ПРАЗНИК НА ЕТНИЧЕСКАТА ЧИСТКА?

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

На 5 август Хърватия празнува “Деня на победата и благодарност към отечеството”. Така се нарича това събитие в Хърватия.

А същността на празника е, че на 5 август 1995 г. хърватската армия с подкрепата на своите западни покровители, в рамките на настъпателната операция “Буря”, унищожиха република Сръбска Крайна, убивайки при това хиляди и прогонвайки от домовете им стотици хиляди сърби.

Да допуснем, че сърбите в тази война също не са били “бели и пухкави”.

Но това не оправдава етническите чистки, проведени от хърватите.

Сърбите са нарочени от най-справедливия в света Хагски трибунал за престъпници, отговорни за всички престъпления във войната в Югославия и затова с тях може да се прави всичко.

Така вероятно са мислели и хърватите, прогонили стотици хиляди сърби от домовете им.

Мисля, че за нормалните хора този ден трябва да стане ден на солидарност със сърбите, станали жертви на етническите чистки по време на братоубийствената война в Югославия.

Война, която бе разпалена не от сърби, не от хървати и не от босненци.

Тази война бе разпалена от наследниците на нацистките колаборационисти, унищожили в годините на Втората световна война стотици хиляди антифашисти, сърби, евреи и цигани.

И ако се говори направо, то югославската армия води война не срещу босненци, хървати или албанци и даже не просто против сепаратисти.

Югославската, а после сръбската армия воюваше срещу наследниците на хитлеристките колаборационисти. Но - загуби.

Резултат от това поражение станаха етническите чистки на сърбите, наречени сега в Хърватия “Ден на победата”.

Победа над кого?

Над сръбските жени и деца от Сръбска Крайна?

5.08.2017