В ПАМЕТ НА БОРИС ВАСИЛИЕВ

Владимир Бондаренко

превод: Литературен свят

Отдавна и добре познавах Борис Василиев. Особено близка ми е неговата книга «А утрините тук са тихи», чието действие се развива в родната ми Карелия. Разбира се, за разлика от окопната правда на Васил Биков, Юрий Бондарев, Константин Воробьов, това е само добра белетристика. Както ми казваше моят покоен приятел и учител, писателят Дмитрий Гусаров: «Когато десет момичета избият немски спецназ - това е приказка». Романтична приказка. Спомням си и популярната книга от нашето детство «Отрядът на Трубачов се сражава» - как пионери избили фашисти на окупираната територия. Разбира се, това съвсем не е окопната правда.

Но аз в никакъв случай не отричам Борис Василиев, просто отбелязвам, че това не е дълбоката ветеранска проза на Астафиев, Воробьов, Биков, а блестяща белетристика, леко четиво. Книгите и филмите по Василиев покориха милиони наши млади сърца - чест и хвала на писателя. И други негови книги са написани леко и белетристично изразително. Какво пък, има Балзак, но има и Дюма, всекиму своето.

Борис Василиев  искрено обичаше историята на Русия. Късните му исторически романи не са такива сериозни, солидни както например тези на Дмитрий Балашов, но са все така увлекателни, интересни и четивни.

Борис Василиев е определен етап от цялата ни съветска литература. Макар че през последните години той беше от либералния лагер, все пак за разлика от други не «замазваше» своето прекрасно съветско минало. Чета прозата му -  тя е прекрасна, белетристично увлекателна. Дай Боже и сега да се появят писатели, които така романтично, пък било то и малко повърхностно, но с ярки персонажи, да ни покажат днешните герои. Това е много важно.

Василиев изживя активен и напрегнат живот. Беше трудохолик, много пишеше, а и преди това бе работил много.

Впрочем и във всички писателски «войни» Василиев се държеше коректно, достойно. Никога рязко не се изказа от русофобски позиции. Затова винаги той може да бъде уважаван и като ярък съветски белетрист, и като човек, преживял интересен и наситен живот.   


Завтра, 12 март 2013