ОСКОТЯВАНЕТО ИЛИ «PUSSY RIOT» И КУЛТУРАТА НА СМЪРТТА

Николай Малишевски

превод: Литературен свят

Оскотяването е нравствена деградация на човека и превръщането му от притежаващо свободна воля «подобие на Бога» в лесно манипулируемо с помощта на прости импулси подобие на животно. Нещо като сексуална маймуна. Може да се говори за злонамеренността на онези, които жадуват поробването на християните от греха, но гледайки беснуването на глупавите момичета, наричащи се «Pussy Riot» (англоезичен сленг, може да се преведе като «Бесни полови органи» или «Бесни матки»), не можем да не си спомним мъдрите думи (1) за принуждаването хората да преминат границата, разделяща човека от скота:

«Повечето хора всеки ден се ръководят в живота си не от публикации в научни списания, не от абстрактни принципи и дори не от религиозно учение, а от норма. Нормата, на свой ред, се основава на едни или други принципи и учения, може да се променя, да отслабва, да укрепва и пр.: това е главният фронт на културната война». Година след година, ден след ден наблюдаваме, как «се разрушава в хората понятието норма като такава; половите извращения са само едно от многобройните етапи на тази дейност».

Руските философи още в началото на ХХ век пишат, че човек, който не може да вижда злото, е обезоръжен пред него, тъй като «личността се формира в различаването на доброто и злото, в установяване на границите на злото. Когато се изтрият тези граници, личността започва да се разпада». Нагледна илюстрация е технологията на внезапното внимание на световните информационни агенции към търсещите на всяка цена с години евтинии, и подобието на съд, когото се постараха да превърнат в PR-акция, и честите посетители на синия екран, натрапчиво демонстриращи превземки на солидарност към западните клонове на рускоезичните «Бесни матки».

Римският папа Йоан Павел II още през 1995 г. официално въведе в своя енциклика по отношение на съвременно западно общества понятието «култура на смъртта». Същността на това явление е ярко описано от американския професор по физиология Джон Уилям Дрепер в труда му «История на умственото развитие на Европа»: «…черен ден ще настане за обществото, когато то признае за единствено мерило за обществено отличие богатството. И скоро този ден повлича след себе си в Рим неизбежните си последствия - правителство, основано на две родствени начала: подкупа и тероризма… Натрупването на властта и богатството породило обща поквара. Законът изгубил всякакво значение. Ищецът трябвало даде подкуп, за да спечели в съда. Общественият механизъм се превърнал в гнила разложена маса. Народът се превърнал в сган, аристокрацията - в дявол, градът - в ад. Нито едно престъпление, за което се споменава в летописите на човешката поквара, не останало неизвършено; хладнокръвни убийства, измяна към родителите, мъжете, жените, приятелите, отравяния, издигнат в система разврат, стигащ до кръвосмешение и невъзможни за описване престъпления. Жените били разпътни, развратни и опасни, че било невъзможно мъжете да ги накарат да сключат брак; бракът бил сменен с конкубинат. Дори момичетата извършвали големи непристойности…»

Издаден на руски език през далечната 1866 г., трудът на американския учен много точно описва «културата», натрапвана на днешното западно общество, душата на което, по точния израз на Александър Неклес, е пропито от стремежа към индивидуален комфорт и лична сигурност, а «духовете на пазара» са го оставили да загнива и постепенно да се превръща в тотално корито за всеобщо всеядно потребление и оскотяване.

Тази тенденция е световна и заразителна. Даже във Виетнам миналия месец се проведе първият в историята на страната «гей-парад», на който активисти-хомосексуалисти подкрепиха заявлението на правителството за възможността «еднополовите бракове» да бъдат легализирани законодателно! Не толкова отдавна аналогични заявления направиха властите на Британия и САЩ, също решили законодателно да забранят използването на термините «мъж и жена» и «майка и баща», «за да се спазвали правата на сексуалните малцинства». По сходна причина тази година във Франция забраниха да се използва терминът «мадмоазел», а Европарламентът през 2009 г. забрани обръщенията «мис» и «мисис», уж «оскърбяващи достойнството на жените».

Във Финландия, където лидерът на партията на християнските демократи и епископът на втория по големина град в страната (Тампере) се обявиха срещу «еднополовите бракове» и осиновяване на деца от хомосексуалисти, широко се пропагандира отричане от Църквата, за която содомитите са хора, вършещи престъпление против Закона Божи. В Австрия открити хомосексуалисти в расо вече се избират в енорийските съвети. А в САЩ техните противници се осъждат на затвор «за отклоняване от данъци», както стана, например, с бразилци, организиращи в родината си масови акции срещу хомосексуалистите, в които участват милиони хора, протестиращи срещу «гей-парадите».

През тази година на военнослужещите на САЩ официално разрешиха полови сношения с животни, приемайки съответните поправки в Единния кодекс на военното право, 125-ти член на който забраняваше по-рано содомията и включваше пункт за зооофилия. А президентът Барак Обама не само се изказа за легализация на «еднополовите бракове», но и обяви специална директива за «борба за правата на сексуалните малцина» зад граница за «приоритет на външната политика на САЩ» (!).

В столицата на Норвегия по-миналата година се проведе първият детски «гей-фестивал». Той беше проведен в рамките на пропагандата на детската хомосексуалност, оформена като «изследване» по темата и излязлата след това книга. За организаторите и пропагандистите на това мероприятие педофилията е «напълно нормално явление»! Из анотацията на книгата: «…това е книга за хомосексуалната любов сред децата и младежите. Но и възрастните, особено родители и учители, също ще извлекат голяма полза от тази книга, обобщаваща резултатите от многогодишните изследвания в областта на хомосексуализма в Норвегия. Тази книга… представляваща всеобхватно и обемно описание на живота и статуса на младежите и възрастните, влюбили се в хора от своя пол, може да сложи основата за обезпечаване на сигурност, търпимост и уважение в отношенията между децата и възрастните».

В Холандия е регистрирана политическа партия «Милосърдие, свобода и разнообразие» (Charity, Freedom and Diversity), защитаваща правата и свободите на педофилите. Нейните членове се борят за легализацията на зоофилията, детската порнография и снижаването на възрастта, на която може «законно» да се влиза в сексуални контакти с деца (от 16 до 12 години). Въпреки, че появата на такава партия предизвика масова вълна на протести и съдебни искове даже при свикналите с много европейци, Хагският съд реши: партията на педофилите е абсолютно законна, тъй като «правото на учредяване на политическа партия е едно от основните права на демокрацията»…

На фона на тези околоскотски страсти информацията за това, че в Европа и САЩ канибализмът става норма не само по телевизията, мина някак незабелязано. Макар че се пропагандира не по-малко от маниернеченето на «Pussy Riot». Например, не толкова отдавна водещите на холандското телевизионно шоу Proefkonijnen («Опитни зайци») Денис Сторм и Валерио Зено ядоха месо един от друг в ефир по телевизионния канал BNN. Преди началото на предаването двамата изтърпяха малка операция: на Сторм отрязаха парче от задника, на Зено - от корема. След това готвач опържи тези парчета в масло, без да им добавя подправки, тъй като «същността на опита» била в това да «почувстват истинския вкус на човешко». В резултат пред очите на милиони зрители на застелена маса със свещи Сторм и Зено «се опитаха взаимно на вкус», след което заявиха, че в яденето на човешко «няма нищо особено».

За разлика от европейските «шегаджии» американските корпорации и чиновници подхождат към канибализма делово, сериозно и мащабно. Например, федералната Комисия на САЩ по ценните книжа и борсите (SEC) вече фактически е разрешила компанията PepsiCo да пусне нова сода с усилвател на вкуса на основата на клетки от човешки ембриони, получени при аборти. На хранителния гигант ще бъде позволено да сключи контракт със специализиращата с биотехнологии компания Senomyx, използваща клетки от бъбреци на мъртви ембриони (HEK 293 - Human Embryonic Kedney) при разработката на усилватели на вкуса, добавяни в хранителните продукти. Въпреки, че дори някои от акционерите на Pepsi се ужасиха от намерението на ръководството и публикуваха резолюция, гласяща, че «за корпоративната политика на компанията в рамките на спазването на правата на човека и етичните норми е неприемливо използването на останки на човешки същества както в частни, така и в съвместни изследвания», в съответствие с решение на SEC от 28 февруари договореността на PepsiCo със Senomyx за производителя на разхладителни напитки подада под определение «обичайни делови операции»…

Какво отношение има всичко казано към маймунщината в храма на Христа Спасителя от «Pussy Riot» - тези усилено лансирани от «господарите на дискурса» «бесни матки»?

Съвсем пряко. Отказ от свободата в Бога в името на свободното «беснуване на матките» и неудържимата пропаганда на този отказ сред хора, за които канибалството и скотството се налагат като норма, руши фундаменталните ценности на 2000-годишната цивилизация на Запада. И самата тази цивилизация, подкопана в основите си, стремително се движи към израждане в старата и гибелна култура на смъртта. На планетата надига глава нихилистичният мироглед, излъчващ стремеж към смъртта, изтриващ границите на доброто и злото, отричащ състоятелността на света, самото право на човека на съществуване. И главен фронт на културната война за оцеляване на човека като «образ и подобие Божие» става вече даже не Русия, а душата на всеки, който осъзнава с какво заплашва беснуването в Храма на Спасителя.

—————————–

1) Има се предвид йеромонах Макарий (Маркиш), известен с преките си отговори на остри въпроси на сайта на Ивановския манастир. По-подробно виж: Лицом к лицу: вопросы жизни. Иеромонах Макарий (Маркиш). - Даниловский Благовестник, 2008. - 344 с.


„Росийский писатель”, официален сайт на Съюза на писателите на Русия, 27.08.2012 г.