АМЕРИКАНСКАТА ОКУПАЦИЯ VS. СЪВЕТСКАТА

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

Историята се повтаря. И не винаги като фарс - понякога като още по-голяма трагедия.

Не една година наблюдавам колко ненавист се изригва ежедневно и ежечасно по адрес на “руските окупатори” в Украйна, а по повод на “съветската окупация” не си и струва да се говори.

Но, отговорете ми честно, господа борци с “руската” и “съветската” окупация: под американско-натовската окупация по-добре ли ви е?

По-добре ли сте започнали да живеете, повече ли ви уважават и ценят труда ви?

Не настъпвате ли втори път същата лопата?

Нали, грях е да се крие, през 1941 г. имаше също немалко хора, които мислеха, че при Хитлер ще им бъде по-добре.

Но да оставим сравнението с 1941 г., да се върнем към нашето време.

Ето, например, музеи на “съветската окупация” се откриха от Тбилиси до Рига, в Киев включително.

Е, как сте сега, господа грузинци, латвийци, украинци - по-добре ли е под турско-азербайджанска, немска или американска окупация?

Докато Грузия предявява към Русия претенции по повод на Абхазия и Южна Осетия, Аджария за нея, най-малко икономически, вече е загубена.

Едва ли Грузия, в обозримото бъдеще, ще може да си върне тези благословени земи, щедро поляти и платени с руска кръв.

Що се отнася до Латвия, която в Западна Европа отдавна наричат европейски Тайланд, където богатите немци и прочие шведи пътуват за секс-услуги, то аз не помня в съветско време латвийските, а и изобщо съветските жени да са стоели на тротоара.

До унищожаването на СССР Латвия снабдяваше целия Съюз с превъзходна радиоапаратура, микроавтобуси РАФ, козметика и какво ли не. А сега? Западната окупация, при която латишите се превърнаха в страна на гастарбайтери, по-добра ли е от съветската?

Същото може да се каже за почти всяка бивша съветска република.

Всичко се познава в сравнение.

Разбира се, местните управници при новата власт живеят по-добре, особено онези, които по времето на СССР лежаха в съветските затвори за кражби или машинации.

Но като цяло не мисля, че бившите инженери, лекари или учители, а и просто квалифицирани работници или колхозници, живеят по-добре.

Може това да е някаква особеност на тоталитаризма, но в СССР инженера никой не го пращаше да работи като метач - такова право нямаха съветските чиновници.

На поколенията, родени след СССР моите разкази за безплатното образование или почивка за цялото семейство в Крим с профсъюзна карта за 30-40 рубли за обикновен работник, им се струват като приказка.

Те се смятат за ковачи на собственото си щастие, към ближния се отнасят като към конкурент, а на война - като война. А може просто да разбират, че няма на кого да разчитат, освен на себе си…

Свобода, права на човека, демокрация… За кого?

Хитлер също наричаше режима си не другояче, а народна демокрация.

Така че с какво днешната окупация е по-добра от съветската? С какво и за кого?

26.11.2017