СТАЛИНОБУСОФОБИЯ

Андрей Петровчик

превод: Литературен свят

Ситуацията с хората, които яростно протестират срещу “сталинобусите”, честно казано, умилява.

Първо, харесва му на някого или не, но Йосиф Висарионович Сталин е глава на съветската държава в годините на Великата Отечествена война. Затова присъствието му в акция, посветена на Деня на Победата, е естествено и нормално.

Второ, няма никакви основания, освен персоналните вкусове, да се иска забрана на присъствието на портрети на другаря Сталин където и да е било. Йосиф Висарионович не е осъден престъпник и не е подложен на каквото и да е нарушаване на правата, затова всякакви претенции към портретите му не са нищо повече от лични прищевки.

Трето, позицията на официалните лица съвсем не може да повлияе на тази акция, защото тя е гражданска инициатива, и никакви законни основания за нейното прекратяване няма и не може да има.

Аз вече неведнъж споменавам, че се отнасям критично към личността на Сталин. Това, впрочем, не отменя факта, че той е бил политик от световно значение.

Но така се получи, че Сталин застана сега начело на протестното движение, отричащо фашистващия либерализъм, процъфтяващ през последните две десетилетия. Сталин като най-атакуваната и оплювана от либералите фигура, всъщност бе превърнат от самите тях в знаме на противоположния лагер.

Ясно е, че премерен и обективен разговор няма да има, когато и двете страни са на нож. Тук вече, извинете, граждани либерали - самите вие в постсъветския период дадохте хубав урок по политическа нетърпимост и сега всичко това ще ви се връща стократно.

Но хайде да бъдем последователни - ако либералът може да издигне в Екатеринбург паметник на Елцин и да превъзнася Егор Гайдар, тогава той трябва смирено да търпи и “сталинобусите”, и всевъзможните ята от млади почитатели на Лаврентий Берия.

И съвсем анекдотично изглеждат елфоподобните либерали с викове:

- Какъв ужас! Никога няма да седна в автобус със Сталин!

Създава се такова усещане - те наистина се страхуват, че вътре, димейки с лулата, седи самият вожд на народите.

Но виж ти - нима либералите през живота си не са стъпвали в метро? Та това е къде повече от “сталинобус” - самото съществуване на метрото в страната ни е пряка заслуга на Йосиф Висарионович.

Да, и в никакъв случай не яжте “докторски” колбас и варен салам - появата им в страната е свързано с името на кървавия помощник на Сталин Анастас Микоян. И опази боже да пиете родна минерална вода и да ядете ескимо - и едното, и другото също са наследство от сталинския режим.

Въобще, преди да направи каквото и да е в нашата страна, истинският либерал трябва старателно да провери историческите потайности - ами ако косвено съгреши с кървавия тиранин срещу общочовешките ценности!

Най-добре, разбира се, е веднага да замине някъде по-далече. Например, в Америка, в най-глухата й и затънтена провинция .

Но дори и там няма да се спаси - защото всеки либерал знае, че Сталин е кървав, с дълги ръце и вездесъщ, като Фреди Крюгер.

11.05.2012