КАК АФГАНЦИТЕ СА БИЕЛИ БРИТАНЦИТЕ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

През деветнадесети и двадесети век англичаните нахлуват в Афганистан три пъти.

И всички три пъти са бити.

В началото на 21 век те отново нахлуха в Афганистан вече заедно с американците и прочие немци. Тази война се води и досега…

Първата англо-афганска война от 1838 - 1842 г. завършила за англичаните крайно плачевно. По време на тази война англичаните претърпели едно от най-позорните поражения в историята си - афганците напълно, в буквалния смисъл на думата, унищожили 30-хилядния експедиционен корпус на генерал Елфинстън (оцелял само един човек: лекар на име Брайдън).

Първата война не научила на нищо англичаните и през 1878 г. Британия отново нахлула в Афганистан.

Имайки абсолютно преимущество в артилерията и съвременната по онова време армия, британците относително бързо овладели големите градове на страната, включително Кабул.

Страната започнал да управлява британският резидент сър Луи Наполеон Каваняри - британски дипломат от френски произход.

Но не за дълго. След няколко месеца в Афганистан избухнало въстание срещу окупаторите и сър Каваняри бил убит направо в собствения си дворец заедно с приближените си.

Марионетката на британците - емирът Якуб Хан, познавайки своите, навреме избягал в британска Индия (сега Пакистан).

Начело на въстанието застанал синът на сваления от англичаните проруски емир Мухаммад Аюб Хан.

С 25-хилядна войска той поел от Херат към Кандахар, но при село Майванд, на пътя, съединяващ двата града, бил спрян от отряд на британците под командването на бригадния генерал Бъроуз.

Тук на 27 юли 1880 г. се състояла битка, влязла в историята като Майвандска. Афганците били 10 пъти повече, но англичаните имали абсолютен превес в артилерията.

Но и артилерията не ги спасила. Смъртоносния огън не спрял афганците - те щурмували позициите на англичаните дотогава, докато на англосаксите не им свършили боеприпасите.

А завършило сражението с това, че въпреки огромните загуби - 2500 убити и толкова ранени, афганците напълно разгромили отряда на Бъроуз.

Оцелелите британци избягали в Кандахар, който скоро бил обсаден от афганците под командването на Аюб Хан. Обсадата продължила повече от година и само пристигналият на помощ на обсадените корпус под командването на генерал Робъртс ги спасил.

Поради невъзможността си да потушат въстанието, англичаните използвали тактиката разделяй и владей, настройвайки емирите един срещу друг. Тази тактика сработила и в края на краищата на афганския престол се възкачил проанглийският емир Абдур Рахман.

Колониалният режим в Афганистан продължил 39 г. - до 1919 г. Именно през тази година, на върха на своето могъщество, Британия претърпяла окончателно и едно от най-позорните в своята история поражения.

Въпреки абсолютното си преимущество във въздуха и огневата си мощ в тази война, англо-индийската армия понесла загуби, превишаващи афганските 2 пъти.

Нещо повече, по време на тази последна англо-афганска война, афганците успели да пренесат бойните действия на територията на Британска Индия.

В резултат на третата война Британия признала независимостта на Афганистан и следващите 80 години британците не са нахлували в Афганистан.

Ще видим как ще завърши четвъртата война на аглосаксите в Афганистан.

27.07.2017 г.