УБИТ Е АЛЕКСАНДЪР ЗАХАРЧЕНКО

Александър Проханов

превод: Литературен свят

Александър Владимирович Захарченко, Глава на Донецката Народна Република, председател на обществената организация “Крепост на Донбас”, баща на четири деца - е убит при взрив в Донецк. В републиката е обявено извънредно положение. За Захарченко разказва известният руски писател Александър Проханов:

Александър Захарченко беше президент на бойното поле. Той не бе президент на кабинета, заседателната зала, той беше военен президент. Моето общуване с него беше общуване на предната линия. Но в Донецк предната линия бе навсякъде - и на разграничителните линии между киевските и донецките войски, и в самия център на града, и в тила.

Александър Захарченко е човек, който влезе в донбаската война на най-ранния й етап. Той бе издигнат на върха на държавната власт от стихията на Руската пролет, стихията на Руското въстание. Това се случи в момента, когато революцията имаше бурен, стихиен характер. И на него, на Захарченко, му предстоеше да превърне тази стихия в държава.

И той стана държавен строител. Той, Захарченко, създаваше младата армия на Донецката народна република. Той, Захарченко, формираше военните подразделения и линията на фронта. Той, Захарченко, участваше в създаването на идеологията на руското въстание. Той, Захарченко, организираше мъчителните връзки на взривената икономика на републиката, с помощта на Русия компенсираше онези ужасни загуби, които бяха атаки на киевските агресори. Александър Захарченко беше центърът, около който се формираха цели групи от предани на Донецк политици, художници, писатели, философи, религиозни деятели.

Загубата на Захарченко е огромна загуба за републиката. И тя попълва списъка на героите и мъчениците, които отдадоха живота си за тази огромна руска идея, за идеята за свободен Донбас, за идеята за Новорусия.

Вечна памет на Александър Захарченко.

——————————

в. „Завтра”, 31.08.2018 г.