РАСУЛ КАЗА…

превод: Литературен свят

***
Във Финландия нейният министър-председател попитал поета:
- Как Вие, представител на толкова малоброен народ, успяхте да излетите на такава височина?
- Роден съм във високите планини - отговорил Расул Гамзатов - и оттам слязох при хората.

***
В Англия попитали Расул:
- Какво Ви даде съветската власт на Вас - представителя на малка народност?
Расул отговорил:
- Ако до революцията в моя Дагестан живееха един милион души, днес съм поет на 270-милионен народ.

***
«Сърцето на поета е ранимо, както сърцето на майката: където и да стрелят, куршумът попада в неговото сърце».

***
«Има множество кресливи поети, които много обичат хвалебствията. Но талантливите произведения кой знае защо са на по-скромните».

***
«Поет и началник са несъвместими понятия. Ако поет стане началник, той престава да пише хубави стихове».

***
«Началниците се сменят, но никой не може да лиши поета от таланта му».

***
«Проблемите на войната и мира, на всичко наоколо, се решава с лекота около бутилка вино от хора, считащи себе си в този миг най-умните на света».

***
100-годишнината от рождението на народния поет на Дагестан Сулейман Сталски било отбелязано в Касумкент. След вечерята мнозина поканили Расул Гамзатов да нощува у тях. А той отговорил: «Планинецът никога не сменя приятелите на баща си. Извинете, трябва да гостувам на Сулейман Сталски». И отишъл в неговия дом-музей.

***
Говорейки за междунационалните бракове, Расул казал: «Жена от друга националност прилича на преведено стихотворение».

***
Заедно с известния таджикски поет Мирзо Турсун-Заде Расул Гамзатов участвал в голяма поетична вечер в Техеран. Докато другият дълго и красноречиво говорел за себе си, Расул получил от залата бележка: «Вашият другар говори за себе си, а ние бихме искали да научим Вие кой сте?».
Расул станал, приближил се до трибуната и казал: «Пристигнах във вашия прекрасен град заедно с изтъкнатия поет на Таджикистан, лауреата на Ленинска награда, героя на социалистическия труд, председателя на асоциацията на писателите на страните от Азия и Африка, депутата от Върховния Съвет на СССР Мирзо Турсун-Заде. След като човек от такава величина са ми изпратили за преводач, вероятно ще се досетите какъв съм аз!».

***
В Куба при среща с Фиделем Кастро Расул Гамзатов му подарил дагестански ямурлук. Оглеждайки я, изненаданият Фидел попитал:
- А защо няма копчета?
- За да може при среща с враг, лесно да се сваля от раменете, а при среща с любима жена, да се наметне на раменете й.

***
Подарявайки на предводителя на палестинското народно движение Ясер Арафат бял ямурлук, Расул Гамзатов казал: «Белият кон в боя може да се покори на куршума, но ямурлукът няма да пусне куршума».

***
При среща приятели се интересуват за здравето му: «Как е самочувствието, Расул?». На което той отговаря:
- Не е порядъчно да бъдеш здрав в този болен свят.

***
Веднъж в летището на Ташкент към Расул Гамзатов се приближил кореспондент на Узбекското радио и протягайки му микрофон, го помолил да каже две думи за Узбекистан. Расул веднага отговорил:
- По-рано Узбекистан ме посрещаше с шишчета, пилаф и приятелски прегръдки. Не е минало много време, но явно са ме забравили: сега ме посрещат с микрофон.

***
В Ташкент узбекският поет Сайар се приближил към Расул със списание «Юность», където били напечатани стихове и на Расул, и на Сайар с портрети на авторите. Сайар се похвалил колко красиво е излязъл. Расул отвърнал:
- Да, Сайар, при теб портретът е хубав, а при мен - стиховете.

***
Расул и Патимат имат три дъщери и четири внучки. Когато става дума за семейството му, той казвал на шега: «В нашия дом поетът е един, а всички останали са критици».

***
В столичен ресторант има дамски оркестър. Тук често идвали да обядват Расул и приятелят му, таджикския поет Мирзо Турсун-Заде, който винаги молел да свирят таджикски мелодии. След смъртта на приятеля му, идвайки в ресторанта, Расул също молел да свирят таджикски мелодии, спомняйки си за покойния си приятел.

***
«Ние ругаем слабото художествено произведение, вместо да ругаем автора му».

***
«Поетът има трима учители - казал Расул - първият е земята, на която се е родил, вторият - природата, третият - умната книга».

***
На въпроса как се отнася към миналото, Расул отговаря с думите на мъдреца Абуталиб: «Ако ти стреляш в миналото с пистолет, бъдещето ще стреля в теб с топ».