В УКРАЙНА ЖЕРТВИТЕ ВЕЧЕ СА ПОВЕЧЕ, ДОРИ И ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НА СЪРБИЯ

Александър Дюков

превод: Стефка Тотева

Когато преди няколко месеца ние с моите приятели /в огромното си болшинство историци по образование/ създадохме международна Група за информация за престъпленията против личността и започнахме да уточняваме числеността на загиналите в хода на гражданската съпротива в Украйна, аз даже не подозирах, че това занимание ще бъде толкова мъчително.

Загиват украинските сепаратисти, загиват опълченците, загиват мирни жители. Колко са загиналите - не може да се каже с точност: Киев крие своите загуби, опълченците - също, а мирните жители макар и да ги броят, но съвсем не всички, системата на изчисление е дезорганизирана. В нормална ситуация убитият го докарват в болницата или в бюрото на съдебна медицина, оттам пращат документите в местния отдел на милицията, а оттам обобщената информация отива в областното  ГУВД и така нататък… Но това е в мирно време, а по време на гражданска война всичко е доста по-сложно. Не всички ги доставят в моргата - много от убитите ги погребват веднага, като отбелязват гроба със саморъчно направен кръст. Не всички бюра на съдебна медицина и болници предават информацията, където трябва, не всички отдели на милицията функционират, няма връзка между тях.

Точният брой на загиналите не е възможно да се установи, докато върви войната.Обаче някакво минимално количество - може.Събираме всички налични данни:официалните заявления на областните администрации и градски съвети, ежедневните сводки на областните ГУВД, заявленията на украинските сепаратисти и опълченци за техните загуби/заявленията за загубите на противника не вземаме - те винаги са завишени/, накрая и свидетелствата на очевидци и журналисти, потвърдени със снимки и видео.Изработваме сборна таблица, обобщаваме информацията и получаваме минималното число на загубите.Истинското, разбира се, е по-голямо, но да знаеш и минималното е много полезно.

Ние започнахме да работим. И ето пред очите ми  постоянно са изчисленията с променящите се цифри на загиналите. По наши данни, от 22 февруари до началото на тази седмица са загинали минимум 2 678 души. Повечето от тях са  украински военни - 700, голяма част от тях са известни и поименно. На свой ред - 440 са опълченците, такава  информация за гибелта им успяхме да намерим. 298 души, които са били в малоазийския боинг. И повече от 1 200 мирни жители. И това, повтарям, са минималните цифри. От украинските сепаратисти и руските опълченци навярно са загинали няколко пъти повече - в един от южните котли, по оценка на военните експерти, са останали не по-малко от 1,5-2хиляди украински войници.  Убитите мирни жители също са много повече - например в Луганск загиналите не ги броят вече няколко седмици. Няма никаква възможност да бъде изчислен броят им. Тоест, реалните цифри на загиналите - това е минимум около пет или шест хиляди. И от тях - като минимум две хиляди са мирните жители. А може и повече. 

Предишната война в Европа от 1999 г.  - НАТО бомбардираше Югославия. Тогава за периода от март до юни загинаха повече от 1 700 мирни жители. По време на Втората Ливанска война от 2006 г. Израел изгуби 121 войника, „Хизбула” и ливанските силови структури - около 550 души, а загиналите мирни граждани са повече от 1 100. По данни на агенция Асошиейтед Прес, през 2008 г. в неспокойния  Афганистан са били убити 1 140 мирни жители.

Както се вижда, в Украйна всичко е по-зле.

Западните правителства и СМИ старателно си затварят очите за разиграващата се трагедия. Силовата операция на Киев на югоизток се поддържа и от САЩ, и от ЕС. Но е ясно, че рано или късно числото на загиналите ще достигне това ниво, когато да се мълчи за случващото се от страна на средствата за масова информация вече няма да е възможно. И тогава в обществото ще възникнат въпроси - преди всичко към своите правителства, сега работещи не за прекратяването, а за ескалацията на конфликта. Но колко хора трябва да загинат на югоизток, за да не може повече истината да бъде скривана? Десет хиляди? Двадесет? За това знаят само в Киев, нали администрацията на САЩ навярно е подсказала на своите подопечни максимално приемливата цифра.

Виж също най-новите данни за загубите по-долу /Рус. ред./ 

P.S. ОТ РЕДАКЦИЯТА НА ДЗВОН 

12 ХИЛЯДИ УБИТИ, 19 ХИЛЯДИ РАНЕНИ И ПОЧТИ 5 ХИЛЯДИ ИЗЧЕЗНАЛИ БЕЗ ВЕСТ. 

12 хиляди убити, 19 хиляди ранени и почти 5 хиляди изчезнали без вест. Такива са, ако вярваме на изтеклата информация от закритото съвещание на СНБУ, реалните загуби на украинските сепаратисти за цялото време на наказателната операция на югоизток. Частично тази информация е потвърдена от хакерите на „КиберБеркут”. Наскоро те обнародваха данни, получени след нахлуването в пощата на чиновниците.


в. „Комсомольская правда”, 22.08.2014 г.

 „Движение за возрождение отечественной науки”, 24.08.2014 г.