Тончо Карабулков

Тончо Карабулков е роден в село (днес град) Българово, Бургаско. Учи в Търговската гимназия в Бургас. Членува в Младежкия земеделски съюз, участва в акции на опозицията до 1947 г.
След разтурянето на опозицията през 1949 г. преминава нелегално в Турция. След кратък престой в италианските емигрантски лагери и няколко неуспешни опита да премине нелегално френско-италианската граница, през 1950 г. успява и се установява в Париж.
Сътрудничи на изданията на Българския национален комитет: в. „Свободна и независима България”, сп. „Освобождение”, в. „Ла Бюлгари либр е ендепандант”. Член е на редакционния комитет на „Освобождение”, председател е на Младежката секция на БНК за Европа. Бил е редактор на в. „Младежка борба” и член на Ръководството на Българското освободително движение, както и на редколегията на сп. „Бъдеще”.
След 1991 г. идва в България и до март 1992 г. е директор на в.„Земеделско знаме”. Завръща се във Франция, от където сътрудничи на „Литературен форум”, „Черноморски фар”, „Век 21″ и др.
Автор е на десетина книги на български и на френски език: поезия, белетристика, романи, исторически проучвания за живота на Никола Петков. Понастоящем е директор на френското сп. „Ревю периодик”, което излиза от 1998 г.


Публикации:


Проза:

БЮРОКРАТ ПО ЗАПАДЕН ОБРАЗЕЦ/ брой 17 февруари 2010


Интервю:

ТОНЧО КАРАБУЛКОВ: „ПИСАТЕЛЯТ САМ ЩЕ НАМЕРИ МЯСТО В ОБЩЕСТВОТО…”/ Въпросите зададе Георги Н. Николов/ брой 28 април 2011

МИСЛИ ВЪРХУ БЪДЕЩИЯ ЦЕНТЪР ЗА ЕМИГРАНТСКА КНИЖНИНА/ интервю на Георги Н. Николов/ брой 32 септември 2011