РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ – ИСТОРИЧЕСКИ АСОЦИАЦИИ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

„РФ официално уведоми ПАСЕ за временно прекратяване на сътрудничеството” - съобщи днес сайтът на информационната агенция Ria.ru

По такъв начин Русия дава на Европа да разбере, и преди всичко - на Берлин, първо, колко далече е готова да отиде РФ в конфронтацията си със Запада, а да отиде Русия е готова много далече. За да извие врата на европейската икономика, за Русия е достатъчно да прекрати доставката на газ в Европа.

При това Русия не губи нищо: руският газ, както и всичко останало, с което е богата Русия, ще бъде купуван от Китай, Индия, а за Северна Корея е достатъчно да бъде подхранена с въглеводород, за да лети пух от южнокрейците и техните покровители чак до Япония.

И второ, което е по-важно. Русия с това уведомяване поставя Евросъюза, начело с Германия, пред избор - на европейците им предстои да се определят: с кого ще бъдат в днешното протипоставяне - със САЩ или с Русия.

По нещо сегашната ситуация прилича на онази, предшествала Първата световна война.

Тогава пред Русия стоял въпросът за нейните съюзници, по-точно за нейния последен цар.

Царят се ръководил в избора си не от интересите на Русия, а от дълговите задължения, натрапени на Руската империя от нейните едновременно благодетели-съюзници-кредитори: англичани, французи, белгийци.

Съюзниците на Русия - страните от Антантантата, безмилостно и безсъвестно използвали Русия като щит и отвличаща маневра във войната с Германия, без да предполагат тогава какви последствия ще има това безсрамие по-нататък за целия свят.

Днес ситуацията е сходна, но този път изборът е на Берлин. Русия вече се е определила в избора си.

От избора на Германия зависи днес изборът не само на Европа, но и бъдещето на целия свят. И разбира се, бъдещето на самата Германия.

Русия ще издържи това противопоставяне. Но Германия, преживяла две световни войни и най-опасните авантюристи на власт, трети път може и да не оцелее, независимо какви форми ще вземе сегашното противопоставяне на великите държави: локални войни, финансови сражения или нещо много по-страшно.

От избора на Европа, начело с Германия, до голяма степен зависи и бъдещето на света.

04.06.2014 г.