ЗАХАР ПРИЛЕПИН: КНИГИТЕ НА БУЗИНА ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ПРОТИВООТРОВА ОТ РУСОФОБИЯТА

превод: Литературен свят

Украинският писател Олес Бузина (Олесь Бузина) много по-добре от своите съвременници разбираше опасността от русофобията и със своето творчество продължава да се бори с извратената форма на украинство дори и след гибелта си.

Такова мнение в коментар за радио “Спутник в Крыму” изказа руският писател Захар Прилепин, оценявайки личността и творчеството на Бузина, който в сряда щеше да навърши 47 години. Адвокатът смята, че Бузина е убит от спецслужбите на Украйна.

“Умрелият герой работи не само приживе, но и след смъртта си. Докато съществува ереста на украинството като русофобия, книгите на Олес Бузина винаги ще бъдат противоотрова на това. Убийците му мислеха, че някак ще минимизират влиянието на Бузина. Но убивайки го, те само увеличиха това влияние. Бузина стана много по-значима, неоспорима фигура. Той стана легенда” - убеден е Прилепин. По думите на писателя, Бузина си е давал сметка какво може да му се случи, но не е напуснал Украйна и мъжествено е преминал пътя си до край.

“Олес казваше, че е руски украинец. В него нямаше две националности, които да се борят една с друга. Той твърдеше, че руският украинец е единно име”, - подчерта той. Прилепин отбеляза, че Бузина е станал един от флагманите на борбата с русофобията в Украйна дълго преди смъртта си, още когато книгите му не са били издавани в масови тиражи, както в Украйна, така и в Русия.

“Ако тогава в Русия активно издаваха и популяризираха Бузина, може би щяха да се избегнат голям брой грешки. Бузина тогава го знаеха само идеологически ориентираните хора, живеещи в Украйна и разбиращи колко е опасно неучастието в тази ситуация. Бузина в този смисъл беше провидец. Ереста на украинството като русофобия той разбираше много по-добре от мнозина. Той беше смел, красив човек и истински руски украинец” - резюмира писателят.


РИА Крым, 13.07.2016 г.