КЪМ БРАТЯТА СЛАВЯНИ

Борис Олийник

превод: Литературен свят

Реч при връчването на Международната награда „М. Шолохов”

Фронталната атака срещу славянството, и преди всичко срещу неговото православно крило, се ожесточи особено през последните два века. На острието на тази атака се оказаха Сърбия и Русия.

Международното задкулисие истерично създаваше образ на враг в лицето на руския народ, който само това и правел - да потиска, угнетява и забранява… И поради тези и подобни на тях спекулации сме длъжни да ги разобличаваме не само за защита на руснаците, но и в името на чистотата на самата идея за славянска солидарност. А сега относно забраните. Да, забраняваха - в частност, и украинския език - немалко пъти. Но какво общо има това с руския народ? Да не би да е събирал той Вече (Народно събрание) и да е вземал решение по този въпрос? Или някъде в руската провинция са се събрали селяните и са издали постановление за забрана на украинския език? Примитивно до наглост смесване на понятията! Русия, с редки изключения, е била управлявана, извинете, съвсем не от руснаци. Подвизавали са се на трона в съветските времена и мои земляци, които, за да не ги обвинят в украински сантимент, са тъпкали езика ни.

Но цялата йезуитщина е в това, че тези мерзости са вършени от различни по цвят фаворити от името на руския народ, който сам е бил под тяхната най-жестока преса! Прекрасно помним времето, когато стремежът на украинците към корените се наричаше “буржоазен национализъм”, а синовното руско чувство се квалифицираше като “великодържавен шовинизъм”. Хайде, братя и сестри, да бъдем приятели без посредници, които в продължение на векове са сблъсквали славянските народи и които зад гърба ни си поделят света и печалбите!

В този тъжен контекст днешният Славянски Събор е светло, обнадеждаващо и богоугодно събитие. Поклон на всичките му достойни инициатори и на скромните орачи, които са се нагърбили с този подвижнически труд. Нека днешният форум стане благовестие и призив към всички славяни по света да се сплотят в името на доброто.

Сред многото неотложни въпроси бих откроил този за средствата за масова информация. В опасно глобализирания свят журналистиката се превърна в световна “четвърта власт”, която не толкова коригира, колкото манипулира. Известно ни е как рекламните холдинги зомбират и насъскват народите. Как наемните килъри на перото идеологически обслужват бомбардировките в Босна и Херцеговина, Косово и цяла Югославия - за това свидетелстват стотиците невинно убити и осакатени, хилядите сираци и вдовици, милионите бежанци. Нека во веки веков няма прошка за онези, които са продали душата и перото си на дявола!

Затова създаването на общославянски издателства и вестници трябва да бъде поставено на първо място. И, естествено, създаването на свои радио - и телевизионни канали.

Накрая, ние трябва ясно да си отговорим на въпроса: защо “световната общност” спокойно възприема солидарността и взаимопомощта, да кажем, на мюсюлмани, католици или евреи, но и най-малкият намек за славянска солидарност предизвиква трескава озлобеност? Ще ви залепят етикета “панславизъм”, и даже “болшевизъм” заедно с тоталитаризъм и, разбира се, “дългата ръка на Москва”. При цялото ми уважение към Москва, ние трябва да обясним на дезориентираната общественост, че идеята за славянско единство взема своите източници още от Киевска Русия, и се оформя концептуално преди повече от век и половина на бреговете на Днепър, където се ражда Кирило-Методиевското братство, в конституцията на което е заложен моделът за единството на свободните славянски народи.

Нашите неприятели прекрасно са осведомени за това. Но трябва с нещо да маскират истинската причина за своята ненавист. И ние трябва да съобщим тази причина на целия свят. А същността й е, че славянството -  по своята природа, манталитет, по духовност, свободолюбие и категорично неприемане на стандартизацията - винаги е било, е и ще бъде естествена и непреодолима бариера на пътя на онези, които се стремят към световно господство.

Напълно лишено от чувството за Богоизбраничество, славянството от край време е приемало под крилото си представителите на всички религии, всички племена и народи. И ние се гордеем с това космическо предназначение, защото то е по волята Божия! Сиреч е богоугодно! Ние трябва да пазим като зеницата на окото си чистотата и небесния дух на това предназначение не само от козните на лукавия. За дълбоко съжаление, и в предложените тук декларации не е минало без политическа пиротехника от рода на “великоруси, малоруси”, а после, току-виж, се появят и още “по-малко руси”…

Трябва да се опираме не на романтиката на абстрактните кабинетни умозаключения, а на реалния факт на съществуването на трите равноправни и велики народа - белоруския, руския и украинския. Да, независимостта е свещено право. Но ние виждаме и чувстваме, как международното задкулисие - така нареченият “златен милиард” - използва това природно право не за благото, а за разделянето на славяните по ферми и резервати, за да може поотделно, както и го планираше техният незабравим фюрер, по-голямата част от нашите хора просто да бъдат ликвидирани, а останалите да се превърнат в работен добитък. Две световни, гражданска и сегашната балканска война погълнаха десетки милиони славяни. Днес е задействан план по очистване на нашите територии за господарите на “новия световен ред”. И главният материал за техните конвейери на смъртта са отново славяните, губещи ежегодно повече от един милион свои граждани.

Братя славяни! Ако не се опомним и изгубим историческото си чувство за взаимна подкрепа - ще изгубим всичко. Само така ще отхвърлим дявола на раздора, ще възкръсне Бог и ще се разпръснат враговете Му!


Завтра, 15.06.2001