ПИСМО ОТ ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ ДО ДИМИТЪР ДОБРЕВ

Писмо от Георги Караславов
до Димитър Добрев в село Щръклево
за публикуване на разказ

                                              гр. София, 18 декември 1935 г.

Др/аги/ Митко,

Бързам да ти изпратя разказче за „Светлоструй” и се надявам, че ще ти хареса. Проектирам да напиша една статия за изгодите и неудобствата на писателската работа в провинцията. Следил съм с голям интерес събуждането на провинцията и смятам, че твоята организаторска работа заслужава само похвала. Не е верно, че „Кормило” те е заяло. От бележката се вижда, че въобще към работата на „Светлоструй” има едно коректно отношение.
**… На Коледа ще се видим, нали? Ще ме намериш у дома обикновено към 1 часа. Трамвай № 2, предпоследната спирка. Ул. „Лозенец” е първата успоредна на трамвайната линия. Над спирката започва ул. „Капитан Андреев”, под спирката на ул. „Бисер”. Между тези две улици на „Лозенец” се намират три къщи - средната, с дървени тараби, е № 12. Аз живея на втория полуетаж.
Към средата на септември бях в Русе. Много ми се щеше да отскоча до Щръклево, но ми беше неловко.
… И какво значи това - „аз съм нищо”? Да правиш от едно село културен център и да издаваш най-големия литературен вестник в България - нима това е нищо? Нищо сме ние, че живеем уж в столицата, а не можем да организираме издаването на едно книжле!
Като дойдеш, ще си побъбриме. Но ти трябва да ти кажа още едно /нещо/ - макар и хонорарът да е за мене от жизнено значение, понеже живея от литературен труд, сътрудничеството ми в „Светлоструй” не е користно и безпринципно. Вестникът ми харесва. Така че, ако редакцията е стеснена материално, не желая да прави жертви за мене.

Привети, твой: Г. Караславов

—————————–

* „Тъмнина” - разказ от Георги Караславов, в. „Светлоструй”, год. 8., бр. 4., декември 1935 г., стр. 1
** Съкращенията са на Димитър Добрев.


Светлоструй: Документален сборник 1928-1941/ Съставител Веселин Тачев и др. - Русе: Държавен архив, 1991