ПРИЗРАКЪТ НА ОТМЯНАТА НА АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

В Америка и в Европа заговориха за необходимостта от отмяна на антируските санкции.

Каква радост!

Само че новоизбраният президент на САЩ и кандидатите за френски президент се грижат не толкова за Русия, колкото за своите страни.

За американските и европейските политици Русия винаги е била и ще бъде враг.

Но ако тя не може да бъде сломена, то поне нека бъде използвана като пазар за техните стоки.

В това е същността на всички разговори за отмяната на антируските санкции.

Така че завръщането на вноса на стоки на руския пазар е подарък преди всичко за американските и европейски производители.

А Русия отдавна трябваше да престане да бъде пазар на колониални стоки товаров и да започне да купува от Запада не само и не толкова готова продукция, колкото най-нови технологии и средства за съвременно производство.

При това последното трябва да стане условие за възобновяването на търговията със Запада.

Без съвременни технологии и оборудване, необходими за развитието на руската икономика, не трябва да има нито търговия в пълен обем, нито доставки на суровини за Запада.

Такова трябва да бъде задължителното условие на Русия при преговорите със Запада за възобновяването на търговските отношения.

Русия има мощен коз в тези преговори: руските суровини и военни технологии са много търсени в Китай, Северна Корея и в Средния Изток.

Досега само недостигът на енергийни ресурси не позволяваше на Китай да стане първа свръхдържава в света, а КНДР - регионална свръхдържава.

Именно на такъв принцип - съвременни технологии и оборудване в обмен на енергийни ресурси и стратегически суровини, строеше външната си политика сталинският СССР в навечерието на Втората световна война и впрочем, много успешно.

Опитът на сталинската политика в областта на външната търговия би могла да използва и съвременна Русия.

Разбира се, либералите се плашат дори и от споменаването на Сталин.

А положението на полуколониална страна нима е нормално?

23 януари 2017 г.