Проза

ДЪЛБОКАТА ПАМЕТ НА КРЪВТА

Христо Черняев
(Странички от дневник)
С. Огняново
Гоцеделчевско
4 април (четв.) 1996
В Огняново се отбих в сладкарницата, стопанисвана от учителите Мария и Георги. Мария преподава в града математика, а мъжът й - биология.

{Още»}

 
ПРОСТИ ЧИСЛА

Ахмад Якуб
превод: Литературен свят
Най-тежката смърт е смъртта в Газа, когато ти звъни израелската телефонна компания, за да ти каже: „Трябва да се евакуираш от дома си, той ще бъде подложен на бомбардировка в продължение на няколко минути”.

{Още»}

 
НАЩЪРБЕНОТО ОГЛЕДАЛО

Марин Ботунски
Моят свят е едно продължение на тая голяма война. Някой може да позабрави, нечии спомени може да избледнеят, но за нас, синовете, които търсят бащите си, войната не отшумява. Ти казваш, че не си виждал Черно море, сега за пръв път го виждаш, но не откъм българската страна, откъм Новорусийск.

{Още»}

 
„СОЛЕНИ КРЪГОВЕ“

Иван Доброгледски
откъс
ЧАСТ I
THE OCEAN IS BREATING
(Океанът диша )
28 October, 96
Monday
ТРАВЕРЗ НА “SUCOTRA”

{Още»}

 
ПРЕСЕЧНА ТОЧКА

Юлия Дивизиева
I. ИЛИН
От малък искаше да лети и затова често в унес наблюдаваше птиците. През зимата беше лесно. Не му пречеха листата на дърветата. Залепваше носле за стъклото и ги гледаше. Бяха само врабчета и свраки, но и те му стигаха.

{Още»}

 
ПАРА

Марин Ботунски
Мама обича да разказва за баща си, дядо Марин, на когото са ме кръстили.
Дядо бил човек с широко сърце, работлив, изкарвал добри пари, но не треперел над тях, харчел ги без да му мигне окото. И другите учел да не ламтят за имане.

{Още»}

 
БЕЗСМЪРТНИЯТ ЗОРБАС

Здравка Владова-Момчева
На Димитри
Понякога забравяме, че истинският живот е всичко онова, което не можем да си представим, а чувството за преситеност и умората са само маски на предстоящите чудеса.
Лятото на 2017-та се стоварва върху мен като парен чук. Жега и километри, през които душата ми пищи за оазис.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Денчо Владимиров
ВЕЗИР И ГЕРГАНА
Нощ в многозвездния хотел “Рамадан”.
На разкошен златист диван се е излегнал Кебапоглу, баш бизнесмен, известен в “алъш вериша” като Везирът.

{Още»}

 
РАКИЕНО ВРЕМЕ

Анатолий Петров
Столичанинът Александър Фенерджиев реши и това лято да направи пътуване с велосипеда си из страната. Миналата година стигна до Видин. Оттам обиколи крайдунавските градове до Свищов. Тази година реши да промени маршрута.

{Още»}

 
ПРЕДЧУВСТВИЕТО

Весела Страшимирова
В една ноемврийска вечер закъснял пътник бързаше към кея. Край него тичаше кучето му Балкан. То ту го изпреварваше и като го посрещаше, жално скимтеше, ту оставаше назад, разтваряйки широко ноздри, душейки въздуха,

{Още»}

 
БЕЗВРЕМИЕ

Весела Люцканова
Ваня Илчева за втори път скочи в безвремието. Беше й се случило за първи път преди години, когато преживя внезапно и болезнено загубата на голямата си любов, Мишо излезе да разходи кучето, а то се върна виейки и само, за да я повлече за полата към мястото, където бе получил инфаркта.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Пламен Георгиев
Лъчите на метрото, колкото искаш и нито един лъч на надежда.
Жени, които не могат да мислят, не са никакви миски.

{Още»}

 
МАХАЛАТА НА СОВИТЕ

Горан Атанасов
Репортерът пристигна от София в малко селце из пущинаците на Северозападна България. Беше късен ноември и улиците потъваха в кал. Изпратиха го от голям ежедневник да опише живота в едно обикновено селце.

{Още»}

 
ТРОНЪТ

Горан Атанасов
От двете страни на входа на жълтата църква като стражи стоят два високи бора, а в купола на кръста има щъркелово гнездо. На прага е изписано „Св. Николай Чудотворец”.

{Още»}

 
ПРИКАЗКА ЗА МОМИЧЕНЦЕТО

Бойка Николас
Имало едно момиченце със светла къдрава коса, бяла кожа и светли очи. То било много объркано като малко и често правило пакости, лутало се и търсело обич, не че не го обичали, просто то си мислело така…

{Още»}

 
БОДЛИВИ СНЕЖИНКИ

Денчо Владимиров
ОБЯСНЕНИЕТО
Останалите все още живи десетина старци в отмиращо българско село са се събрали заради икономии на топло в селската кръчма и гледат телевизия. - посрещането в София на чуждестранните гости от Брюксел, дошли за откриване на председателството на България.

{Още»}

 
НАСТОЯЩЕТО, РАЗГЛЕДАНО ОТ ПОТОМСТВОТО НИ И НАДНИЧАНЕ В НАПРЕДЪКА НА БЪДЕЩЕТО

Илия Йовчев
Глава I.
Аз, х. Златку х. Сребров Бояров, съм роден в Бесарабския Български град, Болград, в 1872. „Какво”, ще извика читателя, „в 1872 ли? Писателя тряба да е убъркал конците. На вярно той тряба да значи 1972.”

{Още»}

 
НЕВИДИМАТА ИВИЦА ЛЮБОВ

Драгни Драгнев
В деня, когато баща му тръгна за Персия, а това беше няколко месеца преди игрите с бикове и мига, в който видя очите на Армала отблизо, Арнан плака неудържимо, опрял глава на гърдите му. Усещаше тежката му длан на тила си като нежна милувка, но и като знак за дълга и отчаяна раздяла.

{Още»}

 
НЕЗАВРЪЩАНЕ

Денис Олегов
Часовникът показваше 12 часа. На крайградската гара са се струпали тълпи от чакащи хора. Идваха си! Най-накрая майките щяха да видят синовете си, съпругите - съпрузите, сестрите - братята си, децата - бащите си.

{Още»}

 
ГОСТ

Невена Борисова
Влакът раздвижи летния въздух на градския център, намиращ се в близост до гарата в Своге. С неголямата си пътна чанта Анна се измъкна от купето, измина няколко крачки и се озова на огромния централен площад.

{Още»}

 
НАПИСАХ „ДУНАВСКОТО ХОРО“ БЕЗ ДА ЗНАМ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ШЕДЬОВЪР

Атанас Звездинов
Откъси  от книгата „Хоро венеца му вие”- поема в проза
Аз, Дико Илиев написах „Дунавското хоро” без да знам, че ще бъде шедьовър. Без да знам, че в първите минути на всяка Нова година в България след Химна ще свирят него. Че с него ще изпратят в Космоса първият български космонавт, че ще го [...]

{Още»}

 
МИСЛИ И АФОРИЗМИ

Свежа Дачева
***
Добре, че освен думите има и дела.
***
Дали е по-вярно това, че обикновените хора системата ги прави лоши, или е по-вярно, че лошите хора системата им позволява да бъдат такива, каквито са?

{Още»}

 
ГОСТИТЕ – ЗА И ПРОТИВ

Гергана Егова-Динева
„Какво ще кажеш да поканим нашите на гости, а?” - подхвърля мъж ми, докато сглобява новото легло на щерката . „Ми… що пък не? - кимам одобрително с глава аз. Таман да видят къде сме, как живеем… да не хабят нерви излишно.

{Още»}

 
ЗАБРАВЕНАТА ЦЕЛУВКА

Александър Куприн
превод: Георги Карадобрев
Тази история се случила много отдавна, в онези далечни, почти митични времена.
Ярко греела Луната в стаята на инфанта през мъничкия, притворен, тесен и продълговат готически прозорец с чудновата чугунена решетка и завеси прибрани в краищата. Лъчите на месеца оставяли след себе си ефирни фосфорициращи петна из цялата стая.

{Още»}

 
ПРЕД БУРЯ

Рихард Каталинич Еретов
превод: Иван П. Йончев

Облаци се гонят по небето. Морето се вълнува. Ще бъде буря…
- Завържи здраво въжята - дума един моряк.

{Още»}

 
ДОБРЕ ДОШЛИ В ГИМНАЗИЯТА

Гергана Егова-Динева
Странно нещо ми изглежда образователната система в Канада. Може би, защото още я чета на кирилица. Всичко, с което се сблъсквам ми изглежда нелогично, различно и объркващо… извън рамките на всички закодирани в мен български стандарти.

{Още»}

 
КАМИЛИТЕ НА БЕЯ

Александър Кръстников
(Басня)
Веднъж 19-те камили в двора на Ковцан бей се скарали и почнали да се оплакват, че товарът им бил много, а храната, що им давал щастливият господар, била слаба и недостатъчна. Решили камилите да направят мирен протест, а не стачка (както в доброто старо време). Отишли при слугата Ахмед.

{Още»}

 
АСИРИЙСКИЯТ ЦАР АСАРХАДОН

Лев Николаевич Толстой
превод: Георги Карадобрев
Царят на Асирия Асархадон завладял страната на цар Лаилие, опустошил и изгорил всичките й градове, жителите заробил, войните убил, а самия Лаилие затворил в клетка.
Една нощ, докато си лежал в спалнята и си мислил с каква смърт да погуби Лаилие, Асархадон чул тихо шумолене, отворил очи и видял старец с дълга [...]

{Още»}

 
СВАТБАРИ

Динко Динков
Откакто Жеката, овчарят, се обеси на дебелия орех, животът в селото се промени. Пътищата опустяха. Рядко се случваше някоя раздрънкана циганска каруца да разлае изгладнелите кучета.

{Още»}

 
НЕ МОЖЕ

Делчо Синов

Из „Да се смееш или да плачеш” (2017)
НЕ МОЖЕ
Тодор Стоянов от с. Горно Белево разказва:
- Дядо Петър имаше някоя и друга овца, колкото за мляко. Сиромах беше. Фуражът, който бе приготвил за зимата, бързо свърши.

{Още»}

 
ПРИКАЗКА

Александър Куприн
превод: Георги Карадобрев
Дълбока зимна нощ. Снежна виелица. Вкъщи - пълен мрак. Вятърът вие в комина, клати покрива и блъска по прозорците. Грозно бучи разлюляната от вихрушката близка гора.
Никой не спи. И детето е будно, но лежи и не се обажда.

{Още»}

 
РОЗА

Стоян Загорчинов
Веднъж три жени ми дадоха три рози.
Първата роза бе бяла като първия сняг. Втората имаше жълт цвят като цвета на лимона, а третата роза беше червена, кървавочервена.

{Още»}

 
БАСНЯ

П. К. Чинков
В подножието на една планина, която криела в себе си много желязна руда, растяла една обширна гора от стари дървета с дебели стъбла и широки клони.

{Още»}

 
ШАБЛОВИЯ КОЙ

Динко Динков
Тази есен паламуд не се яви. Някои стари рибари твърдяха, че това се дължи на дълго продължилото сухо време, обхванало страната. Други следваха древното поверие за плодовитостта на орехите или преданието, че тези пасажи се появяват през седем години, като не спираха да търсят нови знаци от природата.

{Още»}

 
ПРОКОБАТА НА ИМЕТО

Свежа Дачева
Мрачен ден в края на юли. Чувам как поне половината от населението на земното кълбо извиква: „Какво-о-о?!” Но аз чувствам, че е по-добре да кажа истината. Изпитала съм, че истината се наказва, но едновременно с това само истината докосва душата.
И така. Мрачен ден в края на юли.

{Още»}

 
МИСТЕРИОЗЕН ОГЪН

Димитър Христодоров
Из „Една нощ в Средна гора”
Настъпваше чудно красиво утро, както в оня ден, когато повярвах, че ти не ще останеш блян, за да не понеса разочарованията си тъй отрано…
Другарите ми бяха весели и аз се радвах на тяхната още свежа жизнерадост.

{Още»}

 
СЪЖАЛЕНИЯ ЗА КРАЖБАТА

Никола Костов (Червен Лиляк)
(Между поети)
- Ужасно, приятелю мой!… Ограбиха ме…
- Съжалявам те… Но как?

{Още»}

 
НА СЪВЕТСКАТА ГРАНИЦА, ИЛИ КАК СТАНАХ „БИЗНЕСМЕН”

Любомир Пенев
Някога съветската граница не беше просто граница, тя беше ритуал! С приближаването към граничнoто градче Унгени внушителният влак Москва-София и всичко около него се напрягаше сякаш под пръчката на невидим диригент.

{Още»}

 
ИЗРЕЧЕНИЯ III

Марко Марков
Пази се от куче, което не лае и от враг, който мълчи.
Цената на всяка постъпка е висока.

{Още»}

 
ИЗРЕЧЕНИЯ II

Марко Марков
Съгласието е знак за мълчание.
Ако чуждите пари горяха пръстите, нямаше да можем да се разминем от безръки.
Ходи жаден, защото гази водата.

{Още»}

 
МАЙЧИЦА – ЗЛАТНА СЕНЧИЦА

Любомир Пенев
Някой беше казал - ако човек се провикне насред мегдана, че обича майка си навярно ще го сметнат за луд. Че кой не обича майка си? Така си е, но нека все пак ви разкажа за моята майка.

{Още»}

 
ДАМГА

Любомир Пенев
Горкият наш народ! Колко пъти през последното столетие му се случвало да види как построеното с усилен труд се срутва в небитието, и след това да гради отново, от нищото! А на баща ми това се случило два пъти!

{Още»}

 
В ОЧАКВАНЕ

Георги Михалков
Паркът спеше тих и бял със заснежените алеи, дървета, пейки… Клоните сребрееха, малките ледени кристали върху тях отразяваха ранното януарско слънце.

{Още»}

 
ЖИВАТА СМЪРТ

Надя Хаджийовкова
Рибното тържище е обикновено най-оживената част от града. Кошовете с наловената риба, смеховете и ругатните на окъсаните рибари, цяло

{Още»}

 
МАГИЯ

Надя Хаджийовкова
Апостолът скочи леко в малката синя лодка и пое греблата. Младо момиче с разпилени руси букли и стройни, загорели боси нозе стои при тясната желязна стълба на малкия пристан и го гледа настойчиво.

{Още»}

 
ГНЕВНИ ПОЛИТИЗМИ

Валентин Димитров
Връх на политическата проституция - продават любов към родината.
Всички следи водят към парламента. И се губят в имунитета…

{Още»}

 
ТРИФОН–ЗАРЕЗАН

Кънчо Великов
Този празник е един от най-българските празници. От боговдъхновената вечна книга на човечеството нека си припомним думите на Иисус, че хлябът е Неговото тяло, а кръвта Му - виното.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Емил Енчев
ОПУСТЯЛАТА КЪЩА
Когато съм ядосан от някой неблагодарник, се изнасям срещу течението на реката, посядам на някой голям крайречен камък и я наблюдавам. Сега, в ранната пролет, реката е забързана и пълноводна, забързана в средата и много бавна в двата си бряга - там реката се влачи едва-едва…

{Още»}

 
МИСЛИ И АФОРИЗМИ

Благой Ранов

Чувствата са хигроскопични, пазете ги от влага.
Усмивката краси човека, стига да не е кисела!
Против глупостта няма имунитет.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Панчо Недев
* Мълчаливите са също съмишленици.
* Празният портфейл не вярва на щедри обещания.
* Лошите чувства „изяждат” добрите намерения в душата на човека.

{Още»}

 
МАВЪРЪТ

Бойка Николас
откъс от „Проклятие или Господ има други планове за теб” (2017)
В една друга безлунна нощ, Бяна щяла да разбере, че Намерението било нещо като бутона за достъп към паралелните светове. Тайната или вълшебната пръчица, която превръщала желанията в реалност.

{Още»}

 
ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ПРАХОСМУКАЧКА

Свежа Дачева
Слънчев ден - идеален за чистене. Усмихвам се неволно, защото веднага се сещам как като студентка се превивах от смях когато Снежина имитираше майка си, лека й пръст:

{Още»}

 
ПОПИНЦИ

Любомир Пенев
Ох, Попина не е лесна за разказване. Попина е преживяване!
Някога голямо дунавско село с около четири-пет хиляди жители, две училища, пристанище и четиринадесет кръчми (да, да, драги читателю, правилно си прочел!), сега Попина е обиталище на 300-400 души, от тях десетина семейства английски пенсионери.

{Още»}

 
СИРАЧЕТО

Любомир Пенев
Пред очите ми, в стилна кафява рамка, поизмачкан и поизбелял, виси жълтокафяв лист с герба на Царството. Отдясно се вижда фигура на млада българка с хубаво, но тъжно лице, с венец в едната ръка и меч в другата. На листа пише:

{Още»}

 
НАРОДЕН ВРАГ

Любомир Пенев
Дядо ми Ангел или стар татко, както го наричахме ние, внуците му, беше човек трудолюбив, мераклия, майстор и политикан, но най-вече беше човек свободен по дух. Най-силното свидетелство за това си остава един надпис с големи букви на най-видната стена на къщата ни, към улицата:

{Още»}

 
ЗНАКЪТ НА СЪДБАТА

Пенка Иванова
Знаците на съдбата са много. Един от тях е знакът на хармония с природата, с времето, с хората.
Преди много, много години с появата на първите кокичета - знак на надеждата, в едно китно подбалканско селце, на този свят се появява и едно момченце, на име - Тодор.

{Още»}

 
МАРКОВИ КУЛИ

Тодор Дашков

Драматическа легенда в 4 картини
ЛИЦА:
Вълкашин - деспот на Македония
Радостина - негова жена
Марко - техен син

{Още»}

 
САМ В ГРАДА

Станислав Ничай
превод от полски: Лъчезар Селяшки
Множество хора. Бяха се стекли, за да ме посрещнат. Това ме изненада. Много години не бях идвал тук и очаквах, че градът вече ме е забравил, че ще реагира хладно, дори враждебно на моето завръщане.

{Още»}

 
ЗЛАТНИЯТ ЧАСОВНИК

Янко Стефов
Нашата улица в село беше едно сухо малко дере, от чиито брегове надничаха трънените плетища на околните дворове. Само напролет, когато падаха обилни дъждове, дерето се оживяваше и бълваше в Селската река бучаща и мътна вода.

{Още»}

 
ЧЕТВЪРТИЯТ ЖИВОТ НА ВАСИЛ

Ружа Велчева
Обедната жега подгони стадото юници към навеса в края на пасището и скоро из въздуха се носеше само сладкият звън на преживящи мокри муцуни….

{Още»}

 
ДУЕЛЪТ

Пелин Пелинов
Разказ от цикъла “Щрихи към портретите”
В България, за разлика от Русия и Франция например, дуелите не са популярни. Макар българите да са честолюбиви, когато се постави въпроса “на живот и смърт”, те предпочитат да останат живи.

{Още»}

 
ВЕНЧИЛО

Коста Странджев
На Иван Николов
Здравей, сине, получихме хубавата вест и само да знаеш колко се радваме, а баща ти все държи писмото в джоба си и де когото срещне, му го показва и вика, че душата ти била жилава и че целият ни корен бил все с такива, с жилави души, а началникът на строежа, щом [...]

{Още»}

 
МРАЧЕН ДЕН, СВЕТЛА НОЩ

Григор Джаникян
превод: Елизабет Кечян
Така беше в Дейр ез-Зор, в Рес ул-Айн, в Ракка. Клаха, мъчиха до смърт преселниците, но оцелелите продължаваха да вървят.

{Още»}

 
МЪКА В ПАЗВАТА

Емануил Консулов
В края на махалата Заевите бе къщата на Сирактилу. Тя бе като другите - двукатна и с малки прозорци. По-различен бе дворът. По него все имаше цепеници и къси трупчета от диви сливи, горчива круша, усойна череша и от какво ли не още.

{Още»}

 
ИСТИНАТА

Денис Олегов
“Кажи ми, американецо, в какво се състои силата? В парите ли? И брат ми казва, че в парите. Ти имаш много пари. И какво? Аз мисля, че силата е в истината! На чиято страна е истината, той е по-силен!” - из филма „Брат 2″

{Още»}

 
СТАРИЯТ УЧИТЕЛ

Богдан Овесянин
Някога в читанките ни имаше един хубав разказ. Ние го четяхме и се радвахме, защото това, за което се разказваше, се беше случило в нашия град.

{Още»}

 
ОТРАЖЕНИЯ

Весела Страшимирова
Параходът е на открито море. Горе на моста стои младият офицер Игликов. Той извръща глава назад. Брегът е останал в далечината, като една тъмно-виолетова ивица, дето трептят жълти светлинки. Но Игликов не спира очи върху тях.

{Още»}

 
БАЩИН СЪВЕТ

Тома Измирлиев
Дядо Тръпко беше най-хрисимият старец в цялата махала. Живееше си мирно и тихо в малката си къщичка и по цял ден прекарваше между дърветата на своята градинка.

{Още»}

 
ФРАГМЕНТИ

Константин Стефанов

ЕСЕН
Днес утрото затвори очи и гъст воал замъгли лазура.
Сенки паднаха на земята, къщните врати се затвориха - и вечерният въздух милва някаква печална музика.

{Още»}

 
ОБИЧАМ ТЕ

Йордан Калайков
Това не беше вълнуващо признание в любов. Нито пък беше потвърждение за любов. Не беше и изтъркано от употреба обръщение в уверение на топли чувства към някого от постоянното обкръжение.

{Още»}

 
ИЗ „ОГЛЕДАЛО НА СВЕТА” (1493)

Мехмед Нешри
превод от османотурски: Мария Калицин
Разказ за случките с Дракула, син на Ефляк
( Дракул дава синовете си Влад и Раду за заложници)
Говорят, че по времето, когато султан Мурад Хан отишъл в Изник, за да се срещне с брат си Кючюк Мустафа, Ефлякоглу Дракула ходил в Силистре (1.) и донесъл много беди.

{Още»}

 
ОЧИТЕ НА МОРЕТО

Добрин Василев
Една велика кралица живееше на морския бряг. Още когато за пръв път тя дойде в малкото крайбрежно градче, което по щастлива случайност и съвсем неочаквано приспадна в нейното царство, тя реши да направи от него завинаги свое любимо и постоянно летовище.

{Още»}

 
ИВАЙЛО СЕ ЗАВРЪЩА

Димитър Хаджитодоров
Някой припряно се катери по стръмната пътека. Краката, в изтъркани опинци, подскачат от камък на камък.
- Дядо, дядо! - вика задъхано момчешки глас. - Ивайло се е завърнал!

{Още»}

 
ПРЕЗ ОГЪН И ВОДА

Йордан Петров
През размирната 1876 година турците по българските земи съвсем освирепели. Те потопили в море от огън и кръв Априлското въстание. Подложили на жестока сеч и поругаване много села и градове.

{Още»}

 
ВТОРАТА ВЪЛНА

Виктория Забуковец
(откъс)
На 5 септември 1949 г. отношението на австралийците към имигрантите се промени. Отначало пресата наричаше новодошлите „чужденци”.

{Още»}

 
В БУРНО МОРЕ

Крум Кънчев
Първа нощ на обратния път. Как е изминала? - Не знам. Виждам: необикновено вълнение - море осем бала, вятър - също. Бурно море.
Да се храня? - Една супа - нищо друго. В кают-компанията - двама, трима. Останалите - „гепала ги Тунджата” - както се изразяват моряците.

{Още»}

 
ЮНГА

Емануил Мутафов
- На носа! - изкомандува капитанът, стар опитен моряк, свикнал веч с бурите на открито море. Блед, но спокоен, с твърд глас издава той команди. Моряците едва се крепят на борда, но бързат заняти в работата, мълчаливи и уверени.

{Още»}

 
КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ

Жорж Сименон
превод: Литературен свят
Из книгата със спомени „Аз диктувам” (1975-1981)
28 ноември 1976
Отдавна, може да се каже от дете, придавам огромно значение на така наречените ключови думи.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Донка Колева
За любовта няма подходяща среда - вирее навсякъде.
За да станеш звезда, трябва първо да си нажежен до червено.
Не се моли на Бога, ако веднъж си рекъл: ,,Не мога!”

{Още»}

 
МОРЕ

Добрин Василев
(Импресия)
Когато сутрин потърся извора на живота светлите лъчи на слънцето ме водят на изток, откъдето се ражда вечната жажда да бъдем.

{Още»}

 
ГРЕТХЕН

Рихарт Каталинич Еретов
превод: Иван П. Йончев

- Ей, че сме отбор юнаци!… - И високо летеше веселата песен над заспалия град.
- Де сега, Иво? - нечакано запита единът от тях, и нечакано песента утихна.
- Де? Ти, Пиеро, добре познаваш Триест - води ни.

{Още»}

 
АВТО-МОРГА

Ружа Велчева
Огромният самосвал с мъка се провираше през клоните, надвиснали над тясната селска уличка „Латинка”. Локвите, останали след първия есенен дъжд снощи, с писък отскачаха към дуварите от двете страни.

{Още»}

 
ЗАПЪЛВАМЕ СИ ВРЕМЕТО И СЪС СПОМЕНИ ЗА ПРОПУСНАТОТО

Тодор Бакърджиев
Практиците дърпат към себе си черга, а романтиците - летящо килимче.
Лудост би било всички да са нормални.

{Още»}

 
БУНТАРА

Красимир Бачков
Навярно животът отдавна би си отишъл от изсветлелите му очи, както силата би напуснала широките все още рамене, ако бе като другите хора. Вероятно сърцето му преди много време би спряло, ако тая невероятна, направо невъзможна дързост, не го караше да гледа на всичко отвисоко и да не се предава.

{Още»}

 
НЮКАН ВРЪХ

Георги Гривнев
Зимна вечер. Печката в стаята бумти, а навън се сипе сняг. Разлиствам албума и погледът ми спира на твоята снимка, Ле Дон.

{Още»}

 
СЕНТЕНЦИИ

Георги Гълъбов
Ревността е като бурен, който се загнездва в сърцето на човек със силно развито чувство за собственост и неосъзната склонност към мазохизъм.

{Още»}

 
ТЕАТРОТО НА ЖИВОТА

Веселин Касчиев
Има дни, в които театрото на живота не ме занимава. Напълно съм безразличен към душевните екскременти на разните му там драскачи на низостта, с голяма слабост към житейската поквара, която за вечна спътница от тях е май избрана.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ И НОЩТА

Пол Валери
превод от френски: Гочо Гочев
Извадка от една вариация върху една мисъл на Паскал

Опитвал съм понякога да наблюдавам в себе си и да проследя чак до самите идеи, как една чиста нощ със своите звезди влияе тайнствено върху хората.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Вадим Зверев
превод: Валентин Димитров
Трябва да губим достойно, може да печелим както и да е.
Трудно е да разпознаем чуждата лъжа, като всеки има своята истина.

{Още»}

 
БОИЛЪТ ОТ ПАНОНИЯ

Кирил Камбарев
откъс от романа
…Времето беше писин читем, според календара на българите. Или индиктион тринадесети, съгласно изчисленията на ромеите.
Беше буреносен ден. Дъждът се лееше като из ведро, сякаш Тангра нарочно беше разтворил небето. Вятърът бучеше страховито.

{Още»}

 
ВСИЧКИ ДА СЕДНАТ!

Здравка Владова-Момчева
Да бъдеш английско куче е привилегия, достъпна за отбрани породи. Никой средностатистически помияр не би посмял да се вреди в стройните, нанизани на кадифени каишки, киноложки редици. Защото, от време оно, плебеите не разбират колко е важно да бъдеш от сой, за да те забележат.

{Още»}

 
ИЗЛИШНА ЛИРА

Здравка Владова-Момчева
Малките градове са егоисти. В тях има място само за онези, които са се примирили с този факт. И с ъглите заострена недостатъчност на пространството. И с миниатюрните площадчета, захапали шадраваните си, през които изплюват илюзиите на минувачите, забързани към теснотията на следобедните кафенета.

{Още»}

 
СЛУЧВАНИЯ

Йордан Калайков
Фрагменти

На нявгашна чаршия, върху калдъръмения сокак се мъдри наполовина вкопана, мааза. И табелата още стои - Требница. Само нощем понякога, нечии сенки оживяват. Ако затаиш дъх може да се чуят и стъпки. Откънтявят нанякъде. Остава да проблесне в мрака и окачен фенер. Времето е спряло и не се интересува от 21 век.

{Още»}

 
БРАИЛА

Пелин Пелинов
Разказ от “Щрихи към портретите” 2
Браила е бил най-българският чуждестранен град. Той се намира в Молдова, на северния бряг на Дунав, някъде към края на плавателните възможности на тази река, преди тя да се влее в морето. А след обединението и с княжество Влахия в 1859 г. , остава в Румъния.

{Още»}

 
ЗИМНИ МИНИАТЮРИ

Димитър Хаджитодоров
ПРЕСЪХНАЛО ЕЗЕРО
Пресъхналото езеро край алпинеума е покрито със суха трева, като изоставено сметище. В една от локвите проблясва лед, като късове натрошена мозайка.

{Още»}

 
ПАК ЗА ЖЕНАТА

Александър Божинов
*
- Могат ли жените да мълчат?
- Да, когато ги питаме за тяхното минало.

{Още»}

 
ИЗ ЗАПИСНАТА КНИЖКА НА ЕДИН КЕЛНЕР

Александър Божинов
*
Колкото повече клиентът бърка в джобовете си, толкова по-малък бакшиш дава.

{Още»}

 
ПОДАНИЦИ И ВЕЛИЧЕСТВА

Теодоси Антонов
Над плясъка на вълните на брега кухненският дим, идващ откъм града държава, носеше върху ефирните си плещи миризмите на чесън, мариновани туршии и печена риба.

{Още»}

 
ВЕНЦИ

Христо Г. Казанджиев

Имаше някога в големия град много голям, по-огромен и от града артист по слава и име, които се носеха през планини, през морета, през царствени селения и завиждаха му всички, даже папата и патриарсите.

{Още»}

 
ОХ! ОХ!

Бригита Йосифова
В последния миг влетях във вагона на метрото и седнах точно срещу две млади момичета. Бяха отрупани с покупки. На коленете си имаха поне десет шарени и лъскави пакета, че и няколко на пода, които допираха коленете ми. Момичетата не ме погледнаха, а продължаваха да хихикат и (според мен) да разговарят на неприлично висок [...]

{Още»}

 
УЧИТЕЛЯТ НА ХРИСТО БОТЕВ ПО ВЕСТНИКАРСТВО

Пелин Пелинов
Разказ от цикъла “Щрихи към портретите” 2
Този учител се казва Димитър Паничков. Роден е в Калофер през 1810 година, което означава, че е с 38 години по-възрастен от своя ученик.

{Още»}

 
ЗВЕЗДАТА

Викентий Вересаев
превод: Георги Карадобрев
Източна приказка
Това се случи в стари времeна, в далечен и незнаен край. По тези места царяла вечна черна нощ. Мъгли на разтление се вдигали над заблатената земя и се носили във въздуха. Хората се раждали, растели, обичали и умирали във влажен мрак.

{Още»}

 
ТОЙ

Константин Н. Петканов
Българската земя не е запалена, а гори. Нивята зреят, но уродливи ръце се готвят да пръскат зърното като отрова. Небето виси черно и страхотно. Не ни заплашва ни с пороища, ни с градушка, ни с буря.

{Още»}

 
ГНЕВЪТ НА АТЛАС

Денис Олегов
Атлас държеше света на раменете си. Върху титана бяха всички основи на построената цивилизация и това се считаше за нещо напълно естествено.

{Още»}

 
СТАРЕЦЪТ

Денис Олегов
Видях го на спирката на Университета - беше прегърбен, с дълга бяла брада. Носеше дрипи. Подпираше се с бастунче, затрудняваше се с ходенето. Беше на преклонна възраст, на която малцина биха намерили сили да пътуват.

{Още»}

 
КЪМ КАБО ДА РОКА

Лъчезар Георгиев
Който е стъпвал на летището във Франкфурт знае, че оттук поемат хиляди пътници отблизо и далеч в безкрайните посоки на света. В чакалнята на изхода към ръкава за самолета, който ще ни отведе до Лисабон, седим един до друг с жена малко над трийсетте, с кестенява коса, унило лице и отпуснати върху цилиндричен предмет [...]

{Още»}

 
КАМБАНЕН ЗОВ ЗА УТРИННА СЛУЖБА

Хуан Рамон Хименес
превод: Тодор Нейков
Виж, Платеро, колко много рози падат отвсякъде - сини, бели, безцветни… Човек би казал, че небето се разпада на рози. Виж как челото, раменете, ръцете ми се покриват с рози… Какво ще правя с толкова рози?

{Още»}

 
СРЕЩУ НОВА ГОДИНА

Иван Кирилов

Вън е снежна нощ. Буен огън гори в камината. По ниските полици светят калайдисани сахани и глечосани паници. Бели менци са окачени на дъбови клечки, зазидани в стената.

{Още»}

 
ГЕРОЙ

Мартин Ралчевски
(разказ по действителен случай)
Пламен се роди през студения декември на 1979-та във Враца. Израсна обаче в Стара Загора. Беше живо и будно момче. Тичаше по прашните улици на един от панелните комплекси в града и мечтаеше за подвизи и приключения.

{Още»}

 
МАЛКИЯТ СЛАВЧО СЕ ИНТЕРЕСУВА

Радослав Бумов

Лови ли кантар хорското тегло?
Как се измерва температурата на горещите спорове?
Има ли начин за осветляване на тъмните личности?

{Още»}

 
СЪГЛАСИЕ

Иван Горбунов-Посадов
превод: Александър Спасов

Двама старци живееха в една стая и никога не се караха. Веднъж единият старец казал на другия:
- Как тъй хората се карат? Я, хайде, и ние да се поскараме веднъж.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Валерий Егиянц
превод: Валентин Димитров
Несподелената любов е най-силна.
Ако започнат да нагрубяват болния, значи започва да оздравява.

{Още»}

 
НЕЗАБРАВКАТА

Георги Костакев
предание
Когато Дядо Господ сътворил света, земята била пуста. Нямало ни гори, ни ливади, ни красиви и благоуханни цветя. Дядо Господ повикал лекокрилите ангели и им заповядал да украсят земята. Пръснали се светлите ангели из небесните градини и скоро литнали към земята.

{Още»}

 
КОЛЕДА

Стоян Дринов
Днес е Коледа. Цяла нощ валя сняг. Бял памучен сняг премени земята. На утрото, когато заудря камбаната, снегът беше вече престанал.

{Още»}

 
ПРОСЯКЪТ

Светозар Казанджиев
- Гоше, Гошко, хайде момчето ми. Излизаме - Варлаам молеше палето да го последва, докато задяваше раницата си на гръба. Кутрето отказваше да се подчини. Ровеше смачканите вестници и мръсни парцали в дупката, наречена „дом” от неговия стопанин, криеше се под леглото, направено от прогнила врата, положена върху три пластмасови щайги.

{Още»}

 
ЧЕРЕШИ

Христо Черняев
На Минка и Кънчо
Когато черешите цъфтят, пчелите опрашват цветчетата им. Едно празнично пролетно жужене. Един своеобразен бял земен космос, където се извършва тиха работа, от която въздухът сладни, и по-сетне, още в цвета се заобля зеленият малък плод.

{Още»}

 
ЧЕТИРИ РАЗКАЗА

Емил Енчев
ЦВЕТАЛИН
Батко Бончо беше десет години по-голям от мене. Имаше красиво телосложение, а цветът на косата му се променяше съобразно сезона на годината.

{Още»}

 
ФИЛОСОФИЧЕСКИ ИЗРЕЧЕНИЯ

Александър Божинов

*
У вагабонтина ще намерите много повече доказателства за неговата честност, отколкото в порядъчния човек.

{Още»}

 
МИЛОСТ

Светозар Казанджиев
Дъжд, дъжд, дъжд - цяла вечност. Окопите са подгизнали, партенките на войниците - изгнили, душите им - посърнали. Наоколо мъгла, над нея оловно небе… Дори кашата, която раздават сутрин и обед, мирише на дъжд.

{Още»}

 
ИЗОСТАВЕНИ

Стоян Данев
превод от испански: Бойка Николас
(откъс от сборника „Абандонадос”)
І.
Всеки ден ходехме на пристанището в търсене на работа и винаги ни се казваше, че може да се уреди и утре, докато най-накрая един познат, който влезе, ни каза:
- Все още ли не сте разбрали, че е невъзможно да започнете работа на Пуерто Нуево?

{Още»}

 
МОМИЧЕНЦЕТО С ГЪБИТЕ

Лев Толстой
превод: Васил Александров
Две момиченца си отиваха дома и носеха гъби. Трябваше да преминат през железопътната линия. Те мислеха, че влакът е далече, затова излезнаха на насипа и тръгнаха през релсите.

{Още»}

 
НЕВЕЖЕСТВО

Алфонс Доде
превод: Иван Велков
Един селянин, който беше забележил, че много личности носят очила, когато четат, влезе в един оптически магазин, за да си купи един чифт очила.

{Още»}

 
ДЕТЕЛИНИ

Кирил Камбарев
На Таня Димитрова,
която ми подари детелина
и без да иска ми подсказа
чудесната идея за този разказ.

{Още»}

 
КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ

Павлина Гатева
Здравей,
Ей тъй на, прииска ми се да видя още ли използваш тайната си поща. Годините ли? Хич и не ги броя. Колко минаха вече? Една? Две?… Ето че пак идва Коледа.

{Още»}

 
КОЛЕДНИ МИНИАТЮРИ

Валентин Димитров
ДЯДО КОЛЕДА
Един Дядо влезе в читалището. Облече червената мантия, сложи си червения калпак, залепи си брадата и мустаците. И стана Дядо Коледа.

{Още»}

 
ОКОВАН В КАВИЧКИ

Веселин Касчиев
Нашият приятел Же Зе, здраво окован в кавички, пиеше сладко, откакто се помнеше, и неведнъж безпаметно, че с годините паметта му даже и себе си беше забравила. Но той бе убеден, че алкохолът изостря ума му. Такава бе неговата житейска закваска, с омайното биле на алкохола забъркана.

{Още»}

 
СИРАЧЕ

Трайко Симеонов
(Стихотворение в проза)
Мило дете, кого ти чакаш със сълзи на очи?… Татка си ли?… Но той е убит, убит е от куршума на нашите врази… Неговият гроб е далече, далече там някъде… на никого, може би, незнаен…

{Още»}

 
„ПОМОЩ, СПАСЯВАТ МЕ!”

Донка Колева
Бях малка китна държава.
Райско кътче ме наричаха. Другата европейска Швейцария…Възпяваха ме в чудесни стихове и песни.

{Още»}

 
ФИДАНКАТА

Красимира Кацарска
Бях излязла на разходка, за да подишам малко чист въздух в чуждия град. Постоянно валеше, а в този час слънцето беше прогонило за малко облаците и дори започваше да ми се струва, че се усмихва.

{Още»}

 
КОГАТО НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДЕШ, ТРЯБВА ПРОСТО ДА ВЪРВИШ

Тодор Бакърджиев
Вече е трудно да влезеш в историята, без някои да излязат от нея.
Изпадналите хора са за предпочитане пред падналите политици.
За чистачите на боклуци листопадът не е романтика.

{Още»}

 
ЗМИЯ УСОЙНИЦА

Константин Н. Петканов

легенда
Стояновите порти са отворени, на прага седи майка му, гледа из пътя на горе, чака едничкия си син. Даде му жълти жълтици и бели бешлици, прати го в града да си купи що му е на сърце.
Слънцето захожда, а Стоян още не се задава.

{Още»}

 
ПРОФЕСИОНАЛНА МЪДРОСТ

Христо Д. Бръзицов
*
Вестникарството е професия на многото знания. За жалост, никак не прилича да продължим, макар че има рима, с изречението: „А вестникарите - хора на много знания.”

{Още»}

 
НА БРEГА

Емануил Мутафов
- И сега живо въстават тия спомени във въображението - разказваше професорът, - и извикват преживените тогава чувства. Седяхме ний на високия бряг на морето - аз и тя, другарката на младините ми.

{Още»}

 
УЛИЦА, ЗАБРАНЕНА ЗА ВЪЗРАСТНИ

Любен Панов
1. МАЛКА ПЛЕТЕНА ЗЕЛЕНА ЖАБКА
Срещаме се всяка сутрин. По едно и също време. Дългата му коса скрива някакъв белег на лицето, но не ми пречи да виждам светлите му очи. Претъркан шал около интелигентното лице, остарял сватбен костюм на сини райета.

{Още»}

 
ДЕВЕТТИНИ

Димитър Подвързачов
Виждах го много рядко в последно време. А за последен път го срещнахме преди около два месеца съвсем случайно.

{Още»}

 
ЖЕЛАНИЕТО, КОЕТО ДЯДО КОЛЕДА НЕ МОЖА ДА ИЗПЪЛНИ

Весо Портарски
Вечерта протичаше добре. Това беше в реда на нещата. В края на краищата беше Святата нощ. Пришпорвах от адрес на адрес моето старо черно колело. На тоя ден ми беше отредена една важна роля.

{Още»}

 
НАЙДЕНКИ

Атанас Найденов
*
Кой ти е крив, че си прав!
*
Който пее, зло му мислят…

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ЕЛХИЧКА

Димитър Хаджитодоров
Майка ми я донесе от планината, където служех като войник, след едно от редките ни свиждания. Беше малко стръкче, едва забележимо в тревата на двора. Когато се завърнах у дома, почти не й обърнах внимание.

{Още»}

 
МЕДАЛ ЗА МАНЧО

Омар Ценофф
превод от испански: Марина Василева
Манчо Дюлгеров е български емигрант, който живее сам и продава по селските улици вестници, списания и лотарийни билети. По обяд, щом се умори да върти педалите на своя стар и дълъг велосипед, присяда на первазите на прозорците на Земеделския кооператив.

{Още»}

 
НИ*КУУЛ*ДЕНСКИ ПОГОВОРКИ

Туко Рамирез

Рибата се вмирисва откъм язовира.
Вода гази - радиоактивен ходи.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ

Васил Павурджиев
ДОБРИЯТ СЕЛЯНИН
Един селянин оседлал стария си кон и отишъл в града да купи сол. Купил той три чувала сол.
- Твоят кон повече от два чувала няма да може да носи - казал му търговецът. - Остави единия тука и ела утре да го вземеш.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Янко Стефов
ПО ТЪМНОТО
На всички, които ще кажат:
„Такова нещо днес
не може да се случи в България”
Както винаги, след новините дядо Тодор изключи телевизора и взе вестника. Баба Мария хвана куките и плетивото заподскача като живо в полата й. В този момент звънецът над входната врата проехтя.

{Още»}

 
ТРИ РАЗКАЗА

Марушка Р. Шабах
КАПИТАН БЕЛИЧЕВ
Забеляза го отдалеч. Открояваше се от тълпата, не само по униформата, която носеше, а и по аристократичната си, почти царска осанка. Погледите им се срещнаха и неговият сякаш я прониза в гърдите.

{Още»}

 
ТАТУИРОВКИТЕ НА СМЪРТТА

Павлина Павлова
откъс от новия криминален роман на авторката
ПЪРВА ГЛАВА
***
Мъжът лежеше на малка уличка в самия център на столицата и всеки, който се доближеше до него и погледнеше към лицето му, отстъпваше инстинктивно назад, все едно беше видял Смъртта.

{Още»}

 
ГАРВАНЪТ

Стефан Койчев
Жужене и дразнещо потреперване в джоба. Кръстьо натисна спирачките и слезе от велосипеда. Пладне отминаваше, а жегата беше непоносима. Извади припряно джиесема. Непознат номер. Чу нисък, служебен мъжки глас.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Гълъб Ковачев
ПЕТ ЛЕВА НА ЧЕТИРИ СГЪНАТИ И ЗАПАЛКА С НАРИСУВАН ЧОВЕК
Последната къща на селото се намира на 50 метра от гарата. В нея живееше старецът, с когото случайно се срещнахме и той разказа тази история и на мен. А гарата е паянтова постройка - прилича на отдавна запуснат хоремаг…

{Още»}

 
ИЗ „ЗЛАТО И ЧАКЪЛ”

Иван Енчев
Роман за Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.
Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето:
Време за прегръщане, и време за въздържане от прегръщането;
Време за обичане, и време за мразене; Време за война, и време за мир.
Еклесиаст 3: 1,5,8

{Още»}

 
ПИСМО ЗА МОРЯКА

Надя Хаджийовкова
Не зная къде ще те намери това писмо. И то като моя копнеж по теб ще се лута из далечни морета, ще види жаркото слънце на топли страни ще почувствува ласката на непознати ветрове, силни като дъха на смъртта, може би още помощни, прилични на моята страст към теб, ще се напои с аромата [...]

{Още»}

 
ЦАР КАЛОЯН

Бойко Беленски
Откъс от новия исторически роман на автора

ХV
Император Бодуен дьо Фландър и дьо Ено пристигна с войските си в Никомания. „Рицарят без страх и укор” - така го наричаха подчинените му. А можеха да добавят, че той е представителен, енергичен, смел, честен…

{Още»}

 
РОМАНТИЧНА БЪРКОТИЯ

Анатолий Петров
В Дома за стари хора, разположен в гориста местност в покрайнините на провинциалния град, живееха мъже и жени на преклонна възраст, с различни професии, образование и възпитание.

{Още»}

 
БЕЛИТЕ ОБЛАЦИ

Трайко Симеонов
Когато бях малък, аз обичах често да гледам небето. То се разстилаше пред мен необятно и дълбоко до безкрайност… А понякога, колко чудно биваше, когато слънцето залязваше!

{Още»}

 
ЕДНОДНЕВКИ

откъси
Константин Константинов

*
Няколко сантиментални реда, драснати случайно, увличат една жена много по-лесно, отколкото хиляди очебиющи, но мълчаливи доказателства за беззаветна преданост.
Както винаги - и тук жените са лоши познавачи на скъпоценното.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ

Юлия Дивизиева
КАДЪР
В един часа на обяд термометърът на общината показваше трийсет и шест градуса. Трябваше да премина през нажеженото кръстовище, за да стигна до монтажната на “Екран”. Отсреща сенките на парка съблазнително тъмнееха.

{Още»}

 
СЛАБИТЕ

Недялко Месечков
Край тях животът разгъваше примамни красоти.
Вървяха из шумните улици. Автомобилите се гонеха един след друг и отнасяха доволните чада на земята.

{Още»}

 
ЛОВ НА ЧАКАЛИ

Ботьо Савов

Из „Писма от Сахара”
Минало беше полунощ. Ние яздехме на коне през пустинята. Конят на Браим пристъпваше тревожен по пясъците край дюните. След него вървеше внимателно моят кон. Най-после безгрижно ни следеше конят на Али, слугата на Браим. Той водеше със себе си три големи хрътки.

{Още»}

 
РОДОПА

Петър Димитров-Рудар

По Д-р Ас. Пеев
Преди много, много години живеели по земята великани. Между Черно, Бяло и Синьо морета владеел тогава добър и храбър великан - Балкана.

{Още»}

 
СЪРЦА

Йован Дучич
превод: Г. Пановски
Това се случи през една нощ, която беше може би най-черна от всички нощи. Духаше слаб вятър, който сякаш носеше със себе си някакъв мрачен дим и засипваше всичко с черна пепел.

{Още»}

 
СМЪРТТА НА ЛИСТАТА

Десанка Максимович
превод: Г. Пановски

СМЪРТТА НА ЛИСТАТА
Мамо, какво толкова тъжно разказва вятърът, та от неговия разказ листата пожълтяват и окапват?
Може би той разказва, че прелетните птици са измрели от умора и са се издавили в далечното южно море?

{Още»}

 
МАРА-ГИДИК

Ненчо Илиев
Върхът Мара-Гидик е скалист, издаден напред и страхотно надвесен над селото Острец. Полите на Мара-Гидик са пременени с тъмно-зелена гора, прилична на гигантска кадифена рокля. С буен устрем Мара-Гидик иска да се отдели самотна от главната верига на Балкана, за да се покаже с всичката си омайна красота.

{Още»}

 
ПРИКАЗКИ ЗА РАЗСЪНВАНЕ НА МАЙКИ И ТАТКОВЦИ

Банко П. Банков
ОХОЛЕН ЖИВОТ
В задния двор, отвъд сушината, грухтеше прасето Груйчо и кудкудякаше кокошката Цана.
Груйчо беше зурлест, с малки очи и опашка, навита на тирбушон. Обитаваше влажна кочина, застлана със слама.

{Още»}

 
ПРИКАЗКИ ЗА ПРИСПИВАНЕ НА ДЕЦА

Банко П. Банков
КОМПЮТЪРЕН СПЕЦИАЛИСТ
В рошаво гнездо между клоните на топола живеят свраката Станка и синът й Пазимирчо. Станка е много работлива. Буди се по изгрев слънце и цял ден хвърка между хлебарници и месарници да търси кора хляб, изтървано парче сирене, цветно стъкълце и най-важното - да научи новини, с които да смае съседките птици.

{Още»}

 
ЗА ПРЪВ ПЪТ С АВТОБУС В БЕРЛИН

Весо Портарски
В една книга за пътешественици бях прочел, че да опознаеш нов град и манталитета на хората, живеещи в него, трябва да използваш градския му транспорт.
Бях за пръв път в Берлин.

{Още»}

 
ТОЯГАТА НА ДЯДО КОЛЕДА

Весо Портарски
Берлин е либерален град.
„Живей и остави другите да живеят”, беше казал преди много години Великият Фридрих и това се беше превърнало в девиз на града.

{Още»}

 
ТРИ РАЗКАЗА

Георги Янев
ПОВЯРВАЙТЕ МИ
От няколко дни с Трифон като, че ли ставаше нещо. Бързо се изморяваше, а и работата не му спореше. Ядосан от мисълта си, той се наведе да вземе една дъска, но тя се завъртя като жива и падна пред него.

{Още»}

 
НОЩ

Константин Н. Петканов
В памет на Асен Златаров
В прегръдките на равнината спят дълбок сън нивите, тревите и птиците. Едничка само реката говори, спотаила във водите си немирния дъх на отминала буря. Нейният глас лази, промъква се, опасва баирите и изчезва в черните мрежи на нощта.

{Още»}

 
КНИГАТА С КАРТИНКИТЕ

Денчо Марчевски

Прозорците на стаята са широко разтворени. пролетното слънце усмихнато наднича, заслушано сякаш и то в приказката, която бащата разказва на своя малък син:

{Още»}

 
ГАФЪТ НА ИЗВЪНЗЕМНИЯ

Денчо Владимиров
Станах свидетел на странни събития през отминалия месец октомври. Първото събитие бе, че прочетох в столичен вестник как в края на октомври ще се състои среща с извънземни. И че щяла да се отвори някаква дупка в пространството, през която щели сме да си контактуваме телепатично с извънземните.

{Още»}

 
ФАЛШИВИТЕ СНИМКИ

Тошо Лижев
Събуди я звънът на хлопки и кучешки лай. С тях през широко отворения прозорец нахлуваше и утринен хлад, долавяха се гласове - непознати, звучащи като ехо. Тя с неохота стана да затвори, за да си доспи.

{Още»}

 
ИЗ „ПРОШАРЕНИ СТРАНИЦИ”

Петър Василев
Дневник
13 май 2015, сряда
Реших да използвам хубавото време за поредното пръскане на овощните дръвчета. То, ако трябва да бъда по-точен, от двете възпети череши нито една не остана, а от двете праскови едната също побърза да изсъхне.

{Още»}

 
СПАСИТЕЛНИЯТ КАМЪК

Данаил Кацев-Бурски
Васил Левски се родил през 1837 година. Баща му Иван Кунчев бил заможен вапцар на прежди и гайтани, ала съдружникът му го опропастил. Ток продал чуждите гайтани, които вапцали, и пропилял парите. Иван Кунчев не понесъл тоя срам и умрял от мъка.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Иван Енчев
ЧУДО НА КРЪСТОВА ГОРА
Беше слънчев изгрев. Такава тишина, че и със запушени уши не можеш да заглушиш нейния светъл водопад! Изведнъж през затворения прозорец на манастирската стая откъм високата букова гора връхлетя гръмотевицата на една кълбовидна мълния. Беше мисълта за първия грях. Кукувица ли ми изпи акъла?

{Още»}

 
ЩE ПОМНЯТ ВИНАГИ КАРТИНИТE

Василен Васевски
Днeс художникът чакашe да дойдат новитe му клиeнти. Бeшe сe свързал прeди няколко сeдмици с тях - симпатично младо сeмeйство, коeто прояви интeрeс към изкуството му. Размeниха тeлeфонни обаждания и сe уговориха да го посeтят, за да видят на живо творбитe, от които да избeрат за своята къща, в която наскоро сe бяха прeмeстили.

{Още»}

 
ЗАВИСТ

Стоян Загорчинов
Миниатюри
ЗАВИСТ
Преди някое време срещнах добър мой познат, талантлив и културен човек, който бе отсъствал от България две години.

{Още»}

 
СИДИ БРАХИМ

Дамян Калфов

Югозападно от Струмица, до самото шосе за Дойран, е разположено селото Костурино. Преди няколко дни тук се водеше жесток и наравен бой между нашите и френски войски.

{Още»}

 
ИМАНЕТО

Йордан Петров
Един единствен път досега петнайсетгодишният Христо бе ходил във Филибе. Цял ден пътуваха, но когато стигнаха там, градът сякаш го смая. Светът около него се завъртя и нещо вълшебно го грабна.

{Още»}

 
ВРАГ НА ФРАНКИ И РОМЕИ

Кирил Камбарев
(откъс от романа)
…Дъждът се лееше като из ведро. Силен есенен дъжд.
Дебнехме, прикрити зад няколко ниски дървета, недалеч от извивката на черния път, по който трябваше да се появят коларите. Ако въобще се появяха.

{Още»}

 
ХЛЯБ

Йордан Петров
На мегдана се събираха много хора. От всички страни прииждаха още и още. Селото заприлича на разбунен кошер. Отнякъде бе долетяла грозната вест, че се е отворила война с Турция. Българската войска преминала границата, армиите се оправили към Люлебургас и Одрин. Щели да щурмуват крепостите.

{Още»}

 
ФРАГМЕНТИ

Драгомир Шопов
Казваше ми Орлин Василев, когато в един септемврийски ден на 1976 година му гостувах в Боженци: „Всеки човек, дори най-незначителният, може да ти бъде полезен с нещо.

{Още»}

 
ЧАЛМАЛАН

Еню Кювлиев
Отишъл веднъж Чалмалан да занесе на султана една кошница круши от своята круша. Когато влязъл, заварил в султановата стая пет-шест души крадци, които стражата била довела на султана да ги съди.

{Още»}

 
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Евелина Ламбрева Йекер
Скачам в таксито и механично закопчавам предпазния си колан. Още като се събудих тази сутрин, усетих, че дежурството няма да е спокойно. С годините интуицията ми вече се е изострила до краен предел, зная, че напълно мога да й се доверя. Затова никак не се изненадах, че още в осем часа ми позвъниха [...]

{Още»}

 
24 ЧАСА СПЕШНО ДЕЖУРСТВО

Евелина Ламбрева Йекер
Йост Мервайн се събуди тази нощ в три и излезе на терасата да пуши цигара. В ясната нощ небето над него се мъдреше като кротък сиво-син полог от тежко кадифе, в който диамантената луна мътеше смирено своите едри диамантени яйца, звездите.

{Още»}

 
ДВА РАЗКАЗА

Емил Енчев
ФАДО
Цяла нощ планината се огласяше от песните на влюбен глухар, който пееше някъде навътре в младата дъбова гора, намираща се на стотина метра от хижата, в която бях отседнал.

{Още»}

 
СЕКВОЯ

Димитър Хаджитодоров
СЕКВОЯ
От уроците по география остана спомена за величественото и загадъчно дърво секвоя, растящо далече, в непознати земи. Когато учителката ни каза, че в дънерите на някои от тях пробивали тунели, през които прокарват пътища, бях ужасен от кощунството.

{Още»}

 
ДОКОСВАНЕ ДО ОТВЪДНОТО

Райна Недялкова- Качулкова
Всяка прилика с действителността е случайна, но именно случайните неща са брънките от веригата, наречена настояще. Измислицата е плод на въображението, а въображението е следствие от действителността. Когато миналото и бъдещето се пресекат, тогава мечтите стават реалност - онази мечтаната, недостижима и невъзможна реалност, която всъщност е смисъла на живота ни.

{Още»}

 
СЕДМАТА ЧИНИЯ

Тихомир Йорданов

У нас на масата за хранене се слагаха четири чинии за цялото семейство. Толкова хора сме. И само в отделни случаи, отивайки на работа, татко поръчваше на майка ми:

{Още»}

 
РЪКАВИЦИ ЗА СТУДЕНАТА ВОЙНА

Румяна Захариева
(откъси от роман)
Беше лято. Маминка се щураше както винаги из двора. Хранеше кокошките и прасето, чистеше кафеза на зайците, подлагаше слама на агнетата. Всяка сутрин по това време аз се качвах на кухненската маса, коленичех пред огледалото с надежда най-после да открия в него дългоочаквания си бюст.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ

Костадин Пампов
Понякога споменът ме връща към нещо, случило ми се преди много години…
На някаква гара съм. На перона, близо до мене, мъж и жена си говорят. Говори по-скоро жената, а мъжът, видимо по-възрастен от нея, слуша. Дочувам го да казва: „Животът е сериозно предприятие“.

{Още»}

 
ТРИ ЗЛИНИ

Арабска легенда
превод: Иван Павлов (Вуйчо Ваню)
Дяволът се явил пред човека и му казал:
- Ти ще умреш. Аз мога да те спася от смъртта, ако извършиш една от следните злини: да погубиш сестра си, да набиеш майка си, или да се напиеш.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИТЕ ЧОРАПИ

Красимир Бачков
В странджанското село Боздуган остана само един жител или по-точно жителка - баба Неделя. Останалите се преселиха на едно друго място, където рано или късно отива всеки от нас. Кметският наместник от съседното по-голямо село я покани, да се премести при тях, за да не е сама, но тя отказа.

{Още»}

 
МИСЛИ И АФОРИЗМИ

Тодор Бакърджиев
В общество на заспали будителите са нарушители на реда.
Основното при коренните промени е изкореняването.

{Още»}

 
ПОРТРЕТ

Цветелина Александрова
Закрепи грижливо големия портрет с помътняло от годините стъкло на задната седалка на мерцедеса. Помисли малко и го повдигна, за да разстели под него меко памучно одеяло на шарени квадрати, което също взе от къщата.

{Още»}

 
ЧЕРЕН ЩЪРКЕЛ

Иван Енчев
105 години от Балканската освободителна война 1912-1913 г.
През този ден Ганьо Мечока беше настроен да мисли само за своя дядо Ганчо Пехотата. Той си имаше навик да му разказва всякакви случки, станали по време на Балканската война. Повечето бяха все за героични подвизи, но имаше и някои доста страшни.

{Още»}

 
ПРЕД НЕКРОЛОГА

Димитър Златев
Затворих таблата и пуловете за последно шумно изтракаха.
- Е, Венци - казах на домакина - нали не си забравил уговорката: победеният черпи по едно каймаклия кафе ала-турка, а не еспресо в пластмасови чаши?

{Още»}

 
ЗАТИШИЕ СЛЕД БУРЯТА

Изабела Шопова
(откъс от сборника „На юг от разума”)
Вила Испания внезапно е станала просторна и празна. Без Иглика и нейните фотоапарати двете с Деница сме като сирачета останали сами в кънтящата семейна къща. Измъквам се с минимално тропане и тракане, за да позволя на единствената ми останала съквартирантка да поспи. Упс! Пак няма вода в банята. [...]

{Още»}

 
БЛЯН

Калина Томова
БЛЯН
Ще те създам от нищото - за да те има, за да покълне шанс да те намеря и да не бродя все сама - безспирно търсеща и с болка скрита, че не открих те из света голям.
От вятъра ще взема устрема и ще го превърна в цел на твоя път.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Владимир Мальошин
превод: Валентин Димитров
Астрономическите суми изчезват в черните дупки с космическа скорост.
Най-много спътници има по пътя към славата.

{Още»}

 
ИЗ СТАРИТЕ КНИГИ

Райко Алексиев
(Древни мъдрости)
*
Човек се чувствува добре в три случая: един час след като се обръсне, един ден след като се окъпе и една седмица след като се ожени.

{Още»}

 
СМОКИНОВОТО ДЪРВО

Любомир Николов
Този ден плуването наистина му вървеше. Водата беше почти топла, медузите пареха само ако им обръщаш внимание, звукът на птиците обикаляше около ушите и го караше да се чувства пълен с радост.

{Още»}

 
ЗА СЕНТЕНЦИИТЕ И ТЯХНАТА ИНТЕРПРЕТЕЦИЯ II

Веселин Касчиев
Преди години запомних една мисъл на Шекспир. Тогава ми направи силно впечатление. Цитирам по памет: „Не е необходимо да обиколите целия свят, за да го опознаете. Вгледайте се около себе си и това е достатъчно.”

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Пламен Георгиев
Никога не си казвай “Честита баня!”, ако измиеш срама.
Не карай пиян, дори когато можеш да гледаш трезво на нещата.
Внимавай много ако си печен, ще те схрускат по-бързо.

{Още»}