ДЪРЖАВАТА МАЙТАПЧИЯ

Денчо Владимиров

ОколоПървоаприлско

До 1989-та година официално се знаеше кои са най-големите хумористи сред пишещите българи - тези дето са в социалистическата столица София - в „Стършел”, вестник на ЦК на БКП, за пописващите там бяха отредени наградите на Дома на хумор и сатира в Габрово, наградите на конкурсите на имената на Чудомир и Алеко в Казанлък и Свищов и прочие.

Носители на наградите почти стопроцентово биваха все столичани. Защото така бе прието - най-големите хумористи да са верни труженици на партията от София.

След 1989-та софиянци не изпуснаха кокала.

Пазарджиклии спретнаха конкурс с парична награда от 2000 лева на името на съгражданина си, пребития след 9 септември сатирик Райко Алексиев.

И кои мислите, че грабваха наградата?

Ами пак софиянци, почти всичките все от бившия сатиричен вестник на ЦК на БКП!
Е, веднъж взе паричната награда след сина си /дисидента Михаил Вешим/ и писателят Георги Мишев /бивш платен комсомолски деятел/. Той сам се чудеше на наградата и на това, че новите пазарджишки велможи са го набедили за хуморист.

Но учуден си прибра паричната награда човекът, не обиди домакините.

Същото стана и с писателя Алек Попов, който бе известен като човек от здраво прогресивно потекло след народната победа, известен бе и като учен, академик /член-кореспондент на Българската академия на науките!/.

Но нямаше известност като писател хуморист, въпреки че бе написал цял роман -партизански комикс, с който си направи нещо като майтап за сметка на хилядите избити партизани и ятаци.

Но си взе и той наградата за хуморист.

Не обиди домакините.

Сега обаче последните сигурно вече се чудят кого от столичните писатели да наградят като хуморист, като майтапчия , в майтапчийския си конкурс.

Затова ще им помогна.

Ами …предлагам на новите пазарджишки партийни сановници да наградят с наградата си за шегаджийство… капиталистическата ни, второ издание, държавата Република България!

Или както я наричат вече в детските градини - БЪЛГЕРИЯ!

Ами че има ли по-голям майтапчия от нея ?

Майтапчия, който да си прави вече над-три десетилетия майтап с цял народ и да не получи никакво признание като …хуморист!

Наградете държавата ни майтапчия!

Пък ако дават Нобелова награда за майтапчийство, предложете я и за нея!

Няма да й се намери като конкуренция друга държава по света, в която управниците й да си правят безнаказано с десетилетия такива зверски майтапи с народа си!