40 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ШОЛОХОВ

Захар Прилепин

превод: Литературен свят

(21 февруари - 40 години от смъртта на Шолохов)

Снимка от 1941 г. Триумфатор, съветска суперзвезда, чиито снимки се продават в павилионите на Съюзпечат по цялата страна. Бил е по-популярен от всички артисти.

През миналата, 1940 година, след 15 години работа, е завършил «Тихият Дон». В началото на 1941 г. той ще получи за него първата Сталинска награда (тя е стартирала преди самата война) - за роман за казака, който бил при червените в средата на първи том и две странички от четвърта книга - а в останалото време воювал за белите и кръжал по Дон в казашки банди.

Фадеев бил против да се даде наградата на Шолохов, който така и не довел Мелехов при червените. Но Сталин решил по своему.

Това е последната предвоенна снимка на Шолохов.

По-нататък ще бъде войната. 4 фронта. Пагони на полковник. «Те се сражаваха за родината» - замислен като тритомник. Това, което познаваме - е вторият том. Първият ще бъде изгорен. Още ще бъде «Съдбата на човека», Нобеловата награда и невероятната световна слава - милиони продадени книги на десетки езици.

И писмо от 1979 г. до Брежнев за това, че ако страната не извърши руски поврат (без да отстъпва от социализма), не изправи идеологията си - страната я чака беда.

По шолоховското писмо се събрала цяла комисия от членове на ЦК. Те се посъвещавали и произнесли присъдата си: другарят Шолохов преувеличава.

Всички членове на комисията ще доживеят до перестройката и ще успеят да видят разпада на СССР. Шолохов ще умре в прословутата 1984 година.