ЗА ИЗЛОЖБАТА В ЕРМИТАЖА, РЕАБИЛИТИРАЩА МАСОНИТЕ

превод: Стефка Тотева

В Санкт Петербург в Държавния Ермитаж от 18 май до 1 септември 2013 г. бе представена изложбата „Премъдростта на Астрея”, която съдържаше повече от четиристотин паметници на ХVІІІ и първата третина на ХІХ век, „разкриващи културното, историческо и художествено значение на такова неизвестно за публиката явление, като масонството” -  така пише в анонса на кураторите на изложбата.

В редакцията на „Руска народна линия” пристигна писмо на читателка, обезпокоена от тази изложба:

„От встъпителните думи към изложбата разбрах, че покровители на масоните били Свети Апостол Андрей Първозвани и Свети Георги Победоносец. И още, че масоните са практикували кабала и окултни науки, за да разширят своята представа за света. Че това е позитивно и напредничаво движение. И че  въобще почти всички известни за своето време хора са били масони. На изложбата са показани портрети на Пушкин и на други исторически известни личности. А в ъгъла е изложена ръкописна молитва на масоните към нечистата сила. Изобщо - промиване на мозъци по пълна програма.

Не знам имало ли е коментарии за тази изложба, възможно е да съм ги пропуснала. Но на мен ми се струва, че изложбата не е случайна, възможно е това да е начало на пропаганда на масонските идеи сред населението. Защото от кабалата активно се интересува младежта, за съжаление и в нашия град - също. Възможно е и си струва да се обсъди дали изложбата е открита пропаганда на сатанизма.”

Своето мнение за целите на изложбата „Премъдростта на Астрея” споделя в интервю за „Руска народна линия” докторът на икономическите науки, председателят на Руското икономическо общество”С. Ф. Шарапов” професор Валентин Юриевич Катасонов:

„Опита да бъдат представени масоните като бели и пухкави същества не е нещо ново. Тази линия датира от няколко столетия. Младите, недостатъчно зрели хора лесно се ловят на тази отровна стръв. Те понякога стават членове на масонски ложи, но в най-ниските им степени. Впрочем, не е избегнал това изкушение и Александър Сергеевич Пушкин, а също така и някои други известни руски личности. След години те разбират истината, след което започват даже да изобличават масонството, като доказват неговата антихристиянска насоченост.

Има много литература, която показва, че масонството не е културно-просветно движение, борещо се за високи нравствени идеали.

Наскоро давах интервю на „Пети канал”, където също ми зададоха въпроса за масонството. Сега, - казах аз,  масонството е вече бита карта. То е било остро необходимо през ХVІІІ-те, ХІХ-те и ХХ-тия  векове. Тогава масонството създавало атмосфера, която подготвяла антихристиянските или антифеодалните революции. Холандската, френската и английската.
В днешно време, когато всички маски са свалени и се създава Нов световен ред, трябва да отбележим, че много масони се оказаха извън играта. Днес масонството преживява интелектуална и икономическа криза, защото масоните престанаха да се ползват от така необходимата им помощ от Запада. В дадения случай става дума за руските масони. Не изключвам, че някои сили биха искали да реанимират масонството и да привлекат  внимание към него.

На Запад рейтингът на масонството пада. Сега има други форми и други сфери, където антихристиянските сили привличат не само младежта. Масонството подготвяше и подготвя преход за човека в друга фаза - фазата на  откровения  сатанизъм. Затова сега сатанизмът е по-интересно и популярно увлечение на Запад, отколкото масонството. Но в Русия увлечението по масонството продължава по инерция. При нас всичко е по инерция, там вече приключва, а при нас все още продължава.

Трудно ми е да кажа, защо Ермитажът се е заел с такава „висока” мисия да пропагандира масонството. Може би някои слоеве от обществото ни все още не разбират какво означава масонството и че то е бита карта. При нас има някакво задържане на развитието във времето.

Масонството и кабалистиката са тясно свързани. Остатъците от интелигенцията в Русия се интересува не от масонството, а именно от кабалистиката. Няма да се спирам  на особеностите на едното и другото, но истината е, че ги свързва антихристиянството и яростната ненавист към Православието. И разбира се, кабалистиката - това е занятие  за интелектуалци.

Във високите градуси масонството все още продължава да се занимава с кабалистика. За мен е по-близка темата за кабалистиката, защото цялата съвременна финансова система е резултат от  нечии  кабалистични търсения  в продължение на векове. Отначало кабалистите се занимавали с разшифроването на смисъла на числата и символите. В някакъв момент от времето те са преминали в друга фаза, разбирайки, че не е достатъчно да се тълкува обкръжаващия свят чрез цифрите и символите и чрез тях той да се предсказва. Трябвало да се опита  да се управлява света чрез манипулиране на цифрите и символите. И съвременната финансова система е точно такава зряла форма на кабалистиката, в която някои от посветените владеят обкръжаващия ни свят чрез манипулацията с числата и символите.

Но за да управляваш този свят чрез цифрите и символите, трябва и да подготвиш хората, да ги превърнеш в биороботи. Съвременната финансова система е проява не само на сила и власт, но е подчинена на нравите на лихварите, тя показва, че съвременното общество вече не е християнско. А хората престават да бъдат християни, гледат и не виждат, слушат и не чуват. Такива хора лесно се управляват. Самите лихвари не са свръхчовеци. Това са някакъв вид медиуми, чрез които действа Князът на този свят. И за мен е много учудващо да разбера, че Ермитажът провежда такова мероприятие.”


Русская народная линия, 14.09.2013