АБСУРДИ ОТ СВЕТА НА КЛАСАЦИИТЕ

Денчо Владимиров

Нови ПловДивски хроники

Предизвикан коментар

В края на 2023-та година чух по пловдивско радио новината, че в проведена местна класация /по неизвестни на широката маса пловдивчани  критерии/ за „Най-добър жилищен район за живеене” в града бил излъчен …. ЖР „Тракия”.

- Като чух това, щях да падна от изумление! - бе коментарът на баба, дългогодишна живуща в този жилищен район. През погледа й били преминали множество   поболяващи дивотии и несгоди от живота в тази част на Пловдив.

Някои си обясниха първото място в класацията като реверанс към новоизбрания  кмет  на Пловдив Костадин Димитров от партия ГЕРБ, който бе до изборите кмет на  ЖР” Тракия”.

Но трябва да се размислим - дали реверансът не се разминава и този път с истината за   много класации и награди в този голям капиталистически български град, все още  втори по население в страната, но деградирал в много сфери?

Защото реално и знаково именно въпросният жилищен пловдивски район се оказа през  мътните години на  Прехода като… най-трудния район за живеене.

Ако през социализма имаше истински напор от желаещи да живеят в този жилищен район заради многото зелени площи в него, заради  евтините „за жълти стотинки”   парно отопление и топла вода, заради  уредения  с автобуси  и тролеи градски   транспорт, то с началото на „демокрацията” и с възкръсването на дивия капитализъм, „обогатен” с мракобесни екстри от Дивия Запад, картината в този замислен като  витрина за  комфортен живот социалистически  район от панелки, драстично се промени!

Започнаха още в началото на 90-те години издевателствата на топлофикациите,  масовото башибозушко самоуправство в блоковете, където и до днес денонощно  изучени тъпанари правят безконтролно безброй преустройства в панелките, полуизбиват се носещи стени, изкъртват се панели за сътворяване на магазини, аптеки, лекарски и зъболекарски кабинети.

Множество живущи в този „най-добър са живеене пловдивски район” се поболяха и от  безконтролно поставени по фасадите хиляди шумни и вибриращи климатици  срещу които  се оказаха  безпомощни и некадърни да противодействат от  кметство, полиция  и инспекции по общественото здраве.

Безконтролно се отглеждат и кучета  по балконите и лаят им е денонощен, не спира  шумът от бормашини, къртачни чукове и всякаква строителна техника!

Започнаха още през 90-те години и междусъседските  битки по блоковете заради  общи  сметки, заради измами в неправомерни включвания на цели жилищни входове за парно  и топла вода, започна истински гнет и рекет от монополистите…

По вратите на жилищните входове на „най -добрия за живеене пловдивски район”  и до днес продължават да се  лепят стотици обявления на какви ли не фирми за вземания на пари, лепят се и се подпъхват стотици призовки от съдилища, полицаи по двойки /за безопасност?/ тропат по врати на жилища и в тихи неделни утрини, за да връчат в панелка  на старци голяма, колкото билет за автобус, покана за…  разпит при битов  спор или щение от  монополист.

И прочие, и прочие…

В резултат на изживения кошмар през годините на Прехода много от първите   заселници на жилищния район се преместиха да живеят в други райони  на града.

А и много се върнаха по селата - с чистата нехимизирана вода, с простоватите, но  чисти човешки отношения, с  тишината - без сутрешни тропания като през турско по  врати на домове, без  кошмара от  воя на тресящи се климатици върху панелни стени /в  съседна Гърция не само, че е забранено поставянето на климатик  на панелна стена  заради слабата й звукоизолация, но е забранено въобще използването на панели за   жилища! Може би и заради съдържащия се в панелите…  газ радон?/

Впрочем , пишещият  тези редове дължи на строящия се ЖР „Тракия” идването си на  работа в Пловдив преди… 40 години.

Тогава, като нашумял  с публикации автор сатирик в чужбина, бях поканен от  окръжния вестник  „ОТЕЧЕСТВЕН ГЛАС” да напиша фейлетон  за некачествено  строителство в новия голям  жилищен пловдивски район „ТРАКИЯ”.

Написах фейлетон, занесох го на отговорния  секретар на  вестника Васил Найденов, той го прочете, смя се, поздрави ме и разпореди на техническата секретарка Нина Гърманлиева да донесе кафе.

А скоро след кафето бях вече на работа във всекидневника, станах завеждащ отдел  „Таралеж”, сатирата. Оказа  се, че именно с фейлетона си за Жилищен район „Тракия” съм „пробил” и издържал с отличен редакционния приемен изпит за работа.

Но можех ли тогава да  си  представя, че 40 години ще живея в  този проблемен   район?

И че ще стана свидетел и потърпевш в  ЖР „Тракия”  на целия кошмар  от дивия   преход към капитализъм в някога червената крепост на социализма Пловдив?

Затова, ако по изненадващи  класации ЖР „Тракия” е определян  официално за  „най -добрият жилищен район за живеене” в  Пловдив, то по-вярно ще е сигурно моето определение за него като фейлетонист:

Че абревиатурата за този голям пловдивски район реално трябва да е  ЕЖР - ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН  РАЙОН ЗА ЖИВЕЕНЕ.