„КАНДИДАТИРА ЛИ СЕ ЗА КМЕТ?” „ДА! СЕГА ТЪКМЯ И БАЛДЪЗАТА”

актуален памфлет

Иван Енчев

Подобен разговор между познати се чува на много места тези дни…

Зададат ли се местни избори в България, в общините кой ли не се втурва да се добере /пряко или косвено/ до високия кметски стол и всякакви други столчета, дивани и пейки около него.

Защо е тая суетня? За какво е тая задъхана шетня насам-натам? Защо всяка политическа коалиция, партия, партийка, крило и крилце от политическата ни фауна се блъска да клъвне по-едро зрънце от властта! Без да се замисли: ами ако се задави?!

Какво ти задавяне! Хубаво го е рекъл хитрият нашенец още в стари времена:

Келепир има в тия работи!

Докопай се веднъж до някой доходоносен държавен или общински пост като към дойна крава, пък после дой държавното виме и си гледай кефа!

- Какъв ти кеф - ще ни опонират мнозина общински чиновници, - дейността на кмета и всички негови хора в местната власт е най-неблагодарната работа.

Къде по-сладко е да си депутат в Народното събрание, да речем, къде е да си служител в някаква си община или кметство?!

А ние бързаме да им припомним на такива защитници на „мъчениците” на местната власт:

- Щом като ще ви е толкоз нанагорно и неблагодарно, защо бе, джанъм, си трошите и крачката, и лактите, и зъбките да ни кандардисвате да ви се доверим?

Защо притичвате ха при този, ха при онзи влиятелен фактор, за да ви помогне да се доберете до тъй прокълнатия заветен стол и другите потайни облаги покрай него?

Защо не си седнете на някоя сенчица, дето нито ще ви духат вихрушки, нито ще ви пече слънце, нито ще ви плюят хората, че сте вземали еди какви си подкупи, еди какви си комисионни и прочее рушвети.

И никой няма да ви хули, че сте назначавали общинските чиновници най-вече по политическа, финансова и балдъзо-шуро-баджанашка преценка. А признайте си, де!

Не се срамувайте да признаете за местния феодализъм и корупция!

Всяка от речените коалиции, партии, партийки, крила и крилца от политическата фауна ще ни заяви гръмогласно:

- Не, не! Не можем да се оттеглим без бой!

Нашата главна цел е докажем на целия свят, че разбираме що е либерална демокрация, и не разрешаваме никой да ни пренебрегва. Ще се борим до дупка!

В името на властта и с дявола ще влезем в явна сглобка, тайна коалиция, или друго съвкупношение, но няма да позволим местната власт да се натъкми без нашето решаващо участие…

А пък Ние, гражданите-избиратели, пак ще оборим сторонниците на неистовото кандидатстване за участие във властта. Ще им заявим гръмогласно на всичките ни доморасли политици:

- Читаво управленческо сдружаване се прави от съмишленици в името на народа.

Вятър я вее на сляпа кобила всяка власт, която е спечелена само с пазарлъшко обединение от мераклии за управници чрез всякакви ортаклъци и сглобки за пладнешки грабежи с далавери и низови потайни сношения.

Целокупният местен електорат, дето ще си даде вота за някой кандидат за управник, най-първом ще настоява той да бъде личност с ярка индивидуалност и висок личен морал.

Няма ли такива качества, всеки пришълец във властта цял мандат ще се ослушва на поста си като страхлив полски заек в трънлив храсталак. Той ще остави след себе си само миризливи поразии и справедливи дюдюкания на гражданите.