ЗАХАР ПРИЛЕПИН: „ЦЕЛТА НА МАЛОРУСИЯ Е ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА С РУСИЯ И БЕЛОРУСИЯ”

превод: Литературен свят

Известният писател, майор от армията на ДНР и съветник на ръководителя на ДНР коментира за „Комсомольская правда” създаването на новата държава, учредена в Донецк

Известният писател и замполит на батальон от армията ДНР Захар Прилепин в ексклузивно интервю за „Комсомольская правда” разказа как вижда новата държава Малорусия. За създаването й, напомняме, заявиха на 18 юли 2017 г. властите на ДНР.

Александър Коц:

- За теб това заявление беше ли неочаквано?

Захар Прилепин:

- Не, ние наистина искахме да направим сюрприз и за Москва, и за Вашингтон, и, разбира се, за Киев, преди всичко. И за Одеса, и за Харков. И аз виждам какво се случва. Хората като цяло разбират вече историзма на това събитие, но мисля, че няколко чиновници стоят на прозорците в Киев и искат да скочат с вик „Руснаците идват!”

- Захар, обясни, за какво и защо именно сега?

- Защото темата назря. Защото наблюдаваме бързия суицид на Украйна през всички тези три години и разрешавахме текущите военни задачи, дипломатическите, политическите и други. Сега Донецк напълно сериозно и на всички основания казва, че е способен да поеме столичните функции и е готов да осигури законност и ред с помощта на своите въоръжени сили във всички територии на Малорусия.

- Захар, кои региони в настоящия момент се присъединиха към Малорусия? Откъде бяха представителите?

- Мисля, че имаше представители от всички региони, но се изказаха от Киев, от Одеса, от Днепропетровск, от Харков.

- В какви граници ще бъде Малорусия? И сега в какви граници е?

- Захарченко каза, че няма да дадем и Лвов. В сегашните граници, това, което досега се наричаше Украйна. А по-нататък е просто въпрос на установяване на администрация…

- А правилно ли е да се каже, че ЛНР и ДНР са се обединили сега в една държава?

- Не, мисля, че е рано. Донецк обяви, че е готов да поеме функциите на столицата и се нагърбва с тях. А отделните въпроси, частните, относно Луганск, Полтава и Запорожието, мисля, че ще обсъждаме.

- Какво ще стане с минските споразумения?

- Конституционният акт, обявен и приет от нас единодушно, всъщност абсолютно се вписва в минските споразумения. Нещо повече, Донецк се отказа доброволно от редица преференции, които имаме по минските споразумения, за да създаде обща държавност.

Първо, ние де факто преставаме да бъдем сепаратисти, вече не могат да ни наричат така, защото се обявяваме за единна държавност. И със сигурност преставаме да бъдем терористи, защото сме за мирно решаване на въпроса и дори предложихме необходимия за това документ.

Донецк се отказва от много преференции, просто, за да се разтвори в общата пълнота на малоруската държавност.

- Т. е., това вече е курс не към присъединяване към Русия, а към самостоятелна голяма държава?

- Това е самостоятелна държава, която несъмнено си поставя за задача създаването на обединена държава - Малорусия, Белорусия и Русия.

——————————

https://www.vrn.kp.ru/, 18.07.2017 г.