Критика

„ПРИТОПЛЕНИ НАДЕЖДИ” ОТ ЯНЧО МИХАЙЛОВ

„Притоплени надежди”, стихотворения, изд. къща „Огледало”, 2019
Владо Любенов
„Притоплени надежди” е четвъртата поетична книга на поета Янчо Михайлов. В битността си на свещенослужител под името Йоан Карамихалев той има два издадени богословски труда „Изкачване на Тавор” и „Записки по православна християнска етика,” отдавна изчерпани от книгоразпространителската мрежа.

{Още»}

 
ЕНИГМАТИЧНАТА СЪЩНОСТ НА ТВОРЕЦА В ПОЕМАТА „ДВА ПОРТРЕТА” ОТ ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА

Лалка Павлова
След Елисавета Багряна най-популярната поетеса у нас и в чужбина е Лиляна Стефанова. До момента на създаването на поемата „Два портрета” тя вече е издала повече от 50 книги, преведени на 31 езика, като общият брой на тиража им надхвърля един милион екземпляра.

{Още»}

 
КРЪСТ ЗА ХРАБРОСТ

Георги Хрусанов
Кръст за храброст. Санда Йовчева, повест, 1932 г.
Новата книга на Санда Йовчева е още една крачка напред в нейното творчество. След „Жетвен ден” и „Отхвърлените” - тя идва да подчертае нейното безспорно, макар и не ярко дарование, да я наложи в нашата литература.

{Още»}

 
ПОКЛОН ПРЕД ЖИВОТА

Банко П. Банков
Иван Есенски, „Доземи”, лирика, 2019, фондация „Земята и хората”

Високата поезия е изповедно лична; открива ни мисли и чувства, прозрения и въпроси, чрез които авторът търси себе си, протяга ръце да се докосне до истини, оправдаващи живота му, опрощаващи греховете му.

{Още»}

 
НЕСТАНДАРТЕН ГЛАС В СТАНДАРТЕН ЖИВОТ

Георги Майоров
Стефан Икога от София е от най-младото поколение поети, който не е тръпнал от комунистически идеи и социалистически строителен патос. Рожба е на демокрацията и е неин съдник.

{Още»}

 
„НЕ САДИ ЛОЗЕ ГОЛЕМО!” ОТ НИКОЛА ФИЛИПОВ

Марин Кадиев

Писателите биват два вида: известни и стойностни. Без съмнение поставям Никола Филипов във втория вид, защото като име може да не е достатъчно популярен, но творчеството му е ценно и ще остане за поколенията.

{Още»}

 
ОБЗОР НА ЛИТЕРАТУРНАТА ПРОДУКЦИЯ ЗА 2018 – 2019 ГОДИНА

Татяна Любенова
През 2018 година плевенските автори са издали десет книги в различни жанрове на литературата. Реализираните книги за 2018 г. от началото на годината бяха: “Духовни вселени” на Лалка Павлова;

{Още»}

 
ЗЕМНО ПРИВЛИЧАНЕ И ЧАРОВНО ОТБЛЪСКВАНЕ

Георги Майоров
Издателска къща ,,Знаци” в Бургас е извадила от морето на сюрреализма дебютната книга на Полина-Десислава Батешкова от Варна ,,Шепоти” (2018), която е възприета като ,,най-добра поезия в Националния литературен конкурс ,,Море” 2018 г.”.

{Още»}

 
ВРЕМЕ Е ДА ИЗМОЛВАМЕ СТИХОВЕ

Михаил Килдяшов
превод: Дафинка Станева
За поезията на Алексей Решетов
Поетът знае всичко за читателя. За неговите съкровени тайни, неутешими болки, щастливи изгреви. От какви небесни висоти вижда това поетът? С какви очи го прозира? С какъв нюх го разпознава?

{Още»}

 
ИЗСТРАДАНИ ОТКРИТИЯ ЗА ЗЕМНИЯ НИ СВЯТ

Лалка Павлова
(стихосбирката „Цвят на кактус” от Таня Попова)
Новата стихосбирка на Таня Попова - „Цвят на кактус”, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата - е един съвременен лирически прочит на човешкото битие с всичките негови колизии, радости и драми, обвързани както с личния, така и с обществения живот.

{Още»}

 
В ОКЕАНА НА ПОЕЗИЯТА

Георги Майоров

Само в планински град като Берковица, в едно почти пълнолетно момиче - Ана-Мария Герасимова, сред чистотата на природата, могат да се породят ефирни мисли, да открие света на поезията и да влезе в него.

{Още»}

 
ДУМИ ЗА „КЛИНОПИС ВЪРХУ СНЕГА“

Кръстьо Раленков
Има поети, които блясват като метеорити на поетическия небосклон. Те са концентрирани таланти, избухващи най-често на младини и обикновено са поети на едната книга.

{Още»}

 
А ИНАЧЕ ВСИЧКО Е ЛЮБОВ…

Галя Карааргирова
В годината на юбилея
Държа в ръцете си последната поетична рожба на Тодорка Николова - сборник лирика с названието „Измислих те, любов”.

{Още»}

 
ВЕКТОРНОТО ПЕРО НА ЕЛИ ВИДЕВА

Георги Майоров
Доста месеци осмислях творчеството на Ели Видева. Лично не се познаваме, но То импонира на моите усещания за словото и за омаята от родната реч.

{Още»}

 
ИМЕНА – ГОРДОСТ ЗА РОДОПА

Димитър Златев

Често читателите пропускат увода на започнатата книга, за да потънат по-бързо в сюжетните перипетии. Съветвам ви: не прескачайте увода в новата книга на Светозар Казанджиев „Незабравимите забравени”. В него той изповяда кое го е накарало да се заеме с „този труд огромен, подвиг мимолетен” (Ив. В.)

{Още»}

 
ИВАН ГРАНИТСКИ – ФИЛОСОФСКАТА ИНТРЕПРЕТАЦИЯ НА ОБРАЗА НА ТИШИНАТА В ПОЕТИЧНИЯ ЦИКЪЛ „ГЛАСЪТ НА ТИШИНАТА“

Лалка Павлова
Иван Гранитски (поет, журналист, литературен критик, публицист и издател, член-кореспондент на БАН), е и доктор по философия, което подсказва, че в интерпретацията на произведения му трябва да бъдат потърсени и философските измерения на образите и идеите, положени в основата на неговите творби.

{Още»}

 
ЕСКИЗИ НА ВОЛНОСТТА

Георги Майоров
Сюрреализмът не е от днес, но сега времето го налага като мода. Той е отражение на затвореността ни в отвореното общество и е рожба преди всичко на виртуалния животовъртеж. Отвореният свят капсулира индивида.

{Още»}

 
СТИХОВЕ ОТ ВЪРТОПА НА ЖИВОТА

Георги Майоров
Всеки ден не се срещат стихове като тези от дебютната стихосбирка ,,Грехопадение” (2019) на младата поетеса София Милева от Хасково.

{Още»}

 
ПОЕТЕСАТА И ПРЕВОДАЧКАТА ИВАНКА ПАВЛОВА

Нино Николов
Въвеждащи думи на преводача Нино Николов
на вечерта в Унгарския културен институт,
посветена на преводаческата дейност на Иванка Павлова
(19 февруари 2002 г.)

{Още»}

 
ИСТИНСКИТЕ ПОЕТИ!

По повод Деньо Денев. „Листа и вятър”. Стихотворения”, С. , 2019 и Паруш Парушев. Открито море”, С., 2019
Панко Анчев
Деньо Денев и Паруш Парушев са стари мои приятели. Бил съм редактор на първите им книги, чел съм и съм препрочитал стиховете и прозите им, общувал съм тях много пъти.

{Още»}

 
„ХЛЯБ И ВИНО” ОТ МАРИЯ ГРУБЕШЛИЕВА

Георги Хрусанов
Първото условие в поезията е да бъдеш прост и искрен. Тъкмо такава е Мария Грубешлиева, която неотдавна се яви в нашия литературен живот.

{Още»}

 
ЗА ДВЕ ЗНАЧИМИ КНИГИ НА БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

Иван Д. Христов
Благовеста Касабова - „Споделено”, Изд. „Българска книжница”, София, 2019 и „В кадър”, Изд. „Захари Стоянов”, София, 2019.
Благовеста Касабова е виден литературен критик, литературовед, литературен историк и изтъкнат публицист.

{Още»}

 
ЕЛИН ПЕЛИН (1877 – 1949 г.) РАЗКАЗЪТ „СИН“ В КОНТЕКСТА НА ЕДНА ЛИТЕРАТУРНА ДИСКУСИЯ

Лалка Павлова
Личността на Елин Пелин винаги е предизвиквала интерес у интелигентния българин поради необичайното съчетаване на несъвместими по същността си лични приятелства, обществено-политически възгледи и специфика на творческия му подход при отразяване на действителността.

{Още»}

 
СПИРКАТА, НАРЕЧЕНА „ЖИВОТ”…

Георги Н. Николов

Две енергични жени, Лора и Мари, си дават трайна среща в новия роман на Детелина Барутчиева „Купонът е тук, скъпи Питър” - изд. „Изток - Запад”, С., 2019 г. Те са журналистки и това е единствената допирна точка в съдбите им.

{Още»}

 
„В ГРОТЕСКАТА НА РЕАЛНОСТТА…“

Георги Н. Николов

От две взаимно допълващи се части - „Междусезония” и „Блус за оптимисти”, е съградена новата стихосбирка на Елка Василева „В сандалите на лятото”, изд. „Либра Скорп”, Бургас, 2019 г.
И както при всеки талантлив автор, и тук авторката отправя взор към философската енигматика на битието.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ КАТО КАЛЕЙДОСКОП ОТ КРАСОТА, РАДОСТ И МЪКА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА РАЗКАЗВАЧА БЛАГОЙ РАНОВ

Йордан Калайков
„Пушка за пеперуди” е заглавието на последната книга на Благой Ранов /ИК „Пламък”, София, 2019 г./ Включва 60 разкази и есета за живота и философския му прочит.

{Още»}

 
ЗА ЕСЕНТА В ДВЕ СТИХОТВОРЕНИЯ НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ

Таньо Божков
НАЙ-ХУБАВО
Посипва ме със слънце, с листопади тя
и крие в пазвите си късните цветя…
Ти с тихи стъпки ме подканя да вървя до нея,
ту шепне ми, че имам още време да живея…

{Още»}

 
НЕ МОГА ДА НЕ СПОДЕЛЯ

Иванка Павлова
Романът на Георги Бърдаров „Аз още броя дните” попадна в ръцете ми благодарение на ценителката на хубавата книга Ася Русанова, която само ми каза, че творбата е победител в конкурса „Ръкописът” на БНТ 1.

{Още»}

 
ДА ГЛЕДАМЕ ДОБРОТО ПОД ЛУПА

Иван Митев

Убеден съм, че всеки човек носи в душата си едно словесно вързопче, което от време на време, в моменти на радост и на тъга, развързва с треперещи пръсти. В него може да има любими сентенции, мисли на уважавани духовни учители или думички, които носят със себе си желаното от нас настроение.

{Още»}

 
ДИСЕКЦИЯ НА ЖИТЕЙСКИЯ ПЪТ КАТО НИЗ ОТ ЛЮБОВНИ АВАНТЮРИ И ИЛЮЗИИ ЗА ЩАСТИЕ

Йордан Калайков
„Банална грешка”, роман, изд. „Фастумпринт”, 2019 г.
Новият роман на Б. Банков „Банална грешка”- изд. Фастумпринт, София,2019 г., е явление сред лавината от романи, които заливат пазара с презумпцията да спечелят вниманието на читателите.

{Още»}

 
В ХОРИЗОНТА НА НЕОБЯТНОТО СЛОВО…

Георги Н. Николов
Ценителите на поетичното изкуство отдавна познават живеещата в Австралия Станка Николова с нейните книги „Спасена тишина”, „Когато лятото отмине”, „Водно огледало” и с публикациите й в периодичния печат. Сега пред нас е поредният й сборник „В прегръдките на залеза - нови стихотворения”.

{Още»}

 
„ПЪТУВАТ ОБЛАЦИ КАТО КЕРВАНИ…“

Георги Н. Николов

Творческата лаборатория на всеки автор е храм, в който екзистенциалната мъдрост поставя личността на различен пиедестал. При едни тя е приземена, реалистична, дори натуралистично откроена върху фона на отредената й битност.

{Още»}

 
КОРОНАТА НА ДЪРВОТО, НАРЕЧЕНО ПОЕЗИЯ

Георги Майоров

Още преди две години ме впечатли електронният вариант на книгата ,,Глина” на Георги Ангелов.
Сега пред окото ми е книжното Тяло. Казвам Тяло, защото е духовно, живо същество. То диша, раздвижва мускулатурата на живота, гмурка се в тъмните му дебри, за да излезе на светлина. И да ни осветли с нея. Жадувана, необходима на всички.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ И СМЪРТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ОРГАНИЗЪМ

По повод Борислав Геронтиев „Село без черква. Житейски истории и съдби човешки”, С. , 2018
Панко Анчев

Какъв свят ни представя Борислав Геронтиев в своята книга „Село без черква”: жив или мъртъв?
Светът вече го няма, отдавна е изчезнал, потънал е в миналото, но споменът за него е жив и писателят го е съхранил съкровено и с голяма [...]

{Още»}

 
ХУДОЖЕСТВЕНОТО САМОСЪЗНАНИЕ НА СТОЯН ЗАГОРЧИНОВ

Владимир Янев
Сред българските прозаици от периода между двете световни войни Йордан Йовков, Константин Константинов и Стоян Загорчинов изпъкват и със своята склонност към по-трайно и интензивно самонаблюдение.

{Още»}

 
СМЪРТТА В ПОЕЗИЯТА НА АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ

Владимир Янев
Синът на Петко Коларов - учител от великотърновското село Драганово, е съвсем млад, когато се насочва към поезията. Началните му опити (включително неговите хумористични стихове, най-често подписвани с псевдонима Хенри Фей) представят ранна версификаторска сръчност.

{Още»}

 
„ЛЮДЕ БЕЗ ГОДИНИ” ОТ МИРОСЛАВ МИНЕВ

Васил Каратеодоров

На снимката: Мирослав Минев
Във втората си книга „Люде без години” Мирослав Минев е оригинален, интересен, свеж и дълбоко човечен. Майстор на психологическия анализ, тънък стилист и отличен белетрист, и тук той е запленен от чудни видения, и тук е в кръговрата на един странен свят.

{Още»}

 
„В ОКОПИТЕ” – РАЗКАЗИ ОТ ДАМЯН КАЛФОВ

Васил Каратеодоров
Новият сборник разкази на Дамян Калфов „В окопите”, който издаде неотдавна библиотека „Завети”, разкрива в пълнота свежия му и интересен повествователен дар.

{Още»}

 
РЕКВИЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ

Мина Карагьозова
Георги Ангелов “Пепелище”, поезия, 2017

Това е една тъжна и красива книга. Като моцартов реквием. Книга - свидетелство за това, което е било и което вече го няма. Където България и девойката от “Бела съм,бела юначе” са още живи, макар и разпънати на кръст.

{Още»}

 
ЗАНИМАТЕЛНИ СТИХОВЕ И ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Кирил Назъров
Още докато живеех и работех в Благоевград - до началото на 80-те години на миналия век - създадохме творческо литературно обединение, в което редом с мен много автори пишеха за деца.

{Още»}

 
ГЛАСЪТ – БЛУДНИЯТ СИН НА ПОЕТА

Лалка Павлова
„Гласът” - поема от Иван Есенски
Проблемите за връзката между твореца и адресата на неговото творчество, за конфликта между личността и времето, както и за индивидуалната духовна драма на непризнатия от общността създател на произведения на изкуството, съпътстват битието на човечеството още от най-дълбока древност.

{Още»}

 
„КРЪСТЦИ” ОТ ИЛИЯ ВОЛЕН

Георги Хрусанов
Нашият битов разказ от ден на ден прави по-големи успехи. След Ел. Пелин и Йовков, днес и по-младите дават нещо цялостно. Един от тях е И. Волен.

{Още»}

 
СТЕФАН СТАНЧЕВ – „ТРАКИЙСКИ ПЕСНИ”

Павел Телчаров
Стефан Станчев - „Тракийски песни”, Бургас, 1934 г.
Повечето от тия стихове са продиктувани от носталгията към родната на автора Тракия.
Тая носталгия изтръгва от Ст. Станчев искрени и развълнувани ноти. Тракия разкрива пред нас своите красоти, своята нощна поезия, своите легенди („Ранена птица”).

{Още»}

 
КИРИЛ ДОБРЕВ – „ПАНАИРЪТ В ЛАЙПЦИГ”

Павел Телчаров
Кирил Добрев - „Панаирът в Лайпциг”, София, 1934 г.
Непосредствените впечатления и идеи, които авторът (Кирил Добрев - Кирил Гривек. бел. ред.) е извлякъл от посещението на лайпцигския панаир през тая година, дадени в художествена форма, съставят канавата на тая книга, която иде да осветли всестранно българския читател върху тая най-голяма изложба на фабрични и [...]

{Още»}

 
ПЪТУВАНЕ КЪМ НАЙ-БИСТРИЯ ИЗВОР

Ангелина Бакалова
Това не е книга за природата. Не е лирично съзерцание на нейните форми, макар че лиричното начало е основата, върху която авторът изтъкава своите послания.

{Още»}

 
„НА КОТВА” ОТ МАТВЕЙ ВЪЛЕВ

Добрин Василев
„На котва” от Матвей Вълев, повест, 1938 г., изд. сп. „Завети”.
Авторът на една хубава сбирка разкази, която миналата година биде добре оценена от критиката, Матвей Вълев, е написал повест из моряшкия живот, излязла от печат едва преди няколко дни.

{Още»}

 
„ПУШКИН В СВОЯТА ГРАФИКА” ОТ ВИЧО ИВАНОВ

Пенчо Пенчев
„Пушкин в своята графика” от Вичо Иванов, отпечатък от годишника на Пловдивската народна библиотека и музей, 1935-1936, София, 1937
По случай чествуване стогодишнината от раждането на великия поет Пушкин, излязоха и на български доста статии и студии за творчеството и личността му.

{Още»}

 
„ПИСАТЕЛИ И КНИГИ”, т. II, ОТ Д. Б. МИТОВ

Пенчо Пенев
„Писатели и книги”, т. II от Д. Б. Митов, София, 1936 г.
За българската литература и общественост са необходими люде, които да творят неуморно обществени ценности със замаха на истински и честни ратници за родна култура и напредък. Нашият културен живот страда може би от липса на такива редактори.

{Още»}

 
НОВИТЕ ЕДНОАКТНИ КОМЕДИИ НА СТ. Л. КОСТОВ

Петър Динеков
Новите едноактни комедии на Ст. Л. Костов: „От много ум”, „Държавните липи” и „Женско царство” (издание на д-р Ж. Маринов) още веднъж потвърждават, че в лицето на техния автор българската комедия има най-добрия свой съвременен представител.

{Още»}

 
„МОРАВА ЗВЕЗДА КЪРВАВА”. РОМАН ОТ КОНСТАНТИН ПЕТКАНОВ

Васил Каратеодоров
Докато в литературата на съседните ни народи, особено в Югославия, последната война е изобразена в големи романи, в нашата тя заема едно съвсем незначително място, представена най-вече чрез разказите на някои от по-старите ни писатели.

{Още»}

 
ЗЛАТНИ НИШКИ

Цветан Минков
Това е най-новата сбирка стихове на Ракитин. Той е особено щедър към нас, за жалост повече в количествено отношение: неговите сбирки се явяват твърде често и затова поетическата му физиономия се губи в баласта на едно разпиляно творчество.

{Още»}

 
ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Недялко Месечков
Разлиствайки кратката история на българската поезия срещаме едно светло име: Димчо Дебелянов.
Годините, които ни отделят от неговата трагична кончина, ни карат да чувстваме все повече и повече, че сме загубили една голяма ценност.

{Още»}

 
„МАЙСТОРИ” ОТ РАЧО СТОЯНОВ

Недялко Месечков
„Майстори” - драма в четири действия от Рачо Стоянов, издание на Д-р Ж. Маринов, София, 1927 г.

Нашата драма отдавна чака своя майстор. В дългата върволица от български пиеси надали ще се намерят 3-4, които оправдават съществуването си.

{Още»}

 
НОМИНАЦИЯ ЗА ДЕНОМИНАЦИЯ

Георги Майоров
По най-неочаквана случайност в ръцете ми попадна стихосбирката ,,Лентата е почти изснимана” (Издателство „Жанет 45″, 2018), на Надежда Тричкова. Тя на пръв поглед наистина е безупречно композирана с трите цикъла - ,,Портрети”, ,,Рамки” и ,,Албуми”. Дори външно изглежда образно сътворена.

{Още»}

 
КОЙТО ПИШЕ, НАМИРА СЕБЕ СИ

Иван Д. Христов
Иван Желязков - „Дъждовете на страха”, Изд. „Жанет 45″, Пловдив, 2019 г.
За писателя, журналиста и издателя Иван Желязков, романът с метафоричното заглавие „Дъждовете на страха” е седмата по ред белетристична книга в неговата творческа биография.

{Още»}

 
ОКОТО НА САТИРИКА

Георги Майоров
Едва ли има писател, който в творчеството си да не е отправял критика към някои негативи в обществения живот.

{Още»}

 
ИВАНКО МАРИНОВ: „ОТ ХЛЯБА НЕ ОСТАВА ВРЕМЕ ЗА ПОЕТА”

интервю на Лияна Фероли
Иванко Маринов е роден на 23 април 1946 г. в Хасково. Завършва средно и основно образование в Кърджали. Започва да пише стихове още като ученик. През 1973 г. завършва театрална режисура в Ленинград /сега Санкт Петербург/.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСТВО СЪС СИЛНО ПРИТЕГАТЕЛНО ПОЛЕ

Христо Черняев
Творбите, които създава Костадин Златков, са сътворени от даровито и ярко перо. От тях лъха непосредствена човещина и земна, много българска кротка философия.

{Още»}

 
„ПОЛЕТ ДО ОСЛЕПЯВАНЕ!”

Мина Карагьозова
Хубен Стефанов, „Наблизо има светлина”, стихове, София, изд. „Български писател”, 2019

Поразителното впечатление, което прави книгата на Хубен Стефанов, се основава на много неща.
Някои от тях са пълната липса на декларативност и почти пълното осланяне не на рационалното и дори не на емоционалното, а на интуитивното начало у читателя.

{Още»}

 
РУСКАТА ИДЕЯ НА ЧАВДАР ДОБРЕВ

Иван Есенски
За пътешествието през една такава необятна тема навярно трябва да си помогнем с въображението на Блез Паскал за безкрайните звездни пространства.

{Още»}

 
РЪМИ В ДУШАТА МИ

Кънчо Великов
Благовеста Касабова на 85 години
Известен е фактът, че повечето писатели недолюбват литературните критици. И вероятно имат основание, особено ако критикът няма професионални качества. Но критиката също е изкуство и то - много отговорно.

{Още»}

 
СВЕТЛИТЕ ДУМИ НА ПОЕТА

Иван Д. Христов
Лъчезар Селяшки - „Пропукана камбана”, Изд. „Българска книжица”, София, 2018 г.

Лъчезар Селяшки е отдавна утвърден поет, прозаик и преводач от полски език. Автор е на 20 поетични книги, на два сборника с есета, фрагменти и разкази, както и на студия за Атанас Далчев.

{Още»}

 
В СВЕТЛИНАТА НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ

Александра Ивойлова
Можем да се запитаме: защо? Защо Япония? И четейки тези стихове, ще си отговорим. Всъщност - отговор няма. Кой би могъл да каже защо красотата го привлича, защо обича и е обичан, кои са онези закони, които го водят в житейсия избор… Така естествено Ирина Александрова обхваща с перото си близки и далечни светове.

{Още»}

 
СВОБОДА И НА ИНТИМНИЯ СВЯТ

Георги Майоров

Творчеството на поета Георги Ангелов освети мъдростите на древността, разгърна неразкрити страници през вековете, омеси глината на истините за живота, постави ,,Ариергард” за изчезващия вид на планетата, проми ,,Солта на земята”, укрепи трите опори ,,Бог, семейство, България”, намери изцеление за хилядите бедни и нещастни, за да виждаме същността на битието и да имаме своята [...]

{Още»}

 
ЗА ИДЕЙНО-ЕСТЕТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА КРИТИКА

Благовеста Касабова

Творческата и човешката същност на един критик - пък и не само на него, по един или друг начин се изявява в неговата идейно-естетическа позиция, а оттам - в неговите произведения.

{Още»}

 
КОНСТАНТИН ПЕТКАНОВ – „СТАРОТО ВРЕМЕ”

Димитър Бабев
Конст. Н. Петканов. Старото време, роман, София, 1930. Книгоиздателство „Право”
Като писател К. Петканов е напълно сроден със средата и условията, които и наистина са фон на неговото творчество, намерил е, както казват, себе си.

{Още»}

 
„СТОЛЕТИЕТО. ВТОРА ЧАСТ” НА ТЕОФАНА ТЕКЕЛИЕВА

Лияна Фероли
книга-летопис за духовното извисяване на хората от Източните Родопи

За разлика от несменящата се много дълго време политическа картина, през последните години в духовното пространство на Източните Родопи се наблюдава истинско съживление, обновление и обединение в културно-просветния живот.

{Още»}

 
ИВАН ЛАЗАРОВ – ТВОРЧЕСТВО И ТВОРБИ

Христо Борина
Иван Лазаров (творчество и творби. Написал скулптора Димитър х. Иванов.
Поч. „Полиграфия”, 1934. 4-о, 120 стр., цена 100 лв.).

{Още»}

 
„СЛЕДВАМ НЕОТКЛОННО ТВОРЧЕСКИЯ СИ ПЪТ“

Георги Н. Николов

Неотдавна издателство „Захарий Стоянов”, С., 2019 г., пусна от печат литературна анкета на Тодор Коруев с известния поет, публицист и есеист Петър Андасаров. Тя е озаглавена „Защото съм такъв”. Наистина, какъв си ти, Петре, приятелю?

{Още»}

 
БАРОМЕТЪР НА ВРЕМЕТО

Георги Майоров
Най-ясно се пише когато не бързаш за никъде - нито за представяне на книга, нито за изпълнение на поръчка.

{Още»}

 
ДА ПИШЕШ С ДУШАТА СИ ЗА „МЯРАТА” НА ХАРМОНИЯТА

Лияна Фероли
Често се питам, дали творецът предварително замисля до най-малката подробност как ще изглежда даден негов стих, разказ, приказка… И дали това не превръща занятието му в занаят, пък бил той и душевен. Много е сложно, защото в него не би трябвало да има канони, правила…

{Още»}

 
С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО

Иван Д. Христов
Мария Филипова - Хаджи, „Прошка за България”, Изд. „ИМЕОН” - Пловдив, 2018 година.
Поетесата Мария Филипова - Хаджи е родена в странджанското село Ситово. Учила е руско - татарска филология в Ташкент, Узбекистан, както и руска филология и журналистика в Пловдив. Членува в Дружеството на Пловдивските писатели от 1992 година.

{Още»}

 
„ЖЕРАВИ ПРЕЛИТАТ НА ЮГ”

Александър Кръстников
“Жерави прелитат на юг”, сборник разкази от Недялко Месечков, издание на комитет „Българска литература”, София
Сборникът на Месечков съдържа 10 разказа, в които писателят разкрива и излива душата си на добър познавач върху въпросите на съвременните български нрави.

{Още»}

 
ЕПИЛОГ ОТ РЕДАКТОРА

Янко Стефов
Послепис към повестта на Елена Гутман „Гуга войводка” (Пловдив, 1993)
Развълнувах се искрено от появата на една нова българска книга на историческа тематика. Приех този радостен факт като предизвикателство към читателя , стъписан от какафонията, която днес цари на нашия книжовен пазар.

{Още»}

 
ЗАСЛУЖЕНА ВЪЗХВАЛА НА НАРОДНАТА ЗАКРИЛНИЦА

Евдокия Емануилова
Предговор към повестта на Елена Гутман „Гуга войводка” (Пловдив, 1993)
Има нещо показателно в това, че повестта на Елена Гутман за родопската хайдутка Гуга излиза тъкмо през 1993 г.

{Още»}

 
ВЪРХОВЕ НА БЪЛГАРСКИ ДУХ

Кънчо Великов
Моя древна земя, побеляла от кости и преспи,
моя гневна земя, почерняла от мъка и кръв -
дай ми оня бунтовен напев на хайдушките песни
и зеления пламък на знамето с български лъв!

{Още»}

 
ПАМЕТТА ГОВОРИ ЧРЕЗ СЪРЦЕТО

Иван Д. Христов
Елена Хайтова - „Орли от пламък”, Изд. „Зеа - Принт”, Смолян, 2019 г.

Големите писатели са като високите планински върхове, откъдето и да ги погледнеш те пленяват със свята възвишеност и величие.

{Още»}

 
ВЪЗТОРГЪТ НА СТРАДАНИЕТО

Георги Майоров
Все по-голямо внимание заслужават творците на перото, които са далече от шума на славата. Те идват на този свят внезапно рано ,,като стихотворение”, или закъсняват по стръмния път, защото рецитират живота и на тях ,,бог чете стиховете” им.

{Още»}

 
СЛОВО ЗА ДРАГОМИР ШОПОВ

Христо Черняев
Драгомир Шопов е автор на редица лирични книги, а и не само на лирика. През последните двайсетина години той се изявява и като активен и най-вече съвестен общественик, което ще се запомни.

{Още»}

 
ВЪВЕДЕНИЕ ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА НА ИЗКУСТВОТО

Проф. д.с.н. Максим Мизов

Историята и съвременността ни предлагат огромно, дори неизчислимо количество от научни изследвания и публикации по твърде деликатната и неимоверно сложната тема за философията на изкуството.

{Още»}

 
НЕИЗБРОДНИТЕ ХЪЛМОВЕ НА СЛОВОТО

Георги Майоров
За творчеството на Иван Есенски се пише трудно. Ако можем поне да се доближим до него. Защото не е писано лесно. И, по Атанас Капралов, е доближаване до взрива.

{Още»}

 
„С ВЯРА ВЪВ ДОБРАТА СИ СЪДБА…“

Георги Н. Николов

„И шепот, и вик” се нарича новата стихосбирка на Борислав Владиков от поредицата „Български поети за земята” на фондация „Земята и хората”, издадена от „Мултипринт”, С. 2019 г.

{Още»}

 
ДУШЕВНАТА МЕМБРАНА НА МАРИНА МАТЕЕВА

Георги Майоров
Първият цикъл на новата стихосбирка на Марина Матеева ,,Шепотът зелен на необята” (2018) изглежда като съвременна интимно-поетична рапсодия. Душевната мембрана на поетесата трепти от съкровените чувства към най-близкото обкръжение - майка, син, сестра, баща, баба, дядо, прадядо.

{Още»}

 
„НЕВЪЗВРАТИМОСТ” ОТ ПЕНЧО ПЕНЧЕВ – ЕДНО ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД КРАСОТАТА

Ботьо Буков
Слово при представянето на книгата
Драги приятели,
Събрали сме се днес за да потопим в кръщелния купел още една рожба на старозагорец - стихосбирката „Невъзвратимост” с автор Пенчо Пенчев. Кой е той? Как дръзва да извисява глас в града на поетите? Вярно ли е, че е „прописал” някак си късно и изведнъж?

{Още»}

 
НАЙ-ХУБАВИЯТ ПОДАРЪК

Таньо Божков
Поетът, белетристът и публицистът, който изцяло е посветил многообемното си творчество на Добруджа, нейните трудолюбиви хора и нейната земя, не е могъл да остане и без книги, посветени на децата.

{Още»}

 
КОЛКО МОГЪЩА И КОЛКО БЕЗЗАЩИТНА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЧИСТАТА ДУША

Елена Алекова
Думи за книгата „Шепотът зелен на необята” на Марина Матеева

Национален литературен салон „Старинният файтон”
28 март 2019 г.

{Още»}

 
КОГАТО ХРАМЪТ НА ИЛЮЗИИТЕ РУХВА

Георги Майоров
Всеки писател има своя ос на въртене и своя орбита в живота и творчеството. И беше ми интересно да разбера генезиса в поезията на Петър Василев, живял в три епохи - капитализъм, социализъм и грабителска пазарна икономика.

{Още»}

 
ИЗМЕРЕНИЯТА НА ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ В СТИХОСБИРКАТА „НОЩНА РЕКА“ НА СВЕТЛА ГУНЧЕВА

Лалка Павлова
Отдавна, след „Тринакия” на Иван Гранитски, не бях чела толкова внимателно и смислено композирана поетична книга. Обикновено авторите „изсипват” творбите си общо в обема на изданието или ги групират тематично в няколко озаглавени раздела според спецификата на подбраните стихотворения.

{Още»}

 
„МИР НАМ” – РАЗКАЗИ ОТ НИКОЛАЙ НОШКОВ

Недялко Месечков
„Мир нам” - разкази от Николай Ношков. Библиотека „Наши писатели”. Издание на Д-р Ж. Маринов, София, 1927 г.
Преди две години литературният лист „Развигор” обяви конкурс за най-добър разказ из учителския живот. Конкурса спечели с два разказа авторът на настоящата книга - „Мир нам”. След това той стана редовен сътрудник на вестника.

{Още»}

 
ФОКУСИРАНЕ НА СВЕТЛИНА

Георги Майоров
Дори бегла справка в списъка на СБП показва, че 80 на сто от писателите са родени в села или извън столицата. Също доста не са завършили филология. Тогава какво влияние оказват тези фактори?

{Още»}

 
САМОБИТНА И СИЛНА СЪВРЕМЕННА ПОЕЗИЯ

Христо Черняев
Васил Аврамов е талантлив български лирик. Той живее в град Левски, където е гимназиален преподавател по българска литература. Детството и младежките му години са свързани с Тревненския балкан.

{Още»}

 
„ПЛАНИНСКИ ВЕЧЕРИ”

Печо Господинов
„Планински вечери”, Асен Разцветников, издание на „Хемус”
Общо е убеждението, че българската лирика е в упадък. Старите поети не притуриха към своята слава почти нищо съществено. От друга страна, истина е, че новите, тъй наречените млади поети, не можаха да се утвърдят в съзнанието на народ и интелигенция.

{Още»}

 
ОЗАРЕНО ОТ СВЕТЛИНА СЛОВО ЗА РОДОВОТО

Соня Келеведжиева
Творбите на Тоня Борисова за Родовия космос са отклик на едно живо патриотично чувство, което завладява с призивната си лекота и разнообразни интонации, с яркия си метафоричен език и неподправения възторг от българското.

{Още»}

 
„МОРЯК” ОТ СТЕФАН СТАНЧЕВ

Добрин Василев
„Моряк”, стихотворна сбирка от Стефан Станчев, изд. на Б.Н.М.С. - Бургаски клон, 1935 г.
Стефан Станчев е един от най-надеждните и видни поети на провинцията, работещ вече няколко години и издал няколко стихотворни сбирки: „Поломена стрелка”, 1929, „Дружба”, 1930, „Тракийски песни”, 1934.

{Още»}

 
ДВЕТЕ ДОМИНАНТИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА БОРИСЛАВ ВЛАДИКОВ

Георги Майоров
При появата на книга, ние обикновено налагаме уводните думи: - новата книга на еди кой си е така и така.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНОТО ЯВЛЕНИЕ НИКИ КОМЕДВЕНСКА

Иван Д. Христов
Ники Комедвенска се формира като творец през десетилетията на прехода у нас, който роди оригинални поетични гласове и е една от ярките представители на този поетичен феномен в най-новата българска литература.

{Още»}

 
ДВЕ НОВИ КНИГИ НА ПОЕТА ВЕСЕЛИН ЧЕРНЯЛСКИ

Лалка Павлова

В днешните ни сиромашки времена е трудно издаването на една книга, а Веселин Чернялски има дързостта да поднесе своя творчески дар и на възрастните, и на децата.

{Още»}

 
КАВАЛЕРЪТ КОЛЕНИЧИ ПРЕД ПОЕЗИЯТА

Анжела Димчева
Дачо Господинов, „Аз, Кавалерът на музата”, Изд. „ЛЕНИ АН”, Русе, 2018
Всеки творец, когато претендира да е професионалист, си изработва индивидуален модел в процеса на сътворяване, съобразено с жанра, в който работи. Така се оформя неговият разпознаваем почерк, дори когато прибягва до различна техника или променя целенасочено стила си по веянията на времето. Това [...]

{Още»}

 
ЕДНА НАВРЕМЕННА КНИГА

Георги Караиванов
„Против чуждите училища у нас” от Ст. Чилингиров, София
Въпросът за чуждите училища у нас е бил повдиган неведнъж, но това е ставало някак си повърхностно, инцидентно. За пръв път Ст. Чилингиров смело и дълбоко зачеква тоя въпрос с книгата си „Против чуждите училища у нас”.

{Още»}

 
ДОБРУДЖА В ЛИТЕРАТУРАТА НИ – СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ

Васил Каратеодоров
Един истински и голям приятел на Добруджа, който винаги, във всеки удобен случай, се е стараел да изнесе добруджанската кауза с искрена безпристрастност и отлично разбиране пред нашата интелигенция и европейския културен свят.

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ – „ТЪЙ МИ СЕ СТОРИ”

Васил Каратеодоров
Душата на детето е най-мъчна за разбиране. То живее в един мир, пълен с фантастични видения и приказност. За него и действителността дори се разкрива в приказни краски.
Във всеки детски жест, във всяка детска дума и поглед има от онова приказно, което е пленило душата му.

{Още»}

 
ДА ПРЕМИНЕШ ЖИВ ПРЕЗ ЖИВОТА

Мина Карагьозова

Атанас Капралов, „Приближаване до взрива”, „Летера”, София, 2018
„Ако никой не те е разстрелвал,
ти не си минал жив през живота.”
Атанас Капралов, „Приближаване до взрива”

{Още»}

 
РАЗПЯТИЕТО НА ЖИВОТА МЕЖДУ ДВА СВЯТА

Георги Майоров
Най-лесно е да кажа: това е роман за интимния семеен свят на един писател. И още по-лесно, че е лебедовата песен на неговия живот.

{Още»}

 
„ХЕРОИЧНИЯТ ЧОВЕК”

Александър Кръстников
„Хероичният човек”, нова книга от Янко Янев. Авторът е познат на българското книжовно поле като добър познавач на доброто, честното и идеалното.

{Още»}

 
ПОЕЗИЯТА КАТО ЖИВОТ

Таньо Клисуров
С удоволствие посегнах към химикалката, за да напиша тези редове за поета Петър Василев. Той е един от моите обичани поети, към чиято кръвна група се стремя да принадлежа.

{Още»}

 
МИТЪТ ЗА ВЕЧНОТО ЗАВРЪЩАНЕ

Иван Д. Христов
“Прикованият Одисей” /2001 г./ на Лъчезар Селяшки е първата му публицистична книга, след издадени пет стихосбирки от автора. В предговора й той пише, че това е “една изстрадана книга”.
Съкровената изповед на Селяшки е насочена към вечните неразгадани философски проблеми за живота и смъртта, за самотата и приятелството, за граничността на битието и [...]

{Още»}

 
ПЕСЕНТА НА НОЩНИТЕ ПТИЦИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА НАДЯ ПОПОВА

Лалка Павлова
Наскоро в „Литературен свят” прочетох стихотворението „Нощни птици” на Владислав Артьомов в превод на Надя Попова. Безспорно виртуозен превод. Не ме изненада коментарът на Надя, че след прочита му нещо я „стиска за гърлото”, защото всеки от нас си има своите нощни птици.

{Още»}

 
БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА НА ПОЕЗИЯТА

Людмил Симеонов
Георги Драмбозов, „Апология на тъгата”, лирика, Издателство „Българска книжница”, София, 2019
Според мен „Апология на тъгата” не е просто поредната лирична книга на Георги Драмбозов. Запазвайки основните доминанти на тази поезия - мелодичност и изисканост на стиха, топла изповедност и интимност,

{Още»}

 
ЗА ДУШАТА, КОРЕНА И СЪБИРАЧА НА ЗЪРНА

Златимир Коларов

На 21-ви март 2019 г. в Литературния музей в София се състоя премиерата на антологията „Българското слово на литературния глобус”, представяща с биографични данни, стихове и художествени текстове български автори, живеещи в чужбина.

{Още»}

 
ХОРИЗОНТИТЕ НА ВЪНШНИЯ И ВЪТРЕШЕН СВЯТ НА ЧОВЕКА

Благовеста Касабова
Златимир Коларов е автор, който приема света и човека в света с многопосочните му измерения, с движещите се - във всяко измерение, сили, направлявани от видими и невидими неща.

{Още»}

 
ПРЕСЕЛЕНИЕТО КАТО ЗАВРЪЩАНЕ

Мартен Калеев
Боян Биолчев. Преселението. София, Труд, 2018
Представянето на една книга би било израз на безпомощност, ако тя самата не се представя или няма качествата да се доказва във времето и сред хората.

{Още»}

 
ПЛОВДИВСКАТА ЛИТЕРАТУРНА 2017-а

(За сътвореното от Дружеството на писателите - Пловдив)
Емилия Каменова
От така предоставените ми книги не може да се постигне пълна представа за създаденото през този период. Трябва през следващите години да се избистри критерият - трудно приемливо е авторът да решава дали да бъде обсъждан, или не.

{Още»}

 
РОДОПСКИ КНИГОПИС

Иван Д. Христов
Петър Ан. Маринов - „Родопски книгопис” , Изд. „Интелексперт - 94″, Пловдив, 2019 г.

Похвална е инициативата на изследователя - документалист и бивш директор на Държавен архив - Пловдив, Александър Маринов - син на изтъкнатия родоповед Петър Маринов, да издаде цялото богато книжовно и архивно наследство на своя баща.

{Още»}

 
ПО ПЪТИЩАТА НА ЛЮБОВТА

Благовеста Касабова

Поезията на Ирена Цветкова е заредена с любов - мечтана, реална, емоционално плътна. Стихотворенията, включени в новата й книга „Присъда: любов”, ни връщат към началото, босоногата младост, времето, изпълнено с предчувствие за нови, вълнуващи преживявания, сбъдването им или несбъдването им, болка от отчуждението.

{Още»}

 
ДА РИСУВАШ КРАСОТАТА В ПЕПЕЛТА

Анжела Димчева

Изпитанието като естетически феномен е изследвано многократно от световни учени - психолози, социолози и културолози, посветили анализите си на двойнствеността на човешката природа - защото страданието и тържеството са двете страни на един и същ грях.

{Още»}

 
ЗА ШЕСТТЕ ГРАМА ДУША

Таньо Клисуров
Душата в поезията на Елка Няголова тежи шест грама, душата, която мислим, че е безплътна и няма физическо тегло. Но душата на поета е по-различна, тя е препълнена със състрадание към всичко на този свят - от захвърлените в канавката току-що родени малки котета

{Още»}

 
„КОЛКО СТРУВА ЖИВОТЪТ” – РАЗКАЗИ ОТ П. МИХАЙЛОВ

Недялко Месечков
„Колко струва животът”, разкази от П. Михайлов
Първата книга на Панчо Михайлов - „Празникът на параклиса” (1922 г.) сочеше вече несъмнения дар на разказвача.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ИЛИЕВ – „ТЕУТ СЕ БУНТУВА”

Павел Телчаров
Георги Илиев. „Теут се бунтува”, роман, София, 1933
Романът „О-Корс” на г-н Г. Илиев бе поздравен като първия у нас опит за създаване на един научно-фантастичен роман от типа на Жюл-Верновите.

{Още»}

 
Д-Р Н. ШЕЙТАНОВ – „ПРИНОСИ КЪМ ГОВОРА НА СОФИЙСКИТЕ ЦИГАНИ”

Павел Телчаров
Д-р Н. Шейтанов - „Приноси към говора на софийските цигани” (Известия на Етнографския музей).
Авторът въвежда читателя в съвременното състояние на въпроса за историческия произход на циганите и неговото значение от културно и лингвистично гледище.

{Още»}

 
ЖИВОТЪТ В КУФАР И БОРБАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ

Лалка Павлова
(„Сърце в ремонт” на Ивайло Терзийски)
В днешния динамично развиващ се глобален свят и все по-стремително разграждаща се ценностна система на изконно наследените нравствени стойности като дом, семейство, род и родина, като лична чест и достойнство, плътно обвързани с духовното начало у човека, за да му послужат като жизнени опори в преодоляването на трудностите на [...]

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР КАРПАРОВ – „СИНЬОТО МОМИЧЕ”

Павел Телчаров
Александър Карпаров - „Синьото момиче”. Разкази, изд. Комитет Българска литература, София, 1934
Разказите на Александър Карпаров заемат в нашата белетристика място ново и своеобразно, което напомня маниера на Хамсун или Пирандело.

{Още»}

 
„СИНЬОТО МОМИЧЕ”

Александър Кръстников
„Синьото момиче”. Издава комитет „Българска литература” в София, разкази
Всред мрачния и болен български живот все се намират светещи пламъчета, които радват окото. Младият писател Александър Карпаров е едно светило, което ни радва окото. Той е предтеча на една бъднина, която носи утеха на българския народ.
В сборника „Синьото момиче” г-н Карпаров ни дава няколко малки [...]

{Още»}

 
ВАЖНОТО СА ЗРЪНЦАТА…

проф. д-р Ивайло Кусев
Неотдавна моя студентка ми донесе малък сборник от къси разкази, написани от майка й - Гергина Давидова.

{Още»}

 
„FERME LA NUIT”. „OUVERT LA NUIT”

Димитър Шишманов
Два сборника новели, с надслов на кабаре: „затворено през нощта”, „отворено през нощта”. Защо тоя надслов? Читателят няма време да се запита. Някой го хваща под мишница, мята го в автомобил, който бясно прелита край събитията.

{Още»}

 
ДЕВШИРМЕТО НА ИВАН МИЛАНОВ

Георги Майоров
Познавам добре журналиста и писателя Иван Миланов - редактор във вестници и главен редактор на бившата Военна редакция на БНТ. В творчеството му се открояват книгите ,,Доверие назаем” (разкази) и ,,Банковите обири” (публицистика).

{Още»}

 
КНИЖОВНА ПРЕМИЕРА НА ИВАН МИЛАНОВ

Велин Георгиев
,,ДЕВШИРМЕ” - това е книга за кръвния ни данък, за който е сказанието на един нов Паисий, наречен Иван Миланов. Неговото сказание е пророческо. То иде от миналото на едно ,,присъствие” и продължава да ни доизтощава с глобалния свят.

{Още»}

 
СЛЪНЧЕВА ПОЕЗИЯ

Георги Майоров
Бисер Бойчев от Шивачево ,,тропосва” хубави стихове. Следя ги от брой в брой на ,,Словото днес” и в ,,Литературен свят” и ни най-малко не ми хрумва да ги сравня с бисери, или с някаква отвлечена самородност. Още по-малко с пламенна бойкост в защита на социума, макар да е Бойчев.

{Още»}

 
ЗАВРЪЩАНЕ ПРИ КОРЕНА

Иван Д. Христов
Васил Венински - „Прекършена севда”, Изд. „ЗЕА-Принт ООД”, Смолян, 2019 г.

Васил Венински е сладкодумен и утвърден родопски разказвач. Познавам и следя неговото литературно израстване като автор на четири книги с разкази и на обстойното му изследване историята на учебното дело в родното му село Павелско.

{Още»}

 
НЕОБИЧАЕН, НО ВДЪХНОВЯВАЩ ПОЕТИЧЕН СВЯТ

Таньо Клисуров
Народното читалище като институция се ползва с уважението на обществото ни. В съзнанието на мнозинството от народа ни то е свързано с традицията, с опазването на фолклорното богатство, с културно-просветната работа сред широк кръг от населението, с известен полезен консерватизъм, който се противопоставя на чуждите влияния.

{Още»}

 
„ВДЪХНОВЕНИ ЖЕНИ” ОТ ПЕТЪР ГОРЯНСКИ

Васил Каратеодоров
След студията си „Бунтът на масите в българския роман”, в която личи сериозно отнасяне към литературата, дълбоко вникване в проблемите на живота и умение да се синтезира, Петър Горянски сега ни предлага ново литературно-критическо изследване: „Вдъхновени жени” - в изящно миниатюрно издание на „Корали”.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА МЪДРОСТ И ХУДОЖЕСТВЕНА СИЛА

Стефан Коларов
„Небесното момче” от Иван Здравков е поетична книга-събитие в съвременната ни литература
Поетът Стефан Маларме (1842-1898), който цял живот търси чистата съвършена красота, е стоял съкрушен до постелята на умиращия си осемгодишен син Анатол (1871-1879) и не е искал да повярва в неговата смърт.

{Още»}

 
МНОГОИЗМЕРНИЯТ ОБРАЗ НА ДОМА В СТИХОТВОРЕНИЯТА „ПОРАСНАТ ЛИ РЕКИТЕ”, „БЪЛГАРСКА СОФРА”, „И ВСИЧКО ПАК Е ВЕЧНО” (ЕВТИМ ЕВТИМОВ)

Лалка Павлова
Темата за България и българското е изконна в нашата национална литература. Още Паисий определя българската земя като „добра” и „обилна”, която ненаучените да се покоряват българи бранят до последна капка кръв, отивайки „един срещу десет без страх”, „люти като лъвове”.

{Още»}

 
ЗВЕЗДА НА ЛЮБОВТА

Христо Черняев
Обикновено е така: колкото по-безсилни са стиховете, толкова по-шумни и самоуверени са авторите им, а колкото по-истинска и постигната е една поезия, толкова по-тихи и скромни са нейните творци.

{Още»}

 
„МЕДЕНА ПИТКА”

Васил Александров
„Медена питка” - разкази за деца от Стефан Мокрев, издание на „Завети”
Стефан Мокрев е писател, известен със своите разкази за възрастни, но той пише също хубави разкази, но той пише също хубави разкази и за малките читатели, за децата.

{Още»}

 
НЕПРИМИРИМИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ

Георги Майоров
Днешният свят поставя човека пред абсурдни, непримирими помежду си противоположности. Особено при младото поколение.
Завършили дадена специалност, много от младежите са принудени да се реализират в обслужващата сфера, широко разтворила обятия предимно за чужди инвестиции.

{Още»}

 
С ИСТИНИТЕ И ТАЙНИТЕ НА БИТИЕТО…

Георги Н. Николов

В науката нумерология числото седем има своето важно място. Както сочи едно изследване, „чудесата на света са седем, дните от седмицата са седем, има седем смъртни гряха и седем ноти. В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението” и т.н.

{Още»}

 
„СВЕТЪТ В СОНЕТИ”

„Светът в сонети”. Стихове от Хр. Цанков-Дерижан
Недьо Горинов
Тоя малък сонетен свят е посветен на най-големия ни жив поет Кирил Христов.
В първия сонет лежи идеята за мъката на поета, която се превръща в блестяща поезия.

{Още»}

 
ДОБРУДЖА В ЛИТЕРАТУРАТА НИ – ВАСИЛ ПАВУРДЖИЕВ

Васил Каратеодоров
Черна орис е орисана на племето ни. То чувствува в гърдите си мощните тръпки на устрема, разперило е вече малките си криле, но не може на волност да литне, не може да остави светла бразда в поднебесните висини, защото орелът никога не лети с окови: - оковите тежат и обвързват о земните неволи.

{Още»}

 
„ЛЕГЕНДАТА ЗА 40-ТЕ КАЛИАКРЕНСКИ ДЕВОЙКИ” ОТ Я. КАЛИАКРЕНСКИ

Пенчо Пенев
Една безсмъртна легенда, която въплъщава героизма и силата на духа у българския народ, който въпреки очевидното нещастие е твърд до крайна възможност, за да пречупи веригите на едно настъпващо робство и да запази родната си страна от погибел, но успява само да осее цялата страна с безброй предания и легенди,

{Още»}

 
ПОЕЗИЯ СЪС СЪВРЕМЕННА ТРЪПКА

Христо Черняев
България има силни поети - и по-стари, и по-млади - и ние ги знаем. И въпреки това, в последно време все по-рядко попадам на стихосбирка, която да задържи вниманието ми, да ме завладее. Разбира се, причините за това са преди всичко финансови.

{Още»}

 
БЯЛАТА РИЗА НА НЕБЕСНИЯ ГУРБЕТЧИЯ

Иван Енчев

Слово за поетичния сборник на български и руски език „Площадь Надежды” от Ивайло Балабанов
С особено вълнение разтворих двуезичния сборник „Площад „Надежда” /Ивайло Балабанов. „Площадь Надежды”. Стихотворения. Москва. Редакционно-издательский дом „Российский писатель”, 2018/. Преводач и съставител Валерий Латинин.

{Още»}

 
С ДОБРУДЖА В СЪРЦЕТО

Георги Майоров
Закърмен с владетелската доблест и благодеяния на славния български деспот Добротица в средните векове, озаряван от блясъка на победната сабя на генерал Колев по Добричката земя, писателят Генчо Златев не можеше да има друга по-голяма тема за своето творчество, освен патриотичната.

{Още»}

 
„ПЕЕЩО ДЪРВО“

Иван Д. Христов
През месец ноември миналата година Съюзът на българските писатели отпразнува най-тържествено своята достойна 105 годишнина. По повод на юбилея издателство „Български писател” издаде две антологии - поезия озаглавена „Пеещо дърво” и проза, озаглавена „Иде ли”.

{Още»}

 
ПРИНОС КЪМ ГОЛЯМАТА ТЕМА ЗА ЛЕВСКИ

Петър Велчев
Изтече около век и половина от гибелта на Апостола, горе-долу колкото и от началото на новобългарската държава, чиято актуална задача бе да възвеличи своите дейци, строители, герои. Никой обаче не може да се сравни с Левски, тъй като култът към него не е налаган отгоре, а е спонтанен, всенароден, автентичен.

{Още»}

 
МОЕТО СТРАДАНИЕ Е СКУЧНО

Анжела Димчева
За романа „ILLUSIO MAGNA” на Златимир Коларов (изд. на МЛН, второ издание, 2016)

Днес сме свидетели на невиждано нашествие от нови поетични и прозаични книги в българското културно пространство - до такава степен, че нито книжарите, нито критиците биха могли да се ориентират върху кой текст наистина заслужава да бъде фокусирано вниманието на читателската аудитория.

{Още»}

 
„ДОБРУДЖАНЦИ” ОТ ЯНИ КАЛИАКРЕНСКИ

Борис Наков
„Добруджанци”, разкази от Яни Калиакренски. Базарджик, 1934 г.
В тая книга има нещо близко нам, наше, което отведнъж се натрапва на читателя и го кара да се отнася с нескривана обич към всеки един разказ. Може би в самото заглавие се крие причината за това.

{Още»}

 
„ЧЕРВЕНИЯТ КАРТОН” – РАЗКАЗИ ОТ ХРИСТО СТОЙКОВ

Борис Наков
„Червеният картон”, разкази от Христо Стойков
Авторът на тия разкази има дарба; това се вижда от разказите „Анна Райнер” и „Червеният картон”. Първият разказ е една действително хубава работа. Едно нежно чувство сгрява действието отначало до край.

{Още»}

 
„ЛЮБОВ И СМЪРТ” ОТ ЛУКА ГОВЕДАРОВ

Борис Наков
„Любов и смърт”, драма от Лука Говедаров, Пловдив, 1934 г.

Сюжетът на драмата е любовта на красивата унгарка Магда Стинес, кабаретна артистка, към Ал. Петрович, висш чиновник.

{Още»}

 
„БАЩИ И СИНОВЕ”

Пенчо Пенев
„Бащи и синове”, драма в пет действия от Владимир Полянов. Второ поправено издание. Книгоиздателство „Хемус”, 1938 г.
Цялото творчество на Владимир Полянов е израз на идейни търсения и построения, които отговарят на усложнения духовно-интелектуален живот на българския интелигент след войната.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ПОЛЯНОВ

Стефан Станчев
Първата стъпка на всеки писател е винаги едно увлечение. Той тръгва след озарението и чрез тяхното дело иска да намери своя път в живота.
Даровитият писател обаче скоро намира себе си и поема със своя стъпка своя път.

{Още»}

 
ЗА ЛЮБОВТА, МРАКА И СВЕТЛИНАТА

Благовеста Касабова
Ако познаваме ранната поезия на Димитър Христов ще забележим, че тя звучи ведро, по-патетично и романтично, светът в нея е светъл и справедлив, а бъдещето обещаващо.

{Още»}

 
ЗНАК ОТ КАМЪКА ОБРОЧЕН

Благовеста Касабова
Зарадвах се, когато Андрей Андреев ми подари двата тома с негови избрани произведения. Първият том с оригинална поезия, втория ­ с преводи на известни руски поети.

{Още»}

 
ДОБРУДЖА В ЛИТЕРАТУРАТА НИ – ИВАН КИРИЛОВ

Васил Каратеодоров
I.
Иван Кирилов има свой значителен дял в родната ни литература. Мълчалив, скромен, странящ от литературните ни котерийни борби, той самоуверено и със завидно постоянство върви по своя път на творческо самоуглъбение, като постепенно оформява писателската си личност и усъвършенствува художествените си изразни и композитивни средства.

{Още»}

 
ИВАН КИРИЛОВ – СЪЧИНЕНИЯ. Т. 3

Павел Телчаров
Иван Кирилов. Съчинения, том трети. Драми-легенди: „Любов и дълг”, „Змейна” и „Дарба и завист”, София, 1933

{Още»}

 
ПОД ЛАСКАТА НА ПОСЛЕДНАТА РИЗА

Анжела Димчева
Боян Ангелов, „Последна риза”, изд. „Захарий Стоянов”, 2018

Утвърждаването на собствен почерк в поезията не става изведнъж. Нужно е достатъчно натрупване - не само на издадени книги, но и отстояване на постоянно ниво на концептуалност, припознаване на собствения отличителен белег спрямо братята по перо, стилистика, която говори с езика на нова художествена условност.

{Още»}

 
ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ - ОБРАЗЪТ НА ЙОАН АСЕН II В ТЕТРАЛОГИЯТА НА ФАНИ МУТАФОВА

Лалка Павлова
(откъс от монография)
От всички представители на фамилията Асеновци, възкачили се на българския престол и интерпретирани в тетралогията на Фани Мутафова, най-сложен е образът на Йоан Асен II. Той носи в себе си дързостта, военния талант (и като стратег и воин, и като дипломат) наследени от баща му Асен стария, и от чичо му Калоян, [...]

{Още»}

 
ТЪРСЕНИЯ И СПОЛУКИ В БЕЛЕТРИСТИЧНИЯ ЖАНР

Петър Хаджинаков
Иван Енчев в изпитанията и модерността на времето
Творческото амплоа на Иван Енчев притежава универсални измерения. Той пише екзистенциално-експериментална, философско-психологическа лирика и поезия за деца, белетристика и публицистика, естетика и разгърнати епически платна с историческа проблематика.

{Още»}

 
ТРИТЕ ОПОРИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА ГЕОРГИ ГРИВНЕВ

Георги Майоров
С писателя Георги Гривнев се знаем отдавна и разбирам неговите тежнения. Той спокойно следваше своя път, успешно изкачваше склоновете на родопските грижи, за да ни дари със своето богато творчество.

{Още»}

 
ЗА ОРИСИЯТА ДА СИ СТОПАНКА НА ПЛАНИНАТА

Ангелина Бакалова
Да притежаваш книгата „Стопанката на планината” /при това като личен подарък от авторката/ е не само радост, но и чест.
Честта да си допуснат в един висок, чист и сакрален свят.

{Още»}

 
СЪВРЕМЕННО ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА ТРАГИЧНОТО

Анжела Димчева
Ангел Симеонов, „Душата ми” (Стихове и песни), изд. „Български писател”, 2018

Колебанията, възходите и паденията на душата са били обект на изкуството от най-древни времена. Какво обаче се случва днес?

{Още»}

 
ШЕГОБИЕЦЪТ ОТ КАЛЕЙЦА

Христо Черняев
Преди време се появи на бял свят книжката „Шегобиецът от Калейца”. Случки из живота на Лальо Маринов-Ламар, събрани и стъкмени от Найден Ангелов.

{Още»}

 
СЛУЧАЙНО ЛИ ИЗГРЯВА СУТРИН СЛЪНЦЕТО?…

Георги Н. Николов

Като песен на цимбали, като бистър ручей, в който се оглежда небесното светило, бих определил новата книга на Петя Йотова.

{Още»}

 
СМАЗВАЩА КРИТИКА

Иван Миланов
Мнозина отблизо познаваме творчеството на Георги Майоров през годините. Всички с право оценяваме неговата любов към нашето историческо наследство, заложена в сюжетите на повестта ,,Няма връщане”, романа ,,Наследниците на цар Самуил”, публицистиката на Борис Дрангов и др.

{Още»}

 
ГРАДИНАТА НАВЯРНО Е ДУШАТА

Хрим Христовски
Есе за поезията на Иванка Павлова
Да не започна с думи да те хваля, поетесо, и да усетим, че потъваме в лод-ката от думи…Това е святото начало за подлеца: да те замеря с думи и после да те удави заедно с тях.

{Още»}

 
ЗА ПЕЮ К. ЯВОРОВ

Стефан Станчев
Жертвоприносителна струя в името на по-изящна и по-духовна художествена мисъл бе времето на Д-р Кръстев. И днес още с благодарност обзираме неговото и на съратниците му дело. И трябва да признаем, че из този пръстен в литературното ни развитие бликнаха нови схващания за поезията като изкуство на духа и геометрия на езика.

{Още»}

 
С ПЛАМЪКА НА НАЦИОНАЛНАТА ПАМЕТ…

Георги Н. Николов

Творците, черпещи теми от историята, трябва да се съобразяват с фактологическата достоверност на събитията, които „докосват” и интерпретират. Да вникват в същността на епохата, движена по волята на безсмъртни герои и да я обрисуват в цялата й политическа сложност, гражданска проблематика, обществени копнежи.

{Още»}

 
„НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР И БЪЛГАРИЯ” ОТ ПРОФ. Г. П. ГЕНОВ

Печо Господинов
„Ньойският договор и България” от проф. Г. П. Генов
Авторът на книгата „Ньойският договор и България” е между малцината познавачи у нас на международното право и по-специално - на българския национален въпрос.

{Още»}

 
„ХАЙДУТИ” – РОМАН ОТ К. Н. ПЕТКАНОВ

Петър Динеков
Хайдутството през турското робство е оставило у народа незаличими спомени и той му е посветил множество от своите най-хубави творби.
В народните песни хайдутството е в непосредствена връзка с националните герои и юнаци от юнашкия епос.

{Още»}

 
ВАСИЛ ВЕНИНСКИ – ИСТОРИК, ПИСАТЕЛ, УЧИТЕЛ

Светозар Казанджиев
Думи за един директор, за юбилея на неговото
училище и за личните му безсъници
Учителят-писател Васил Венински е роден на 30 януари 1954 г. в с. Павелско. Висшето му образование е по химия от ПУ „Паисий Хилендарски”, а следдипломната квалификация от СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ВЪГЛЕНЧЕТА ОТ БЕЗКРАЯ НИ ПОКАЗВА ВЕНИНСКИ

Георги Узунов,
главен редактор на в-к „Родопи Вест”
С поредна книга ни изненадва известният творец от село Павелско Васил Венински. Изненадва ни с показването си на живите въгленчета, които е взел и донесъл някъде от безкрая на времето и живота, за да ги препрати пак в безкрая на бъдното.

{Още»}

 
ОПИТОМЕНА КРАСОТА

Росица Кунева
Бр. 3 на сп. „Знаци” от 2018 г.

Някак не мога ей така да напиша, че е излязъл новият брой на списание „Знаци”. Защото това не е просто едно (от вече съвсем малко останалите) печатно издание за литература и култура. Това е списание, което спокойно би могло да се нарече книга.

{Още»}

 
УСЕЩАНЕ ЗА ПОЛЕТ

Георги Майоров
В еуфорията понякога творецът не съзнава своята сила. Това състояние ми е добре познато. Така и младият поет Георги Славов още не е познал себе си. Не съзнава колко голям талант крие неговата душевност.

{Още»}

 
ИСКРЕНА, НОСТАЛГИЧНА И ЛИРИЧНА КНИГА

Иван Д. Христов

Завидна е творческата активност на Георги Стоянов, който въпреки напредналата си възраст, продължава да вълнува читателите с нови литературни произведения.

{Още»}

 
С ТОЧНОСТ НА ИСТОРИК И ХУДОЖЕСТВЕНО МАЙСТОРСТВО НА БЕЛЕТРИСТ

Иван Д. Христов
Писателят Георги Стоянов в своето творчество винаги е бил близък до родовия си корен,черпил е сили и вдъхновение от плодотворната мощ на тракийския чернозем, окрилен от божествената синева на равното тракийско поле.

{Още»}

 
ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ - ИМПЕРАТРИЦА МАРИЯ В ТЕТРАЛОГИЯТА НА ФАНИ МУТАФОВА

Лалка Павлова
(фрагмент от монография)
Историците обикновено определят периода 1208 - 1218 година като „временен упадък” на българската държава, мотивирайки се както с поредицата от загубени области от българските земи заради липсата на военно-стратегически умения на българския цар Борил, така и с вътрешно-политическата криза, резултат от разрушената връзка между държава и народ по време на неговото управление.

{Още»}

 
ЖАЖДА ЗА ГЛЪБИНА И НЕБЕСА

Пенчо Чернаев
Срещал съм нерядко името на Георги Майоров под отзиви, рецензии и статии в различни литературни и други издания. Те са будили любопитството ми, чел съм ги с интерес.

{Още»}

 
НОВО ДАРОВАНИЕ В РАЗКАЗА

Димитър Златев
Васил Венински е сравнително ново име сред родопската творческа интелигенция. Преди години той представи в обемист труд историята на просветното дело в с. Павелско.
Там някои моменти са обрисувани с белетристично умение, но доминира краеведческото изследване.

{Още»}

 
ЗА БАСНОМОНОЛОЗИТЕ НА АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ

Иван Есенски
послеслов в книгата „Басномонолози”

За тези, които следят и познават творчеството на Атанас Звездинов новата му книга „Басномонолози” е продължение на оригиналното присъствие на този поет, който е и един от най-изявените наши баснописци.

{Още»}

 
ПО ПЪТЯ НА ЖИТЕЙСКИТЕ ПРОЗРЕНИЯ…

Георги Н. Николов

Живеещият в Австралия Георги Гълъбов е автор на поетичния сборник „Прекършено крило” и на издадената на четири езика книга „Сентенции”. А наскоро отпечатаното томче „Дива страст”, най-новата засега творба на този автор, е дело на ИК „Плеяда”, С., 2018 г. То предлага седем разказа, всеки от които е малка сюжетна планета.

{Още»}

 
ЗЕМЯ И ТАТУЛ

Стефан Коларов
115 години от рождението на акад. Георги Караславов
Неговата мащабна фигура ярко се откроява в литературното ни развитие със земната сила на силния му талант и верен психологически усет при тълкуването на националния ни характер.

{Още»}

 
НА КОЛЕНЕ ПРЕД ОБЕЗРОДЕНАТА РОДИНА

Анжела Димчева
Атанас Капралов, „Приближаване до взрива”, изд. „Летера”, 2018

Почти карикатурната преходност на политическия и икономически пейзаж у нас сякаш наложи щампата на задължителната „новост” и върху изкуството. Като че ли публиката непрекъснато очаква да бъде скандализирана.

{Още»}

 
ЗА ДАРБАТА И КЪСМЕТА НА ПИСАТЕЛЯ

Павел Боржуков-Боржи
Не знам дали всички пишещи днес млади автори си дават сметка за риска, който поемат с желанието да публикуват час по-скоро творбите си.

{Още»}

 
РАЗКАЗИТЕ НА ВАСИЛ ВЕНИНСКИ СА МНОГО ПОДХОДЯЩИ ЗА ЕКРАНИЗАЦИЯ

Станислав Семерджиев
Аз знам, че на такива представяния, колкото повече стават изказванията, толкова повече те се повтарят, и е много трудно човек да каже нещо съществено, което в същото време да не е вече казано.

{Още»}

 
„МАЛКИЯТ СЮЖЕТ“ И ГОЛЕМИЯТ ЖИВОТ

По повод Цветан Пешев „Коза ли е, риба ли е”, С., 2017
Панко Анчев
В края на 60-те и през 70-те години на ХХ век Цветан Пешев не само бе много активен писател хуморист и за деца, но и литературата, която той и неколцина като него (Кольо Николов, Станислав Стратиев, Росен Босев, Божидар Томов и др) пишеха, [...]

{Още»}

 
ПО ШИРОКИЯ СВЯТ НА ЧОВЕШКАТА НАДЕЖДА

Бележки за книгата „Капчици от Ескобедо” от Виолета Бончева
Иван Енчев

За първи път се срещнах с творчеството на Виолета Бончева преди доста години, когато публикувах във в. „Шипка” литературния отзив „Лунна и жадна като земята” за нейната първа стихосбирка „Мокър етюд” /1990/. Тогава все още не се познавахме лично.

{Още»}

 
КОЛИЗИИТЕ НА ЛЮБОВТА

Георги Майоров
Кой не се е удивлявал от демоничната любов на Яворов, която пада в нозете на красотата и нежността на Мина, за да сътвори вечния платоничен шедьовър - ,,Две хубави очи”.

{Още»}

 
ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

Георги Гривнев

Малко са селищата, които крият в духовните си недра залежи от сюжети за разкази и предания, памет за личности, оставили следа подир следа, случки, които свидетелстват за достолепие и чест в размирни времена, блясък на поведение, в което прошката надмогва възмездието, магията на любовта, която едва ли някой някога ще разгадае…

{Още»}

 
„ПЕСЪЧИНКА СЪМ В РЕКАТА НА РОДИНАТА, А ТЯ СЕ ВЛИВА В БОГА”

Иван Енчев
Отзив за стихосбирката „Солта на земята” от Георги Ангелов

Поетът Георги Ангелов отдавна е познат на любителите на поезията като автор на впечатляващи стихове. В тях той изразява своя оригинален поетичен талант, който се потвърждава и в многобройните му преводи от руски език, публикувани най-вече в електронното списание „Литературен свят”, на което е главен редактор.

{Още»}

 
НЕ ЗНАЯ КОЙ СЪДБАТА МИ ПРЕДРЕЧЕ…

Георги Н. Николов

„Моят поетичен храм” е новата книга с избрани стихотворения на Матей Шопкин, изд. „Български писател”, С., 2018 г. Появата й ознаменува 80-та годишнина на поета и съдържа творби от средата на миналия век, та до наши дни.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИЯТ СВЯТ И ПЪТУВАНЕТО МУ КЪМ НИЩОТО

в стихотворенията „Селцето”, „Ние, синко…” и „Селски двор”от Георги Константинов
Лалка Павлова
Едва ли има българин, в чиято памет при споменаването на името на Георги Константинов да не зазвучават стихове и мелодии, свързани със силата на любовта, с вярата във възможностите на човека да преодолява изпитанията на житейските си завои и кръстопътища, да усеща пулса на балканския [...]

{Още»}

 
ДА ПЛУВАШ В СВОИ ВОДИ

Георги Георгиев
Още когато четях поетичната епопея от Ваня Ангелова в ръкопис, си мислех, че тя плува в свои води. „Вергинската звезда” е шеста по ред творба, която рецензирам през последните години.

{Още»}

 
СЪЗИДАНИЕТО КАТО СОЛ НА ЗЕМЯТА

Георги Майоров

Ние знаем част от многобройните интерпретации на сентенцията ,,Солта на живота” като приятелството, любовта, жената и човека въобще. Но едва ли всички сме се замисляли за дълбоката същност на ,,солта” - необходима за живота ни като удивително ,,вещество”. Тя не позволява нещо (примерно храната) бързо да се развали.

{Още»}

 
НЕУДЪРЖИМИЯТ ПОВИК НА СЪРЦЕТО

Иван Д. Христов
През последните десетина години Добринка Йончева написа няколко поетични и прозаични книги, с които утвърди името си на поетеса и писателка.

{Още»}

 
ЗА РОДНОТО УЧИЛИЩЕ – С ОБИЧ СИНОВНА

Георги Гривнев

Бях изненадан, когато едно вечер Васил Венински сподели, че пише историята на павелското училище. Познавам много историци и краеведи, които са ми разказвали колко струва един такъв труд, който няма нито теглилки, нито мерки.

{Още»}

 
ЗАБЕЛЯЗАН, НО НЕОГЛАСЕН НАВРЕМЕ

Георги Майоров
През последните години стиховете на карловския поет Красимир Власев ме удивиха.
Струва ми се, че той е забелязан, но неволно не е огласен навреме. И как може да бъде иначе, когато в лазура на литературното море днес се впускат хиляди поетични ладии.

{Още»}

 
ПРОЗА ЗА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ

Васил Венински

Разкази, легенди и есета, събрани в над двеста страници - това е най-новата литературна рожба на белетриста Цветан Войнов, която той издава по повод своята шестдесетгодишнина.

{Още»}

 
ЛЕТОПИС ЗА ДУХОВНИЯ СВЕТИЛНИК НА НЕДЕЛИНО

Иван Д. Христов
Родопският изследовател и краевед Йордан Семерджиев поднесе на читателите поредната си книга “Из историята на град Неделино” /2006 г./.

{Още»}

 
ВЕРТИКАЛАТА НА ПОЕЗИЯТА

Георги Майоров
Чета и препрочитам стиховете в новата книга на Атанас Капралов ,,Приближаване до взрива” (2018) и все повече предусещам ,,взрива” от радост, че съпреживявам поезия.

{Още»}

 
В МИНИРАНАТА ЗОНА НА ВЗРИВООПАСНАТА ВЪЗРАСТ

Иван Енчев
Отзив за стихосбирката „Приближаване до взрива” от Атанас Капралов
В последните три десетилетия поетът Атанас Капралов си е завоювал трайно място в съвременната българска поезия със своите книги.

{Още»}

 
СВЕТЛИЯТ ДУХ НА БЕЛЕТРИСТА

Георги Майоров
Приливите и отливите на поколенията творци е характерно за всяка литература. След Априлските вълни на социалистическия реализъм, интересно е в каква посока се развива творческата мисъл и словото след демократичните промени.

{Още»}