ВРЕМЕТО НА ЧЕ

нашият свят се нуждае от герои

Александър Проханов

превод: Литературен свят

Че Гевара умря. Че Гевара го няма от няколко десетилетия. Но той съществува. Защото Че Гевара е бил винаги. Революцията е била винаги. Тя е възникнала в момента на сътворението на света. Господ е създал материците, звездното небе, океаните. И той е създал революцията. Революцията е онова, което движи континентите, движи галактиките, не дава да загаснат звездите.

Революцията се сражава с ентропията. Смъртта се сражава с възкресението от мъртвите. Прометей беше Че Гевара. Спартак беше Че Гевара. Иисус в своя човешки ипостас беше Че Гевара. Лутер беше Че Гевара. Емелян Пугачов беше Че Гевара. Пестел беше Че Гевара. Ленин беше Че Гевара. Че Гевара не е човек, това е скоростта на светлината.

Ако на физиците бяха възложили да напишат историята на човечеството във физически термини, те биха написали формулата E = MC на квадрат. Където С е скоростта на светлината, това е Че Гевара, М - е революцията, а Е - историята на човечеството.

Убиха Че Гевара и му отрязаха ръцете. Но и отрязани, ръцете на Че Гевара вършат своето дело. Те ваят света, те рисуват ескизи за бъдещето на човечеството. Те изтриват сълзите на обиденото дете. Те стискат цевта на автомата. Тяхното ръкостискане спасява хората от униние.

Че Гевара е дете на бушуващия латиноамерикански континент. Идеята за християнската божествена справедливост, тайнствената, отвеждаща към недрата на материковите платформи, мистична енергия на ацтеките и инките, огненото семе на социализма - всичко това превръща Латинска Америка в един неспирен революционен вулкан. Революционните вулкани на Латинска Америки не са загаснали. От тях се издига сребристо-сив дим, плиска огънят на нагорещеното земно ядро.

Никарагуа, където бях обгорен от никарагуанската революция на Сандино, е дело на ръцете на Че Гевара. Сандино е никарагуанският Че Гевара. В никарагуанското градче Сан Педро дел Норте, където отбивахме атаките на контрасите, идващи като лавина от Хондурас, на нас ни помагаше Че Гевара.

В залива Фонсека, където се сражаваха граничните катери на никарагуанци и хондурасци, разменяйки си картечни откоси, и куршумите летяха към палубата на нашия катер заедно с летящите блестящи риби, онзи бой води Че Гевара.

На брега на Рио Коко, където сандинистите си проправяха път през разтопената отровна селва, аз носех на рамото си тръбата на миномета, помагайки на войниците, а до мен в тази топла (млечна) мъгла вървеше Че Гевара.

Буржоата и олигарсите заловиха Че Гевару, биха го, отсякоха му ръцете, мислейки, че са го победили. Но мъчениците не могат да бъдат победени. Те управляват човешката история от своите затвори. Те я управляват и от ешафода.

Тогава буржоата и олигарсите измислиха дяволска хитрост. Те решиха да опитомят Че Гевара. Онези, които го убиха някога, решиха да го направят свой символ, своя емблема. Започнаха да печатат неговото брадато лице, черната му барета върху разкошни дрехи, сувенирни тениски, по фасадите на ресторантите в Лас Вегас, покривайки това лице с блестящи брилянти.

Те решиха да покрият Че Гевара със захарна пудра, смятайки, че в този вид той ще бъде безопасен. Но опитайте се да покриете със захарна пудра ръчна граната. Опитайте се да покриете със сладък малтодекстрин ствола на гранатомета.

Днес светът е обхванат от световна революция. Хората търсят нова истина, нова красота, нова божествена справедливост. Светът се нуждае от герои. А революцията се нуждае от своите пророци и мъченици. Вижте картата на света. Навсякъде, където бушува народното негодувание, където хората оставят мотиките, лопатите и вземат автоматите, защитавайки своите прагове, своите деца, гробовете на предците си, защитавайки онези принципи и велики слова, които са легнали в основата на великите световни закони, в основата на свещените текстове, навсякъде там е Че Гевара.

Времето на Че настъпи.

30 август 2017