СИРИЯ: ТАЙНОТО СТАВА ЯВНО

Николай Малишевски

превод: Литературен свят

Настоятелката на манастира Свети Яков в Каре майка Агнеса-Мариам дел Крос (Ас-Салиб) разобличава инсценировката на “химическата атака”

Международният институт за мир, справедливост и права на човека публикува обстоен доклад, анализиращ видеокадри и показания на свидетели за атаката с използване на химическо оръжие в района на Източна Гута, близо до Дамаск (The Chemical Attacks on East Ghouta to Justify Military Right to Protect Intervention in Syria). Докладът беше представен в Съвета по правата на човека към ООН и разпространен сред чуждите дипломати.

Институтът се ръководи от настоятелката на манастира Свети Яков в Каре (Сирия) майка Агнеса-Мариам дел Кросс (Ас-Салиб) - мъжествена подвижница, под ръководството на която от началото на въоръжения конфликт се събират документи за кървавите събития в Сирия, за безчинствата, извършени от бунтовниците, за фалшификациите и едностранчивото представяне от западната преса на събитията в Сирия…

Проведеният анализ на 35 различни видеа на инцидента позволи да се покажат цяла поредица от несъответствия и манипулации на общественото съзнание.

Видеокадри, демонстриращи стотици мъртви и агонизиращи жертви, включително много деца, пострадали от химическото оръжие, уж използвано от правителствените войски, са били създадени по-рано с цел създаване на предлог за чужда интервенция в Сирия. Основните изводи на доклада, които потвърждават всичко това, могат да се обобщят по следния начин:

в района на Източна Гута, избрана за провокацията, в момента на нейното осъществяване практически не е имало никого от местните жители. Мнозинството от тях са напуснали Гута още преди началото на бойните действия. Там са останали само няколко много възрастни хора и привърженици на «въстаниците» - в преобладаващото си мнозинство подрастващи и мъже. Болшинството от телата са на съвсем други хора. Някои от тях вече са разпознати от роднините им и са от места, доста далече от Гута.

Цяла поредица видеокадри имат постановъчен характер и са явни инсценировки с използването на специално докарани от други места тела на хора, убити, похитени или изчезнали по време на завземането от «въстаниците» на 4 август 2013 г. на 11 алевитски села в планините на Латакия (тогава изчезнаха повече от 150 жени и деца, похитени първоначално с цел замяна с бунтовници, лежащи в сирийски затвори; авторите на доклада цитират подробен списък на вече установени жертви и изчезнали, отбелязвайки, че той далеч не е пълен и съдържа повече от 400 имена). В частност, инсценировките са използвани в следните случаи:

а) демонстрация на смъртта и помощта за жертвите. Например, два видеозаписи, предоставени от организациите Jobar Revolutionary Coordination Committee и Revolutionary Committee of Hamouria, показват два взаимно изключващи се сюжети на смъртта на едно и също дете.

В някои сюжети едно и също момче, «получаващо бърза помощ», я получава отново и отново - всеки път по различен начин, което по думите на експерти и съставителите на доклада много «прилича на кинопроизводство, където повторно снимат дубли на една и съща сцена»;

б) демонстрацията на телата на самите жертви и показването на техните погребения. Обявилите за убийството на повече от 1.465 души «въстаници» (тази лъжа после ще бъде повторена от първите лица на администрацията на САЩ) успяха да демонстрират на видео само 8 погребения. При това видеокадрите, представени от «опозиционерите» (чети: бандитите), показват най-вече тела на деца и само на няколко възрастни, сред които почти няма жени, докато в същото време Обединената медицинска служба на Източна Гута съобщи за многобройни жертви именно сред жените;

в) демонстрация на въпиющо странни случаи на преместване в пространството и повторни появи на телата на жертви в различни видеа. Например, една и съща жена, уж търсеща децата си, не само се изхитрява едновременно да присъства на пет различни видеа, заснети на съвсем различни места, но и да намери тези деца на две различни места. Друг пример: на видео, показващо жертвите на химическото нападение в Джобар, виждаме няколко деца, после същите деца са показвани като жертви, но вече в Kfar-Batna, накрая, на трето видео те вече са представени като жертви от Ain Terma…

Редица други свидетелства са направо лъжа и лесно опровержими фалшификати. Например, фалшификаторите са използвали една от снимките на събитията, по време на потушаването на масовите безредици в Египет, която се представя за фото-доказателство за гибелта на хора при химическата атака в сирийска Гута.

Друг пример - описанието на един от свидетелите, как семейството му почувствало смъртоносната миризма на отровния газ зарин; свидетелят лъже, тъй като не знае, че този  газ няма миризма (както и значителен брой от бойните отровни вещества и това, което наричат «химическо оръжие»).

50-страничният доклад на Международния институт за мир, справедливост и права на човека е още едно свидетелство сред онези, които, по думите на руския министър на външните работи Сергей Лаврова, отразяват безспорния факт: «Опозициятс редовно си служи с провокации, за да предизвика удари и интервенция срещу Сирия».

—————————–

По материали на Фонда за стратегическа култура


Столетие, 28.09.2013