Проза

ЯЙЛАТА

Из „Синята безкрайност” (2006)
Дойчо Бояджиев
От нос Калиакра на изток гордото Добруджанско плато е наранено само на две места. Високо около осемдесет метра, то е като отчайващо висока и безкрайно дълга крепостна стена и само на тези две места можеш да слезеш и да се изкъпеш в морето.

{Още»}

 
ИЗБОРИ

Антон Страшимиров
Над планини и поля се разстлала чудна нощ. Бялнал се Дунав из просторни низини и лъщи далеч зад дебелите стени на пазвантоглувата крепост. А отвъд, на по-височък бряг, се виши новият румънски градец, потънал в зеленина.

{Още»}

 
КОЛКО МУ Е?

Николай Ангелов
Часът е 10 сутринта, неделя. Вървя по калдъръма на Славейковата улица, известна повече като улицата на занаятите, в Трявна.

{Още»}

 
ПОТУРНАКЪТ

Пелин Пелинов
Разказ от цикъла „Щрихи към портретите”
Дълго, много дълго се колебах дали да напиша този разказ, посветен на х. Иванчо х. Пенчович от Русчук. Първоначално реших, че не трябва, защото един разказ за него му отрежда място в българската история.

{Още»}

 
НОЩНИТЕ ВЪЛНЕНИЯ НА ДУХОВНИКА ИЛАРИОН

Бисера Дживодерова
Оставаха три часа до началото на службата. Сърцето му биеше силно. Устата му беше пресъхнала. Вълнуваше се много. Започна да диша дълбоко. Навремето баба му така го учеше: “Като се притесняваш, Цочо, дишай дълбоко и ще видиш как всичко ще си дойде на мястото, чедо!” Много пъти беше използвал с успех съвета й.

{Още»}

 
ПРОСТИЧКА ИСТОРИЯ ЗА ДАДЕНАТА ДУМА

Красимир Симеонов
ПРОСТИЧКА ИСТОРИЯ ЗА ДАДЕНАТА ДУМА
Пролет.
Втора година съм в казармата, командир съм на продоволствен взвод на запасния сбор в село Марково. Започваме последната седмица от запаса, справяме се добре и командира е обещал да ни пусне в отпуск за събота и неделя - гарнизон с приспиване.

{Още»}

 
ДЕТЕЛИНАТА С ДВЕ ЛИСТА

Дафинка Станева
- Клас, стани! Клас, мирно! - с бодър глас посрещна дежурният ученик студентката-практикантка - днес отсъстващи няма.

{Още»}

 
ДАНИ, КОЙТО НЕ ИСКАШЕ ДА УМРЕ

Ангел Христов
Хълмът се издигаше стръмно, сякаш самата природа се е опитала да преодолее самата себе си. Нямаше пътеки, един склон избуяла рехава трева, която след седмици ще се сгъсти и ще превърне склона в килим, окачен в рамката на синьото небе.

{Още»}

 
ТЪРЖЕСТВО

Владимир Георгиев
Знаете ги тия тържества - питиета, мезета, куп хора, подаръци, смях, шеги и закачки, торта, свещи… Досадна работа, но неизбежна. Аз черпя, защото навършвам еди колко си години.

{Още»}

 
КАМЕНАР

Иван Ченчев
От малък още Тихомир запомни кариерата за камъни. Там той беше роден. На онзи - високия хълм над града. Много камъни имаше там. А лете в жегата Тихомир гледаше отгоре града.

{Още»}

 
КОГАТО СЕ ВСЛУШАШ В СЪРЦЕТО СИ

Живодар Душков
- Ванка, да не си болен! - взря се в него най-добрият му приятел Максим.
- Не, нищо ми няма! - отрече той и нито излъга, нито имаше защо да лъже.

{Още»}

 
МАЛКОТО Е МНОГО

Спомен за класната
Христина Комаревска
Откъдето и да го погледна това заглавие, звучи ми някак си ексцентрично, налудно, маниерно. Но си е точно така. И веднага давам пример, изровен от половинвековното ми минало.

{Още»}

 
ВРАНА НАД ЗАВОДА

Владимир Харизанов
Трупахме се пред дирекцията на металургическия завод, наредени един зад друг на дълга опашка. Вие сте виждали такава опашка пред театрите само, може би.

{Още»}

 
ЛОБНАТА СКАЛА

Милена Върбанова
ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА
КАЛОЯН - цар на България и Влахия
БАЛДУИН - бивш император на Латинската империя, пленник на Калоян
ГЛАСЪТ НА МАНАСТЪР

{Още»}

 
СТЕНЛИ

Александър Гочев
Oктомври 1986
По разписание  трябваше да пътувам от Texas A&M University, College Station, до Purdue University, West Lafayette, Indiana,  със самолет - три полета с две смени. Тръгване в 12.30, както ми каза секретарката..

{Още»}

 
И ГЛИНАТА МОЖЕ ДА Е КАТО ЗЛАТО

Живодар Душков
- Господин, учителю… Господин, учителю… - откъм северния край на руините се понесе мутиращият глас на момче. - Намерих шарен чиреп*!…

{Още»}

 
МРАЗЯ “ПО-СБИТО”…

Добрина Симова
Днес се върнах много тъжен и доста разочарован от нещата в училище. Веднага потърсих първо мама и започнах да й разказвам развълнувано моята история, но тя беше страшно заета, както винаги, затова побърза да ме прекъсне с ръка:

{Още»}

 
ЧУЖДЕНЕЦ

Бончо Пенчев

На жеравненските гурбетчии
Иван Калугера излезе от гората. Пред него, като налягали патици в зелените води на Луда Камчия се белеят комините на Липово; сред тях звънарницата с посребрения кръст ги гледа мълчаливо и ломи златото на залез; едрите орехи, запели вечерна песен, разливат покой и тихият шепот, извил като лек гълъб, пълзи над покривите [...]

{Още»}

 
ГОСТ ОТ ЮГ

Бончо Пенчев
Сред нощ почука на прозореца ми и извика:
- Не ме ли познаваш?
Свири по стъклото, запя в клоните на вишната, полази над покривите и отмина. Дебелите, корубести орехи го посрещнаха и щом неговият весел глас залудува в кориите, млъкнаха.

{Още»}

 
КОРИИТЕ

Бончо Пенчев
Плахите погледи на жените поглъщаха думите му, малките заспали на топлия майчин скут му нашепваха грижи и разбуждаха спомена за минало време. Той дигна глава и спря сепнат:

{Още»}

 
ИЗБОРЪТ

Бисера Дживодерова
Беше любов от пръв поглед. Като в булеварден любовен роман се срещнаха една лятна вечер край морето в малка кръчмичка. Той беше млад рибар, който всеки ден излизаше с лодката си да лови риба, а след това я продаваше. Тя беше студентка трети курс по детска педагогика, дошла на почивка.

{Още»}

 
БЕЗНАДЕЖДИЕ

Тодор Драганов
В мъгливия есенен простор брезите се разгъват и шумят влажни щандарти.
Безнадеждие…
Безлика, мъртва и безкрайна гора.

{Още»}

 
ИЗ „КРИМИНАЛТАНГО” - 4 (2023)

Стефка Тотева
ЕДИНИЯТ ОБИЧАЛ ХИМИКАЛКИТЕ, ДРУГИЯТ СИ ПАДАЛ ПО ЛОСТОВЕТЕ, СЪБРАЛА  ГИ…КИЛИЯТА
„В затвора не може да съществува приятелство, създават се комбини…” -  ме осветли преди време  мой познат, който изтърпяваше наказание там. Сега е на свобода и, надявам се, вече има приятели.

{Още»}

 
ИЗ „КРИЛАТО ВРЕМЕ” (1958)

Тодор Харманджиев
Откъс

Пивница „Одрин” бе стара, ниска, но широка постройка. Дебели, грубо издялани греди подпираха опушения таван, а по горните ъгли винаги имаше паяжини. Нерендосаните потъмнели маси бяха кой знае откога.

{Още»}

 
БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛ

Борис Незорин
Есенен ден. Края на третата година и Гито все още го нямаше.
Цанка браздеше на голямата нива - „Белият камък”, зад малките табии.

{Още»}

 
ЛЕГЕНДА ЗА ТЪЖА

Петър Димитров-Рудар

В ония години знаех, кажи го, всяко дърво, всяка скала в Сините камъни, но кракът ми не беше стъпвал в Централна Стара планина.

{Още»}

 
ПОСЛЕДНИЯТ ДЮЙМ

Джеймс Олдридж
превод: Любомир Духлински
Добре е, ако след като си прелетял за двадесет години хиляди мили, на четиридесет все още обичаш да летиш; добре е, ако все още можеш да се радваш на това колко артистично си приземил машината; натискаш леко лоста, вдигаш лек облак прах и плавно отвоюваш последния дюйм (1) над земята.

{Още»}

 
ИЗ „ПРЕД ИКОНОСТАСА НА ЩАСТЛИВЕЦА” (2024)

откъс от новия исторически роман на писателя
Бойко Беленски
Денят бе слънчев. Небесното светило грееше меко, приветливо и предразполагаше към хайлазуване. Алеко се бе разположил на хвърлей от двореца, в заведението за раздумка и разтуха Панах, на квадратна маса, с вестник в ръка.

{Още»}

 
РЕКАТА “ПРЕСКОЧИ” МОСТА…

Добрина Симова
Брат ми никак не обичаше да чете учебници и книги, да решава задачи, за разлика от мен. Той беше природно умен и средно добър ученик, но голям любител на различни спортове.

{Още»}

 
БАТАЧО

Любомир Духлински
Нашето село е пълно с чешити. Ама то преди години и времената си бяха такива - народът не се стряскаше от нищо, караше я спокойно като на забавен каданс, ядеше и пиеше и само щуротии мислеше.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Мая Давид
превод: Валентин Димитров
***
Фалшивите приятели са истинските врагове.
***
Най-големия приход в бюджета би бил данък върху лъжите.

{Още»}

 
СУТРИН

Джордж Майкс
превод: Любомир Духлински
Не знам за вас, но аз съм сигурен, че всички истински драми се случват не вечер, а сутрин. Вечерта насърчава философско възприемане на живота, ражда мечти за мир. Накрая те прави сънлив, а сънливостта, както знаем, не допринася за драмата.

{Още»}

 
ЖИТЕЙСКИ ХОД

Любомир Халачев
Преди няколко години отново имаше криза по туризма само че не от вирусна пандемия, а от политическите решения на великите сили.

{Още»}

 
ТАЙНИТЕ НА ДУНАВА

Станимир Лилянов
Лениво влачи водите си широката река. Лениво и безмълвно, спокойно и безстрастно. Мълчат водите, мълчат бреговете, мълчи тъмното небе. Бавно се трупат черни облаци - огромните зловещи птици на тъмната нощ.

{Още»}

 
РИБАРИ

Коста Траянов
Още първи петли не пропели, още зора не зазорила, те вземат въдици, мрежи и със своите малки, леки лодки тръгват по риболов. От сутрин до вечер тия неуморни люде кръстосват морето на длъж и на шир за парче хляб.

{Още»}

 
ЗЛАТОТО НА ГЛУПАКА

Любомир Духлински
Преди година получих писмо. Учуди ме много, защото от дълго време не бях получавал писмо, нали сме в електронната ера, кой ли ще ти пише писма на ръка.

{Още»}

 
ТЪЖНИЯТ ОБУЩАР

Ангел Христов
Лицето му издаваше дълбока, неизтляваща тъга. Сякаш по него беше преминала буря с незаглъхващи гръмотевици и яростни светкавици, оставили по кожата му бледи сиви петна, които всъщност издаваха истинската му възраст.

{Още»}

 
АНГЛИЙСКА ИСТОРИЯ

Албена Фурнаджиева
И метеоролозите я наричаха така - „Дъждовна провинция”. Сега не е точно дъжд, а някакъв мокър въздух, който привечер съвсем натежава от влага и направо се лепи по всичко наоколо.

{Още»}

 
РАЗМИНАВАНЕ

Росица Станева
Мъжът вървеше из коридора, без да бърза, защото изсипалата се там човешка навалица бе препречила пътя му с тела и гърбове. На всяка крачка го срещаха недружелюбни, чужди лица. Спъваха го раници и пътни чанти, оставени на пода.

{Още»}

 
СИРОМАХ ЛАЗАР

Николай Фол
В дъното на моряшката кръчма край Варненското пристанище седяха двама рибари - Сиромах Лазар и неговият приятел. Сиромах Лазар, килнал каскета си на тила, говореше високо и чукаше разгорещено по масата с юмрук.

{Още»}

 
БЕЛИТЕ РУЖИ

Дафинка Станева
Никой в селото не се учуди, когато Ангел Дюлгеров през една ранна пролет се завърна в родното си място. Той наскоро беше овдовял, а двамата му синове бяха поели по своя път. Градът го гнетеше със своята суматоха и той отново потърси топлината на бащината стряха.

{Още»}

 
ИСКАМ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С ВАС

Препратила Елена Алекова

Тюрлюгювеч с ученически бисери
Здравейте, колеги (колкото и неочаквано да ви звучи)!
Научих, че при вас се събират хора като мен, та реших да ви изпратя това писмо, за да се запознаем. Щом сте като мен, значи ще ме разберете. Така виждам колегите. А то все неразбрана си оставам.

{Още»}

 
ИЗПОВЕД

Панчо Михайлов

Какво съм сега ли? Едно нищо или почти нищо. Воняща дрипа, парцал, дори нещо по- мръсно. Станах за смях на xoрата - вижте го, казват, пропаднал, пияница.

{Още»}

 
ПЕШЕХОДЕЦ

Елспет Дейви
превод: Любомир Духлински
Из сборника „Нощта на смешните шапки” (1980)
Две петна загладена и чакълеста пръст бележеха входа на кафенето край магистралата. Отвъд се простираха равни полета, а дългата линия на хоризонта беше прекъсвана тук-там от едва видими групи дървета.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ ЗА ДЕНЯ НА ЛЪЖАТА

Туко Рамирез
По-достоверно от политиците лъжат само синоптиците.
Как да си вярваме, като всеки лъже.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Иван Карадак
превод: Валентин Димитров
***
Не правим силна държава, за да си мислят, че сме прост народ.
***
И той би искал да умре за родината, но от естествена смърт.

{Още»}

 
ВЪЛЧА ПЕСЕН

Любомир Духлински
Пътят леко извиваше и се качваше плавно по ниския хълм. На най-високото му място беше кошарата на Мито.

{Още»}

 
МОЕТО БАНСКО

Мая Вапцарова
Най-после стигнахме до този велик световен център, както на спорта, така също и на  интелекта, а освен това и на най-опаките хора в света. Още преди да се развие туризъм или по скоро  скиорски център, започнаха да измислят какви ли не глупости, само и само чужденци да не вземат да изкупуват или заселват красивото [...]

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Дилян Бенев
Номенклатура хвали халтура.
От плагиат - Голиат!
Конюнктурно епохален.

{Още»}

 
НЕДА

Захарина Тонева
Беше прохладна лятна вечер, а на пловдивския площад се виеше традиционното неделно хоро. Щом го видя, Неда сграбчи Филип под ръка и го задърпа натам.
Подкани го да се включат в танца, а той на драго сърце се шмугна между хората и се хвана за две по-възрастни дами.

{Още»}

 
СТОЛИЦАТА

Из ранното творчество на писателя
Иван Хаджимарчев

Градът шуми: мало и голямо, сляпо и сакато, настанили се в схлупена работилница, барака или тютюнева фабрика - чука, вика, кашля сред облаци от задушливи прахове.

{Още»}

 
КЪМ ИЗВОРИТЕ НА ПОДВИГА

Ламар
Хайдутството е родолюбиво зачатие у народа ни. То е имало различни изяви, но всякога е идвало като мъглите, ветровете и е носило на своето духовно въоръжение силата на народа!

{Още»}

 
СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Джордж Майкс
превод: Любомир Духлински
Отидох при моя приятел Геза и го заварих да пише поезия.
Когато ме видя, той скри ръкописа. Попитах какво пише. Той отговори: списък с бельо, което трябва да се занесе в пералнята. Но под огъня на кръстосаните ми въпроси призна, че работи върху пиеса в стихове.

{Още»}

 
ДОБРИ ПОЗНАТИ

Любомир Духлински
Пътеката между гробните парцели беше постлана с току-що нападала през нощта шума. Стъпките потъваха в нея като в пухен килим.

{Още»}

 
НЕИЗПЛАКАНА ОБИЧ

Георги Балабанов
По тихата улица, забранена за движение на моторни превозни средства, в следобедната омая на бавни вълни се стелеше ромонът на тишината.

{Още»}

 
ЕХО ОТ РАДОСТИ И ТЪГА

Ангел Христов
- Казвам ти, Паро, радостта и тъгата вървят рамо до рамо, ако днес си радостен, утре може и да тъгуваш. С възрастта ние свикваме, болката може и да остава, но ние мислим за радостта, че очите ни са огрени от светлината, а не тънат във вечния мрак.

{Още»}

 
ДЯДОТО СЪС СИНИТЕ ОЧИ

Вероника Иванова
Посветено на всички дядовци
От очите на старците, сгушени в сянката на дъба ,
изтичат речни кораби и поемат на далечен път.

{Още»}

 
СТЪПКИ ПО СНЕГА

Христо Миндов
(Из дневника на писателя)

* * *
За мъртвите и за юбилярите обикновено се говори в минало свършено време. Защото и едните, и другите вече са свършили своя път.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛ И НАРОД

Константин Константинов
Всъщност тия две понятия не би трябвало да се делят: без да са paвнозначни, те се преливат едно в друго. Плодът, който свидетелствува за могъщия и загадъчен живот на дълбочините, и самите тия земни недра, без които никакъв плод не е възможен.

{Още»}

 
ТИХ РАЗГОВОР

Стефан Руневски
Топъл полуден. Над земята се носи миризма на кипнала пръст и нова трева. В небесните висини са разстлани като коприна облаци, а между тях се синее южното небе.

{Още»}

 
СЛУЧКА НА ЪГЪЛА

Красимир Симеонов
СЛУЧКА НА ЪГЪЛА
Костюмирал съм се и бързам- закъснявам за важна среща.
Крача задъхан по тротоара и малко преди ъгъла ми звънва телефона. Бъркам в джоба си и за да не го изръся на земята, поглеждам надолу. В този момент иззад ъгъла изплува клечест, вехт човек и аз се удрям яко в него.

{Още»}

 
ИЗ „КРИМИНАЛТАНГО” - 3 (2023)

Стефка Тотева
НАШЕНСКИ „ЛЮПЕН” СЕ РАЗВИХРЯ
Ако мислено подредим колоритните личности от престъпния свят като в онзи известен музей на восъчни фигури, в „Алеята на измамниците” на първия ред той достойно ще заеме  мястото си - мошеник от класа, според поколения криминалисти.

{Още»}

 
РОЗОБЕР ПО ПОДРАЗБИРАНЕ 8 - 10

Йоан Нечев
РОЗОБЕР ПО ПОДРАЗБИРАНЕ 8
Госпожа Флора много се натъжи, когато любимата й болонка на име Манти бавно обиколи всяко кътче от апартамента, където бе прекарала целия си живот, легна в краката й и умря. Тя прекара цяла седмица в печал и спомени, разглеждайки снимките на това прекрасно животно.

{Още»}

 
ПИСМОТО

Албена Фурнаджиева
Цял ден й се плачеше. Ей-така, безпричинно, макар че само да си мръднеше пръста и поне дузина причини мигом щяха да се явят пред нея.

{Още»}

 
КАКВО МИСЛЯТ ВЕЛИКИТЕ МЪЖЕ

Афоризми
подбор и превод: Любомир Духлински
* * *
Ами ако нашата Земя е адът на някоя друга планета?
Олдъс Хъксли

{Още»}

 
ПРОЛЕТТА

(импресия)
Георги Балабанов
Почука южнякът по къщи и обори в една късна нощ и прогони студените тръпки на земята. А тя, великата и жадувана Магьосница, дошла след дългата и студена зима, размаха дълги и светли коси и обсипа с топлина и нежност дворове и градини.

{Още»}

 
ВЪЗНЕСЕНИЕ

Панчо Михайлов

Чу се за миг тревожен писък на жена, дигна се прах около релсите и трамвай № 3 се закова на място. От всички страни се запътиха любопитни.

{Още»}

 
ПРЕЛЕСТИТЕ НА ЗИМАТА

Делчо Василев
Ето най-после навлезохме в страшната в своето мълчание и тайна, непонятна, оснежена гора. Каква самотност, каква замряла тишина, каква велика прелест и очарование!

{Още»}

 
СЪБИРАЧЪТ НА ГЛУХАРЧЕТА

Ангел Христов
Светлината се ражда с глухарчетата и умира с тях. Така мисли Дарвин и продължава внимателно да събира нежните като далечен отглас рехави балончета, макар че и последния лъч на късната пролет вече се е разтопил в синкавия мрак.

{Още»}

 
БЕЛОГВАРДЕЕЦЪТ

Димитър Хаджитодоров
Беше по-възрастен от баща ми, съвсем побелял, но лицето му изглеждаше радушно. Пристъпваше по пътеката и когато родителите ми го посрещнаха, той малко се смути.

{Още»}

 
ЩАСТЛИВИ – ВАШИТЕ ВРЕМЕНА

Радослав Игнатов
Фрагменти от подготвяното за второ преработено и допълнено издание на излязлата през 2015 година в издателство Фабер книга „В гората с изговарящите хора”

{Още»}

 
НЕПОТРЕБНИЯТ ЕЗИК

Георги Михалков
Тази нощ леля Дона спа неспокойно. Събуждаше се, ставаше, присънваха й се страшни и странни сънища, които за секунди изчезваха, сякаш потъваха в безкрая, но у нея оставаше безпокойството и страхът. Лежеше в леглото разтреперана, с пресъхнало гърло, опитваше се да заспи, защото на утрешния ден я очакваше голямо изпитание.

{Още»}

 
ПРОТИВ БАНАЛНОСТТА

Из портфейла на писателя
Денчо Владимиров
Съчиних роман и го занесох в издателство. После отидох и за отговор.
- Нашето издателство води борба с баналността. Това ни е специалитетът, с него преборваме останалите издателства в страната, те станаха хиляди и измислихме спасително това ноу-хау - каза редакторът.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Йово Николич
превод: Валентин Димитров
***
Арестуваният промени предишните си показания. Вече не плюе режима, а зъбите си.
***
Ако не искаш да ти кроят шапка, трябва да си сложиш главата в торбата.

{Още»}

 
АЛЕРГИЯ

Елспет Дейви
превод: Любомир Духлински
Из сборника „Говорещият с прилива” (1976)
Новият наемател едва погледна чинията, поставена пред него и се обърна към прозореца с едва забележима усмивка, сякаш се съгласяваше, че въпреки мръсотията в къщата, навън е доста приличен ден.

{Още»}

 
СПОМЕН ЗА ЛОЗАТА

Любомир Духлински
Погребението на баща ми се случи в необикновено ведър и топъл октомврийски ден. На селските гробища той лежеше в ковчега - някак красив и спокоен - под синьото октомврийско небе, под широкия син хоризонт.

{Още»}

 
НАСТАВЛЕНИЯ НА НАРОДА НА ЕВЕНКИТЕ

Николай Оьогир
превод: Литературен свят
*
Отивай рано на лов - тогава ще имаш успех.
*
Не се сърди често и не се обиждай, че скоро ще се състариш и ще заболееш.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА КОМАНДИРОВКА

Виолета Станиславова
Нещо пропълзя по лицето му. С усилие прокара длан по бузата. Нещото обаче беше безстрашно. Продължи да лази към косата. Стигна до темето. Светлин отвори очи. По дебелия, напукан от времето ствол на дървото, нагоре-надолу лазеха мравки.

{Още»}

 
ПЛАНИНАТА МАЙКА

Вероника Иванова
За някои гледката, която се разкрива пред сутрешния прозорец е вдъхновение, за други досада, а трети изобщо нямат гледка.

{Още»}

 
ФИЛОСОФЕМИ

Из „СЪНОВИДЕНИЯ от битието” (2015)
Ристо Василевски
превод: Елка Няголова
*
Най-хубаво за живота пее смъртта; а на нея най-много й се оплаква животът.
*
Ако правдата е Божи налог за онези, които се занимават с нея, би трябвало да е привилегия. Без правото да съдят кой е бил неин човек.

{Още»}

 
УЧАСТ

Елена Петрова
Бог рисуваше огньове в небето. Здрачаваше се. Студени тръпки преминаха по тялото на Лазар. Стомахът му се сви на топка. По челото му избиха ситни капчици пот. Някаква сила го теглеше към дома. Дали невестата му го чакаше?

{Още»}

 
ЗЕЛИНСКИЯТ ОВЧАР

Никола Ракитин
Видиш ли там оня горист и стръмен връх? Там под него в гънката на планината, сред вековни букаци се е тулела някога малката свещена обител Зелин.

{Още»}

 
СБЪДВАНЕ

Албена Фурнаджиева
Студ. Посинял от минусовите температури свят, бродиран от черните многоточия на вкочанените врабчета…

{Още»}

 
БЕЗВРЕМИЕ

Любомир Халачев
Разхождаме се край малкото езеро в края на вилната зона. С шоколадовия „той пудел” Кори. Не знам защо се нарича „той”, което значи играчка - той е малък, но е проклет като голям пудел.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Миленко Миро Шарац
превод: Валантин Димитров
***
Глупаците винаги побеждават по тези земи. Те играят на свой терен.
***
Въпреки че раждаемостта намалява, броят на кучите синове се увеличава.

{Още»}

 
ОТ СЪВЕСТ

Дафинка Станева
На Георги Балабанов
- Лазаре, Лазаре! - чу в просъница името си Лазар Боев заедно с хлопането по портата.
Стана, погледна през прозореца. Още не беше се развиделило. На изток се яснееше зорницата. Между рехавите облаци в небето просветваше някоя закъсняла звезда.

{Още»}

 
КОЛКО Е ЧАСЪТ

Христина Комаревска
Обикновено отговорът на тривиалния въпрос колко е часът е буквален, астрономически, така да се каже. Но нашият случай е друг - може да бъде например 5 часа на въртележката или 6 без 5 и малко напред. Зависи от настроението и изобретателността на питащия и отговарящия, най-вече.

{Още»}

 
СМАХНАТАТА НОРА

Пламен Трайков
Понякога съседите й я чувахме да пее. Нещо като арии из опери. Панелните ни убежища ехтяха с няколко етажа нагоре и надолу. Никой не знаеше със сигурност, но се шушукаше, че някога е била оперна певица. Преди да откачи.

{Още»}

 
ГРЕШНИ ПАРИ

Георги Балабанов
Вечерният мрак бавно настъпваше и обгръщаше всичко наоколо.Треви и цветя наведоха стръкове за отдих. Ангел бързаше да довърши оранта на малкото си парче нива. Затова настойчиво подканяше конете:

{Още»}

 
И ВСИЧКО ТОВА Е ЗА НАС….

Владимир Крупин
превод: Литературен свят
*
Бил ли съм в Светата земя? Да, много пъти.
А ходил ли съм с кръстни шествия? Да, много пъти.

{Още»}

 
УГЛАВНО ДЕЛО

Любомир Духлински
Юлското слънце нахлуваше немилостиво през южните прозорци на малката заседателна зала на районния съд. Заличката беше претъпкана, защото се очакваше началото на дело, възбудило интереса на целия град - група мургави юнаци бяха обрали голям магазин.

{Още»}

 
ЕДИН ЖИВОТ

Иван Есенски
На местния говор го наричаха „пере”, но то си беше обикновен ручей - вярно, малко по-голям от обикновеното, но не река, макар да носеше гордото име Брегалница.

{Още»}

 
МИДИТЕ ОТ ТИХИЯ ОКЕАН

Любомир Халачев
Първото лято в масова карантина. Едни хора бяха решили да не ходят на почивка и да си стоят в къщи, други тръгнаха към планините далече от всички, а родителите на Божидара, които бяха отраснали по къмпингите си казаха, че нищо не може да ги спре да закарат караваната на морето.

{Още»}

 
ЗАВРЪЩАНЕ ПРИ КОРЕНА

Иванка Павлова
Из „Словото - любов завинаги” (2024)

Когато ме попитат откъде съм, винаги се затруднявам да отговоря. Живея в София, родена съм в Самоков, но освен малкото на брой ярки спомени, врязали се в детското ми съзнание, с този град не ме свързва почти нищо.

{Още»}

 
ПОМЕН

Янчо Михайлов
- Добър човек беше Косьо - каза един от приятелите на покойния, когато се разотиваха след опелото му на гробищата - раздаваше се докрай.

{Още»}

 
ХУБАВ ПИЙПЪЛ

Денчо Владимиров
Извадка от НАПЪЛНО ВЕРОЯТЕН разговор на г-н Брадър с редуващи се български управници

/по делата им ще ги познаете/.

Място на действието: в полите на Витоша.

{Още»}

 
МЕДНОТО ОРЪДИЕ

Сид Чаплин
превод: Любомир Духлински
Из сборника „Скачащото момче” (1946)
Чичо ми Бен казва, че в живота му е имало един-единствен случай, променил хода на историята - това е, когато е стрелял с оръдие в мистър Роуз. Всъщност това е бил вторият залп.

{Още»}

 
ДАЛЕЧНА

Хулио Кортасар
превод: Любомир Духлински
Дневникът на Ева Корола
12 януари
Вчера това пак се случи, толкова съм уморена от тежки гривни и лицемерие, от розово шампанско и лицето на Ренато Виньос… Ех, колко ми омръзна тоя говорещ тюлен-уста! Вероятно така е изглеждал Дориан Грей на портрета точно преди смъртта си…

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Душан Старчевич
превод: Валентин Димитров
***
Пенсията е като адамов лист. Покрива само най-важното.
***
Трудно е да мислиш на празен стомах. Още по-трудно - с празна глава.

{Още»}

 
ИЗ „АЗ ДИКТУВАМ” (1975-1981)

Жорж Сименон
превод: Литературен свят
*
…Създава се впечатлението, че въпреки съвременните средства за информация, с нас се отнасят като с деца, че вестниците, радиото, телевизията едва повдигат края на завесата над случващото се.

{Още»}

 
ТРИ ЗЕЛЕНИ ЛУНИ

Джоан Ейкън
превод: Любомир Духлински
Това малко градче беше, разбира се, гъсто населено и, както всички места като него, толкова красиво и интересно, че ще отнеме цял живот, за да го опишем.

{Още»}

 
ПРИЯТЕЛИ

Росица Станева
В двора на текстилната фабрика бъркаше направо в очите безредието от сгради с различна големина. Сякаш великан-дебил се бе забавлявал тук с детска строителница и бе нахвърлял блокчетата от играта разсърден.

{Още»}

 
ДВАМАТА ЗНАХАРИ

Мюмюн Тахир
Тази история съм слушал толкова пъти, че вече не съм сигурен дали е истинска или е от коша с приказките, който всеки нарамва в детството си и носи до края.

{Още»}

 
МИНИАТЮРИ

Туко Рамирез
ГОРЕ РЪЦЕТЕ
Държавата продължава да е на ръчна. Бюлетините на изборите ги броим ръчно, понеже машините за гласуване можели на бърза ръка да дефектират.
Има политици, на които работата им идва отръки.

{Още»}

 
СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ В ПОНЕДЕЛНИК – 3

Ангел Христов
Описание: гледам американски филм. Тюлени или каквито и да са, тежко въоръжени, действат навсякъде по света. Част от снимките са направени в София, на жълтите павета. Танкът танцува валс. В далечината няколко роми седят до кофи с мистрии и други инструменти, изчакват, за да отстранят щетите.

{Още»}

 
СРЕЩАЛ СЪМ И ЩАСТЛИВИ КЛОШАРИ

Любомир Николов
- Тате, в нашия квартал клошарите са много интелигентни - така ми каза една сутрин малката ми дъщеря. Трябва да я водя на училище, все пак времената са малко по-различни от времето, когато батко й бе [...]

{Още»}

 
АРМАГАН ЗА ГЕРГАНА

Валентин Найденов
Из „Райски газ” (1984)
- Бабо, колко струва тази престилка ?
Очаквах да чуя: не се продава… Но старата жена ми предложи още три престилки. За два лева купих престилката и крадливо се потопих в писаното множество на пазара. Можех ли да предположа, че вместо благодарност, радост и доволство Гергана ще се разплаче…

{Още»}

 
МЪЛЧАЛИВИЯТ СЕЯЧ

На големия поет на Добруджа
Генчо Златев (1939- 2019)
Георги Балабанов
- Сега слушай добре - говореше управителят на фирмата на агронома. - На оня, дългия блок, който се намира край асфалта, ще изпратиш на сеитба Тодор, мълчаливия сеяч, както ние си го знаем.

{Още»}

 
БЕЛИЯТ ЦВЯТ НА ТРЕВАТА

Албена Фурнаджиева
Невинаги въображението е в помощ на човека. Особено притеснителния.
С високите токчета, разсънена, но още малко замаяна от дългия полет, дотътрям куфара до паркинга.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Йосип Балашко
превод: Валентин Димитров
***
Това е патриотизъм - хората слагат национални знамена на просешки тояги.
***
Най-черни са тези нокти, под които има барут.

{Още»}

 
ВИЦОВЕТЕ НА НИКУЛИН

превод: Любомир Духлински
Всеизвестен факт е, е великият руски актьор и клоун Юрий Владимирович Никулин е бил голям шегаджия. Освен огромния брой вицове, които той е събрал през живота си в три книги, Никулин е автор и на десетки популярни в Русия и извън нея анекдоти. Предлагаме ви малка подборка от авторските му анекдоти.

{Още»}

 
ПРЕГРЪДКАТА НА АЙСЕЛ

(по истински случай)
Мария Филипова-Хаджи
Едва когато се заговори за прегръдка по време на пандемията, Минка се сети да се замисли: дали някой някога я беше прегръщал… Тя беше свикнала да живее без много неща, дори не се сещаше, че й липсват. Но когато разбра, че хората страдат, че не могат да се прегърнат, тогава се сети, [...]

{Още»}

 
В ПОКОИТЕ НА ЦАР КАЛОЯН

Мария Филипова-Хаджи
Обула съм гумени ботуши, нахлупила съм шапка -”идиотка” и се такъркам с каруцата на ветеринарният лекар Ангел, който ме води на Калето между село Иглика и родното ми Ситово, в подножието на Дервентските възвишения.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Мая Цекова
*
Когато някой се стреми да заличи миналото, един ден ще поиска да промени и бъдещето, защото няма да е неговото.

{Още»}

 
СЪПРУГА ПОД НАЕМ

Здравка Владова-Момчева
Няма по-перфектно създание от Натали де Анджелис!
Това заключение ме бодваше под лъжичката със здравословна женска завист всеки път, когато я зървах, кръстосала крака зад бюрото си, към което всички мъже от офиса, от чистачът до Рой, се редяха на опашка, за да й оправят лаптопа.

{Още»}

 
АРХИВЪТ НА ПОМПЕЙ

Джордж Майкс
превод: Любомир Духлински
До Дирекция на предприятието „Везувий”
Вулканът на вашата компания, въпреки многото ни протести, продължава да застрашава околната среда. Не отказвайте любезността да предприемете спешни действия.
Градска управа

{Още»}

 
ДУПКА НА РИЗАТА

Джордж Майкс
превод: Любомир Духлински
- Господи, колко си небрежен! - каза съпругата с обичайното отвращение. - Виж се: косата ти е рошава, вратовръзката ти е накриво, има петно на сакото ти. Откъде е това петно?

{Още»}

 
МЪЛЧАЛИВОТО ДЕТЕ

Джордж Майкс
превод: Любомир Духлински
Момчето беше на седемнадесет години, по природа сдържано, както обикновено е едно седемнадесетгодишно момче. Всяка дума трябваше да се изтръгва от него с клещи и ако с най-голяма мъка биваше изтръгвано „да” или „не”, по лицето му се виждаше, че се презира заради приказливостта си, заради женското си бърборене.

{Още»}

 
ВОЙНА

Любомир Халачев
Улицата се казваше „Божоле”, като познатото френско вино. Номер две - висока врата, по-скоро порта, стара и дървена, сигурно от времето на Ришельо. Тука има много подобни сгради, които не си знаят историята.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Абдурахман Халилович - Ахил
превод: Валентин Димитров
***
В миналия мандат използваха властта, в този - просто продължиха да крадат.
***
Сред политиците никой не се е родил научен. Всички си купиха докторски степени.

{Още»}

 
ПРЕМЕЖДИЯ

Димо Троянов
Нощта преваляше. Бързият влак от София за Варна пореше тъмнината в подбалканския си маршрут. През лятото винаги пътувах през нощта по това направление, за да избегна дневния задух от жегата, а и да спестя деня в полза на работата.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ХРАНИ ГЪЛЪБИ

Любомир Николов
- Ти си само за снимка с тези гълъби покрай себе си - така му рекох в тази прекрасна утрин. Защото предчувствах, че днес излиза интервюто ми. А и книгата ми добре се продава, взех я преди седмица от една софийска печатница.

{Още»}

 
ЗАКОВАНАТА ВРАТА

Хулио Кортасар
превод: Любомир Духлински
Харесваше хотел „Сервантес” за това, което не би харесало на мнозина - полумрака, тишината, пустотата. Случаен спътник на кораба похвали този хотел и каза, че той е в центъра; и сега в Монтевидео Петроне си взе стая с баня, която се отваряше директно към хола на втория етаж.

{Още»}

 
ГРАДЪТ

Тильо Тилев
Из „Човешки импресии” (2022)
БАХЧЕВАНИ
Основният поминък в миналото на хората от Раковски, квартал на Димитровград, бе зеленчукопроизводството. Десният бряг на река Марица, чак до отсрещното село Брод, бе осеян със зеленчукови градини  (бахчи).

{Още»}

 
ДЯВОЛЪТ НИКОГА НЕ СПИ

Любомир Духлински
И тази нощ, както и в безброй други, се събудих точно в един и половина. Плувнал в пот и с ужасно главоболие. Това беше вече много години подред. Какво ли не опитвах, за да се променят нещата, но нищо не се получаваше.

{Още»}

 
АБАКА

Никола Ракитин
Пътувах за София.
Увлечени в разговори, не забелязахме как влакът отминаваше бързо гара след гара. Възрастният ни съпътник разправяше:
- Беше отдавна - в лудите ми младини, бях известен като най-буйният и най-решителният околийски началник. Един ден получавам бързо нареждане да се явя лично при министъра си.

{Още»}

 
ВЕЧЕРЯТА

Георги Балабанов
В края на малкото градче на височината стърчеше самотна вятърна мелница. Отдавна беше замряла и не се чуваше ромона на камъните, които мелеха брашното.

{Още»}

 
ПРОЗОРЕЦЪТ НА ЖИВОТА

Мариана Еклесия
В стаята на санаториума влезе накуцваща жена, опряна на бастунче, с дълбок белег на лицето. Беше около шейсетгодишна, отправи се към леглото до прозореца и с леко кимване поздрави младата в съседното легло.

{Още»}

 
АКТУАЛНО ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКО

Денчо Владимиров
Ето каква необикновена случка имах в първите дни  на новата година. Поучително е да ви я разкажа.
Срещнах съвременник, брадат мъж, левент, красавец, с огнен поглед.

{Още»}

 
ИЗ „ДУМИ НА ПИГМЕЯ” (1923 – 1925)

Рюноске Акутагава
подбор и превод: Литературен свят
МОНАРХИЗМЪТ
Тази история се отнася към Франция от седемнадесети век. Веднъж херцог Бургундски задал на абат Шуази такъв въпрос: «Шарл VI беше безумен. Как, според Вас, би следвало да се съобщи за това по най-деликатния начин?» Абатът отвърнал: «Аз бих казал накратко: Шарл VI е безумен».

{Още»}

 
СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ В ПОНЕДЕЛНИК - 2

Ангел Христов
Предубежденията са най-фалшивите новини, които съществуват. Такова беше и моето, всъщност светът не свърши в понеделник, нито във вторник или в сряда, а още по-малко в четвъртък, защото именно в този ден отново се събрахме в „Библиотеката”, онази наша любима барака от времето на социализма или както и да го наричат сега.

{Още»}

 
СМЯНА НА СЕЗОНИТЕ

Димитър Хаджитодоров
ЕСЕННИ МИНЗУХАРИ
В първите есенни дни повяхналата зелена площ зад блока прилича на износено наметало. Полегнала като след буря, тревата е прорязана от бледи охри снопчета, сякаш изрезки от ненужен пергамент.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Туко Рамирез
Икономиката ни здраво стои на крака. Остава само да започне да ходи.
Законът на улицата вече важи за цялата държава.
Българските хора вече ги играем гуша за гуша.

{Още»}

 
БЕЗСНЕЖНИЯТ ЯНУАРИ

Светла Дамяновска
Прозорецът ми беше отворен, защото термометърът показваше 18 градуса по Целзий. По радиото казаха, че в Южна България изненадващо се бяха върнали щъркелите. Летяха пчели, пеперуди и мухи. Имах наръч разцъфтели нарциси във вазата, на бюрото в кабинета.

{Още»}

 
ЗАГЛАВИЯ С ДОБАВКА

Венцислав Бойчев
МЪРТВИ ДУШИ - вечно живи в избирателните списъци.
ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ - предизборни обещания на кандидатите.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Боян Швентнер
превод: Валентин Димитров
***
Различията ни правят богати, казаха богатите на бедните.
***
Рибарите пускат обратно хванатите малки рибки, съдебната система - хванатите големи риби.

{Още»}

 
ГОРКАТА МАРИЯ

Росица Станева
Когато жената в крайната къща от дългата, засадена от двете страни с конски кестени улица, се помина, това за никого не бе внезапна вест. Очакваха го. Макар че тя бе млада, а детенцето едва на две години, всички с изключение на съпруга й знаеха още преди сватбата им, че тя е обречена.

{Още»}

 
ПЪРВОТО ВЛЮБВАНЕ ИЛИ… ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Добрина Симова
- Бабо, ще ти споделя една голяма тайна, но няма да я казваш на никого! Обещаваш ли ми? Честна мускетарска!
- Съгласна, Слънце! Слушам те с внимание.

{Още»}

 
МОЯТ ГРАД В НАВЕЧЕРИЕТО НА КОЛЕДА

Галина Тодорова

Ако достатъчно дълго време седиш на едно
място, целият свят ще мине пред очите ти.
Китайска поговорка

{Още»}

 
СИВЧО

Сид Чаплин
превод: Любомир Духлински
Из сборника „Скачащото момче” (1946)
Между стръките на ниска каручка стоеше уелско пони, кожата на което лъщеше с невиждана красота. Не можах да устоя на изкушението: пъхнах пръсти в гривата, прегърнах врата му и потупах меките му копринени гърди.

{Още»}

 
ЛЕТЕН ОПИТ

Албена Фурнаджиева
Стаята се намираше в приземния етаж на къщата. Влажно, поело от миризмата на избеното помещение пространство, в което бяха разположени три легла.
На стената беше закачена дълга метална закачалка, на която другите двама съквартиранти бяха нахвърляли дрехи.

{Още»}

 
СВЕТЪТ СВЪРШВА В ПОНЕДЕЛНИК

Ангел Христов
Първи януари, понеделник. Календарът е неумолим. Представям си този ден и мърморя. Ние, съвременните хора, умеем да мърморим. То е нещо подобно на вярата. Едни вярват в един, а други в друг Господ. Но мърморенето е нещо по-висше, то не е свързано с религията, нито с живота.

{Още»}

 
НАГОРЕ

Румен Стоянов
Карах отпуск и реших да отида пеш до манастира: делник беше, малцина излизат в планината, ще мога спокойно да се отдам на съзерцание и размисъл. До неголямата обител с църква от петнадесети век водеше асфалтов път, но и преки пътеки, прекосяващи криволичещото шосе.

{Още»}

 
СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ

Янчо Михайлов
- Как си, бай Стамате? - попита колегата си по страдание Деньо Манерката. - Днес май си дошъл на себе си.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Живко Тачев
Слънцето не страда от това, че някой му е обърнал гръб.
Не бързайте да опознаете себе си. Ще се разочаровате.

{Още»}

 
ПОНЯКОГА ТЕ ОБИЧАМ МНОГО ЗАВИНАГИ

Алфредо Брайс Еченике
превод: Десислава Венева
На моите братя и сестра - Едуардо, Елена и Нелсон
„…И не намерих нещо, върху което да се фокусирам,
което да не ми напомня за смъртта”.
Франсиско де Кеведо

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Ванчо Полазарески
превод: Валентин Димитров
***
Кои ли не се изхранваха върху широките народни маси!
***
Много е честен, едва го купихме.

{Още»}

 
РАЗКАЗ ЗА „КРУШОВАТА МЕЧТА”

Мая Вапцарова
Историята за „крушовата мечта” се разчу из всички Америки. Северна, Южна, Източна, Западна. Начинанието сигурно щеше да завладее и Холивуд, но проблемът беше, че другите заселници от останалите държави и континенти не винаги знаят какво е това  круша. Не че ние сме най-велики по отношение на този прекрасен плод.

{Още»}

 
КОКОШКАТА, КОЯТО ИЗЛЪЧВАШЕ БЕЗРЕДИЕ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА

Йоан Нечев
Този разказ е за това, как не бе написано стихотворението за една кокошка, която без да влиза в конфликт със законите на гравитацията и без никакво напрежение от своя страна пречеше на Вселената да функционира правилно и на практика я караше да се разширява.

{Още»}

 
ЧЕРВИВА ЯБЪЛКА

Иван Енчев
На поета Ивайло Балабанов
Петър Банчев, който вече беше издал доста книги с лирика и проза, от младини обичаше есента повече от всички други годишни сезони, но сега, когато неусетно нагази в третата възраст, я обикна още повече.

{Още»}

 
УЕЙКФИЙЛД

Едгар Доктороу
превод: Любомир Духлински
Из „Цялото време на света” (2010)
Хората ще кажат, че съм напуснал жена си - фактически, може и да е вярно, но не е нарочно! Нямах намерение да дезертирам. Поредица от странни обстоятелства ме доведоха на пълния с боклуци и мръсотиите на миещи мечки таван,

{Още»}

 
НА БАЩА МИ

Невин Садъкова
Всеки се възхищава и обича баща си. Аз не правя изключение. Ще кажете: „Какво толкова изключително има в баща й, та ни занимава с него?” Имайте малко търпение.

{Още»}

 
УРОК

Иван Г. Георгиев
Любо Донев отскоро се бе впуснал в учителското поприще. Още от малък мечтаеше за тази професия и най-накрая тя бе факт. Завърши университета с отличие и имаше късмета веднага да бъде назначен на работа. Преподаваше по български език и литература в едно малко селце.

{Още»}

 
КОЛЕДА, ПРИКАЗКА МОЯ…!

Галина Тодорова
Преди много, много години, когато хората са нямали нито Интернет, нито телевизия… когато книгите са били притежания само на богатите аристократи, обикновените хора се събирали всяка вечер и си разказвали истории. Днес тези истории ги наричаме митове и легенди, но преди те са били приказки.

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Милан Пантич
превод: Валентин Димитров
***
Ние изграждаме могъща държава, само богатите могат да оцелеят в нея.
***
Живият човек може да избира, починалият - само да гласува.

{Още»}

 
ПРЕДИ СРЕЩАТА

Димитър Хаджитодоров
Два месеца след своя знаменит полет, Валентина Терешкова, първата жена, прекарала почти три денонощия в Космоса, посети няколко от най-известните градове на България.

{Още»}

 
БУЦА ОТ КАХЪРИ

Добрина Симова
“Гледа” Дядо Йоцо, “гледа” и не вярва на очите си как така днес, в 21 век, в съвременна България, се строи с такова безхаберие! Без никаква грижа за човека, че всичко рухва, преди да е довършено, а вече започват да му правят ремонт… После втори, трети, до безкрай… Както се казва “дават се грешни [...]

{Още»}

 
КАКВО МИСЛЯТ ВЕЛИКИТЕ ЗА ЖЕНИТЕ

подборка и превод: Любомир Духлински
* * *
Само Адам и Ева бяха изгонени от рая. Как са излезли от там лъвове, орли, бълхи, маймуни и дори ябълките?
Станислав Йежи Лец

{Още»}

 
КАК НЕ МОЖАХ ДА СТАНА КРАДЕЦ

Любомир Халачев
Тежката, непоносима лятна жега беше запалила улиците на града. Домакините, излезли да пазаруват сутринта, бързаха да направят покупките си и да се приберат. Мяркаха се пенсионери като неясни сенки, с вдигнати над главата вестници, за да се скрият от слънчевите лъчи.

{Още»}

 
ДАНА

Росица Станева
Внезапно придошлата горещина на този есенен ден бе не само неприятна, но и лепкава. От челата и подмишниците извираше обилна пот. Хората бързаха да се скрият някъде от разсърденото огнено око на слънцето. Но случайно преминалите край мегдана селяни се бавеха.

{Още»}

 
РЕКАТА НА ЖИВОТА

Георги Балабанов
- Огън, голям огън обхвана дома ми, мили братко! - нареждаше Марина, вдовицата в черно.
- Чух, че са изпратили редовна войска, за да потушат бунта на селяните от Дуранкулак. Имало голямо клане, оставили са много сираци.

{Още»}

 
РОЗОБЕР ПО ПОДЗРАЗБИРАНЕ 7

Йоан Нечев
Писателят Тишо Перото всъщност не беше писател. Както е известно, училища и университети за това никъде няма. Обикновено бъдещите писатели учеха филология или журналистика, ако предпочитаха да тръгнат по пътя на Хемингуей. Но нашият герой дори не бе помислял да изучава нещо подобно.

{Още»}

 
АКАДЕМИЗМИ

Валентин Димитров
***
Преди висшето образование беше безплатно! И днес е така - направо нищо не струва.
***
Информационните технологии позволяват на лекции да спят не само студентите, но и техните преподаватели.

{Още»}

 
ЖИВИ ВЪГЛЕНИ

Димитрина Бояджиева
Надул гайдата в подлеза на Уолстрийт, Деян Бонев вижда през полупритворените си клепачи скупчените хора от неделните тълпи. Той надува гайдата, песента избликва, а хората го слушат като омагьосани - ненадминат майстор, бреййй!!! и… дзън-дзън, падат центове в черното куфарче.

{Още»}

 
МНОГО КЪС РАЗКАЗ

Албена Фурнаджиева
Нямаше да отиде на изложбата. Първо - защото той със сигурност щеше да е там.
Второ…
Но как може втори месец да не се обади?!

{Още»}

 
РАЗКАЗ В РАЗКАЗА

Мюмюн Тахир
На приятеля и поета Тенко Тенев
Невижданата лятна суша изгори зеленото още на пъпка и корен, а суровата зима докара глада. Малкото събрано сено и връшниците свършиха  бързо и по добитъка тръгна мор. Селцето е застинало в тишина между високите покрити с хвойни и камънаци хълмове Токаджък, откъдето изгряваше слънцето и Бакаджък, където то си [...]

{Още»}

 
НАШИТЕ ЗИМНИ МАХЛЕНСКИ ИГРИ

Николай Ангелов
Зимните ни махленски игри бяха изцяло свързани със снега. През 50-те години на миналия 20-тия век, а и след това, през 60-те, падаше много сняг, не като сега. Запомнил съм, че през онези години около първи ноември падаха първите снежинки, които, разбира се, се топяха бързо.

{Още»}

 
СИРОМАШКА ЛЮБОВ

Георги Балабанов
Автобусът от областния град до най-отдалеченото село пристигна. Шофьорът нощуваше тук в специално отредена за него стаичка. Огледа седалките да не би някой нещо да е забравил и като се увери, че всичко е наред, слезе с малката си чантичка в ръка.

{Още»}

 
НАГОРЕ И НАДОЛУ ИЗ КОИМБРА

Жозе Сарамагo
превод: Десислава Венева
откъс от „Пътуване из Португалия”
Заваля. Следобед, по някое време, небесата се разтвориха. Но този пътешественик не е от хората, които се отказват при първия пороен дъжд, защото той продължи по пътя си, напук и на втория, и третия порой.

{Още»}

 
В ИМЕТО НА БОБИ

Хулио Кортасар
превод: Любомир Духлински
Вчера той стана на осем години, празнувахме страхотно рождения му ден, а Боби се зарадва на виещото се влакче, футболната топка и тортата със свещички.

{Още»}

 
ИЗ „ЖИВОТЪТ НА ИДИОТА” (1927)

Рюноске Акутагава
превод: Литературен свят
ОКОВИ
Той и жена му се заселиха в една къща заедно с приемните му родители. Това стана, защото реши да постъпи на служба в редакцията на един вестник. Разчиташе на договора, написан на лист жълта хартия. Но впоследствие се оказа, че този договор, с нищо незадължаващ издателството, задължава само него самия.

{Още»}

 
СЪН С МАМА

Красимир Симеонов
СЪН С МАМА
- Няма такова нещо като “светът става по-лош”! Просто с годините ти се пресели някъде далеч - на едно по-мрачно и по-тъжно място…
- Ама защо?

{Още»}

 
АФОРИЗМИ

Милан Р. Симич
превод: Валентин Димитров
***
Мислите си, че ми е лесно, щом съм мафиот? Не ви е грижа, че не ми върви трудовият стаж!

{Още»}

 
СКИТНИК

Сид Чаплин
превод: Любомир Духлински
Из сборника „Скачащото момче” (1946)
В края на Градинската улица момчето се обърна и хукна по пътеката към оградата. Отначало то забеляза едва различима пътека, достигаща другия край на широката поляна до живия плет, после прехвърли поглед към бика, мирно пощипващ гъстата сочна трева край езерото.

{Още»}

 
ЗА НАСЪЩНИЯ ХЛЯБ И КОЛАТА

Мариана Еклесия
Млад мъж, който искаше да се омъжи за богата вдовица с три деца в село отвъд планината, спря на билото в малкия параклис и попита отшелника дали е намислил добро за себе си.

{Още»}

 
ВЪЛКЪТ

Херман Хесе
превод: Красимира Василева
Никога не бе имало толкова жестоко студена и дълга зима във френските планини. От седмици въздухът беше чист, свеж и студен.

{Още»}

&n