ХАМЕЛЕОН

Йосиф Куралов

превод: Татяна Любенова

През седемдесетте-осемдесетте години той работеше в лекторската група към Обкома на КПСС. Аз нито за секунда през живота си не съм бил член на КПСС, работех в различни средства за масова информация. Понякога се засичахме с него. От време на време нас, младите, а заедно с нас и не толкова младите, представители на творческата интелигенция, ни караха да ходим на лекции, където той учеше интелигенцията на идейна непоколебимост и вярност към идеалите на комунизма.

Задавахме му въпроси. Често - сложни, които го вбесяваха, защото никак не можеше да ни отговори. Затова и понякога мъгливо намекваше на онези, които задаваха въпросите за възможните последствия, свързани с усложнения в работата, ритуално се кълнеше в собствената си вярност към комунистическия идеал и, без никакви сериозни аргументи, призоваваше да вярваме на думите му.

През деветдесетте той се преобрази напълно. И навсякъде започна да демонстрира привързаността си към либералните идеи. Известно време излизаше с лекции в различни учреждения като либерален пропагандист. Лектор на вашингтонският  обком.

Сега е пенсионер и явно от нямане какво да прави, щателно следи публикациите ми в мрежата. Прочел е, че с благодарност споменавам съветския период и не считам Сталин за вампир. Понякога ме причаква на улицата и патетично разобличава “комунистическите убеждения”, които никога не съм имал.

Мен и милионите ми сънародници през седемдесетте години ни угнетяваше вмирисаната сусловска идеология, проводник на която беше като правило този хамелеон и подобните на него бойци на идеологическия фронт. Именно заради тази от начало до край фалшива идеология, не умееща нищо да противопостави на западните примамки, рухна Съветският съюз.

Сега този лицемер се опитва да обслужва съвсем друго, противоположно по същността си, държавно устройство. Пропагандира съвършено друга ценностна система. И прави това със същата убеденост, както преди 30-40 години.

Лично аз винаги съм бил, както много мои съотечественици, и си оставам съветски човек. Не совка, както се опитват да ни оскърбяват днешните съмишленици на споменатия хамелеон, а съветски. И като съветски човек свидетелствам: далеч не всички съветски хора бяха заразени с бацила на комунистическата идеология, особено в нейният най-съсипващ сусловски вариант, когато всички виждаха, че партийната върхушка говори едно, а работите в държавата вървят по съвсем друг начин. 

Не съм живял при Сталин - роден съм след неговата смърт. Но по различни документи и свидетелства на по-възрастните, си правя извод: само във времето на Сталин съветският начин на живот и държавната идеология са се намирали в единство. Хората са вярвали на властта. Властта е умеела да управлява енергията на масовия ентусиазъм. И затова е била построена могъща държава. Затова е била победена Германия. Затова е било възстановено разрушеното от войната народно стопанство.

По-горе казах “държавна идеология”, а не “комунистическа”, защото съм уверен: без комунистическото, държавната идеология, провъзгласяваща приоритетите на народността, държавността и патриотизма, щеше да бъде много по-съвършена и органична за нашата страна.

Първият и най-разрушителен удар по комунистическата идеология нанесе Хрушчов на ХХ конгрес на КПСС. Глупавият, отмъстителен Хрушчов си е мислел, че удря Сталин. А улучи собствената си партия. Този глупав удар рикушира в съветската държава, по-късно - в историческа Русия и, като цяло - в народа.

Именно след ХХ конгрес на КПСС комунистическата идеология стана откровено лицемерна и започна да предизвиква отвращение в мнозинството съветски хора. Но, освен мнозинството, в нашата страна винаги е имало безгръбначно малцинство, постоянно готово да провежда в живота всяка идеология, която му поръчат.

Към това малцинство се отнася и моят познат хамелеон. И стотици хиляди подобни на него бойци на идеологическия фронт. Винаги готови да работят във всеки обком - било то в московски, или във вашингтонски.

Но ние знаем, че думите на ренегата не струват нищо. Както в онези години. Така и в тези.


http://gidepark.ru/ 9.05.2011