История

ВЪЛЧАН ХАЙДУТИН

Петър Маринов, учител
Сестро Лилянко, Лилянко,
я вчера ходих, сестро ле,
на Стамбол, на Скиколе,
на скиколско мехкеме.

{Още»}

 
ЛЕВСКИ И ЛЕДЕНАТА СТЕНА

Ивайло Христов
„Парите са водител във всичко…”
Апостола вижда освобождението на България като всенародно дело, което ще намери израз във всеобщо въстание. Такава е отправната точка на възприетата от него тактика и в съответствие с нея стремежът да направи колкото се може повече българи съпричастни към революционното дело.

{Още»}

 
ПАСТИРИТЕ НАРОДНИ ИЛИ ДУХОВНОТО ВОИНСТВО НА БРАЦИГОВСКИЯ ВЪСТАНИЧЕСКИ ПУНКТ ОТ 1876 г.

Димитър Дънеков
В летописите на Априлското въстание на първо място са записани имената на онези луди и млади харамии, които, обхванати сякаш от някаква лудост, са повели народа си в непосилната битка за свобода и човешко достойнство.

{Още»}

 
„И ОТ МНОГОЕ ЖЕЛАНИЕ ЩО ИМЕЯХ…“

Иван Ненов
В първия препис на „История славянобългарска” - Софроний Врачански ни оставя приписка, че това е станало „във времето на епископа Гедеон” и, че „тази история я донесе иеромонаха Паисий от светата обител Атонска и преписахми я в село Котел…

{Още»}

 
СПОМЕНИ И ПРЕДАНИЯ ЗА ХАЙДУТ ПЕНЬО

Из „За хайдут Пеньо песни се пеят” (2017)
Из спомените на Станю Гъдев
На ръст е бил среден - нисък, но много спретнат и пъргав човек. И в най-кално време по обувките и дрехите му не е имало и следа от кал.
Цели двадесет години е бил „горски цар”. Преоблечен като кадъна, турчин, търговец или стар човек, той [...]

{Още»}

 
ГОЛЯМАТА ШПИОНСКА ИГРА В СОФИЯ

Борис Цветанов
ВИСШ ШПИОНАЖ В СОФИЯ ПРЕДИ 80 ГОДИНИ РЕШИ ИЗХОДА НА ВОЙНАТА, ПОЛОВИН ГОДИНА ПРЕДИ ХИТЛЕР ДА НАПАДНЕ СССР
20, 21, 22 януари 1941 година, голяма шпионска игра в София
* СКАНДАЛЪТ С ИЗЧЕЗНАЛИЯ ПОРТФЕЙЛ НА ПОЛКОВНИК ДОНОВАН-НЕГОВАТА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ

{Още»}

 
ЩЕ ВИДИМ ЛИ ИСТИНСКИЯ ЛИК НА ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ?

Иван Ненов
Мнозина, които „ще хвърлят” поглед на заглавието на написаното по-долу, сигурно веднага ще се попитат: „Как е възможно? За него знаем толкова малко. Още се води спор за родното му място. А фотографията се е появила повече от половин век след кончината на Паисий…?”

{Още»}

 
НЕИЗВЕСТНА ПЕСЕН ЗА ВОЙНИЦИТЕ НА ЦАР ИВАН ШИШМАН

Иван Ненов
Знайно е, че събирането и записването на българска народна поезия и проза е започнало далеч преди Освобождението от турско робство.

{Още»}

 
СЪДБАТА НА ПОЛША И „СТРАННАТА ВОЙНА”

Олег Назаров
превод: Румен Воденичаров
На 1 септември 1939 год. германските войски нахлуват в Полша. Два дни по-късно Великобритания и Франция, като съюзници на Варшава, обявяват  война на Германия. На 10 септември техния пример последват Австралия, Индия, Канада, Нова Зеландия и Южноафриканският съюз.

{Още»}

 
ЩЕ БЪДЕ ЛИ РАЗКРИТА „БЪЛГАРСКАТА ТРОЯ”?

Иван Нeнов
В могила край самоковското село Доспей е затрупана църковна утвар, а може би и част от ръкописите на патриарх Евтимий отпреди падането под турско…

{Още»}

 
АНГЛИЯ И СЪЕДИНЕНИЕТО

Никола Филипов
Поради сходство в заглавията с английската ми книга „Българите из Лондон”, като написах в Гугъл заглавието на книгата си, случайно открих неизвестна английска брошура „Българите такива, каквито са”. Издадена в Лондон през септември 1885 г. в огромен за времето си тираж.

{Още»}

 
ПРОСВЕТИТЕЛИ И БУНТОВНИЦИ

Никифор Попфилипов
В края на ноемврий 1877 година турският областен съд в София осъди на смърт десетина души българи, обвинени като комити, за които скоро се приготвиха бесилките. Те бяха от разни села и от София. между тях бяха и двамата софийски граждани х. Стоян Неделчов Табаков и х. Никола Вардев - и двамата от Якоруда.

{Още»}

 
МОТИВЪТ ЗА САКРАЛНОТО БЕЗГЛАВИЕ И ДОСТОВЕРНОСТТА НА ЛЕГЕНДАТА ЗА ВОЙВОДАТА ГЕОРГИ ОТ СЕЛО ЧЕРНОГОРОВО, ПАЗАРДЖИШКО

Костадин Пампов
На стр. 74 и стр. 75 в своето „Географико-историко-статистичедско описание на Татар-Пазарджишката кааза” (София, фототипно изд., 1973) Стефан Захариев разказва легенда със следното съдържание:

{Още»}

 
ИЗ „ПОД ПЛАСТОВЕТЕ НА ЗАБРАВАТА”

Димитър Дънеков
Глава първа и втора
от книгата „Под пластовете на забравата” (2016)
СЕЛО ЖРЕБИЧКО В ИСТОРИЯТА И В ЛЕГЕНДИТЕ
Откъдето и да го погледне човек, това селце изглежда твърде различно от всички околни селища. Отдалечено е само на 7 км от оживения път между Пловдив и Пещера, но общо взето малцина са тези, които забелязват указателните табели и [...]

{Още»}

 
КОРОНАТА, СКИПТЪРЪТ И ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ НА ЦАР ИВАН ШИШМАН

Иван Ненов
Записаните в края на 80-те години на 19-ти век предания и легенди от Самоков и Самоковско от големия фолклорист Кузман Шапкарев и Христо Марков, днес не се знаят от мнозина, но някога, по думите на народния поет Иван Вазов

{Още»}

 
ЗА ГАБРОВО 1879 (ПРЕДИ 140 ГОДИНИ)

Петър Тоцев
Градското управление било за кратко поето повече от учителите, но преминало в ръцете на едни от най-състоятелните търговци, което положение се запазва през годините.

{Още»}

 
СИДОР КОВПАК – ИСТИНСКИЯТ ГЕРОЙ НА УКРАЙНА

Святослав Князев
превод: Литературен свят

Преди 75 години започнал легендарният Карпатски рейд на Сумското партизанско обединение под командването на два пъти Героя на Съветския Съюз генерал-майор Сидор Ковпак. Преминавайки с боеве в тила на врага 2 000 км, партизаните лишили хитлеристите от запасите карпатски нефт, а в разгара на Курската битка затруднили прехвърлянето на подкрепления от Германия.

{Още»}

 
ИСПОЛИНЪТ ОТ ЛЕРИНСКО МАРКО ЛЕРИНСКИ

Весела Люцканова
Бил е дребен, дрипав, въшлясал котленец. Загинал е в село Пътеле на 19 юни 1902 година.
Бил е гигант по дух, ослепяващ със смелостта си, с несломима борческа енергия, аскетично строг, силен и самопожертвуващ се, отдаден на делото, скрил човека в бореца, неотстъпващ пред несгодите, леринският цар за българите, Марко паша за турците, любимият войвода, [...]

{Още»}

 
ВАРНЕНСКИ МУЗЕЙ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА И НА ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ФАБРИКАНТИ ОТ АРМЕНСКИ ПРОИЗХОД СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1939 г.

Жаклин Бодурова
В музейната експозиция са представени витрини, съдържащи етикети и бутилки от произвеждани напитки /вино, бира, ликьор и коняк/ във Варна, снимки, пресъздаващи атмосферата на пристанището, брошурите и рекламните надписи в сферата на индустрията на първите фабрики, открити у нас с основопожниците им.

{Още»}

 
620 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ГРАД ПАЗАРДЖИК!

Костадин Пампов
Точно преди 10 години /2008 г./ историкът д-р Григор Бойков публикува книга със заглавие „ТАТАР ПАЗАРДЖИК. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ГРАДА ДО КРАЯ НА XVII ВЕК.” /София, 2008 г., изд. „AMICITIA”/ В нея /от с. 1 до с. 30/ той привежда достатъчно доводи в подкрепа на твърдението си, че днешния български град Пазарджик е основан [...]

{Още»}

 
ХРОНОЛОГИЯ НА ЖИВОТА НА ВЛАД ДРАКУЛА

превод: Литературен свят
1431
Раждане на Влад.
1442-1448
Младият Влад е изпратен заложник в Османската империя.

{Още»}

 
БЕНКОВСКИ В БРАЦИГОВО

Димитър Аджеларов

На 22 февруари 1876 г. в ранни зори Георги Бенковски придружен от хайдут Тодор, Ангел Церовеца и Васил Аврадалиев влиза в града и отсяда в къщата на Никола Боянов.

{Още»}

 
ХУБАВАТА НЕДЯЛКА

Архимандрит Инокентий
През време на турското робство случаите на заграбване на християнски моми и жени, дори и от длъжностни лица, за да бъдат помохамеданчени, са били нещо обикновено.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР II ПО РЕШИТЕЛЕН НАЧИН ПРОМЕНИЛ РУСИЯ

Сергей Лебедев
превод: Литературен свят

На 29 април 2018 г. бе отбелязана 200-годишнината от рождението на император Александър II. За личността на владетеля в интервю за «Русская народная линия» говори петербургският политолог, д.ф.н. Сергей Лебедев:

{Още»}

 
ЕДИН ОТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Димитър  Хаджитодоров
И жените ме спираха да ми разказват тъгите си. Те плачеха и се удряха в гърдите, а аз не можех никак да им помогна. Мак Гахан
Чужденецо милостиви,
Бог ли те прати при нас,
наште мъки зли, горчиви
да ти кажем в тоя час?

{Още»}

 
ЗА 14-те ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЛЕД РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА И ЗА ЗАМИСЛИТЕ МАЛКО ПРЕДИ НЕЯ

проф. д и н Калчо К. Калчев
„Е, и… Какво от това ?” - сякаш дочувам иронични задевки от страна на нароили се политикани от харддемократичното ни пространство. За тях всичко, свързано с Русия от българското минало, трябва да бъде или премълчано, или обругано. Плюс това вече сме се клели във вярност към евроатлантизма.

{Още»}

 
БРАНИСЛАВ ВЕЛЕШКИ

Любомир Дойчев
Роден в с. Кара-бунище, Велешко, Македония. Годината на раждането му не е известна. В 1862 г. след разни митарства пристига в България и се записва в легията на Раковски.

{Още»}

 
„НА БАЙ ВАСИЛЯ МОМЧЕТО”…

Калоян Василев,
внук на Никола Христов Василев
Моят дядо Никола Христов Василев е бил съпричастен с революционната дейност на Апостола на българската свобода Васил Левски.

{Още»}

 
БРАЦИГОВО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Димитър Аджеларов
Първият кмет на Брацигово след Освобождението от 1878 г. Данаил Ст. Юруков, виден член на Временното правителство на Съединението от 1885 г., избиран три пъти за народен представител,

{Още»}

 
ПО СТЪПКИТЕ НА АПОСТОЛА

Д-р Димо Тодоров
Известно е, че Васил Левски като апостол и проповедник - организатор на бунта и революцията, е бродил из цялата територия, населявана от българското племе. Обаче, точни сведения за това где и в кои градове и села е ходил, още не са събрани.

{Още»}

 
ИЗРАЕЛСКИ ИСТОРИК: „АРМЕНЦИТЕ СА СПАСИЛИ ПОВЕЧЕ ЕВРЕИ ОТ ВСЕКИ ДРУГ НАРОД”

Лусине Адамян
превод: Литературен свят
Известният изследовател на геноцидите  Яир Орон ще изнесе в Милано лекция, посветена на темата за предупреждението за геноцидите.

{Още»}

 
ДЕСЕТ ВАЖНИ ФАКТА ЗА МАЛОРУСИЯ

Експертна група на RusNext
превод: Литературен свят
1. Названието «Малорусия» се е появява в началото на XIV век като византийско църковно-административно определение на западно-руските земи («МикроРусия»).

{Още»}

 
ПРЕДАТЕЛСТВАТА НА ГОРБАЧОВ

Владимир Малахов
превод: Литературен свят
Провалът на Горбачов в Куба: опитът за свалянето на Кастро

Наскоро в печата се появиха посмъртните спомени на сътрудника на ЦРУ Тед Шекли (Ted Shackley) «Майстор на шпионажа. Моят живот в ЦРУ» (2005). Там Шекли казва:

{Още»}

 
ДУМИ ЗА ПЕНЬО ЧЕРНЕОЛУ

Никола Ферманджиев
В бележки към романа на Филип Симидов „Прочутият Филип Тотю войвода” (изд. „Отечествен фронт”, 1972, с. 399) Никола Ферменджиев пише:

{Още»}

 
БРАЦИГОВСКАТА ЧЕРЕШОВА АРТИЛЕРИЯ

Екатерина Дамянова
Брациговският революционен комитет възлага на дърводелците Кузо Рабаджията, Кръстьо Георгиев, Атанас Манчов, Петър Ячов, Димитър Глувия и Ангел Аджиев от черешови и брястови дървета да направят топове.

{Още»}

 
КОГА И КАК АМЕРИКАНСКИ ЛЕТЦИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СА БОМБАРДИРАЛИ МИРНО АРАБСКО НАСЕЛЕНИЕ?

Свидетелството на президента на САЩ Дуайт Айзенхауер
Максим Кустов
превод: Литературен свят
Едва ли ще се намери на планетата човек, който би могъл с по-голяма или с по-малка степен на достоверност да отговори на въпроса - колко хора в различни страни са унищожили американците с удари от въздуха.

{Още»}

 
«ДОКТРИНАТА ТРУМАН»: 70 ГОДИНИ И 1 ПОДХОД

Александър Мосесов
превод: Литературен свят

Речта на президента САЩ Хари Труман през 1947 г. определи насоката на американската политика в Европа за десетилетия напред

{Още»}

 
ЕДНА ТАЙНА КЪЩА

Петко Еврев
„Спирам са в една тайна къща от 10 дек”  е записал Васил Левски в грижливо водените си сметки-отчети за разходване на народната пара. Тайната къща, отбелязана в сметката за разходи, е домът на Найден Хасъмски в махала Миленча срещу Троянския манастир.

{Още»}

 
БЪЛГАРО-ГРУЗИНСКИ ОТНОШЕНИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Красин Химирски
Българо-грузинските отношения датират от дълбока древност. И двете страни са разположени около Черно море, известно в древността като Евксински понт. Очевидно е, че морето не разделя, а тъкмо обратното - обединява нашите страни.

{Още»}

 
МАГДА ГЕРДЖИКОВА

Райна Каблешкова

Магда Михайлова Герджикова (1910 - 2009)
Магда Герджикова произхожда от рода на копривщенския бегликчия Павел Герджиков. Дъщеря е на Михаил Герджиков, а майка й е Янка (по кръщелно) Юстинияна Коневчева от Охрид.

{Още»}

 
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ВЛАД ДРАКУЛА

превод: Литературен свят
Въпрос: Бил ли е “реалният Дракула” вампир?
Отговор: Не.
В: Какво е истинското име на Дракула?
О: Владислав Басараб.

{Още»}

 
РОЛЯТА НА ПЕТЛЕШКОВ НА СЪБРАНИЕТО В ОБОРИЩЕ

Екатерина Дамянова
„Моите оборищки депутати са ангели. Най-честните, най-идеалните личности измежду народа, единствените възнаграждения на които бяха грозните бесилки и заптийският камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде”.
Захари Стоянов

{Още»}

 
СРАЖЕНИЕТО

Добрин Василев
(Видение)
Денят 10 ноември 1444 година беше ясен и необикновено топъл за късната есен. Във въздуха като че ли трептеше напрежението на двете войски - едната разочарована и настигната неочаквано от неприятеля, другата уверена в победата чрез численото си превъзходство и мюсюлманския си фанатизъм.

{Още»}

 
ИДЕАЛИСТ ДОКРАЙ

Нанка Врачева

Трябва да правим така, че светлите личности в историята винаги да блестят с истинския си блясък за гордост и поука на новите поколения.

{Още»}

 
РАЗКАЗ ЗА СТОЯН ТЕРЗИЙСКИ ОТ С. БИСТРИЦА, СОФИЙСКО

Иван Калоянов
Сто години от Тутраканската епопея
Това е герой от Тутраканската битка - епопея през 1916 г. Редник от Първа Софийска пехотна дивизия. Произхожда от най-обикновено селско шопско семейство. Написаното е по данни на д-р Иван Благоев, живущ в кв. Дианабад, София, чийто бистришки род Роглеви били съседи на род Терзийски.

{Още»}

 
СПИРО ДЖЕРОВ – ГЕРОЯТ НА КАРАДЖАТА

Стефан Каракостов

В четата на Хаджи Димитра и тази на Караджата, слели се под общото знаме на свободата или смъртта, Македония изпрати няколко от своите героични чеда.

{Още»}

 
АРАБСКИ ИСТОРИЦИ ЗА ПРАБЪЛГАРИТЕ

Панчо Дорев
Изхождайки от днешни схващания за държава и общество, ние сме твърде строги към миналото на нашия народ и държавно устройство на България.

{Още»}

 
СТРЪМНИЯТ ПЪТ ДО ШИПКА

Димитър Аджеларов
Докато до края на ХIV в. българската литература и българското изкуство лягат в основата на руския духовен живот, то след залеза на България самото съществуване на Русия и постоянните й войни с Турция (някои водени на наша земя) поддържат пламъка на надеждите у българите

{Още»}

 
БЪЛГАРИТЕ ОТ ТРАКИЯ И СПОГОДБИТЕ НА БЪЛГАРИЯ С ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ

Светла Караянева
Противобългарската политика на Атина и Ангора. Две речи на Димитър Попниколов, Елховски народен представител в XXII ОНС, произнесени на 29 март 1928 г.

{Още»}

 
ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ

из старите вестници

Днес се навършват 30 години, откакто в старата българска столица В. Търново бе обявена независимостта на България.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДА ЗА АРАМ

превод: Литературен свят

В стари времена имало в Армения цар на име Арам. Случило се така, че в един от боевете той попаднал в плен на асирийския цар Носор. Победителят поставил условие:

{Още»}

 
САМОГРАДНОТО КАЛЕ

Георги Пашев
Крепостта Зареница е на левия бряг на Лютидол, 5 км източно от Павелско и толкова на юг от Нареченски бани. В ,,Атлас по българска история”, 1963 г. е отбелязано: ,,Последно огнище за съпротива срещу турците”.

{Още»}

 
ИЗ „СТО ВИДНИ КОПРИВЩЕНЦИ”

Райна Каблешкова

Генерал Димитър Илиев Кацаров
(1866 - 1958)
Димитър Кацаров е син на свещеник Илия Кацаров, поборник от Априлското въстание.

{Още»}

 
220 ГОДИНИ ОТ ПРЕСЕЛВАНЕТО НА КОСТУРСКИТЕ БЪЛГАРИ В БРАЦИГОВО

Екатерина Дамянова
Причините за масовите изселвания на българи от Западна Македония през ХVІІ и ХVІІІ век са проучвани от български историци.

{Още»}

 
СПЛЕТНИ И НАУКА

Виктор Ерьомин
превод: Литературен свят
Откъс от книгата „Кримските «армагедони» на Йосиф Сталин” (2016)
Общоизвестно е, че сплетнята за масовите репресии в СССР първи разпространи по света Александър Исаевич Солженицин.

{Още»}

 
ЕДНА РУСКА КАРТА НА ЧАСТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И ДОСТОВЕРНОСТТА НА ЕДНА ЛЕГЕНДА

Костадин Пампов
Овчите хълмове (Коюн тепе) са най-южните разклонения на Панагюрска Средна гора. Това са пет на брой хълма, отстоящи на 15 км на север от град Пазарджик. Върху един от тях (Острия връх) се намират руините на средновековна крепост.

{Още»}

 
ЗА РОД И СВОБОДА

Денка Илиева

23 АПРИЛ 1873 ГОДИНА. ГЕРГЬОВДЕН. В голямата къща на ямболския търговец Дражо х. Георгиев е весело и оживено. Посрещат се гости - Георги, големият син на дядо Дражо, е поканил приятели по случай именния си ден.

{Още»}

 
БУНТОВНИЯТ ВЛАДИКА

Димитър Аджеларов
„Трябва да знаем, че всеки, който посяга у нас на православието, той посяга на самото съществуване на народа. Който и да е, макар и с най-високото положение…

{Още»}

 
ЗА ИМЕТО НА ЕДИН СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ

Костадин Пампов
На с. 193 в книгата си „Просветното дело в Пазарджишкия край през Възраждането”/1996 г./, историкът Димитър Жлегов твърди:

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА ПРИНЦЕСА НА СВОБОДАТА

Ангел Попов
160 години от рождението на Райна Княгиня
В чест на националния празник на България Трети март историците от Хасковска област отбелязаха своя професионален празник Деня на историка. Това е традиция, която продължава повече от 40 години.

{Още»}

 
ИСТИНАТА ПО ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ СПОРЕД ДАНАИЛ КАЦЕВ-БУРСКИ

Светла Караянева
Защо изпратените от поп Кръстю Никифоров документи след Освобождението не бяха публикувани във в. „Марица”
През 1881 г. одата „Левски” от Иван Вазов е публикувана в стихосбирката „Гусла”.

{Още»}

 
ТАЙНИЯТ МЕЩРОВСКИ ЕЗИК НА БРАЦИГОВСКИТЕ МАЙСТОРИ СТРОИТЕЛИ

Екатерина Дамянова
Тайният език на брациговските майстори-строители тъй наречения мещровски /дюлгерски/, своеобразно езиково творение на българите от Костурско.

{Още»}

 
БЕЗ СРОК НА ДАВНОСТ… ПРОЕКТЪТ ЗА СТАЛИНСКА ЕВРАЗИЯ

Алексей Чичкин
превод: Литературен свят
Международното сътрудничество между страните от Евразия в сферата на транспорта са инициирани от Сталин и СССР

{Още»}

 
ПЕРГАМЕНТИТЕ НА ВЕНЕЦИЯ

Георги Тахов
Георги Филипополи - книжовник, живот - загадка. Но не толкова той е в същината на настоящата публикация, колкото обстоятелствата и епохата, от която черпим сведенията.
Най-същественото е, че лаконичните сведения за него са от канцеларията на венецианския нотариус по търговията с роби от далечната 1383 г. и след това.

{Още»}

 
КРЪВНИЯТ ДАНЪК – СЪДБА НА ПЕТНАДЕСЕТ ПОКОЛЕНИЯ

Еничери ходят, мамо…
Венцеслав Начев
Само тъмното, мътно въображение на Изтока може да роди такова зловещо откритие - еничерството. Това откритие е във висша степен аморално и няма сроден прецедент в световната история.

{Още»}

 
ХАЙДУТИ И ХАЙДУЦИ

Стефан Илчев
Въпреки голямата прилика между тия думи, те са различни по значение и произход. Хайдутите са някогашните недоволници от турския произвол, които грабвали оръжия, образували из планините сговорни дружини и отмъщавали на народните потисници.

{Още»}

 
ВЪЗРОЖДЕНЕЦЪТ ОТ СМУТНОТО ВРЕМЕ

Димитър Аджеларов
„Променят се времената и ние се променяме с тях…” - тази мъдрост на Софроний Врачански носи житейското и ренесансово верую на големия книжовник. Защото неговата необикновена личност, скрита под религиозното смирение на един свещеник и епископ, има своята многостранна изява.

{Още»}

 
ЗА СМЪРТТА НА ЯКОВ ДЖУГАШВИЛИ

Генерал-лейтенант Артьом Сергеев
превод: Литературен свят
из книгата «Беседы о Сталине» (2008)
По-големият син на Сталин Яков отиде на фронта, воюва. Той дълго се смяташе за изчезнал безследно, после уж се оказа в плен. Но няма нито един достоверен, истински документ, свидетелстващ, че Яков е бил в плен.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДАРНИЯТ СИН НА РАВНА ДОБРУДЖА – СТЕФАН КАРАДЖА

Звезделин Цонев
Бедният и прост по-рано овчар от село Медвен Захари Стоянов ни остави книга „Четите в България”, написана по сведенията на останалите живи 7 души от четата, минала Дунава при Свищов,

{Още»}

 
ГРЮНВАЛДСКАТА БИТКА: КРАХЪТ НА СРЕДНОВЕКОВНИЯ DRANG NACH OSTEN

Николай Малишевски
превод: Литературен свят

На 15 юли 1410 г. при село Грюнвалд в Прусия (днес Олщинско воеводство в Полша) се състояла една от най-големите битки на средновековието. В нея се срещнали армията на Тевтонския орден и съюзените войски на Великото Княжество Литовско, Руско и Жамойтско (ВКЛ) и Полското Кралство. Това събитие има предистория.

{Още»}

 
ПРАДЕДИТЕ НИ

Екатерина Дамянова
Насилията и притесненията на кърджалийските банди на самовластния владетел на областта Янина - Али паша, тежкото икономическо положение, в което изпадат, принуждават много българи от Западна Македония да напуснат родните огнища и да поемат незавидната изгнаническа съдба.

{Още»}

 
БЪЛГАРИНЪТ ОТ ЧИПРОВЦИ

Димитър Младенов
Из книгата „Чипровско-банатски хроники”
„Българският народ, виждайки, че за него не съществува никаква сигурност и покой във Влашко и че поселищата, както и църквите се разрушават до основи и изгарят от татари и турци,

{Още»}

 
ИЗ „ПРЕДАТЕЛ ЛИ Е ПОП КРЪСТЬО? „ЗА” И „ПРОТИВ”

Петко Еврев

Както по много други въпроси от нашето минало и от нашето съвремие, така и по въпроса “Предаден ли е Васил Левски от поп Кръстьо?” ние сме разделени - има мнения и становища “за” има и мнения и становища “против”. Има обвинители, има и защитници на поп Кръстьо.

{Още»}

 
НАСТАВНИЦА АНАСТАСИЯ

Мариана Еклесия

200-години от рождението на първата възрожденска учителка Анастасия Димитрова, отворила българско училище за момичета през 1841 г.

{Още»}

 
ЗА ВЯРАТА, КОЯТО ДАРЯВА ВЕЧЕН ЖИВОТ: СТРАНИЦИ ИЗ ИСТОРИЯТА НА РУСКАТА ЦЪРКВА НА БАЛКАНИТЕ

Наталия Недялкова
Вярата, служенето на висшите идеали и опазването на духовните традиции - това са онези категории, които не познават тесните рамки на идеологиите, географските очертания  и противоречивия прочит на бурните исторически събития.

{Още»}

 
ВАРНЕНСКИ МУЗЕЙ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА НА ТЪРГОВИЯТА, ИЗВЕСТНА И СРЕД АРМЕНЦИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1939 г.

Жаклин Бодурова
Варненски музей съхранява паметта на търговията, известна и сред арменците след Освобождението до 1939 г. и сладостта на Стара Варна - града на шоколада, виното и любовта

{Още»}

 
ПРОФЕСОР АРХИМАНДРИТ ЕВТИМИЙ САПУНДЖИЕВ

Райна Каблешкова
Из „Сто видни копривщенци”
Този заслужил копривщенец (1884 - 1943) получава средно образование в Цариградската семинария и висше философско с докторат в университетите на Йена, Гьотинген и Берн.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ГЕОРГИ ШАРОВ – НАЧАЛНИКА НА БРАЦИГОВСКАТА АРТИЛЕРИЯ

Екатерина Дамянова
В родословието на немалко фамилии в Брацигово има герои от миналото, отдали всичко свое - дори живота си, в борбата за освобождението на народа ни.

{Още»}

 
ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Стефан Каракостов
Из „Васил Левски в спомените на съвременниците си” (1973)
Атанаса Г. Стринска (по мъж Янева) е била 18-годишна, когато видяла Левски на бесилото.

{Още»}

 
БРАЦИГОВСКИЯ АПОСТОЛ

Екатерина Дамянова
В петвековната борба срещу отоманския поробител България роди и принесе в жертва за свободата си хиляди свои синове. Повечето от тях историята покрива с праха на неизвестността и забравата, но има имена, които вековете не могат да заличат.

{Още»}

 
ИЗ „СТО ВИДНИ КОПРИВЩЕНЦИ”

Райна Каблешкова
Богдан войвода
(неизв. - неизв.)
През първите десетилетия на XV век хайдутството носи чертите на освободителната борба. Все още е жив споменът за свободната българска държава. Повей от онова време донася до нас името на легендарния Богдан войвода.

{Още»}

 
ФАБРИКА „ПАРТАМЯНОВИ”

Жаклин Бодурова

Собствената къща на фамилия Партамян е на ул. „Бдин” № 17. Тя е с характерни черти за сецесионовото изкуство и дървени чардаци, плод на първия творчески период на арх. Манол Юрданов /1877-1954/, възпитаник на архитектурната школа в Прага. А.Д „Партамянови” - град Варна, води началото си от работилницата на Киркор Партамян.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦАМБЛАКОВИЯ РОД В ЕМИГРАЦИЯ В ЗАПАДНА ЕВРОПА

Йеродякон Петър Граматиков
Григорий Цамблак (1364 г. - +1420 г.) и Киприян Цамблак (род. ок. 1330 г. - +1406 г.) са най-забележителните представители на видния болярски род Цамблак, чието житие превъзходно е разказано от Петко Мангачев (www.euro2001.net, брой шести от 2009 година).

{Още»}

 
ИЗ „ЗАПИСКИ НА ЕНИЧАРИНА”

Константин Михайлович
превод от руски: Георги Ангелов
„За турските дела на Константин, син на Михаил Константинович от Островица, рац, който бил взет от турците за еничарин” или „Записки на еничарина” е документ от XV век.

{Още»}

 
РОКОСОВСКИ – ПЪЛКОВОДЕЦ НОМЕР ЕДНО

Алексей Голенков
превод: Литературен свят
На един прием вдигат тост за Хрушчов. Всички стават. Освен двама. Рокосовски и Голованов.
«За пълководец Номер Едно смятам Рокосовски - пише Голованов. - Той стои  по-високо от Жуков и Василевски… Пълководската му дарба е наистина уникална и още чака своя изследовател».

{Още»}

 
ЗА СТАЛИНСКО-БЕРИЕВСКИTE РАЗСТРЕЛИ

Алексей Голенков
превод: Литературен свят
За еснафина  Сталин е “зло”, Берия - “изчадие на ада”. Били разстреляни “милиони”, при това “невинни”. Така ли е? Ето статистиката.

{Още»}

 
ВАРНЕНСКИ МУЗЕЙ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА НА ЗАНАЯТИТЕ, ИЗВЕСТНИ И СРЕД АРМЕНЦИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1939 Г.

Жаклин Бодурова
На 17 май. т. г. Музея за История на Варна отвори врати в „Нощ на музея”. Въпреки проливния дъжд, аз предпочетох да посветя част от вечерта там.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДАТА ЗА СЪКРОВИЩАТА НА ПОП МАРТИН

Таня Попова
Личността на поп Мартин, въпреки историческата му достоверност и осезаема реалност, може да се разглежда като събирателен образ на народния закрилник, отмъщаващ за поругана чест или нанесено зло и раздаващ заслужено възмездие на насилника.

{Още»}

 
КОЙ Е ВЕЛКО РАДОВ КОРОЛЕЕВ И В КАКВО СЕ ИЗРАЗЯВА ПРИНОСЪТ МУ КЪМ ВСЕНАРОДНИЯ ПРАЗНИК НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ?

Костадин Пампов
Интересът ми към личността и делото на Велко Радов Королеев (1798-1903) се породи в мен преди доста години от текст на Захарий Стоянов в неговите „Записки по българските въстания”.
Ето и самия текст: „По първи петли стигнахме на село Черногорово, на хана на дядо Королея.

{Още»}

 
ПРЕХОДЪТ

Делчо Синов
Из книгата „Поколения. Летопис на село Черна гора” (2013)
Какво се случи със с. Черна гора след 1989 г. при така наречения Български преход? Построеното от хората преди 1989 г. е подложено на разруха и плячкосване.

{Още»}

 
ИЗ „ВАСИЛ ПЕТЛЕШКОВ”

Георги Крънзов
… Епилогът на кървавата драма в Брацигово започва и завършва два дни след прекратяване на огъня и предаване на оръжието.
На 6 май 1876 година брациговските въстаници бяха принудени да струпат оръжието си на местността „Гробето”.

{Още»}

 
ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ КНЯЗ ФЕРДИНАНД

Добри Ганчев
Из “Спомени за княжеското време”
…Няколко дена след пристигането на княз Фердинанд ми беше съобщено от канцеларията на двореца, че съм препоръчан за учител по български език и че трябва еди-кога да се представя на Негово Царско Височество…

{Още»}

 
EЛЕНСКАТА „ДАСКАЛОЛИВНИЦА” - УЧИЛИЩЕТО ЗА БУДИТЕЛИ НА НАЦИЯТА

Пламен Павлов
През есента на 2013-та се навършиха 170 години от появата на Еленското класно училище - школата на стотици „даскали”, разпръснали семената на Просвещението, науката, културата и националната идея по цялата Българска земя.

{Още»}

 
КАРНО – РОД НА ДЪРЖАВНИЦИ И УЧЕНИ

Радослав Маленов
Един революционер, държавник и математик. Първородният му син е гениален физик. Вторият син е литератор, философ и депутат. Внукът е държавник, политик и президент на Франция.

{Още»}

 
ЧЕХИ - СЪРАТНИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Христина Стоева
В многократните си обиколки по българските земи Васил Левски се е срещал с много българи, които посвещава във великото народоосвободително дело.

{Още»}

 
ПИЕТА - МЕМОРИАЛ „ВОЕННА ГРОБНИЦА”- 1916 г.

Анита Коларова
Осем хиляди загинали, от които 1764 българи, в битката за Тутракан! Реки от кръв!
Жертвоприношение пред олтара на родината.

{Още»}

 
ТОДОР КАБЛЕШКОВ

Константин Константинов
Той не може да бъде отделен от Копривщица и заедно с него Копривщица влезе в трагичния блясък на новата българска история. Без свобода няма живот - пише и днес по пътя към неговото родно място.

{Още»}

 
ИЗ „РУСКИЯТ ЦАР ЙОСИФ СТАЛИН”

Алексей Кофанов
превод: Литературен свят

Предговор
Сталин…
Чувствам вашето напрежение, читателю. Вие отгърнахте страницата и веднага се опитвате да разберете: авторът гад ли е или «наш»?

{Още»}

 
ЛЕГЕНДА ЗА ПЪЛКОВОДЕЦА САРГИС

Сюзан Карапетян
превод: Георги Ангелов

Прототип на канонизирания от Арменската Апостолска Църква свети Саргис е реално историческо лице - пълководецът Саргис, грък по националност, живял в IV век в Армения.

{Още»}

 
ИЗ „БРЕНИЦА – ДРЕВНА, НАСТОЯЩА, БЪДЕЩА”

Елка Милачкова 
  
Из Предговор на към първото издание:
…Всеки човек изпитва потребност да опознае своите корени, да надзърне в миналото и да научи за предците си, живели на тази земя, на която стъпва той, пили вода от същите извори, срещали същото слънце, дишали същия въздух.

{Още»}

 
ВИЖДАНИЯТА НА АПОСТОЛА ЗА ПЪРВООБРАЗА НА БЪДЕЩАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА

Юлий Йорданов 
Из книгата “Истории от историята”

“Чиста и свята република” - така Васил Левски виждаше в мечтите си своето поробено Отечество. В неговите въжделения кристализира образът на родната му държава - такава, каквато тя е била по времето преди да я прегази омразният крак на османлиите.

{Още»}

 
АТЕНТАТЪТ В МАРСИЛИЯ ПРЕЗ 1934 Г.

Филип Филипов
На 9 октомври 1934 г. пристига по море в Марсилия югославският крал Александър І. Това е официална визита. В пристанището го посреща френският министър на външните работи - Луи Барту.

{Още»}

 
ТЕОДОСИЙ АНАСТАСОВ - В АСИРОВАВИЛОНИЯ

Теодосий Анастасов

Някога, хиляди години преди Христа, между реките Тигър и Ефрат, на които изворите се прегръщат в планините на Армения, после протягат извити като дъги снаги на юг, за да се съберат в едно корито току над самия връх на Персийския залив - се е простирала една от най-плодородните долини на света.

{Още»}

 
ДЕНЯТ НА ТРАКИЯ, 26 МАРТ

Светла Караянева
Преди 100 години, на 26 март 1913 г. Шукри паша предава сабята си на генерал Никола Иванов и ознаменува капитулацията на Одрин - считаната за непревземаема досега военна крепост, с изградени от германски специалисти окопи, телени заграждения, артилерийски позиции и картечни гнезда.

{Още»}

 
«ЛУКАВИЯТ ВИЗАНТИЕЦ»

Василий Пичугин
превод: Литературен свят
Войната от 1812 година - Бородино - Кутузов - Съветът във Фили - горящата Москва - обходната маневра - запазването на армията - партизаните - Тарутино - Березина - «крахът на армията на Наполеон»…

{Още»}

 
ЗА КНИГАТА НА КАЛИНА КАНЕВА „ГРАФ Н. П. ИГНАТИЕВ – ГРАФЪТ НА БЪЛГАРИТЕ”

Емилия Зорнишка

Книгата на Калина Канева “Граф Н. П. Игнатиев - Графът на българите”, е посветена на руския посланик в Цариград по време на преломните за българския народ десетилетия на ХІХ в. На 535 страници, с 400 илюстрации, е представен документален материал с неизвестни досега факти и снимки, спомени и архивни документи.

{Още»}

 
ПРИНОСЪТ НА ОСЕТИНЦИТЕ КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Красимир Богданов
Редом с русите, украинците, белорусите, финландците и многото други народи в състава на Руската империя, дали приноса си за освобождението на България, своето достойно място заема и един малък, днес разпокъсан народ - осетинците.

{Още»}

 
ДВЕ СЛУЧКИ С РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕЗ ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА

Филип Филипов
От деца пазим в паметта си наученото за славните битки в Руско-турската освободителна война. Помним побития на щикове при Плевен майор Горталов, спасяващия Самарското знаме край Стара Загора подполковник Калитин, безстрашните генерали Скобелев, Столетов, Гурко, българските опълченци на Шипка.

{Още»}

 
ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ И СЕЛО ИМРОХОР, ЧАТАЛДЖАНСКО

автори: Лилия Семова, Радка Люцканова, Христина Стоева
Из подготвяната за печат книга „Село Имрохор - незагаснала жарава на българщината”
Георги Сава Раковски не се нуждае от представяне - той е увенчан с общонационална слава поради заслугите си в национално-освободителната борба на народа ни. Той е цяла епоха, въпреки че е живял само 46 години!

{Още»}

 
ЗАЩО Е УБИТ СЕРГЕЙ КИРОВ?

превод: Литературен свят
Из новата документална книга: „Киров С. М. Очищение от «питерских»” - М.: Алгоритм, 2012

{Още»}

 
КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ИМРОХОР?

Лилия Семова, Радка Люцканова, Христина Стоева
Из подготвената за печат книга „Село Имрохор - незагаснала жарава на българщината”
Исторически, географски и  етнографски сведения за селото
                                                Писахме, за да се знае и помни!

{Още»}

 
„СЛАБ” ВЛАДЕТЕЛ ЛИ Е ЦАР БОРИЛ?

Пламен Павлов
В историята на Второто българско царство, както на всяка държава, има както ярки и емблематични, така и неубедителни, дори откровено слаби държавници. Естествено, не всички наши царе от онази епоха могат да бъдат „от ранга” на Петър и Асен, Калоян, Иван Асен ІІ, Ивайло, Теодор Светослав.

{Още»}

 
МИТЪТ ЗА 1941 ГОДИНА

Вадим Кожинов
превод: Литературен свят
През миналата година се навършиха 55 години от деня на Победата във Великата Отечествена война и, напълно естествено, беше публикувана цяла поредица от книги и статии, посветени на тази трагична и героична епопея на нашия народ.

{Още»}

 
ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ І СПАСИ РУСКАТА ИМПЕРИЯ И РУСКИЯ НАРОД, ПОТУШАВАЙКИ ДЕКАБРИСТКИЯ БУНТ

Дякон Владимир Василик
превод: Литературен свят

Днес, 14 декември, се отбелязва поредната годишнина от въстанието на декабристите. Всъщност правилно би било да се отбелязва това събитие на 27 декември по нов стил, но щом у нас кой знае защо е приета тази странна традиция да се празнуват старите дати по нов стил, нека бъде така. Впрочем тук [...]

{Още»}

 
ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА - 1812: ПОГЛЕД ПРЕЗ ДВЕ СТОЛЕТИЯ

Иван Басик
превод: Литературен свят

Отечествената война 1812 г. станала продължение на коалиционните войни, разтърсвали европейските страни в продължение на повече от 20 години.
Свързаната с Тилзитския мирен договор (1807 г.), Русия била принудена да признае новото преразпределяне на Европа, наложено от френския император Наполеон I Бонапарт.

{Още»}

 
ИМАЛО Е ЗАПОВЕД НА ХИТЛЕР ДА СЕ УНИЩОЖИ ЛЕНИНГРАД

Алексей Исаев
превод: Литературен свят

По 5 канал в “Открито студио” литературният критик Наталия Иванова заяви, че разпореждането на Сталин да не се предава  Ленинград било зверство и че нищо не би станало, ако фашистите бяха превзели града.

{Още»}

 
ТРОЦКИ НЕ САМО ЗАЙЦИ Е РАЗВЪЖДАЛ

Юрий Жуков
превод: Литературен свят 
Сталин се представя на екрана ту като кървав тиран, параноидно жесток, патологичен убиец (филмите на Сванидзе, Млечин и други), ту като непогрешим мъдър дядо (сериалите «Сталин. Live», «Тухачевски. Заговорът на маршала»).

{Още»}

 
ЛЪЖАТА ЗА КАТИН РУХНА

Евгений Еков
Съдът не можа да поиска от Русия 100 млрд. за разстрела на полските военнопленници
22 юни 1941 г. - ден първи на престъпното безумие - хитлеристка Германия напада Съветския съюз, нарушавайки пакта за ненападение между двете държави. Започва Великата отечествена война, завършила с разгрома на кафявата чума.

{Още»}

 
ПАТРИАРХ ЙОСИФ ІІ И НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ

Пламен Павлов
Сред най-видните личности във Византия, а и в цяла Европа през първата половина на ХV в. присъства един българин, чийто живот и дело все още са недостатъчно проучени и известни на широката публика - патриарх Йосиф ІІ Константинополски (1416-1439), загадъчният син на цар Иван Шишман. 

{Още»}

 
ТАЙНИТЕ ОПЕРАЦИИ ВЪВ ВОЙНАТА ЗА ЧАКО

Сергей Горбатих
превод: Литературен свят
Северно Чако, огромна територия на повече от 500 хиляди квадратни километра, част от Голямо Чако, е разположено на север от реки Пилкомайо. Голяма част от него е полупустиня, покрита с непроходими храсталаци.

{Още»}

 
ИЗ „С ТРАКИЯ В СЪРЦАТА”

Христина Стоева

Стогодишнината от Балканската война, която се води за освобождението на Тракия, е добър повод да си припомним саможертвата на стотици, а може би, хиляди достойни тракийски синове и дъщери.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ПЕЯЧЕВИЧ – ЕДИН НЕДООЦЕНЕН НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ

Пламен Павлов
Банатският български историк Яку [Яков] Ронков (1938 г.) изтъква: “Около 1678 г. на един празник се извършвало обикаляне, на което с байраци и друга осветена църковна утвар извадили от Чипровския манастир и иконата на Света Богородица. При обикалянето забелязали, че иконата проплакала. По лицето и текли сълзи. Мнозинството с очите си могло да види [...]

{Още»}

 
ТРАКИЙСКИ ТРИПТИХ В ОЛТАРА НА БЪЛГАРЩИНАТА

Христина Стоева
Много са участниците в героичните борби на народа ни за свободата на Тракия. Някои от тях остават безсмъртни, други вписаха имената си в иконостаса на българщината, а много са все още неизвестни.

{Още»}

 
ВЛАД ДРАКУЛА, ВОЕВОДА НА ВЛАХИЯ - І

Георги Ангелов
… Дракула ли? - би възкликнал читателят.- Вампирът от стотиците филми? Този, чийто образ пълни джобовете на продуценти и Холивуд ? Пак за него ли?

{Още»}

 
ОПИТВАЛ ЛИ СЕ Е НАРОДЪТ НИ ДА ОСВОБОДИ ЛЕВСКИ?

Невежи „изследователи” постоянно тиражират лъжата, че българският народ не е направил опит да освободи Апостола.

{Още»}

 
ИЗ „БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ”

Кръстьо Кръстев
Опълченци от Хаджи Елес (дн. гр. Първомай) и Хаджиелеско са Петър Черкезов и Иван Ганчев.
Иван Ганчев попада във взвода на Стефан Стамболов - бъдещият премиер на България.

{Още»}

 
БЪЛГАРИ – УЧАСТНИЦИ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ

Пламен Павлов
Съдбата на сърби, гърци и българи във времето на османското робство е сходна, но по геополитически причини се явяват и някои съществени различия.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛИ С ДИПЛОМАТИЧЕСКА КАРИЕРА

Румяна Пенчева
Американският сатирик Амброуз Биърс дава следната дефиниция: „Дипломацията е да казваш най-ужасните неща по най-мил начин.” Кой друг, ако не писателите могат да правят това най-добре. Съчетанието писател-дипломат е доказало, че е работеща формула - и в по-далечно, и в по-ново време.

{Още»}

 
СЕЛО ИМРОХОР – НЕЗАГАСНАЛА ЖАРАВА НА БЪЛГАРЩИНАТА

Лилия Семова, Радка Люцканова, Христина Стоева
(предговор от подготвената за печат книга)
„МИЛО НАШЕ СЕЛО, ЛИЧНО, ТА ОБИЧНО, ЯКО ХЛЕБОРОДНО”
Това е въздишката на десетките бежанци, прогонени през 1914 година от села и градове на Източна Тракия и тръгнали към България, към родината-майка. Това е и въздишката на потомците на имрохорци - нашата въздишка.

{Още»}

 
БЕЛЕЖИТИ ОХРИДСКИ АРХИЕПИСКОПИ

Пламен Павлов
Османското завоевание в югозападните български земи не унищожава автокефалната църква в Охрид - по традиция “архиепископия на Първа Юстиниана и цяла България”. Макар и “византийска” по тип още от ХІ-ХІІ в., ръководена от предимно гръцко висше духовенство, архиепископията е най-високата по ранг българска църковна институция в продължение на векове.

{Още»}

 
СЪДБАТА НА РОДА НА КОСТА АНАСТАСОВ МАНОЛОВ

 Лилия Семова
Посвещавам този разказ на моите прародители по майчина линия - Зоя и Коста Анастасови Манолови и по бащина линия - Нана и Иван Георгиеви Малешкови
Една арабска поговорка гласи: „Времето изтича между пръстите като сух пясък”.

{Още»}

 
УНГАРСКИ ПРИНЦ УМИРА В РУСЕНСКО СЕЛО

Огнян Стамболиев
Тази история е описана от моя вуйчо - доц. Христо Машков, а също и от дългогодишния директор на Русенския окръжен музей Иван Иванов.

{Още»}

 
„СТАЛИН И ПАРИТЕ”. ПРЕДГОВОР.

превод: Литературен свят

Авторът на книгата „Сталин и парите” Арсений Григориевич Зверев изминава пътя от текстилец от Високовската мануфактура до държавен деец на социалистическата държава, виден теоретик и крупен практик-икономист, над две десетилетия (от 1937 до 1960 г.) ръководил наркомата (а после министерството) на финансите на СССР.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР МИЛЕНКОВ

130 години от рождението на художника
Румяна Пенчева      
Съдбата дава привилегията на малцина да бъдат първи в дадена област. Първият е предопределен с делото си да остане в историята. Орисията му е по него да се равняват, учениците му да го надминават. Александър Миленков е първият български художник сценограф. Самият той казва, че е създал декорите на [...]

{Още»}

 
ИЗ „ЧОВЕК БЕЗ РОД, ДЪРВО БЕЗ КОРЕНИ”

Райна Каблешкова

Волга Каблешкова* завършва Девическата гимназия в Пловдив, където е повлияна от социалистическите идеи на дядо Благоев. Извънредно енергична и дейна, тя е независима и самостоятелна.

{Още»}

 
МАКЕДОНСКИТЕ ВОЙВОДИ ЗА ЯВОРОВ

Доц. д-р Милкана Бошнакова
В първата десетдевка на всеки месец януари темата „Яворов” става актуална. Поводът е, най-вече, годишнините от рождението му /роден е на 1 януари 1878 г. по стар стил или на 13 януари 1878 г. по нов/, но и   несекващият интерес към живота и творчеството му - и с живота и с творчеството [...]

{Още»}

 
ЮРИЙ ЖУКОВ: “НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ФАНТАЗИРА…”

Разговора води Олег Пухнавцев
превод: Татяна Любенова
Докторът на историческите науки, водещият научен сътрудник в Института по руска история РАН Юрий Жуков е участник в много телевизионни проекти. Именно затова ни се струва, че мнението на този историк, наблюдаващ телевизионните процеси не само в качеството си на зрител, е особено важно.

{Още»}

 
ДОСТОЙНИ СИНОВЕ

 Ганка Слабакова
Енциклопедията на братя Данчови
След мъчително бягство от Диарбекир, Георги Данчов намира спасение в Русия и когато се обявява Руско-турската война се записва е българското опълчение.

{Още»}

 
ЗА “ЛАТИНСКИТЕ” ВЛИЯНИЯ В СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ И ИДЕЯТА ЗА ХРИСТИЯНСКО ЕДИНСТВО

Пламен Павлов
Битката при Одрин на 13-14 април 1205 г. бележи ако не най-значимия, то поне най-известния военен конфликт между средновековните българи и “латинския” (католическия) свят.

{Още»}

 
ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ. ЛЕГЕНДАРНА СЛАВА И НЕСБЪДНАТИ НАДЕЖДИ – ГЛАВА ШЕСТА

Владилен Гусаров
превод: Людмила Писарева
ВЪЗРАЖДАНЕ НА ВЕЛИКОТО ИМЕ
През януари 1993 г., като карах отпуската си в един от почивните домове в Новгородска област, заедно с група екскурзианти посетих малкото градче Валдай, където ни запознаха с местните забележителности.

{Още»}

 
SOFT POWER (МЕКАТА ВЛАСТ) – КУЛТУРНАТА ВОЙНА НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ (1991-2010). НОВА СТРАТЕГИЯ И ЦЕНТРОВЕ. ПЪРВА ЧАСТ.

Петер Бахмайер
превод: Литературен свят
Доклад, представен на конгреса «Мъжество по етика» в Фелдкирхе, Австрия, 3.09.2010

{Още»}

 
ДВА ОРДЕНА СА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМОТО!

превод: Литературен свят
ПИСМО ДО ДР. И. Н. БАЖАНОВ
Уважаеми др. И. Н. Бажанов!
Получих писмото Ви, с което ми преотстъпвате втория си орден като награда за моята работа.

{Още»}

 
ЗАЩО СА БИЛИ ДЕПОРТИРАНИ ЧЕЧЕНЦИТЕ И ИНГУШИТЕ

превод: Литературен свят
За депортацията на чеченците и ингушите е известно практически на всички, но истинската причина за това преселение знаят малцина.

{Още»}

 
ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ. ЛЕГЕНДАРНА СЛАВА И НЕСБЪДНАТИ НАДЕЖДИ – ГЛАВА ПЕТА

Владилен Гусаров
превод: Людмила Писарева 
ТРАГИЧНАТА ГИБЕЛ НА ПЪЛКОВОДЕЦА 
ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА
Завръщането на Скобелев от Туркмения било толкова триумфално, че някои тогавашни наблюдатели го сравняват със завръщането на Наполеон Бонапарт от Египет.

{Още»}

 
РОМАНОВИ. КРАЯТ НА ЕДНА МИСТЕРИЯ

Донка Йотова
НАУКАТА В РЕШАВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИ  КАЗУСИ
През 1991 г. в гората край Екатеринбург  (Свердловск) бяха открити скелети, за които се предполагаше, че са на разстреляното руско царско семейство.

{Още»}

 
ИСТОРИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА „ГЕНЕРАЛ-МАЙОР С. Н. ВАНКОВ”

История на Организацията “Пълномощник на Главното артилерийско управление за изработване на снаряди  френски образец  на генерал-майор С. Н. Ванков” (1915-1918)
превод от руски: Людмила Писарева
ПРЕДГОВОР
Руската артилерийска наука е богата с  имена на талантливи учени и инженери, създали ненадминати образци на артилерийски комплекси, системи и боеприпаси за тях.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДАРНИЯТ ПОМОРЕЦ

2011 година -  300 г. от рождението на Михаил Ломоносов
Мария Логинова
превод: Литературен свят
Първият руски учен-енциклопедист Михаил Ломоносов е роден на 19.11. (по стар стил - 8.11) 1711 г. до село Холмогори, Архангелска губерния в семейството на селянина -поморец Василий Дорофеевич Ломоносов, занимаващ се с риболовство със собствени морски съдове.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ НАРОЧНИЦКАЯ: «ТЕ НЕНАВИЖДАТ СТАЛИН НЕ ЗА РЕПРЕСИИТЕ, А ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА»

Известният историк обясни, за какво в света ненавиждат съветския вожд и възхваляват Троцки
превод: Литературен свят
   
«В света има огромни сили, страшно заинтересувани от реабилитацията на името на Троцки. Сталин е превърнат от тях в демона на всички времена и народи, макар че и Ленин, и Троцки са все деца на революцията.

{Още»}

 
КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ КОНЦЛАГЕРА?

редакционен материал на rusmir.in.ua
превод: Литературен свят 

Ако се запита неподготвения човек кой е измислил концлагера, повечето ще отговорят, че изобретатели на концентрационните лагери са били фашистите по време на Втората световна война, малцина ще кажат, че това са комунистите по време на Гражданската война, или като вариант Талерхоф и Терезин, а правилният отговор почти не се [...]

{Още»}

 
МОЛДАВСКО-НЕМСКА ЛЕТОПИС 1457-1499

превод от руски: Литературен свят
ИИСУС МАРИЯ. В 1502 ГОДИНА  ОТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО 28 АПРИЛ БЕШЕ НАПИСАНА ТАЗИ ХРОНИКА ЗА [ДЕЯНИЯТА] НА ВОЕВОДАТА СТЕФАН ОТ  ВЛАХИЯ
КРАТКА ХРОНИКА
СТЕФАН, ПО БОЖИЯ МИЛОСТ ВОЕВОДА НА МОЛДАВСКИТЕ ЗЕМИ, НО НЕ ВЛАШКИ
По влашко леточисление: от сътворението [на света]

{Още»}

 
ИЗ “ ПОВЕСТ ЗА ДРАКУЛА” (1962)

Яков Лурие
превод от руски: Литературен свят
Влад Цепеш (1431[?] - 1476; истинска фамилия Dracul - Дракул (Дракон); прозвището Цепеш (рум. Тереs, от tеара - кол) получил за жестокостта си в разправата с враговете, които набивал на кол), васал на унгарските крале, господар на Влахия (октомври 1448,1456-1462,1476), намиращ се също така в зависимост от Турция.

{Още»}

 
ИНТЕРВЕНТИТЕ В ПРИМОРИЕТО

Англо-американската коалиция през 1918-1921 г. в Съветска Русия
Егор Путник
превод: Литературен свят
През пролетта на 1918 г., Владивосток и Приморието са окупирани от чужди интервенти. Отначало под прикритието на корабните оръдия на брега в залива на Златния Рог слизат японци и британци, после на руска земя ступват американци и други чужди войници „за защита на демокрацията” в [...]

{Още»}

 
ИЗ „ЕВРОПЕЙСКАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА”

Ернст Нолте
превод: Донка Илинова
7. Периодът на стабилизиране на Ваймарската република 1924-1929 г.
Едва ли стабилизирането на паричната единица в Германия беше единственото нещо, което като с вълшебна пръчка доведе до нормализиране на положението: изборите за Райхстаг на 4 май 1924 г. преминаха във все още крайно неспокойна обстановка.

{Още»}

 
ПИСМО НА ФРАНСОА ФЮРЕ ДО ЕРНСТ НОЛТЕ

превод: Донка Илинова
Драги колега,
Когато Ви посветих един дълъг коментар, осъзнах, че с това ще дам повод срещу книгата ми да се породи враждебно настроение, както във Вашата страна, така и извън нея. И това се случи: дори фактът, че Ви цитирах предизвика у левицата едва ли не „павловски” рефлекс.

{Още»}

 
ТАЙНИТЕ НА ДУБРОВИЦКИЯ ХРАМ

Вячеслав Ерохин
превод: Георги Ангелов
Съществува в селцето Дубровици, Подолски район уникален бароков храм - “Знамения на Пресвета Богородица”. Той поразява с необикновената си архитектура, външна и вътрешна украса.

{Още»}

 
КАК ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ УСВОЯВАЛА НОВИ ТЕРИТОРИИ

интервю с експерта от «Экспресс газетa» професор Андрей Павлович Гончаров
превод: Георги Ангелов
- Андрей Павлович, написали сте не една монография за геноцида на коренното население на Америка. Защо сте заехте с изучаването на този щекотлив въпрос ?

{Още»}

 
ПРИНОСЪТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ЗА ИЗРАСТВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТ НА МЕЖДУНАРОДНАТА АРЕНА

Константин Косев 
През септември 1829 година приключва поредната война на Русия с Османската империя. Генерал Иван Дибич овладява Източна България и прониква до Одрин, където се подписва т. нар.

{Още»}

 
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОТБРАНАТА НА БРАЦИГОВСКИЯ ВЪСТАНИЧЕСКИ ПУНКТ

Екатерина Дамянова
Брацигово, което взема дейно участие в Априлската епопея 1876 г. не остава назад от социално-икономическия и културен подем, обхванал българския народ в края на 18 веки началото на 19 век.

{Още»}

 
МИХАИЛ АРНАУДОВ КАТО ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК

Борислав Гърдев
Маститият ни учен, професор от 1919 г. и бивш директор на Народния театър през 1926 г. четири години по - късно решава да се включи в българска политика.

{Още»}

 
ФРАНЦИЯ ЗАПОЧНА ВОЙНАТА В ЛИБИЯ, ЗА ДА ПРИНУДИ САЩ

Тайната история на приемането на Резолюция 1973
Венсан Жювер
превод: Румен Воденичаров
Ню Йорк, сутринта на 16 март т.г.

{Още»}

 
ИЗ „ХРОНИКА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: АЛИЛУЕВИ - СТАЛИН” (1995)

Владимир Алилуев
превод: Георги Ангелов
Семейните конфликти започнали рано. Още след пристигането в Москва през 1918 г., когато едва били минали първите медени месеци, се появил конфликт, продължил почти месец.

{Още»}

 
“СКРОМНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ” НА РОКФЕЛЕР

САЩ: опит за строителство на империя
Фрагмент от новата книга на Уилям Енгдал “Боговете на парите”
превод: Татяна Любенова
Дж. П. Морган никога не е имал нито време, нито желание да преобразува своето огромно състояние в необлагаем фонд

{Още»}

 
ИВАН ВАЗОВ: „ТУРСКОТО ВЛАДЕНИЕ В ЕВРОПА Е СРАМ ЗА ПРОСВЕТЕНИТЕ ДЪРЖАВИ!”

Един непознат текст на Вазов
подготви за печат: Огнян Стамболиев
Злочестините на България през 1876 г. намират състрадателни сърца в цял свят Следва текст от вестник “Стара планина”,

{Още»}

 
КАК СТАЛИН СЕ Е УЧЕЛ ОТ ГРЕШКИТЕ НА НАПОЛЕОН

Сталин е чел книгата на академик Еегений Тарле с молив в ръка
Ярослав Бутаков
превод: Георги Ангелов
Лайтмотив в политиката и на Наполеон Бонапарт, и на Сталин бил да не допусне реставрация на властта на стария елит.

{Още»}

 
НЕОТЛЪЧНО ОТ ГОРЕЩИТЕ ТОЧКИ В БИТКИТЕ ЗА СВОБОДАТА БЪЛГАРСКА

Щрихи от портрета на будителя Петър Берковски
Юлий Йорданов
Сред дейците - борци за национална свобода с особен ореол свети името на революционера, просветителя, будителя Петър Берковски.

{Още»}

 
ЦАРЯТ И «ПЕТАТА КОЛОНА»

Ярослав Бутаков
превод: Георги Ангелов
210 години от  гибелта на император Павел I
 
Много руски държавни дейци били очернени пред съвременниците и потомците само защото се опитвали да осъзнаят в какво се заключават интересите на Русия и да ги следват.

{Още»}

 
ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ. ЛЕГЕНДАРНА СЛАВА И НЕСБЪДНАТИ НАДЕЖДИ – ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

Владилен Гусаров
Превод: Людмила Писарева
УБИЙСТВОТО НА ИМПЕРАТОРА И ПРОМЯНА НА
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЖАЛОНИ

{Още»}

 
ГЕНЕРАЛ СКОБЕЛЕВ. ЛЕГЕНДАРНА СЛАВА И НЕСБЪДНАТИ НАДЕЖДИ – ГЛАВА ТРЕТА

Владилен Гусаров
Превод: Людмила Писарева
ПЪЛКОВОДЕЦ И ДЪРЖАВЕН ДЕЯТЕЛ
За  Скобелев  много автори са писали  мемоарни и аналитични трудове Неговите биографи проследяват  всеки период от живота му  най-обстойно  в хронологичен ред и в детайли. 

{Още»}

 
ШУМЕН ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ХIХ ВЕК ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ФРЕНСКИТЕ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

Красимир Кънчев
     Пътеписът е много популярно четиво за времето, когато липсва подробна информация за близки и далечни земи,. Освен, че е източник на информация, пътеписът е достъпен за голям брой читатели, които иначе не биха имали възможност да пътуват до описваните места.

{Още»}

 
ТЕОРИИ И ХИПОТЕЗИ ЗА КАРАШОВЕНИТЕ

Красимир Кънчев
Югоизточна Европа е мултикултурен и мултиетнически регион. В него особено място заема областта Банат. От края на Първата световна война (1918 г.) е поделена между Кралство Румъния и Кралство на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. - Югославия), след като през Средновековието е била част от България и Унгария, а по-късно и от [...]

{Още»}

 
ТРИ ЮБИЛЕЯ ПОД ЕДИН ЗНАК

Румяна Пенчева
(Александър Лвович Дювернуа - 170 г. от рождението му, Тодор Г. Влайков - 145 г. от рожението му и 125 години от издаването на „Словарь болгарского языка по памятникам народной словесности и произведениям новейшей печати” )

{Още»}

 
СЕЛО СИРАКОВО, ХАСКОВСКО

УЧАСТИЕТО НА СИРАКОВЦИ В БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ 1912 - 1913 Г. И ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА 1915 - 1918 Г.(*)
Георги Граматиков
Обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г. нарежда България сред суверенните държави. Предстои решението на най-сложния и труден етап от националноосвободителната програма на българите - освобождаване на останалите под робство земи и приобщаването им към Българското [...]

{Още»}

 
ИЗ “КАРТИНИ ОТ ИСТОРИЯТА НА РУМЪНСКИЯ НАРОД”

Дину К. Джуреску
превод от руски: Георги Ангелов
ИЗ “КАРТИНИ ОТ ИСТОРИЯТА НА РУМЪНСКИЯ НАРОД”
Центърът на тежестта в антиосманската борба се премества отново в Мунтения при Влад Цепеш (1456-1462), който със своята дейност, с неповторимата си личност обърнал върху себе си вниманието на европейското обществено мнение.

{Още»}

 
БОРИС И РОМАН – ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЦАРСКИ РОД В КРАЯ НА Х ВЕК – ВТОРА ЧАСТ

Пламен Павлов
* * *
Вестите за царуването на Роман (978 - 991, починал през 997 г.) са предмет на отдавнашни дискусии. Те се дължат на противоречивите, понякога разминаващи се диаметрално сведения за него в достигналите до нас исторически извори.

{Още»}

 
КAK АРМЕНЦИТЕ ОТМЪСТИХА ЗА ГЕНОЦИДА

Сергей Викторович Лебедев, доктор на философските науки, професор (Санкт Петербург)
превод: Георги Ангелов

Ако Законът не действа, а държавата не изпълнява своите задължения, дълг на гражданина е да вземе изпълнението на правосъдието в свои ръце.
Ч. Линч
1915 година била не само втората година от Първата световна война. Тогава бил извършен и геноцид над цял един народ.

{Още»}

 
БОРИС И РОМАН – ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЦАРСКИ РОД В КРАЯ НА Х ВЕК – ПЪРВА ЧАСТ

Пламен Павлов
Драматичните изпитания за България през втората половина на Х в. имат своето особено, “двойно олицетворение” - синовете на цар Петър, внуците на Симеон Велики, братята Борис и Роман.

{Още»}

 
РЕЛИГИЯ, НАУКА И АРХЕОЛОГИЯ. КЪМ ПРОБЛЕМА ЗА ПОЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

Стефан Чурешки
Археологията е наука за веществените останки, запазени до наши дни или под земята, в руините на старинните градове и култови средища, или в стенописите, мозайките и украсата на старинни храмове и частни или обществени сгради.

{Още»}

 
РЕЛИГИЯ И МИТОЛОГИЯ ИЛИ ЗА ВЪЗСТАНОВКАТА НА ЧОВЕКООТРИЦАНИЕТО В МОДЕРНОСТТА

Стефан Чурешки
От тенденциите в развитието на световното кино, на историческата наука и на светската археология ясно се вижда, че големите филмови компании питаят жив интерес към митологичните, епическите и религиозните произведения.

{Още»}

 
РОДОПСКИТЕ ПОМАЦИ

Михаил Арнаудов
——————————         

Факсимиле на М. Арнаудов
 
Задачата ни
Потеклото, националната принадлежност и историческата съдба на т.н. помаци в областта на Родопите (Тракия) са били неведнъж предмет на издирвания и обсъждания, особено във връзка с въпроса за политическите отношения на Балканския полуостров.

{Още»}

 
СЕЛО СИРАКОВО, ХАСКОВСКО

ИМЕ НА СЕЛОТО И ДЕМОГРАФСКИ ПРОМЕНИ(*)
Георги Граматиков
Какво е името на селото през Античността и Средновековието, едва ли един ден ще бъде установено. И до днес близката до селото височина, където е било селището през вековете, се нарича “Хисара”.

{Още»}

 
МАЛОАЗИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ

Стоян Райчевски
Миналата година се навършиха 95 години от принудителното преселване на Малоазийските българи, което е повод да припомним драматичната съдба на тези наши сънародници, чийто история е много близка с тази на тракийските българи, но има и някои особености.

{Още»}

 
ТАЙНИ МАСОНСКИ ОБЩЕСТВА В СССР

Виктор Брачов
превод: Георги Ангелов
Днес много издания разискват темата за масонството в дореволюционна и в съвременна – “перестроечна” – история на Русия. Но съветският период, особено 20-те и 30-те години, и досега остава бяло петно за масонството. Счита се, че в СССР масонските ложи били забранени и все едно не са съществували.

{Още»}

 
РОМАНОВИ. КРАЯТ НА ЕДНА МИСТЕРИЯ – ГЛАВА ПЕТА

Донка Йотова
СПОМЕН ЗА “ГРАФИНЯТА”
Сполучлив опит за един по-цялостен очерк за г-жа Нора, опирайки се на своите лични впечатления и на разказаното от другите, прави Йорданка Трополова във в. “Ние жените” (бр.34 и 35, 1995) под заглавие “Спомен за “графинята”.

{Още»}

 
РОМАНОВИ. КРАЯТ НА ЕДНА МИСТЕРИЯ – ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

Донка Йотова
ОПАСНАТА БОЛЕСТ ХЕМОФИЛИЯ НА ЦАРЕВИЧА АЛЕКСЕЙ
Поради ранната смърт на Жорж Жудин габаревци имат бегли спомени за него – слабичък младеж, “жълт като стъкло”. Знаят от доктора, че е болен от туберкулоза. На Лалка и на брат й Марин прави впечатление, че той се храни заедно с г-жа Нора и доктора. Нещо повече, приготвя салатите, [...]

{Още»}

 
ПАМЕТНИЦИ ОТ МАНАСТИРСКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ

Димитър Михов
Из „Пътувания по България” от Константин Иречек:
„На 22 юни тръгнах в 9 ч. и 20 мин. от Кавакли обратно за Ямбол. Пътят водеше далече от всякакви села през плодородни краища, с постоянен изглед отзад на Сакар планина, отпред на Манастирските върхове; в 10 ч. 55 мин. прехвърлихме една малка височина с могила и веднага

{Още»}

 
ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПРИКАЗКИ НА ХОЛИВУД. «ТРОЯ»

Георгий Знаменски
превод: Георги Ангелов
Ако не знаеш как се играе – играй странно!
Александър Абдулов
Отдавна е известно, че ако американците снимат исторически филм, от историята, от истинската история на събитията не остава нищо. Всичко ще бъде изопачено, преправено «по вкуса» на създателите.

{Още»}

 
ФУРИЯТА НА ЧЕРВЕНИЯ ТЕРОР

Сергей Ченник
превод: Георги Ангелов

Съветската власт, установила се в Крим след заминаването на войските на Врангел, ознаменувала своето управление с една от най-страшните трагедии на съвременността: за сравнително кратко време по изключително жесток начин били избити огромен брой бивши военнослужещи от Бялата армия, повярвали на новата власт и не напуснали родината.

{Още»}

 
СОЛЖЕНИЦИН – ГЕРОЙ НА ЗОНДЕРКОМАНДА

Игор Пихалов
превод: Георги Ангелов
Да се дискутира със Солженицин е задача неблагодарна. Да вземем прословутия “Архипелаг ГУЛАГ”. Този “труд” съдържа толкова лъжи, че ако някой реши пунктуално да опровергае всяка отделно взета лъжа на нобеловия лауреат, току-виж, се получил том, неотстъпващ по обем на оригинала.

{Още»}

 
ФАКТИ И РАЗМИСЛИ ПО ПОВОД НА 1155 ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АЗБУКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ОТ СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Кина Къдрева
През настоящата 2010 година се навършват 1155 години от създаването на българската азбука от Константин Философ – Св. Кирил. За това свидетелства в труда си “О писменехь” Черноризец Храбър.
Екземплярът, който имаме от “О писменехь” е от Х-ти век и е на кирилица, а за това кой е Черноризец Храбър хипотезите и споровете продължават.

{Още»}

 
БРАЦИГОВО – 2 ЧАСТ (1931)

Даниил Юруков
Възраждане
След Одринския мир в 1829 год. между Русия и Турция и посичането на еничерите от султан Махмуда, в Брацигово настанало ново време – относителна свобода. При всичко че с дохождането на русите в Одрин, брациговци вярвали, че България ще бъде освободена, Одринският мир отново предизвикал униние.

{Още»}

 
ВРЪХ КАДРАФИЛ И ГРОБЪТ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

Пламен Павлов
Отчаяният, безпримерен по саможертвата си поход на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджата през юли 1868 г. днес е известен на всеки българин. Повече от век всяка година на 18 юли на връх Бузлуджа в Стара планина се отбелязва подвигът на гордите български синове, а тържества и поклонения събират стари и млади

{Още»}

 
ДРАКУЛА: ВАМПИР ИЛИ ГЕРОЙ?

Яков Ушаков
превод: Георги Ангелов
За да се върне историческата памет на народа и възпитанието в здраво национално съзнание, е необходимо правилно разбиране на историята. Уви, действителната история често бива извратена до неузнаваемост от недобросъвестни учени, пряко или косвено изпълняващи политическа поръчка, или, което е съвсем нелепо, от тези, които нямат изобщо никакво отношение

{Още»}

 
КАК СЕ СЪЗДАДОХА КНИГИТЕ „РОДОПСКИТЕ КОМИТИ РАЗКАЗВАТ” И „БАЛКАНСКАТА ВОЙНА В СПОМЕНИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЦИ УЧАСТНИЦИ”

Александър Маринов
През 1932 г. в Смолян се състояло едно знаменателно събитие – честване 20 години от освобождението на града и Родопите от османско иго. Тържеството било организирано от началника на гарнизона и командир на дружината в новата тогава казарма подполк. Никола Попноев (син на известния свещеник Ной Ангелов). За първи път в Средните Родопи се

{Още»}

 
ПОМЪЧЕНИТЕ

(Размисли върху историята, и не само…)
Пламен Павлов
През дългите векове на робството хиляди, десетки и стотици хиляди българи се разделят не само с бащината си вяра, но и със своите имена, с близки и роднини, с част от самите себе си. Както хора от една и съща плът и кръв, родни братя и сестри, родители

{Още»}

 
ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС

Йордан Касабов
Тъй нареченият “възродителен процес” започна фактически в края на седемдесетте години. Тогава бе преустановено изучаването на турски език в училищата. Въведе се терминът “български турци”, който прозвуча за пръв път в предаване на Радио София. Едното и другото бяха приети от турското население изключително болезнено. Несъгласието се изразяваше открито и масово на всички събрания

{Още»}

 
ЦИТАТИ ОТ ВИДНИ ДЕЙЦИ НА ЗАПАДА

превод: Георги Ангелов

* * *
“За да се подготви Америка за влизането в XXI век, ние трябва да се научим да управляваме силите, предопределящи промените в света, да осигурим трайността и надеждността на ръководната роля на Америка за дълго време.
Преди 50 години Америка, проявявайки далновидност, ръководи създаването на институти

{Още»}

 
НАЧАЛОТО

Из “Тайните на контраразузнавача”
Йордан Касабов
В органите на МВР – респективно в българското контраразузнаване – работих 40 години. Назначиха ме на 26.VI.1950 г. със звание младши лейтенант, на длъжност младши разузнавач. Бях 21 годишен. Пенсионирах се на 1.VI.1990 г. с генералско звание, на длъжност началник на Областно управление.

{Още»}

 
IN MEMORIAM

Петър Анастасов Маринов
(8.III.1903 – 6.XII.1998)
Некрологът на Петър Маринов, издаден от самия него

КАКТО КОШУТА ЖАДУВА ЗА
ВОДНИ ПОТОЦИ, ТЪЙ И ДУШАТА
МИ, БОЖЕ, ЖАДУВА ЗА ТЕБЕ
(Псалом 41:1)

{Още»}

 
ПУБЛИКАЦИИ НА ПЕТЪР АНАСТАСОВ МАРИНОВ (1903-1998)

Съставил: Александър Маринов
Написаните от Петър Маринов монографии, студии, исторически очерци, спомени, статии и др. и отпечатани в различни вестници и списания, както и в самостоятелни издания, са над 200. Те обхващат периода 1930-1996 г. Около 16 са пиесите на родопски диалект, публикувани в сп. “Родопски напредък” и “Родопски преглед” (”Одумване и годеж”, “Отсурната невеста”, “Попрелка”)

{Още»}

 
ВАСИЛИЙ СТАЛИН

Александър Сталин
превод: Георги Ангелов

Василий Сталин. (Джугашвили, именно тази фамилия е написана на надгробния паметник, макар че в свидетелството за раждане е записано: Василий Сталин).
Василий Сталин: син на Йосиф Висарионович Сталин, най-младият генерал в цялата история на Родината ни, военен летец, последна длъжност: командващ военновъздушните сили на Московски военен окръг.

{Още»}