ПАЗЕТЕ СИ НЕРВИТЕ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

Според версията на уважаемата рейтингова агенция „Блумберг” Израел е сред шестте най-здрави страни на света.
Нищо удивително няма в това. Всички болести са от нерви. В това лесно може да се убеди всеки от собствен опит.
У нас, след две интифади, когато започнаха да ни колят, а после да ни взривяват в автобуси и на улицата, след десетилетия ракетни обстрели, нервите ни станаха стоманени! С нищо не можеш вече да ни изплашиш. Война с Иран? Ха-ха, намерили с какво да ни плашат. Хиляда ракети на ден на наша територия - даже няма да ги почувстваме, с нашата закалка! Искате ли да сте здрави като нас - калявайте нервите си, пристигайте в Израел, в сезона на ракетите, а още по-добре, когато започне войната с Иран. Здравите нерви са залог за здраве. Не забравяйте това.
Има и друга причина за завидното ни здраве - много работим. Повече, отколкото в Европа и Америка. И не бързаме за пенсия. Къде да бързаме. Особено онези, които приемат законите за повишаването на пенсионния ценз. При депутатска заплата, бонуси за служба на народа и кондиционери може да се работи до сто и двайсет години.
Разбира се, не за всички стигат работните места в нашия парламент, на някого се налага да работи по строежи под ласкавото южно слънчице или в химически предприятия. Но затова онези, на които не е провървяло с директорското кресло и се налага да диша химия в производството, могат да не боят от вреда от пушенето и старостта. Старостта с всичките й болежки тях със сигурност няма да завари вкъщи.
И още, благодаря на нашето правителство и пазарната икономика, които се грижат за редовното покачване на цените и намаляването на покупателната способност на заплатите ни, благодарение на което купуваме все по-малко, съответно по-малко ядем и водем все по-здрав начин на живот, отказвайки се от всякакви излишества като автомобил, а с времето и от обществен транспорт. Животът е сложен, наоколо химия, лесно може да налетиш на различни фалшификати. Затова колкото по-малко ядеш, по-здрав ще бъдеш.
Е, ето така си живеем…