ВЪСТАНИЕ ИЛИ ПРОВОКАЦИЯ?

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

На 1 август 1944 г. започнало Варшавското въстание, предприето от пробританската нелегална организация “Армия Крайова”.

Датата на въстанието била избрана неслучайно: съветските войски с тежки и кръвопролитни боеве вече били при подстъпите на Варшава.

Но целта на Армия Крайова, подчиняваща се на избягалото в Лондон правителство била съвсем не да помогне на Червената армия, а обратно - да не допусне съветските войски във Варшава.

Логиката на британските спецслужби и полското емигрантско правителство била проста: ако полските нелегални успеят да изтласкат отстъпващите немски части от града и да провъзгласят на освободената територия независима полска държава, руснаците вече няма какво да правят във Варшава.

Разбира се, въстанието се подготвяло тайно от съветското ръководство (по-късно към въстанието се присъединили и полски нелегални организации, действащи под ръководството на комунистите).

Армия Крайова явно не била пресметнала силите си.

Полското правителство в Лондон се надявало, че подчинените му сили ще разгромят много уморените в боевете сили на Вермахта за 3-4 дни.

Но вместо планираните 3-4 дни, въстанието продължило два месеца и завършило с пълния разгром на въстаналите.

По време на въстанието в града били унищожени повече от 60% от жилищата.

Но с това историята на Варшавското въстание не завършила.

Чак до наши дни това събитие се използва от полската и западна пропаганда като един от главните козове в информационната война срещу Русия - уж руснаците спокойно наблюдавали как поляците се давели в собствената си кръв.

Но, първо, на 1 август 1944 г. съветските войска, стигайки до Висла, били изчерпали всичките си резерви за настъпление.

Нещо повече, противостоящите на Първи Белоруски фронт на полския участък военни действия части от групата армии “Център” около тази дата преминали в контранастъпление и съветските войски били принудени да минат в отбрана.

Врагът, както и преди, бил силен и до края на войната било далече.

Историята на Варшавското въстание с цялата си нагледност демонстрира факта, че още през 1944 г. официалните съюзници на СССР във войната срещу нацистка Германия вече предприемали враждебни действия към Съветския Съюз.

С други думи, Втората световна война още била далече от края си, а съюзникът на СССР в антихитлеристката коалиция - Британия, вече се опитвал да създаде нова линия на конфронтация със Съветския Съюз.

Разплатили се за тези интриги обикновените поляци, вярващи на марионетното полско правителство в Лондон повече, отколкото на комунистите.

1.08.2017