ФРАГМЕНТИ

Дилян Бенев

Из ,,Противоборство”, изд. ,,Изток-Запад” (2018)

***
Всевъзможните бежанци заливащи Стария материк, никак не са случайни. Иначе ако бяха, не биха били толкова много от друга религия и с такова настървение да напират. Но погледнато от друг ъгъл, това ги прави добре дошли на европейска земя. Напълно отговарящи на философията на Хегел, че конфликтите и злото са движеща сила на историята. Особено ако не са по закона на природата, а по друг - попътния вятър за ескалацията им.

***
Любимият ми философ Шопенхауер, който ме преобърна с ирационалната си философия и не по-малко трогна с житейската си съдба на игнориран от всички и лишен от академична кариера човек, не само че не е бил убит духовно - а напротив - със своя стоицизъм е успял не само да създаде непреходното, но и да въздейства днес на немалко творци във време на отчайваща бездуховност, да не спират по пътя си, а напук на всичко да продължат и да отстояват себе си в името на истината.

***
Като люлка на цивилизацията Европа гори от атентати. Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност. И ще продължава да гори! Щом подбудителят им така си е изпипал стратегията (от която да умират само невинни), че каквито и мерки за сигурност да има - винаги да е неизменният победил, опиващ се от кръвта на жертвите си!

***
Ницше е казал, че обича този, който иска да твори, като надмогне себе си и така погине. Разбира се, но днес е много по възможно да те принудят да погинеш, далеч преди да си създал всичко, що извира от душата ти - от неспиращото и всенарастващо зло между нас - като завършени мутанти на Хомо Сапиенс.

***
Ненормално е при такава малка и бедна държава да има толкова богати и недосегаеми хора. Но още по-фрапантното е: как един от тях не прояви малко съвест и патриотизъм? - и дари част от парите си (повечето немъчени), за да го последват и други и да открият фонд за стимулиране на раждаемостта на нацията - все повече изчезваща. Но няма и няма! И как да има? Щом отгоре ли си, така си обсебен от тъмните сили, че доживотно няма да се опомниш и още по-малко да се покаеш за самото си заслепение.

***
Взаимоизяждането в човешкия род е пословично. Но именно, че е човешки, а не животински. Щом в джунглата зверовете изяждат жертвите си единствено водени от глада си, който бързо се утолява, и много други остават неизядени. А в нашия свят силните постепенно изяждат всички слаби - водени само от неизмеримата си алчност способна и тях да изяде и да останат само животните.

***
Измежду коварствата на живота влиза и най-съвършеното: от всички подбрани да се борят срещу най-голямото зло на съвремието, да има и такива, които тайно да го толелират. И дотам, че перманентно да го има: като нещо градивно, без което не можем.

***
Жестокостите, които ни удрят, ненапразно ни обичат. И това е дивидент за нас. Иначе ако случайно ни разлюбят, щяхме ли да кажем: ,,Каква по-голяма ценнност от нас, щом винаги сме на мужка?”.

***
Гониш ли върха в някой жанр, така започват да те игнорират, мразят и унижават, като някой инфантилен, лишен от разумни основания - сякаш си устремен към върха не по мъченически път, а по друг - някой направо те тика към него, без да се мъчиш.

***
Есето на Димитър Подвързачов за афоризма - късо, стегнато, на висок стил. Истинско опиянение за афористици - пък и колкото вече от бездуховност все по-малко да са опиянените от тях.

***
Понякога и насън се стряскам при мисълта за Джон Милтън. Да изгубиш зрението си и да създадеш ,,Изгубеният рай” е нещо белязано със знака на подвига. А къде е подвигът у нас при повечето днешни автори? Никъде! Пишещи само за пари и обществени почести, без да оставят нещо, от което да спечели и се извиси самата литература като изкуство. Не, наистина трябва да си Джон Милтън, надскачайки се в страданието и с написаното да виждаш далече повече от нормално виждащите слепи.

***
Колкото Оскар Уайлд е бил осъден и презрян от обществото като хомосексуалист - толкова днес някои хора именно заради това стигат до такива обществени висоти, че да се самопрезреш, че не си обратен.

***
Гениалността затова е гениалност, за да удивлява и да няма обяснение. Но най-абсурдното е, че такива като нас също нямат обяснение, но далеч не са гениални.

***
Истински призваните в полето на афоризма и фрагмента са удудващо малко. А щом един жанр е далеч по-малко овладян, някак си от само себе си с по-голяма тежест стои.

***
На човек изтикан в блатото на обществената несрета, действа някаква самосъхранителна сила от него - да лавира някак нагоре - изравнена с теглото му от неразбории, които е преживял и отблъснал от себе си, че и той да се почувства човек.

***
Великият учен Исак Нютон - открил закона за всемирното привличане, навярно най-много е съжалявал защо хората не са като физическите тела - само да се привличат, а не и взаимно да се отблъскват като едноименни заряди, копаещи взаимно и гроба си.

***
Според Нютон: Всяко тяло запазва състоянието си на покой, докато не му въздейства външна сила… А според нашите закони: Дори и да не ни въздейства такава (по силата на инерцията), винаги можем да запазим състоянието си на разруха - само от себезатриване.

***
Ако силата, действаща на системата отвън, води до ускорението й (по Нютон), погледнато аналогично, силата, действаща отвън върху системата у нас, води по-скоро до обезсилването ни. (Като своего рода ускорение.)

***
Звучащото като абсурд във физиката, че колкото по-бързо се движите, толкова по-тежки ставате - никак не звучи абсурдно, ако колкото повече напредвате в първосигналните си изстъпления, толкова по-голяма обществена тежест придобивате.

***
Вечният двигател на Никола Тесла (eлектрическият), способен да замени този с вътрешно горене и с много добри характеристики, е неосъществен поради злобата и недалновидността на хората обвинили го в магьосничество. Тази несекваща недалновидност сякаш е програмирана вечно да убива откривателството - способно да преобърне и най-ортодоксалната представа за реалност.

***
Какъв е смисълът, че Тесла е запалвал eлектрически крушки от пет мили разстояние (в иновативно изражение) - щом житейският блясък на повечето простосмъртни продължава да бъде едва ли не по-малко от яркостта на една обикновена крушка?

***
В науката е доказано, че въображението е повече от знанието - въпреки че посредствеността като висша форма на незнание и простащина е много повече от въображението.

***
Колкото по-бързо се движи дадено тяло, толкова по-бавно тече времето. Да, ама ние, колкото по-бързо се движим във времето - за вероятността доброто старо време да се върне отново времето буквално е спряло!

***
Както няма човешко изследване, минаващо за истински научно, без да е минало през математически доказателства (по Леонардо) - така няма и социологическо изследване, минаващо за истинско, без да няма и задължителна доза преиначени данни.

***
Сметките в математиката са едно, а в битието ни - нещо съвсем различно. Щом същите в нея винаги водят до логически завършек, а нашите - тъй да си ги правим, че накрая все друг да ни види сметката. А математиката е точна наука - по природосъобразен път, нямащ нищо общо с този, по който се нарежда съдбата ни.

***
Хармонията в природата, разкриваща се най-ясно от математиката,навярно би могла да отстъпи (колкото и абсурдно да звучи) само на хармонията в дисхармонията от извечното ни противоборство - като още по-завършена.

***
Животът ни е като уравнение с много неизвестни. Нещо като функция от орисията да бъдем световнонеизвестни с малки изключения.

***
Доказаното, че математиката е майка на всички науки, е равно на доказаното, че сме разкатали майката на математиката, безсилна да изчисли амплитудата на абсурда, в който живеем.

***
Земята се върти около оста си от самата си същност. А нас ни отвъртват от същността ни - заради самата ни същност.

***
Коперник си е Коперник. От велик по-велик! Но както и да ни убеждава, че Земята не е център на Вселената, а само център на тежестта, той най-малко би допуснал колко непредсказуема може да стане човешката неуправия - сякаш се генерира от един център - като център на света, с цялата си тежест.

***
Ако анализираме закона на Кеплер за движението на планетите около Слънцето, бихме стигнали и до извода, че контролът над човека е също в подобна орбита - само че в кръгова.

***
Колкото Нептун е най-отдалечен от Слънцето - толкова хората на Земята са най-отдалечени от слънцето на покаянието си, задето са хора.

***
Въпреки че Венера е много по-гореща от Земята, същата Зема - незастиващата лава на тероризма - буквално е като една Венера за нас - извечните потърпевши!