АННА ФИЛИМОНОВА: „ЗАПАДЪТ Е КАТО КУЧЕ, СКЪСАЛО СИНДЖИРА!”

превод: Стефка Тотева

Политологът Анна Филимонова за последиците от излизането на Сърбия и България от проекта „Южен поток”…

Както се съобщава, от страна на България и Сърбия са постъпили сигнали за възможно прекратяване на участието в проекта „Южен поток”. За проблема разсъждава в интервю за „Руска народна линия” кандидатът на историческите науки, научният сътрудник на Института по славянски науки на РАН /Руската академия на науките/ Анна Филимонова:

„Тази провокация е опит на САЩ да възстанови своето монополярно доминиране в Балканския регион. Америка, която оказва натиск на слабите звена на политическата верига - България и Сърбия, очаква конкретни и положителни за себе си резултати. Какво ще изгубят по-горе споменатите страни, ако се съгласят да откажат да прокарват през своята територия на газопровода „Южен поток”?

Смело мога да кажа, без да преувеличавам, че България и Сърбия губят енергетична безопасност и най-малките надежди за стабилно развитие поне на един сектор от икономиката и поставят под заплаха изобщо своето основополагащо икономическо възстановяване.

На свой ред България, която е член на ЕС от 2007 година, вече е успяла да вкуси цялата „прелест” на членството си в Евросъюза. За тези години в България населението е намаляло с един милион души, а два милиона българи заминават в Западна Европа, за да се бъхтят като черноработници за грошове. От България изтича невероятен по обем поток от млади хора, в замяна на това в страната пристигат пенсионери от цяла Европа.

Ненапразно България я наричат страната на европейските пенсионери, които продават своята недвижима собственост със спечелените пари и живеят доста обезпечено в България. Но най-интересното е, че като анализираш всички европейски проекти и дотации, заключаваш, че България сама доплаща за своето членство в ЕС. А през това време промишлеността й изчезна, образованието се руши, като страната се превръща в криминално-геополитическа система. Знаменитият град Варна, уви, е известен с криминалната си активност, която надминава далече градските му предели.

Малко размисли и за Сърбия. Министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович направи изявление за преустановяване на работите над „Южен поток”, но какво отношение може всъщност да има тя към проблема?! Но се изясни, че Зорана заема още и поста на министър на газопровода.

Но нейното изявление мигновено опроверга председателят на сръбското правителство Александър Бучич. А Ивица Дачич се заигра с въпроса: Защо ЕС оказва натиск именно на Сърбия?! Нали „Южен поток” е интернационален и мултидържавен проект, засягащ икономиките на много страни. Защо САЩ не предявява претенции към членовете на ЕС Австрия и Италия?! Нека тези страни кажат своето мнение, като крайни потребители на газа.

Но все пак Сърбия е най-мощната страна на Балканите, невероятно важна за Русия, като врата в ЕС, като ключ към замъка с название Европа. Ако Сърбия се лиши от „Южен поток, то нейната икономика с бързи темпове ще се понесе към гръцкия сценарий. Неотдавна наводнението само задълбочи печалната ситуация в Сърбия. Страната претърпя загуби в размер на 1 милиард евро. Това е по най-скромните цифри!

Каква изгода носи за Сърбия „Южен поток”?! Това са преки и косвени руски инвестиции, огромно количество фирми, производство и хора, обезпечаващи стабилното функциониране на газопровода.

За Сърбия този проект е предмет от национално значение и оцеляване! Преките инвестиции от страна на Русия ще съставляват повече от пет милиарда евро, хиляди и хиляди сърби ще получат работни места. Но ако страната се лиши от този проект, то нейната икономика няма да издържи и въпросът за гръцкия сценарий вече няма да предстои, той ще се окаже реалност.

Възниква въпрос към всички страни, отказващи се от „Южен поток”: „Господа, с какво ще се отоплявате?” В Западна Европа дърва няма! А трансадриатическият газопровод няма да издържи, той ще покрие само 3 % от „Южен поток”. Напълно неясно е защо Западът целенасочено се стреми да завладее икономически слаби, но духовно силни православни страни?! Защо именно тези държави трябва да се отказват от „Южен поток”?!Никой не предявява претенции към Италия или Австрия, които са потребители на руския продукт. Нормата на третия енергетически пакет не е приложим към „Южен поток”! Той е затворен в приетите норми, което категорично е неприемливо в правния мир.

Западът е като куче, скъсало синджира! Държи се като невменяем и е непредсказуем!
Сърбия не е член на ЕС. Тя не е длъжна да се съобразява с каквито и да било параметри на енергетичния пакет! Върху Сърбия ще паднат непоносими тежести, а пък страната даже в близките десет години няма да встъпи в ЕС, ако до това време е все още жива.

А заявлението на Баррозу изобщо излиза от рамките на правните норми! Защо да се налагат санкции на Сърбия?! Това не е политически, а икономически въпрос - отказ от „Южен поток”. Така, вие, господа-европейци, още малко и ще започнете с бомбардировките!

Ясно е едно, че Западът иска да накаже Русия, като удари по преките и косвени нейни съюзници. Правителствата на тези страни са в тежко положение, като западни протежета те са длъжни да изпълняват всички заповеди.

Отказът на Сърбия и България от проекта „Южен поток” е икономическа диверсия. Разбира се, Сърбия ще го преживее, както преживя загубата на Косово, но сръбският народ няма да допусне настъпление срещу Русия! И съвсем не е ясно как правителствата на Сърбия и България ще седнат на два стола едновременно! Западът губи всички значими ориентири в пространството. Всички тези западни игри са удар върху Русия.


Русская народная линия, 11.06.2014