ЗА КНИГАТА „В МЪГЛАТА” ОТ ИВАН ДЖЕБАРОВ

Димитър Петров

Иван Джебаров е общителен, внушаващ доверие човек от пръв поглед. Събеседникът с него веднага разбира интуитивно, че може да му се довери в разговор за живота, който ни заобикаля и да разкрие истините му.

Писателят и неговото наблюдение над житейските процеси преди 90-те и след това, компетентността му като литератор и сърцевед - майстор по извайването на душевността на героите си, завладява читателите.

Способността да разбира процесите, му дава предимство за анализи на този период. Той е алхимик, загадаващ съдбите на хората. Художник, боравещ с цветовете на словото, представящ промените в историческото ни време.

И още - рицар-пазител на ценностите на морала, за който трябва да се „воюва” със силата на доброто.

Затова си задаваме въпроса: „Може ли да остане един истински писател творец безмълвен, наблюдавайки равнодушно реалността около себе си?”

Отговорът е следният: „Душата и сърцето му не биха изтраяли. Чрез публицистиката той участва пряко в обществените процеси. Влияе върху тях, придава им историческа значимост.” Такъв е и Иван Джебаров.

Често публицистът преживява моменти на критика и сблъсъци с несъгласните. За да бъде той на високо равнище, е необходима ярка и отговорна патриотично настроена съзнателност, притежаваща убеденост за своята мисия и главна роля в обществените процеси.

Освен писателската дейност, той развива и активна обществена и публицистична дейност. Поради публикувани от него по време на социализма остри критични материали е заподозрян, че е свързан с неформалното движение „Екогласност”.

През лятото на 1989 г. по доноси е обвинен, че е против обществените процеси.

Отново поради публицистичната си дейност и гражданска позиция от средата на 1996 г. до август 1998 г. е безработен, като по нечие нареждане му се отказва каквато и да е работа в Разград.

Има впечатляващ списък с авторски книги и множество награди. Получил е вниманието на обществеността, уважението на литературните среди и любовта на читателите. До днес продължава да бъде учител и обучител на ученици по творческо писане и журналистика в извънучилищни центрове.

Последната му литературна творба „В мъглата” e сборник с публицистични статии и есета. Тази книга съдържа творби писани от 1995 г. до сега. Те са печатани на страниците на местни вестници, в-к „Словото днес” и електронно списание „Литературен свят”.

Сборникът представя 23 статии и есета от критическото и публицистичното творчество на Иван Джебаров.

Това е гражданската позиция на един смел глас на свободната мисъл. Една кауза за отстояване на независостта на литературата и на творческата личност. Материалите открито изразяват отношението му към обществените проблеми на деня.

Без прекъсване до ден днешен си остава публицистичната журналистическа дейност на Иван Джебаров.

Той продължава да отстоява определени граждански позиции, актуални за обществото ни, публикувани в печата, главно във разградския регионален вестник „Екип 7″.

Има радио изяви в Радио Шумен и телевизионни изяви, като участието му през 2015 г. в предаването „Свободна зона” с водещ Георги Коритаров.

Носител е на престижната награда „Никола Икономов” на Община Разград. Член на съюза на българските писатели.

Дългогодишната и плодотворна събирателска, публицистична, творческа и литературна дейност, издадените литературни белетристични произведения, издания, публикации в периодичния печат по значими за региона и страната теми, породени от любовта към родния край, към хората и общността, са основателни мотиви за удостояване на Иван Джебаров със званието „Почетен гражданин на град Разград”.