ТЪРСЕНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ

Александър Проханов

превод: Литературен свят

Атаките срещу руската държава се засилват. Гърмят взривове в метрото. Протестиращи извеждат деца на Тверска. Санкциите свиват своя обръч. Американските танкове се движат из Прибалтика към границите на Русия.

Продължава демонизацията на Путин. Русофобите проклинат руската история, руската литература, руското православие. Западът отново нарича Русия империя на злото. Води се студена война, която възпроизвежда най-лошите прояви на предишната студена война.

Страхливите съглашатели се страхуват да признаят това, като щрауси крият глави, гледат света с розови очила: в розова светлина е по-лесно да се потребява, да се краде, да се наслаждава.

Военните, виждайки опасността от трета световна, докато следят въоръжените конфликти, които се разрастват и покриват земята с трупни петна, повтарят думите на царя: «Русия има само двама съюзници: нейната армия и флот».

Но в студената война побеждават без авионосци, космически групировки и танкови армии. Тази война сваля режими, размеквайки и отслабвайки ги дотолкова, че те падат като изгнило дърво. И тогава от това дърво изпълзява множество хлебни бръмбари - войници на студената война.

Съветският Съюз имаше велика армия, силна спецслужба, но той падна, сразен от войниците на студената война. Бурята на горбачовата перестройка повали могъщото дърво и досега са виждат неговите осакатени, стърчащи към небето корени.

Съветите имаха могъща, изпитана пропаганда, далекобойни радиостанции, монопол на печата и телевизията, армия от пропагандисти, верни на Кремъл историци и литератори, които стояха на стража на съветската идея. Но врагът подложи Съветския Съюз на такова въздействие, пред което цялата тази мощ се оказа безсилна. И страната беше разгромена.

Днешна Русия е десетки пъти по-слаба от СССР. Въздействията, насочени срещу сегашна Русия, са десетки пъти по-силни, отколкото преди. Ще ни пометат за един час, ако заработи цялата гигантска, построена от Запада машина на студената война, в която се появиха елементи, невъобразими в предишни времена.

В тила на руската държава работи дебела «пета колона». Като червей, не нелегално, а открито, тя е проникнала в самото сърце на държавата. Наситена е с блестящи политолози, остроумни журналисти, дълбокомислени философи. Тази пета колона има телевизионни канали, хартиени и електронни вестници, сайтове и блогове, най-популярната в Русия радиостанция.

Тази пета колона е спонсорирана от Запада, за което заяви Държавният департамент, давайки за подкрепата на руската опозиция милиони долари. Спонсорират я олигарси, за които руската държава е последното препятствие в тяхното чудовищно крадене и алчност. Спонсорира я самата държава, държейки на заплата най-видните представители на либералните кръгове, харчейки парите на «Газпром» за тяхното отхранване и отглеждане.

Интернет остава главният враг на Русия. Това е гигантски термитник, пълен с отровни насекоми. Държавата губи пред интернет. Патриотичните блогъри, подкрепящи руската държава, са неизмеримо по-малко от тези, които господстват в електронното пространство.

Привържениците на държавата са целите в отровни ухапвания. Моят акаунт във Фейсбук приличаше на обсадена крепост, където аз защитавах от поругаване високите смисли на руската държава, руската култура и вяра. Там се пазеше библиотека с моите книги и статии, мои изповеди и проповеди от амвона.

Тази страница във Фейсбук беше разбита от бандеровски хакер по подстрекаване на руски либерали, които ми отмъщаваха за моята наскоро излязла книга «Руският камък». Беше похитен и унищожен целият ми архив.

На тази превзета територия от мое име започнаха да се появяват чудовищни материали, в които зловредни хакери от СБУ и техните руски съветници от мое име печатаха и продължават да печатат материали, призоваващи народа да отива да громи Кремъл.

Те се стремят да подправят моя стил и начин на изложение. И немалко лековерни патриоти се ужасяват от чудовищното ми преобразяване, без да се досещат за фалшификата.

Обръщах се към администрацията на Фейсбук с молба да закрие фалшивия сайт, тази огнева точка, която стреля от тила по Кремъл.

Фейсбук, който е американско дете, мрежова култура на ЦРУ - не отговаря на моите оплаквания и продължава дейността на фалшивия акаунт, което не ми попречи да си открия нов, истински. Обръщах се към Роскомнадзор, който шари из интернет и търси националисти, виждайки в техните сентенции заплаха за съществуващия строй.

Но Роскомнадзор не откликва на моите призиви. И огнедишащият, ненавиждащ Родината сайт продължава да сипе огън, и в него действа преоблечен в мои дрехи бандеровски картечар, който стреля по скъпоценни за мен цели.

Роскомнадзор, оглушал и ослепял ли си? Кой седи в твоите офиси? Къде са прехвалените в цял свят руски кибервойски? Какво ще се случи, ако в Русия започне още една оранжева революция? Ако закипят Блатният площад и Тверска улица? Страниците във Фейсбук, принадлежащи на най-видните патриотични идеолози, журналисти и политици, ще бъдат веднага разбити.

И от тяхно име, използвайки техния авторитет, ще последват обръщения към народа да нахлуе през Каменния мост в Кремъл. Много измамени, разгневени хора ще тръгнат след тези мними водачи.

И ще се случи непоправимото. Роскомнадзор, опомни се! Закрий най-после чудовищната страница във Фейсбук, като при това се опиташ да не унищожиш новата ми страница.. Кремъл, спри да финансираш собствените си люти врагове, които вече са извадили от сандъците въжетата за бесене и сапуна.

Днешна Русия е пълна с противоречия като препълнен с пътници вагон. Още малко - и вагонът ще се взриви без динамит и хексоген. Противоречията ще изплуват на повърхността и ще започнат да разкъсват държавата.

Вгледайте се в тълпата протестиращи. Не виждате ли брадатото лице на Емелян Пугачов, неистовите очи на Стенка Разин? Противоречията на днешното руско общества са непоносими за нито една държава. Един процент руски граждани владее осемдесет процента от националната собственост.

Олигарсите, слепи и ненаситни, като алчни глигани рият със своите алчни муцуни руската почва, подкопават самите основи на съществуване на руската държава. Те са забравили съдбата на своите предтечи, които са били вдигани на вили и изправяни до стената.

Те не разбират природата на руския бунт, в чиито недра - окървавена, крещяща от болка - гнезди идеята за справедливост. Тази идея е формирала целия руски мироглед от руските вълшебни приказки, проповедите на православните мислители, Достоевски и Толстой, великия Сребърен век, руските космисти и болшевиките.

Колкото повече в днешна Русия възкръсва патриотичното съзнание, и руската идея се връща в националния мироглед, толкова по-непоносима става за народа алчната, прекалено разбогатяла върхушка, потъпкваща справедливостта със своите богатства и безнаказаност.

Те искат да изнесат Ленин от мавзолея, искат да махнат от очите онзи укор, който звучи в руската история от древни времена до наши дни. Искат заедно с Ленин да изнесат и революцията от Червения площад и да я закопаят по-дълбоко на някакво смирено провинциално гробище.

Но ако ти закопаеш революцията в Енисей, тя ще се появи с буря на Волга. Ако я погребеш в Симбирск, тя ще блесне като мълния в центъра на Москва. Руската революция не може да бъде закопана, тя е вечна. И днешна Русия е бременна с революция. Въпросът е - кой ще я извърши, кой ще я предприеме нея, дългоочакваната и велика?

Ще превърне ли обезумелият народ, лишен от вождове, своята възвишена божествена мечта за справедливост в кървав бунт? Или пердетата ще паднат най-сетне от очите на властта и тя ще види неизбежността и неотвратимостта на тази вселенска мечта?

Волята на президента трябва да отнеме революцията от ръцете на уличните главатари - волжките Разиновци и степните Пугачовци. Революцията на справедливостта е вечна руска мечта.

Премиер-министърът Медведев, отчитайки се пред Думата, каза: народът търси стабилност. Господин Медведев, това не е така. Народът търси справедливост, и тя, справедливостта, следва по петите руския народ и неговата история.

——————————

Продолжение проекта «Русская Весна»| RusNext.ru, 26.04.2017 г.