ВРЕМЕТО НА САЩ Е МИНАЛО – ТОВА Е ОЧЕВИДНО

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

Съветник на президента твърди: Русия, при въвеждането на санкции от САЩ, ще се откаже от долара.

С това си заявление Русия недвусмислено заяви за готовността си за икономическа война със Запада.

Какви лостове има Русия за натиск спрямо Западния блок?

Освен военните, това са и стратегическите ресурси. Но не само.

Ако Русия форсира създаването на единен геополитически и икономически блок с Казахстан и Беларус, но също така и с Индия, Иран, Китай, Бразилия, Венецуела, Боливия и Перу, Западния блок няма вече какво да каже.

Опитът на рублата в Русия като независима от чуждите валути съществува още от времето на СССР. Във всеки случай рублата е подкрепена от всички стратегически резерви на Русия. В съюза със споменатите страни източният блок може да утвърди своя собствена международна валута, предизвикваща много по-голямо доверие, отколкото с нищо неподкрепения долар.

На свой ред САЩ и Западна Европа подкопават доверието в себе си още повече, когато като контрамярка изведнъж секвестират сметките на друга страна.

Уроците от Ирак, Иран, Либия несъмнено накараха ръководствата на други страни да се замислят струва ли си да се държат пари в американски банки? А и на кого е нужно да държи пари в чужди банки? Мисля, че само на онези, които крадат от своя народ.

И като допълнение към гореказаното:

Не на инат на САЩ и Западна Европа, а просто защото биполярният свят е много по-устойчив от еднополярния. Виждаме до какво доведе фактическото доминиране на Западния блок: стотици хиляди, ако не и милиони убити и осакатени от Югославия до Афганистан, разорение на цели страни, нищета на цели народи, неспособност да бъде решен нито един от насъщните проблеми на човечеството, започвайки от екологията и завършвайки с проблемите с питейната вода.

Лично аз смятам, че в интерес на Русия е да създаде такъв блок и тя да се откаже от долара заради независимостта си от външната политика на САЩ. Времето на САЩ е минало - това е очевидно. Минало, защото като световен лидер САЩ се оказаха несъстоятелни във всяко отношение: вместо мир - непрестанни войни. Вместо процъфтяване - обедняване. Това е банкрут, за който скоро ще им се наложи да плащат.

04.03.2014