ПОСЛАНИЯ

Мбизо Чираша

превод: Мирослава Панайотова

***
Ако брат ти е ловец и копието му не е остро, не тичаш до селото, за да кажеш на всички, че копието му е тъпо, подостряш копието с него и ловът продължава с добро копие. Ето защо сме предопределени да бъдем заедно и да бъдем хора. Ако роклята на сестра ви е разкъсана някъде, не бягате до града, за да разкажете на всички, че роклята й е дрипава, поправяте роклята с нея, защото сме заедно и сме хора, благословени с различни таланти и дарове. Най-големият дар, който Бог ни е дал, е любовта.

***
Човешката анатомия вирее добре заедно с чистия дух. Най-доброто изцеление, с което можем да се гордеем, е чистият дух. Чист искрящ дух (комбинация от добра душа, ритмичен пулс и добре упражнено мислене). Страхът да не нарушаваме мира, готовността да преодолеем нашите скалисти пътища с много внимание към детайлите. Любовта да виждаш успеха на другите, избягвайки разпуснатия морал да грабнеш хлебче от невинни уста. Искрящ чист дух.

***
Ти и аз сме в един духовен полк. Ако внимателно напишем песен заедно и я изпеем на птиците, ангелите ще слязат с благословия и нашите таланти ще донесат плодове в изобилие. Въпреки това ние сме по-слаби без цялата мощна подкрепа на този, който отделя въглеродния двуокис от кислорода, този, който кара слънцето да изгрява и залязва, луната да свети и намига, този, която дава и взема. Така че вие и аз, когато пишем следващата си песен, нека не забравяме да изберем Бог за наша първа публика. И преди да напишем следващата си песен, нека да помолим Бога за добър съвет. Бог вижда всичко във водата, в мозъците и тъмнината, а времето лекува всичко. Нашият господар е търпелив водач.

***
Имах братовчед, който живееше в града, докато живеехме на село. Майка му винаги предупреждаваше братовчед ми да избягва да хвърля камъни по хълма, в реката или просто където и да е, но братовчед ми не се вслушваше в нищо от това. Братовчед ми искаше да играе с хвърляне на камъни, защото в града нямаха много от това съкровище, наречено камъни, играеха видеоигри и гледаха сапунени опери по телевизията. Братовчед ми не знаеше много за звуците на животните, особено за крясъка на бабуина. Знаете, че не сме имали тоалетни, чак по-късно, когато един уважаван здравен работник дойде с вълната от тоалетни ями и външни тоалетни. Един ден братовчед ми чу нещо като лаещ звук и си помисли, че е бабуин. Ние бяхме някъде нагоре по хълма, камък беше хвърлен с енергичност и изведнъж чухме рязък и силен стон. Втурнахме се надолу по хълма и при пристигането си установихме, че това е амбуя, баба ни, облекчаваща се. Вече беше припаднала. Занесохме я вкъщи, всички обзети от страх и отчаяние. Братовчед ми продължи да хвърля камък, въпреки този ужасен инцидент, и след това умря от много ужасна смърт. Последният камък беше върнат с могъщество на куршум и уби братовчед ми, не знаем кой е върнал камъка обратно.
Важно е да се вслушваме в съветите, особено в добри съвети, и грешните неща трябва да се откажат, преди да ви развалят или те никога не трябва да се правят, ако е възможно, но тъй като ние не сме 100 процента перфектни, трябва да се научим да се адаптираме и към истината, и честността, а също и да приемаме знания от света, защото светът е най-добрата книга от книгите, които четем в час.

***
Не можем да изградим Зимбабве върху могили от насилие. Нека построим Зимбабве върху скалата на мира. Това, което се случва, е грешен сигнал към гласовете на разума. Зимбабве е единственото място, което наричаме дом. Единствената страна, която познаваме, единствената държава, за която казваме нашата страна, единствената страна, която имаме, единствената държава, която трябва да изграждаме заедно и постепенно. Можем ли всички да бягаме от рождената си страна? Доста страшно, много страшно. Тези въпроси също се нуждаят от спешни, истински и сериозни разследвания. Така че, ако кажем, че сме чисти, от извършителите трябва да се потърси отговорност.

ОРЛИТЕ ОБИЧАТ БУРЯТА

Когато облаците се събират, орелът се вълнува, орелът използва вятърa на бурята, за да се издигне по-високо. След като намери вятъра на бурята, орелът използва бушуващата буря, за да се издигне над облаците. Това дава възможност на орела да се плъзга и да почиват крилата му. Междувременно всички останали птици се крият в клоните и листата на дървото.

Изправете се пред предизвикателствата си, като знаете, че това ще ви накара да изплувате по-силни и по-добри, отколкото сте били. Можем да използваме бурите на живота, за да се издигнем до по-големи висоти. Победителите не се страхуват да се издигнат на по-големи висоти. Успелите не се страхуват от предизвикателствата, по-скоро ги харесват и ги използват изгодно.

***
Трудните и най-мъчни черти са търпение, смирение и устойчивост и Бог се усмихва при постигането на такива.
“ndima iyi ina makata chin’ina changu
inotoda muchina mihombe e e
dhewa muchina muhombe e e”
е силен музикален текст на покойния зимбабвиец Сунгура Браво Тонгай Дева Мойо, известен като Муроцви Мукуру. Нека голямата му душа почива във вечен мир в топлите ръце на Всемогъщия. Музикантите са благословени с търпение и също са надарени с преподавателски дар. Тълкуването на редовете е житейски урок. В скалистия и неравен терен на тази наша земя, наречена живот, трябва да се борим с ходилата си с твърд железен метал за пътуването и да закопчаваме сърцата си със стоманата на устойчивостта. Не забравяйте, че Бог отговаря на устойчивото. И когато Той отговаря, е сигурно.

***
Израснах близо до малък хълм, наречен Шоконя. Нашите кози пасяха под полите му. Въпреки малките си размери, той отекваше заедно с бученето на гръмотевиците през дъждовните сезони. Бабуините също живееха там. Ние, поетите, приличаме на малки хълмове, но сме по-големи хора и можем да тласкаме планини.

***
Това, което мислите, е отвъд вас. Всъщност е ваше, бягайте внимателно, за да го прегърнете. Някои хора се страхуват да приемат благословията на невероятни позиции, да се вкопчат в големи проекти, да ходят заедно с великите и да се променят към най-доброто, да направят невъзможното. Всемогъщият Господ е Бог на устойчивостта, истинските другари никога не се предават. Aluta continua! (Борбата продължава!)

***
Август беше месецът за определяне.
Влизаме в септември, завладяни от обилното усърдие да култивираме умовете си с по-положителна активност. Продължаваме да търсим още дози мъдрост, добро здраве (повече кислород) и по-добри благословии на нашите дарби от Създателя. Нямаме достатъчно време за празни ходове, отрицателни клюки, дяволски схеми. Единственият път за нашите ръце, сърца, умове - нашите умове да се изпълнят с най-добри знания, нека сърцата ни да се грижат за успеха на нашия народ и нации и нашите ръце да пишат, за да поправят грешките сред нас. Ученето не свършва. Aluta continua! (Борбата продължава!)

ПРИЗВАНИЕТО

Призванието е нещо, от което не можеш да избягаш лесно. Това е безценен дар, да разберете значението на таланта си и неговата цел. Слушайте внимателно, докато талантът ви говори с вас. Енергията, която се носи в мозъка на нашите таланти, е извън въображението ни. Страхотна благословия е да познавате таланта си, друго нещо да разберете таланта си и да намерите своя начин да го прилагате всеки ден от живота си. Талантите не са дарбите на дявола. Така че отрицателната съпротива винаги извисява своята грозна глава в процеса на установяване на нашата база. Ние трябва да подготвим ума си за положителна духовна и емоционална борба за справяне с препятствия. Трябва да искаме от Бога мъдрост. Aluta continua!

***
Африка е една страна. Границите са знаци за колониално разположение. Ако трябва да се храним с ксенофобия и афрофобия всеки ден от живота си, ние сме съгласни, че Африка не е свободна. Все още не е Ухуру, Африкански съюз, ОРДЮА /SADC/, Обединени нации, Южноафриканско президентство. Къде си? Африка е предназначена да бъде една, Африка на Нефертити, Африка на Шака Зулу, Африка на Серетсе, Африка на Кенята, Африка на Камбарадже, Африка на Мандела, Африка на Неханда, Африка на Нзинга, Африка на Нкрума, Африка на Лумумба, Африка на Саро-Ууиуа, Африка на Бико. Къде си, Африка?

КЛЮКАРИТЕ

Днешният урок е вдъхновен от стихотворението на Нанси Ндеке (”Gossip - Клюка” )
Когато имате късмет да сте израснали в най-отдалечени селища и по-късно в гъсто населените предградия, случайно сте научили повече неща за мълвата, негативните клюкари и говорещите лошо. Събуждате се сутрин, намирате ги вече на своето място да шепнат лъжи, приказки и клюки и дори забравят да свалят спалните си дрехи. Привечер, когато се връщате от ежедневните си занимания, ще намерите клюкарите на обичайния си пост да правят същата стара приказка - клюкарстване. Те дори са придобили уменията да измислят лъжи, негативи, покрити със захар, и разрушителни слухове. В някои случаи те се бият помежду си до степен на ухапване една друга само за клюкарски приказки, обичайното им драскане като котки, хапят се по устата или гърдите. Женски кеч-борби. Изненадващо, ако напуснете града заради друг град, срещате хора, подобни на тези, които може би сте оставили след себе си и когато се върнете в стария си град или село, все още намирате клюкарите на обичайното им място, със същите прически, фалшиви усмивки и др. клюкарски умения и обличане. Урокът е за хора, които са добри в говоренето на лоши, омразни и отрицателни клюки за другите. Те не растат, не учат, не се интересуват, не се променят. Животът им обикновено е прикован на обичайното им място за клюки, когато другите се носят на вълните на промяната, те продължават да яздят хиената на клюкарското магьосничество.

***
Промених се от безделник в човек на действието. Превърнах се от алкохолик в работохолик. Бог ме реабилитира. Използвам ума и енергията си за това, което знам най-добре. Приемете ме, прегърнете ме, толерирайте ме … Пътувайте с мен по вълните на литературната революция. Докато пътувате, не забравяйте да се подкрепяте и да бъдете верни. Времето е лечителят, а Бог е велик. Заедно се издигаме. Борбата продължава! Aluta continua!

***
Истинското желязо се подсилва от огън. Колкото по-големи са пламъците, толкова по-силен е металът.

***
Когато здрачът на зората ви намигне под одеялото в хватката на съня ви, станете с последната утринна звезда (Машамбанзу). Вземете мотиката си, обработвайте полето си с необходимата дисциплина, упоритост, уважение и любов към работата си. Мотиката ми е писалката, както и моят компютър, умът ми е инкубатор, сърцето ми става катализатор на действието. Ръката ми е истинският служител на моето творчество. Повтарям, станете преди зори, след последния химн на последната сова. Когато първият петел пее, станете и вземете кутията с инструменти, мотиките си. Както синът на селския пастир, ние преминахме през това, ние ставахме и обръщахме червената земя под сиянието на здрача на зората, вярно засадихме семена под слоеве пръст и чакахме седмици за покълване, и по-късно ги пресяхме, което доведе до прибиране на реколтата. Всяка система има процес. Точност и вяра са велики черти. Времето е сега, станете със здрача на зората. Когато искате да изградите общност, трябва да започнете с изграждането на своята мисловна, лична, интелектуална и емоционална общност. Aluta continua!

***
Скъпи Боже, толкова, колкото Ти можеш, ме благослови с физическа сила, душевна смелост и парично изобилие. Моля се за тонове интелектуална, духовна и емоционална мъдрост. Благодаря ти за благословията на енергия, упоритост и дара на живота. Преди всичко ми покажи хълма на мъдростта, бих искал да пристъпя към него и да стоя там дотогава, докогато ще се почувствам удовлетворен и след като вдишам кислорода на мъдростта. Ще вървя по хълма и ще издишвам въздуха на мъдростта, за да вдишват и моите приятели и да станем заедно едно цяло. Нека търсим благословията, наречена мъдрост.

***
Никога, никога не напускайте пътя, вървете по своя верен път. Истински, искрен и верен!