ЧЕТИРИ МИНИАТЮРИ

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

ИНТЕРЕСИ И ПОТРЕБНОСТИ

Всяко живо същество има потребности - от храна, вода, сън, сигурност. Без удовлетворяването на тези потребности нито едно живо същество не може да живее, а човекът не може да остане човек.

Той се различава от животното по това, че освен потребности има и интереси - личната изгода. Тези интереси условно могат да бъдат разделени на две основни категории: първата - да завладее колкото може повече ресурси, осигуряващи му храна, вода, сигурност и втората - да извлече максимум удоволствия от живота и да сведе до минимум неудоволствията или дори мъките.

От времето на първите държави интересите на едни хора са построени на експлоатациията на потребностите на други, по-слаби, хора.

Когатo на човека не му остава нищо освен потребностите от най-необходимото, той престава да бъде човек, защото губи свободата си, възможността да мисли и въобще да живее своя живот.

Но и онези, които експлоатират потребността от най-необходимото на другите хора, също не могат да бъдат наречени хора.

Човек само тогава ще стане човек, когато стремежът да прави добро и духовното самоусъвършенстване стане за него такава насъщна потребност, както и потребността от вода и храна.

От тази гледна точка на човечеството е необходимо да преодолее етапа на съвременното общество, построено на борбата на интересите и да достигне на по-висока степен, където вместо интересите човешкото поведение ще се определя от потребността от добро и самоусъвършенстване.

Мисля и, че борбата на интресите е главната причина за смъртта на човека. Личните интереси не позволяват на човечеството да се осъзнае като единен организъм.

А междувременно може да умре само то. Светът ще остане винаги.

2013 г.


БЕДНИЯТ КАПЛЕР!

Историята на Алексей Каплер нерядко се използва от журналистите и научните деятели като свидетелство за сталинския антисемитизъм. Историята е известна, няма смисъл да я преразказваме отново.

Ето какво пише за това руската Уикипедия:

“Романът на почти 40-годишния Каплер с младата дъщеря на вожда Светлана довел до това, че през 1943 г. Каплер бил арестуван, обвинен във връзки с чужденци и шпионаж в полза на Англия и интерниран за пет години във Воркута, където работил като фотограф. Освободен през 1948 г., Каплер, въпреки забраната, пристигнал в Москва, за което бил отново арестуван и изпратен в трудово-изправителен лагер в Инта (Коми, АССР). Освободен и реабилитиран през 1954 г.”.

Бедният Каплер! Станал жертва на кръвожадния тиранин. И всичко само, защото бил евреин. Но на мен ми е интересно мнението на възрастните читатели, онези, които са родители. Кажете честно, как бихте реагирали, ако за вашата шестнадесетгодишна дъщеря (не дай Боже, разбира се!) се „залепи” четиридесетгодишен мъж? И въобще, може ли да се смята адекватен човек, който на 40 години флиртува с шестнадесетгодишно момиче?

Сталин бил жесток?

А според мен, е бил твърде мек в случая.

Съвременното законодателство както в Русия, така и на Запад щеше да възприеме поведението на Каплер не иначе, а като педофилия и мисля, че по законите на толерантната Западна Европа или САЩ, последствията за наставника щяха да са много по-сурови. Във всеки случай едва ли щеше да се отърве с едното интерниране.

Воркута, разбира се, не е Москва, но и не е лагер с присъда, по-лоша от разстрел (защо - мисля, че не е необходимо да уточнявам. Даже криминалният елемент не може да търпи насилниците и педофилите).

Впрочем не трябва да се забравя, че в този случай става дума за единствената дъщеря на вожда, грузинец по националност. Не е известно как би постъпил на мястото на Й. В. Сталин друг баща, даже не възпитан в традициите на Кавказ.

2014 г.


ИСКАМ В КНДР!

Изгледах това видео и реших да споделя впечатленията си от него:

https://www.youtube.com/watch?v=WBSWfu-XH7I

Това е началото на новата учебна година в КНДР. Ще е интересно да науча и вашите впечатления, уважаеми колеги и читатели.

Впечатлява архитектурата.

Нито децата, нито родителите не изглеждат изтощени. По време на уроците и особено през междучасията децата не изглеждат нито уплашени, нито гладни.

A дисциплината в часовете е просто потресаваща.

Началото на учебната година и часовете в училище ми напомниха за моите училищни години. С тази разлика, че ние нямахме мобилни телефони.

Отдавна подозирах, че всички писания за глада в КНДР, за изостаналостта на тази страна, са лъжа.

А тук се оказва, че мобилният телефон е всекидневие. Интересно, сами ли произвеждат тези телефони?

Обличат се хората скромно, но съвсем не бедно. Съдейки по облеклото на жените, там имат своя мода. И според видеото - на мода не са само кожуси и памуклийки.

Още: не забелязах страх нито по лицата на децата, нито по лицата на родителите им. Напротив - спокойствие, увереност в утрешния ден, веселостта на децата и възрастните не изглежда престорена.

Същевременно възникват въпроси: що за училище е това? Не е ли образцово? Всички ли училища са такива?

Ако всички са като него - чест и хвала на КНДР!

Разбира се, децата в класовете са много, но при тази дисциплина и професионализма на учителката на видеото, обучението ще да е достатъчно ефективно.

Искам в КНДР - нормална, човешка страна! Омръзнали са ми кръвопийците-експлоататори с тяхната демокрация за тези, които имат достатъчно пари, и правото да се изгърбват и живеят като кучета онези, които нямат пари!

И още. За някого най-страшното са комунистическата символика и церемонии.

Лично за мен много по-лоши са декларираните на всяка крачка свобода и демокрация при същевременния робски труд в тежко, мръсно производство и невъзможността да живееш в собствена къща/апартамент, затвореният кръг от работа, сън и сметки, в който до живот се въртиш като катерица в колело без право на амнистия.

18.05.2014 г.


ПАЗЕТЕ ПУТИН

Една от версиите за гибелта на малоазийския Боинг е предположението, че истинската цел на ракетата, изстреляна по самолета, е да се улучи самолет, на който по същото време се e връщал в Русия президентът на РФ В. В. Путин.

Не знам доколко тази версия съответства на действителността - времето ще покаже, но във всеки случай, президентът на Русия има колкото щеш врагове.

Но в светлината на последните събития в Донбас, ненавистниците на руския президент трябва да пазят врага си и да се молят усърдно Господ да продължи дните му, колкото може повече.

Защото гражданската война в Украйна издигна ot своите редици достойна смяна на днешния руски президент.

Онези от геополитическите противници на Русия и техните съюзници от така наречената пета колона, които днес ругаят Путин и го наричат диктатор, най-вероятно ще си спомнят за днешния президент на Русия с носталгия, ако след края на отредения президентски срок, на този пост го смени Игор Стрелков, да не говорим за другия Игор, известен повече като „Бесът”.

Впрочем като министър на отбраната или на външните работи всеки от тези хора ще вдъхне не по-малък ужас на геополитическите противници на Русия!

Убеден съм, че Донбас ще издигне достойни наследници на сега действащата в Русия власт. И не само достойни наследници, но и сила, с която ще се наложи да се съобразяват по целия свят. Така че ценете златното време на либеразма, господа.

Защото както е казал поетът, „суровите години (за вас, господа родни либерали и за вашите западни патрони бел. автора) ще отминат”.

След тях ще дойдат други. Те също ще бъдат трудни. (Пак за геополитическите противници на РФ. Може би дори още по-трудни.)

19.07.2014 г.