Критика

ЗАД ИМЕТО – ДУШЕВНИЯТ МИР

Георги Майоров
Книгата „Белези от огън” (Зея-Принт, Смолян, 2022) на Георги Гривнев не ме озадачава със заглавието. Негов похват е и в тези очерци да прониква зад името на своите герои, да разкрива какво се крие зад видимите белези на изгорените калории за въздигане на духовността.

{Още»}

 
ЛИЧНОСТ И ОБЩЕСТВО В СТАТИИТЕ НА НЕШО БОНЧЕВ

(185 години от рождението му)
Лалка Павлова
„Знаменит е тоя писател Бончов, кой е той, де се е родил, де живее?” - пита Константин Иречек в едно от писмата си (1875 г.) до Марин Дринов. Макар и малко на брой, статиите на Нешо Бончев, публикувани в сп. „Български книжици”, „Братски труд”, „Знание”, „Периодическо списание БКД”,

{Още»}

 
ПОКОРИТЕЛ НА ДУХОВНИ ВИСИНИ

Иван Д. Христов
Писателят Продрум Димов е неуморен радетел на духовността. Този дългогодишен орач на литературната нива има своето забележимо присъствие в съвременния ни литературен живот.

{Още»}

 
В ОЧАКВАНЕ НА СВЕТОТО СЕМЕЙСТВО

Милян Деспотович
(Елка Няголова, „Петнадесети етаж на душата”)

Поезията е небето и земята на човешката душа. Тя е ярката зора на всички затъмнения и голяма протегната ръка, за да скочи върху камъка на щастливия път. Поезията е надежден събеседник в неблагонадеждни времена.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА НОВАТА СТИХОСБИРКА НА ТАНЯ ТАНАСОВА „КАПЧИЦА ЛЮБОВ”

Кирилка Демирева

Познаваме лирическата героиня на Таня Танасова като чувствителна, ранима душевност, но обладаваща и силата на себенадмогването и възкресението.

{Още»}

 
ПЛЕВЕНСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ПРЕДСТАВИХА АЛМАНАХ „МИЗИЯ” - 2023

Ангел Христов
Да разговаряме за едногодишна продукция на поетите и писателите от Плевенското писателско дружество е традиция. Представяме не стиховете, прозата, творбите на детските писатели и хумористи, а стремежът на авторите, чиито творби, включени в този брой на алманаха, са част от духовния свят на града и на региона.

{Още»}

 
„ЖЕНСКО СЪРЦЕ”. РАЗКАЗИ ОТ ЙОРДАН ЙОВКОВ

Васил Каратеодоров
Четеш. Ако прехвърлиш страниците на първия разказ, и то така, че можеш да прегледаш написаното, ти вече не можеш да се откъснеш от книгата на Йордан Йовкова, докато не стигнеш до последната страница.

{Още»}

 
ДВЕТЕ ЛИЦА НА АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ

Анжела Димчева
Неговото амплоа няма еднозначна характеристика. Атанас Звездинов е поет, чиято словесна маска е двустранна - лирик и сатирик - той сякаш е българският вариант на героите от Комедия дел арте, надянал Венецианска маска с две лица в безкрайното житейско пространство на моралното и емоционално стълпотворение.

{Още»}

 
ПОЛЕТЪТ НА СЪРЦЕТО

Дора Петрова
Винаги съм знаела, че да пишеш поезия не е никак лесно. Да я чувстваш и виждаш в света около себе си е едно, но да я сътвориш, обличайки мислите си в красиви и въздействащи думи, е нещо съвсем друго. Аз не мога.

{Още»}

 
ЗА „ЛЮБОВИТЕ НА ВАН ГОГ“

Златимир Коларов
Виолета Станиславова, „ЛЮБОВИТЕ НА ВАН ГОГ” (монопиеса) - изд. „Мултипринт” ЕООД, 2014
Винаги съм приемал Словото като любов и предизвикателство. Любов, която те кара да Му се отдадеш и да забравиш кой си пред величието и красотата Му и предизвикателството да пробвам скромните си сили във всички словесни жанрове, с изключение на поезията, която [...]

{Още»}

 
РОМАН МЕТАФОРА

Георги Михалков
Васил Лазаров е писател, добре познат на читателите, автор на няколко успешни романа: „Крайъгълен камък”, „Тройна нишка”, „Парадоксът на любовта”, „Звънът на камбаните”, „Калоян”.

{Още»}

 
И МЪЛЧАНИЯТА ГОВОРЯТ

Иван Антонов
Книгата си “Разсипани мълчания” Гюлшен Алиева започва с “шепот от кестени”, оня тих шепот, който ветровете на словото ще разнесат в поетичната й нива… Какво представлява тази нива?

{Още»}

 
„СВЕТЛОПИС“ – ВЪЗРАЖДАНЕ НА СПОМЕНА ЗА ПОЕТА ЗДРАВКО КИСЬОВ

Крум Гергицов

Поетичният сборник „Светлопис. Избрани стихотворения” от Здравко Кисьов не може да се разглежда еднопланово - като представяне на избрани стихове на един поет, написани в един отрязък от отминало време, каквото обичайно предназначение имат такъв тип поетични книги.

{Още»}

 
ЗА „ДУХЪТ НА ХВЪРКОВАТАТА ЧЕТА“

Златимир Коларов
Румяна Раднева. „Духът на Хвърковатата чета” (поема), изд. „Спейс вижън”, 2015
Идеята за написване на поема за един от най-величавите и трагични моменти от нашата история - Априлското въстание, положили темелите на Свободата, сега, когато съзнателно или не много български светини се рушат и обричат на забрава, е достойно най-малкото за уважение.

{Още»}

 
„КОГАТО ПАЛЕХА ЛУЛИТЕ С ПРАХАН” – РАЗКАЗИ ОТ МИРОСЛАВ МИНЕВ

Пенчо Пенев
Едно от най-важните и съществени условия, за да бъдеш писател с свой лик и образ, това е да имаш свой собствен, неповторим и съвсем различен от другите стил.

{Още»}

 
ПРОГЛЕДНАЛ ЗА ЦЯЛОТО

Милка Пиналска
Предговор към книгата „Човешки импресии” (2022) от Тильо Тилев
Да си на висотата на краткия изказ не е лесна литературна задача. Признавам си, на мен не ми се удава и затова бях приятно изненадана и обогатена от импресиите на Тильо Тилев.

{Още»}

 
ГОДИШНИТЕ КРЪГОВЕ НА СЪРЦЕТО

Иван Есенски

Не епилог - за Петър Андасаров, който се отнася внимателно към публичните си изяви, една такава книга има и друга отговорност и тя не е само лична.

{Още»}

 
РАЗКАЗЪТ „МАЙЧИН ДВОР” ОТ БАНКО П. БАНКОВ И МЕТАМОРФОЗИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ

Лалка Павлова
Банко П. Банков е творец със завиден белетристичен „стаж” в българската литература, автор на десетки романи, сборници с разкази и повести, приказки, драми и киносценарии.

{Още»}

 
БЕЗСМЪРТИЕТО НА СВЕТА И СМИСЪЛЪТ НА ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ В ЕСЕТАТА „МНОГОТОЧИЕТО…“ И „ТРЕВИТЕ“ (НИКОЛАЙ ПЕТЕВ)

10 години без Николай Петев (10.08.1951 - 15.10.2013)
Лалка Павлова
Есето е особено публицистично произведение - по обем е близко до статията, но за разлика от нея авторът му трябва така да подбира и съчетава словесните и графическите изразни средства, че чрез текста си да въздейства едновременно върху мисленето, въображението и емоционалния свят на своите читатели.

{Още»}

 
МЪРТВА ЛИ Е „МЪРТВАТА ЦАРКИНЯ“ („REGINA MORTUA“) НА ТЕОДОР ТРАЯНОВ

Лалка Павлова
Всички литературни критици определят Теодор Траянов като най-последователния български символист, може би защото от първата („Regina mortua”) до последната си издадена книга („Пантеон”), той се стреми да се освободи от буквалното съдържание на словото,

{Още»}

 
И СЕ ОПИТАХ ДА ХВАНА НЕУЛОВИМОТО

Петя Цолова
Думите, които избрах за заглавие на моя отзив за новата книга на Виолета Станиславова „Души, самотни скитници в безкрая”, са взети от неин текст.

{Още»}

 
ПОЗНАВАЧ НА ЧОВЕШКАТА ДУШЕВНОСТ

Иван Д. Христов

Талантливият и неуморен писател Иван Енчев поднесе на читателите поредния си нов роман „Мед от кактус” / Изд. „Българска книжница”, 2023 /. Той е автор на книги с поезия, белетристика и публицистика. Носител е национални награди и отличия за литературните си постижения.

{Още»}

 
МОРФЕЙ И МОТИВЪТ ЗА СМЪРТТА В ТРИ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ ЙОРДАН АТАНАСОВ

Лалка Павлова
/стихосбирката му „Машина”, изд. „НЧ Даскал Петър Иванов”, Ст. Загора, 2023 г./
Новата книга на поета Йордан Атанасов приковава вниманието на читателя с изненадващото за стихосбирка заглавие „Машина”.

{Още»}

 
ОЧАКВАНО СБЪДВАНЕ

Георги Майоров
През две години София Милева от Хасково ни радва с нова книга. Третата поред е „Събуди ме, когато…” (ИК „Жажда” Сливен, 2021).

{Още»}

 
ОГНЕДИШАЩИ ПОЕТИЧНИ ИНТОНАЦИИ

Продрум Димов

Техният полъх ме грабна, когато се потопих в новата стихосбирка на Матей Шопкин „Към сините предели на Безкрая”, която издателство „Български писател” току-що предложи на читателската аудитория.

{Още»}

 
СЪЗИДАТЕЛНО ОБЩУВАНЕ

Банко П. Банков
Боян Ангелов, „Немският класически идеализъм и новата българска литература от Възраждането до Първата световна война”
Предварително искам да отбележа, че самото пристъпване от Б. Ангелов към анализ на подобна тема показва авторска почтеност.

{Още»}

 
„ПРЕЗ НАС ПРОТИЧА ВРЕМЕТО…“

Слово за стихосбирката „Души, самотни скитници в безкрая” на Виолета Станиславова
Елена Алекова
Не е далеч времето, откогато с Виолета Станиславова се познаваме, макар че много години са минали оттогава. Не е далеч, защото колкото и години да минават, има едни мигове или… състояния, които за душата остават вечни и времето не отминава. В средата на 80-те… [...]

{Още»}

 
МЪДРИТЕ ПОСЛАНИЯ НА ПОЕТА

Иван Д. Христов

Йордан Атанасов е знаков поет, творец с рядък художествен дар, творческо кредо и здрави нравствени и естетически позиции. Нелек и изпълнен с житейски повратности е творческия му път. Роден е в Германия в разгара на Втората световна война, далеч от свидното Драганово, в което са родовите му корени.

{Още»}

 
НЕУМОРИМ ЛЕТОПИСЕЦ

Георги Майоров
В поредната си литературно-критическа офанзива през последните години, писателят Продрум Димов посредством увлекателния си очерков почерк, с две книги - „Съзидатели на духовното ни съвремие” (2021) и „Страници от литературното ни битие” (2022) на издателство “Българска книжница”, сполучливо пресъздава творческия порив на имена от близкото и по-отдалечено минало.

{Още»}

 
ПЛАЧЪТ НА СИРОТНАТА ПТИЦА В СТИХОСБИРКАТА НА НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ „ПТИЦИ В НОЩТА“

Лалка Павлова
Естетиката на символизма намира свои общи, но и различни проявления в поетичния свят на българските модернисти. Всички са завършили образованието си или поне са слушали лекции в университетите в Западна Европа, създали са свои лични и творчески контакти с най-видните представители на европейския символизъм, които оказват влияние и върху спецификата на собственото им творчество.

{Още»}

 
ЗА “ДЪЖДОВЕ И ЛИСТОПАДИ” – НОВАТА ГРАДИНА С ЦВЕТЯ НА ДЕНКА ИВАНОВА

Георги Ганев

Най-резлива, най-утоляващо вкусна, най-зашеметяващо жизнена е водата от малките планински извори. Винаги ме е удивлявал всъщност житейски логичният факт колко емоционално извисен и естетически завършен е гласът на поетите от малките градчета.

{Още»}

 
„ВЕЧЕРНИТЕ СЛЪНЧОГЛЕДИ” НА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

Продрум Димов

Така е назовал най-новата си книга Георги Константинов - представител на ярките и талантливи творци в съвременната българска поезия.

{Още»}

 
„КРИМИНАЛТАНГО“ НА СТЕФКА ТОТЕВА

Рамела Бохосян

Стефка Тотева е поетеса, но и журналист, работила като водеща на сутрешен блок и крими-репортер в Радио Пловдив. Преди „Криминалтанго” тя има издадени четири стихосбирки, силни и знакови - „Между душа и тяло”, „Черен часовник”, „Черна трева” и „Прозорецът”.

{Още»}

 
С МЛАД ДУХ И НЕПОХАБЕНИ ЧУВСТВА

Надя Попова
В стихотворението „Признание” от едноименния раздел на новата си поетическа книга Ахмет Емин Атасой наред с другите, прави и следното самопризнание:

{Още»}

 
НЕУТОЛИМА ЖАЖДА ЗА НЕЖНОСТ, ЛЮБОВ И КРАСОТА

Продрум Димов

Този извод ме навести властно, когато се поразходих из примамливите поетични страници на новата книга на Джина Дундова-Панчева - „От сенки слънце си направих” - заглавие, предложено ни съвсем наскоро от издателство „Български писател”.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА – СВЕТЛИНА И СПАСЕНИЕ

Здравко Пеев

В десетата си стихосбирка Кристина Божанова осветява поетичните си видения със всеобхватна яркост. „Фотони от светлина” проникват от Земята до Луната и звездите и отново се „приземяват‘.

{Още»}

 
„СЕЛО” – АКТУАЛНО И СИЛНО СТИХОТВОРЕНИЕ ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ

Ангел Бакърджиев
Днес фейсбук ми поднесе едно великолепно стихотворение.
Стихотворение - стон.
Стихотворение, изпълнено с тъга и разкъсваща сърцето картина. Истина, казана с малко слова, но в същото време разкриваща рана, която расте и расте в снагата на майка България.

{Още»}

 
ДЪЛБОКА ПОЕТИЧНА БРАЗДА

Георги Майоров

Поетът Георги Ангелов прокарва поредната дълбока поетична диря с новата си книга „Новакова бразда”.

{Още»}

 
АКТУАЛЕН РОМАН ЗА ДНЕШНОТО ВРЕМЕ

Иван Д. Христов

Писателят Емил Енчев - поет, белетрист и драматург е отдавна познато име в съвременната ни литература. Автор е на повече от тридесет книги със стихове, разкази, пиеси и романи.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯ С ВПЕЧАТЛЯВАЩО АКТУАЛНО СОЦИАЛНО-ПСИХОЛОГИЧЕСКО ЗВУЧЕНЕ

Продрум Димов

И в новата си стихосбирка „Когато огънят изтлява”, предложена ни съвсем наскоро от издателство „Български писател”, Стоянка Митева-Балева не ни изненадва със стремежа си да споделя в стих своите вълнения и непрестанните си много човешки разсъждения и благородни несъгласия, предизвикани от днешната ни нелицеприятна действителност.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР СЕЛЯШКИ В ПЛОВДИВ

Светла Караянева
Тази премиера трябваше да се състои по повод юбилея на Лъчезар - житейски и творчески. Но един непознат, коварен вирус блокира с години планове и съдби.

{Още»}

 
НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ КНИГА

За сборника „Уроците на Иван Динков” на Никола Иванов
Елена Алекова
„Уроците на Иван Динков” на Никола Иванов се появи на бял свят неотдавна, но веднага наостри ушите на писателите и книголюбите от всички страни на барикадата в разноцветния ни и разнолик литературен живот. И има защо:

{Още»}

 
СИНОНИМ НА ОБИЧТА КЪМ БЪЛГАРИЯ

Пенчо Чернаев
„Вазови - шапки долу!”, изд.„Български бестселър - НМБКП”, 2023 г.

Трудно би могло да се постави по-подходящо заглавие от това, което Павлина Павлова е сложила на книгата си „ВАЗОВИ - ШАПКИ ДОЛУ!”. То съдържа и обич, и почит, и уважение, и преклонение пред делото на братята Вазови, за които разказва в новия си роман.

{Още»}

 
„НАЙ-ХУБАВОТО ПТИЧЕ” ОТ ГЕОРГИ РАЙЧЕВ

Пенчо Пенев
На хубав език Георги Райчев е разказал приказки, някои от народните, а други, по-свободно и творчески преразказани.

{Още»}

 
БАЙ ГАНЬО НЕ ОТВЪН, А ОТВЪТРЕ

За книгата „Из записките на буля Ганьовица (вдовицата на Бай Ганьо)” на Александър  Йотов
Елена Алекова
„Из записките на буля Ганьовица (вдовицата на Бай Ганьо)”. Интригуваща книга. Дори само заради идеята. И не само.
„Драги ми Сашо! - пише на Александър Йотов писателят Николай Табаков, след като чете в пресата фрагменти от писанията на буля Ганьовица, преди още [...]

{Още»}

 
ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА И НЕПРЕХОДНИТЕ ЦЕННОСТИ

Ангел Бакърджиев

На 11 май 2023 г. поетесата Мария В. Николова ни събра на един голям празник. Четохме, рецитирахме, съпреживявахме и се възхищавахме на стиховете на Мария от новата й стихосбирка „Запалвам снеговете още”.

{Още»}

 
БОГАТИЯТ ЛИРИЧЕСКИ СВЯТ НА ИВАН ЕНЧЕВ

Петър Хаджинаков

Поредната, седма по ред, стихосбирка на поета Иван Енчев „Слънчев екот” е на Издателска къща „Българска книжница” /С. 2021 г., редактор Йордан Атанасов/. Тя съдържа две поеми /„Небесна детелина” и „Преход”/ и точно осемдесет и пет стихотворения с родолюбив патриотичен стил в битово-етнографска модулация, обединени в седем цикъла по дванадесет стихотворения.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА ЗА ДЕЦА НЕ Е “БИБЕРОН”, НИТО САТИРАТА „ШИЛО БЕЗ ДУПЧИЛО“

Атанас Звездинов
(резюме)
Докато в литературата за възрастни проблемите и процесите са важни и съществени, но в известна степен те се саморегулират, в тази за деца те са фатални. Каквото посеем, това ще поникне.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯ, ОРИСАНА НА ЖИВОТ БЕЗ ЗАЛЕЗ

Петър Андасаров
Пред погледа и през сърцето ми са минали стихове и стихотворни книги, които нямат чет. Повече, много повече са ония с думи без глас, други са били с кратко ехо, но заглъхнало. Но само истинската поезия е орисана на живот без залез.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА ДАРБА, ЧОВЕШКИ ХАРАКТЕР

Таньо Клисуров
Слово за Илко Капелев при гостуването му в Стара Загора
Приятели на поезията,
Днес ни гостува един автентичен, искрен и неподправен поет от приятелския град Ямбол - Илко Капелев. Поет с интересна и сложна съдба.

{Още»}

 
ДВЕ КНИГИ

Иван Есенски

Поетичното заглавие „Трева за ангели”, което носи наскоро издадената книга с разкази на Мюмюн Тахир, определено кореспондира със заглавието на чудесната лирична миниатюра в сборника - „Шепа трева в училищния звънец”.

{Още»}

 
КАМЪЧЕТА ОТ РЕКАТА

Христо Черняев
Христо Медникаров притежава интересна самородна дарба на писател, която е подхранвана от пъстрия необят на Балкана, където е роден. Дарбата му е съхранила богатата душевност на балканджиите.

{Още»}

 
„ПОЛЪХ ОТ ЛАВАНДУЛА“

Продрум Димов
С това ново поетично заглавие Христина Комаревска ни въвежда в неспокойните дълбоки лабиринти на своя твърде напрегнат емоционален свят. Тази книга ни напомни за солидните творчески възможности на авторката, чието присъствие в съвременната ни мерена реч я нареди сред известните имена на днешния поетичен свят.

{Още»}

 
ПОЗНАТИЯТ И НЕПОЗНАТ БАЙ ГАНЬО

Никола Иванов

В знаменитата си книга „Бай Ганьо” Алеко Константинов не отбелязва нищо за миналото на героя си. Той няма потекло, не знаем къде е роден, откъде се е пръкнал, какъв е социалният му произход, как е стигнал до търговията с гюловото масло, женен ли е, има ли деца и т.н Бай Ганьо в Алековата [...]

{Още»}

 
СИЛНО ЕПИЧЕСКО ПЛАТНО

Пенчо Чернаев

ВСТЪПЛЕНИЕ. Романът на Светозар Казанджиев „Съдба”/580 стр., изд. „Български писател”, 2022 г./ започва с една конфликтна семейна среща между основните герои - Султан Татаров и синовете му Кейван и Димитър, дошли след продължително отсъствие да го видят.

{Още»}

 
НЕБЕСНИ ПОБРАТИМИ

Христо Черняев
Първоначално книгата „Небесни побратими” от Маргита Черкезова-Савова и Евгения Корольова излезе в Украйна през 1983 г. Към нея бе проявен голям интерес от страна на читателите.

{Още»}

 
КАМБАНИ, СЪБУДЕНИ С ТАЛАНТЛИВО ПЕРО

Георги Драмбозов
Камбаните на есента, на сезоните в човешкия живот и на спомените ни се събуждат само с перото на лиричния талант. Този път ги събужда един одарен от Бога и скромен поет, писател и журналист, бих го нарекъл човеко-поет, на име Людмил Симеонов.

{Още»}

 
РЕВНОСТЕН КРАЕВЕД – САМОУК

Христо Черняев
Не може да не се отбележи с хубава дума едно благородно дело на Държавен архив в Русе - издаването на документално-исторически книги за този интересен крайдунавски край, което се дължи на техния редактор Тодор Билчев и на отговорния редактор Йордан Борисов.

{Още»}

 
„ВМЕСТО ОГЛЕДАЛО“

Продрум Димов
Така Димитър Милов е озаглавил своето юбилейно издание, което известното столично издателство „Мултипринт” предложи съвсем наскоро на читателската ни общественост. Авторът е посветил тази своеобразна оригинална книга на 70-годишнината си, която навърши на 18 февруари т. г.

{Още»}

 
ДО ХИМНИТЕ НА ОРФЕЙ

Георги Майоров
Малко е да се каже, че познавам творчеството на поета Трендафил Василев. Изследвал съм и съм популяризирал орфическите корени на неговата поезия. Сега обаче впечатлява тритомника на събраните му избрани съчинения от издателство „Захарий Стоянов” (С., 2020).

{Още»}

 
МОНА ЛИЗА И ВРАБЕЦЪТ

София Филипова
Хайку стихосбирка „Срички за врабец” от Йордан Атанасов
В центъра на предната корица - Мона Лиза и врабец. Кацналата на клонче птица, устремена всецяло към Мона Лиза, е насочила погледа си към нейните очи. Тят, струва ми се, също е насочила погледа си към очите на врабеца..

{Още»}

 
ЧЕТИРИЛИСТНИТЕ ДЕТЕЛИНИ НА СЛАВКА МАРИНОВСКА

Лозан Такев
„Когато сам намериш детелина
с примамливите четири листа,
ще имаш най-щастливата година
и най-желаните от теб неща.

{Още»}

 
ЗА СМИСЪЛА И СИЛАТА НА ПОЕТИЧЕСКОТО ПРИСЪСТВИЕ

Петър Хаджинаков
Името на „гладиатора на словото”, Петко Каневски е достатъчно известно сред почитателите на „изящната словесност”, както в родния Юг - родният, емблематичен Димитровград, така и на национално ниво, с активното му участие в проявите и живота на международните и републикански форуми на Съюза на българските писатели

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – ТВОРЕЦ С МИСИЯ

Таньо Клисуров
Уважаеми приятели на поезията,
Тази вечер имаме шанса да се срещнем на живо с един не просто талантлив поет, а творец с ярка индивидуалност, нещо повече - поет с мисия.

{Още»}

 
АКО ИСКАМЕ ДА ОСТАНЕМ БЪЛГАРИ…

За стихосбирката „Слънце преди изгрева” на Светлана Йонкова
Елена Алекова
Беше най-трудната книга, която съм чела. „Слънце преди изгрева” на Светлана Йонкова. Бавно. На порции. На пресекулки. Дълго, дълго и предълго. Със задавяне от сълзи. При това - без още да бях видяла думите на поетесата Марина Матеева на корицата отзад: „Невероятни стихотворения! Изумителни и страшни, от [...]

{Още»}

 
РАЗКАЗИТЕ НА АТАНАС ТОНЕВ – ПАЛИТРА ОТ ЧОВЕШКИ ПЪЗЕЛИ

Ангел Колев

Атанас Тонев беше популярна личност не само в Чирпан. Целият му трудов стаж премина по дискотеки, ресторанти и барове. Беше известен DJ и така се докосна до таланта на големите ни певци, артисти и комици.

{Още»}

 
ПРЕПРОЧИТАЙКИ РОМАНА „ХАМОВОТО СЕМЕ“

Иван Д. Христов

Препрочетох отново с интерес романа на Йордан Атанасов „Хамовото семе” /2017/, претърпял две издания. Все повече се убеждавам, че това е един новаторски и неповторим по съдържание и художествена форма роман в съвременната българска литература.

{Още»}

 
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СТИХОСБИРКАТА „ПРЕМЪЛЧАНОТО НА ДВА ЕЗИКА” НА АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ

Надя Попова
Има много определения за езика като за родов белег, като за нещо, което ни прави синове и дъщери на определена страна повече, отколкото мястото на раждане или генетичните корени.

{Още»}

 
КАК НРАВСТВЕНИЯТ РАЗПАД ПОГУБВА ЧОВЕКА ДНЕС…

Продрум Димов

Това се е постарал да ни илюстрира със своя интересен словесен художествено-естетически арсенал Стоян Георгиев от Бургас в новото издание на своя сборник от разкази „Горчив коктейл” и романа си „Митническа сага”, които предложи съвсем наскоро на читателите ни престижното столично издателство „Захарий Стоянов”.

{Още»}

 
АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ И УРОЖАЯТ ОТ НЕГОВИТЕ ПОЕТИЧНИ ВИДЕНИЯ НА ДВА ЕЗИКА

Хилми Хашал
Мишел дьо Монтен, основател на идеята за „развиване на критическото мислене чрез четене и писане” или „четене и писане чрез критическо мислене” в Европа, съзнателно е изпъстрил и обогатил, и то в изобилие, с поетични цитати своите есета в книгата „Опити”(1572 -1589).

{Още»}

 
ЕДНА НОСТАЛГИЧНА РАЗХОДКА

Благовеста Касабова

В новата стихосбирка на поетесата Христина Въчева „Гласът на сърцето”, преобладават тихите, прозирни, изпълнени със звуци багри на Родопа планина, с изплуващите от здрача потайни шумове на залезите, с носталгия и съкровени чувства от детството, които сгряват сърцето и душата.

{Още»}

 
РАБОТОХОЛИЗМЪТ РАЖДА УМЪДРЕНАТА ВИТАЛНОСТ НА ИСКРЕНА, СВЕТЛА И ПЕЧАЛНА ЛИРИКА

Завит от огнена коприва, поетът Боян Ангелов студува в жарките катакомби на вълчето ни време
Юлий Йорданов
Де да зная защо, но когато се отвори дума за човек - работяга, в съзнанието ми изплува образът на Боян Ангелов. „Изплува” ли казах, не - по-точно казано той се изправя в цял ръст. Поумувам ли малко - пак същата [...]

{Още»}

 
ВЪВ ВСЕКИ ЧОВЕК ЖИВЕЕ ПО-ДОБРИЯТ ЧОВЕК

Воймир Асенов
Перифразирам диагнозата на доктор Антон Чехов, защото човещината, която излъчват стиховете на поета Ахмет Емин Атасой е заразителна.

{Още»}

 
ИЗМЕРЕНИЯТА НА ОБИЧТА

Кирилка Демирева

Дебютната стихосбирка на Райна Манджукова има интригуващо заглавие - „Луксът да бъдеш себе си”. В днешно време, когато „Бъди себе си” се е превърнало в клише, оневиняващо себичността, Манджукова ни убеждава, че да бъдеш себе си е преди всичко превъзмогване, надмогване и устояване в лабиринтите на живота, който поднася всичко - изкушения и в [...]

{Още»}

 
ЦЕЛУНИ РЪКА НА ЧОВЕКА…

Христо Черняев
Когато четеш стиховете на Тодор Копаранов, имаш чувството, че те като полъх се излъчват от един светъл момък, целия струна, възторгнат и омаян от пъстротата и мекотата на Дунавската равнина - там някъде между зелените върби и ракити, дето в остри завои тихо шумоли река Янтра.

{Още»}

 
ТРИ КНИГИ ЗА ПЕНЬО ПЕНЕВ

Христо Черняев
ЖИВИ СПОМЕНИ ЗА ЧОВЕКА И ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ
За Пеньо Пенев са писали или разказвали спомени мнозина. Но по-интересното и важното за него е в книгите „Поетът с ватенката” и „Стихове върху приклада” от Любен Георгиев, който задълбочено с даровитото си перо направи димитровградската легенда за Пеньо всеобщо достояние.

{Още»}

 
ПРОСТРАНСТВАТА НА АТАНАС ДАЛЧЕВ

Христо Черняев
Когато едно творчество е истинско и голямо, колкото и както и да се обяснява, то не може да влезе цялостно, тъй да се каже в мерките и в теглилките на ценителите. Така е и с огромния потенциал на Атанас Далчевото поетическо и есеистическо творчество.

{Още»}

 
ПРИНОСНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ

Иван Д. Христов
Неуморният орач на литературната нива, писателят  Продрум Димов, поднесе на читателите си новата си книга „Нестихващ огън” с подзаглавие „Книга за Константин Величков” /Изд. „Българска книжница”, 2022/ - второ преработено издание. Книгата излиза с финансовата подкрепа на  Община Пазарджик, по повод на 115 годишнината от смъртта му.

{Още»}

 
ОНТОЛОГИЧЕСКАТА СВЕТЛИНА НА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Александър Балтин
превод: Татяна Любенова
Вярата окрилява…
Векторът на вярата придава наситеност на светоусещането, откривайки нови и нови тайници на душата и то, съединявайки тази вяра с чувството за Родината в поезията на Георги Ангелов, придава нови оттенъци на чувството, ярко внушавайки ги на читателските сърца и души:

{Още»}

 
БЯЛАТА КРАСОТА И КОСМИЧЕСКОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА КНИГАТА „ПАРАПЕТ ЗА ДУШАТА” ОТ ЕЛКА НЯГОЛОВА

Драгомил Георгиев
Отговорността на поета, на твореца на Балканите, е да бъде глас и съвест на времето, в което живее, а думите му да се носят и чуват надалеч, през девет земи в десета, през планини и морета.

{Още»}

 
ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРЕБЪДИЕ НА РОДОПИТЕ

Георги Майоров
Много автори са писали и изричали много неща за Родопите - за вярата и изверените, за кръвта и кръвосмешението, за отродители и родолюбци. Аз също съм коментирал в публикации родопчаните да се наричат само с името българи.

{Още»}

 
С „ПЕРЛАТА НА ПЕРОТО” – В ЖАРАВАТА НА ЕДИН УНИКАЛЕН, СЪДЪРЖАТЕЛНО ОСМИСЛЕН, ТРАГИЧНО ЗАВЪРШИЛ ПЪТ

Продрум Димов

Седемнадесетата си книга с литературна критика и литературна история известният критик и писател Юлий Йорданов е назовал „Перлата на перото”. Тя е посветена на родената в Лом - родното място на автора - Яна Язова. Художествено-документалното издание е посветено на 110-годишнината от нейното рождение.

{Още»}

 
ХУБОСТТА ВИНАГИ Е МЛАДА

Георги Майоров
Родопският майстор на късия разказ и кристалния стих Филип Марински не се поддава на лесна слава и хвалебна угода.

{Още»}

 
НЕСТИХВАЩ ОГЪН

Книга за Константин Величков
Стоянка Митева-Балева

С това заглавие излезе новото издание на Продрум Димов. Познавам около двадесет негови книги, издадени през последните 7-8 години.

{Още»}

 
ОЩЕ НЕЩО ЗА ЗОЯ ДИМОВА

Николай Табаков
Предговор към „Обикновена интрига” (2023) от Зоя Димова
За новата книга на Зоя Димова ще трябва да си поговорим тихо, тихичко. Защото Димова не „развява още знамена”, не набива високи дидактични сентенции, не изпада в радостни (телешки ли да ги наречем?) възторзи.

{Още»}

 
ПОЕТ НА МОРАЛИСТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ

Иван Гранитски
Шестдесетте години на миналия век представляват истински феномен в развитието на българското изкуство. По едно и също време излизат първите книги на редица ярки поети като: Любомир Левчев, Стефан Цанев, Владимир Башев, Петър Караангов, Андрей Германов, Никола Инджов и пр.

{Още»}

 
ЦЕННА ПУБЛИЦИСТИЧНА КНИГА

Иван Д. Христов

Писателят Васил Венински е изявен родопски разказвач. Той е автор на шест сборника с разкази и на публицистичната книга “Павелското училище светилището на Средните Родопи”.

{Още»}

 
ВКУСИЛ ЖИВ ПЕЛИН…

Симеон Стоянов
Не бих желал да деля поетите на провинциални и столични. И все пак поетът Иван Енчев ни навежда на мисълта, че единствено сред живота, между хората, човек може да вкуси живия пелин на непосредствения живот, на разнородните човешки съдби.

{Още»}

 
„ТЪГА”-ТА НА ПОЕТА МАРКО МАРКОВ

Стефка Тотева
Тъгата винаги е някак повече присъща на твърде чувствителните хора, на творческите личности, на артистичните сърца. Тя не е тяхна привилегия, тя просто им е присъща.
Привлече ме тази дума и като заглавие на поетична книга. Тъгата обикновено се живее в самота, както е в този стих на поета Марко Марков:

{Още»}

 
НЕПОВТОРИМ И САМОБИТЕН РАЗКАЗВАЧ

Иван Д. Христов

Писателят Николай Табаков се изявява отдавна като успешен бегач на литературната писта както на дълги така и на къси разстояния, защото освен на десет романа и един детски роман, той е автор и на три книги с разкази.

{Още»}

 
РОМАН ЗА ЧЕСТТА

Ивайло Христов
Романът на Бойко Беленски за ген. Владимир Вазов „Свалете знамената с почит” е модерен роман. Казвам го това не за да го лаская, а за да откроя някой негови основни черти. Какво имам предвид?

{Още»}

 
ДОБЪР СТАРТ

Александър Геров
Предговор към книгата „Свети само слънцето” (1965) от Власо Власов
Винаги съм се учудвал как литературният критик Борис Делчев, пък и други критици съумяват да обрисуват портретите на много и различни поети, без при това да смесват и объркват боите, шарките, тоновете, нюансите и характеристиките.

{Още»}

 
ОБАЯНИЕТО НА ШИРОКА ЛЪКА

Георги Майоров
Кой не е спирал да я види! През 1934-а година цар Борис III разпряга каретата си в Широка лъка и като с орден я дарява със своя лик. Дипломатическият корпус пък като с перла се окичи с нея. На бай Тошо беше полегнала на сърцето.

{Още»}

 
„ПЪТ ПРЕЗ ПЛАНИНАТА” - РАЗКАЗИ ОТ ХР. ЦАНКОВ-ДЕРИЖАН

Никола Агънски
В спретнато издание с добре стилизирана и художествено изработена заглавна корица от проф. Васил Захариев, Хр. Цанков-Дерижан поднася на българския читател нова сбирка ит 13 разкази.

{Още»}

 
ДЕЛИКАТНИЯТ, ДОБРИЯТ, ПРЕКРАСНИЯТ ПЕНЧО ЧЕРНАЕВ

Елена Алекова

За сборника с анализи и литературна критика „Под сенките на залеза” (2022)
В навечерието сме на две големи събития - и двете свързани с госта на нашия Салон тази вечер Пенчо Чернаев.

{Още»}

 
ДЖЕНТЪЛМЕНСКИТЕ СТИХОВЕ НА ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН РИЦАР

Ина Крейн
Валентин Евстатиев. „Ръцете помнят”, издателство „Фараго”, 2022 г.

Новата стихосбирка на съвременния български поет Валентин Евстатиев, продукция на издателство „Фараго”, съдържа осемдесет стихотворения в три части. Като етапите в един човешки живот.

{Още»}

 
ЕПОС, ПОСВЕТЕН НА ЕПИЧНОТО

Иван Есенски
Не само е оправдано - задължително е едно такова изследване да започне с исторически преглед - с краткото въведение на своята монография  „Епическият монумент на свободата в романа „Войната свърши в четвъртък” от Неда Антонова” Лалка Павлова поставя началото на една класическа формула,

{Още»}

 
ЗА ХУДОЖЕСТВЕНО-ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОВЕСТ „ОРЪЖИЕ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА” ОТ МАРКО МАРКОВ

Николай Гюлев
Повестта на Марко Марков е истинска находка и сполука не само за автора, но и за литературата, отразяваща борбите на българския народ срещу поробителите - наши и чужди.

{Още»}

 
НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ МИСЪЛ И НЕМИСЪЛ… И ПО-НАТАТЪК, КЪДЕТО Е БЕЗДУМИЕ, БЕЗМЪЛВИЕ

За сборниците с разкази „Лъх от тих вятър” (2020) и „Хлъзгаво време” (2022) на Янчо Михайлов

Елена Алекова
Национален литературен салон

{Още»}

 
КАКВО ВИЖДАТ И ГОВОРЯТ ДНЕС ДОБРИТЕ ПИСАТЕЛИ?

Бележки по повод няколко нови книги на български автори
Панко Анчев
През последните две десетилетия по-малко се занимавам със съвременната българска литература. Стана трудно да следя изявите на писателите, както и статиите и рецензиите на критиците за тях; по-рядко анализирам проблемите на литературния процес, неговите главни акценти, новите явления.

{Още»}

 
„АВТОМАТИ. НЕВЕРОЯТНИ РАЗКАЗИ” ОТ СВЕТОСЛАВ МИНКОВ

Иван Карановски
„Огнената птица”, „Игра на сенките”, „Къщата на последния фенер” създадоха име на добър разказвач на младия автор.
Новата му книга „Автомати” затвърдява това име.

{Още»}

 
МЕКОСТТА И РЕДУКЦИЯТА В ШИРОКОЛЪШКИЯ ГОВОР

Георги Майоров
Широколъшкият говор отдавна привлича вниманието на филолози, лексиколози, учени и ценители на благозвучната българска реч. Интересът се подхранва и от многото старобългарски думи в него като „жорда” -  върлина; „строга” - лека преграда с жорди като пропуск към двор;

{Още»}

 
ПАМЕТТА НА ВЪРБОВО

Георги Майоров
Краеведческите изследвания през последните десетилетия придобиват все по-широк размах и умилно уважение. Ето защо похвала заслужава и появилата се книга „Из миналото на Върбово” (П-в, УИ „Паисий Хилендарски”, 2018) на проф. д-р Стоил Миховски.

{Още»}

 
РАЗКАЗИТЕ НА ЕДИН БОЖИ СЛУЖИТЕЛ

за книгите на Янчо Михайлов „Лъх от тих вятър”, 2020 и „Хлъзгаво време”, 2022, изд.„АртГраф”
Владо Любенов
„Човече, нека прегори
и в тебе жаждата за слава -
невероятно е дори
какво спокойствие настава!”
Валери Петров,( „Спокойствие”)

{Още»}

 
КРЪЧМАТА НА БЪДЕЩЕТО В ПОЕМАТА „БАЛКАНСКА ЕЛЕГИЯ“ ОТ ПЕТЪР АНАСТАСОВ

Петър Анастасов на 80 години
Лалка Павлова
Понятието „Балкани” не е само географско, назоваващо Балканския полуостров и държавите на неговата територия.

{Още»}

 
ДАЛЕЧ ОТ ЗАЛЕЗА

Петя Цолова
„Преди залеза” е озаглавила своята най-нова книга поетесата, преводачка от трудния за нас унгарски език и университетска преподавателка Иванка Павлова.

{Още»}

 
ИЗВИСЯВАНЕ НАД ФАКТУРАТА

Банко П. Банков
Денка Илиева, „Пролетна трева”, Изд. „Захари Стоянов”, 2019

Денка Илиева е от поколението талантливи съвременни белетристи, които пресъздават с дълбоко познаване и емоционална привързаност състоянието и проблемите на българското село, бита и стремежите на жителите му в годините на прехода.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ – ЕДНА ВЪЛНУВАЩА ПОЕМА МЕЖДУ ЦВЕТНИТЕ ПРОЛЕТНИ ДЪЖДОВЕ И КАПКАТА РОСНА СЛАНА

Лалка Павлова
Понятието „живот” трудно се поддава на определяне поради спецификата на неговата енигматичност и трансцедентност. Най-общо казано, той е онова свойство, което отличава активните организми от неорганичната материя.

{Още»}

 
РОМАНЪТ „МАЛЪК ДАЛЕЧЕН СИЛУЕТ” НА ИВАН МИТЕВ – ПЪТ КЪМ НЕВИДИМАТА СПИРАЛА НА ЛЮБОВТА

Лияна Фероли
Каквото и да търси под „земята” археологът на самия себе си, го намира в своите небеса
Иван Митев е писател, пътешественик, минералог. Член е на Съюза на българските писатели и на сдружение „Клуб на лапидарите в България”.Специализирал е източна медицина и философия в Китай и Тайланд.

{Още»}

 
НАПРЕГНАТИ СТРАНИЦИ ОТ ДНЕШНА ЮЖНА АМЕРИКА

Продрум Димов

Така почувствах любопитните, но твърде драматични преживявания в страни от огромния латиноезичен полуконтинент, споделени с удивително откровение и чистосърдечност от Таня Глухчева в интересния й своеобразен роман “Да пътуваш в петък 13-и”. Изданието беше предложено съвсем наскоро на читателите от столичното издателство “Книги за всички” ЕООД.

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН БАРОМЕТЪР НА ТРУДНОТО НИ СЪВРЕМИЕ

Продрум Димов

Стихове с актуални емоционални стойности. Такова е общото впечатление, което ме завладя, след като пообщувах внимателно с новата поетична книга на Иван Енчев „Слънчев екот” (Изд. „Българска книжница”, С. 2021).

{Още»}

 
САМОБИТЕН ПИСАТЕЛ И РОДОЛЮБЕЦ

Иван Д. Христов

Родопският писател Васил Венински поднесе на читателите новата си книга с разкази „През иглени уши” / Изд. „Екобелан” - 2022 /. Той е автор на публицистичната книга „Павелското училище - светилището на Средните Родопи” и на сборниците с разкази:

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИЯ БРОЙ НА АЛМАНАХ „МИЗИЯ“ ЗА 2022 ГОДИНА, ПЛЕВЕН

Ангел Христов
Алманах „Мизия” отново събра на своите страници част от продукцията на писателите и поетите от Плевен и околността. По традиция със свои творби в изданието участват и почетните членове на Дружеството на писателите, свързани с неговата история и съвременност.

{Още»}

 
НАСТОЛНА КНИГА ПО МОРАЛ, НРАВСТВЕНОСТ И ДОБРОДЕТЕЛНОСТ

По повод „Светлината на живота” от ставрофорен иконом Дончо Александров
Панко Анчев
В руското литературознание, но не и в българското, битува понятието „православен духовен писател”. Отец Дончо Александров е един от малцината в българската литература, който може да бъде определен като „православен духовен писател”.

{Още»}

 
ПОЧИТ КЪМ КЛАСИКА И ВСИЧКО, КОЕТО ТОЙ СИМВОЛИЗИРА

Благовеста Касабова
Тодор Каракашев е един от най-известните и обичани автори, посветили значителна част от творчеството си на децата. Успехът му се дължи и на това, че съумява успешно да съчетава традициите, завещани от най-добрите майстори на детското четиво, със света на днешното дете, рожба на високите технологии.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯ НА ДОБРОТО СЪРЦЕ И БЛАГИТЕ ОЧИ

По повод Найден Вълчев. „Лебед”, лирика, 2022
Панко Анчев
Поезията на Найден Вълчев доказва, че истинският поет изразява винаги по свой начин състоянието на обществото и неговите проблеми, духа на времето и съдбата на човека.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ В ЗРЯЛАТА ВЪЗРАСТ

По повод Ники Комедвенска. „Три молитви”, С., 2022
Панко Анчев
Тази книга улавя момента, в който младият живот преминава в живота на зрялата възраст. Тогава изненадите стават по-малко и не толкова учудващи и загадъчни; хората придобиват реален вид, собственото битие и ежедневният бит започват да се изравняват и мисълта да става по-стройна и по-спокойна.

{Още»}

 
„ОТВЪД РЕКАТА НА МЪЛЧАНИЕТО“ ОТ ЗОЯ МИНЕВА – КНИГА ЗА ТЪНКИЯ КОНЕЦ НА ЖИВОТА

Лалка Павлова
Когато Създателят на човешкия род е разпределял талантите между хората, по известни само на него причини, е дал на Зоя Минева заложби в три области - живопис, музика и слово.

{Още»}

 
МНОГОЛИКОТО ИМЕ ЛЮБОВ

Здравко Пеев
В предговора на Димитър Христов „Стихове за голямата и незаменима любов” към стихосбирката „Така те помня” е казано, че творбите на Пенчо Пенчев са „отклик на човек, белязан от възхитата и ранимостта на поета, щастлив от съдбовната връзка с любимата и покрусен от неочакваните протуберанси на многоликото интимно битие”.

{Още»}

 
СТИХОВЕ ЗА ГОЛЯМАТА И НЕЗАМЕНИМА ЛЮБОВ

Димитър Христов
„Така те помня” е книга, събрала творби, вдъхновени от дълбините и висините на най-светлите копнежи за нежност, красота и взаимност.

{Още»}

 
ЗЕМЯ

Петър Стъпов
Земя. Първа книга стихове от Симеон Маринов, 1933 г.
Забележително е, че следвоенните поети не бягат от действителността, а изтъкват тая действителност в художественото си творчество. Затова днес поезията не е само форма, а и съдържание.

{Още»}

 
УНИКАЛНО ПРИСЪСТВИЕ ПОД БЪЛГАРСКОТО ЛИТЕРАТУРНО НЕБЕ

Продрум Димов

Едва ли е възможна друга квалификация за Пенчо Чернаев, който навлезе в света на родната ни литературно-критическа мисъл по-забележимо през първите години на новото 21 столетие.

{Още»}

 
ИНТРИГУВАЩО ДОКУМЕНТАЛНО ЧЕТИВО

Иван Д. Христов

С поетичният си възглас „Баща ми в мен”, някога Пенчо П. Славейков възторжено изрази почитта и признателността си към Петко Р. Славейков.

{Още»}

 
АВТЕНТИЧНИТЕ ГЕРОИ И РАЗКАЗИ НА ТОТЮ НЕРЕЗОВ

Ангел Колев

Книгата „Бораците” на Тотю Нерезов е естествено продължение на досегашните му книги: „Полицаят от Чирпан” (три издания), „Мъжки разкази” и „Съчки върху жарава”.

{Още»}

 
„БЕЛЕЖИТИ ЖЕНИ НА/ЗА БЪЛГАРИЯ. ОТ КЕРА ТАМАРА ДО ПЕТЯ ДУБАРОВА” (2021) НА КАТЯ ЗОГРАФОВА

Ваня Колева

Книгата на Катя Зографова - „Бележити жени на/за България. От Кера Тамара до Петя Дубарова” (Велико Търново: „Фабер”, 2021, 463 с.) е нейният „женски параклис, граден повече от 20 години”.

{Още»}

 
НЕПОВТОРИМ ПОЕТИЧЕСКИ СВЯТ

Иван Д. Христов

Поетът Йордан Атанасов споделя в послеслова на стихосбирката си „Пазител на вечност” /Изд. „Алфатрадо”, 2021/, че за него „Словото е като любов”, но най-вече любов към тъжното и красивото в живота.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ КАТО ПЪТУВАНЕ – СТИХОСБИРКАТА „НОМАД” ОТ ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА

Лалка Павлова
Според историците номадският начин на живот възниква още в първобитнообщинния строй с първото разделение на труда в племето. За него говори в своята „История” и Херодот (484 - 425 г. пр. н. е) в описанията на обичаи, непознати за Гърция, вероятно пренесени от скитнически племена или миграционни процеси в резултат от персийските нашествия и [...]

{Още»}

 
ВЕСТИТЕЛИ НА ЕПОХАТА

Стоянка Митева-Балева
Новата книга на Продрум Димов „Страници от литературното ни битие”, публикувана неотдавна от издателство „Българска книжница”, насочва вниманието на читателите към делата на талантливи творци, незаслужено забравени в мрака на духовното „небитие”.

{Още»}

 
НЕУМОРЕН ОРАЧ НА ДУХОВНАТА НИВА

Иван Д. Христов

Присъствието на писателя Продрум Димов в днешния ни литературен живот е забележително. Неговото обемно творчество  включва сборници с разкази, епиграми, очерци, интервюта, стихосбирки и книги за деца. Писателят е неуморен орач на духовната нива  през целия си творчески живот.

{Още»}

 
В КНЯЖЕСТВОТО НА ДЕТСТВОТО И СЛЕД ТОВА

Петя Цолова, „Среднощна изповед”, Търговище, 2019
Банко П. Банков

Заглавието на тази ярка споменна книга „Среднощна изповед” донякъде подвежда. В нея не се изповядват възможни или въобразени вини, и съчинени литературни фаталности.

{Още»}

 
НА НАРОДНОТО ПЕСЕННО ТВОРЧЕСТВО В РОДОПИТЕ – ПОКЛОН!

Георги Майоров

„Поклон” (2021) е невероятна книга на учителката Антония Боянова Серафимова - Бахчеджиева, която с подготвени от нея за целта деца издирва и записва народни песни и умотворения по селата в Източните Родопи с надеждата някой да ги издаде.

{Още»}

 
ЗНАЧИМ ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН ЗА ЦАР КАЛОЯН

Иван Д. Христов

Романът “Калоян боговенчаният” / Изд. „Лексикон”, 2021/ на Васил Лазаров е значимо художествено постижение за автора. Писателят успешно се залавя с един от най-трудните жанрове в художествената литература - историческия роман.

{Още»}

 
ЗА РОМАНОВИЯ ЕПОС „БИОГРАФИЯ НА МЪРТВИЯ ВЕК” ОТ СИМЕОН ЯНЕВ

Кирилка Демирева

В навечерието на своята 80-годишнина Симеон Янев - университетски преподавател, писател и литературовед представи на читателската публика, събрана за първи път в общо издание, романовата си тетралогия „Биография на мъртвия век”,

{Още»}

 
МНОГООБРАЗИЕТО НА ПОГЛЕДА

Банко П. Банков
Борислав Бойчев, „Хлеб наш насущний”, БП, 2020

„Раздвояването”, че и „разтрояването” на един и същ характер, представянето на литературен герой в няколко образа в едно и също произведение е класически прийом в словесното и по-често в театралното изкуство.

{Още»}

 
ИСКРИ, ВЗРИВЯВАЩИ ТЪМАТА НА ЗЛОБОДНЕВНИЯ ДЕЛНИК

Юлий Йорданов

Чуя ли името на Кирил Назъров в съзнанието ми застава образът на поета с достолепните стихове, завладяващи съзнанието на детската аудитория.

{Още»}

 
МАГИЯТА НА РОДОПА ПЛАНИНА В СБОРНИКА С РАЗКАЗИ „ТРЕВА ЗА АНГЕЛИ“ ОТ МЮМЮН ТАХИР

Лалка Павлова
Има книги, които ни „грабват” още с прочитането на заглавията им, защото акцентуват важна и силна за нас емоция, географски район, тема или нова гледна точка за интерпретация на някоя сфера от човешкото ни битие.

{Още»}

 
ПРЕД ОЛТАРА НА ЛИТЕРАТУРНАТА ПОЧТЕНОСТ

Вера Бонева
Литературообичта е дума, сътворена от Юлий Йорданов за именуване ценностното отношение на Яна Язова към изкуството на живите и незаспиващи думи.

{Още»}

 
ЛЮБОВНАТА МИТОЛОГИЯ НА ПОЕТА

Здравко Пеев
Ботьо Буков, „Сто и една песни за теб”, изд. „Кота”, 2021

Ботьо Буков, авторът на „Сто и една песни за теб”, създава света на любовното чувство, многообразна и задълбочена лирична митология;

{Още»}

 
„ПЛАМЪЧКА И ПЛАМЪЧКО” НА МАРГАРИТА ПАВЛОВА – ПЛАМЕННО И ВСЕОТДАЙНО ПОЗНАНИЕ ЗА МАЛКИЯ ЧИТАТЕЛ

Лияна Фероли

Най-новата детска книжка на кърджалийската писателка и поетеса Маргарита Павлова се казва „Пламъчка и Пламъчко”. Действието в нея се развива във вечния огън Янар Даг /от персийски означава Горящата планина/, в близост до Баку, в страната на огъня Азербайджан /името от персийски означава “Съкровищница” и „Защита”/.

{Още»}

 
ЧЕСТНИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА НАШАТА СЪВРЕМЕННОСТ

Иван Д. Христов
90 години от рождението на Емил Калъчев
Сега, когато писателя Емил Калъчев отдавна не е вече между нас, неволно се връщам към заглавието на първата му книга с разкази „Свидетелство за честност” /1962г./.

{Още»}

 
ФИЛОСОФ НА ИЗКУСТВОТО И НА БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС В НЕГО

По повод „Сирак Скитник. Следите на Скитника. Критика и публицистика”, С., 2021,  съставител Милена Бойчева

{Още»}

 
„СРЕЩУ ВЯТЪРА (ИЗ ЗАПИСКИТЕ НА ЕДИН РОКЕР)” И СЛОВЕСНИТЕ ОТКРИТИЯ НА КРАСИМИР СИМЕОНОВ

Ваня Колева

„Срещу вятъра (Из записките на един рокер)” (Пловдив, „Жанет 45″, 2022) на Красимир Симеонов „помни”, нещо повече - настоява читателят да се върне към предходните творби на автора, да разгърне предишните му книги, да домисли и разбере казаното по-рано. Да оцени силата на новото, с което изданието изненадва.

{Още»}

 
КРАСИМИР СИМЕОНОВ ВЕЧЕ Е В ГОЛЯМАТА ЛИТЕРАТУРА

По повод Красимир Симеонов „Срещу вятъра. Из записките на един рокер”, 2022
Панко Анчев

Твърдя, без никакви съмнения и уговорки, че с тази книга Красимир Симеонов прекрачи прага на голямата литература и творчеството му вече е с други измерения.

{Още»}

 
ПОЗНАТАТА И НЕПОЗНАТА ЯПОНИЯ В ТРИ КНИГИ НА ЮЛИАНА АНТОНОВА – МУРАТА

Лалка Павлова
Любопитството, интересът към света и към живота на „другите”, е характерна българска черта, която на фона на нашето национално време периодично е подбуждана и изостряна в резултат на опитите на историческите обстоятелства да го ограничат или затворят в параметрите на някаква рамка - все едно дали тя е резултат от византийското и турското робство, [...]

{Още»}

 
БЕЗКРАЙНАТА СЪПРОТИВА И СРЕЩАТА СЛЕД „ВТОРАТА ТРЪБА“

Елена Алекова
Ивайло Балабанов. „Песни за старо вино”. Поетичен сборник в два тома. Т. I. „Отечество - любов” (1); т. II. „Часовник за бъдеще време”. Изд. „Български писател”, София, 2004.

{Още»}

 
СВЕТУЛЧИЦИТЕ НА ЕЛЕНА АЛЕКОВА

Пенчо Чернаев
Когато през 1998 г Елена Алекова издаде романа си „Милена” останах изненадан и предизвикан: как тъй една млада поетеса (тогава малко над 30-те) ще създаде роман? И то в стихове!

{Още»}

 
С ПРИНОСЕН ХАРАКТЕР В ДЕФИЦИТНИЯ ЖАНР НА КРАТКИТЕ, ЛАПИДАРНИ ФОРМИ…

Петър Хаджинаков
Името на автора от Западните Родопи и гр. Смолян д-р Тодор Згуров, не е сред популярните в национален план, макар че е утвърден в търсенията и реализацията си автор, доктор по философия, преподавател, директор на регионална библиотека „Никола Вранчев”, гр. Смолян.

{Още»}

 
САМОБИТЕН И КОЛОРИТЕН ХУДОЖЕСТВЕН СВЯТ

Иван Д. Христов

Не съм очаквал, че след най-хубавата книга с разкази на Елин Пелин „Под манастирската лоза” и неповторимият Чудомир, ще изпитам приятното изживяване да открия съвременен автор, който със свой оригинален стил, следва утвърдената от тях литературна традиция в хумористичния разказ.

{Още»}

 
РОДОЛЮБИВА ПУБЛИЦИСТИЧНА КНИГА

Иван Д. Христов

„Сюжети от архивите” на Недялка Петрова е поредната й родолюбива и автентична книга. Тя съдържа девет художествено-документални очерка.

{Още»}

 
КРАЧКА КЪМ БЛИЖНИТЕ

Илия Зайков
Никога досега не е било така: не само специалистът, но и така нареченият „масов читател” да очаква от всяко ново историческо, в най-широкия смисъл на думата, съчинение, ако не непременно преоценка, то поне един по-широк поглед към миналото - от специализираното изследване до вестникарската публикация.

{Още»}

 
МОТИВЪТ ЗА (НЕ)НАМЕРЕНАТА РОДИНА В СОНЕТНИЯ ТРИПТИХ „ПОСРЕД МОРЕ”, „МЕЛОДИЯ”, „ПОД ЧУЖДА ЛУНА” ОТ НИКО СТОЯНОВ

Кирилка Демирева
НИКО СТОЯНОВ
ТРИПТИХ
ПОСРЕД МОРЕ
Наивен може би съм бил, но искрен -
с надежда и мечта една,
душата ми се гмурна, без да иска,
в студената мъглявина…

{Още»}

 
БРАТСКА ПРЕГРЪДКА

Георги Майоров
Интервютата на Марко Марков са поместени в том IV, а преводите - в VI и VII на събраните съчинения. Повечето от интервютата са осъществени през 1982-а, а след това през 1988-а - 1992-а година, когато освобождава мисълта си от своята голяма проза. В тези години развива и най-усилната преводаческа дейност.

{Още»}

 
„ТРОЙНАТА НИШКА“ ИЛИ ТРОЙНО УСУКАНИЯТ ВЪЗЕЛ НА ЖИВОТА

Иван Д. Христов

Писателят Васил Лазаров е автор на романите: „Калоян Боговенчаният”, „Звънът на камбаните”, „Крайъгълен камък” и „Парадоксът на любовта”. Той е съучредител и изпълнителен директор на Асоциация за насърчаване на християнското слово „Емпирей”. Пръв председател на сдружение на писателите - Самоков.

{Още»}

 
РЕСПЕКТИРАЩ ГЛАС В ДНЕШНАТА НИ СОЦИАЛНО-ГРАЖДАНСКА ПОЕЗИЯ

Продрум Димов

Този глас звучи на особено висока октава и в най-новата поетична книга на Стоянка Митева-Балева - „По хълма на времето”, която ни предложи току-що известното столично издателство „Пропелер”.

{Още»}

 
„ВОДЕНИЧАРСКИ ПРИКАЗКИ” ОТ КАЛИНА МАЛИНА

Петър Динеков
„Воденичарски приказки” от Калина Малина. (издава „Азбука”)
Това са пет приказки за деца, разказани в стихове. Някои от тях, като „Цар Гъбан” например, са печатани в детските ни списания, но повечето излизат сега за пръв път.

{Още»}

 
БИСТРОИЗВОРНА КНИГА НА ЗНАНИЯ ЗА ДЕЦА

Петър Андасаров
Те бликат от всяка страница на най-новата книга, сътворена от талантливото перо на Иван Гранитски „Приказки за страната Бухтарландия”.

{Още»}

 
КАКЪВ МАГЬОСНИК НА СЛОВОТО Е БАНКО П. БАНКОВ

Елена Алекова
Банко П. Банков. „Социален преход”. Разкази и новели. Изд. „Фастумпринт”, София, 2021.
В далечно време и не съвсем, когато, току-що завършила аспирантура в Литературния институт „А. М. Горки” в Москва, постъпих на работа във вестник „Български писател” по покана на Николай Хайтов,

{Още»}

 
ЯРКА МЕМОАРНА И ХУДОЖЕСТВЕНА ЕСЕИСТИКА

Иван Д. Христов

Новата, шестнадесета по ред книга „Животът ми - див/н/а приказка” /2022/, писателката Елена Хайтова посвещава на своя седемдесет и пет годишен юбилей.

{Още»}

 
РОМАНЪТ „ШИПКА“ И ВЪСКРЕСЕНИЕТО БЪЛГАРСКО

Лалка Павлова
110 години от рождението на Яна Язова
Откъс от монографията „Българският космос в трилогията „Балкани” на Яна Язова”
В болшинството белетристични произведения, отразяващи епохата на робството, героите обикновено са обособени в отделни групи според отношението им към идеите за борбата и свободата.

{Още»}

 
АФОРИСТИЧНИЯТ СВЯТ НА МАЯ ЦЕКОВА

Борис Цветанов
Мая Цекова, “Афоризми”, изд. „Стено”, Варна, 2019 г.; “Съчки за огъня”, изд. „Стено”, Варна, 2021 г.
В един свой афоризъм Мая Цекова казва: “От животни сред хората ми идва да хвана гората”.

{Още»}

 
ГЛАС, В КОЙТО ЩЕ СЕ ВСЛУШВАМЕ

Ники Комедвенска „Легенда за Градинчица”, изд. Астарта, 2022
Банко П. Банков

Отзивът за прозаичния сборник „Легенда за Градинчица” от Ники Комедвенска,е повод да се отправи поглед върху националната ни традиция в полето на разказа.

{Още»}

 
НАРОДОВЛАСТНИ РАЗКАЗИ

Георги Майоров
Писателят Йото Пацов във в-к „Народна младеж” навремето разкършваше трудовия делник на работническо-селската младеж, а перодръжките ни вкупом, като Комсомол, бяха авангардът на комунистическия строй в процъфтяващата ни татковина. И бяхме верни, защото човек не служи на тоя или оня, а на времето.

{Още»}

 
ДОБРАТА ДУМА СЕ ПОМНИ

Иван Д. Христов
Писателят, поетът и публицистът Иван Енчев в поредната си книга „Добрата дума” (Изд. „Българска книжница”, С. 2019) успешно се справя като литературен анализатор на новоизлезли книги с поезия и проза.

{Още»}

 
ЦВЕТОВАТА ГАМА В СТИХОВЕТЕ НА РАМЕЛА БОХОСЯН

Иванка Лапавичева
Поглед върху новата стихосбирка „И в снега, и в жарта” - 2022 г.
Рамела Бохосян рисува картини - не с четка, а с думи. Почти всяко нейно стихотворение може да се визуализира върху платното на художника.

{Още»}

 
ПРИВЛИЧАЩИЯТ И ИЗПЛЪЗВАЩ СЕ ЛИК НА ДАРОВАНИЕТО

Боян Ангелов, „Ако изобщо има бряг”, „БОГИАННА”, 2021 и нови стихове
Банко П. Банков

Да се анализира творчеството на този даровит, оригинален наш съвременник, е предизвикателство. От една страна е възможна сянка на съмнение, дали подтикът за вглеждане в поетичния му свят не е повлиян от общественото му позициониране.

{Още»}

 
КЪЩАТА – ДОМ В ПОЕТИЧНИТЕ ВИЗИИ НА РЕНИ ВАСЕВА

Лалка Павлова
Още от първите съзнателни години на живота си ние приемаме и съхраняваме в нашата памет старата римска максима: „Моят дом е моята крепост”.

{Още»}

 
СТИХОВЕ С ГОРЕЩИ ЕМОЦИОНАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ

Продрум Димов

Струва ми се, че подобен напрегнат емоционален въздух дишат стиховете на Валентина Атанасова в най-новата й поетична творба „Сянката на сърцето”, която ни предложи в края на миналата година великотърновското издателство „Фабер”.

{Още»}

 
ЕДИН И СЪЩ, И ВИНАГИ РАЗЛИЧЕН

Пенчо Чернаев
Банко П. Банков, „Социален преход”, Фастумпринт, 2022 г.

В тия няколко думички се опитвам да събера най-сбитата характеристика на уважавания голям български писател Банко П. Банков. Един и същ, защото неговият стил, слог, наратив не могат да се сбъркат с тези на никой от събратята му писатели.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НОВ АЛБУМ ЗА ПЛОВДИВ

Любен Панов
Изданието е допълнен и преработен вариант, в който авторът му  Иван Коджабашев е събрал в едно тяло последните  си четири фотоалбума  - „Местно време” /2015/, „Обратно броене” /2018/, „Неповторими мигове” /2020″ и „Пловдивска фотохроника /2021/.

{Още»}

 
ТАЙНСТВЕН СВЯТ ЗАД ВИДИМОТО

Георги Майоров
Младата поетеса Диана Янкулова разкрива своя тайствен свят на дарбата зад видимото, зад света на възприетото и отминалото, за да ни върне спокойствието чрез свежата зеленина на деня, с разтворените си длани за бъдеща доброта - окръглена като чакащ плод, падаща в душата като лист отронен. Доброта „ефирна, и красива, и бездомна”.

{Още»}

 
НЕОБИКНОВЕНИТЕ РАЗКАЗИ НА ДИМИТЪР МИТЕВ

Лъчезар Лазаров
Пред мен е книгата „Как станах свещеник - обикновените и необикновени истории” на Димитър Митев. Красив сборник, събрал разказите на трийсет и трима свещеници на различна възраст, от България, както и извън нейните предели: Русия, Румъния, Гърция, Америка.

{Още»}

 
ОКЕАНЪТ, КОЙТО ОБИЧАМЕ И НА КОЙТО ВЯРВАМЕ

Анатолий Щелкунов

Илия Пеев. „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана. Пет океански песни”, Издателство „Морски свят”. Варна, 2022

{Още»}

 
КЪНТЯЩАТА ТИШИНА НА ЖИВОТА В „ПОСЛЕПИС ЗА ЗРЯЩИ“ ОТ НАДЯ ПОПОВА

Лалка Павлова
Казват, че тишината отваря проход, а мълчанието го затваря, че е имало тишина и преди Сътворението и ще има пак в края на времената. Това твърдение подсказва, че тишината е заредена с огромен потенциал от творческа енергия, която в някакъв момент се отключва и създава онова, което ние наричаме Свят, Вселена.

{Още»}

 
НЕУКРОТИМОТО ВЪЗРОЖДЕНСКО УСЪРДИЕ НА ЗНАЧИМ ТВОРЕЦ

Продрум Димов

Такова впечатление ни завладява, когато общуваме с енергичния житейски и творчески свят на литературния критик Юлий Йорданов. Той е рядко амбициозен, но и силно надарен автор, който навлиза с подчертан хъс през последните три десетилетия в родното ни литературно-творческо пространство още с появата на първата му книга „Северозападната литературна нива” (1988),

{Още»}

 
ВУЛКАНИЧНИ ПОЕТИЧНИ РИТМИ

Продрум Димов

Такива мисли ме обзеха, след като се потопих в поетичния свят на новата стихосбирка на Ирина Велева „Колекционер на мигове” от издателство „Български писател”.

{Още»}

 
МЪЖКОТО ВРЕМЕ НА МАРКО МАРКОВ

Георги Майоров
През 80-те години на миналия ХХ век се отприщва златният век на българското театрално и филмово изкуство. Сред многото имена да споменем само двата антипода - пиесите на Георги Джагаров и пиесите и мъжките времена на Николай Хайтов.

{Още»}

 
МОТИВЪТ ЗА ИЗГУБЕНАТА РОДИНА ПРИ НИКО СТОЯНОВ

Лалка Павлова
Живеем в едно политически и психологически конфликтно време, в което православното славянство всекидневно се намира под обстрела на католическа Европа и католическо-протестански САЩ не само срещу Русия, но и срещу всички православни християни от Източна Европа.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА АЛВАНОВО

Георги Георгиев
Никога не е късно да съживяваме историята на селището, паметта за живелите и работилите преди нас, собствените си ранни спомени, както и портретите на най-ярките местни личности. Това усилва обичта към голямото отечество.

{Още»}

 
ЕСКИЗИ НА ЕПОХАТА

Георги Майоров
Поезията на Христо Милчев е чиста като природата, преди някой да я замърси. И ще остане такава, ако я приемем с благословия.

{Още»}

 
ТЪРСАЧ НА КРАСОТА

Драгомир Шопов
В богатата библиотека на баща ми преди много години, когато ме изкушаваше вече мерената реч, с любопитство и наслада прочетох и препрочитах стихотворенията, включени в антологията на Петър Динеков „Българска лирика”, издадена през 1940 г.

{Още»}

 
НАДЕЖДА ЗА СБЪДВАНЕ НА ДОБРОТО

Георги Майоров
Поезията най-общо представя чувства, настроения, теми, картини, сърдечни преживявания и душевни терзания.

{Още»}

 
РЕЦЕНЗИЯ ЗА РОМАНА „КРИЛАТО ВРЕМЕ”

Георги Константинов
В началото на своето четвърто литературно десетилетие поетът Тодор Харманджиев реши да ни изненада с две големи белетристични творби, в които лиричното чувство, настроенията и образите, носени още от младини, драматично потаени в душата му, се изляха в нови, оригинални, лично негови художествени образи - сочни, свежи и едновременно дълбоко съдържателни.

{Още»}

 
КНИГА ЗА ЛИЦАТА НА ДНИТЕ

Иван Есенски
През последните години изпод перото на Светозар Казанджиев излязоха сборници разкази и новели, два внушителни христоматийни тома с есета и очерци за родопчани и свързани с Родопите хора от различни възрасти и професии (първият толкова обширен и пространен труд - истинска сага за прекрасната планина и нейните изтъкнати личности), публикации в периодичния [...]

{Още»}

 
ОТ ЧИСТАТА ИДЕЯ КЪМ ВАВИЛОНСКОТО СТЪЛПОТВОРЕНИЕ И ОБРАТНО

За стихосбирката на Ели Видева „Палимпсест” (1)
Елена Алекова
Най-после дочаках онова, което чаках от Ели Видева в поезията години наред. Чаках по-скоро несъзнателно, отколкото съзнателно, защото не знаех какво точно чакам, но чаках. И когато го прочетох, веднага разбрах, че съм чакала точно него.

{Още»}

 
ВЕЧЕРНЯ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ДЪЖД

Иван Есенски
Неведоми са пътищата, по които поезията идва при нас, а когато бликне в дневния ни ред, я отъждествяваме със стихотворенията - агрегатните състояния, в които ни е позната.

{Още»}

 
СЪХРАНЕНА ДУХОВНА МЛАДОСТ

Тодор Янчев
Животът му бе преминал през много изпити, бе закалил неговия дух в борбата и в неуморния творчески труд, неотменим като времето, постоянен като твърдостта на един човешки характер, посветил възможностите си за създаването на материалното и духовното.

{Още»}

 
„ДЕВОЙЧЕТО И МЕСЕЦИТЕ” ОТ КАЛИНА МАЛИНА

Петър Динеков
Двойчето и месеците. Драматизирана приказка в стихове от Калина Малина (Издава „Ново училище”)
Нашата детска литература не разполага с много пиески за деца и затова всяка творба от тоя род трябва да бъде посрещната с радост.

{Още»}

 
„БЛАГОВЕЩЕНИЕТО” НА ДИМИТЪР МИЛОВ

Продрум Димов
Това е новата поетична книга на Димитър Милов, която Фондация „Читалище-1870″ предложи неотдавна на читателската ни общественост.

{Още»}

 
ВСЕКИ СЪС СВОЯТА СВЕТЛИНА

За книгата на Йордан Фурнаджиев „Стихотворения”
Елена Алекова
Ако поискаш, любезни читателю, да се пренесеш ненадейно в една вълшебна, приказна страна, в която реките текат към морето свободно и широко и въздухът сияе… В която небето, надникнало през стъклата, е загадъчен прозорец към света и снежнобели облачета като ангели летят към хората („Прозорец”)…

{Още»}

 
„ДЕТСКИ ДНИ” – ПЕДАГОГИЧЕСКИ РАЗКАЗИ ОТ СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ

Димитър Стоевски
„Детски дни” - педагогически разкази от Стилиян Чилингиров
Без да занемарява чисто художествената страна, във всички свои произведения Стилиян Чилингиров всякога е придвижвал средеца на разказа към едно ясно подчертано нравствено начало или изобщо към един нравствен мироглед, изведен от законите на битието и насочен обратно към същото това битие.

{Още»}

 
РАЗКАЗИ ЗА ДЕЙСТВИЕТО

Георги Георгиев
Автор на двайсетина документални книги, изследовател на военното творчество на Йордан Йовков, Антон Страшимиров и други класици Стефан Стефанов ни поднася белетристичния сборник “След северняшкото”.

{Още»}

 
ТАЛАНТЛИВ И САМОБИТЕН РАЗКАЗВАЧ

Иван Д. Христов

В края на 2021 година писателят Иван Желязков,  по повод на 70 - годишнината си издаде сборника с избрани разкази „Пари за вятър”, с подзаглавие „Корени на българския характер”. В него авторът е включил 37 къси разкази.

{Още»}

 
КЕХЛИБАРЕНАТА ЛИРИКА НА НИКОЛАЙ ИСКЪРОВ

Георги Н. Николов
Да, смъртта рано отне Николай от живия живот, от приятелите и от поезията, в която той светеше със самобитния си талант.

{Още»}

 
ЛЕТОПИС ЗА ДУХОВНИТЕ СВЕТИНИ НА РУПЧОС

Иван Д. Христов

Книжовното и родолюбиво дело на „ползу  роду”, на скромният труженик на перото  Костадин Глушков, заслужава почит и уважение. Той е автор на книгите: „Духовните стражи на Рупчос” /2006/, „Пътят” /2013/, „Село Брезе и неговите храмове” /2020/ и „Кръстовата планина” /2017/ - второ допълнено издание /2021/.

{Още»}

 
ВИСОКАТА ЦЕЛ НА ПОЕТА

Георги Майоров
Като всеки творец писателят Георги Ангелов има чувството за самотност на брега на съзиданието, където се блъскат вълните на просветлението, на отнесените спомени и прииждащите сили за нови брегове. Сякаш досегашните му книги са само пролог към очаквани селения.

{Още»}

 
„СЯНКАТА НА ЧОВЕКА Е ОТВЪД”

Мина Карагьозова
Елена Алекова, „Отвъд думите. Свидетелства.”, Изд.”Св. Климент Охридски”, София, 2006
Една книга за пътя на човека - житейския му път, пътя му към истините за неговото място в света, за неговата съдба, за връщането му при Бога, който е вътре в него.

{Още»}

 
РУСАЛСКА ПОЛЯНА, РАЗКАЗИ ОТ НИК. ВАС. РАКИТИН

Пенчо Пенев
„Русалска поляна” от Ник. Вас. Ракитин, издава „Хемус”, под редакцията на Д. Пантелеев, София, 1938 г.
Никола Василев Ракитин винаги носеше в душата си светлия образ на българския селянин. Сам се роди на село и живя с болките и грижите на нашия брат по села и градове, защото тръпно обичаше родната земя и природа, на [...]

{Още»}

 
С ПОЕТИЧНО СЪРЦЕ ПОД МЪЖКА БРОНЯ

Банко П. Банков
Тенко Тенев, „Завинаги в мен”, Изд. „Захарий Стоянов”, 2021

Той е представителен тракиец, с ръце, издялани да отмятат житейски грижи; вписан е в ежедневието, собственото си, на близки, приятели и колеги. Ангажиран безрезервно с организация на културни прояви в древния град на Диана, раздаващ се без остатък за популяризация на писателски усилия, успехи, жажди [...]

{Още»}

 
ЖИВОТООПИСАНИЯ

Георги Майоров
Още първото десетилетие от творчеството на писателя Марко Марков показа, че изпълнената със стихове стая е тясна за неговия проницателен дух. Симптом са тежненията му по важни събития от историята на България и моралните превратности на деня през предишния режим у нас.

{Още»}

 
КЪЩАТА

Любен Панов
Мисли около книгите на Николай Илчевски

Пред очите ми е тази мъченица.
Под от изронени кирпичи очертава издържалите век и половина каменни основи. Няколко обгорели от слънце и проядени от червеи дървесни греди откриват единствената загадка за обитаемото пространство на поне десет поколения.

{Още»}