЕВЕТНАДЕСЕТ ПЕСНИ ЗА ЦВЕТАН ЗАНГОВ И ЕДНА ЗА НАС”

Николай Христозов
Един наш съвременник, юноша, опиянен от свободата, поет, вдъхновен от величието на комунистическата идея, живее и умира като истински герой на своето време.

{Още»}

 
САКСОНСКИТЕ РУДАРИ

Любомир Духлински
Добивът на руди на черни метали е познат в българските земи още от древността и служи за основа на примитивната черна металургия в планинските райони, разполагащи с магнетитни пясъци по реките и дървесина като гориво.

{Още»}

 
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ПОЕТА ИВАН ЕНЧЕВ

Атанас Капралов

Напоследък стана почти традиция поети да представят свои събратя по перо. Самият аз многократно съм имал честта да анализирам както световно неизвестни таланти от провинцията, така и столични величия с претенции за живи класици.

{Още»}

 
В МОЯТА ТАЙНА ПОЕТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ

Виолета Станиславова
Първото си стихотворение написах в осми клас. В старата къща, в мрачната стая, имахме готварска печка с дърва и въглища. Налагаше се да я чистя и паля. Вземах лопата и изгребвах студената сгурия.

{Още»}

 
ЗА 145-ТА ГОДИШНИНА НА ПЕЙО ЯВОРОВ

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
Животът е един разгърнат каталог на страдания, но…за какво плащаме? За величието на дарбата, извела П. Яворов сред най-значителните поети на България, чиято слава е прекрачила границите на родината му?

{Още»}

 
ОБРАЗЪТ НА РАЗПАДНАЛОТО СЕ ОБЩЕСТВО

Бай Ганьо
По случай 160 години от рождението на Алеко Константинов
Панко Анчев
1.
Удивително е колко бързо българският свят се променя след възстановяването на българската държава през 1878 г. Променят се политическият му облик, икономическите отношения и културния живот, но особено видно е това в морала и човешките взаимоотношения.

{Още»}

 
ЗАСАДИТЕ В НАШИЯ ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ

Панайот Чинков
(По случай годишнината на Алеко)
Близо четири десетилетия се празнува тъжната годишнина на Алеко.
Туристи честват бащата на българския туризъм, писатели също се сещат да отдадат почит на автора на „Бай Ганю”, но общественият елемент е още далеч от това честване.

{Още»}

 
КАКВО ПРАВИМ

Румен Стоянов
Охотно, усърдно, скоротечно променяме речниковия състав на езика нам насущний като го препълваме с вносотии какви ли не. Сякаш има някаква надпревара да го позападнясваме, най-вече поангличанваме.

{Още»}

 
EХ, МАЙКО НАША ЗЛОЧЕСТА…

Любен Панов
Късам детелини от китната ти градина и при всяко откъснато листче наричам:
Обичам те…
…Земя и небо, хоризонтът им, където се сбират… Морето и гората, планините ти с могъщите канари… Дунава де се лей… Марица дето е запяла като гургулица бяла… Селската ти къща с двете липи отпред и срамежливите латинки в цветната леха…

{Още»}

 
ДОКАТО СМЪРТТА НИ РАЗДЕЛИ

Любомир Духлински
Ако за онкоболния все пак има някакъв шанс, то потребителят на парното е обречен
Зима е. Ако странният природен феномен навън може да се нарече зима. Каквато и да е зимата, тя е свързана с осигуряването на поне минимална топлина в домовете. Доста хора използват твърдо гориво, по-малко електроенергия, някои търсят най-причудливи алтернативи на парното.

{Още»}

 
ПРЕПОРЪКАТА

Атанас Звездинов
Бай Тодор беше сладкодумец. Умееше да разказва какви ли не истории с присъщите му блага усмивка и ведро чувство за хумор.

{Още»}

 
КАРИЕРНО ПОДБУТВАНЕ

Банко П. Банков
Прадядо ми по бащина линия, докогато стигаха назад родовите спомени, бил роден в турско. Овчарувал високо в Балкана, в Присойката; махала от пет-шест паянтови къщета, стъкмени без гвоздеи и пръснати по гориста урва.

{Още»}

 
ТАЙНИТЕ НА ИСТОРИЯТА ПРЕЗ 20 ВЕК

Големите сделки между  САЩ и СССР. Сделки  или измами?
Румен Воденичаров
„Кьорав карти не играе!” гласи една българска поговорка. Когато погледът на човек  е замъглен от алкохола, тя може да бъде перефразирана  и така: „Подпийнал договор не подписва!”.

{Още»}

 
ЗА УВЕКОВЕЧАВАНЕ НА ГЕРОИТЕ НА ВЕЛИКОТО ЯНУАРСКО ВЪСТАНИЕ И ЗАМОГНАЛИТЕ СЕ АПОСТОЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Денчо Владимиров
памфлет
Помните ли Януари 1997-ма! „Всенародното” януарско въстание! Време за препаски и бинтовани глави наужким! Януари, февруари 1997-ма… Време на митинги, подгрети с уиски и планини от подкрепващи кашони с няколкоетажни сандвичи и портокали, все братска помощ от западни ширини за българската цветна революция в снежнобяло…

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРА И ЖИВОПИС С ДЪЛБОКА ФИЛОСОФИЯ

Микроразмисли за творческия космос на Иван Давидков
Юлий Йорданов
В центъра на Монтана има една забележителност, която привлича погледа - паметен знак с издълбан откъс от стихотворението “Живовци” на популярния български писател Иван Давидков. Тя беше открита в дните, когато се честваше неговата 80-годишнина.

{Още»}

 
КУКЛОВОДИ ПО НАШЕНСКИ

Любомир Духлински
Върви лъжец от село на село, та лъже. Върви след него брат му, та маже.
Българска народна приказка
Президентът Румен Радев заяви, че е бил първият излъган от „Продължаваме промяната” и ги обвини, че са откраднали надеждата на гражданите за истинска промяна.

{Още»}

 
РОМАН ЗА ВЪЗМОЖНИЯ И НЕВЪЗМОЖЕН ЖИВОТ

Светозар Казанджиев

В навечерието на Коледа - 2022 излезе от печат романът ми „Съдба”. Върху 580 страници разказвам за съдбата на един род в контекста на съдбата на Родопите и България през последния половин век. Книгата е с твърда подвързия и излиза с марката на Издателство „Български писател”. Пенка Чернева, редактор на изданието, споделя:

{Още»}

 
ЛЮБЕН ГЕОРГИЕВ. КРИТИКЪТ ПОЛЕМИСТ И ПУБЛИЦИСТ

90 години от рождението му
Панко Анчев
Как жестоко и бързо се стопяват имената на значимите ни критици, щом се промени времето и се появят нови имена, заличаващи безмилостно всичко, което е било преди тях. Може би за да не ги сравняват от тези, които са много по-добри, органични и талантливи от тях.

{Още»}

 
СИЛАТА НА ТАЛАНТА НАДЖИВЯВА СВОЯ ТВОРЕЦ

96 години от рождението на Драгомир Асенов
Юлий Йорданов
В средата на май преди 96 години в дома на писаря във Фердинандското мирово съдилище Нисим Меламед се ражда отроче от мъжки пол. Дават му името Жак. Радостта около младенеца не трае дълго, защото бащата си отива от тоя свят твърде рано и семейството е принудено да се [...]

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИИ

Любомир Духлински
Когато се заговори за българската история, задължително първо се споменава Паисий Хилендарец и неговата „История славянобългарска”. Не може да бъде и иначе, защото това е първият лъч светлина в петвековния робски мрак.

{Още»}

 
КАК ТОТАЛИТАРНИЯТ ГАЗ ИЗЛЕКУВА ЕВРОПА ОТ ЛИБЕРАЛИЗМА

Борис Марцинкевич - главен редактор на сп. “Енергетика”
превод: Румен Воденичаров
Мислех, че предишното ми предаване ще бъде достатъчно да откаже евроатлантиците от творчество на енергийното поприще.
Оказа се, че съм сбъркал.

{Още»}

 
БОТЕВ - НАШИЯТ СЪВРЕМЕННИК

Денчо Владимиров
С потреса от години гледаме как от учебниците на българските деца се премахват огнените слова на Ботев, които според новите редуващи се кириакстефчовци, не отговаряли вече на …новите глобални и добросъседски интереси на България!

{Още»}

 
БЪДЕЩЕ, КОЕТО НЕ ЖЕЛАЕМ!

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
Ако се събудим и се огледаме какво се случва сега в България, можем да осъзнаем, че Новият световен ред вече е проникнал дълбоко в управлението на държавата ни и в българската обществена действителност.

{Още»}

 
МРЪСНА БОМБА В МРЪСНИ РЪЦЕ

Румен Воденичаров
Войната в Украйна очевидно ще продължи и тази зима. Вече никой не се съмнява, че „колективният Запад” има същата цел каквато е имал по времето на двете световни войни през 20 век.

{Още»}

 
БРОДОВЕТЕ НА ЕДИН ЖИВОТ

(опит за пристрастен житиепис)
Борислав Давидков
Колкото времето ме отдалечава от баща ми, толкова по-ясно го чувствам, а и си мисля, че го разбирам по-добре. Този човек - среден на ръст, с поолисяло чело, бухнала прошарена коса и мощни бакенбарди, засечени чак до края на ухото, с кръгло лице, леко издадена долна устна - сякаш се готви [...]

{Още»}

 
ДИМЧО

Георги Райчев
През 1911 година имаше студентска екскурзия до Атина. Бяхме и ние с Димча. Той, Борю Зевзека и още 3-4 студенти през всичкото време гуляха.

{Още»}

 
НЕ СЕ ДАВАЙ, ВОЕВОДО!

Любен Панов
Въртяха го снощи, усукваха го, сред зверове и природа го туряха.
И всичките му стихове декламираха.

{Още»}

 
ОЛЕЛЕ, ОТНОВО НИ СПАСЯВАТ!

Иван Енчев
Потомците на нашите стари родове преживяват и надживяват какви ли не събития и превратности на съдбата в течение на дълги векове. Те започват своето летоброене още от 681 година, в началото на Първата Българска държава южно от река Дунав, начело с хан Аспарух.

{Още»}

 
ВАРИАНТИ ЗА ЛОГО НА ПРЕХОДА

Лозан Такев
След три-четири века сме впечатлени още от аргумента на френския философ и мислител Рене Декарт: „Мисля, следователно съществувам…”

{Още»}

 
МОДАДЖИЙСТВО И БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Румен Стоянов
Демократясването засегна пряко и твърде осезаемо нашата словесност. Най-вече речниковия й състав. Изтъркули се време предостатъчно, десетилетия, промените в нея изискват да бъдат обществено-достъпно разгледани, обсъдени, поуки сторени, па най-вече работещи мерки взети с оглед зловредите ограничени.

{Още»}

 
ИСТОРИЧЕСКА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ИЛИ ЗА НЕСЪСТОЯВАНЕТО НА ЧОВЕКА…

Илиан Генов
Не за Априлското въстание, а книга за българския човек с намек за ония събития, пише Георги Божинов през 70-те години. Книга за въстанието написал Вазов. И понеже подвигът явява българския дух докрай, епическият предел на залога поражда чувство за самозначителност.

{Още»}

 
ПАЛКЕНЕ, ЕЙ, ПАЛКЕНЕ

Любомир Духлински
През 1688 година робът отново надигна непокорната си глава. Българският народ записва една от забележителните страници в своята история - избухва Чипровското въстание.

{Още»}

 
ЧЕТИРИ ДУМИ

Румен Стоянов
Креативност, иновация, идентичност, генерирам. Отвлечени съществителни в женски род. И тоже: вносотии, навлячки, дошлячки, четирижди, четирикратно, четириединно онагледяващи днешното ни чуждопоклонство, низко раболепие към велико- величавия, почти обожествяван западняк.

{Още»}

 
НОВИТЕ ЕНИЧАРИ

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
Пипалата на еврооктопода проникват дълбоко в структурата на държавата и поглъщат душата на народа.

{Още»}

 
СПАСЕНИЕТО, НАРЕЧЕНО „СТЪРЧАЩИТЕ ХОРА“

Венелин Терзиев
Тъгуват, боли ги.
И не знаят защо ги боли.
И не знаят защо тъгуват.
Константин Павлов

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ДИМИТЪР ДАНАИЛОВ

Трифон Митев
3 декември 2010 г., гр. Чирпан
Къща музей „Пейо К. Яворов”
Не ни е напускал Димитър Данаилов. Няма такова нещо. Осъзнавам го сега, осъзнаваме го всички тук. Онази голяма празнота, която зейва изведнъж в града, в душите ни и в българската поезия с неговата кончина пак през един декември - тогава ни погълна и зашемети.

{Още»}

 
СВЕТЪТ – ТАКЪВ, КАКЪВТО НЕ ОЧАКВАМЕ

Силва Василева
Всеки своя пътека си има,
всяка бърза и търси човека…
Пеньо Пенев
Поколението, посещавало училище през 70-те и 80-те години на миналия век, със сигурност е чело, а много и все още зная наизуст, поне част от някое от стихотворенията на „поета с ватенката”, строителя на Димитровград

{Още»}

 
ДНЕВНИК 1989 г.

Иван Давидков
10 август 1989 г.
През последните няколко години след моето дълго боледуване, посветих изцяло времето си на живописта. Жилището е затрупано с картини. Мирисът на боите навярно не е най-подходящия за дишане аромат, но аз свикнах с него и изпитвам особена радост, когато седна до бялото платно.

{Още»}

 
АТАКАТА НА БЕЛИЯ ЕСКАДРОН

Иван Давидков
Питал съм се неведнъж на какво се дължи очарованието на Йовковия разказ „Белият ескадрон”? На пръв поглед в историята, разказвана от писателя, няма нищо особено, което да ни заинтригува.

{Още»}

 
ИСТОРИЯТА НА РУСИЯ ОТ ЕДИН ВЕК - ЗАКОДИРАНА В КАРТИНА НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК!

В света на изкуството и политиката
Денчо Владимиров
Ето такова откритие направи мой познат, побелял ценител на изкуството, когато видяхме картината „Мечката и вълците” на Владимир Д. Владов.

Аз гледах картината очарован. Впечатлен бях от северния сюжет и майсторството на художника.

{Още»}

 
НОВА ГОДИНА – СТАР МУРАФЕТ

Иван Енчев
Днес съм с някакво особено настроение…
Събудих се много по-рано от друг път. В дъждовното есенно утро разлютени небесни петли кръстосваха остри клюнове - звънтящи шпаги на влюбени рицари!

{Още»}

 
КАПИТАНИТЕ НА ГАРИБАЛДИ

Любомир Духлински
„В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се сражаваха за свободата, обединението и назависимостта на Италия. От признателна Италия.” Надпис на паметната плоча на Хълма на гарибалдийците в Рим

{Още»}

 
КАТО ВЪВ ФИЛМ НА УЖАСИТЕ

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
В края на предишната статия употребих израза „Българските политици искат да ни наложат най-развратния, най-унищожителния джендър модел - норвежкият”. Това не е просто моментно приповдигнато емоционално изразяване

{Още»}

 
ЧУДОВИЩА ОТ МРАКА

Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Виолета Станиславова
ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ - държавна институция за „детски съд”, „детско правосъдие” и законно отвличане на деца.

{Още»}

 
В НАЧАЛЕ

Румен Стоянов
Много са нещата, с които българите следва да се гордеем, а не го вършим. Тоя пропуск, никак случаен, а напротив, тровещ плод на вековни целенасочени противобългарски внушения и на управленско невежество, нехайство, граничещи с волно или неволно предателство, обяснява прекалено слабото национално самочувствие.

{Още»}

 
ВЪЗХВАЛА НА МЕЖДУМЕТИЯТА

Румен Стоянов
Нима? Чак пък? Да. Те са бедният роднина край отрупаната с вкуснотии българска езикова трапеза: не ги броим за пълноценни думи, поменаваме ги едва ли не от няма и къде, по-обстойно внимание съвсем не им отдаваме, към тях съществува неписано и безоснователно предубеждение

{Още»}

 
ВЪЛНУВА МЕ КАК ДА СТАНА ПИСАТЕЛ?

Встъпление за творческото писане
Атанас Звездинов
Млади приятелю, от малък и аз като тебе исках да стана писател. Усещах, че написаното в книгите ме привлича с някаква магическа сила. И постепенно покрай четенето, естествено четях най-много приказки, започнах да се опитвам да пиша.

{Още»}

 
ДВА ЗАВЕТА

Денчо Владимиров
В слугинажа си на олигархичния Запад управниците на Украйна са пропуснали да прочетат нещо кратко от историята, което разкрива истинските намерения на  западните ментори на тази страна.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА ЖАНА Д’АРК УМИРА В МИЗЕРИЯ

Любомир Духлински

Мария Иванова Сутич - една истинска българска амазонка, революционерка, участничка в Априлското въстание в летящата чета на Георги Бенковски. Една истинска Жана д’Арк на българската национална революция, върхът на която е Априлското въстание. Забравена, както и почти всички герои от онова време.

{Още»}

 
ПРАВОСЛАВИЕТО И БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Румен Стоянов
Истина двуделна и двуединна: ибо не друго, а Православната Вяра и обездържавената ни словесност бяха основните, решаващи крепители/съхранители на българщината в едва полухилядолетното културно (тъй де) турско присъствие.

{Още»}

 
УНИКАЛЕН ВРЪХ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ

115 години от смъртта на Константин Величков
Продрум Димов
Има личности, забележителни наши предци, завоювали завидни нравствени и духовни висини, които остават завинаги на най-високия отечествен пиедестал за всички български по-коления.

{Още»}

 
БЪЛГАРИЯ В „ПЛУРАЛ”

Румен Стоянов
Преподавах български език в Мексиканския национален автономен университет (1983 - 1988). Извършващите тая дейност по чужбини биваха изпращани от Министерството на просветата обичайно за престой от две, три години.

{Още»}

 
НЕМИЛОСТИВА ЩЕДРОСТ

Любомир Духлински
Зима е. Френски и английски учени твърдят, че ще е най-студената от 60 години насам. Дано се лъжат, но и вярно да е, все пак зимата е сезонът на празниците.

{Още»}

 
КНИГА, КОЯТО ПРОМЕНЯ СЪЗНАНИЕТО

Виолета Станиславова
Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Нека отново се върнем към книгата „Комитет 300″ на английския писател д-р Джон Коулман. Някои недоверчиви читатели може да се усъмнят в достоверността на неговите разсъждения и твърдения, но ако погледне причините за това, което ни се случва в момента, можем да се убедим в [...]

{Още»}

 
ЖИВ ИЛИ УМРЯЛ Е ПОСТМОДЕРНИЗМЪТ?

Панко Анчев
След очевидния художествен провал на постмодернизмът, който не успя да излъчи поради естетическа, а и идейна немощ, големи имена и ярки постижения, отначало открито, а после все по-срамежливо и гузно се заговори,

{Още»}

 
ПРЕДИ РАЗСЪМВАНЕ…

Димитър Хаджитодоров
Раната не изглеждаше сериозна, но лекарите настояха подпоручик Вълчев да полежи в лазарета поне седмица. Четири-пет дни по-късно дойде на посещение дамски комитет от Уйвидек - Нови Сад.

{Още»}

 
„НАТУРА 2000” ИЛИ „ДАЛАВЕРА 2000”

Любомир Духлински
Случи ми се път до Враца с влак. Зяпах разсеяно през прозореца, за да убия скуката, когато усетих, че постепенно ме обзема тревожно чувство. Опитах се да потърся корена му, но нищо не излезе, махнах с ръка и скоро то изчезна.

{Още»}

 
ЗНАКОВЕТЕ НА ТВОРЧЕСТВОТО: ОТКРИТИЯ И ЗАКРИТИЯ

Мюмюн Тахир
Обявил си война на жанровете, ми каза  един писател, след като прочел някои от произведенията ми, и допълни, че има някакъв първичен синкретизъм в моите работи - публицистиката се разкъсва от белетристични елементи, а в чистия разказ има опит за фрагментирано инжектиране на чисто философски послания.

{Още»}

 
ПРЕДЛАГАМ, А НЕ СЕ ПОДЛАГАМ

Румен Стоянов
Отдавна, вече години много, възнамерявах да напиша долните редовце. И все не го сторвах. Обаче, ради възраст, няма за кога да го прехвърлям и най-подир ще изложа онова,

{Още»}

 
ДО СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, ИНСТИТУТА ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ПИСАТЕЛСКИТЕ СЪЮЗИ

Румен Стоянов
Подир славния и героичен 10-и започнаха безчет какви ли не преобразования в какво ли не, включая езика наш насущний: върху него рукна потоп излишни чуждици, главно английски.

{Още»}

 
ЗА БЛИЖНИЯ

Румен Стоянов
Всеспасителят е рекъл: „Обичай ближния си”. Защо именно туй слово, а не примерно тебеподобните, човеците, всичките? Ближен изхожда от близо, сиреч някой близо до теб. Разбира се, в духовен смисъл ближен не значи непременно той да стои току до твоето коляно.

{Още»}

 
ВОДЕВИЛНИ СЕНКИ ОТ ЗНАЧЕНИЯ НА ЛИЧНОСТТА

Достоевски - „Бесове”
(фрагмент)
Илиан Генов
Има разбиране за „Бесове”, като социалния роман на Достоевски, в плана на знаменитото петокнижие. Вероятно заради това, че екзистенциалната природа на неговото творчество третира човека в плана на обществената му същност в тази книга, по-целенасочено.

{Още»}

 
ПЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Пеньо Йовчев
Спомените са естествен повик да доразберем случките и събитията, станали около нас назад във времето - кога като близки наблюдатели или неволни съучастници - някои от тях съдбовни за едни, забавни за други, неравнозначно значими за историята, но все пак история.

{Още»}

 
ПИНОКИО И НЕГОВИТЕ БРАТЯ

Любомир Духлински
Преди години, по време на втория си мандат, президентът Георги Първанов обяви, че се свикват първите държавни мъже, за да обсъдят въпросите на демографския срив. Като деликатен човек, президентът избегна точната дума - демографската катастрофа. Това е точната дума!

{Още»}

 
БУДАПЕЩА, МОЯ ОБИЧ ЗАВИНАГИ

Виолета Станиславова
Когато пътуваме с влак из непознати предели, от прозореца виждаме къщи, накацали като ято птици върху някой топъл хълм, с позлатени от есенните отблясъци прозорци. Учудваме се на тяхното учудване, с което оглеждат пътниците, допрели чела на стъклата.

{Още»}

 
ПРИНОСНО ПРИСЪСТВИЕ В РОДНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА КНИЖНИНА

90 години от рождението на Георги Струмски
Продрум Димов
Септември 1999 година. Велин Георгиев ме покани на премиера на поредната си книга в Столичната библиотека. С тази благородна задача се беше заела Елена Алекова, журналистка по това време във в. “Български писател”.

{Още»}

 
РЕВОЛЮЦИЯТА НА МАРА ТУХЛАТА

Любомир Духлински
„Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”

{Още»}

 
ТОПЛИНАТА ОЩЕ ЧАКА СВОЯ ШАНС

Любомир Духлински
Не знам защо, но в съзнанието ми бившият премиер Петков и вицето му Василев винаги са ми приличали на незабравимите герои на Илф и Петров Остап Бендер и Шура Балаганов. И винаги съм се удивлявал как могат толкова нагло да лъжат.

{Още»}

 
ЗА ЛИТЕРАТУРНИТЕ КОНКУРСИ И ЗА ОЩЕ НЕЩО

По повод материала на г-н Панко Анчев, публикуван в „Литературен свят”, бр. 152/2022
Ангел Христов
С любопитство се запознах с мнението на г-н Панко Анчев за литературните конкурси и тяхната роля в съвременния литературен живот. Интересът му към този род литературна дейност в полза на обществото е похвален, но не това ме предизвика към задочната дискусия,

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ Е ЛЮЛКАТА НА ДРЪЗКИТЕ

Ангел Христов
Денят и нощта не са отрязъци от времето, те са две птици, които в своя полет ни правят съпричастни към същността на живота, към неговия блясък и неговите сенки.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНИЯТ 7 НОЕМВРИ

Николай Николов
Отминаха 105 години от избухването на Великата Октомврийска социалистическа революция - събитието, ознаменувало началото на най-светлия период в познатата ни човешка история, дарило справедливост на угнетените и гордост и самочувствие на трудовия народ.

{Още»}

 
КРИСТАЛНИЯТ КОВЧЕГ

Николай Николов
Прегледах по диагонала вътрешнополитическата хроника. Не че на умъртвената територия BG може да се случи нещо ново - просто не искам да изпадам в информационен вакуум, тъй де - проявих гражданско любопитство, колкото да се уверя, че няма повод за оптимизъм.

{Още»}

 
КАМЪЧЕ С КРЪСТЧЕ ОТ КРЪСТОВА ГОРА

Иван Енчев
Тук съм! След дългото изкачване с колата по тясното шосе завой подир завой, все нагоре и нагоре към самите дълбини на планинските небеса, аз пак съм тук! Прекосявам пеша на шир и на длъж неповторимата местност Кръстова гора.

{Още»}

 
РЕКВИЕМ ЗА НАШЕ СЕЛО

Любомир Духлински
Село, село, мило село, за съжаление ти още си живо…
Цветанка Христова
Първа част: Брадва в корена
Колчем се зададат избори, а това шоу напоследък дотегливо редовно взе да ни се случва, толкова пъти знайни и незнайни юнаци, решили, че могат да внесат ред в бъркотията на родната икономика,

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИТЕ КОНКУРСИ И НАГРАДИ – ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

Панко Анчев
Конкурсите и наградите са комай единствените белези, че все още мъждука някакъв литературен живот.

{Още»}

 
АКАДЕМИК МИХАИЛ АРНАУДОВ – ЕДИН ОТ ДУХОВНИТЕ ВОДАЧИ НА НАЦИЯТА

Силва Василева
„Ако имам куража да се представя сега, правя го със съзнанието, че се отдава почит не на една отделна личност, а на един голям колективитет, от който и аз съм част. Аз съм звено от една дълга верига.

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЕНРИКО ДАМИАНИ ДО ГЕОРГИ ДОМУСЧИЕВ

Писмо от Енрико Дамиани до Георги Домусчиев
Рим, 20 ноември 1927 г.
Любезни г. Домусчиев,
Чрез нашия общ приятел Ракитин изпращам Ви, не знаейки точно Вашия адрес, моите благодарности за приятелските Ви поздрави и за добрия Ви спомен за мене.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ДАНАИЛОВ - ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК И ТАЛАНТЛИВ ПОЕТ

Людмила Данаилова-Присадашка
Трудно се пише за близък човек. Спомените за брат ми са толкова много, толкова скъпи, че ми се струва, че мога да изпусна нещо важно, съществено, което би се отразило на същността му.

{Още»}

 
КУКУШ В ПОЕЗИЯТА НА СМИРНЕНСКИ

100 години от първото издание на стихосбирката „Да бъде ден!”
Елена Алекова
През 2022-а се навършиха 124 години от рождението на Христо Смирненски и 100 години от първото издание на стихосбирката „Да бъде ден!”. Поетът е роден на 29/17 септември1 1898 година, а книгата излиза в началото на март 1922, като до края на годината, предвид големия [...]

{Още»}

 
СЪЛЗА ЗА ДРУГАРЯ

Стефан Продев
Вестта ни зашемети. Веселин Андреев, нашият Веселин, вече не е сред живите. Страшна вест! Смелият, достойният, чистият човек повика сам смъртта, за да докаже, че няма нищо по-велико на този свят от съвестта.

{Още»}

 
ДАРБАТА, НАРЕЧЕНА ЛЮБОВ

Силва Василева
ДАРБАТА, НАРЕЧЕНА ЛЮБОВ
Не се оплаквай в себе си дори!
А благодари -
……………………
че дарбата ти се наричаше любов

{Още»}

 
ИНДУЛГЕНЦИЯ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Иван Джебаров
Преди години познавах един мастит политик, който много обичаше да дарява. Посети, да речем, някое училище във връзка с празник, забележи дете с по-стари обувки, вади двадесет лева и вика на всеослушание: „Вземи и ги дай вкъщи да ти купят нови маратонки!”

{Още»}

 
КАКВА МИ Е ХЕКУБА?!

Или защо направих тази книга за поета Васил Аврамов
Светла Девкова

Не познавах до тази пролет поета, който винаги след името си пише „от гр. Левски”. Името на града, в който съм отраснала, привличаше погледа ми, а стиховете просто ми харесваха. Хармонираха със спомените ми, когато бяха по-конкретни, или със светоусещането, когато темата беше с такъв характер.

{Още»}

 
85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР ВАМПИЛОВ

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
1.
Кой е този ангел?
Възможно ли е Хомутов, който никога не е посещавал майка си, носещ в джоба си огромни за онова време пари, да е решил да ги даде на този, който има най-голяма нужда от тях?
Катастрофално е, че парите са нужни на страдащите от махмурлук: казват, низината на живота печели.

{Още»}

 
ЗА ИСТОРИЯТА И ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

Ангел Христов
Подхвърлената в общественото пространство идея за десетгодишна забрана на празниците в най-добрия случай трябва да се възприема като първоаприлска шега.

{Още»}

 
БЕЛЕГЪТ НА ЗВЯРА

Виолета Станиславова
Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
„И принуждаваше всички, малки и  големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата им или на челата им, за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото [...]

{Още»}

 
ПАНСЛАВИЗЪМ ПО БАЛКАНСКИ

Любомир Духлински
Беше време, когато мнозина в България се правеха на руснаци. Половината от управляващата върхушка тогава говореше на шопски диалект, а другата половина с подчертан руски акцент.

{Още»}

 
ТОПОНИМЪТ ВАРНА

Тихомир Йорданов
Още Иречек подхвърля мисълта, че наименованието Варна е резултат от мета-теза в думата вран (черен). Тази идея се подкрепя и от проф. Веселин Бешевлиев.
По  време на студентстването ми моят професор Стойко Стойков твърдеше същото, а след него и цяла върволица изследвачи.

{Още»}

 
ДА СЯ ПОМНИ И КОЙТО ЧЕТЕ, ПОМЕНУВА…

Любомир Духлински
Страшна е за поробения народ 1771 година. Чумна епидемия обхваща почти цялата разлагаща се османска империя и унищожава много цветущи селища. Тя не отминава и село Знамет, разположено на стратегическия римски път от Одесос за Рациария. Това е днешното село Крушовене.

{Още»}

 
ИВАН ХАДЖИЙСКИ. ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ

Панко Анчев
1.
Според Иван Хаджийски българският капитализъм се ражда в разпада на задругата.
А задругата се разпада под напора на външни и вътрешни сили, произведени от появата на новите икономически отношения.

{Още»}

 
ОТИ, ПА ЗАЩО

Румен Стоянов
Неделя последна от септември. Чудното село Драганово. Богослужба в православната черква „Свети пророк Илия”. Двама свещеника, единият инок, певица. Богомолец един: моя смиреност.

{Още»}

 
„СТО ГОДИНИ ЛЮБОВ“

Силва Василева
Мара Белчева - вдъхновена от любов

„Крада” заглавието на стихосбирка с любовна лирика, в която преди повече от 20 години прочетох стихове, които ми помогнаха да срещна и разпозная една по-различна и някак много по-близка ми Мара Белчева.

{Още»}

 
ГЛОБАЛНАТА ЖЪТВА

Виолета Станиславова
Из подготвената за печат публицистична книга „В центрофугата на битието”
Всички вече знаем и разбираме, че на планетата Земя се води битка за духовното оцеляване на хората. Битка за техните души. Но смъртоносното острие на глобалистите-сатанисти  най-яростно е насочено към душите на вярващите в Бога християни, които са около два милиарда по света.

{Още»}

 
БИТКАТА ПРИ ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР

Виолета Станиславова
Прозрачните води на тревненската река отдавна са измили кървавите следи на въстаническите дружини. Ехото от пушечните изстрели и виковете на въстаниците са се удряли в причудливите форми на планината. Манастирът „Свети Арахангел Михаил” е легнал върху възлестите й длани.

{Още»}

 
ИСКРИ НА РОДОЛЮБИЕ

Виолета Станиславова
Славна и мрачна била епохата на турското робство. Епоха, в която нуждата да се запази жив българският дух била от съдбоносно значение.

{Още»}

 
ДАМАСКИНАРЯТ

Виолета Станиславова
Вратата на килията се отвори. Пламъкът на свещта се огъна. За миг сякаш се отдели от тялото си. Озари бледото лице на мъж, наведен над книжата. Влезлият сведе глава. Тихо забърза към масата. Остави подноса. На вратата спря.

{Още»}

 
СЪУЧАСТНИЦИ

Румен Стоянов
Една от многото зловредности, сполетяли ни подир славния и героичен 10-и, е онова, което с горест, срам, печал наричам джендърясване на езика нам насущний: бързо и едва ли не поголовно ширналият се раболепен отказ да употребяваме думи с граматически женски род, указващи занятие, упражнявано от жена.

{Още»}

 
НА ОРУЖИЕ!

Румен Стоянов
Знайно и презнайно: всяка сила ражда противосила. Потвърждение виждаме и в гробализма, той неизбежимо предизвиква многобройни действия, които сборно трябва да обозначим национализъм.

{Още»}

 
СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ – МИГ В БЕЗКРАЙНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА

Мюмюн Тахир
Няма да анализирам творчеството на Саффет Ерен - това е задача на други времена. Ще говоря за това какви размисли и чувства предизвиквала и предизвиква в мен неговата поезия, чиято природа е светла и човечна, скромна и прекрасна - поезия, създадена от един светъл талант в този светъл край на нашата родина Ардино.

{Още»}

 
КОЛИБАРСКОТО СЕЛИЩЕ КУКУВИЦА

Георги Майоров
НИЕ, КОЛИБАРИТЕ
Селищни истории се пишат трудно, но от висотата на възрастта ми, като се обърнах назад, ме порази фактът, колко свестни хора са излезли от родното колибарско селище Кукувица. С около трийсетина къщи и още толкова стопански сгради наоколо по землището на селото, които в Родопите наричаме саи.

{Още»}

 
УПОКОЙ

Румен Стоянов
Посред обширния мегдан на чудното село Драганово има висок бял паметник на загиналите воини през 1912 - 1913 и 1915 - 1918. Ръстата бронзова фигура изобразява боец в нападателна стойка, стиснал пушка с нож и с раница на гръб, творба на Васка Емануилова.

{Още»}

 
„МОИТЕ НАСЛЕДНИЦИ СА ТАМ…”

Любомир Духлински
По следите на една пощенска картичка
В ръцете ми е  пожълтяла, с пооръфани краища, пощенка картичка. Всъщност тя не е като тези, които сме свикнали да виждаме днес. Просто снимка с текст. На нея две девойки с национални носии и надпис на лицевата страна: Поздравъ от Д. Дъбникъ. Народна носия.

{Още»}

 
ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НАПУСКАТ?

Ангел Христов
Една странна картина, с която вече не само сме свикнали, но и не прави впечатление на никого. В малките села и градчета, седнали на пейките пред къщите си, мълчаливо се взират в пустите улици възрастни жени и мъже, преминали златната възраст отдавна, вперили самотни погледи във вечността.

{Още»}

 
ЕПОХА, КОЯТО ИСКАТ ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНА

Ангел Христов
(Размисли на един съвременник)
Антон Дончев напусна този зъл и безпросветен свят. Духът на националната ни литература за втори път замря, за да отдаде почит на епоха, която започна със смъртта на Иван Вазов.

{Още»}

 
БОГДАН ОВЕСЯНИН: ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, СВЪРЗАНИ С НЕГОВИЯ ПСЕВДОНИМ

Тодор Каракашев
В периодите на своето творчество Богдан Овесянин подписва произведенията си с различни псевдоними: Федя Кръстев, Овесянко, Адажио Чубрак, Виктория Планинска, Елха Никитина. Трябва да кажем, че това все пак се отнася към творчеството му за възрастни.

{Още»}

 
ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ И КАМЪЧЕТАТА В ОБУВКАТА

Венелин Терзиев
Очарованието на всеки край е новото начало
Всеки своя пътека си има,
всяка бърза и търси човека…
Пеньо Пенев
Пътищата разни ту се събират, ту се разделят. Така се случва често и в живота ни. Преминава той по различна непредвидена случайност или тръгва в различна, неочаквана посока.

{Още»}

 
ВОНЕЩИЦА НА РАМОТО

Любен Панов
Този град е раждал великани, но е раждал и пигмеи, на които първата им работа след показването на бял свят винаги е била да се главят за пазванти на градските крепостни стени.

{Още»}

 
ПЕТРОВДЕН НА БЯЛА ЧЕРКВА

Иван Д. Христов
В землището на моето родопско село Добралък - местността „Бяла черква” на 1600 метра надморска височина се намира манастирът „Свети апостоли Петър и Павел”. Това свято място ми е особено свидно, заради не избледнелите още спомени от детството ми и големия събор, който ставаше там всяка година на Петровден.

{Още»}

 
ЩЕ БЪДЕ ЛИ ОТНЕТ СТАТУТА НА ПЛОВДИВ КАТО „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ЗАВИНАГИ”?

Денчо Владимиров
От журналистическия бележник
Тази година празничната манифестация на 24 май в Пловдив поведе културният елит.
Че и държавния глава поканиха да я води.

{Още»}

 
В НАЧАЛЕ БЫЛО СЛОВО

Любен Панов

То беше без пари. Можеш да й свалиш всичките звезди от астрономията без стотинка. Ти й приказваш за бързината и вятъра от немската моторетка, която те е докарала на среща, тя слуша и унесено си мисли колко прекрасно нещо била любовта.

{Още»}

 
НЕ ИМ ПРОЩАВАЙ, БОЖЕ, ТЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ

Любомир Духлински
Хубава ни е държавицата, братко, ама на народ не случихме…
Валери Какачев
Историята, казват, се повтаряла - първия път като трагедия, втория път като фарс. Нашата история, която на нищо не ни научи. Може при другите да е така или онака, но при нас тя винаги е трагедия. Да не се връщаме в миналото - не [...]

{Още»}

 
МОЛОДЦЫ!

Йордан Петров
Вероятно величието на човека се състои именно в качеството му да устоява при всички случаи и с цената на всичко истината. Хипотетична и дори невъзможна с множество трудности и препятствия!

{Още»}

 
ЕЗИКОМ

Румен Стоянов
Oт историята знаем обозначението целокупна България. Дори тъй озаглавен излизал вестник (1879 - 1880) в Търново и София, оглавяван от Петко Славейков, а и друг, между 1941 и 1944, во Скопие.

{Още»}

 
ПОД СЯНКАТА НА КРЪСТА

Любомир Духлински
Не един и два са примерите в световната история на несправедливо осъдени от властите религиозни или обществени водачи. В такива случаи обикновено се използват обтекаеми обвинителни формулировки, които нямат нищо общо с действителното положение на нещата.

{Още»}

 
НЕ ВИ КАЗВАМ СБОГОМ

Георги Стойков
Драги приятели и колеги,
В природата има един неумолим закон: който се е родил - умира.
В хилядолетното си битуване на нашата красива планета Земя, на човека са стигнали силите отчасти да накърни радикализма на този страшен закон.

{Още»}

 
ЗА МАРКО МАРКОВ ОТ СЪРЦЕ

Стефка Тотева
За мен поетът Марко Марков, е и приятелят Марко Марков. Не съм носила мои стихове и не съм чакала неговата оценка, той е вървял по своя път, аз - по моя.

{Още»}

 
ЕЗИК НАМ НАСУЩНИЙ, ЗА ТЕБЕ ПАК

Румен Стоянов
Турското робство/владичество/съжителство/присъствие, тоест кротинка наличност, ущедрила ни едва половин хилядолетие, лишава българите от пълноценно съществуване: невъзможно е да упражняват ред професии, длъжности, запазени единствено за правоверни, сънародниците ни са провъзгласени за рая, човешки добитък.

{Още»}

 
ДВУЕДИНСТВО

Румен Стоянов
Душа. Дума. Един писмен знак различава двете. Случайност? Може би. Но защо някой твърди, че случайността е изява на необходимостта и мнозина го споделят?

{Още»}

 
ЖИВ В СЪРЦАТА НИ

Мария Харалампиева
Може би заради малката разлика в годините - десетина години, между вуйчо ми - поета Веселин Андреев, и мен - дъщеря на сестра му, аз го чувствах като мой по-голям брат.

{Още»}

 
ДОБРОТАТА НЕ Е СЛАБОСТ…

Люлина Андреева
Някъде бях чела, че „добротата не е слабост, а предимство. Добрият характер е дар от природата, за добрия човек нравствените норми са жизнена необходимост. Той е съпричастен към грижите и болките на другите, готов е винаги да помогне, с риск да направи собствения си живот по-труден.”

{Още»}

 
БОЙКА ПРИСАДОВА

Светозар Казанджиев
Най-вълнуващите легенди, най-красивите песни са посветени на любовта и отечеството. За Родопа, те са хляб и вода. В моя разказ ще стане дума и за едното, и другото - легендата за Момата и песните на Бойка. И двете са от село Върбово, Широколъшко.

{Още»}

 
СЛАВЯНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА И АРТИСТИЧНА АКАДЕМИЯ И НЕЙНАТА МИСИЯ В НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СВЯТ

Лалка Павлова
Названието на тази значима културна институция в съвременното публично пространство на България и Европа съвсем не е случайно. Създаването й е естествен резултат от общественополитическите и историческите обстоятелства в началото на XXI век.

{Още»}

 
СПОМНЯЙКИ, ПРИПОМНЯЙКИ СИ

Денчо Владимиров
Била ли е Ванга агент на Русия?
“Печатът е велика сила!” - известно е това възклицание, което се превърна в златна максима. Каквито нови сюжети да ни поднесе историята, все ще ги екранизираме в съзнанието ни смесено с прочетено през десетилетията във вестници и списания, в така наречения периодичен печат.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНАТА ДУМА

Тихомир Йорданов
Името на Стефан Караджа внезапно ми се намеси в изясняването на поетичния образ, който ме занимаваше в момента. Стефан Караджа, Караджата от Тулча.

{Още»}

 
КЪМ АНГЛОЕЗИЧИЕ, ПЪЛЕН НАПРЕД!

Румен Стоянов
Какви задачи стоят пред българското общество спрямо езика нам насущний в условията на оцелостеност* и как, чрез какви способи ще ги решаваме лично и задружно? Ибо те сами себе си не ще решат.

{Още»}

 
ИМЕ БЕЗ ОРКЕСТЪР…

Лозан Такев
Двадесет и две години продължаваме да четем, да гледаме и да обсъждаме Станислав Стратиев и почти не забелязваме, че него на практика го няма, защото внезапно напусна света ни на 59 години във Виена…

{Още»}

 
АКО НЯМАМЕ РОДИНА, КЪДЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ?

Виолета Станиславова
Не се страхувам да изразя своята позиция за случващото се в колониална България.
Геноцидът над българите е в действие отдавна. Това става не само благодарение на всички предателски партии и правителства, които досега са минали като опустошителни урагани през управлението на страната, но и на злонамерени демонични външни сили.

{Още»}

 
ГЪРКО И АНГЛО

Румен Стоянов
Знайно що било е гъркоманство: в турско нашенци срамували се, че Господ Бог с безкрайната Си милост проводил ги е в мира сего българи, та И посягали, гърчеели се и отец Паисий горестно писал: „Но от що се ти, неразумне, срамиш от свои род и влачиш се на чужд язик?”.

{Още»}

 
ДА БЪДЕ КАКВО?

Румен Стоянов
Подир турското робство/владичество/присъствие/съжителство българите създават Министерство на просвещението. По време на социализма го помня Министерство на народната просвета. Но стана Министерство на образованието.

{Още»}

 
В НАВЕЧЕРИЕТО …

Тодор Згуров
110 години от Освободителната Балканска война
Немският философ Фридрих Ницше беше писал, че „Човекът на бъдещето е онзи, който ще има най-дълга памет”.

{Още»}

 
НЕИЗБЕЖНОТО: БЪЛГАРИЯ - НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА

Александър Гочев
Неолибералите на власт днес живеят във виртуалния свят на победилите неoлиберални ценности. Тяхното мислене и терминология е изцяло в рамките  на политико-икономически модел, който започна да се руши преди двадесет години и е вече в последната си фаза - модел, който няма нищо общо с реалността и едва ли ще преживее следващите двадесетина години. [...]

{Още»}

 
БОСОХОДЕЙКИ

Румен Стоянов
Съм в чудното село Драганово. Едно от мен драгите неща, които из него обичам да правя късно пролет, лятно, па есенно време, е да ходя бос босеничък, макар че сега карам лазарници над осемдесет.

{Още»}

 
ОСОБЕН УРОК, ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА (НЕ) СМЕ ДОБРОНАМЕРЕНИ

Васил Венински
Предпочитам да използвам времето и енергията си, за да пиша разкази или да черпя данни от архивите, и макар че гърбът ми е почернял от „приятелски” огън, няма да допусна някой незаслужено да петни името ми под благовидния предлог, че иска да ми помогне.

{Още»}

 
ЕНЕРГИЯТА НА ОТГОВОРНОСТТА, СЪЗИДАНИЕТО И ДЪЛГА

Поезията на Владимир Башев и духът на 60 години на ХХ век
Панко Анчев
Мащабът на времето, изразен и в литературата, се измерва с отношението на обществото към отговорността, с което хората се трудят и живеят, създават и пазят създаденото за общо благо.

{Още»}

 
КЪМ ДЕЛТАТА СЪМ ВЕЧЕ

Любен Панов
Наближавам я. Започнах често да си я представям на метри от мен.
В долното течение съм. Усещам замаяната вълна, която се готви да ме раздроби и блъсне по ръкавите на пенестата стихия.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНИЯТ ЕКЗАРХ

Красимир Власев
Пролетта на 1943 година настъпи под знака на продължаващата Втора световна война. На източния фронт немските войски вече търпяха сериозни поражения, но тук в тила животът вървеше по старому.

{Още»}

 
ОТ РЕЗЕРВА

Милена Обретенова
Хотелът, в който работя вече трети сезон. Рутина. Което обаче не означава скука.
Рутинно обяснявам. Не, не, няма проблем, куфарите могат да се оставят в багажното помещение. Рутинно „натоварвам” гостите на асансьора. Аз самата притичвам от партера до втория етаж.

{Още»}

 
ПРИНОСЪТ НА ЛОМЧАНИ В ИЗДАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА БЪЛГАРИЯ

Юлий Йорданов
Ярката ренесансова фигура на Кръстьо Стоянов Пишурка все още не е заела своето подобяващо място в отечествената ни литература и история. Житейският път на  даскал Пишурка не е дълъг.

{Още»}

 
ОТВЪД РЕКАТА НА СПОМЕНИТЕ

Ангел Христов
Ние, живите, сме по-малко от мъртвите. Може би поради тази причина се вълнуваме за нашите мъртви. Украсяваме гробовете им, поставяме скъпи паметници, тъгуваме за тях.

{Още»}

 
135 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСЕЙ РЕМИЗОВ

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
Ох, дайрето е нестихващо, съвсем неудържимо!
Звъни и гърми, и дрънчи, и китара звучи, и ореховата горичка проблясва, и нумизматичните богатства са подредени в жилището; а жилището - в недрата на провинцията:

{Още»}

 
ЕДИН ПО ЕДИН СЕ РАЗДЕЛЯМЕ С ВЕТЕРАНИТЕ…

Лозан Такев
Телевизията ме направи небезразличен към всичко, което става на малкия екран и зад кадъра. Работата ме сближи с лица от синия екран.

{Още»}

 
ТЪЖЕН ОПТИМИЗЪМ

Георги Гривнев
Планината без хората е пуста, хората без планината - бедни. Тръгнеш ли по пътеките в Родопската планина, слуха си ще оставиш при белите коси на водопадите, спреш ли на Орфеевите скали - погледът ти ще си изгуби в далечината, изкачиш ли се на Турлук - ще забравиш всякаква битност и ще потънеш [...]

{Още»}

 
ПРЕТЕНЦИИТЕ И ПОЗИТЕ НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА

По повод един разговор
Панко Анчев
Постмодерните и неолиберални писатели сами си създадоха митология за себе си, за да се настанят в историята и да се покажат като безсмъртни  и безспорни. Това бе техният начин да убедят обществената маса, която ги акламира и одобрява, че са прави за онова, което отричаха на българската литература до тях:

{Още»}

 
ПРОЛОГ ЗА КАМБАНА И ВИСОК ТАВАН

Иван Есенски
Едно от странните занимания на поетите е да се задяват с времето. Знаят, че то помита всичко, че подскоците в подножието му са само театрален фитнес, но с детински инат размахват пръст на вечността.

{Още»}

 
ЗАЩО?

Ангел Христов
Човечеството е изгубило ориентир и се лута между живота и смъртта. Вероятно причините са безброй и едва ли някой би систематизирал главните и не толкова важните. Бих цитирал мисълта на М. Горки „Човек звучи гордо”.

{Още»}

 
ДЕЛИКАТЕН ЧОВЕК И ПОЕТ ПО ПРИЗВАНИЕ

Иван Енчев
85 години от рождението на Петър Василев  /4.07.1937 - 17.03.2020/
Нека уточня! Аз не бях сред афишираните приятели на поета Петър Василев. Някои от тях непрекъснато се навъртаха край неговата личност, та белким да прихванат поне малко от поетичната му слава.

{Още»}

 
ЙОРДАНКА ИЛИЕВА – ЗЛАТНИЯТ ГЛАС НА ТРАКИЯ

Добрин Добрев -Финиотис
Сто години от рождението на певицата

Ямболския край е дал на България плеяда големи изпълнители на народни песни, начело със знаменитата Вълкана Стоянова, голямата Елена Граматикова, Желязка Бочукова и много други, но с особена светлина свети и до днес името на Йорданка Илиева.

{Още»}

 
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Генадий Велчев
Преди да се качи в самолета за последното съвещание на Политическия съвет на Варшавския договор в Берлин Тодор Живков, държавният ни глава, казва на съветника си: - Коста, защо не ме питаш къде отиваме?

{Още»}

 
ОХРИДСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА

Петко Тотев
Съществуват най-невероятни хипотези за възникването на Охридската книжовна школа. Едни от тях са сравнително по-благонамерени - изпращането на Климент в Охрид се обяснява с по-добрите и по-спокойните условия в Югозападна България - далеч от столицата, от дворцовите борби,

{Още»}

 
НАЧИН И МАЩАБ НА МИСЛЕНЕ НА Ф. М. ДОСТОЕВСКИ В „ДНЕВНИК НА ПИСАТЕЛЯ“

Панко Анчев
1.
Мащабът на писателския талант е преди всичко мащаб на неговото мислене като художник и философ, на неговия ум, прозорливост, дълбочина, способност за анализи и обобщения. Но и на изображението и пресътворяването, на силата на думите и красотата на словото.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ВИСОЦКИ

Димитър Данаилов
През есента на 1975 година известният съветски Театър на Таганка направи първия си задграничен гастрол в България. Пресата и телевизията най-щедро отразиха това посещение.

{Още»}