Интервю

ФАЛШЪТ В ПОЕЗИЯТА НЕ СЕ ПРОЩАВА

Людмил Симеонов
Спомен за Рашко Стойков
Един от поетите, който винаги ме е впечатлявал с категоричността, мъжествените интонации и непоносимостта си към приспособленчеството и конформизма, е Рашко Стойков  (1934-2014), един от плеядата старозагорски поети.

{Още»}

 
ГИНКА БИЛЯРСКА: „ПОЕЗИЯТА Е ИЗПОВЕД, КОЯТО СЕ НАДЯВА ДА БЪДЕ ЧУТА И РАЗБРАНА”

Людмил Симеонов
Гинка Билярска (1946-2007) е един от майсторите на хайку в българската литература. Тя е родена през 1946 г. в Свищов. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски”, факултет Славянски филологии. Журналист, автор на пиеси, стихове, есета, статии.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ: „НАЦИОНАЛНАТА ДУХОВНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗРОДИ…”

интервю на Георги Н. Николов с поета Лъчезар Еленков
- Приятелю, какво трябва да бъде лицето на националната ни духовност, за да надгражда собственото си бъдеще?
- Да възкръсне! През последните тридесет години лицето й се покри с патина. Промени се истинският й образ. Как ще надграждаш собственото си бъдеще, ако си изгубил националната идентичност на своята [...]

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГЪЛЪБОВ: „СТРЕМЯ СЕ ДА БЪДА ЧУТ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ…”

Интервю на Георги Н. Николов с писателя Георги Гълъбов от Австралия
- Господин Гълъбов, след десетилетия живот по света, чувствате ли се интегриран в австралийското общество? Какво Ви предлага то и какво му давате Вие?
- В Австралия се заселих след десет години живот в ЮАР, където политическото неравновесие в обществото правеше живота несигурен и цветът [...]

{Още»}

 
БОЙКО БЕЛЕНСКИ: „СТРОИЛИ СМЕ И ПАК ЩЕ СТРОИМ!…”

Интервю на Георги Н. Николов с писателя Бойко Беленски

- Драги Бойко, кога един народ посяга повече към историческото четиво - когато съдбините му са в апогей, или, както е у нас, когато цари хаос, униние и невяра в бъдещето?

{Още»}

 
ВСЕКИ ДЕЛНИК ИМА КРАСОТА

с Дамян П. Дамянов разговаря Георги Гривнев
Дамян П. Дамянов /1935-1999/ е сред най-популярните съвременни български поети. Роден в Сливен, той е автор на поетични и белетристични книги, сред които: „Очакване”, „Коленича пред тебе”, „Пред олтара на слънцето”, „И си отива лятото”, „Като тревата”, „Вчера по същото време”, „Да бях хляб”, „Радостно, тъжно и светло”,

{Още»}

 
ПРИ РЕКАТА НА ДЕТСТВОТО СВЯТО

с Павел Матев разговаря Георги Гривнев
Павел Матев /1924-2006/ е роден в село Оризово, Старозагорско. Завършил е славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Първите му стихове са от 1946 г. в старозагорския вестник „Литературен подем”.

{Още»}

 
ГАВРАИЛ УЗУНОВ: „СМИСЪЛЪТ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е В СЪЗИДАНИЕТО”

с писателя Гавраил Узунов разговаря Георги Гривнев
Гавраил Узунов /1906-1994/ е роден в село Пещера, Смолянска община. Завършил е медицина в Италия и Франция. Автор на художествената летопис „Потомци”.  Гавраил Узунов написа и втора част, която още не е издадена.

{Още»}

 
ФЬОДОР СУХОВ: „ИДЕАЛЪТ Е ЕДИН – ГРАЖДАНСТВЕНОСТ”

с поета Фьодор Сухов разговаря Георги Гривнев
Поезията на Фьодор Сухов е добре позната на ценителите на изящната словесност в Русия. Роден и израснал в село Красний Осьолок - Подмосковието. От ученическата скамейка заминава на фронта.

{Още»}

 
УСИН КЕРИМ: „ЗАВИСТТА И КЛЕВЕТАТА СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ”

с поета Усин Керим разговаря Георги Гривнев
Усин Керим  /1928-1983/  е роден в гр. Тетевен, но прекарва по-голямата част от живота си в гр. Чепеларе, откъдето е съпругата му.

{Още»}

 
ЛЕРМОНТОВ – СЪЗДАТЕЛ НА СПЕЦНАЗА

превод: Литературен свят
На въпросите на Сергей Правосудов отговаря отговорният секретар на Руския Лермонтовски комитет полковник Алексей Валериевич Захаров

{Още»}

 
ЛАДА БАУМГАРТЕН: „В ХАСКОВО СЕ РОДИ ЗАДУШЕВНА АТМОСФЕРА…”

29 поети и писатели от 14 държави гостуваха на хасковските творци
интервю на Тодорка Николова

Лада Баумгартен, президент на Международната писателка гилдия и на Международния фестивал „Руский стиль” гостува в Хасково за първи път. Тя пристигна в Града но Богородица с 29 души от гилдията, от 14 държави.

{Още»}

 
РОДЕН ОАЗИС НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО

Интервю на Георги Н. Николов със Снежана Галчева - основател и председател на Салона за култура и духовност в Чикаго

- Снежана, как намираш съвременната ни духовност тук, в България? Съответства ли тя на световните критерии, или стои в традиционните си балкански рамки?

{Още»}

 
ЕДИН ЧАС ПРИ ПИСАТЕЛЯ ДАМЯН КАЛФОВ

С писателя Дамян Калфов разговаря Стоян Дичев

- Къде е според Вас мястото на писателя в живота, г-н Калфов?
- Там, където го намери той. Не намери ли мястото си преди всичко в собствената си среда, от която е излязъл, той се губи, изменя на себе си.

{Още»}

 
РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: „ТРУДЪТ НА МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ БЕШЕ ОГРАБЕН С ПРИВАТИЗАЦИЯТА”

Румен Воденичаров отговаря на въпроси на в-к „Галерия”
- Като се има предвид средната възраст на българския мъж - 80 години си е направо постижение. Преди два дни дъщерята на мой колега, пристигнала от САЩ, ме попита имам ли моя тайна за дълголетие.

{Още»}

 
СВЕТЪТ НА БЪДЕЩЕТО

с историка Андрей Фурсов разговаря Олег Морозов
превод: Румен Воденичаров
- Накъде отива светът т.е. как Ви изглежда картината на бъдещето?
- Светът стремително върви към края на капитализма. От последния остана твърде малко: на практика пазар вече няма, има глобални монополи.

{Още»}

 
РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: „КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАНТАДЖИИ-СОРОСОИДИ ИЗПИТВАМ НЕПОНОСИМОСТ”

Отговори на Румен Воденичаров на въпроси на Георги Асьов за „Минаха години”
*
След 6 месеца ще навърша 80 години. Не е лошо като постижение като се има предвид средната възраст на българския мъж. Моето поколение учеше яко. В нашия клас бяхме 10 пълни отличници. Спортувахме много, но без да гоним постижения.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ ЛУКЯНЕНКО: „ПОДВИГЪТ НА ЗОЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВЕКОВЕЧЕН”

София Вастанова
превод: Литературен свят
Известният писател Сергей Лукяненко сподели вижданията си за военното кино и разказа какво не трябва да се избягва при снимането на филма за Зоя Космодемянска.

{Още»}

 
НАДЯ МИХАЙЛОВА: „ЕМИЛ МАНОВ ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ СТРЕМЕШЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА ОБЩЕСТВОТО С ХУМАННИТЕ СИ ГЕРОИ…”

интервю на Людмила Писарева с Надя Михайлова
- В какво се състои интелектуалната биография на Емил Манов?
- В художественото претворяване на прогресивните идеи и убеждения, които са го вълнували още от най-ранна младост. Като ученик в Първа мъжка софийска гимназия  е един от активните участници в списването на „Ученически подем”.

{Още»}

 
ЛИДИЯ СПИРИДОНОВА: „ГОРКИ Е ГОЛЯМ СЪС СВОЕТО СЪРЦЕ И ПАТРИОТИЗЪМ…”

интервю на Екатерина Баранова
превод: Литературен свят
Навършиха се 150 г. от рождението на великия „пролетарски писател”, основоположника на метода на социалистическия реализъм в изкуството Максим Горки. В съветско време с него са си кореспондирали почти всички световни лидери.

{Още»}

 
ЕВГЕНИЙ СПИЦИН: „ПРОСТО ПРАЗНИК НА МИРА”?

превод: Литературен свят
На 9 май 1945 г. съветският народ начело с върховния си главнокомандващ Йосиф Сталин победи нацистка Германия - потвърждавайки по този начин силата на съветския строй и спасявайки света от кафявата чума.

{Още»}

 
ПЕТКО КАНЕВСКИ: „НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” ПРЕЗ 2018 г. СА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ И МИХАИЛ СИНЕЛНИКОВ”

Интервю на Лияна Фероли
Нашите служители  на книгите го доказват, като работят напълно отдадено на вложения в буквите ни сакрален дух. И тази година от 26 април до 8 май Димитровград се превърна в поетичната и културна столица на страната ни.

{Още»}

 
КАК СЕ СВАЛЯ КРИЛАТА РАКЕТА „TOMAHAWK“

превод: Румен Воденичаров

Генерал полковник Анатолий Ситнов е бивш началник на въоръженията в руската армия от 1994 до 2000 г. Неговият разговор с главния редактор на вестник „Аргументы недели” Андрей Угланов ще задоволи интереса на всеки, който следи събитията в Сирия и си е задавал въпроси за войните в бивша Югославия и Ирак.

{Още»}

 
ЗАЩО В ЧЕХИЯ „ЗАБРАВИХА” ЮБИЛЕЯ НА НАЙ-ЯРКИЯ СИ ПИСАТЕЛ-АНТИФАШИСТ

интервю на Игор Емелянов
превод: Литературен свят
Четяха го Че Гевара и Ерих Мария Ремарк. Неговият „Репортаж с примка на шията” е преведен от чешки на повече езици от знаменитите „Приключения на храбрия войник Швейк”.

{Още»}

 
ЕВГЕНИЙ СПИЦИН: „СТАЛИН ПЪРВИ ЗАПОЧНА БИТКАТА С ГЛОБАЛИЗМА”

интервю на Александър Гришин с историка Евгений Спицин
превод: Литературен свят
През есента на 1952 г. в Москва се провежда 19 конгрес на ВКП(б)-КПСС - последният «сталински» конгрес. С какво била забележителна речта на Сталин, защо тя е актуална и днес, за Радио «Комсомольская правда» разказва историкът, съветник на ректора на МПГУ Евгений Спицин.

{Още»}

 
ИВАЙЛО ХРИСТОВ: „МАТРИЦАТА НА БЪЛГАРСКОТО БИТИЕ Е ЖИВОТ НА НОКТИ”

интервю на Георги Н. Николов с доц. Ивайло Христов
- Приятелю, в контекста на твоите научни интереси, нека поговорим първо за нашата народопсихология. Какви най-позитивни черти вмества в себе си и какви - негативни? И много ли е променена от Възраждането, та до днес?

{Още»}

 
С ТЪГА В ПРИИЖДАЩИЯ СТУД

интервю на Светлана Сметанина
превод: Надя Попова
Сред авторите на излезлия наскоро сборник „Часът на мъжеството: гражданска поезия от Донбас, 2014 - 2015 година” е поетът, режисьорът, драматургът Юрий Юрченко. Преди една година той влезе в народното опълчение, беше пленен от т.нар. национална гвардия на Украйна и по време на плена подложен на тежки изтезания.

{Още»}

 
КИРИЛ КАМБАРЕВ: „НЕ ЗАБРАВЯМ КОРЕНИТЕ СИ…”

Българите са упорити, всеотдайни, трудно падат духом, а това са качества, на които доста англичани могат да завидят., споделя творецът
Интервю на Георги Н. Николов с писателя Кирил Камбарев
- Господин Камбарев, след повече от десетилетие живот в чужбина, чувствате ли се интегриран в английското общество? Какво Ви предлага то в сравнение с българското и какво му [...]

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ: „ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ МИЛОСТИ Е ТАЗИ КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО”

Тази милост особено силно тупти в сърцето на родопчанина, за който само слънцето стои по-високо от родината
интервю на Лияна Фероли

В навечерието на Деня на виното и любовта в кърджалийското читалище беше представен сборникът с разкази на Светозар Казанджиев “Милост”.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ: „СВОБОДАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА…”

Интервю на Георги Н. Николов с проф. д-р Златимир Коларов
- Проф. Коларов, вие сте изтъкнат медик, филмов сценарист, писател… Какъв скрит подтик обединява тези изяви и коя сред всички Ви представя най-добре като личност?

{Още»}

 
ЗЛАТКА ТИМЕНОВА: „НИКОГА НИЩО НЕ Е САМО ЧЕРНО ИЛИ САМО БЯЛО”

Интервю на Георги Н. Николов със Златка Тименова, преподавател по български език в Лисабон
В Португалия българската култура почти не е позната. Масовият португалец знае за „Българските гласове”, за Стоичков, Балъков и Йорданов. Много от португалците се сещат за България като страна, през която са минали, пътувайки за Гърция или Турция…

{Още»}

 
ХЕМ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА НА ПРЕХОДА!..

С поетесата и белетристка Павлина Павлова разговаря Георги Н. Николов
- Павлина, какво е нивото на криминалната литература, издавана у нас? Имам предвид - от съвременни български автори.

{Още»}

 
КРАЯТ НА ЕДИН ПРЕСТЪПЕН ТРИБУНАЛ

Интервю на Илиана Велева с Румен Воденичаров
- Г-н Воденичаров, в 2011 г. написахте гневна статия „Един позорен съд си отива” по повод предаването на ген. Ратко Младич на Международния съд за бивша Югославия (МСБЮ).

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ: „С БАЩИНИ КОСТИ СА ИЗГРАЖДАНИ ЯКИТЕ ТЕМЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ..”

Интервю на Лияна Фероли
Димитър Константинов Златев е новият носител на Националната награда за детска литература на името на талантливата писателка от Кърджали Петя Караколева.

{Още»}

 
ПАНЧО МИХАЙЛОВ: „ПИСАТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА ИЗТЪКВА ЗЛОТО, ПРОТИВОРЕЧИЯТА И ПОРОЦИТЕ”

С писателя Панчо Михайлов разговаря Стoян Дичев

- Смятате ли, г-н Михайлов, писателя като пътеводител на устрема към културно възмогване? В тая насока какви задачи, според Вас, има да разрешава той?

{Още»}

 
ДОНЧО ЦОНЧЕВ: „ОСТАВАМ БЕЗНАДЕЖДЕН ОПТИМИСТ…”

Интервю на Ангел Тонов с писателя Дончо Цонев
- Промените какво са Ви дали като човек и на какво са Ви попречили?
- Отнеха ми възможността да стана добър геолог, моята голяма мечта. Баща ми е литераторът вкъщи. Законът на фамилията е децата да правят това, което не са правили родителите. Не съм доволен от постигнатото като [...]

{Още»}

 
КАТО МОСТ МЕЖДУ ДВА СВЯТА…

Дорис Ернандес-Дукова е родена в България. Нейната майка е българка, баща й - колумбиец. Завършила е Техническия университет - Пловдив.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ: „ЗАГИНАЛИТЕ НАПИРАХА В СЪЗНАНИЕТО МИ…”

интервю на Ангел Тонов с писателя Веселин Андреев
- Другарю Андреев, кога се роди идеята за Вашата мемоарна творба? Разкажете творческата й история.
- Замисълът, твърде далечен и неясен, се появи още по времето на излизането от печат на „Партизански песни”, около 1948-1950 година.

{Още»}

 
ВСИЧКИ КОНТАКТИ С РОДИНАТА СА ДОБРЕ ДОШЛИ…

Интервю на Георги Н. Николов с журналистката от радио SBS Дияна Копринкова
Дияна Копринкова е радиожурналист с повече от двадесетгодишна кариера в различни български и световни медии като БНР, Българската секция на Би Би Си - Лондон и Българската програма на радио SBS в Австралия.

{Още»}

 
СВЯТОСЛАВ МОЙСЕЕНКО: „РУСИЯ Я СЪХРАНЯВА ЧИСТОТАТА НА РУСКАТА ДУША!”

Интервю на Денчо Владимиров с именития  творец и ръководител на знаменитата „Творческая Мастерская-Москва” Святослав Мойсеенко
- Каква е днес съдбата на творческия човек в Русия?

{Още»}

 
СНЕЖАНА ГАЛЧЕВА: „С ПОЛОВИН СЪРЦЕ СЕ ЖИВЕЕ ТРУДНО…”

интервю на Георги Н. Николов
Снежана Галчева е родена в София. Поет и журналист. Завършила е специалността българска филология. От дванадесет години живее и работи в САЩ - Чикаго, и продължава да пише поезия.

{Още»}

 
ДОБРИ ЖОТЕВ: „ПОЕЗИЯТА Е МИСЛЕЩО СЪРЦЕ, НО И ЧУВСТВАЩ МОЗЪК”

с писателя Добри Жотев разговаря Ангел Тонов
- Кажете нещо за първата Ви творба?
- Написах я на 10 години за смъртта на един мой съселянин. Бях сам, нямах читател и я прочетох на нашето куче. То стоеше, слушаше и въртеше опашка.

{Още»}

 
ДВА РАЗГОВОРА С НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

С писателя Николай Хайтов разговаря Ангел Тонов
Предварителен  разговор с Николай Хайтов
- Преди да започна да пиша, пия липов чай с лъжица мед за настройка.
Когато започвам да пише разказ, зная предварително края. Търся интересно начало, а след това запълвам това между началото и края.

{Още»}

 
НИКОЛАС МАДУРО: „ВЕНЕЦУЕЛА Е ЖИВА…”

превод: Литературен свят

Венецуела се подготвя за избори за учредително събрание, което ще реши въпроса за промяната на конституционния строй.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „30 ГОДИНИ ОЧЕРНЯНЕ ИМЕТО НА СТАЛИН СЕ РАЗБИ В НАРОДНАТА ЛЮБОВ”

Андрей Фурсов пред „Колокол России”
превод: Литературен свят
Мнозинството жители на Русия подкрепят поставянето на мемориални плочи и други знаци в памет на заслугите на Йосиф Сталин. Такива са резултатите от допитването, проведено от Общоруския център за проучване на общественото мнение.

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА: „ТВОРЕЦЪТ Е НЕРАЗРИВНА ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА, ОТ ОБЩЕСТВОТО…”

Ели Видева - с Голямата европейска награда от международния фестивал „Поетични нощи” на Академия „Ориент-окцидент” - гр. Куртя де Арджеш

{Още»}

 
ЗАХАР ПРИЛЕПИН: „ЦЕЛТА НА МАЛОРУСИЯ Е ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА С РУСИЯ И БЕЛОРУСИЯ”

превод: Литературен свят
Известният писател, майор от армията на ДНР и съветник на ръководителя на ДНР коментира за „Комсомольская правда” създаването на новата държава, учредена в Донецк
Известният писател и замполит на батальон от армията ДНР Захар Прилепин в ексклузивно интервю за „Комсомольская правда” разказа как вижда новата държава Малорусия. За създаването й, напомняме, заявиха на 18 [...]

{Още»}

 
ГЛАВНИТЕ ПОБЕДИ И ГРЕШКИ НА СТАЛИН

с Николай Стариков разговаря Дмитрий Нерсесов
превод: Литературен свят
Защо в Китай и на Запад говорят за бившите лидери на държави като за исторически личности? Кой е заинтересован от изопачаването на руската история? Може ли да се каже, че Сталин и Путин си приличат?

{Още»}

 
МИХАИЛ КРЪСТАНОВ: „ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКОТО СЛОВО…”

Интервю на Георги Н. Николов с поета Михаил Кръстанов
- Драги Мишо, как изглежда днес българското духовно присъствие в Бразилия? Какви образователни, литературни, самодейни и пр. форми го изпълват със съдържание и откога датират корените му в тази страна?

{Още»}

 
НИКОЛАЙ АРНАУДОВ: „ЖИВОТЪТ НИ Е ЕДНО БАВНО ИЗКАЧВАНЕ НАДОЛУ И БЪРЗО СЛИЗАНЕ НАГОРЕ”

Интервю на Лияна Фероли
Дори карикатурата отмира, осмивайки себе си - това, в което е превърнат животът

След дълго боледуване ни напусна известният български карикатурист Николай Арнаудов. Той е роден в Кърджали, където учи и работи дълги години. Преминал е през учителството на Борис Димовски, който го съветвал да търси силата повече във вица, отколкото в рисунъка.

{Още»}

 
ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

Панчо Недев

Панчо Недев, „Преди и след Апокалипсиса”, 2017 г., роман-социална прогностика (Хроника на глобални събития); консултант Артур Кордон, корица - Туко Рамирез, печат - „График” - Варна.
ВМЕСТО ПРЕДГОВОР
(автоинтервю)

{Още»}

 
ЗАХАР ПРИЛЕПИН: „В РУСИЯ СЕ ПОЯВИ НОВА ТВОРЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ – „РУСКИ ХУДОЖЕСТВЕН СЪЮЗ”…”

с писателя Захар Прилепин разговаря Дмитрий Стешин
превод: Татяна Любенова

Случи се страшното: на нашия народ и на не малка част от интелигенцията им омръзна безкрайният либерален карнавал във високите сфери на руското изкуство. И повече от всичко омръзна откровената антируска и прозападна идеология, коята издигат в своите творчески съюзи хора “с добри гени”.

{Още»}

 
ЕГОР ЯКОВЛЕВ: „ПРИ ПОБЕДА НА ГЕРМАНИЯ ВЪВ ВОЙНАТА, ЩЯХМЕ ДА ПОВТОРИМ СЪДБАТА НА ИНДИАНЦИТЕ”

превод: Литературен свят
Егор Яковлев разказа за новата си книга преди представянето й в Москва

ЦЕЛТА: 30 МИЛИОНА ДУШИ
- На Великата Отечествена война са посветени хиляди книги. Егор, защо решихте да пишете именно за това?

{Още»}

 
БЬОРН НИСТАД: „В НОРВЕГИЯ ВЛАСТТТА Е ОКУПАЦИОННА”

интервю на Юрий Кондратиев
превод: Литературен свят

Защо в Норвегия е невъзможно да се спомене името на Владимир Путин в положителен смисъл?

{Още»}

 
РАДОМИР ПОЧУЧА: „НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ДУШАТА НА НАРОДА”

сръбски доброволец на гости на в. “Завтра”
интервю на Андрей Фефелов
превод: Литературен свят

Радомир Почуча е служил в спецназа на Министерството на вътрешните работи на Сърбия, в ЮНА (югославска народна армия) е участвал в бойни действия на територията на Югославия.

{Още»}

 
ПАТРИК ПОПЕЛ: „ТРЯБВА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С РУСИЯ, А НЕ КОНФРОНТАЦИЯ С НЕЯ”

превод: Литературен свят
интервю на Вадим Соколов

Генералният секретар на Института „Суворов” Патрик Попел:
«С военните престъпления на украинския режим трябва да се заеме международен трибунал»

{Още»}

 
ГИ МЕТАН: „ЗАПАДЪТ ВИНАГИ ЩЕ НАМЕРИ ПОВОД ЗА САНКЦИИ”

с журналиста и политика Ги Метан разговаря Андрей Самохин
превод: Литературен свят
Известният швейцарски журналист и политик, в близкото минало председател на парламента на женевския кантон, а сега - депутат от Християндемократическата партия Ги Метан познава Русия отблизо.

{Още»}

 
ПАТРИК ПОПЕЛ: „ИСКАМ ДА БЪДА НА СТРАНАТА НА ДОБРОТО”

интервю на Анастасия Чернова
превод: Литературен свят
Генералният секретар на виенския Институт „Александър Суворов” Патрик Попел е пораснал в Австрия. Католик по рождение, той приема Православието, за което са го подбудили… украинската криза, събитията в Новорусия и в Крим.

{Още»}

 
АЛЕКСЕЙ ВАРЛАМОВ: „РУСКАТА ЛИТЕРАТУРА ИМА ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ”

С Алексей Варламов разговаря Олга Кирянова, Патриаршески съвет за култура
превод: Литературен свят
Може ли съвременното общество да даде на света литературни гении, как трябва да се създадат правилни отношения между културата и Църквата, трябва ли да се учи Библията в училище,

{Още»}

 
ЕЛИСАВЕТА ТРУСЕВИЧ: „ИСТОРИЯТА НА ЗОЯ КОСМОДЕМЯНСКАЯ Е ИСТОРИЯ НА ЦЕЛИЯ ХХ ВЕК”

интервю на Елена Кирякова
превод: Литературен свят

Известни са резултатите на обявения от Руското военно-историческо общество (РВИО) конкурс за най-добър сценарий на филм за Героя на Съветския Съюз Зоя Космодемянская. Участваха 70 сценарии от Русия и Украйна.

{Още»}

 
ХАБИБ АХМАД-ЗАДЕ: „НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ РУСНАКЪТ НЯМА КАМЪК В ПАЗВАТА”

превод: Литературен свят
с писателя Хабиб Ахмад-заде разговаря Алекс Громов
Хабиб Ахмад-заде е известен ирански писател и киносценарист. По време на иранско-иракската война той, без да успее да завърши училище, заминава да отбранява страната си. Неговият роман «Шах с Машината на Страшния съд»

{Още»}

 
ЛЕОНИД ИВАШОВ: „ТРЯБВА НИ НЕ ТОЛКОВА НАЦИОНАЛНА, КОЛКОТО ГЕОПОЛИЧЕСКА ИДЕЯ”

разговор с генерал Леонид Ивашов
превод: Литературен свят
„ЗА РУСКИЯ ВОЙНИК ДУХОВНОТО СЪСТОЯНИЕ ВИНАГИ Е ОПРЕДЕЛЯЩО”
- Леонид Григориевич, защо Първата световна война, която преминала под лозунга «За вярата, царя и Отечеството!», Русия загуби?

{Още»}

 
ИГОР ПЛОТНИЦКИ: „ЩЕ ИМ ПРОСТИМ, НО СЛЕД КАТО СЕ ПОКАЯТ…”

интервю на Александра Красногородска
превод: Литературен свят

Как живее в условията на война и украинска блокада Луганската Народна Република, как решава социално-икономическите си въпроси, кои от руските граждани стоят на опашка за получаване на паспорт от Републиката

{Още»}

 
ПОЕТЪТ И ЖУРНАЛИСТЪТ ИГОР ГРАЧ ЗАГИНА В ДОНБАС

Олга Алексеева
превод: Литературен свят
Известният нижегородски поет и журналист Игор Грач трагично загина в Донбас в понеделник, 1 май. За това съобщи синът му Ярослав.

{Още»}

 
ВАСИЛИЙ ГАЛИН: „БОЛШЕВИКИТЕ СПАСИХА РУСИЯ”

Разговор на писателя Виктор Кожемяко с историка Василий Галин
превод: Литературен свят
Почти тридесет години се води масирана антисъветска обработка на съзнанието на хората в нашата страна.

{Още»}

 
ЛИЧНОСТТА И ДЕЛОТО НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ

Интервю с проф. д-р Асен Златаров
- Да ни кажете нещо за Пенчо Славейков - човека?
- Личността на Пенчо Славейков имаше, наистина, нещо изключително за нашата действителност. Той завладяваше тия, които се опознаеха с него, защото носеше едно съзнание и воля за изявяване, които веднага издаваха избраника.

{Още»}

 
ФОТОХУДОЖНИКЪТ МАРК НЕВИЛ: В КАКВИ ГРЕХОВЕ БРИТАНСКИТЕ СМИ ОБВИНЯВАТ РУСИЯ

превод: Литературен свят
Работите на преминалия през различни горещи точки фотограф бяха показани на X-то международно биенале в Москва «Мода и стил във фотографията»

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „КОЙ НАИСТИНА УПРАВЛЯВА СВЕТА?”

Почти половината руснаци вярват, че ни управляват масони и рептили
интервю на Евгений Черних
превод: Татяна Любенова
Почти половината руснаци вярват в тайното световно правителство! По-точно казано, 45 процента. Това са данни от актуално допитване на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ТИМАКОВ: „ВЕРНОСТТА Е СЪЗДАЛА ЧОВЕКА”

превод: Литературен свят
За произхода на човека, за новите открития на антрополозите в тази загадъчна област кореспондентът Екатерина Кравец разговаря с демографа, генетика Владимир Тимаков

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ЧЕМЕРИС: „В УКРАЙНА СЕ ПРОДАВА ВСИЧКО – ХОРА, СЪВЕСТИ, ОРГАНИ”

интервю на Елена Гагарина
превод: Литературен свят
Украинският правозащитник Владимир Чемерис разказа защо търговията с човешки органи е добре организиран бизнес в Украйна.

{Още»}

 
КЪНЧО ВЕЛИКОВ: „ИСТИНСКИЯТ ТВОРЕЦ Е НЕПОДВЛАСТЕН НА КОНЮНКТУРАТА”

Людмил Симеонов

Познавам поета Кънчо Великов повече от десетина години и се убедих, че той е не само сърдечен, широко скроен и верен приятел, но и безспорно талантлив български поет, който продължава да ме изненадва с всяка своя нова книга

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „ЛОГИЧНО Е, ЧЕ ВСИЧКО ЗАВЪРШИЛО С ОКТОМВРИ”

превод: Литературен свят

«Февруари 1917-та е заговор срещу руската история, който бе прекъснат от болшевиките»
Историкът Андрей Фурсов за стогодишнината от Февруарската революция (1917-2017) и защо «океанът на руския живот» помете «февралистите-любители на красиви фрази»

{Още»}

 
ДРАГОМИР ШОПОВ: „ОБИЧТА КЪМ РОДНОТО Е ТРАЙНА И НЕОТМЕННА…”

Интервю на Георги Н. Николов с поета Драгомир Шопов
- Драго, съвсем неотдавна в Англия стартира по инициатива на вестник „Будилник” - Лондон и лично на неговия издател, инж. Емил Русанов, чудесен клип за България. В центъра му е хип-хоп песента по твой текст „Ще се върнем”.

{Още»}

 
ЗАХАР ПРИЛЕПИН: „ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ЗАМЕНИ МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, ЩЕ УДИВИ СВЕТА”

интервю на Екатерина Сажнева с писателя Захар Прилепин, понастоящем заместник-командир на батальон на спецназ в ДНР
превод: Литературен свят
- Може ли войната да бъде източник на вдъхновение за писателя, още повече, че имате и опит - чеченската война и прозата за нея?

{Още»}

 
СЕРГЕЙ ГЛАЗЕВ: „НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА ЛИБЕРТИАНСКАТА КОНЦЕПЦИЯ ПОЛУЧИ ПРАКТИЧЕСКО ПОТВЪРЖДЕНИЕ”

превод: Литературен свят

Скоро след като Руската академия на науките (РАН) излезе с програма за смяна на икономическата парадигма в страната начала, а публично да защитава сегашния модел се зае Анатолий Чубайс, станахме свидетели на така

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА: „ИМАМЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, С КОИТО ВСЯКА ЛИТЕРАТУРА БИ СЕ ГОРДЯЛА!“

С Благовеста Касабова разговаря Георги Н. Николов
- Блага, какво значение има историческата художествена литература за националната идентичност на една страна? За патриотизма на хората и опазване на вековните им традиции? Или е форма на остаряло мислене в ХХІ век?

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА: „СЛОВОТО Е САМОТО СБЪДВАНЕ…”

Интервю на Лияна Фероли
Виолета Бончева е поет, писател и преводач от испански език, родена е в Стара Загора. Има публикувани 9 авторски книги с поезия и проза, две от които двуезични  и още 4 в превод от испански.

{Още»}

 
АЛБЕРТ ИСОЯН: „ДА СЕ РОДИШ АРМЕНЕЦ Е БОЖИ ДАР”

интервю с писателя Алберт Исоян
превод: Литературен свят

- Какво Ви помага да преодолявате трудностите и да вървите напред?
- Нуждата. Грижите за семейството ме карат да бъда в постоянно движение. Впрочем, аз съм бавен, а парите бързо се топят.

{Още»}

 
ТАТЯНА МАРТИРОСЯН: „НЕ, ХОРАТА НЕ ПОРАСТВАТ, ТЕ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО УДАЧНО СЕ ПРЕСТРУВАТ НА ВЪЗРАСТНИ…”

интервю с писателката Татяна Мартиросян
превод: Литературен свят

- Кога се чувствате истински щастлива?
- Когато пиша или пътешествам.

{Още»}

 
КАЛИНА КОВАЧЕВА: „КОГАТО МИ Е БИЛО НАЙ-ТЕЖКО, ПОЕЗИЯТА МЕ Е СПАСЯВАЛА”

Людмил Симеонов
Калина Ковачева е родена на 9 февруари 1943 г. През 1961 г. завършва свищовската гимназия “Алеко Константинов“. По време на ученическите си години сътрудничи редовно със стихове и публицистични материали в местния вестник „Дунавско дело”, в който за пръв път се проявява ярката й поетическа дарба.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ: „ТВОРЕЦЪТ Е БРАТ НА ЖИТНОТО ЗРЪНЦЕ”

интервю на Тодорка Николова
Иван Енчев има двадесет и няколко книги поезия, проза, публицистика и художествени есета зад гърба си, множество публикации в различни литературни издания, по негови стихотворения са създадени и музикални произведения.

{Още»}

 
МАТЕЙ ШОПКИН: „С ОТКРИТИ ОЧИ И ОТКРИТА ДУША“

Интервю на Георги Н. Николов
- Матей, ти до болка обичаш България, което личи от всичките ти книги, но достойна ли е тя днес за славната ни история и угаснал ли е възрожденският й пламък? В ХХІ столетие у нас български поколения ли се раждат, или са апатична популация?

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „ЦЕЛТА НА САЩ Е ОТСЛАБВАНЕТО НА РУСИЯ”

интервю с Андрей Фурсов
превод: Литературен свят
2017-та - година на нарастващи конфликти
Макар че през март вече е късно да се правят прогнози за предстоящата година, един от видните руски историци и политически мислители Андрей Фурсов смята, че 2017 г. ни обещава цял набор от взаимосвързани противоречия и конфликти.

{Още»}

 
ГЕОРГИ СТОЙКОВ: „ЩЕ БЪДА ЩАСТЛИВ, АКО ОСТАВЯ СПОМЕН…”

с писателя Георги Стойков разговаря Димитър Василев
- Роден си в село Дерманци, известно с революционните си и културни традиции. Доколкото знам, твоят род е голям и сигурно е имало много интересни хора в него. Имам представа и за родителите ти…

{Още»}

 
ВЯЧЕСЛАВ ШЧУРОВ: „БЕЗ ПОДКРЕПА НАРОДНОТО ИЗКУСТВО ЩЕ УГАСНЕ!”

на въпросите на «Завтра» отговаря професорът от Московската консерватория, докторът по изкуствознание, изтъкнатият руски фолклорист Вячеслав Шчуров

интервю на Галина Иванкина
превод: Литературен свят
- Започнали сте да се занимавате с изучаване на фолклор още в началото на 50-те години. Разкажете, моля, кое Ви подтикна?

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР КОЛПАКИДИ: „ГЛАВНАТА БЕДА НА РУСИЯ Е НЕЙНИЯТ ЕЛИТ”

превод: Литературен свят
Историкът на спецслужбите Александър Колпакиди разказа в интервю за Накануне.RU, наистина ли е виновна КПСС за разпада на СССР, какво отношение към това е имал КГБ и трябва ли да носят отговорност (макар и морална) за този крах днешните висши ръководители, членували в партията, а сега обвиняващи я във всички грехове?

{Още»}

 
ПЕТЪР АНДАСАРОВ: „НЕ НАПУСКАЙТЕ СВЕТА НА ЖИВОТА!…”

с поета Петър Андасаров разговаря Георги Н. Николов
- Приятелю, от поезията ти идва аромат на българска погача с мед и билки. На планински повей и бащино огнище. На много човечност и доброта. Защо заменихме тази наша България с европейски станиол и чужди нам ценности? Толкова ли бяхме зажадняли за света?

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „САМ СЪМ С НЕДОПИСАНОТО…”

Поетът Никола Инджов пред в. „Застраховател-прес”
- Г-н Инджов, в началото сме на новата 2017 г. Естествено е да ви попитам с какви предчувствия на поет и гражданин я очаквате?

{Още»}

 
ДРАГОМИР ШОПОВ: „НАРОДЪТ СЯКАШ Е ИЗГНАНИК В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА…”

с поета Драгомир Шопов разговаря Георги Н. Николов
- Приятелю-поете, иска ми се това интервю да е тревожно. Защото времето лети, сменят се години и надежди, а жестоките проблеми у нас „крепнат” и набират скорост. Имам предвид демографската катастрофа, емиграцията, разрухата, високата смъртност.

{Още»}

 
ДОНБАС ОТНОВО В ОГЪН: НОВА ВОЙНА ИЛИ ПРОВОКАЦИЯ?

Руслан Ляпин
превод: Литературен свят
Вчера (29.01) отново Донецк попадна във всички световни новини. В неделя там отново бяха обстреляни болници, жилища, под огъня на украинците попаднаха донецката станция за техническо обслужване, в град Макеевка - снимачна група на руския телевизионен канал НТВ, а днес там загина местна жителка.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА: „ВЯРВАМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ…”

с писателката Павлина Павлова разговаря Георги Н. Николов
- Павлина, как би коментирала понятието „български автор” днес? Не всички могат да бъдат под общ знаменател, но какви са в сивотата на делника? Апатични регистратори на събития, мърморковци за служба и заплата, или духовни водачи? В коя категория се самоопределяш ти и защо?

{Още»}

 
СПОРТ И КУЛТУРА

С Христо Братанов-Бран (главен инспектор по физическо възпитание)
разговаря Вичо Иванов

откъси
Българският писател от близкото минало не е бил чужд на спорта. Трябва да си спомним Алеко Константинов, тоя страстен пионер на туризма, който ни остави образци на спортна белетристика!

{Още»}

 
БРОНТОЙ БЕДЮРОВ: „СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА АЛТАЕЦА Е ПОД НОЗЕТЕ МУ”

интервю на Валерия Галкина
превод: Литературен свят

Бронтой Бедюров: „В наше време да се пише е подвиг. Да се пише на езиците на малки народи е двоен подвиг. А да си преводач от руски език на националните и обратно - е подвиг три пъти.”

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ: „АКО НЕ ТЕ РАЗБЕРАТ ДНЕС, ЩЕ ТЕ ОБИКНАТ УТРЕ!“

с писателя Лъчезар Еленков разговаря Георги Н. Николов
- Приятелю, живеем в мътно време на държавен хаос, отказ от изконни национални ценности и духовно обезличаване. Има ли в сивия делник свое място поезията и каква трябва да бъде тя, за да я наречем „актуална” и „стойностна”?

{Още»}

 
ЮЛИЯ МОМЧИЛОВА: „АНТИБЪЛГАРСКИЯТ ДУХ Е ПРОДУКТ НА ГЛОБАЛИЗМА…”

Интервю на Лияна Фероли
Дванадесетият носител на Националната награда за детска литература на името на  Петя Караколева стана Юлия Момчилова. Тя е родена на 20.07.1946 г. в Сливен. Завършва Музикалната гимназия в Бургас и Българската държавна консерватория.

{Още»}

 
НИКОЛА ГИГОВ: „НАД БЪЛГАРИЯ НЕБЕТО Е ОРФЕЕВО…”

Интервю на Лияна Фероли
Един месец след 80-годишния си юбилей ни напусна поетът, писател и орфеист Никола Гигов. Роден е на 10.11.1936 г. в с. Вълчи дол, Западните покрайнини. Автор е на 73 книги с поезия и проза, 12 от които са за Орфей.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ: „ДУХОВНОТО УБИЙСТВО Е ПО-СТРАШНО ОТ ФИЗИЧЕСКОТО!”

с Лъчезар Еленков разговаря Людмил Симеонов
Поетът Лъчезар Еленков е роден в село Горни Лом, Община Чупрене, област Видин на 21 юли 1936 г. Завършва Московския нефтен институт и българска филология в Софийския държавен университет.

{Още»}

 
ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПАНФИЛОВЦИ

превод: Литературен свят
Изучаването и осмислянето на историческите факти трябва да бъде независимо от политическата мода

{Още»}

 
ЕЛЕНА ХАЙТОВA: „БАЩА МИ БЕШЕ НЕПОПРАВИМ ОПТИМИСТ”

с Елена Хайтова разговаря Людмил Симеонов
Елена Хайтова е родена на 09.01.1947 г. в град Куклен. Дъщеря на Николай Хайтов от първия му брак. През 1970 г. завършва българска филология в СУ “Климент Охридски” и е разпределена да учителства в Родопите.

{Още»}

 
НИКОЛА ГИГОВ: БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ Е УТРОБАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА

с Никола Гигов разговаря Людмил Симеонов
Никола Гигов е автор на 60 книги, като 12 от тях са посветени на Орфей. Половин век от живота си бежанецът от Западните покрайнини търси истината за легендарния певец. Според много наши и чужди професори Гигов е най-големият изследовател орфеист. За изследванията си е обиколил Родопите, 43 страни, бил [...]

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ: „В МАЛКИЯ ГРАД СЪЩО ЖИВЕЯТ ХОРА…”

с писателя Васил Иванов разговаря Георги Н. Николов
- Нека започнем разговора с един малко разглеждан въпрос. Що е то провинциален автор в България на ХХІ век? Какви житейски уроци получава и има ли си това положение своята добра страна?

{Още»}

 
ИГОР ФРОЯНОВ: „НА РУСИЯ СА НУЖНИ ВЯРА И ИСТИНА”

разговор на Алексей Богачьов с историка Игор Фроянов
превод: Литературен свят
- Игор Яковлевич, как Ви изглеждат, като един от най-авторитетните ни историци, основните движещи сили на руската цивилизация?

{Още»}

 
ИЗ „ЕДИН ЧАС ПРИ ПИСАТЕЛЯ И АРТИСТА СТЕФАН САВОВ”

Откъси от интервю на Коста Георгиев с писателя и артиста Стефан Савов
*
Роден съм на 18 април 1896 година в град Фердинанд. Учих във Видин и Враца. Следвах университета, но не завърших. Постъпих в Народния театър през 1920 година.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ ЧЕРКЕСОВ: „ОБРАЗЕЦ ЗА СЛУЖЕНЕ МИ Е СЕРГЕЙ ЕСЕНИН…”

превод: Литературен свят
- Валерий Николаевич, как се чувствате на 60 години?
- Смятам, че това е възрастта на творческата зрелост. Сега съм по-активен от когато и да е, публикувам в централни издания: „Молодая гвардия”, „Журнал поэзии”, „Литературная газета”, която впрочем ме поздрави с юбилея.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „РУСИЯ НА КРЪСТОПЪТ! ЧАКА НИ 17-ТА ИЛИ 37-МА?”

интервю на Евгений Чьорних с историка Андрей Фурсов
превод: Татяна Любенова
Вторият вариант е по-малкото зло, смята историкът
Начало на разговора с Фурсов за скритите шифри на епохата - “Горещото лято - 2016!

{Още»}

 
МИХАИЛ ХАЗИН: ТРЪМП И ПУТИН ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ СВЕТА

С Михаил Хазин разговаря Андрей Савелиев
превод: Румен Воденичаров
- Много експерти считат, че приближаващите се избори в Съединените щати ще променят радикално геополитическата карта на света. Кой трябва да  победи на тези избори?

{Още»}

 
ДЖОШКУН ИБИШЕВ: „НЕОЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ ВОДИ ДО ТВЪРДЕ УЖАСЯВАЩИ ПОСЛЕДИЦИ”

интервю на Лияна Фероли

Джошкун Ибишев е роден на 11.10. 1960 г. в Кърджали. Завършва руска гимназия в Хасково и руска филология във Великотърновския университет, след което учителства в  регион Кърджали. Но голямата му страст е философията.

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „БЪЛГАРИЯ ПРЕЛИВА КРЪВ НА МНОГО НАРОДИ…”

с писателя Никола Инджов разговаря Георги Н. Николов
- Господин Инджов, като писател-странник и главен редактор на сп. „Родолюбие” (орган на бившия Комитет за българите в чужбина), познавате чудесно нашата диаспора.

{Още»}

 
КИРИЛ КОВАЛДЖИ: „ПРЕВОДАЧЕСКОТО ДЕЛО Е ЖИВО, ТВОРЧЕСКО…”

С Кирил Ковалджи разговаря Наталия Полякова
превод:  Борис Борисов
Наталия Полякова: - Проблемът за превода е вечен проблем, който всеки преводач трябва да решава отново, когато работи над нов текст.

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА: „ОПИТВАМ СЕ ДА ВЪРНА ИСКОННИЯ СМИСЪЛ НА ДУМИТЕ, ДА ГИ ИЗПЪЛНЯ С ИСТИННОСТ И ДА ГИ ДАМ НА ХОРАТА”

С поетесата Ели Видева разговаря Лияна Фероли
- Ели, скоро навърши 60 години, по този повод издаде поетичната си книга “Проекции върху сферичната природа” с избрани твои стихове. Какво важно видя и провидя от този красив връх? Какво затвори в сферата на отминалото и за какво остави проход за бъдното в нея?

{Още»}

 
ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: „РУСИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ БЕЗУМИЕТО НА ЗАПАДА”

интервю на бившия евродепутат и професионален журналист Джулието Киеза за татарстанския вестник „Бизнес Online”
превод: Румен Воденичаров
Ако след разпалването на войните в арабския свят за политическите лидери :

{Още»}

 
ЧОНИ ЧОНЕВ: „МОРЕТО В МОЯ СТИХ НЕ Е ИЗМИСЛЕНО!..”

С Чони Чонев разговаря Георги Н. Николов
- Господин капитан, още с първата книга - “Когато другите почиват”, Варна, 1973 г., лиричното Ви творчество се свързва с маринистиката.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: „ДЪРЖАВАТА НИ НА ДУХА ЩЕ ПРЕБЪДЕ…”

С поета Георги Ангелов разговаря Лияна Фероли
- Кога думите надделяват над бита и стават битийност, знак за идея, за духовно послание?

{Още»}

 
ВАНЯ ДУШЕВА: „ЛЮБОВТА ДАВА СИЛАТА И КУРАЖА ДА СЕ СПРАВЯШ…”

интервю на Лияна Фероли
- Ваня, ти си вярна спътница, сътрудничка в работата на съпруга ти Георги Ангелов, главен редактор на електронно списание “Литературен свят”. Труден ли е този ваш общ път и любовта придава ли му смисъла, от който в дни на изпитания се нуждаете?

{Още»}

 
АКСИНИЯ ИВАНОВА: „ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ”

Въпросите зададе Георги Н. Николов
Аксиния Иванова е родена на 25 декември 1959 г. в  София. Икономист по професия. Завършила е УНСС, специалност „Управление на интелектуалната собственост”, магистър по икономика. Трудовата й кариера е свързана главно с областта на банковото дело.

{Още»}

 
АНТОН ДОНЧЕВ: „ЧОВЕК Е СПОСОБЕН НА ПОДВИГ…”

интервю на Татяна Любенова
- Господин Дончев, зная, че Вие сте живели в Търново, там сте се учили. Търново ли беше причината, за да се потопите така трайно в историческата тематика.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР ОСТРОВСКИ: „СТАЛИН НЕ Е БИЛ СЪТРУДНИК НА ЦАРСКАТА ОХРАНКА…”

откъси от разговор с изтъкнатия руски историк Александър Островски
превод: Литературен свят
Професор Андрей Васоевич, доктор на философските науки: - Бихте ли разказали как се появи книгата Ви «Кой е стоял зад гърба на Сталин»?

{Още»}

 
ИЗ „ПТИЦА СРЕЩУ ВЯТЪРА”

Павлина Павлова          
Автоинтервю
100 въпроса - 101 отговора

- Би ли формулирала какво е поезията? 
- Съвкупност от чувства, философия и безпределна откровеност - като в изповедалня. Така общуването поет-читател се превръща в дълбока приятелска връзка.

{Още»}

 
РАЗМИСЛИ ПРЕД КВАРТАЛНАТА БАКАЛНИЦА…

Георги Н. Николов - автоинтервю
Роден съм на 29.01.1956 г. в Бургас. Завърших българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново. Дълги години работих като журналист в Бургас. От 2007 г. живея в Търново. Печатал съм в почти всички литературни издания у нас. Занимавам се с литературна история и критика.

{Още»}

 
ПЕТЪР ВАСИЛЕВ: „ДАНО ГЕНЪТ НА СВОБОДОЛЮБИЕТО НИ ОТНОВО ИЗБУХНЕ…”

Интервю на Лияна Фероли  
                                                                   “Един народ си тачи потеклото
                                                                   и в огън влиза - да се възвиси.”
                                                                                        Петър Василев, “Глас”

{Още»}

 
ОКОЛО ПАРИЖКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА КЛИМАТА

Много думи, малко дела
Интервю на Илиана Велева (в. „Нова Зора”) с химика ст. н. с. Румен Воденичаров 
- Г-н Воденичаров, не ви ли се струва, че след като държавните глави напуснаха Конференцията за климата в Париж, интересът на СМИ към Заключителния документ сякаш спадна?

{Още»}

 
С БЛАГОСЛОВ ЗА ТРЪНЕНА ОРИС…

Разговор на Георги Н. Николов с Петър Андасаров
- Приятелю, ще оприлича лириката ти на зрял плод. С упойващ аромат, който зове своите ценители. Към кого е адресирана тя в хаоса на съвременната българска духовност?

{Още»}

 
МАЛИН КАЦАРОВ: „БЕЗ ЖЕНАТА СВЕТЪТ БИ СЕ ПРЕВЪРНАЛ В ПУСТИНЯ…”

Не знам какво ще никне над гроба ми, но който в него надникне,
ще види много изпуснати влакове
Интервюто от Малин Кацаров взе преди 16 години: Лияна Фероли
- Малине, откъде тръгна шопския ти корен?

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА: „ВРЕМЕТО Е БЕЗПОЩАДЕН СЪДНИК…“

Въпросите зададе Георги Н. Николов
Акад. Благовеста Касабова е член на Българската академия на науките и изкуствата - БАНИ. Родена е в град Козлодуй. Завършва Девическата гимназия в Плевен и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА: „СТОЙНОСТНАТА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА Е КАТО КЪЩА ЗА ДУХОВЕН УЮТ…”

интервю на  Лияна Фероли
Като финал на Дните на Кърджали в края на октомври 2015 г. бе връчена официално Националната награда за детска литература “Петя Караколева”.   Със сборника си в проза “Смокиново момиче” Петя Александрова стана 11-тия й по ред носител. 

{Още»}

 
ДРАГОМИР ШОПОВ: „ЩЕ ПОИСКАМ ПРОШКА ОТ ТАЗИ ЗЕМЯ…”

С Драгомир Шопов разговаря Георги Н. Николов
- Приятелю, на едно място споделяш: „Някой моето време открадна”. Какво е днес българското време? Разбира ли го вярно литературата? Ако ли „да”, как го рисува? Ако ли „не”, каква е ползата от нея и има ли смисъл да се пише?

{Още»}

 
ТЕОФАНА ТЕКЕЛИЕВА: „ОБРАЗОВАНИЕТО Е ОСНОВА НА КУЛТУРАТА”

интервю на Лияна Фероли

Теофана Текелиева написа две книги за историята на Кърджали -”Алтернативна хроника” и “Кърджали 1912-2015. Столетието”, първа чат, предстои издаването и на нейната втора част, в която акцентува на творците на родопския град.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ НИКОЛОВ: НЯМА ДРУГ НАЧИН ЗА СПАСЕНИЕ, ОСВЕН ЧРЕЗ РЕГУЛАЦИИТЕ В ИКОНОМИКАТА И ПОЛИТИКАТА

Записа: Лияна Фероли

Светът днес болезнено се нуждае и от справедливост, историческа и диалектическа мъдрост, от разумно отношение към потреблението

{Още»}

 
Д-Р ЗАХАРИ ВАЛОА: „ПРЕДСТОИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ДВИЖЕНИЕ НА НАРОДИТЕ…”

С д-р Захари Валоа разговаря Айя Янкова
С днешните миграционни процеси и с верската нетърпимост започва духовната битка за спасяването на човешките души
- Докторе, какво се случва сега в Европа, какво прозира зад видимото в духовен план?

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: В ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ СВЯТ НАСТЪПИ ТРАГИЧНО РАЗДЕЛЕНИЕ

С писателя Никола Инджов разговаря Боян Бойчев
- Как се чувства един творец на осемдесет години? 
- Нека да отговоря със стихове, които написах, когато бях тридесетгодишен:

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ПАВЛОВ: „СМЕШНОТО И ТЪЖНОТО СА НЕДЕЛИМИ”

Смеем се на различни неща, но никое от тях не ни прави по-мъдри
интервю на Лияна Фероли 
В хасковския театър “Иван Димов” на официална церемония бяха връчени традиционните литературни награди за хумор “Каунь 2015″.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ: „ПРАВЯ, КАКВОТО ТРЯБВА, ПЪК ДА СТАВА, КАКВОТО ЩЕ”

Светозар Казанджиев разговаря с писателя Димитър Златев
- Г- н Златев, какво е да си поет в провинцията? Надявам се, да не ми отговорите с - каквото е да си поет и в столицата…

{Още»}

 
АТАНАС КАПРАЛОВ: „ДА ОБЯВИМ ПОДЛЕЦА ЗА ПОЕТ – ТОВА БИ БИЛ КРАЯТ НА СЛОВОТО!”

Интервю на Георги Н. Николов
Атанас Капралов е роден през 1958 г. в Димитровград. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

{Още»}

 
БОТЬО САВОВ: „ЗЕМЯТА НИ КЪНТИ ОТ НЕРАЗКРИТИ СЪКРОВИЩА”

откъси от интервю на Санда Йовчева с писателя Ботьо Савов
*
В изкуството писателят е свободен да взема сюжета си, където го намери. Важното е обаче да даде същината на живота.

{Още»}

 
КРИС РОМАН: РУСОФОБИЯТА Е КАТО СПИН – ЗАРАЗИЛ СИ СЕ И ВЕЧЕ СИ НЕИЗЛЕЧИМ

превод: Стефка Тотева
интервю на Ирина Гончарова

Крис Роман, политолог, директор на Центъра за геополитически изследвания „Евро-Рус” (Белгия) в ексклузивно интервю обяснява позицията на белгийските власти по отношение на Русия.

{Още»}

 
НА РАЗНИ ТЕМИ С НИКОЛА АТАНАСОВ

Откъси от интервю с Никола Атанасов, тогава председател на СБП
*
Не обичам да говоря за себе си, не ми е удобно. Същото нещо препоръчвам на младите: да работят беззаветно и безшумно; да не изкористяват работата си в суета, а само за народа.

{Още»}

 
СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ – ПЪТИЩА И НАДЕЖДИ

С Боян Ангелов разговаря Георги Н. Николов
- Приятелю, ти пое ръководството на СБП след цял век негово съществуване. Какъв е авторитетът му в обществото и какъв искаш да го видиш в бъдните години? Какво ще му дадеш от себе си?

{Още»}

 
ПО СИНИЯ ПЪТ НА ГОДИНИТЕ…

С писателя Никола Радев разговаря Георги Н. Николов
- Бачо Никола, ти си автор на 14 книги с различно тематично направление. Нека в този кратък разговор поставим акцент върху българската маринистична проза, на която си доайен. На какво художествено ниво се намира и кои „сполучливи” имена я олицетворяват?

{Още»}

 
ЮРИЙ ПОЛЯКОВ: „ПОБЕДАТА ВЛЕЗЕ В ГЕННАТА ПАМЕТ НА НАРОДА”

интервю на Олга Кузмина
превод: Стефка Тотева
- Юрий Михайлович, Вие сте представител на невоювалото поколение, но по темата за войната сте писали и сте се изказвали неведнъж.

{Още»}

 
ЕЛКА НЯГОЛОВА: „ДАЛИ НЕ Е ВРЕМЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА КАМЪНИ?… “

Анжела Димчева разговаря с Елка Няголова, непосредствено преди Деветия международен фестивал на поезията  „Славянска прегръдка” (20-25 май 2015)

{Още»}

 
НИКОЛАЙ НИНОВ: „ВРЕМЕ Е СВЕЩЕНИТЕ МЕСТА ДА СЕ РАЗПОВИЯТ ОТ ЗАБРАВАТА…”

интервю на Лияна Фероли

В света на „Повторени сънища” (2015)
- Николай, не ни ли разкрива фотоокото понякога неподозираната, неможеща да бъде обхваната от ума ни моментна красота на света около нас, много по-пълно и често изненадващо?

{Още»}

 
ЕВГЕНИЯ МАРС: СМЪРТТА ПОСТЪПИ ПОДЛО С ВАЗОВА

Всеки писател работи, движим от вътрешен пламък, без да очаква награда за това. А най-малко аз като жена съм очаквала такава. Особено в онова време… на робските предразсъдъци, които спъваха всяка по-смела проява на жената… Нека си припомним как бяха посрещнати първите наши артистки!… Това е част от интервю на Евгения Марс, публикувано през далечната [...]

{Още»}

 
ЙОРДАН ПАЛЕЖЕВ: „ЗА ДА НЕ ПОЛУДЕЕ, ЧОВЕК СЕ ЗАТВАРЯ В СЕБЕ СИ…”

интервю на Красимира Василева
- Господин Палежев, скоро Вие бяхте приет в Съюза на българските писатели? Как възприемате това?

{Още»}

 
КИРИЛ КОВАЛДЖИ: „КУЛТУРАТА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТУВА БЕЗ ПОДКРЕПА”

превод: Литературен свят
интервю на Веста Боровикова 
- Кирил Владимирович, знаете ли, че сега дори библиотеки в центъра на Москва изхвърлят книги?
- Това е много тъжно, но мисля - неотвратимо.

{Още»}

 
ЗДРАВКО КИСЬОВ: „БЕЗ ВДЪХНОВЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ НИЩО ЗНАЧИМО”

Бележка и интервю: Красимира Василева 
Преди 40 дни си отиде от този свят поетът и преводачът Здравко Кисьов. В продължение на десетилетия той бе не само литературно име, но и постоянно физическо присъствие в живота на Русе.

{Още»}

 
ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: „ЕВРОПЕЙСКОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ БЕ ЗАБЛУДЕНО И ИЗМАМЕНО ОТ СОБСТВЕНИТЕ ИМ ПРАВИТЕЛСТВА И СМИ”

превод: Литературен свят
Италианският журналист и общественик Джулието Киеза, добре известен на руската публика не само от многобройните му публикации и книги за Русия (в миналото господин Киеза беше московски кореспондент на такива вестници като «Унита» (1980-1990) и «Ла Стампа» (1990-2000), но преди всичко от позициите му по отношение на конфликта в Украйна.

{Още»}

 
ПРОФЕСОР БОЖИДАР ДИМИТРОВ: „ЕВРОПА НЯМА НИЩО ПРОТИВ ДА ПРИЕМЕМ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ, НО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ИЗГЛЕЖДА ИМАТ”

Интервю на Васил Жечев с директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров за нагласите на партийната класа у нас към сънародниците ни извън граница, за примерите, които съществуват като практика в Европейския съюз, и за това дали съществуващата законодателната база е адекватна на изискванията на вътрешната и международната обстановка днес.

{Още»}

 
ИВАН ОТ БОЛГРАД: БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА НЕ СА САМО В БЕСАРАБИЯ, ТЕ СА И В ТАВРИЯ, ДОНЕЦК, ЛУГАНСК, ЗАПОРОЖИЕТО И ДНЕПРОПЕТРОВСК

Интервю на Васил Жечев с Иван Иванов от Болград, Украйна. След съвместната среща в Минск, на която руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд се договориха за прекратяване на бойните действия, разговаряме в телефонен разговор с един бесарабски българин за

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ: „ВЯРВАМ, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА КНИГА ЩЕ ПОБЕДИ В БИТКАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЧИТАТЕЛ”

С писателя и издателя Трендафил Василев разговаря Нели Дечева
- Знайно е, че си роден в с. Момино, Хасковско. Какво знаеш за родовия си корен?
-Баща ми е родом от Беломорска Тракия, от Гюмюрджинско.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР СОРОЧКИН: „ПОЕЗИЯТА ЗА МЕН Е РАЗГОВОР СЪС СЕБЕ СИ”

превод: Литературен свят
За 60-годишнината на областната писателска организация кореспондент на «Наш Брянск.ru» разговаря с нейния председател, член на Съюза на писателите на Русия, ръководител на Брянското областно литературно обединение, главен редактор на алманаха «Литературный Брянск» Владимир Сорочкин.

{Още»}

 
ВЕНЦИСЛАВ СТАЙКОВ: „МЪДРОСТТА СЕ РАЖДА ТАМ, КЪДЕТО НЯМА ПОКВАРА”

интервю на Лияна Фероли

Венцислав Стайков е роден на 19.03.1961 г. в Кърджали. Автор е на седем поетични книги: “Мисли на един луд”, “Забравени богове”, “Бяла граница”, “Билет за небето”, “Млечни пътеки”, “Ескизи от юг”, “Цяла нощ те скитам”. Скоро ИК “Жанет 45″ ще издаде и поредната му стихосбирка „Процеп за дишане”, с редактор Керана Ангелова. 

{Още»}

 
ЮРИЙ ПОЛЯКОВ: „ЕВРОПА ГУБИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЗАВОЕВАНИЯ, КЪМ КОИТО ВЪРВЕШЕ СТО И ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ”

превод: Стефка Тотева
С писателя Юрий Поляков разговаря Александър Гамов 
- Юрий Михайлович, видях Вашето стихотворение във Facebook - там фамилията на президента на Франция е написано с грешка - „Орланд” - нарочно ли го направихте?

{Още»}

 
МОРЕНО ПАСКИНЕЛИ: „В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА ОТНОВО НАСТЪПВА ПОВРАТЕН МОМЕНТ”

превод: Литературен свят
«В Евросъюза властта принадлежи не на народа, а на банкократите от глобализиращите се финансови групировки», - убеден в италианският политик, икономист и философ Морено Паскинели.

{Още»}

 
ИВАН МИТЕВ: „ВСЛУШВАМ СЕ В СЕБЕ СИ И ОТКРИВАМ НЕВЕРОЯТНИ УСЕЩАНИЯ ТАМ…”

С писателя Иван Митев разговаря Галя Георгиева
- Какво те прави това, което си?
- Когато завърших университета и започнах работа, почти всяка година ме назначаваха на нова длъжност - по-висока и по-отговорна.  На 27 години работех с две хиляди души и се справях добре.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН ФАЛИН: „ВТОРАТА СВЕТОВНА ЗАПОЧНА НЕ ПРЕЗ 39-ТА…”

превод: Стефка Тотева
интервю на Лев Сирин 
На 2 септември Русия за първи път отбелязва нов празник - Денят на приключването на Втората Световна война. Точна ли е тази дата? Защо САЩ и Англия и досега не са разсекретили важни документи от епохата на войната?

{Още»}

 
ГЕОРГИ РУПЧЕВ: „ПОЕЗИЯТА Е ИНСТИНКТ ЗА НЕПРИСПОСОБИМОСТ…”

С поета и преводача Георги Рупчев разговаря Мария Митева
МЪЛЧАНИЕ, ПИТАЙ МЕ НЕЩО!
- Смущава ли те днешното състояние на културата ни?
- Културата в най-дълбоката си същност не се променя и не е зависима от дати. Поезията не е крясък, а лична отговорност.

{Още»}

 
ХРИСТО СЛАВОВ: „ВСЕКИ КАМЪК Е КАТО СКУЛПТУРА, СЪЗДАДЕНА ОТ ПРИРОДАТА”

интервю на Мария Митева 
- Г-н Славов, кога е написана книгата Ви  „Преди сътворението”?
- По-голямата част от нея е написана през 1988 г., но е редактирана и преработвана още дълго и е издадена през 1997 г.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ: „ПЯСЪЧНИТЕ ЛАВИНИ НА ДУХОВНАТА НИЗОСТ ПРЕВЗЕХА ХОРИЗОНТА МИ”

интервю на Лияна Фероли
В края на миналата година кърджалийски и хасковски поети и писатели проведоха своя творческа среща, за да споделят своите предпразнични настроения, както и своите нови творби.

{Още»}

 
ТОДОР КАРАКАШЕВ: „ДЪРЖАВАТА Я НЯМА НИКАКВА В ЛИТЕРАТУРНАТА ПОЛИТИКА…”

 интервю на Лияна Фероли

Тази година носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” стана Тодор Каракашев  за книгата си „Защо слоновете имат дълги хоботи”.

{Още»}

 
ВАКЛУШ ТОЛЕВ: „ЕВРОПА НИ ДЪЛЖИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА БЛАГОДАРНОСТ!”

интервю на Мария Митева
- Г-н Толев, откъде идва у нас идеята за християнизацията?
- Тайната в идеята за християнизацията ни е Азбуката! Тя наистина е предназначена за България. Нито Великоморавия, нито някой друг я задържа.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ ЛЕСЦОВА: „ЛИТЕРАТУРАТА Е НЕОБХОДИМА НА МИСЛЕЩИЯ ЧОВЕК…”

интервю с Наталия Лесцова за сайта „Последняя волна”
превод: Литературен свят

- Какво е “култура”?
- Културата - това е начинът на мислене, характерът на поведение, ценности, нивото на развитие. И не е важно дали става дума за един човек, за обществото или за човечеството като цяло. 

{Още»}

 
ИВАНКО МАРИНОВ: „ПОЕЗИЯТА ЗАДЪЛЖАВА КЪМ ПОЧИТАНЕ НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ”

По повод на новите книги на Иванко Маринов - „Птици лебеди” (поезия) и „По-различните хора” (за кърджалийския театър).
Интервю на Лияна Фероли
- Иванко, и птиците, и хората отлитат, долитат. Но поетът става ли изобщо част от тези прелитащи ята или само ги гледа над него, докато работи?… 

{Още»}

 
ИРИНА МЕДВЕДЕВА: „НАТРАПВАНИТЕ НИ СТЕРЕОТИПИ МНОГО НАПОМНЯТ НА ПСИХИАТРИЧНИ СИМПТОМИ…”

Защо се появиха толкова много психически болни хора?
превод: Литературен свят
интервю на Алла Тучкова
Детският психолог Ирина Медведева - директор на Института за демографска сигурност, съпредседател на Международното общество на артпедагозите и арттерапевтите, член на Съюза на писателите на Русия смята, че на руснаците, както и на жителите на други страни, им се натрапват такива стереотипи на поведение, които [...]

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „ДО ПОСЛЕДНАТА СВЕЩ…”

интервю на Петя Александрова с Никола Инджов
- С какво искаш да те запомнят внуците?
- С изреченото и с написаното слово, но и с това, че съм баща на бащите им. При две момичета и едно момче е напълно възможно родовото име да изчезне, но дано  родовата кръв се прелива от поколение в поколение.

{Още»}

 
МАКСИМ ШЕВЧЕНКО: „В НОВОРУСИЯ СЕ ВОДИ РЕВОЛЮЦИЯ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЧНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ”

интервю на Владимир Поляков
превод: Литературен свят
На въпросите на «Литературная Газета» отговаря членът на Съвета по правата на човека при президента на РФ Максим Шевченко.

{Още»}

 
ТЕНКО ТЕНЕВ „ЧОВЕЧНОСТТА Е НАЙ-ТВОРЧЕСКИЯТ ОБРЕД…”

Интервю на Лияна Фероли
Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и Арт-галерия „Дар” предложиха на кърджалийци интересна творческа среща с тандема Тенко Тенев - поет и Димитър Бечев - литературен критик.

{Още»}

 
ВАЗГЕН АВАГЯН: „РУСНАЦИТЕ СА «ПОРЪЧАН» НАРОД!”

Известният арменски учен-икономист и геноцидолог Вазген Липаритович Авагян, от Ереван, по телефона, се обръща към читателите на скъпия за него уфимски вестник “Икономиката и ние”…
Разговора води Фирдаус Зиганшин

{Още»}

 
МАЯ ВАПЦАРОВА: „ЧОВЕК НЕ БИ ПРЕЖИВЯЛ БЕЗ ХЛЯБА НА ДУХА…”

интервю на Лияна Фероли
Мая Вапцарова на 70 години
Преди няколко месеца при гостуването си в Кърджали по покана на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” Мая Вапцарова представи книгата си „Просяци”,  филма си „Надбягване с времето”, както и албума  „Докосване до сътворението”, оформен с нейни текстове и снимки на Евгени Коевски.

{Още»}

 
МАРИН ЛЬО ПЕН: „НИТО РОБИ, НИТО ГОСПОДАРИ…”

превод: Румен Воденичаров
За  Национален фронт (FN) на Франция на евроизборите гласуваха 4.5 млн французи. Феноменът на новите десни беше признат и във Франция, и в Европейския съюз. Този феномен и причините за него предизвикват  всеобщ интерес.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: „ДА ОБИЧАШ ТРАДИЦИЯТА Е ЧЕСТ, А НЕ КЛЕЙМО!”

С поета и преводача Георги Ангелов разговаря Владимир Янев
- Живееш в чирпанското село Зетьово. Тук създаде през 2008 г. и утвърди авторитета на едно от най-големите български електронни издания „Литературен свят”. Как, защо, докога?

{Още»}

 
БИЛ ГЕЙТС И ВЯРАТА В ЛУЦИФЕР

Олга Четверикова
превод: Литературен свят
Любителите на разнообразните «свободи» приветстват разрушаването на многовековната система на традиционни ценности.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ МИХЕЕВ: „НЕ НИ ОБИЧАТ, А БЯГАТ КЪМ РУСИЯ…”

превод: Румен Воденичаров
Интервю на Галина Сапожникова („Комсомольская правда”) с политолога Сергей Михеев - Генерален директор на Център за политическа конюктура (Русия)

{Още»}

 
РОСА СОКОЛОВА: „ЖИВОТЪТ МИ Е ОБЛОГ ЗА СЛЪНЦЕ…”

интервю на Лияна Фероли
- Роси, май, всичко при теб е предзададено и тръгва от твоята Соколова фамилия, от твоето селце Орловица? 
- Вероятно, нали и имената избират нас, така както и думите. Откакто се помня, все ме дърпа високото. Когато стъпя на моята Орловица, чувствам прегръдката си толкаво висока и голяма, че мога да прегърна всичко [...]

{Още»}

 
ТАНЬО КЛИСУРОВ: „РОДИНАТА, СЕМЕЙСТВОТО, ТВОРЧЕСТВОТО – ТОВА СА ОПОРНИТЕ МИ ТОЧКИ ДНЕС”

интервю на Росица Ранчева
Поетът Таньо Клисуров  на 23 май 2014 г. навършва 70 години. Автор на десет стихосбирки, носител на редица награди, той е обичан и уважаван от много старозагорци. Завършил е специалност „Българска филология” във Великотърновския университет.

{Още»}

 
80 ГОДИНИ НА СТРАНАТА НА ОНЕПРАВДАНИТЕ

Ноам Чомски
превод: Румен Воденичаров
Пред него са само Аристотел, Маркс, Шекспир и още няколко други мислители. В списъка на най-цитираните автори следващият е той, Ноам Чомски, заслужилият професор по философия и лингвистика в престижния Масачусетски Технологичен Институт (МТИ) в Съединените щати.

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „СЪЮЗЪТ НИ Е ОГРАБЕН, ЛИПСВАТ МИЛИОНИ”

С писателя Никола Инджов разговаря Диляна Димитрова

Втори опит за избор на председател ще направи Съюзът на писателите на 7 юни, който остана без водач след смъртта на Николай Петев през октомври 2013 г.

{Още»}

 
КОСТАДИН ПАМПОВ: „ПЕТЪР МУТАФЧИЕВ Е ВИСОКО ШКОЛУВАН УЧЕН, ЧИЕТО ТВОРЧЕСТВО ИМА НЕ САМО БЪЛГАРСКИ ИЗМЕРЕНИЯ”

Интервю на Хачик Мардиросян с Костадин Пампов по повод подготвената му за печат книга „Философия на средновековната българска история. Гледната точка на проф. Петър Мутафчиев”.

{Още»}

 
СТИВЪН ДЪН: „СЧИТАМ СДЪРЖАНОСТТА ЗА МНОГО ВАЖНА В ПОЕЗИЯТА…”

С поета Стивън Дън разговаря Джон Еймен
превод: Христина Керанова
- Преди всичко, радвам ce, че разговарям с вас.  С голямо удоволствие прекарах известно време с новата ви стихосбирка “Избрани cтихове.” Ще започна с един коментар:

{Още»}

 
НЕВЕРОЯТНИЯТ ЖИВОТ НА ЛЕВОН ОВАНЕЗОВ

Христина Стоева
Бях започнала да мисля, че скромността не краси човека, а го обезличава. За да не стане това верую на моя живот ми помогна по-близкото запознаване с личността на г-н Левон Ованезов, който въпреки своите 90 години е обществено активен и такъв е бил през целия си дълъг живот.

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОСЪЗНАЕ ТРАКИЙСКАТА КАУЗА…”

С писателя Никола Инджов разговаря Мариела Балева
- Отношението към бежанците у нас не е еднозначно - хората са раздвоени в коментарите си, в действията си. Нашият народ обаче е народ от бежанци и сираци. Не стават ли те все повече, след като толкова много българи в последните години напуснаха страната ни, а останалите тук май [...]

{Още»}

 
ВЛАДИМИР БУШИН: ГЛУПОСТТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИДОЛИ…

интервю на Борис Кудрявов с писателя Владимир Бушин
превод: Литературен свят
 
- Здравейте, Владимир Сергеевич! Как са отнасяте към възрастта си?
 
- За първи път в живота си видях 90-годишен човек през 1967 г. Това беше Василий Виталиевич Шулгин, руски националист, депутат от Думата, същият монархист, който влизал в групата, приела отречението на Николай II.

{Още»}

 
ХРИСТО РАДЕВСКИ: ПОЕЗИЯТА ЩЕ БЪДЕ ДЪЛГОЛЕТНА, САМО КОГАТО Е ИСТИНСКА…

Непубликувано интервю на Анита Коларова с Христо Радевски
Анита Коларова: И преди, и след Априлския пленум Вие може би единствен от „живите класици” останахте с непревит гръб. Затова Ви отминаха много награди и „царски” благоволения. Лесно ли Ви беше да се самосъхраните?

{Още»}

 
ИВАНКО МАРИНОВ: КЕРВАНЪТ СИ ЛАЕ, А КУЧЕТО СИ ВЪРВИ, ТА КЪРВИ…

Интервю на Лияна Фероли
В края на миналата година, в навечерието на Коледа, кърджалийският поет, писател и краевед Иванко Маринов представи своите нови книги „Нощен полет тъмен джаз” /стихове/ и „Улица „Републиканска” /краеведски импресии/.

{Още»}

 
АЛАН МАРШАЛ ПРЕЗ 60-ТЕ: С ВЯРА В БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕКА

Алан Маршал отговаря на анкета на сп. „Иностранная литература”
превод: Литературен свят
- Какво място заема литературата в живота на съвременното общество?

{Още»}

 
РАФАЕЛ КОРЕА: „НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ УНИЩОЖИ НАПЪЛНО РАВЕНСТВОТО”

Краят на либералната нощ   
Рафаел Кореа - новата надежда на Латинска Америка
превод: Румен Воденичаров
Да говориш за социализъм след тържеството на либерализма в края на ХХ век се изисква кураж. Точно такъв кураж  не достига на лидерите на БСП в България.

{Още»}

 
МАЯ ДЪЛГЪЧЕВА: „ПРИКАЗКИТЕ И ЧУДЕСАТА СА НАВСЯКЪДЕ…”

Интервю на Лияна Фероли
Преживях наградата си като още една вълшебна среща с Петя Караколева
Тая и Оная гора са едно
Но сега сме още малки и виждаме само парченца от голямата картина

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „ЧАКА НИ ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ИСТОРИЯТА НИ”

превод: Литературен свят
Известният руски историк, публицист Андрей Фурсов изрази предположение, че в близко време срещу Русия ще бъде разгърната истинска психоисторическа война, главна цел на която ще е разрушението на управленческите структури на обществото-мишена.

{Още»}

 
НИКОЛА ИНДЖОВ: „ГОРД СЪМ, ЧЕ УЧАСТВАМ В СЪХРАНЯВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПАМЕТ ЗА ГЕО МИЛЕВ”

Интервю с Никола Инджов - писател, член на Тракийския научен институт, председател на Международна фондация „Гео Милев”

{Още»}

 
ВИКТОР ПЕТЕЛИН: „ШОЛОХОВ Е ВИНАГИ С МЕН”

превод: Литературен свят
Разговор с Виктор Петелин по повод енциклопедията му «Михаил Александрович Шолохов», М., Алгоритм, 2011.

{Още»}

 
ЙОРДАН ПЕТКОВ: СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА Е ДА СЪЗДАДЕШ ЖИВОТ

Интервю на Лияна Фероли
Малко след рождения си ден  на 93 години бай Йордан Петков, родопският доайен на писателите и поетите, се пресели в отвъдното.

{Още»}

 
СТЕФАН КОЛАРОВ: „ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ НАЦИОНАЛНОТО СИ ЧУВСТВО И ДОСТОЙНСТВО”

Интервю на Ваня Аврамова с доц. д-р Стефан Коларов
- Кой е Стефан Коларов и различава ли се той от писателя?
- Вашият въпрос макар и така ясен и точен, е същевременно доста труден. Както е известно първият български журналист Константин Фотинов е един от първите, който въвежда думата списовател, писател - човек, който съчинява, от глагола [...]

{Още»}

 
ГЕОРГИ СТОЯНОВ: „ЩАСТИЕТО НЕ Е ДАЛЕЧ ОТ КОРЕНИТЕ”

С писателя  Георги Стоянов разговаря Рангел Драганов
- Господин   Стоянов,  в края на месец октомври навършвате 80 години. Вълнувате ли се? Автор сте  на 25  заглавия - сборници с разкази, романи,публицистика, пиеси.

{Още»}

 
ГОСТ НА СПИСАНИЕ “РОДНА РЕЧ”

Интервю с Илия Бешков
- Какво би трябвало да знаят младите карикатуристи?
- Карикатуристът трябва да почита другите и да се надсмива на себе си - да бъде весел с всички, а да плаче насаме…

{Още»}

 
АНАСТАС СТОЯНОВ: „ИМАХМЕ СЪДБАТА И СТРАДАНИЯТА НА ЖЕЛЯЗОТО”

С писателя Анастас Стоянов по случай неговата седемдесетгодишнина разговаря Борис Борисов
Минава времето. Но постоянно
на плещите усещам го сам
и все дочувам:
- Анастас Стоянов?

{Още»}

 
ЕЛЕНА МУТЕВА - ЕДНО ЗАКЪСНЯЛО ЗАВРЪЩАНЕ

25 април 2013 - 159 години от смъртта на Елена Мутева (1829 - 1854)
С изследователката Марина Младенова разговаря Ралица Кръстева
„Елена Мутева представлява днес не само една миловидна, очарователна личност, но и първата българска образована жена, която наравно с мъжа вложи нещо от себе си в изграждането на нашия ренесанс.”

{Още»}

 
НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ: „ЗВЪНИ ВДЪН КЛЕТКИТЕ МИ КАТО ПЕСЕН”

интервю на Анита Коларова
- Господин Вълчев, Вие сте лирик, наричат Ви „поет на орфическото начало” /Атанас Свиленов/, а Кръстьо Куюмджиев пише: „Творбите му правят впечатление с простотата на стиха и непосредственост на чувствата”.

{Още»}

 
ОРЛИН ОРЛИНОВ: “ЗА ИСТИНСКИТЕ СТОЙНОСТИ ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА ВСЕКИДНЕВНО”

Интервю на Красимира Василева с поета Орлин Орлинов
- Как бихте  охарактеризирали  досегашния си път в литературата?
- Този път не е лесен. Аз наследих името на баща си - един умен и талантлив човек, но трябваше чрез самостоятелна борба да добия свое име в литературата.

{Още»}

 
ЙОРДАН КУШЕВ: „КРАЙ РОСИЦА АЗ СЪМ РАСНАЛ…”

- Г-н Кушев, как посрещнахте 75-гошния си юбилей?
- Като че малко странно ми звучи този въпрос. Може би за това, че аз нямам навика да си броя годините, както нямах навика да броя колко години ми остават до пенсиониране.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ: „КАПИТАЛИЗМЪТ Е НАЙ-ЗАГАДЪЧНИЯТ СТРОЙ”

превод: Литературен свят
За носещите конструкции на капитализма и тяхното разрушение в съвременния свят, за феномена СССР като системен антикапитализъм  и за бъдещето на Русия с Андрей Фурсов разговаря протойерей Максим Первозвански

{Още»}

 
КАК СЕ СЪЗДАВА ЕДИН БЪЛГАРИСТ

С писателя и преводача Хуан Едуардо Сунига разговаря Йонка Христова
- Вашата родина е много далече от славянската общност; как се събуди у вас интересът към България?

{Още»}