НАТАЛИЯ НАРОЧНИЦКАЯ: «ТЕ НЕНАВИЖДАТ СТАЛИН НЕ ЗА РЕПРЕСИИТЕ, А ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА»

Известният историк обясни, за какво в света ненавиждат съветския вожд и възхваляват Троцки

превод: Литературен свят
   
«В света има огромни сили, страшно заинтересувани от реабилитацията на името на Троцки. Сталин е превърнат от тях в демона на всички времена и народи, макар че и Ленин, и Троцки са все деца на революцията. Ленин и Троцки ги щадят винаги, а Сталин не. Никога не са правили такъв демон от Кромуел, нито от Робеспиер, нито от Дантон. Вървя по булевард Сен Жермен - паметник на Дантон. А те наистина са заляли с кръв Франция., Впрочем, жертвите на Френската революция на човек от населението са ненадминати в ХХ век» - заяви в програмата «Визави от света» на радиокомпанията «Гласът на Русия» ръководителят на Парижкото отделение на Института за демокрация и сътрудничество Наталия Нарочницкая във връзка с излъчването по телевизионния канал «Русия» на документалния филм «Ледосекач за Троцки (хроника на една мъст)» за борбата на Троцки и Сталин.

Според нея, в този филм Троцки «просто почти го прославят!». «Троцки издава сборника си със статии срещу Сталин вече в емиграция. От този сборник следва, че ако у нас беше победила линията на Троцки, нищо нямаше да се промени по отношение на репресиите, напротив - те щяха само да станат още по-силни. И там има писмо на Троцки, в което той се възмущава не от репресиите, а че не разстрелват онези, които трябва. Помня го почти наизуст, той казва: «Ние, когато разстрелвахме, знаехме кого разстрелваме. Трябва да се знае по какъв член да се разстрелва. Защото ние бяхме якобинци, а вие сте термидорианска реакция. Вие разстрелвате вече революционери, а трябваше, както преди да се разстрелват коренните руски съсловия, гимназистките, инженерите, архитектите и да се смъкват кръстовете». Такъв е смисълът, разбирате. Нещо повече, той показва Сталин като човек, който на всички етапи - 1917 г., 1918 г. и така нататък - бил през цялото време на опашката и опортюнист…» - отбеляза Наталия Нарочницкая.

По думите й би било неправилно да се мисли, че «при победа на линията на Троцки, би ни очаквало кротко развитие на социализма. Революцията като Сатурн изяжда собствените си деца… Но като историк не мога да не видя: те ненавиждат Сталин не за репресиите…Макар че репресиите, такива, каквито са били през 20-те г. без Сталин, са били още по-лоши. Баща ми казваше: «Най-страшното време беше ленинското». Той казваше, че без съд и следствие всеки ден в Чернигов, където живеел, хлопала «тройка», отвеждала гимназистки, архитекти, учители и ги разстрелвала».

«Те - заяви Наталия Нарочницкая, говорейки за световния елит - ненавиждат Сталин за създаването на великата държава, макар и в друга форма, ненавиждат го за Ялта и Потсдам! Затова не засягат Троцки. Просто се изправят на задни крака, ако в някой филм има нещо лошо за него, и веднага правят контрафилм, където някак косвено той се реабилитира» - обобщи тя.

 (със съкращения)


 Русский вестник,  19.03.2010