ДИМИТЪР ПЕЙЧЕВ НА 80 ГОДИНИ

Кирилка Демирева

Големият български и молдовски художник и поет Димитър Пейчев навърши 80 години. Повече от 60 години той отдава на живописта, пресъздавайки в ярки краски природата и живота на хората от неговия любим буджашки край.

Роден е в българско семейство в с. Бургуджи (днес Виноградовка), Одеска област, Украйна. Завършва Кишиневского художествено училища „Репин” и Московския полиграфически институт, специалност художествено оформление на книгата. От 1972 г. участва в много национални и международни изложби.

Ученик е на големия молдовски художник Михаил Греку. Маестро Пейчев развива своя талант, следвайки традициите на румънските художници постимпресионисти, но в същото време създава свой оригинален почерк, в който се долавя духът на българските му предци. За тях той е построил храм в сърцето си, дарявайки им своята съкровена обич и преклонение.

Вдъхновението си Димитър Пейчев черпи именно от бесарабския български род. Верен на своя български корен, Пейчев пази традициите, говори своя майчин български език в книжовната му норма. Именно обичта му към този свят за него език е първопричината да изяви и таланта си на поет, блестящо осъществен в четири поетически книги: „Завръщане”, 2004, „И светят спомените, 2005, „Питайте вятъра”, 2011, „Стъпки по земята”, 2021.

В стиховете му основният мотив е споменът за детството - магически свят привлекателен със своята чистота и духовни дълбини. Но в стиховете му е и съвременността, към която поетът подхожда с оголения нерв на човека, търсещ справедливостта, болеещ за българските работи в Бесарабия, в чийто възрожденско съграждане е един от активните участници.

Поетическият талант на Димитър Пейчев е забелязан и оценен високо от преподавателите от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. Кирил Цанков и проф. Димитър Михайлов.

Особено силно е духовното родство на поета с Димитър Михайлов, който става редактор и издател на три от книгите му. В резултат на дългогодишната му работа над поетическите текстове на Пейчев се ражда книгата „ В поетическия свят на Димитър Пейчев”.

На 15. 05. 2023 г тя бе представена на читателската публика в Окръжната библиотека „Пенчо Славейков” във Велико Търново от проф. Анчо Калоянов. В словото си той подчерта, че в книгата си Димитър Михайлов с проникновение разкрива оригиналния поетически стил на Пейчев, откроява мястото му в съвременната българска бесарабска литература, а творбите му обогатяват българската литература с нови мотиви.

На събитието присъстваха колеги и приятели на проф. Михайлов, както и бивши преподаватели по български език и литература в Молдова и Украйна, които през годините са се докоснали до личността на Димитър Пейчев.

В своите спомени те подчертаха не само таланта му на художник и поет, но и яркото му личностно присъствие - родолюбив българин, тънък ироник, интелектуалец.

За личността на маестрото говори проф. Николай Червенков, историк, пръв ректор на Тараклийския университет „Григорий Цамблак”. В спомените си той се върна към 90-тегодини , когато в ателието на Димитър Пейчев се основава първото демократично обединение на българите в Кишинев - дружество „Възраждане”.

Той отбеляза и щедрия дарителски жест на маестро Пейчев - много картини той дарява на гр. Тараклия, Молдова, които са подредени в специално създадена художествена галерия. Така живописното му творчество ще продължи да живее сред тези, към които художникът винаги е изпитвал обич и дълбока почит - бесарабските българи.

Димитър Пейчев е носител на много молдовски и международни награди, но особено ценна за него е българската - медал „Златен век” на Министерството на културата, с която той е удостоен през 2020 г.