КЪРВАВА ДИСКОТЕКА В ДЖУНГЛАТА

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

На 27 юли Виетнам отбелязва Ден в памет на загиналите за независимостта на страната.

Цялата история на Виетнам е борба с колонизаторите.

В древността Виетнам неведнъж е изпитвал агресията на могъщия си северен съсед Китай.

А от Втората световна война насам Виетнам почти без прекъсване се е сражавал за своята независимост срещу японци, французи и американци.

Интервенцията на САЩ във Виетнам през 1964 г. сложила началото на може би най-кървавата и разрушителна война след 1945 г.

За 8 години война във Виетнам от 1965 до 1973 г., американската авиация е извършила 36 милиона (!) бойни полети срещу градовете и селата на тази страна.

Общо за годините на Виетнамската война американската авиация е хвърлила над Виетнам 5 185 800 тона бомби или по 100 кг на всеки жител на тази страна включително бебетата.

Освен бомби американците хвърлили над Виетнам 500 хиляди тона напалм и по данни на министерството на отбраната на САЩ са пръснали химически препарати на 10% от територията на Южен Виетнам.

Американците във Виетнам са използвали общо 72 млн. литра «Agent Orange», в т. ч. 44 млн. литра с диоксин.

Днес във Виетнам има 4,8 милиона жертви на това отровно вещество, в т. ч. три милиона непосредствено жертви на «оранжевия дъжд».

Справка от руската Уикипедия: “Агент «оранж» е смес 1:1 от 2,4-дихлорфеноксиоцетна киселина (2,4-Д) и 2,4,5- трихлорфеноксиоцетна киселина (2,4,5-T), както и редица други използвани в конфликта химически препарати (Orange II, Purple, Green, Dinoksol и Trinoksol), се е произвеждал по опростена технология на синтез. Във връзка с това той е съдържал значителна концентрация на диоксин - мутаген, който предизвиква онкологични заболявания и генетични мутации при взаимодействие с хора и други живи същества. Като цяло не по-малко от 14 % от територията на Виетнам е била подложена на тази отрова.”

И още един щрих: по времето на Виетнамската война върху тази страна са хвърлени повече бомби в тротилов еквивалент, отколкото за цялата Втора световна!

Броят на убитите виетнамци варира от 2 до 7 милиона души. Но освен виетнамци са загивали също лаосци и камбоджанци.

Символ на зверствата на американските войници във Виетнам е село Сонгми. Наричат го виетнамския Хатин.

В това село нямало партизани. Но американските войници от ротата “Чарли” убили тук 504 души, в т. ч. 182 жени (от тях 17 били бременни) и 173 деца, включително 55 бебета.

Такива села като Сонгми има няколко. И това са само тези, които са известни.

Виетнамците загиват и досега от мини, останали от онази война.
За да се почисти земята на страната от използваното от американците химическо оръжие, на Виетнам ще са необходими още много години и милиарди долари.

Американците за времето на Виетнамската война изгубили 58 250 убити и 303 600 ранени.

Загубите на американската авиация във Виетнам са 4500 самолета и вертолета или 50% от всички ВВС на САЩ по онова време.

Ако си спомним фактите от историята на Виетнамската и Корейската война, става напълно ясно защо севернокорейците днес предпочитат смъртта пред американската демокрация.

Добре би било и американците да помнят резултатите от Виетнамската война, преди да се пъхат някъде със своята “демокрация”.

27.07.2017