ВАЛЕНТИН РАСПУТИН – „ТЕЗИ 20 УБИЙСТВЕНИ ГОДИНИ. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЕЗ НАКАЗАНИЯ”

превод: Литературен свят

Разговорите на известния публицист Виктор Кожемяко с изтъкнатия руски писател Валентин Распутин са започнали преди близо 20 години. През тези години Русия преживя и продължава да преживява нескончаеми трагедии - разстрелът на парламента и Чеченската война, гибелта на „Курск”, взривовете на жилища и станциите на метрото, крушението на самолети, фалити, приемането на закона за продажбата на земя, пълното беззаконие на престъпността, разрушението на руската култура и нравственост…
 
 Живеем в небивала по сгъстеност поредица от катастрофи, в нашето съзнанието разрухата отдавна е изтласкала надеждата, и всеки ден животът минава, така и без да дочакаме спасение. Изгубихме националната памет и чувството си за Родина, и все по-очевидно народът ни се превръща в население.
 
«Продадоха Русия, само името й остана…» - казват при среща с писателя местните жители на сибирските села в документалния филм «Реката на живота. Валентин Распутин». По бреговете на родната му Ангара - разруха, упадък, запустяване, безработица, безизходица… Пророческият поглед на писателя към най-болните съвременни проблеми и бъдещето на Русия е в тази книга.
 
И така, пред вас е истински политически бестселър: Валентин Распутин. Эти 20 убийственных лет. Преступления без наказания (М.: Издателство „Алгоритм”, 2012).