ИСТОРИЯ ОТ НАЙ-ДРЕВНИЯ МАНАСТИР В ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

Мар Саба е не само най-древният манастир в Юдейската Пустиня, но и най- труднодостъпният. А в древността той и изобщо се е смятал за непристъпен.

Особеност на манастира Мар Саба е, че е действащ в продължение на 1500 г.!

Основател на манастира бил преподобният Сава Освещени. Именно в негова чест е наречен манастирът, чието име в превод от иврит означава “почтеният старец”. Макар че има и други тълкувания.

Преподобният Сава е роден в Мала Азия, на територията на съвременна Турция и се е посветил на служене на Бога от 8-годишен.

А ето как станало това: възползвайки се веднъж от отсъствието на баща си, който поради военната си служба се намирал в Египет, Сава дошъл в един от местните манастири.

Когато изплашените родители намерили най-после своя син, Сава отказал да напусне манастира. Така останал да живее в манастира до подстрижението си за монах след десет години.

Младият Сава се смятал за аскет даже сред монасите. От млад той търсел уединението, извършвайки подвизи на аскетизъм. Тези търсения го довели в края на краищата в Юдейската пустиня.

При това не просто в Юдейската Пустиня, а в най-отдалечената и й суха част - Кедронската долина.

Тази долина е наречена така по името на потока, течащ в низината й.

А арабите наричат тази долина огнена заради суровия й климат.

Именно тук Сава си направил килия направо в една от скалите.

Но Сава не успял да се уедини - славата за духовните му подвизи стремително се разпространила из цялата огромна Византийска империя и при него от всички страни започнали да се стичат последователи, които също се заселвали в пещерите на Юдейската Пустиня. Монасите-отшелници построили църквата и така бил основан най-древният манастир в Юдейската пустиня.

Впечатлен от подвизите на монасите, император Юстиниан превърнал манастира в непристъпен град-крепост, обграждайки го със защитни стени и стражева кула, наречена с името на императора.

Още приживе на Сава тук живели 5 хиляди монаха.

С манастира Мар Саба са свързани много легенди и истории.

Най-известната от тях е за 44-та монаси, зверски убити от персите-езичници.

Това станало в 614 г. персийската армия на шах Хосров Втори, разгромявайки императорската армия, превзела Йерусалим и цяла Палестина.

Това било едно от най-страшните бедствия, които са постигали Йерусалим за цялата му история. Езичниците осквернили и разрушили Храма на Гроба Господен и много други християнски светини.

Дошли те и в манастира Мар Саба.

Езичниците били сигурни, че в манастира се пазят несметни богатства, но открили само много скромни килии на монаси - това била обител на аскети, а не на користолюбци.

Разярените мародери подложили монасите на жестоки изтезания и в края на краищата жестоко ги избили, насичайки ги буквално на парчета.

Мощите на убитите през 614 г. монаси почиват в манастира и днес.

Те били убити не за богатства, а заради липсата им.

Това в живота също се случва.

Оттогава ежегодно на 29 май Православната църква отбелязва паметта на преподобните отци, избити в Лаврата на свети Сава.

Днес тук се намира гръцки православен манастир, който бил реставриран от Руската Православна Църква през 1840 г.

29 май 2017 г.