КЪМ ЗЕМЛЯНИТЕ

Жан Парвулеску

превод от руски: Стефка Тотева

на снимката: Жан Парвулеску и Езра Паунд

Ще ви разкажа за Астра, неизвестна/толкова позната за вас планета, чието име във вашата съветска империя носеха познати само на кореняците цигари без филтър, сега не са модни и, следователно, не се търсят от Потребителя, ето защо сега са дефицитни. Ще ви разкажа за Астра, страшно близък/неимоверно далечен остров на живота в неизмеримите простори на Веселената, чиито брегове ще достигнете - не толкова скоро/няма да ги достигнете никога, и чиято съдба в никакъв случай/неизбежно ще повторите. Ще ви разкажа за астроняните, неизвестни за вас същества/за вас самите. Разказът ми ще бъде пределно прост/сложен/достъпен/непонятен, сякаш подобно на жителите на Астра, вие вече/още с труд различавате Добро/Зло във вашите желания. Ще ви разкажа за Астра - моята родина.

Ние водехме кръвопролитен джихад - и изгубихме. Ние въстанахме, за да защитим свещените ценности на древната ни цивилизация - и претърпяхме неуспех. Ние се сражавахме като лъвове - и бяхме победени.

Четири безлични Близнаци водеха борба срещу нас. Като утвърждаваха прогресизма като абсолют, примата на материалното над духовното, считаха наслаждението като основа на човешката същност, Близнаците обаче не се гнусяха от магията на древните. Давайки на тълпата прости и разбираеми истини, подплатени с безплатни бисквитки и най-жестоки камшици, Близнаците спечелиха тази война и наложиха свой ред. Всичко, което беше преди, цялата многообразна, многоизмерна, многовековна история на народите на Астра беше обявена за епоха на Тъмнината, тогава хората ходели облечени в животински кожи и се трепели със сопи. Ерата на Тъмнината бе сменена от ерата на Светлината.

Над планетата се разпростряха пътищата на идеологията на Близнаците. И това съвсем не е фразеологизъм. Буквално, беше построена космическа станция, над цялата планета беше изплетена паяжина, която всъщност представляваше гъста мрежа от филтри, сортиращи космическите излъчвания. Морталните излъчвания, причиняващи смърт на отслабналите организми, излъчванията, действащи върху нервната система, излъчванията, стимулиращи творческите процеси на хората, се поглъщат от филтрите.
Не изгарят от вдъхновение поетите, но и не се бунтуват революционерите, учените не ги осенява нестандартна идея, но и не се размножават опасните бактерии…

Отсега вече астроняните се излюпват в инкубатори. Този производствен процес е великолепно отработен, не дава жертви, не прави грешки, отлично изпълнява работата, която преди това примитивно извършваха жените, като се ограничаваха от наслажденията и поставяха под заплаха своето здраве и това на детето. Непрекъснато, в пълно съответствие с правилата на евгениката, постоянно усъвършенстващият се Главен Игрален автомат изпраща на инкубатора случайно подбрани числа - комбинация от гени, които обезпечават върху строга научна основа появата на здрави и красиви хора. Обаче ако комбинацията от хромозоми излезе от позволените рамки, ако човекът с подобна наследственост се окаже гений, ако гените обещават на този човек да стане философ, пророк или поет - то подобна комбинация подлежи на унищожаване. Впрочем геномите на изродите и дебилите също биват изхвърляни още до материализацията им в белтъчна форма. Разбира се, всичко това е нужно на самия индивид, защото той ще бъде нещастен с подобна наследственост, която би затормозявала неговото съзнание. Това е необходимо и за обществото - не е нужно да тревожиш хората с божествени откровения, със свещени идеали, с вечни въпроси, принципи, вдъхновения и депресии.

От зашифрованите комбинации в електронните черва, в стерилно чистите кристални съдове с питателни разтвори се развиват човешки зародиши, акушерите-автомати приемат от машините съзрелите младенци, до пълнолетие, до 35-та им година роботите-преподаватели възпитават децата, за да ги изпратят после в светлия, пълен с наслаждения и удоволствия свят.

Играта на живот за тези същества продължава 250-300 години, след което те постъпват в комфортни домове за стари хора. Старците /както и децата/ не трябва да бъдат в тежест и да пречат на другите да се наслаждават на живота. Като поживеят под грижливия надзор на симпатични и учтиви роботи още 30-50 години, астронитяните в пълен пансион се отправят да умират в строго засекретени изолатори на далечни астероиди, там, където никой няма да ги види, защото всичко свързано със смъртта в този свят е под забрана. Не трябва да разстройваме хората с отрицателни емоции. Като умре, човек попада в орбитален завод, където от него правят химични торове. От един човек се получават 600-700 брикети.

Главният парагараф от Конституцията на Астра - това е Принципът на Голямото Удоволствие. Нищо не трябва да предизвиква отрицателни емоции. Всичко трябва да служи само за получаването на наслаждение. Играй - действай сам и достави удоволствие на всички, които следят играта ти. Играй и печели! Играй и побеждавай! Всяка твоя печалба се фиксира и те издига нагоре по йерархическата стълбица. Всяко изкачено от тебе стъпало ти дава нови възможности за удоволствия.

За реда и съблюдаването на Конституцията следи непрестанно БЗИГ - Комитет за безопасност на играта. Можеш лесно да ги разпознаеш по виолетовите костюми. Те са безпощадни и справедливи. Те са зорки и неподкупни. Те са киборги.

На Астра няма села, ферми и паланки - има само градове, там е съсредоточена цивилизацията.

На Астра няма граници, държави, нации, раси и паспорти.

На Астра всичко е пронумеровано - и хората, и вещите, и роботите.

На Астра няма смърт, тъй като никой не знае какво е това.

На Астра ако намерят мъртъв човек, мислят, че той спи.

На Астра можеш да си намериш електронна автографокасичка, с нея е удобно да събираш автографи на знаменитости.

На Астра има Бюро за сексуален комфорт, затова жителите нямат проблем с подбора на полови партньори - постоянни и временни.

На Астра хората не изпитват угризения на съвестта. Това е скучно и предизвиква негативни емоции.

На Астра можеш да станеш учен, ако зададеш параметрите на роботите, те всичко ще изчислят и ще проведат експериментите.

На Астра цялата работа се върши от умни машини.

На Астра порядъчните хора не се замислят върху смисъла на живота. Това го правят само неблагонадеждните.

На Астра има милиони канали и телевизии.

На Астра не знаят думата „храм”.

На Астра всяка вечер в градовете има карнавали и представления.

На Астра можеш да получиш диамантения триъгълник на Елитите. С него те пускат в най-изтънчените клубове и те хранят с най-скъпите ястия.

На Астра, ако властите са решили да те арестуват, те ще те изчакат да се наспиш и да закусиш.

На Астра е забранено смъртното наказание. В краен случай ще те сложат на диета - няма да те хранят до настъпване на еднозначен резултат.

На Астра има много клоуни, малко полиция и съвсем няма военни.

На Астра са забранени идеалите, защото от тях произтичат разпри.

На Астра безплатно раздават хапчета за трезвеност. Употребяват ги, когато са изпили твърде много вино.

На Астра дават име в съответствие с главното качество на човека. Например телевизионен журналист Зоркото Око.

На Астра никога не рискуват, освен ако не е в телевизионно шоу.

На Астра не създават семейство, считат го за диващина.

На Астра хората не се привързват към едно и също място. Те много пътешестват.

На Астра киборгите са много вежливи и учтиви.

На Астра са забранени древните книги.

На Астра, ако хората намерят забранени книги, сами ги предават на властите. Хората така и така не разбират какво е написано в тях.

На Астра човек, който се занимава със спорт се нарича „супер”. Суперите се проявяват в цирка и на площадите.

На Астра суперът е по рождение супер, проститутката е по рождение такава, а музикантът се ражда с умения да свири на музикални инструменти. Всички са във висша степен професионалисти.

На Астра няма богове и религии. Макар че не е забранено, ако някой поиска да си поиграе на това.

На Астра киборгите са със статус на неприкосновеност по отношение на хората.

На Астра на градските площади има прибори, които разпръскват лек, развеселяващ наркотик.

На Астра трябва да получаваш удоволствие лично ти, защото ако решиш да облагодетелстваш всички - ще сгрешиш.

На Астра няма войни.

На Астра във вестниците има само хубави новини.

Хареса ли ви описаният по-горе свят? С единия крак вие вече сте в него. Неотдавна в Москва чеченски терористи взеха за заложници зрители на мюзикъл. Когато чеченците започнали да стрелят, зрителите запляскали с ръце. Те аплодирали, мислейки, че това е игра, че това е оригинална режисьорска находка. Колко ми е познато подобно поведение, в моя свят хората биха се държали точно така.

Бащите на междуконтиненталната идеология на Вашата планета ви натрапват Икономиката като универсална религия за всички народи, а Счетоводството като език за междунационално общуване. Унищожавайки, надсмивайки се, демонизирайки всички идеали, те оставят един култ - култът към парите, култът към материалното.
Центърът на материалната култура - САЩ е признат за управляващ център на еднополярния свят, алтернативните полюси се унищожават. Очерня се историята на всички народи, освен тази на САЩ, в която щателно са ретуширани всички нелицеприятни страници. В училищата на подконтролните територии идеализираната история на САЩ се изучава заедно с очернената история на аборигените. Още по-голяма възпитателна роля играят видеофилмите.

Силите на журналисти, генетици, политици, умерени свещеници и всякакъв вид интернационални институти се хвърлят за създаването на единна земна сива раса, вместо цветната леха от разнообразни култури. Непрогресивните Светци се деканонизират. Атеизираните богомолци изискват от учените да подтиснат в хората гена на агресията. Психоаналитиците обясняват постъпките на хората с влечението им към наслаждения, най-вече сексуални.

Всъщност от гледната точката на съвременната земна психиатрия, нормалният човек трябва да яде, да спи, да отделя изпражнения, да се съвoкупява, според необходимостта си и да заработва пари. Всичко друго е отклонение от нормата. Вие пишете стихове? - това е нерентабилно, значи и подозрително.

На Земята открито действат организации, които призовават жените да се откажат от раждане на деца. Тяхната дейност дава резултат.

На Земята на хората се дават идентификационни номера.

На Земята децата ги учат, че хората са еднакви, макар че се вижда, че единият е чернокож, другият е бял, а третият се вози на скъп автомобил.

На Земята можеш да изповядваш каквато искаш религия, но това не е толкова важно.

На Земята заводите са все по-малко, а сауните - все повече. По телевизията казват, че това е обективен процес.

На Земята думата „герой” има пренебрежително отношение, освен ако не става дума за Холокоста.

На Земята наркотиците са нещо нормално, някъде даже са легални.

На Земята няма лоши нации. Наистина немците плащат дан на евреите, но това е отживелица от миналото.

На Земята има все по-малко младежи и все повече старци.

На Земята черпят знания от Интернет - световната компютърна паяжина.

На Земята в Интернет можеш да влезеш направо от мобилния телефон, това е удобно.

На Земята за цивилизован считат предсказуемия политик.

На Земята за главно зло считат корупцията. И вариантът е да замениш администрацията с роботи.

На Земята е популярен спортът и не е популярно насилието.

На Земята можеш да си купиш сгъваем тренажор. Това е удобно, защото можеш да се занимаваш със спорт, без да излизаш от къщи.

На Земята влагат парите в кибернетика и високи технологии. Затова компютрите остаряват още преди да ги купят.

На Земята не забраняват недоволните от Системата, считат ги за екзотика.

На Земята на мъжете им забраняват да имат оръжие. Ако възникнат проблеми, трябва да се обърнеш към компетентните органи.

На Земята се удължава училищната възраст. По-рано, за да станеш пълноценен човек, са били нужни четири класа образование, после 6, 10, накрая 12, но казват, че и това е малко.

На Земята избягват екстремните ситуации, но има екстремни спортове и шоупрограми.

На Земята много хора чакат идването на месия - добрите чакат добрия, лошите - лошия.

На Земята хората като цяло са послушни.

Земляните, както ми се струва, са готови да приемат идеологията на Голямото удоволствие, макар че всички Ваши религии вопият, че това ще бъде царството на злото… Само че кой от земните слуша древните пророчества?

Но има една държава, която би могла да противостои на приближаващото се вероотстъпничество.

Русия. Тя не е нито Запада, нито Изтока, но е заедно и Изток, и Запад - Русия е единствената, която може да консолидира всички сили за борба с тоталното зло. Без да е нито варварска, нито цивилизована, тя е и едното, и другото - Русия е единствената, която може да промени хода на деградиращата история.

Всички погледи (и не само на земляните) са обърнати към Русия. Как ще се държат руснаците? Там, някъде под Саратов, се решава съдбата на цялата ви цивилизация.