ГЛУПОСТ ИЛИ ПОДЛОСТ?

Станислав Куняев

превод: Литературен свят

Писателят Станислав Куняев за изказването на Наина Елцина, вдовица на руския президент Борис Елцин, че 90-те години били „святи”, направено по време на представянето на книгата й „Личен живот”

Да се нарекат 90-те години святи е не просто глупаво, а кощунствено. 90-те години бяха престъпни по отношение на предишната ни история, защото хората във властта разрушиха великата държава. По онова време се формира престъпният крадлив клан на олигарсите.

През 90-те години всички околни страни изтриваха в Русия краката си. Управляващата клика беше лакеи на американския и европейския елит. През 90-те години изгубихме суверенитета си, който с огромно усилие още не сме възстановили напълно.

През 90-те години бяха разорени селското стопанство, промишлеността, науката и културата. Въпреки всички усилия, и досега с голямо усилие се стремим да си върнем предишните завоювани позиции на държавата.

В онова тъмно време в нашата страна нахлу вълна от мошеничество, от което така и не сме се отървали до край. Бяха измамени хора в строителството и болните, разорени образованието и академиите, унищожени всички културни форми, започвайки от киното и завършвайки с литературата.

Бяха разрушени Съюзите на писателите, кинематографистите, архитектите и други културни форми на живота, създавани с десетилетия в съветско време.

Русия никога не е била страна на наркоманията, СПИН-а и туберкулозата, но в 90-те години при нас се върнаха заболявания, които беше победило съветското здравеопазване. Появи се невиждана жестокост. Ние се учудвахме, че в Америка разстрелват хората, но благодарение на 90-те години тази западна зараза бързо проникна и в Русия.

Наина Елцина е казала тези думи за 90-те години от глупост или подлост. Тя е дала абсолютно позорна и фалшива характеристика на онова време. По-добре да беше замълчала, да иде в манастир и да се моли за греховете на семейството си и на елциновия клан, както и на всички онези, които ги обкръжаваха по времето на разоряването на великата държава.

——————————

Русская народная линия, 06.06.2017