НАПЪЛНИХ ОЧИТЕ И СЪРЦЕТО СИ…

Благовеста Касабова

Знайно е, че пътеписът е неотменима част от българската художествена литература още от началото на нейното развитие. Всеки от майсторите на жанра влага част от себе си и от таланта си при „срещите” със страни и народи - близки или далечни, с природата, с културата и традициите им.

В новата си книга „Върхът на изгрева”, Галина Ганова емоционално вълнуващо ни запознава с една далечна и изключително интересна страна - Южна Корея.

Още с качването на Боинг 777, до последната минута на трогателното сбогуване с любезните домакини, тя преживява всеки миг от онова, което виждат очите й и сетивата й усещат. Споделеното звучи като вътрешен емоционален порив, породен от съприкосновението с различен, от нашия, свят - начин на живот и култура.

Галина Ганова е покорена не само от високите технологии, устремените към небето небостъргачи, първокласните, безупречно поддържани хотели, идеалните магистрали, но преди всичко от самородната източна култура, историческо наследство, традиции, които и днес се тачат и се предават от поколение на поколение, начин на живот и мислене, житейска философия и поведение.

Привлекателността на „пътните бележки” идва не само от екзотичните места, които авторката посещава - като член на групата на Съюза на българските журналисти, - гостуващи на корейските си колеги - но и от умението й на разказвач-сладкодумец и дарбата й да борави с детайлите, които правят разказа органичен и колоритен.

Когато говори за неповторимата природа на остров Чеджу, примерно, читателят има чувство, че присъства на мястото и обикаля невероятната Ботаническа градина, докосва изработения от вулканичен камък „Дядо” - закрилник и пазител на острова от незнайни времена, разглежда автентичното, запазено от векове корейско село, изживява замайващата гледка към морето и пр. Пътува с луксозните автобуси по гладките магистрали, цъка пред вида на уникалната корабостроителница.

И не само присъства като зрител, но и вкусва от майсторски приготвените морски дарове или от кимчито, пийва соджу и се наслаждава на красивата изящна обстановка.

Само броени дни прекарва авторката в Южна Корея, но има чувството, че като Алиса е попаднала в страната на чудесата. Галина Ганова притежава и дарбата да откроява характерното, самородното, уникалното не само в материалния свят на корейците, но и в тяхната култура, поведение, отношение към поколенията, ценностна система, морал, минало и настояще.

И всичко споделено спонтанно, с тънко чувство за хумор, деликатно - когато неминуемо идват сравненията с нашата действителност и взаимоотношенията ни.

С появата на „Върхът на изгрева”, Галина Ганова успешно надгражда постигнатото от най-добрите майстори на пътеписа.

Вярвам, че книгата ще има успех, ще се чете с удоволствие не само защото е изключително интересна и забавна, но и защото има какво да научим за един далечен, различен, но примамлив с „екзотиката” на атмосферата, климата, етичните и естетическите критерии, свят и живот.

——————————

Галина Ганова. „Върхът на изгрева. Откровено за Южна Корея”. Издателство „Пропелер”, София, 2016 г.